Київська перепічка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Заклад «Київська перепічка» розташований у будинку № 3-а по вулиці Богдана Хмельницького
Київська перепічка

«Ки́ївська пере́пічка» — заклад швидкого харчування в Києві, де подають тільки одну страву — перепічку із сосискою. Ця страва вважається однією з кулінарних візитівок Києва[1][2][3][4][5][6] і згадується у деяких сучасних путівниках і туристичних онлайн-ресурсах[7][2][4][8], зокрема на TripAdvisor[9] , Foursquare[10], Lonely Planet[11] та інших[12][13][14][15]. На TripAdvisor «Київська перепічка» очолює рейтинг закладів швидкого харчування в Києві, посідає 48 місце серед усіх київських закладів харчування та має звання переможця за якістю у 2015—2018 роках (англ. Certificate of Excellence 2015—2018 Winner)[9]. На FourSquare «Київська перепічка» посідає третє місце серед київських закладів, що продають хот-доги.

Опис[ред. | ред. код]

Будинок № 3 по вулиці Хмельницького. В нижньому лівому кутку видно чергу за київською перепічкою
Черга за перепічкою, січень 2019 року

Заклад відкрився в 1981 році на тому ж самому місці і в незмінному вигляді існує і дотепер, тому фактично є найстарішим київським фаст-фудом[7][4][6][8].

Сосиска у перепічці

Заклад «Київська перепічка» розташований у будинку № 3-а по вулиці Богдана Хмельницького, неподалік від Хрещатика. Має вигляд невеликого віконця, через яке відвідувачам подають перепічку. На тротуарі біля закладу встановлено кілька високих столів-стійок. Заклад працює з 9 до 21 години. Володіє закладом ТОВ «Українська перепічка», керівником якого є підприємець Ігор Грищенко[4].

Власне київська перепічка — це гаряча сосиска у дріжджовому тісті, обсмаженому у фритюрі. До неї можна взяти гарячі та прохолодні напої. Вага перепічки становить приблизно 150 г, м'якуш становить приблизно 75 % готового виробу[4]. Вартість перепічки за радянських часів становила 22 копійки, станом на 2011 рік перепічка коштувала 4,5 грн[4], навесні 2015 року — 8 грн, з осені 2015 року — 8,5 грн., з весни 2016 року — 10 грн., з грудня 2016 року — 12 грн[3], з грудня 2017 року — 15 грн[16]. З 15 грудня 2018 року київська перепічка коштує 17 грн[17]. З вересня 2019 року київська перепічка коштувала 18 грн. У вересні 2020 року київську перепічку почали продавати у паперових пакетах замість поліетиленових, а її ціна зросла до 20 грн[18].

З квітня 2021 року вартість київської перепічки становить 25 грн[19][20][21]. У січні 2022 року вартість київської перепічки збільшилась до 30 грн. Станом на 11 листопада 2023 року перепічка коштує 40грн. [22]

Скандальна рекламна кампанія[ред. | ред. код]

25 жовтня 2017 року в соціальній мережі Instagram з'явився обліковий запис perepichka_1981 нібито від імені «Київської перепічки», в якому під виглядом реклами перепічки були опубліковані шість еротичних фото оголеної дівчини-фотомоделі, яка тримали в руках перепічку[23]. Обліковий запис дуже швидко набув популярності, отримавши понад 4 тисячі підписників[24]. Фото мали вельми провокативні підписи на сексуальну тематику[24], які викликали обурення у суспільстві, зокрема через російську мову рекламних текстів, та звинувачення у сексизмі та об'єктивації жінок[24][25][26][27][28][29], а також звинувачення у плагіаті: влітку того ж року подібну провокаційну рекламну кампанію зробили для фаст-фуду в російському місті Санкт-Петербург[26][28][29]. Власники ж закладу «Київська перепічка» заперечили своє відношення до цієї акції, стверджуючи, що заклад працює вже понад 30 років і не потребує реклами[24][28]. 26 жовтня аналогічний обліковий запис із подібною назвою perepichka1981 був створений у соціальній мережі Facebook, він розповсюджував скандальні фотографії з перепічкою і вів спілкування з користувачами від імені автора рекламної кампанії.

30 жовтня 2017 року, у зв'язку із скандалом навколо реклами перепічки омбудсмен Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулася до Державної служби із захисту прав споживачів із запитом на перевірку, чи відповідає закону ця реклама, що містить зображення оголених частин жіночого тіла та сексистські написи[28][30][31][32][33].

Майже одразу після появи фотографій, Софі Пашкуаль, одна з моделей, що брали участь у фотозйомках, заявила, що обурена як цим проектом у цілому, бо не підозрювала про характер текстів під фото, так і тим, що на опублікованих фото її обличчя скомпонували із зображенням оголеного тіла іншої моделі, створивши враження, що вона була сфотографована оголеною. Софі Пашкуаль стверджувала, що автором скандальної фотосесії нібито був рекламіст і політтехнолог Дмитро Раїмов, колишній ведучий телеканалу NewsOne і керівник новоствореної рекламної агенції «НЕТ. Агентство кризисных коммуникаций»[24][29].

