Книдель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Кнедлі)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Книдель
Походження  Австрія,  Італія і  Німеччина
Необхідні компоненти тісто
Баварські картопляні книдлі під час приготування
Гуляш з книдлями

Кни́дель, Кни́длі[1] (нім. Knödel) — варений пиріжок із картопляного тіста з начинкою або без неї.[2] Страва в вигляді галушок з тертої картоплі та пшеничного борошна.[3] В Україні страва дуже поширена на Закарпатті, Покутті та Волині.

«— О, — сказав насмішливо Владко, — таже ще нам нині прийдуть два книдлі ! Буде що їсти.»

Іван Франко «Івась Новітній»

Страва української, чеської, польської та загалом європейської кухні з борошна (тіста), схожа на розпарений білий хліб; щось середнє між галушками та варениками, як правило, з додаванням сиру, картоплі та яєць. Вони мають форму кулі або конуса і варяться в підсоленій воді або на пару. Можуть додаватися в суп або подаються до нього.

Книдлі поширені в австрійській, чеській (чеські книдлі отримали світову відомість), єврейській кухнях. В тих чи інших варіаціях книдлі також присутні в канадській, норвезькій та словенській кухнях. Також ця страва дуже поширена на Закарпатті, Покутті та Волині (Україна).

Поширені в білоруській кухні книдлі робляться з протертої картоплі з м'ясом.

Один із рецептів[ред. | ред. код]

Книдлі готують так: натирають сиру картоплю, юшку зливають, картопляну масу споліскують, перемішують у співвідношенні 50х50 з пшеничним борошном, із цього тіста виробляють варенички, начинивши кожного однією сливою (цілою, або без кісточки). Далі ці варенички зі сливами варять у окропі. Зварені книдлі мастять маслом або олією.

Рецепт з м. Надвірна: Готують картопляне тісто, в середину начиняють домашнім сиром з яйцем. Варять і подають з грибною підливою (підлива на сметані).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Книдлі // Гнатюк В. Народня пожива і спосіб її приправи у східній Галичині / Матеріали до українсько-руської етнології. Т. 1. / НТШ у Львові, Етногр. коміс.; за ред. Хв. Вовка. — Львів: З друк. НТШ, 1899. — С. 104.
  2. Книдлі з м'ясною начинкою [Архівовано 6 Лютого 2022 у Wayback Machine.] ukrainianpeople.us 31.07.2020
  3. Етимологічний словник української мови: у 7 т. : т. 4 : Н — П / укл.: Р. В. Болдирєв та ін. ; ред. тому: В. Т. Коломієць, В. Г. Скляренко ; редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1989. — 656 с. — ISBN 966-00-0590-3. т.2, стр. 473 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 23 Січня 2022. Процитовано 6 Лютого 2022.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]