Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/12 лютого

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Кецало Зеновій Євстахович

-Знайдено: + Зено́вій Євста́хович Ке́цало (*12 лютого 1919, Добрівляни — †14 серпня 2010, Львів) — український художник.


Зобр:1шт.


Назва:Мушак Юрій Федорович

-Знайдено: + Мушак Юрій Федорович (нар. 12 лютого 1904 р., с. Козаківка - помер 22 листопада 1973) - український перекладач, педагог, літературознавець.


Назва:Автономна Республіка Крим [[Файл:</gallery>|thumb |150px|right]] Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * 12 лютого 1991 — за результатами всекримського референдуму (відбувся 20 січня 1991), що бойкотували кримські татари, Кримська область перетворена в Кримську АРСР у складі УРСР


Зобр:8шт.


Назва:Пласт (організація)

-Знайдено: + Протягом 1912 р. пластові гуртки поширились по всій Галичині. Австрійська влада ставилася прихильно до створення спортивних молодіжних організацій і тому підтримувала діяльність «Пласту». У 1913 р. було проведено перший мандрівний табір Пласту. На початку 1914 р. пластові осередки існували у всіх великих містах Галичини. Однак вони не співпрацювали між собою та не мали централізованої влади. З метою координації праці пластових гуртків 12 лютого 1914 р. у Львові було скликано Пластовий З'їзд, на якому було створено керівний орган Пласту — Центральну Пластову Управу (ЦПУ). ЦПУ провела реєстрацію всіх пластових осередків, та розділила їх на 11 округ. Було налагоджено видання пластової літератури, затверджено проект пластового однострою та пластових відзнак. Фундаментальною працею для виховання молоді стала книга Олександра Тисовського «Пласт», якою користувались усі пластові осередки. Кількість пластунів станом на 1914 р. становила близько 800 осіб, а осередки організації поширились по всій Галичині, Закарпаттю та Буковині.


Зобр:29шт.


Назва:Сенченко Іван Юхимович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 30 січня (12 лютого) 1901 року в селі Наталиному (нині Красноградського району Харківської області). Його батько, не маючи землі, змушений був працювати чорноробом, хористом, садівником, крамарем, церковним регентом.
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Календар. 12 лютого 2006 року


Зобр:1шт.


Назва:Верховна Рада України II скликання

Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + |з 7 серпня 1994 по 12 лютого 1998


Зобр:1шт.


Назва:Карпатська Україна

-Знайдено: + 12 лютого 1939 р. відбулись вибори до Сойму Карпатської України, на яких абсолютну більшість голосів виборців (близько 92,4 %) здобули кандидати Українського Національного Об'єднання.


Зобр:2шт.


Назва:Українська мова

-Знайдено: + Одним з законодавчих актів, що регулює вживання української мови в Придністров'ї, є Указ Президента Придністровської Молдавської Республіки Ігоря Смирнова «Про заходи для забезпечення розвитку української національної культури й освіти, задоволення соціальних потреб українського населення Придністровської Молдавської Республіки» від 12 лютого 1992 р.


Зобр:28шт.


Назва:Кипріан (митрополит Київський)

-Знайдено: + Улітку 1378 року (Митрополит Олексій помер 12 лютого 1378 року), списавшись з ігуменами Сергієм Радонезьким і Феодором Симоновським, Кипріан зробив спроби вступити у свої права спадкування. Але великий князь Дмитро Донський не захотів визнати Кипріана, оскільки мав свого кандидата на руську митрополію — Михаїла (Митяя). Кипріана не визнали в Москві, поглумилися й вислали за межі Московії. Ображений до глибини душі, митрополит Кипріан повернувся знову до Києва й керував литовським духовенством.


Зобр:1шт.


Назва:Кралицький Анатолій

-Знайдено: + Кралицький Анатолій Федорович (словац. Anatolij Kralický; 12 лютого 1835, село Вишні Чабини, тепер Межилабірський округ, Словаччина — 11 лютого 1894, Мукачево) — літератор-прозаїк, етнограф, історик, фольклорист, журналіст, громадський діяч; один із закарпатських «будителів» другої половини 19 століття.


Назва:Червона Українська Галицька Армія

-Знайдено: + Червона Українська Галицька Армія (ЧУГА) — офіційна назва Української Галицької Армії (УГА) після її об'єднання з Червоною армією у лютому 1920 на підставі договору Ревкому Начальної Команди УГА з Реввійськрадою 12 совєтської армії про злиття УГА з Червоною армією, укладеного 12 лютого 1920 р.


Назва:Інститут ядерних досліджень НАН України

Підзаголовок:== База ==
Знайдено: + Експериментальну базу інституту складають унікальні в Україні ядерно-фізичні установки: дослідницький ядерний реактор ВВР-М (став до ладу 12 лютого 1960 р.; був першим ядерним реактором на теренах України), "гарячі камери"для роботи з радіоактивними матеріалами високої активності, циклотрони У-240 та У-120, тандем-генератор (електронний прискорювач) ЕГП-10К. Інститут має підземну низькофонову лабораторію (с. Солотвино Закарпатської області).


Назва:Яровий Михайло Михайлович

-Знайдено: + Яровий Михайло Михайлович (12 лютого 1864, Мошни — 18 лютого 1940, Київ) — маляр і графік.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 12 лютого 1864 року в селі Мошнах (тепер Черкаського району Черкаської області). Мистецьку освіту здобув у Московській школі живопису, скульптури та архітектури, яку закінчив в 1888 році, в Австрії та Італії (1890).


Назва:Тризуб

-Знайдено: + По відродженні української держави в 1917 році Мала Рада (12 лютого 1918 року у Коростені), а згодом і Центральна Рада (22 березня 1918 року), на пропозицію Михайла Грушевського, прийняли Володимирів тризуб за державне знамено УНР як великий і Малий Герб у відповідному орнаментальному обрамуванні. Автором проектів був Василь Кричевський. Тоді ж (22 березня) схвалено велику й малу печатки УНР зі знаком тризуба. Він фігурував на державних кредитових білетах (банкнотах) УНР, згодом Української Держави (автори проектів Георгій Нарбут, О. Красовський, І. Модзалевський, В. Кричевський й ін.).


Зобр:45шт.


Назва:Тютюнник Юрій Йосипович

-Знайдено: + Після захоплення Києва більшовиками у лютому 1918 року розгорнув Звенигородський кіш до 20 тисяч повстанців[джерело?]. 12 лютого золотоніські козаки під рукою Тютюнника розігнали скликаний більшовиком Б. Кацом повітовий з’їзд, вже 13 лютого селянський з’їзд визнав український уряд. У запеклих боях розгромив збільшовичену 8-у армію[джерело?], зайняв Бірзулу і Вапнярку, роззброїв частину 2-го російського корпусу[джерело?], кінну бригаду, розгромив у Бобринську 8-тисячну групу Михайла Муравйова[джерело?].
-Знайдено: + Секретаря-інспектора ревізійної комісії Всеукраїнського акціонерного товариства торгівлі («Вакот») Тютюнника 12 лютого 1929 року в Харкові викликали на допит і арештували. Слідчим говорив: «Від своїх поглядів не відмовлявся й досі не відмовляюся. Якщо позиції Донцова не змінилися, то я до них ставлюся як і раніше — тобто поділяв і поділяю». У Харкові Тютюнника допитували двічі — 12 і 19 лютого. 4 березня йому зачитали постанову у пред’явленні звинувачень «пропаганди українського фашизму та приховуванні контрреволюційного елементу». Висланий до Москви. «Дорозслідування справи» протяглося до грудня 1929. Чекістів цікавило минуле, особливо підготовка до Дргугого зимового походу; Тютюнник імен не називав і наполягав, що в Україні нині немає «диверсійно-повстанської сітки». 22 травня 1929 Віра Тютюнник звернулась з заявою до керівництва ОГПУ та прокурора Верховного суду СРСР, в якій переконувала, що її чоловік не є загрозою для радянського строю, а її родина приречена на голод.


Зобр:1шт.


Назва:Умань

Підзаголовок:=== Уродженці ===
Знайдено: + * Повний кавалер ордена Слави Карандевич Василь Пилипович (* 3 лютого 1915 — † 12 лютого 1995)[1]


Зобр:35шт.


Назва:Ситенко Олексій Григорович

-Знайдено: + Олексі́й Григо́рович Сите́нко (* 12 лютого 1927, с. Нові Млини Борзнянського району Чернігівської області — † 11 лютого 2002, Київ) — український фізик-теоретик, академік АН УРСР (обраний 1 квітня 1982), доктор фізико-математичних наук (1959), професор (1961).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 12 лютого 1927 р. в с. Нові Млини Батуринського району Чернігівської області. Після закінчення середньої школи 1944 р. у Краматорську і вступив до фізико-математичного факультету Харківського університету, який з відзнакою закінчив у 1949 році. Продовживши навчання в аспірантурі, у 1952 році захистив дисертацію на здобуття ступеня кандидата наук.


Зобр:1шт.


Назва:Сойм Карпатської України

-Знайдено: + Сойм Карпатської України (СКУ) — законодавчий орган автономного Закарпаття у 1939, обраний 12 лютого 1939 року в складі 32 членів (29 українців і 3 від національних меншостей) з єдиного списка Українського Національного Об'єднання.
Підзаголовок:== Документи ==
Знайдено: + 12 лютого 1939 р.
Підзаголовок:== Документи ==
Знайдено: + На основі § 50 виборчого закону ч. 126/927 збірника законів і розпоряджень по провіренні висліду про вибори до першого сойму Карпатської України, переведені дня 12 лютого 1939 р., оголошую вислід:


Зобр:1шт.


Назва:Теребовля

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Олег Снітовський (нар.12 лютого 1955) — журналіст, публіцист;


Зобр:25шт.