31 жовтня власники сторінки «перепічки» у мережі Facebook також заявили[29], що автором вірусної рекламної кампанії «Київської перепічки» і власником облікового запису в Instagram був Дмитро Раїмов, а його метою начебто було рекламне просування своєї фірми[28][34]. Також вони стверджували, що після хвилі суспільного обурення сексистськими фотографіями, Раїмов нібито спробував відхреститися від цієї реклами, але власники Facebook-сторінки навмисно створили сторінку у Facebook, щоб викрити Раїмова. Втім, окрім гучних заяв у соціальних мережах, офіційного оприлюднення інформації щодо творців цієї фейкової рекламної кампанії так і не було зроблено.

У січні 2018 року власники облікового запису, які все ще залишалися невідомими, виставили його на продаж і оголосили аукціон у мережі Instagram, із стартовою ціною в 1 біткойн, який на той час дорівнював 5200 доларам США[35]. За кілька днів обліковий запис продали за суму в 1 біткойн і 990 XDR, тобто 13 118 доларів США[25][36]. У 2018 році найбільше українське маркетингове видання Marketing Media Review у своєму щорічному рейтингу X-Ray Marketing Awards за 2017 рік присудило обліковці та фейковій рекламі, яка з неї здійснювалася, головний приз у номінації «Провал року»[37].

Київська перепічка в літературі[ред. | ред. код]

Описи в туристичних путівниках[ред. | ред. код]

У путівнику Lonely Planet київську перепічку названо «важливим київським досвідом» (англ. An essential Kyiv experience)[11]:

Вічно довга черга рухається із блискавичною швидкістю до вікна, де дві жінки роздають шматки смаженого тіста, яке огортає апетитну сосиску. Цей заклад виник задовго до того, як місцеві мешканці вперше почули про хот-доги. Важливий київський досвід.

Оригінальний текст (англ.)
The perpetually long queue moves with lightning speed towards a window where two women hand out pieces of fried dough enclosing a mouth-watering sausage. The place became a local institution long before locals heard ‘hot dog’ for the first time. An essential Kyiv experience.

Автор путівника Ukraine: The Bradt Travel Guide стверджує[12]:

Моє улюблене місце харчування у Києві та єдине місце для швидкого перекусу, що постійно діє з часів незалежності. Перепічка — це найтиповіший київський снек, подібний до сосиски у тісті; хот-доги вкриті пиріжковим тістом і потім добре підсмажені (смакота!). Ця гаряча, портативна насолода коштує приблизно 50 центів і ви маєте купити по одній для кожної з своїх рук.

Оригінальний текст (англ.)
My favourite place to eat in Kiev and the only permanent footstand to have remained open since independence. The perepichka is a quintessentially Kiev snack similar to a sausage roll; hot-dogs are covered in Pirozhki pastry and then deep-fried (yum!). This hot, hand-held treat costs about 50 cents and you'll need to buy one for each fist

У путівнику Vacation Goose Travel Guide Kiev Ukraine кіоск із київською перепічкою описаний так[13]:

По правді кажучи, це лише вікно у стіні, через яке подають сосиски у смаженому тісті, але за десятиліття свого існування воно стало одним із значимих місць центру Києва (розташоване прямо за рогом від Хрещатика) і тут завжди можна побачити чергу зі студентів, бізнесменів та робітників
Оригінальний текст (англ.)
Basically it's just a window in a wall distributing sausages in fried dough, but after decades of its existance it almost became one of the landmarks of Kyiv city center (just round the corner of Khreshchatyk) and you will always find a queue of students, businessmen and working class folks

Згадки в художній та науково-популярній літературі[ред. | ред. код]

Перепічка іноді згадується в художніх літературних творах, в яких дія відбувається в Києві, як типова київська страва чи місце, добре відоме читачам.

Коли проминули Російський драмтеатр, перші краплі дощу показали, що все не так вже й просто. А коли ми дісталися «Київської перепічки», зрозуміли, що нічого з того не буде, і сховалися під піддашком книгарні — і вчасно!..
...
...перехопивши у продавчині «Перепічки», шокованої нашим настроєм, по сосисці кожному (масні, маслянисті та смачні вбивці печінки), ми побігли нагору, не прикриваючи голови (бо нічим!), туди, звідки прийшли — у парк.

