Колін Бейкер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колін Бейкер
англ. Colin Baker
Колін Бейкер
Колін Бейкер
Колін Бейкер
Народився 8 червня 1943(1943-06-08) (80 років)
Лондон, Англія
Громадянство  Велика Британія
Діяльність мандрівник-дослідник, кіноактор, актор театру, телеактор
Alma mater Лондонська академія музичного та драматичного мистецтва і St Bede's Colleged
Роки діяльності з 1970 року
Дружина Ліза Годдард
Провідні ролі Роль Шостого Доктора
у серіалі Доктор Хто
IMDb nm0048346

CMNS: Колін Бейкер у Вікісховищі

Колін Бейкер (нар. 8 червня 1943, Лондон) — англійський актор, найбільше відомий завдяки ролі Шостого Доктора у науково-фантастичному телесеріалі Доктор Хто, яку він виконував з 1984 по 1986 роки.

Біографія[ред. | ред. код]

Колін Бейкер народився у Лондоні, але в ранньому віці переїхав до Рочдейлу. Він навчався у Коледжі Святого Беде в Манчестері, прагнучи стати солісітером. У 23 роки він змінив свій намір і вступив до Лондонської Академії Музичного і Драматичного Мистецтва, де він вчився разом із Девідом Суше. Колін одружився із акторкою Лізою Годдард.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Ранні роки[ред. | ред. код]

Першою роллю Коліна Бейкера на телебаченні стала епізодична роль у фільмі компанії BBC за мотивами книги Жана-Поля Сартра «Дорога до свободи». Вдруге він з'явився в кіно у ролі Анатоля Курагіна у фільмі Війна і мир. Його найвидатнішою роллю у 70-і стала роль злочинця Поля Мерроуні у серіалі «Брати», яку він виконував у 1974—1976 роках. Також Колін Бейкер з'явився у завершальному епізоді серіалу «Падіння Орла» в ролі Принца-нащадка Австрійської Імперії Віллі.

Доктор Хто[ред. | ред. код]

Вперше у серіалі Доктор Хто Колін Бейкер з'явився в ролі Комаднора Максіла у серії «Арка нескінченності». Його затвердження на роль Доктора було негативно зустріте фанатами, адже Максіл стріляв у Доктора. Колін Бейкер не має родинних зв'язків із Томом Бейкером, який грав Четвертого Доктора протягом семи років.

Перша поява Бейкера у ролі Доктора відбулася наприкінці серії «Печери Андрозані». У завершальних титрах ім'я Бейкера стояло раніше за ім'я Пітера Девісона. Це було вперше (і донині — востаннє), коли нового Доктора поставили раніше за того, що закінчував грати.

Ера Коліна Бейкера в Докторі Хто тривала 18 місяців, протягом яких він знявся у трьох сезонах серіалу, взяв участь у радіоепізоді, а також у театральній постановці «Доктор Хто: найбільша пригода».

У своєму інтерв'ю у 1986 році Бейкер заявив, що хотів би побити рекорд свого однофамільця Тома Бейкера. Але не судилося. У тому ж році роль Доктора перейшла до Сильвестра МакКоя.

Після «Доктора Хто»[ред. | ред. код]

У 1990-х роках Бейкер знявся у стрічці «Аварія».

Колін Бейкер є єдиним, актором, який пише історія про «свого» Шостого Доктора. У 1992 році вийшли оповідання «Угода» і «Коротке замкнення». У 1994 році — «Вік хаосу», а у 2001 році — «Крила метелика».

З 1995 року він регулярно пише колонку до місцевої газети.

У 2003 році він з'явився у передачі «Top Gear», в якій випробовував автомобіль Honda Civic.

У 2005 році він знявся у комедійному скетч-шоу Маленька Британія, але сцени з його участю було видалено.

У 2006 році Колін Бейкер зіграв у спектаклі «Незнайомці у поїзді» в Театрі Бромлі.

Посилання[ред. | ред. код]