Назва:Максиміліян (Рило)

-Знайдено: + | обрання_2 = 12 лютого 1779


Назва:Різдорфер Микола

-Знайдено: + 12 лютого 1939 року Різдорфера обрали послом до першого сейму Карпатської України [2]


Назва:Прапор України

Підзаголовок:=== Сучасність ===
Знайдено: + На морському торгівельному судні український прапор був вперше піднятий 12 лютого 1992 року в іспанському порту Валенсія за ініціативою капітана т/х «Кременчук» (ЧМП) В'ячеслава Кисловського. Боцман з двох сигнальних прапорів зшив синьо-жовтий прапор, який і був урочисто піднятий над судном[3].


Зобр:10шт.


Назва:Кременець

-Знайдено: + * літературний журнал «Хвиля» — виходив від 12 лютого 1923 р. Друкувався на літографі. Вийшло два числа. Видавець — Ф. Півниченко, редактор Улас Самчук (під псевдонімом А.Офіренко), В.Данильченко й А.Гайовий[4].


Зобр:7шт.


Назва:Історія Маріуполя

-Знайдено: + Вже наступного дня після звільнення маріупольці приступили до відбудови зруйнованого господарства. Вони ремонтували танки, виготовляли автодеталі, плавили сталь, випускали прокат. На зібрані маріупольцями кошти були створені дві танкові колони: «Маріуполь мстить» і «Відповідь іллічівців». Вже через 20 днів після звільнення Маріуполя була відновлена електростанція на заводі імені Ілліча, а 10 жовтня 1943 року відновлена й дала першу плавку мартенівська піч № 5 заводу імені Ілліча. 24 жовтня 1944 року почала діяти електростанція заводу «Азовсталь». У листопаді 1943 року в Маріуполь прибула з Уралу перша група монтажників тресту «Стальконструкція», які разом з маріупольцями відновлювали завод «Азовсталь»: ними разом із групою молодих маріупольських інженерів була підготовлена й проведена унікальна операція з ремонту доменної печі № 4, що ввійшла в усі підручники історії. Горновий заводу імені Ілліча М. Кучерін став переможцем у всесоюзному соцзмаганні серед металургів і був титулований званням кращого металурга СРСР 1946 року. За 1945-49 роки було побудовано 227 тис. м² житла. 12 лютого 1946 року був відкритий після відновлення кінотеатр «Перемога». Трест «Азовстальбуд», що відбудовував завод «Азовсталь», ремонтував і будував житло, був нагороджений орденом Леніна. За випуск броньової сталі для танків в 1945 році завод імені Ілліча нагороджений орденом Леніна.


Зобр:18шт.


Назва:Штернберг Василь Іванович

-Знайдено: + Васи́ль Іва́нович Ште́рнберг (*12 лютого 1818, Петербург — †8 вересня 1845, Рим) — український живописець-пейзажист і жанрист.


Зобр:8шт.


Назва:Оржів

-Знайдено: + * Клячківський Дмитро (псевдонім: Клим Савур, Панас Мосур) (* 4 листопада 1911, м. Збараж, Тернопільська область — † 12 лютого 1945, між селами Оржівські хутори, Рівненський район та Суськ, Костопільський район Рівненської області) — полковник УПА, один із перших командирів УПА.


Назва:Басараб Ольга Михайлівна

-Знайдено: + Ольга Басараб (*1 вересня 1889, с. Підгороддя, тепер Рогатинський район, Івано-Франківська область — † 12 лютого 1924, м. Львів), уроджена Левицька — українська громадська і політична діячка. ЇЇ рідний брат Левицький Северин — громадський і пластовий діяч, перший Начальний Пластун.
-Знайдено: + Поліцейські здогадувалися, що вдалося заарештувати поінформованого представника українського опору, і, звісно, їх вабила перспектива виявити українську підпільну мережу, достатньою інформацією про яку вони не володіли. Тому допити були «інтенсивними», простіше кажучи, із застосуванням тортур. Два останні відбулися 12 лютого в передобідній час і від 21.00 до 03.00. Уранці Ольгу знайшли повішеною на вишитому рушнику на ґратах вікна камери.


Назва:Академік Вернадський

-Знайдено: + | 12 лютого 2008


Зобр:9шт.


Назва:Історія Криму

-Знайдено: + * 1991, 12 лютого — Кримська Автономна Радянська Соціалістична Республіка.


Зобр:4шт.


Назва:Кіпріанов Андрій Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 1942 року — директор об'єднаного інституту хімії АН УРСР у евакуації. З 1944 року очолював кафедру органічної хімії Київського університету. Тривалий час читав курс органічної хімії. 12 лютого 1945 року обраний академіком АН УРСР, став директором інституту органічної хімії АН УРСР. У 19461948 роках поєднував роботу на кафедрі з посадою віце-президента АН УРСР.


Зобр:2шт.


Назва:Адміністративний поділ УРСР

-Знайдено: + Самостійна Україна отримала у спадок радянську систему областей та районів лише дещо змінивши статус Кримської області (12 лютого 1991 року була створена Кримська АРСР).


Зобр:1шт.


Назва:Пинзеник Віктор Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * 12 лютого 2009 року подав заяву про звільнення з посади міністра фінансів України — на тлі незгоди з бюджетною політикою уряду в часи фінансово-економічної кризи. 17 лютого Верховна Рада погодилася відправити Пинзеника у відставку.[5]


Назва:Юнакова Ольга Володимирівна

-Знайдено: + О́льга Володи́мирівна Юнако́ва (* 12 лютого 1971, Львів) — українська співачка, лауреат понад 10 пісенних конкурсів і фестивалів.


Назва:Мартович Лесь

-Знайдено: + Ле́сь Марто́вич (Олекса Семенович Мартович, *12 лютого 1871, Торговиця — †11 січня 1916, Погорисько) — український письменник та громадський діяч.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 12 лютого 1871 р. в селі Торговиця Городенківського повіту на Станіславщині (нині Городенківський район, Івано-Франківська область) у родині сільського писаря. Його батько самотужки навчився грамоти, що допомогло йому піднятися з наймита до писаря, стати «взором порядного, непідкупного громадянина», авторитетним серед односельчан. Мав 15 моргів поля, гарну хату, пасіку і сад. За спогадами Василя Стефаника, родина Мартовичів належала до давнього раввінського єврейського роду, останній представник якого (дід письменника) прийняв християнство і був вигнаний з єврейської общини.


Назва:Криворучко Анатолій Тихонович

-Знайдено: + Анато́лій Ти́хонович Кривору́чко (*12 лютого 1947, Базаліївка) — директор сільсько-господарського СТОВ "Агрофірма «Новий шлях» (з 04.2000); депутат Харківської облради. Герой України (2002).
-Знайдено: + Народився 12 лютого 1947 року в селі Базаліївка, Чугуївського району Харківської області.


Назва:Ейхельман Отто Оттович

-Знайдено: + О́тто О́ттович Е́йхельман (нар. 27 квітня 1854, Санкт-Петербург, Російська імперія — пом. 12 лютого 1943, Прага, Протекторат Богемії і Моравії) — український громадсько-політичний і державний діяч, вчений-правознавець, професор Київського університету.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Помер О.О. Ейхельман 12 лютого 1943 р. в м. Празі.


Зобр:1шт.


Назва:Історія Харкова

-Знайдено: +

16-18 грудня 1917 p. в Києві відбувся з'їзд Рад, на якому більшовики одержали тільки 11 % голосів. Тоді їхні делегати переїхали до Харкова, щойно зайнятого Червоною армією, і скликали там свій з'їзд Рад. Серед його делегатів переважали росіяни. 25 грудня 1917 p. з'їзд заявив про створення “радянського уряду” на чолі з Ю. Коцюбинським. 22 січня 1918 p. Центральна Рада проголосила Україну незалежною суверенною республікою, однак 12 лютого харківський маріонетковий уряд увійшов до Києва слідом за Червовою армією, а Центральна Рада переїхала до Житомира.[6]



Зобр:18шт.


Назва:Лучицький Володимир Іванович

-Знайдено: + Доктор геолого-мінералогічних наук (1934). Професор (1908). Дійсний член АН УРСР (обрано 12 лютого 1945 року). Заслужений діяч науки УРСР (1947).


Назва:Товариство української мови імені Тараса Шевченка

-Знайдено: + Товариство української мови ім. Т.Г.Шевченка (ТУМ) постало на Установчій конференції 11-12 лютого 1989 року в Києві як всеукраїнська громадська спілка, що на хвилі національного піднесення об'єднала численні організації та гуртки з метою відродити й утвердити українську мову в Україні й серед українців зарубіжжя.


Зобр:2шт.


Назва:Дорошенко

-Знайдено: + * Дорошенко Віктор Іванович (*12 лютого 1952) — український економіко-географ, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Назва:Жнибороди

-Знайдено: + * 12 лютого 2011 — Ювілейні святкування 575-ої річниці першої писемної згадки про село.


Зобр:1шт.


Назва:Тернопільський став

-Знайдено: + 12 лютого 2012 року на набережній та на льоду Тернопільського ставу відбувся День зими. Для тернополян та гостей міста організували концертну програму, різноманітні спортивні заходи (хокей, біатлон, футбол, штурхобочні бої тощо). Усі бажаючі могли покататися на санних бричках, собачих упряжках. Для дітей облаштували санну карусель. Навколо острова «Закоханих» була виставка снігових скульптур, а на самому острові з льодяних брил вирізьбили Герб Тернополя.
Підзаголовок:== Фотогалерея ==
Знайдено: + Зображення:UA-TE_Ternopol_Lake_59_Buran_12-02-12.JPG|День зими. Сходи до набережної, 12 лютого 2012
Підзаголовок:== Фотогалерея ==
Знайдено: + Зображення:UA-TE_Ternopol_Lake_70_Buran_12-02-12.JPG|День зими на набережній та кризі, 12 лютого 2012
Підзаголовок:== Фотогалерея ==
Знайдено: + Зображення:UA-TE_Ternopol_Lake_43_Buran_12-02-12.JPG|День зими. Санна бричка на фоні Тернопільського замку, 12 лютого 2012
Підзаголовок:== Фотогалерея ==

Знайдено: + Зображення:UA-TE_Ternopol_Lake_78_Buran_12-02-12.JPG|День зими. Санна карусель на кризі замерзлої водойми, 12 лютого 2012</gallery>



Зобр:11шт.


