Кірієвський Іван Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кірієвський Іван Васильович
Народився 22 березня (3 квітня) 1806
Москва, Російська імперія[1]
Помер 11 (23) червня 1856 (50 років)
Санкт-Петербург, Російська імперія[1]
·холера
Поховання Оптина пустинь
Країна  Російська імперія
Діяльність філософ, літературний критик, журналіст, письменник
Alma mater Імператорський Московський університетd
Знання мов російська[2]
Заклад Moscow main archived
Членство Любомудри
Конфесія православ'я
Рід House of Kireevskyd
Мати Єлаґіна Авдотья Петрівнаd
Брати, сестри Киреєвський Петро Васильович
У шлюбі з Natalia Kireevskayad

Кірієвський Іва́н Васи́льович (рос. Киреевский Иван Васильевич; нар. 22 березня (3 квітня) 1806(18060403) — пом. 11 (23) червня 1856) — російський релігійний філософ, літературний критик і публіцист, один з основоположників слов'янофільства.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Москві. Слухав лекції з філософії в Московському університеті та Німеччині, де познайомився з Геґелем і Шеллінґом. Після повернення в Росію в Киреєвського пробуджується мрія про створення російської самобутньої філософії, джерело якої спочатку він знаходить у Шеллінґа. Але потім звертається до спадщини Святих Отців Церкви, знаходячи в них умогляд та роздуми не менш глибокі, ніж у Шеллінґа. Разом з тим, любомудріє Святих Отців - тільки зародок майбутньої філософії. У статтях 30-50-х років Киреєвський розвинув філософські і соціологічні ідеї, які стали теоретичною основою слов'янофільства (основні праці - "Про характер просвітництва Європи і про його відношення до просвітництва Росії", 1852; "Про необхідність і можливість нових початків для філософії", 1856). У загальному плані Киреєвський не сприймав дилеми "або національно-російське, або західне". Поціновуючи переваги західного раціоналізму, він вважав, проте, що в кінцевому розвитку західна раціональність виявляє свою однобічність, оскільки ставить святість зовнішніх форм відносин вище за особистість. Право для Заходу -скоріше умовне встановлення, ніж справедливість, правда. Раціоналізму він протиставляв віру і закликав до втраченої цільності та зосередженості духу. Відсторонено-раціоналістичній формі пізнання Киреєвський протиставляв "живу", яка включає в себе, крім раціональних, також етичні, естетичні та інші моменти. Сукупність моментів цього "живого знання" підкорена вищому пізнавальному акту - релігійній вірі. Ця форма пізнання в істинному і чистому вигляді властива православно-слов'янському світу. Загибель західної цивілізації, ураженої виразкою раціоналізму, вважав Киреєвський, є невідворотною, і її може врятувати лише сприйняття православно-слов'янської цивілізації, яка найбільш повно розкривається в дусі російського народу.

Суспільно-філософічні погляди[ред. | ред. код]

Слов'янофільські ідеї Киреєвського тісно пов'язані з його вченням про особистість та його антропологією — вченням про духовну сферу як "внутрішнє ядро" в людині. Ця цілісність є основою індивідуальної своєрідності особистості. Внутрішня людина відокремлена від зовнішньої не онтологічно, а гріхом, і тому пізнання істини залежить від влади гріха над людиною. Завдання людини — сходження до своєї серцевини шляхом духовної роботи. Киреєвський закладав основи притаманного російській філософії онтологізму в гносеології. Пізнання є частиною і функцією нашого "буттєвого" входження в реальність; не однією думкою, а всім єством ми долучаємося в пізнанні до реальності. Це долучення є функцією не мислення як такого, а особистості в її цілому. Воно дається "віруючому мисленню". Отже, віра обумовлює правильне пізнання. - але у Киреєвського йдеться не про підкорення розуму вірі, а про іманентне підняття мислення до вищої форми, де віра і розум не протистоять одне одному. Киреєвський вірив, що шляхом об'єднання в одне гармонійне ціле всіх духовних сил (розуму, почуття, естетичного смислу, любові, сумління, прагнення істини) людина набуває здатність до містичної інтуїції і споглядання, що відкриває і суперраціональну істину про Бога і його відношення до світу. Це "гіперлогічне знання", в якому "світло - не свічка, а життя".

Цікаві факти[ред. | ред. код]

За твердженням радянського історика Анатолія Сахарова:

І. В. Киреєвський вважав навіть корисним монголо-татарське панування, через те, що воно не дало Росії зблизитися з Західною Європою.
Оригінальний текст (рос.)
И. В. Киреевский считал даже полезным монголо-татарское владычество, не давшее России сблизиться с Западной Европой.[3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Киреевский Иван Васильевич // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] / под ред. А. М. Прохоров — 3-е изд. — Москва: Советская энциклопедия, 1969.
  2. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. А. М. Сахаров. Историография истории СССР. Досоветский период. М., 1978, стр. 115. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]