Оригінальний текст (рос.)
Когда прошли Русский драмтеатр, первые капли дождя обозначили, что всё не так-то просто. А когда мы добрались до «Киевской перепички», поняли, что так дело не пойдёт, и укрылись под козырьком книжного магазина — и вовремя!..
...
...перехватив у продавщицы «Перепичек», шокированной нашим настроением, по сосиске каждому (жирные, маслянистые и вкусные убийцы печени), мы побежали наверх, не прикрывая голову (нечем же!), туда, откуда пришли — в парк.

— Дмитрий Яровой «Дело Логинова»

В помешканні ще нікого не було, тільки сидів набурмосений Тунгус, якого оце вперше на декілька годин залишили самого. Ти диви на нього — з моєї торби так смачно пахне, а він носа верне. Дорогою додому я завернула на Богдана Хмельницького і на обід купила в кіоску київської перепічки — шкода буде, якщо охолоне...

Наталя Тисовська «Київські канікули: Роман»

Також опис і приблизний рецепт київської перепічки подається в кулінарній книзі російського автора Влада Піскунова «Forester. Большая книга. Гриль»[15]:

Що, на вашу думку, є гастрономічним символом Києва?...Найголовніший київський, як зараз модно казати, «спеціалітет» — обсмажений у фритюрі пиріжок із дріжджового тіста з сосискою в якості начинки. Найсмачніші та найправильніші перепічки продають просто з віконця кафе на перехресті Хрещатика і Богдана Хмельницького; за будь-якої погоди там стоїть черга за щойно підсмаженими пиріжками.