Назва:Іван

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 2 січня, 11 січня, 20 січня, 28 січня, 6 лютого, 8 лютого, 9 лютого, 12 лютого, 13 лютого, 9 березня, 2 квітня, 9 квітня, 11 квітня, 12 квітня, 24 квітня, 27 квітня, 1 травня, 2 травня, 12 травня, 21 травня, 1 червня, 7 червня, 9 червня, 11 червня, 15 червня, 23 червня, 26 червня, 7 липня, 11 липня, 14 липня, 16 липня, 25 липня, 31 липня, 3 серпня, 12 серпня, 11 вересня, 15 вересня, 16 вересня, 20 вересня, 27 вересня, 6 жовтня, 9 жовтня, 28 жовтня, 1 листопада, 25 листопада, 26 листопада, 15 грудня, 20 грудня, 23 грудня.


Назва:Велика Північна війна

-Знайдено: + Початок війни характеризується безперервною чергою шведських перемог. 12 лютого 1700 року війська Саксонії взяли в осаду Ригу, проте не досягли успіху . У серпні того ж року данський король Фредерік IV почав вторгнення в Голштейн-Готропське герцогство на півдні країни. Проте війська 18-річного шведського короля Карла XII несподівано висадилися під Копенгагеном. Данія була вимушена укласти Травентальський мирний договір і відмовитися від союзу з Августом II Сильним (про союз з Петром І тоді ще не було відомо, оскільки Росія не почала військових дій).


Зобр:13шт.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + | 12 лютого 1945


Зобр:39шт.


Назва:Холодне Сонце

-Знайдено: + 12 лютого 2012 «ХОЛОDНЕ СОНЦЕ» гучно відсвяткували свій [http://www.youtube.com/playlist?


Зобр:10шт.


Назва:Абдулла Аббас

-Знайдено: + Абдулла Аббас (справжнє прізвище, ім'я та по батькові — Аджалов Аббас Абдуллаогли) (12 лютого 1940) — азербайджанський поет, літературознавець, перекладач.


Назва:Андзюлайтіс Юозас

-Знайдено: + Андзюлайтіс Юозас — (літературний псевдонім Кальненас) — (13 грудня 1864 — 12 лютого 1916) — литовський поет, перекладач і публіцист.


Назва:Петро

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 3 січня, 12 лютого, 6 квітня, 16 травня, 31 травня, 21 червня, 12 липня, 6 вересня, 5 жовтня, 8 грудня


Зобр:1шт.


Назва:Євпаторійський центр дальнього космічного зв'язку

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 12 лютого 1961 року Центр далекого космічного зв'язку розпочав керування польотом першої у світі автоматичної міжпланетної станції Венера-1. 1965 року здійснено запуски апаратів Венера-2 та Венера-3. Згодом було запущено низку космічних апаратів серій «Луна», Венера, «Марс», за допомогою яких відпрацьовувались питання динаміки польотів та посадки на планети Сонячної системи, вивчення атмосфер планет, передачі інформації. Спеціалісти Центру Далекого Космічного Зв'язку постійно здійснювали керування роботою космічних апаратів, отримуючи службову та наукову інформацію.


Зобр:12шт.


Назва:Удовенко Геннадій Йосипович

-Знайдено: + Генна́дій Йо́сипович Удове́нко (22 червня 1931, Кривий Ріг — 12 лютого 2013, Київ[7]) — український дипломат і політик, народний депутат України 3-го і 4-го скликань. Був міністром закордонних справ України, головою Народного Руху України (з 1999 до 2003 р.), 52-м президентом Генеральної Асамблеї ООН, членом Ради президентів Генеральної Асамблеї ООН.
-Знайдено: + Помер 12 лютого 2013 року[7]. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 52 а)[8].


Зобр:3шт.


Назва:Донецько-Криворізька радянська республіка

-Знайдено: + |year_start = 12 лютого 1918
-Знайдено: + |date_start = 12 лютого 1918
-Знайдено: + Після укладення Берестейського миру російські більшовики намагалися не допустити відновлення влади Української Центральної Ради в надзвичайно економічно і стратегічно важливому Донецько-Криворізькому регіоні. Для цього на IV-му обласному з'їзді Рад робітничих депутатів Донецького і Криворізького басейнів, що відбувався з 27 січня по 30 січня 1918 року (за новим стилем — з 9 лютого по 12 лютого 1918 року) у Харкові, було проголошено утворення Донецько-Криворізької Радянської Республіки. Володимир Ульянов, голова Раднаркому Радянської Росії, санкціонував дії російських комуністів в Україні[9].


Зобр:1шт.


Назва:Браун Микола Леопольдович

-Знайдено: + Мико́ла Леопо́льдович Бра́ун — (*15 січня 1902 — †12 лютого 1975) — російський поет і перекладач.


Назва:Черномирдін Віктор Степанович

-Знайдено: + | початок_терміну3 = 12 лютого 1985


Зобр:1шт.


Назва:Апхазава Шалва

-Знайдено: + |збірна-поновлення = 12 лютого 2003


Назва:Біляїв Володимир Іванович

-Знайдено: + Володи́мир Іва́нович Біля́їв (*25 червня 1925, селище Шахти №12 Грузько-Ломівської сільради, Макіївського району Донецької області, нині Моспине у складі Донецька †12 лютого 2006, м.Норт Палм, шт.Флорида,США) — український письменник і журналіст, громадсько-політичний та культурний діяч, член-кор. УВАН в США (1984). Член Національної спілки письменників України 1995. Спікер Національної Ради Державного Центру УНР (1980–1984 рр.), керівник української редакції радіостанції «Голос Америки» (до 1998 р.).
-Знайдено: + 12 лютого 2006 року Володимир Іванович помер і похований у штаті Флорида (США).


Зобр:6шт.


Назва:Осецький Олександр Вікторович

-Знайдено: + З 12 лютого 1918 р. — начальник Українського Генерального штабу. З 5 березня 1918 р. — начальник Головного штабу УНР. З 17 квітня 1918 р. до 6 червня 1918 р. — командувач Полтавського (згодом — 6-го) корпусу Армії УНР, згодом — Армії Української Держави. З червня 1918 р. — начальник корпусу залізничної охорони, який перебував у стадії формування.


Зобр:1шт.


Назва:Вступ німецької армії до Києва 1918

Підзаголовок:== Передумови ==
Знайдено: + У цей самий час у Києві перебували більшовицькі війська на чолі з Михайлом Муравйовим і на вигнання їх власними силами українська влада не сподівалась. Тому 12 лютого 1918 Рада народних міністрів УНР, яка перебувала у Житомирі, прийняла рішення просити військової допомоги у Німеччини. Того ж дня німецькій делегації у Брест-Литовську було передано заклик до німецького народу з проханням про допомогу. 21 лютого німецькі, а 27 лютого й австрійські війська розпочали просування в Україну.


Зобр:4шт.


Назва:Агапієв Всеволод Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 10 травня 1918 року — член комісії з будівництва української армії та член Військово-наукового комітету при Головному управлінні Генерального штабу Української Держави. З 10 січня до 12 лютого 1919 року — помічник начальника штабу Південно-Західного фронту Дієвої армії УНР. З 12 лютого 1919 року помічник отамана Оскілка, командувача Південно-Західного району Дієвої армії УНР. З 17 лютого 1919 року — начальник штабу Північної групи Дієвої армії УНР.


Зобр:2шт.


Назва:Інститут фізики НАН України

-Знайдено: + З'явилися нові напрями у роботі Інституту — широкий розвиток одержали дослідження з ядерної фізики (О. І. Лейпунський, потім М. В. Пасічник,), фізики кристалів (академік НАН України А. Ф. Прихотько), теоретичної фізики (акад. О. С. Давидов, С. І. Пекар). У 1947 р. було створено електростатичний генератор, у 1956 р. введено в дію циклотронну лабораторію, а 12 лютого 1960 р. в Інституті фізики запущено ядерний реактор.


Назва:Тишківці

Підзаголовок:=== Середньовіччя ===
Знайдено: + Першу письмову згадку про Тишківці виявлено в «Актах Гродських і земських з часів Речі Посполитої» — у судовому акті, складеному в Галичі 12 лютого 1448 року. Починаючи з 16 століття джерел стає більше. В останній чверті 16 століття Тишківці згадуються як містечко.


Зобр:3шт.


Назва:Демидко Володимир Миколайович

-Знайдено: + Володимир Миколайович Демидко (* 12 лютого 1952, Донецьк) — український політик, народний депутат України, член Партії регіонів.


Назва:Яременко Василь Васильович

-Знайдено: + Васи́ль Васи́льович Яре́менко (*12 лютого 1931, Сінно, Білорусь) — український філолог, професор, директор Інституту культурологічних та етнополітичних досліджень Міжрегіональної академії управління персоналом (з 01.2003); голова Федерації патріотичних видань (з 2003).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 12 лютого 1932 (м. Сінно, Вітебська область, Білорусь); українець; батько Василь Макарович (1888-?


Назва:Каськів Владислав Володимирович

-Знайдено: + | кінець1 = 12 лютого 2012


Зобр:1шт.


