Концентрація уваги

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Концентрація уваги — утримання інформації про який-небудь об'єкт у короткочасній пам'яті. Таке утримання передбачає виділення «об'єкта» як поняття із загального уявлення про світ.

Концентрація уваги є однією із властивостей уваги. Інші властивості уваги: стійкість, обсяг і перемикання. Порушення здатності до концентрації уваги носить назву «розсіяність[ru]».

Класифікація[ред. | ред. код]

Увага може бути довільною, мимовільною і післядовільною[1]:

  • Довільна увага — свідомий процес, спрямований на зосередження на якомусь об'єкті, навіть за відсутності особистого інтересу, але необхідний з певних причин (професійна діяльність, навчання тощо).
  • Мимовільна увага — несвідомий процес, викликається новими, яскравими або нестандартними об'єктами.
  • Післядовільна увага — довільна, яка не вимагає спеціального зосередження завдяки особистому або професійному інтересу.

Відповідно, за видами уваги поділяють і концентрацію уваги на довільну, мимовільну і післядовільну.

Сучасна наука[ред. | ред. код]

Сучасні психологи довгий час вважали, що концентрація уваги з часом полегшує сприйняття візуальних стимулів і підсилює їх контрастність. Цю думку спростував Семюель Лінг (англ. Samuel Ling) із Нью-Йоркського університету[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Виды и свойства внимания [Архівовано 15 травня 2021 у Wayback Machine.] — psyera.ru по Столяренко Л. Д. Психология и педагогика для технических вузов. — Феникс, 2004. — 512 с.
  2. Концентрация внимания может ухудшать восприятие. Архів оригіналу за 27 лютого 2010. Процитовано 25 березня 2021.