Коналл I мак Комгайл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коналл I мак Комгайл
ірл. Conall mac Comgaill
шотл. гел. Conall mac Comgaill
Король Дал Ріади
з 558
Попередник: Габран
Спадкоємець: Айдан
 
Народження: 6 століття
Смерть: 574(0574)
Країна: Дал Ріада
Батько: Комгалл
Діти: Коннад й Сабхдха

Коналл I (Коналл мак Комгайлл; шотл. гел. Conall mac Comgaill; помер у 574) — король гельского королівства Дал Ріада, правив з 558 до 574 року.

Біографія[ред. | ред. код]

Коналл I бул сином короля Комгалла. Він спадкував престол Дал Ріади після загибелі свого дядечка Габрана в битві з піктами.

У 563 році Коналл I дарував острів Йона ірландському проповіднику Колумбі, що заснував на острові монастир, який став центром поширення християнства в Шотландії. Король допоміг місіонерській діяльності святого Колумби і допомагав організовувати його подорож до земель язичників-піктів.

У політичній сфері Коналл I намагався зміцнити королівську владу і об'єднати всі гельські клани західного узбережжя Шотландії в королівство Дал Ріада. Для цього він разом з королем ірландського королівства Уснех (центральна Ірландія) — верховним королем Ірландії здійснив у 568 році військовий похід на Гебридські острови.

Король Коналл I помер у 574 році. Не дивлячись на те, що в нього був син Коннад, новим королем Дал Ріади став його двоюрідний брат Айдан.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Alan Orr Anderson|Anderson, Alan Orr, Early Sources of Scottish History A.D 500—1286, volume 1. Reprinted with corrections. Paul Watkins, Stamford, 1990. ISBN 1-871615-03-8
  • Bannerman, John, Studies in the History of Dalriada. Scottish Academic Press, Edinburgh, 1974. ISBN 0-7011-2040-1

Посилання[ред. | ред. код]