Назва:Солженіцин Олександр Ісайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після публікації за кордоном книги «Архіпелаг ГУЛАГ» 12 лютого 1974 послідував арешт. Його було визнано винним в державній зраді, позбавлено громадянства і 13 лютого вислано з СРСР літаком до ФРН. Під час вимушеної еміграції жив спочатку у Швейцарії, потім у власному будинку у містечку Кавендіш, штат Вермонт, США. У 1990 р. указом президента СРСР Михайла Горбачова радянське громадянство Олександра Солженіцина було відновлене. Майже одразу письменник був удостоєний Державної премії.


Назва:Кондратюк Наталія В'ячеславівна

-Знайдено: + Ната́лія В'ячесла́вівна Кондратю́к (* 23 липня 1964, Золотоноша — † 12 лютого 2008) — український журналіст. Заслужений журналіст України (з листопада 2003 року).
-Знайдено: + В останній період життя лежала в лікарні із хворобою печінки. Померла 12 лютого 2008 року. Причиною смерті став тромб. Похована в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 49а).


Зобр:1шт.


Назва:Офіційне друковане видання

-Знайдено: + | інформаційний бюлетень
«Офіційний вісник Президента України» || || 12 лютого 2007 || Закони України, чинні міжнародні договори, укладені від імені України, укази і розпорядження Президента України


Зобр:1шт.


Назва:Ясинець

-Знайдено: + Для розподілу поміщицької землі створювались Комітети бідноти. Такий комітет діяв у Сельці, створений у лютому 1918 року на чолі з Й.П.Шушком. Комітет наділяв землею селян і роздавав, в основному бідноті і незаможним, робочу худобу, реманент, насіння. Та саме в цей час, 9 лютого 1918 року, було підписано Берестейський мир між УНР, Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною та Болгарією. 12 лютого 1918 року уряд УНР звернувся до німецького уряду з проханням про військову допомогу, і з 19 лютого 1918 року німецько-австрійські війська почали звільняти окуповані більшовиками землі.


Зобр:1шт.


Назва:Мега (телеканал)

Підзаголовок:== Логотип ==
Знайдено: + Файл:ЛогоМегаспорт.gif|Третій логотип каналу з 29 березня 2010 по 12 лютого 2011 року.


Зобр:1шт.


Назва:Цілий Василь Павлович

-Знайдено: + Васи́ль Па́влович Ці́лий (* 12 лютого 1939) — український поет. Член Національної спілки письменників України.
-Знайдено: + Василь Павлович Цілий народився 12 лютого 1939 року в селі Поділля Баришівського району Київської області.


Назва:Кримська Автономна Соціалістична Радянська Республіка

-Знайдено: + |date_post = 12 лютого, 1991
-Знайдено: + Після референдуму в січні 1991 автономію (вже не кримськотатарську) відновлена 12 лютого тепер у складі України. 26 лютого 1992 перейменована на Республіку Крим, із 1998 — Автономна Республіка Крим.


Назва:Фарін Петро Опанасович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Снайпер развідувального взводу того ж полку П. О. Фарін 12 лютого 1945 року при захопленні «язика» поблизу міста Ратибор (нині Рацибуж, Польща) очолював групу забезпечення. У сутичці знищив близько 10 гітлерівців. 21 березня 1945 року Фаріна нагороджено орденом Слави другого ступеня.


Назва:Спектер Арлен

-Знайдено: + А́рлен Спе́ктер (*12 лютого 1930, Уічіта (Канзас, США) — політик, державний діяч (США).


Зобр:1шт.


Назва:Список міністрів внутрішніх справ України

-Знайдено: + |26 грудня 1918 - 12 лютого 1919


Зобр:30шт.


Назва:Гудзенко Семен Петрович

-Знайдено: + Семе́н Петро́вич Гудзе́нко (* 5 березня 1922, Київ — † 12 лютого 1953, Москва) — російський поет.


Назва:Драчинський Теофіл Миколайович

-Знайдено: + Теофіл Миколайович Драчинський (12 лютого 1862 року, село Погорілівка — 21 червня 1929, Мамаївці) — громадський, культурний і освітній діяч Буковини. Був активним учасником українського національного руху на Буковині в кінці XIX - першій половині ХХ століття разом з такими видатними діячами як Володимир Залозецький, о. Євген Семака, Василь Сімович, Теодот Галіп, Лев Когут.
-Знайдено: + Народився у сім’ї священика Миколи Драчинського 12 лютого 1862 року Це підтверджує запис у церковній «Книзі народжених» (1803 - 1866 р.р., том 1) села Погорілівка, яка сьогодні зберігається в сільському музеї. Мати Гликерія із раннього дитинства прививала синові любов до науки, рідної землі, а батько, перебуваючи постійно в колі селян, намагався й Теофілові передати простоту спілкування, щирість у стосунках з простими людьми.


Зобр:1шт.


Назва:Чучупак Василь Степанович

-Знайдено: + У лютому 1920 року полк гайдамаків Холодного Яру співдіяв з Армією УНР, яка здійснювала Перший Зимовий похід. 12 лютого в Медведівці командуючим Армією УНР Михайлом Омеляновичем-Павленком була скликана нарада командирів та начальників штабів дивізій Зимового походу. В нараді взяли участь Юрко Тютюнник, отамани Олександр Загродський, Андрій Гулий-Гуленко, Василь та Петро Чучупаки.


Зобр:2шт.


Назва:Синявська Ірина Максимівна

-Знайдено: + Іри́на Макси́мівна Синя́вська (*12 лютого 1957, с. Вищеольчедаїв, Мурованокуриловецький район, Вінниччина) — голова Житомирської обласної ради (з квітня 2006 до лютого 2008 року), голова Житомирської обласної державної адміністрації (2005-2006).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 12 лютого 1957 року в с. Вищеольчедаїв на Вінниччині.


Назва:Іщенко Іван Миколайович

-Знайдено: + Іва́н Микола́йович І́щенко (*5 (17) липня 1891(18910717), Пустоварівка — † 21 листопада 1975, Київ) — український хірург, доктор медичних наук1941 року), професор (з 1934 року), генерал-майор медичної служби (з 1943 року) , заслужений діяч науки УРСР1942 року), член-кореспондент АН УРСР12 лютого 1945 року). Батько українського ученого в галузі механіки Ігоря Іщенка.


Зобр:2шт.


Назва:Ганицький Тадей Денисович

-Знайдено: + Таде́й Дени́сович Гани́цький (рос. Фаддей Дионисович Ганицкий; * 10 липня (22 липня) 1844, село Чемериси-Волоські Могилівського повіту Подільської губернії, нині Журавлівка Барського району Вінницької області — † 12 лютого 1937, Кам'янець-Подільський) — український скрипаль, педагог, диригент, композитор.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 12 лютого 1937 року в Кам'янці-Подільському. Поховано на Руськофільварецькому кладовищі.


Назва:Герб Севастополя

-Знайдено: + |зображення2_підпис = Радянський герб від 12 лютого 1969 року
-Знайдено: + Сучасний герб багато в чому нагадує радянський герб Севастополя, затверджений 12 лютого 1969 року, автори: Сергій Шахунов і Надія Крилова.


Назва:Володимир (Стернюк)

-Знайдено: + Архієпископ Володи́мир Стерню́к (*12 лютого 1907, Пустомити, Львівщина — †29 вересня 1997, Львів) — український церковний діяч. Виконувач обов'язків голови Української Греко-Католицької Церкви протягом 1972-1991 років. Один із провідників Катакомбної Греко-Католицької Церкви у часи комуністичного режиму.
-Знайдено: + Народився 12 лютого 1907 р. у сім'ї о. Володимира Стернюка, щирецького декана й пароха Пустомит біля Львова, та Євгенії Коновалець.


Зобр:1шт.


Назва:Чеснаков Володимир Геннадійович

-Знайдено: + Володимир Геннадійович Чеснаков (нар. 12 лютого 1988) — український футболіст. Захисник, грає за «Ворсклу» (Полтава), захищав кольори і молодіжної збірної України.


Зобр:1шт.


Назва:Савелій Сергій Степанович

-Знайдено: + Коментував перший матч 1-го чемпіонату України з футболу — «Чорноморець» — «Карпати» (1992)[10], провів перший прямий репортаж з Олімпійських ігор (12 лютого 1994 року, відкриття Олімпіади в Ліллехаммері, разом з Сергієм Лифарем)[11]. Коментував матчі київського «Динамо» в Лізі чемпіонів в найуспішнішому сезоні 1998–1999 років.[12] Був віце-президентом федерації настільного тенісу України.[13] Член президії Асоціації спортивної боротьби України. Близький друг братів Савлохових — головного тренера збірної України з вільної боротьби Руслана і нині покійних заслужених тренерів України Бориса і Тимура.[13] Почесний працівник Національного телебачення України.


Зобр:1шт.


Назва:Шестеренко Алла Іванівна

-Знайдено: + Народилася 12 лютого 1941 року в Одесі. Закінчила Український поліграфічний інститут ім. І. Федорова (1972). Працює на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка.


Назва:Даревич Дарія

-Знайдено: + Даре́вич Да́рія (дівоче прізвище: Зельська; 12 лютого 1939, м. Влоцлавек, Польща) — мистецтвознавець, громадська діячка у Канаді. Дружина Ю. Даревича. Доктор історії мистецтва (1991, отримала в Лондонському університеті за дисертацію «Soviet Ukrainian Painting c. 1955—1978: New Currents and Undercurrents»).


Назва:Чернишова Наталя Іванівна

-Знайдено: + Чернишова Наталя Іванівна (* 12 лютого 1951) — український художник, режисер-мультиплікатор.


Назва:Кіндзерський Юрій Іванович

-Знайдено: + З січня 2006 року по 12 лютого 2010 року — голова правління ЗАТ "Українська страхова компанія «Княжа»". З травня 2006 року по вересень 2011 — президент ФК «Львів». У серпні 2011 загострилася фінансова криза у «Львові», через що Кіндзерський заявив, що готовий безоплатно віддати клуб будь-кому, хто готовий його фінансувати. Якби такої людини не знайшлося, Кіндзерський мав намір зняти команду зі змагань у Першій лізі.[14]


Зобр:1шт.


