Колір магії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Колір магії»
Обкладинка українського видання
Автор Террі Пратчетт
Назва мовою оригіналу The Colour of Magic
Дизайн обкладинки Творча майстерня «Аґрафка»
Мова англійська
Серія Дискосвіт
Жанр фентезі, гумор, пародія
Видавництво Видавництво Старого Лева
Видано 1983
Видано українською 2017
Сторінок 320
ISBN ISBN 978-617-679-453-0
Наступний твір Химерне Сяйво

«Колір магії» (англ. The Colour of Magic) — роман у жанрі гумористичного фентезі відомого англійського письменника-фантаста Террі Пратчетта. Ця книга відкриває для читачів Дискосвіт і знайомить з одним із видатних діячів Диску — Ринсвіндом. Колір магії — це октарин, восьмий колір веселки Дискосвіту. Бачать октарин тільки чарівники, і його наявність свідчить про те, що поблизу десь є магія.

Ця книга є першою в циклі про Дискосвіт і першою в підциклі про Ринсвінда. Концепція світу в цій книзі дещо відрізняється від того, що можна побачити в пізніших роботах автора. Книга містить велику кількість алюзій та пародій як на фентезі загалом, так і на певних авторів, таких як Дж. Р. Р. Толкін, Г. Ф. Лавкрафт, Енн Маккефрі та Фріц Лайбер.

Сюжет[ред. | ред. код]

Двоцвіт, житель Агатійської Імперії та перший турист Дискосвіту, прибуває в найбільше місто Диску — Анк-Морпорк, щоб ознайомитися з місцевим колоритом і на власні очі побачити, як живуть варвари у великих містах. З собою він привіз такі диковинки як окуляри, іконограф (прилад, який робить малюнки) і, звичайно, Скриню. Скриня Двоцвіта зроблена з дерева груші розумної, і тому пересувається на власних ногах, виказує зачатки інтелекту і має певно необмежений об'єм внутрішнього власного вмісту. В таверні турист знайомиться з Ринсвіндом — чарівником-недоучкою, який непогано знається на іноземних мовах, і наймає його гідом.

Спочатку вони спричиняють пожежу в Анк-Морпорку, потім потрапляють в храм злого бога Бель-Шамгарота, з якого ледве вибираються живими. Після довгої подорожі герої потрапляють до перевернутої гори, жителі якої літають на уявних драконах, і на деякий час самі стають такими вершниками. Потрапляють в полон. Ледве не падають за Край. В кінці своїх пригод потрапляють в рабство в країні Круль. В статусі рабів їх хочуть принести в жертву для того, щоб запланований спуск космічного корабля за Край Диску пройшов вдало, але Ринсвінд і Двоцвіт самі викрадають космічний корабель і рятуються на ньому, опинившись за межею Диску.

Персонажі[ред. | ред. код]

  • Ринсвінд — чарівник-недоук, знавець іноземних мов, певно, має найліпшу вдачу серед всіх живих.
  • Двоцвіт — перший турист Дискосвіту.
  • Гран-варвар — легендарний варвар.
  • Скриня (Багаж) — скриня, зроблена з груші розумної. Належить Двоцвітові.

Екранізація[ред. | ред. код]

У Лондоні в березні 2008 року відбулась прем'єра екранізації цієї та наступної («Химерне сяйво») книги. В телефільмі «Колір магії», створеному британською компанією Sky One, знялися такі актори як Шон Астін (Двоцвіт), Крістофер Лі (голос Смерті), Тім Каррі (Траймон), Джеремі Айронс (Патріцій), Террі Пратчетт (астрозоолог).[1]

Український переклад[ред. | ред. код]

Террі Пратчетт. Колір магії / переклад з англійської Юлії Прокопець. — Львів: Видавництво Старого Лева, 2017. — 400 с. — ISBN 978-617-679-453-0.

(самвидав) Террі Пратчетт. Барва чарів (підцикл «Ринсвінд») / переклад з англійської Шлякбитраф. — Київ: Гуртом, 2017. — 185 с.. ISBN відсутнє (ebook: pdf, fb2)[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sky one — The Colour of magic. Архів оригіналу за 9 квітня 2008. Процитовано 19 серпня 2014.
  2. Террі Пратчетт. «Барва чарів». на сайті "Гуртом". Архів оригіналу за 6 квітня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]