Оригінальний текст (рос.)
Что, по вашему, является гастрономическим символом Киева?...Самый главный киевский, как сейчас модно говорить, «специалитет» — зажаренный во фритюре пирожок из дрожжевого теста с сосиской в качестве начинки. Самые вкусные и правильные «перепічки» продают прямо из окошка кафе на пересечении Крещатика и Богдана Хмельницкого; в любую погоду там стоит очередь за только что пожаренными пирожками.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Анна Лищук (21 лютого 2016 року). Легендарна "Київська перепічка": історія Хрещатика в одній сосисці. kyiv.depo.ua. DEPO Київ. Архів оригіналу за 31 Січня 2019. Процитовано 29 січня 2019 року.
  2. а б «Київська перепічка» – бессмертный украинский хот-дог. www.interesniy.kiev.ua. Интересный Киев. Архів оригіналу за 31 Січня 2019. Процитовано 29 січня 2019 року. (рос.)
  3. а б В столице подорожала легендарная киевская перепичка. 112.ua. 21 грудня 2016 року. Архів оригіналу за 31 Січня 2019. Процитовано 29 січня 2019 року. (рос.)
  4. а б в г д е Вікторія Ярош (14 квітня 2011 року). "Київська перепічка" як візитна картка столиці. ukranews.com. Архів оригіналу за 31 Січня 2019. Процитовано 29 січня 2019 року.
  5. Київська перепічка — гастрономічна візитівка Києва. kiev-foto.info. КиївФото. 17 травня 2017 року. Архів оригіналу за 31 Січня 2019. Процитовано 29 січня 2019 року.
  6. а б Анастасия Доманская (13 лютого 2018 року). 4 причины обязательно хотя бы раз попробовать знаменитую «киевскую перепичку». edinstvennaya.ua. «Единственная». Архів оригіналу за 31 Січня 2019. Процитовано 29 січня 2019 року.
  7. а б Інший Київ, 2012, с. 124.
  8. а б Київська перепічка. toursdekiev.com.ua. Архів оригіналу за 17 лютого 2019. Процитовано 29 січня 2019 року.
  9. а б Kyivska Perepichka. www.tripadvisor.com. TripAdvisor. Архів оригіналу за 31 Січня 2019. Процитовано 29 січня 2019 року. (англ.)
  10. Kyivska Perepichka. foursquare.com. FourSquare. Процитовано 29 січня 2019 року. (англ.)
  11. а б Planet, Lonely; Duca, Marc Di; Bloom, Greg; Ragozin, Leonid (1 липня 2018). Lonely Planet Ukraine (англ.). Lonely Planet. ISBN 9781787019027. Архів оригіналу за 31 Січня 2019. Процитовано 30 Січня 2019.
  12. а б Evans, 2007, с. 131.
  13. а б Francis Morgan. Vacation Goose Travel Guide Kiev Ukraine. — Soffer Publishing, 2017. — 70 p.
  14. Massimiliano Di Pasquale. Ucraina terra di confine: Viaggi nell'Europa sconosciuta. — Il Sirente, 2012. — 288 p. — ISBN 978-8887847291.
  15. а б Влад Пискунов. Forester. Большая книга. Гриль. — М. : Эксмо, 2014. — 256 с. — ISBN 978-5-699-65921-0.
  16. В прошлом году продавцы легендарного блюда поднимали его стоимость также под Новый год. 112.ua. 28 грудня 2017 року. Архів оригіналу за 31 Січня 2019. Процитовано 29 січня 2019 року. (рос.)
  17. Легендарный в Киеве уличный фастфуд с 15 декабря повышает цены. 112.ua. 14 грудня 2018 року. Архів оригіналу за 31 Січня 2019. Процитовано 29 січня 2019 року. (рос.)
  18. Єгор Шуміхін (22 вересня 2020 року). Київська перепічка здорожчала на 2 гривні. bigkyiv.com.ua. Архів оригіналу за 23 Жовтня 2020. Процитовано 26 жовтня 2020 року.
  19. Легендарна «Київська перепічка» подорожчала. gazeta.ua. 21 квітня 2021. Архів оригіналу за 25 Квітня 2021. Процитовано 25 квітня 2021 року.
  20. Київська перепічка знову подорожчала. kyivnews.24tv.ua. 21 квітня 2021. Архів оригіналу за 25 Квітня 2021. Процитовано 25 квітня 2021 року.
  21.  Київська перепічка подорожчала — сюжет телеканалу «Київ» на YouTube
  22. "Київська перепічка" знову подорожчала: ціна зрівнялася з МакДональдсом. РБК-Украина (рос.). Процитовано 31 серпня 2022.
  23. В Instagram з'явився акаунт "Київської перепічки". bzh.life. БЖ. 25 жовтня 2017 року. Архів оригіналу за 31 Січня 2019. Процитовано 29 січня 2019 року.
  24. а б в г д Цицьки і скандал: Як "Київська перепічка" увірвалася в медіапростір. www.depo.ua. 26 жовтня 2017 року. Архів оригіналу за 31 Січня 2019. Процитовано 29 січня 2019 року.
  25. а б Instagram "Київської перепічки" продали за біткойн. www.unian.ua. УНІАН. 18 січня 2018 року. Архів оригіналу за 31 Січня 2019. Процитовано 29 січня 2019 року.
  26. а б Автори Instagram-каналу "Київської перепічки" — про себе і те, навіщо все це вигадали. bzh.life. БЖ. 25 жовтня 2017 року. Архів оригіналу за 31 Січня 2019. Процитовано 29 січня 2019 року.
  27. «Киевская перепичка»: Дмитрий Раимов здесь ни при чем. mmr.ua. Marketing Media Review. 27 жовтня 2017 року. Архів оригіналу за 31 січня 2019. Процитовано 29 січня 2019 року.
  28. а б в г д Алиса Неделина (1 листопада 2017 року). Эротические сосиски. Как размножается "Киевская перепичка". www.dsnews.ua. «Деловая столица». Архів оригіналу за 31 Січня 2019. Процитовано 29 січня 2019 року.
  29. а б в г Гала Скляревская. Киевская перепичка, сексизм и троллинг: стало известно, кто завел сосиске в тесте фейсбук-страницу. detector.media. Детектор Медіа. Архів оригіналу за 31 Січня 2019. Процитовано 29 січня 2019 року. (рос.)
  30. Уповноважений звернулася до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів щодо дискримінаційної реклами. www.ombudsman.gov.ua. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. 30 жовтня 2017 року. Архів оригіналу за 10 Квітня 2019. Процитовано 29 січня 2019 року.
  31. Пересмалили? За непристойну рекламу київської перепічки взялася Омбудсман. humanrights.org.ua. Центр інформації про права людини. 31 жовтня 2017 року. Архів оригіналу за 31 Січня 2019. Процитовано 29 січня 2019 року.
  32. Омбудсмен про рекламу "Київської перепічки": сексистська й дискримінаційна. www.5.ua. 5 канал. Архів оригіналу за 31 Січня 2019. Процитовано 29 січня 2019 року.
  33. Анастасія Москвичова (2 листопада 2017 року). Київська перепічка: хто відповість за скандальну «сосисоньку»?. www.radiosvoboda.org. Радіо Свобода. Архів оригіналу за 31 Січня 2019. Процитовано 29 січня 2019 року.
  34. Пояснення від авторів Facebook-сторінки Київської перепічки. www.facebook.com. Процитовано 29 січня 2019 року.
  35. Еротичний акаунт "Київської перепічки" в Instagram продають за шалену суму в біткойнах. 24tv.ua. 15 січня 2018 року. Архів оригіналу за 31 Січня 2019. Процитовано 29 січня 2019 року.
  36. Акаунт "Київської перепічки" в Instagram продали за 1 біткойн. 24tv.ua. 24 канал. 18 січня 2018 року. Архів оригіналу за 31 Січня 2019. Процитовано 29 січня 2019 року.
  37. Какая прелесть это ваше: лучшие маркетинг-команды 2017. mmr.ua. Marketing Media Review. 1 лютого 2018 року. Архів оригіналу за 31 січня 2019. Процитовано 29 січня 2019 року.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]