Назва:Пам'ятники Коростеня

-Знайдено: + Слід визнати, що в радянський період у місті з'являлися пам'ятники майже виключно на відзначення нової, радянської історії Коростеня та УРСР, і це при тому, що місто має давнє історичне коріння. Так, у повоєнний (19501980-і рр.) у місті вшанували Героїв ВВВ (упорядковані братські могили, погруддя С. Козака), вождя новоствореної країни (пам'ятник В.І. Леніну, 1985) та особлива увага була приділена подіям 1920-х рр. — встановлені помпезні пам'ятники Зачинателям Всеукраїнського страйку залізничників та Комсомольцям 20-х років, а також пам'ятник Миколі Щорсу, погруддя Табукашвілі, стела Богунцям і Таращанцям та інші. Імовірно, такий «монументальний наголос» був зроблений ще й тому, що місто як важливий залізничний вузол на початку ХХ ст. відіграло значну роль не лише як осередок підбурювання страйків, а й як один із центрів визвольних змагань українців 1917-1921 рр.. 12 лютого 1918 року тут засідала Мала Рада (Президія Центральної Ради) і власне тут, у Коростені, її членами було ухвалено низку важливих рішень — про одне з них, а са́ме затвердження тризубу як гербу УНР — нагадує пам'ятний знак, встановлений уже в наш час 2006 року. Із українських діячів вшанування в бронзі і камені за доби СРСР удостоїлися Тарас Шевченко (повнофігурний якісний пам'ятник) та Богдан Хмельницький (непоказне погруддя) — прикметно, що розташували їх відносно далеко від центру міста (у випадку з Шевченком узагалі помістивши у переферійний парк).
-Знайдено: + |на честь затвердження тризубу як герба України, пам'ятний знак || 2006 || на пероні залізничного вокзалу станції «Коростень» || || Пам'ятний знак на честь затвердження тризубу як основи малого герба України було відкрито 3 березня 2006 року. Автор — скульптор В.В. Козиренко. Пам'ятний знак є унікальним у своєму роді, і пов'язаний він з подіями визвольних змагань 1917-21 рр. — 12 лютого 1918 року Мала Рада (Президія Центральної Ради) саме в Коростені затвердила тризуб як герб УНР.


Зобр:21шт.


Назва:Левченко Анатолій Семенович

-Знайдено: + Наказом № 630 начальника Льотно-дослідницького інституту Левченка зарахували до групи спеціальної підготовки за програмою «Буран» (12 липня 1977). Вже через рік він отримав позитивний висновок Головної медичної комісії, і 1 лютого 1979 року наказом № 34 Міністерства авіаційної промисловості його зарахували до головної групи для підготовки за програмою «Буран». Майже два роки Левченко проходив загальнокосмічну підготовку в Центрі підготовки космонавтів імені Гагаріна. 30 липня 1980 року рішенням медичної комісії Левченка рекомендували зарахувати до групи космонавтів-дослідників, а за два місяці він вже був її членом. В серпні наступного року Левченко увійшов до складу загону космонавтів-випробувачів ЛДІ. А 12 лютого 1982 року, після здачі всіх заліків із загальнокосмічної підготовки,отримав кваліфікацію «космонавт-випробувач».


Зобр:6шт.


Назва:Максименко Петро Степанович

-Знайдено: + Максименко Петро Степанович  (25 червня 1924, Кіровоградська область12 лютого 2012, Ізраїль)[15] — радянський і український художник. Нагороджений орденом Червоної Зірки та медалями.
-Знайдено: + П. С. Максименко помер 12 лютого 2012 року в Ізраїлі, похований в місті Цфат.


Назва:Зінь Михайло Олексійович

-Знайдено: + Миха́йло Олексі́йович Зінь (* 12 лютого1927, Божиків—†серпень 2006, Амгерстбург) — професор, науковець-економіст.


Назва:Крижанівський Борис Миколайович

-Знайдено: + Народився 12 лютого 1929 р. в м. Ізюмі в родині службовця. Помер 10 лютого 1991 р. в Києві. Навчався в Київському медінституті ім. Богомольця. Закінчив режисерський факультет Київського державного інституту театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого (1952) й Вищі режисерські курси при «Мосфільмі» (1959). Працював режисером у театрах Сімферополя, Ворошиловграда (1952–1956), режисером на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка (1959–1965).


Назва:Галичанка-Динамо-ТНЕУ

Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + |align=center| 16 || Україна Україна||Анна Рева || 12 лютого 1995||align=center| 184 || нападаюча


Зобр:1шт.


Назва:Ємельяненко Федір Володимирович Підзаголовок:==== Поразки ====
Знайдено: + Наступний бій Ємельяненка під стягами організації «Strikeforce» пройшов в рамках першого етапу Гран-прі у важкій вазі. Перший турнір Гран-прі пройшов 12 лютого 2011 року в Іст-Резерфорді, штат Нью-Джерсі. Суперником Федора став бразильський гігант Антоніу Сілва, що замикав десятку кращих важковаговиків світу за міжнародними рейтингами.[16][17] Для Ємельяненка цей бій проходив особливо і винятково важко. Вперше протягом своєї кар'єри колишній чемпіон був безапеляційно підкорений силі і умінням свого опонента. Протягом двох раундів Федір був важко битий Сілвою у стійці і в партері, витримав спроби удушення та больовий прийом на ногу, і з великою гематомою на обличчі пішов на перерву між другим і третім раундами, коли бій і було зупинено за вказівкою лікаря. Ємельяненко вибув з Гран-прі, йому було присуджено поразку технічним нокаутом, яка стала другою поспіль в його насиченій кар'єрі. Після оголошення переможця інтерв'юер дав слово переможеному. Федір сказав: «Напевно, мені час зав'язувати…»[18]


Зобр:4шт.


Назва:Войцехович Василь Олександрович

-Знайдено: + У липні 1941 Войцеховича призначили командиром штабної батареї. А вже в серпні, в жорстокому бою з німцями в районі Могильова, він був поранений, потрапив в полон і в колоні полонених етапований до Польщі. По дорозі йому вдалося втекти і дістатися Путивльського району Сумської області. 12 лютого 1942 року в Хінельських лісах (лісові масиви біля кордонів північної частини Сумщини, один з головних районів масового партизанського руху Другої світової) Войцехович зустрівся з розвідниками Путивльського партизанського загону командира Сидора Ковпака і став членом загону. Командування призначило його помічником командира роти, а з березня 1942 року — помічником начальника штабу. У 1943-му Войцехович став членом КПРС, а 25 вересня цього ж року його призначили начальником штабу з'єднання партизанських загонів Сумської області, з січня 1944 року — начальником штабу 1-ої Української партизанської дивізії.


Зобр:5шт.


Назва:Фліп Сондерс

-Знайдено: + Після вдалого для «Тімбервулвз» сезону 2003—04, в якому команда досягла фіналу Західної конференції, «Тімбервулвз» зазнали труднощів в наступному сезоні сезону 2004—05, вигравши менше половини матчів регулярної першості. 12 лютого 2005 року Сондерс був звільнений і замінений на посаді головного тренера віце-президентом відділу баскетбольних операцій Кевіном Макгейлом. Вболівальники вважали звільнення Сондерса необґрунтованим, натомість посилаючись на проблеми з контрактами Сема Касселла і Латрелла Спрюелла як на основні причини невдач команди. Втім, багато хто визнав, що Сондерс очолював «Тімбервулвз» впродовж 8 сезонів, і команді потрібні були зміни.


Зобр:1шт.


Назва:Шумбарець Віталій Ігорович

-Знайдено: + За результатами єдиних до офіційної Церемонії відкриття змагань (кваліфайраунд індивідуального турніру стрибунів з нормального трампліна) на Зимових Олімпійських іграх 2010 12 лютого 2010 року з 37-ю позицією кваліфікувався (разом з Володимиром Бощуком) до основних змагань 13 лютого 2010 року[19], однак у них уже в першому раунді відсіявся від фіналу, відтак посівши у даному виді програми 45-ту позицію[20].


Назва:Бощук Володимир Миколайович

-Знайдено: + За результатами єдиних до офіційної Церемонії відкриття змагань (кваліфайраунд індивідуального турніру стрибунів з нормального трампліна) на Зимових Олімпійських іграх 2010 12 лютого 2010 року з доволі високою 23-ю позицією кваліфікувався (разом з Віталієм Шумбарцем) до основних змагань 13 лютого 2010 року[21], однак у них уже в першому раунді відсіявся від фіналу, відтак посівши у даному виді програми 50-ту позицію[22].


Зобр:1шт.


Назва:Лудан Лілія Анатоліївна

-Знайдено: + Учасниця Національної збірної України на Зимових Олімпійських іграх 2010 (м. Ванкувер, Канада). На урочистій Церемонії відкриття Ігор са́ме їй було довірено нести український державний прапор[23].


Назва:Мицюк Олександр Корнійович

-Знайдено: + | кінець на посаді1 = 12 лютого 1919


Зобр:1шт.


Назва:Кримська область

-Знайдено: + Кримська область — адміністративна одиниця Радянського Союзу, що існувала з 30 червня 1945 року по 12 лютого 1991. Входила до складу Української Радянської Соціалістичної Республіки, раніше, протягом 1945—1954 років — до складу Російської Радянської Федеративної Соціалістичної Республіки.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Кримська область перетворена на Кримську Автономну РСР 12 лютого 1991 року.


Назва:Гурій (Кузьменко)

-Знайдено: + 12 лютого 1993 року возведений у сан архімандрита.


