Комітет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Комітет — орган державного або громадського управління, створений для керування певною суспільною діяльністю (комітет як колегіальний орган) або для проведення спеціальних заходів (комітет як орган державного управління).

Комітет як орган державного управління, створений (урядом) для проведення спеціальних заходів, — часто синонім слову «комісія», як колегіальний орган — «рада».

Походження слова[ред. | ред. код]

Українське слово «комітет» — запозичення із французької мови, латинського походження: українське «комітет» ← фр. comité «комітет» ← англ. committee «комітет; опікун» ← фр. committee «особа, який щось доручено» ← фр. commetre «виконувати; доручати; довіряти» ← лат. committere «зводити (для змагання, боротьби); доручати, довіряти».

Мета[ред. | ред. код]

Керівний орган організації (рада директорів, наглядова рада, правління) може створити комітет, що складається з однієї або кількох осіб для допомоги в роботі керівному органу.

Комітети є способом формального об’єднання людей із відповідними знаннями з різних частин організації, які інакше не мали б хорошої регулярної нагоди обмінюватися інформацією та координувати дії. Перевагою функціонування комітетів в організації є розширенні точок зору на складні питання життєдіяльності організації.

Повноваження[ред. | ред. код]

Як правило, комітети повинні звітувати перед керівним органом організації. Зазвичай комітети не мають повноважень діяти незалежно, якщо керівний орган, який їх створив, не надав їм таких повноважень.

Приклади комітетів[ред. | ред. код]

Комітети для керування галуззю державної або громадської діяльності:

Комітети як орган державного управління, створювані урядом для проведення спеціальних заходів:

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Комітети Верховної Ради України IX скликання. Архів оригіналу за 28 вересня 2020. Процитовано 29 вересня 2020.