Отані Кодзуї

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Кодзуї Отані)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кодзуї Отані

Кодзуї Отані (大谷 光瑞, чернецьке ім'я Кьоньо, 27 грудня 18765 жовтня 1948) — японський мандрівник-дослідник, організатор і спонсор експедицій у Центральну Азію. У європейській літературі відомий з титулом «граф Отані», оскільки був вихідцем з родової знаті, у японській літературі також відомий як 22-й настоятель Західного монастиря Хонган-дзі.

У молоді роки багато подорожував Європою, навчався в Лондоні. Був знайомий із багатьма мандрівниками-дослідниками

У 1902-1910 роках Отані Кодзуї фінансував три експедиції в Центральну Азію. Найбільш значним досягненням серед організованих Отані експедицій вважається археологічне дослідження стародавнього міста Субаші в пустелі Такла-Макан. Особисто йому вдалося взяти участь лише в першій експедиції.

У зв'язку зі спадкуванням обов'язків настоятеля монастиря в 1903 році, він був змушений припинити участь у дослідженнях. Як настоятель він продовжував організацію експедицій. Також Кодзуі виконав модернізацію буддійської школи Дзьодо-сінсю в Кіото. Витрати на експедиції спричинили борги. 1914 року, у результаті фінансового скандалу Отані змушений був зректися посади настоятеля.

У період Другої світової війни Отані Кодзуї був радником на окупованих Японією територіях Китаю (Маньчжоу-го) і побував у радянському полоні (1945-1947).

Помер від раку шлунка.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Hopkirk, Peter (1980). Foreign Devils on the Silk Road: The Search for the Lost Cities and Treasures of Chinese Central Asia. Amherst: The University of Massachusetts Press. ISBN 0-87023-435-8. (англ.)
  • Sugiyama, Jiro: Central Asian Objects brought back by the Otani-Expedition. Nationalmseum Tokyo, 1971. (англ.)
  • Laut J. P., K. Röhrborn (Hrsg.): Der türkische Buddhismus in der japanischen Forschung. Wiesbaden 1988. (англ.)