Назва:Комісія Академії наук УРСР з історії Вітчизняної війни в Україні

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * постанова політбюро ЦК КП(б)У від 12 лютого 1944 р. про те, що Комісія з історії Вітчизняної війни в УРСР діє при АН УРСР.


Назва:Перелік пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 12 лютого 2010 року згідно з Законом України „Про внесення змін до Закону України «Про Перелік пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації»“ № 1887-VI до переліку були внесені зміни[24], якими до пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації, було віднесено ще 10[25] об'єктів, зокрема[26]Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>}}


Зобр:13шт.


Назва:Волянський Юрій Леонідович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Юрій Леонідович Волянський народився 12 лютого 1940 року в селі Новогригорівка Арбузинського району Миколаївської області.


Назва:Гончарук Юрій Олексійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 12 лютого 1953 року в м.Києві. У 1979 закінчив Київський державний університет ім. Шевченка, спеціаліст з міжнародних відносин, референт-перекладач німецької мови. Володіє іноземними мовами: російською та німецькою.


Назва:Літературно-меморіальний музей Леся Мартовича

-Знайдено: + Літературно-меморіальний музей Леся Мартовича засновано 12 лютого 1971 року з нагоди 100-річчя від дня народження українського письменника-сатирика Леся Мартовича. Організатором створення експозицій Літературно-меморіального музею був український історик та діяч культури Михайло Паньків.


Назва:Беркут Леонід Миколайович

-Знайдено: + Беркут Леонід Миколайович (2 (15) червня 1879(18790615), Київ — 12 лютого 1940, Київ) — український історик, дослідник західноєвропейського середньовіччя та західноєвропейської історіографії, питань методології історії.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 12 лютого 1940 року. Похований в Києві на Лук'янівському цвинтарі (ділянка №5, ряд 14, місце 18).


Зобр:1шт.


Назва:Івашкевич Григорій Артемович

-Знайдено: + Івашкевич Григорій Артемович (*31 січня 1917 — †12 лютого 1997) — український лікар, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри шпитальної хірургії ЛНМУ імені Данила Галицького(1968–1985).
-Знайдено: + Помер 12 лютого 1997 року. Похований у Львові на Личаківському цвинтарі (поле 82).


Назва:Олійник Петро Федорович

-Знайдено: + Після загибелі 12 лютого 1945 р. Д. Клячківського — «Клима Савура» у вересні 1945 — лютому 1946 рр. П. Олійник був виконуючим обов'язки командира УПА-Північ. Він організовував масову збройну боротьбу проти спецзагонів НКВС і НКДБ.


Зобр:9шт.


Назва:Абрильба-Рихвальський Йосип Юрійович

-Знайдено: + Абрильба-Рихвальський Йосип Юрійович (12 лютого 1896 — ?


Зобр:1шт.


Назва:Преображенський собор (Донецьк)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 12 лютого 1992року Донецькою міською радою було прийнято рішення про відведення земельної ділянки і початок будівництва нового собору. Новий собор будувався в іншому вигляді, аніж той, що був до його руйнування. Місце будівництва нового собору не збігається зі старим. Будівництво почалося в 1997 році. Відкриття для прихожан планувалося на 2006 рік.


Зобр:1шт.


Назва:Волкович Анатолій Васильович

-Знайдено: + 9 грудня 1889 року висвячений у священики. З 3 лютого 1894 року служив панотцем 13-го гусарського Наврського полку Російської імператорської армії. У Першій світовій війні, 14 листопада 1914 року, отримав контузію у с. Ліпкіське Наврського повіту. Служив в полку до 12 лютого 1918 р. – дня його остаточного розформування. Одержав російській військові нагороди: орден св. Анни ІІІ ступеня, орден св. Анни ІІ ступеня з мечами. 8 лютого 1917 року був затверджений у сані протоієрея, згодом одержав нагородного золотого хреста. Остання посада у російській армії – полковий протоієрей (капелан).


Назва:Іллюшко Павло Іванович

-Знайдено: + Іллю́шко Павло́ Іва́нович (* 14 січня 1914 — † 12 лютого 1996) — Герой Радянського Союзу, в часи Німецько-радянської війни — командир дивізіону 815-го артилерійського полку 272-ї стрілецької дивізії 7-ї армії Карельського фронту, майор.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після звільнення з лав Збройних Сил проживав місті Кіровськ Мурманської області. Помер 12 лютого 1996 року.


Назва:Петровський Микола Неонович

-Знайдено: + Микола Неонович Петровський (14 (26) листопада 1894(18941126), Кудрівка — 20 липня 1951) — український історик-медієвіст, археограф, дослідник історії України XVIIXVIII століть, член-кореспондент АН УРСР12 лютого 1945 року). Дипломат.


Зобр:1шт.


Назва:Потушняк Федір Михайлович

-Знайдено: + Фе́дір Миха́йлович Потушня́к (літературний псевдонім — Ф. Вільшицький, Ф. Пасічник; *27 лютого 1910, Осій — †12 лютого 1960, Ужгород)— український закарпатський письменник, науковець — етнограф, археолог.


Назва:Хлус Віктор Іванович

-Знайдено: + Хлус Віктор Іванович (* 12 лютого 1958, Новгород-Сіверський) — колишній радянський та український футболіст, нападник, зараз — Віце-Президент Федерації Футболу Києва і Київської області[27]. Майстер спорту СРСР з 1981 року.


Назва:Різун Володимир Володимирович

-Знайдено: + Володимир Володимирович Різун (12 лютого 1957) — український учений у галузі редагування, соціальних і масових комунікацій, журналістикознавства. Доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри видавничої справи та редагування (до 2002), кафедри теорії масової комунікації (перейменована у кафедру соціальних комунікацій) Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Академік АН ВШ України з 2000 року. Радіожурналіст, ведучий на державній радіостанції «Промінь».[28]


Зобр:1шт.


Назва:Тетенко Артем Олександрович

-Знайдено: + Арте́м Олекса́ндрович Тете́нко (нар. 12 лютого 1991 року, Стаханов) — український футболіст, воротар донецького «Шахтаря». За юнацькі збірні України провів 17 ігор, в яких пропустив 29 м'ячів. У складі «Шахтаря» наразі не провів жодного матчу.


Назва:XXVI з'їзд КПУ

-Знайдено: + XXVI з'їзд КПУ - Київ, 10-12 лютого 1981 р.


Назва:Славутич (Черкаси)

-Знайдено: + :* дата — 12 лютого 2012; голи — Є.Колесник (20, 61), Є.Трандафілов (44), М.Сергійчук (77, 88)


Назва:Кириченко Микола Карпович

-Знайдено: + Микола Карпович Кириченко (12 лютого 1923 — 12 серпня 1986) — український радянський і партійний діяч.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 12 лютого 1923 року в селі Петропавлівка на Харківщині.


Назва:Дорошенко Віктор Іванович

-Знайдено: + Дорошенко Віктор Іванович (*12 лютого 1952 року) — український економіко-географ, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 12 лютого 1952 року в Рівному. Закінчив 1974 року географічний факультет Київського університету. У 1974—1977 роках працює вчителем географії в середній школі. У 1977—1994 роках працював асистентом, старшим викладачем кафедри економічної географії (з 1992 року зовнішньоекономічної діяльності) Київського державного торговельно-економічного університету. Кандидатська дисертація «Територіальна організація споживчого комплексу в регіональних і локальних системах розселення» захищена у 1994 році. У Київському університеті з 1995 року доцент кафедри економічної та соціальної географії. Викладає курси: «Вступ до фаху», «Географія сфери обслуговування і торгівлі», «Географія транспорту», «Маркетингова географія».


Назва:Діброва Олексій Тимофійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 12 лютого 1904 року в селі Тупичеві, тепер Городнянського району Чернігівської області. Закінчив 1927 року Київський кооперативний інститут, у 1932 році аспірантуру Харківського науково-дослідного інституту географії і картографії за спеціальністю «економічна географія». У 19301933 роках викладав у Харківському фінансовому інституті та Харківському інституті торгівлі. У 19331934 роках працював доцентом Педагогічного інституту, Військово-політичної академії у Ленінграді. У 19341941 роках викладач Київського кооперативного інституту. У Київському університеті працював з 1934 року доцентом кафедри економічної географії, завідувачем відділом економічної географії науково-дослідного інституту географії (до 1937). За сумісництвом завідував кафедрою економічної географії Київського державного педагогічного інституту імені М. Горького. У 19441947 роках працював у Київському університеті на посаді директора науково-дослідного інституту географії. Завідував відділом методики географії Науково-дослідного інституту педагогіки УРСР. У 19441956 роках обіймав посаду завідувача кафедри економічної географії Київського педінституту. У 19591973 роках завідувач кафедри економічної та соціальної географії Київського університету. Кандидатська дисертація «Економіко-географічна характеристика Бесарабії (МАРСР)» захищена у 1936 році. Докторська дисертація з питань економічної географії України захищена у 1959 році. Читав лекції з економічної географії на економічному факультеті та факультетах міжнародних відносин та журналістики Київського університету. Фахівець у галузі дослідження географії господарства держави та її регіонів, економічного районування території України, методики викладання географії. Підготував 10 кандидатів наук.


Назва:Ровчак Андрій Яковлевич

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (12 лютого 2003) — за вагомі досягнення у професійній діяльності, сумлінну багаторічну працю[29]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=132/2003 Указ Президента України № 132/2003 від 12 лютого 2003 року «Про відзначення державними нагородами України працівників підприємств, установ та організацій»]</ref>


Назва:Мелетій (Леонтович)

-Знайдено: + Архієпи́скоп Меле́тій (в миру: Миха́йло Іва́нович Леонто́вич; 6 (17) листопада 1784, Старі Санжари, Полтавська губернія — 29 лютого (12 березня) 1840, Харків) — архієпископ Харківський і Охтирський. Святитель. (Пам'ять: 12 (25) лютого — тезоіменитство і 29 лютого (13 березня); (28 лютого (13 березня) в невисокосний рік) — кончина.


