Комишова Бухта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Комишова бухта (станція))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Комишова Бухта
Кримська дирекція
Придніпровська залізниця
станція
Розташування
Розташування Севастополь, Гагарінський район
Адреса Козачинське шосе, Комишова бухта
Координати 44°34′02″ пн. ш. 33°26′28″ сх. д. / 44.56722° пн. ш. 33.44111° сх. д. / 44.56722; 33.44111
Структура
Лінія(ї) Інкерман I — Комишова Бухта
Платформ 1
Тип платформ бічна, низька
Колій 8
Послуги
Транспортні Залізнична станція
Історія
Відкрито 1969 (55 років)
Інша інформація
Власник Придніпровська залізниця
Оператор Укрзалізниця
Код ЄМР (АСУЗТ) 47290
Тарифні відстані до транзитних пунктів
Інкерман I 27 км
Севастополь 35 км
Мапа
Мапа

Комишова Бухта (крим. Qamış Körfezi) — тупикова вантажна залізнична станція 1-го класу Кримської дирекції Придніпровської залізниці на неелектрифікованій лінії Інкерман I — Комишова Бухта[1]. Розташована поблизу Комишової Бухти, у Гагарінському районі міста Севастополя. Пасажирське сполучення по станції відсутнє.

Історія[ред. | ред. код]

Станція відкрита 1969 року в складі пускової дільниці Інкерман I — Комишова Бухта. Станція отримала назву за розташуванням поруч з нею Комишової бухти Чорного моря, а назва бухти виникла у 18541855 роках, коли тут розташовувалася головна стоянка французького флоту, яка розбила на цьому місці тимчасове містечко Кам'єш.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

Станція Комишова Бухта за характером виконуваної роботи є вантажною. До станції у парному напрямку примикає одноколійний перегін Комишова Бухта — Севастополь-Вантажний, який обладнаний пристроями релейного напівблокування. Станція обладнана електричною централізацією блокового типу з індивідуальним управлінням стрілочними переводами і сигналами з пульта управління чергового по станції. Вантажний рух на перегоні Інкерман I — Комишова Бухта здійснюється тепловозами серії 2ТЕ116, на перегоні Комишова бухта — Севастополь-Вантажний тепловозами серії ЧМЕ3.

На дільниці Інкерман II — Комишова Бухта є обмеження за ваговою нормою для вантажних потягів, але в більшості випадків вантажні потяги прибувають здвоєною тягою з 4-х секцій двох тепловозів 2ТЕ116. Для забезпечення виконання операцій з прийому-відправлення, формування-розформування вантажних потягів станція має 6 приймально-відправних колій та 2 виставкових.

До станції примикають під'їзні колії, за допомогою яких здійснюються операції з вивантаження нафтопродуктів, металопродукції, сипучих, тарно-штучних, зернових вантажів, великотоннажних контейнерів, навантаження вантажів рибних консервів, чорних металів, контейнерів та інші вантажі. На східному березі Комишової бухти розташовані Севастопольський морський рибний порт та ТОВ «Холдинг „Південний“», на західному березі — нафтоналивне підприємство ТОВ «Югторсан», а з південного боку — станція Комишова Бухта, підприємства ТОВ «Метал Сервіс Група», ПАТ «Морбуд».

Комерційні операції, що виконуються на станції[ред. | ред. код]

  • Приймання та видача вантажів в універсальних контейнерах масою брутто 24 (30) і 30 т на під'їзних коліях.
  • Приймання та видача вантажів вагонними та дрібними відправленнями, що завантажуються цілими вагонами, тільки на під'їзних коліях і місцях незагального користування.
  • Приймання та видача вантажів в універсальних контейнерах масою брутто 20 і 24 т на під'їзних коліях.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Тарифні відстані на дільниці Інкерман I — Комишова Бухта. Архів оригіналу за 12 Січня 2020. Процитовано 8 Січня 2020.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Тарифное руководство № 4. Книга 1 (на 15.05.2021) (рос.) [Архівовано з першоджерела 15.05.2021.]
  • Архангельский А. С., Архангельский В. А. Железнодорожные станции СССР: Справочник. В двух книгах. — М. : Транспорт, 1981.(рос.)
  • Україна. Атлас залізниць. Масштаб 1:750 000. — К. : ДНВП «Картографія», 2008. — 80 с. — ISBN 978-966-475-082-7.

Посилання[ред. | ред. код]