Зобр:1шт.


Назва:Медвідь Федір Йожефович

-Знайдено: + З дружиною Валерією познайомився у січні 1966 року в Закарпатті на зупинці таксі. Зустрічалися близько місяця і зрештою побралися 12 лютого. Валерія Василівна тривалий час працювала перекладачем в «Інтуристі», згодом отримала запрошення працювати у Верховній Раді. Обіймала посаду головного консультанта секретаріата Комітету у іноземних справах.


Зобр:6шт.


Назва:Смирнов Леонід Васильович (лікар)

Підзаголовок:== Освіта ==
Знайдено: + 12 лютого 1900 захистив дисертацію з проблем офтальмології в Імператорській військово-медичної академії, удостоєний звання доктора медицини.


Назва:Губер Борис Олександрович

-Знайдено: + Закінчив Псковський кадетський корпус. 12 лютого 1910 вступив на службу рядовим у 20-й стрілецький полк.


Зобр:3шт.


Назва:Проскурівський округ

-Знайдено: + Проскурівський округ був створений відповідно до постанов ЦВК СРСР від 1 квітня 1935 року «Про утворення в УСРР шести округів»[30] і ВУЦВК від 4 травня 1935 року «Про утворення округів на території Київської і Вінницької областей»[31] (затверджена постановою третьої сесії ВУЦВК XIII скликання від 12 лютого 1936 року «Про затвердження постанов, ухвалених Президією ЦВК УСРР у період між VI сесією ЦВК XII скликання і III сесією ЦВК XIII скликання»[32]).


Назва:Лашкарьов Вадим Євгенович

-Знайдено: + Вадим Євгенович Лашкарьов (7 жовтня 1903, Київ — 1 грудня 1974, Київ) — український науковець, першовідкривач фізичних ефектів, які були покладені в основу напівпровідникових технологій і мікроелектроніки, академік Академії наук УРСР12 лютого 1945 року)[33].


Зобр:1шт.


Назва:Грегор Балажиц

-Знайдено: + Грегор Балажиц (словен. Gregor Balažic; 12 лютого 1988, Мурска-Собота, СФРЮ) — словенський футболіст, захисник клубу «Карпати» (Львів).


Зобр:1шт.


Назва:Посольство Латвії в Україні

-Знайдено: + 26 серпня 1991 року Україна визнала державну незалежність Латвійської Республіки, а 4 грудня 1991 року Латвія визнала державну незалежність України. Дипломатичні відносини між двома країнами були встановлені 12 лютого 1992 року. З 1993 року у Ризі функціонує Посольство України в Латвії, а у Києві діє Посольство Латвійської Республіки. Для поглиблення двосторонніх відносин та розширення співробітництва між країнами у липні 2005 року відкрила Почесне консульство у Львові. У квітні 2006 року відкрито Почесне консульство України у місті Вентспілсі.


Зобр:1шт.


Назва:Українсько-латвійські відносини

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Україна і Латвія до 1917 року знаходилися в одній державі - Російській імперії. Під час української революціії 1917-1921 років на Ризькій конференції в серпні 1920 року балтійськими країнами було визнано Українську Народну Республіку. У 1939-1941, 1944-1991 роках обидві країни були окуповані Радянським Союзом. 26 серпня 1991 року Україна визнала державну незалежність Латвійської Республіки, а 4 грудня 1991 року Латвія визнала державну незалежність України. Дипломатичні відносини між двома країнами були встановлені 12 лютого 1992 року.


Назва:Почесні громадяни Запоріжжя

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |12 лютого 1900 — 18 березня 1982


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + 10-12 лютого 1941 року в Дрогобичі судили Рулофа та його 16 товаришів.


Зобр:21шт.


Назва:Торніке Окріашвілі

-Знайдено: + Торніке Окріашвілі (груз. თორნიკე ოქრიაშვილი, нар. 12 лютого 1992, Руставі) — грузинський футболіст, півзахисник маріупольського «Іллічівця» та національної збірної Грузії.


Зобр:1шт.


Назва:Звонимир Вукич

-Знайдено: + 12 лютого 2003 року дебютував в офіційних матчах у складі національної збірної Сербії і Чорногорії в грі проти збірної Азербайджану.


Зобр:1шт.


Назва:Діденко Данило Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1937 році призваний до лав Червоної Армії. Навчався в Ульяновському танковому училищі. Учасник радянсько-фінської війни 1939 — 1940 років. Воював на посаді командира танка 108-го танкового батальйону (35-а танкова бригада, 7-а армія, Північно-Західний фронт). Відзначився в боях на Карельському перешийку. 12 лютого 1940 року танк старшини Діденка, отримавши 18 прямих влучень, зупинився, командир продовжував вести вогонь з кулемета до прибуття підкріплення. 7 березня 1940 року, перебуваючи у розвідці на північний схід від міста Віїпурі, потрапив у важке становище. Солдати противника намагалися захопити танк. Відкривши люк, старшина Діденко закидав їх гранатами. Потім разом з піхотинцями відбив ворожі контратаки вогнем з гармати і кулемета.


Назва:Мельників Євген Венедиктович

-Знайдено: + Мельників Євген Венедиктович (12 лютого 1870, місто Верхньодніпровськ, Верхньодніпровський повіт, Катеринославська губернія, Російська імперія — ?


Зобр:1шт.


Назва:Посольство України в Латвії

-Знайдено: + 26 серпня 1991 року Україна визнала державну незалежність Латвійської Республіки, а 4 грудня 1991 року Латвія визнала державну незалежність України. Дипломатичні відносини між двома країнами були встановлені 12 лютого 1992 року.[34]. З 1993 року у Ризі функціонує Посольство України в Латвії. Урочисте відкриття приміщення Посольства відбулося у 1995 році, за присутності Президента України Леоніда Кучми та Президента Латвійської Республіки Ґунтіса Ульманіса. У липні 2005 року Латвія відкрила Почесне консульство у Львові. У квітні 2006 року відкрито Почесне консульство України у місті Вентспілсі.


Назва:Снітовський Олег Іванович

-Знайдено: + Сніто́вський Оле́г Іва́нович (нар. 12 лютого 1955, місто Теребовля, Тернопільської області) — український журналіст, публіцист, син Івана Снітовського. Головний спеціаліст Управління підготовки інформації внутрішнього життя у Тернопільській області, ДІНАУ. Член Спілки журналістів України (1983).


Назва:Жуніор Мораес

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У «Металурзі» дебютував 12 лютого 2011 року в товариському матчі проти казахстанського «Локомотива» (3:0), Мораес вийшов на 61 хвилині замість Чипріана Тенасе[35]. Проте в офіційних матчах Жуніор так і не дебютував.


Зобр:1шт.


Назва:Борис (Шипулін)

Підзаголовок:==Архієрейство==
Знайдено: + 12 лютого 1915 призначений єпископом Чебоксарский, другим вікарієм Казанської єпархії, одночасно був настоятелем Казанського Кизичського монастиря.


Зобр:1шт.


Назва:Новаківський Андрій Ярославович

-Знайдено: + Новаківський Андрій Ярославович (12 лютого 1947 Львів — 25 жовтня 2001) — український архітектор, реставратор, музейник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 12 лютого 1947 року в сім'ї Ярослава Новаківського, архітектора-урбаніста та Дарії Славецької, спортсменки. Внук живописця Олекси Новаківського. Навчався у Львові у школах № 1 і № 55. Протягом 19641969 років — на архітектурному факультеті Львівського політехнічного інституту. Серед викладачів з фаху Андрій Рудницький, Роман Липка, Тетяна Максимюк. Працював в Українському спеціальному науково-реставраційному виробничому управлінні Держбуду України. Від 1970 року — начальник науково-дослідних реставраційних відділів Львівської міжобласної спеціальної науково-реставраційної майстерні (установа після реорганізацій стала відома як інститут «Укрзахідпроектреставрація»). Співавтор низки реставраційних проектів. За свою діяльність відзначений численними нагородами та преміями. У 19831994 роках — директор Національного музею у Львові. Член архітектурно-реставраційної ради Державного історико-архітектурного заповідника у Львові (19751983), УТОПІК (19811983), правління Спілки архітекторів (19791984). Під керівництвом Новаківського створено низку нових філіалів музею. Зокрема у Львові — художньо-меморіальні музеї Леопольда Левицького, Івана Труша, Антона Манастирського. Організовано експозицію українського мистецтва у приміщенні на проспекті Свободи, 20. У Самборі — музей Леся Курбаса, в Трускавці — Михайла Біласа, садиба Устияновичів у Вовкові. Створив благодійний фонд «Олекса Новаківський та його школа», який організовував виставки Олекси Новаківського та митців його школи. Помер 25 жовтня 2001 року на 55 році життя. Похований на Личаківському цвинтарі, поле № 49[36].


Назва:Тарасенко Олександр Сергійович

-Знайдено: + Тарасенко Олександр Сергійович (нар. 12 лютого 1985) — український футболіст, півзахисник. Відомий, насамперед, завдяки своїм виступам за харківський «Геліос».


Назва:Панько Семен Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Семен Іванович Панько народився 12 лютого 1920 року в селі Чопівці на Мукачівщині в сім'ї незаможного селянина.


Назва:Александар Драгович

-Знайдено: + На початку 2011 року приєднався до швейцарського «Базеля». Потрапивши до команди Торстена Фінка, він, пропустивши першу гру другої половини сезону проти «Туна», дебютував 12 лютого в грі проти «Санкт-Галлена», яку його нова команда завершила впевненою перемогою з рахунком 3-0. Після цього новачок без замін відіграв у всіх наступних 16 матчах до кінця чемпіонату, зробивши істотний внесок до здобутого своїм новим клубом звання чемпіонів Швейцарії, причому в останніх сімох вирішальних матчах Суперліги оборона базельців пропустила лише чотири голи.


Зобр:5шт.


Назва:Слабєєв Ігор Семенович

-Знайдено: + Ігор Семенович Слабєєв (27 червня 1923, Київ — 12 лютого 1989, Київ) — український історик, кандидат історичних наук, дослідник соціально-економічного розвитку України XVIII — першої половини XIX століття, краєзнавець.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер в Києві 12 лютого 1989 року.


Назва:Фараонов Павло Артемович

-Знайдено: + Павло́ Арте́мович Фарао́нов (нар. 12 лютого 1933, село Лісківці, нині Кам'янець-Подільського району Хмельницької області — пом. 11 травня 1993, Кам'янець-Подільський) — висококваліфікований спеціаліст культосвітньої роботи, громадський діяч, ентузіаст і організатор клубної та бібліотечної роботи, пропагандист пам'яток історії та культури Хмельниччини.


Назва:Крамаренко Олександр Андрійович

-Знайдено: + Крамаренко Олександр Андрійович ( нар. 12 лютого 1955 року, Кролевець, Сумської області, Україна) — український незалежний журналіст.


Назва:Мох Рудольф

-Знайдено: + Рудольф Мох (псевдоніми — Рудольф Мхъ,[37] Мех, Рудольф, Р. М.; народився 16 квітня 1816, м. Бережани, тепер Тернопільської обл. — †12 лютого 1892, с. Острів, тепер Галицького р-ну Івано-Франківської обл.) — священик української греко-католицької церкви, письменник, громадський діяч. Один із продовжувачів справи «Руської Трійці», секретар «Руської ради народної».
-Знайдено: + Помер 12 лютого 1892 року.[38] До смерти о. Рудольф Мох служив церкві та людям, які, вражені його великим ораторським мистецтвом, шанобливо називали Р.Моха «наш проповідник».


Назва:Чернявська Світлана Павлівна

-Знайдено: + Чернявська Світлана Павлівна (* 12 лютого 1984) — українська важкоатлетка, майстер спорту міжнародного класу.


Назва:Губрій Олексій Антонович

-Знайдено: + Губрі́й Олексі́й Анто́нович (нар. 12 лютого 1907, Одеса — пом. 10 травня 1971, с. Ватутінки, Московська область) — полковник авіації радянської армії, учасник німецько-радянської війни та Радянсько-фінської війни, герой радянського союзу (21 квітня 1940).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Олексій Губрій народився 12 лютого 1907 а в Одесі у робітничій сім'ї. Закінчив середню школу, працював мотористом. В 1928 році Губрій був призваний на службу в Червоний Флот. В 1932 році він закінчив військово-теоретичну школу льотчиків у Ленінграді, в 1935 році - Єйську школу морських льотчиків, після чого залишився в ній викладати. З 1938 року Губрій командував ланкою ескадрильї гідролітаків. Брав участь у радянсько-фінській війні, в ході якої відзначився. У званні капітана був помічником командира 18-ї авіаційної ескадрильї військово-повітряних сил Балтійського флоту, літав на літаку «МБР-2».


Назва:Дубихвіст Олександр Анатолійович

-Знайдено: + Олександр Анатолійович Дубихвіст (нар. 12 лютого 1973, Дніпропетровськ) — український фінансист, банкір.
-Знайдено: + Народився 12 лютого 1973 року у Дніпропетровську. У 2001 році закінчив Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна (спеціальність «Фінанси та кредит», кваліфікація «економіст»).


Назва:Максименко Василь Іванович

-Знайдено: + Максименко Василь Іванович (* 12 лютого 1913, Харцизьк, сучасна Донецька область — † 5 червня 2004, Рига) — радянський військовий льотчик, пройшов шлях від фронтового старшого лейтенанта до полковника запасу. Герой Радянського Союзу, нагороджений орденом Червоної Зірки, двома орденами Леніна, трьома орденами Червоного Прапора, двома орденами Вітчизняної війни першого ступеню, орденом Суворова 3-го ступеню, Польським хрестом, сімома медалями.


Назва:Фещак Яким

-Знайдено: + Отець Яким Фещак (уроджений Олекса Фещак, *11 червня 1881, Золотий Потік, тепер Бучацького району Тернопільської области — †12 лютого 1920, Чечельник, тепер Вінницької области) — український священик, релігійний діяч, редактор. Капелан УГА (декан капелянів УГА[39]).


Назва:Харківський іподром

Підзаголовок:== Сучасність ==
Знайдено: + З 2010 по 2012 роки на іподромі проходили автогонки по зимовому треку[40]. 12 лютого 2012 року через смертельну аварію під час одного із заїздів — гонки зупинили[41]<ref>Сирык С., Доцяк Т. [http://old.atn.ua/newsread.php?
-Знайдено: + * Шевякин В. На автогонках в Харькове машина сбила зрителей// Медиапорт. — 2012. — 12 лютого.


Зобр:6шт.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. [http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?
  2. [http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/printable_article?
  3. Вперше прапор України був піднятий в іспанському порту (рос.)
  4. Гуцал П. Хвиля // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2008. — Т. 3 : П — Я. — 708 с. — ISBN 978-966-528-279-2.
  5. ВР відправила Пинзеника у відставку // УНІАН, 2009
  6. Онлайн-версія книги «Жнива скорботи: радянська колективізація і голодомор»
  7. а б Тоня Туманова (12 лютого 2013). Помер екс-міністр МЗС Геннадій Удовенко. www.unn.com.ua. Архів оригіналу за 25 червня 2013. Процитовано 12 лютого 2013.
  8. РБК Україна
  9. Олександр Удод. Історіографія Донецько-Криворізької республіки.— Регіональна історія України. Збірник наукових статей. Випуск 1. К., 2007.- С. 224.
  10. Двадцять років потому... - Спорт, спорт, спорт... - Блоги - Спортивні підсумки - Перший Національний
  11. Олімпійський дебют України - Спорт, спорт, спорт... - Блоги - Спортивні підсумки - Перший Національний
  12. Великий українець... - Спорт, спорт, спорт... - Блоги - Спортивні підсумки - Перший Національний
  13. а б Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Чоловічий клуб не вказано текст
  14. [http://football24.ua/home/showSingleNews.do?
  15. Максименко Петро Степанович (kino-teatr.ru) (рос.)
  16. http://www.sherdog.com/news/rankings/2/Sherdog-Official-Mixed-Martial-Arts-Rankings-30028
  17. http://mmaweekly.com/heavyweight-division-265-pound-limit-mma-top-10
  18. http://mmaweekly.com/the-old-king-is-gone-long-live-the-king-silva-wins-fedor-contemplates-retirement
  19. Результати кваліфайраунду стрибків з трампліну на нормальному трампліні (індивідуалка) на офіційному сайті зимових Олімпійський ігор 2010
  20. Результати фіналу стрибків з трампліну на нормальному трампліні (індивідуалка) на офіційному сайті зимових Олімпійський ігор 2010
  21. Результати кваліфайраунду на офіційному сайті зимових Олімпійський ігор 2010
  22. Результати фіналу стрибків з трампліну на нормальному трампліні (індивідуалка) на офіційному сайті зимових Олімпійський ігор 2010
  23. Фоменко Андрій Наші — всюди. Прапор України на церемонії відкриття Ігор нестиме санниця Лілія Лудан // «Україна Молода» № 027 за 12 лютого 2010 року
  24. Закон України „Про внесення змін до Закону України «Про Перелік пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації»“ №1887-VI від 12 лютого 2010 року на офіційному Інтернет-представництві Президента України
  25. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
    Підзаголовок:== Історія ==
    Знайдено: + nreg=1887-17 Закон України „Про внесення змін до Закону України «Про Перелік пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації»“ №1887-VI від 12 лютого 2010 року] на офіційному сайті Верховної Ради України
  26. Янукович заборонив приватизацію низки пам'яток культурної спадщини
  27. Виктор Хлус — киевский футболист…
  28. [http://www.promin.fm/staff.html?
  29. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  30. Постанова ЦВК СРСР від 1.04.1935 року «Про створення в УСРР шести округів»(рос.)
  31. Постанова ВУЦВК від 4.05.1935 року «Про утворення округів на території Київської і Вінницької областей» (Збірник законів УРСР, 1935 р., № 13, ст. 58).
  32. Постанова III сесії ВУЦВК XIII скликання від 12.02.1936 року «Про затвердження постанов, ухвалених Президією ЦВК УСРР у період між VI сесією ЦВК XII скликання і III сесією ЦВК XIII скликання»
  33. Сайт НАН України
  34. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  35. «Металлург» Д: победа над казахами и дебют Мораеса (російською) . iSport.ua. 12.02.2011. Архів оригіналу за 15 липня 2012. Процитовано 15.01.2011.
  36. Криса Л., Фіголь Р. Личаківський некрополь. — Львів, 2006. — С. 283. — ISBN 966-8955-00-5..
  37. П.Гуцал, І.Дуда, Б.Пиндус, Б.Тихий. Мох Рудольф Іванович // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2005. — Т. 2 : К — О. — 706 с. — ISBN 966-528-199-2. с.568
  38. П.Гуцал, І.Дуда, Б.Пиндус, Б.Тихий. Мох Рудольф Іванович // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2005. — Т. 2 : К — О. — 706 с. — ISBN 966-528-199-2. с.568
  39. Чечельник. Парафія Св. Йосипа-обручника Пречистої Діви Марії. Поховані на парафіяльному цвинтарі
  40. Москвина И. В Харькове пройдут автогонки «Слобожанська Хуртовина»// Медиапорт. — 2010. — 21 січня.
  41. Шевякин В. На автогонках в Харькове машина сбила зрителей// Медиапорт. — 2012. — 12 лютого.