Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/13 серпня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Заболотний Володимир Гнатович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 1 серпня (13 серпня за новим стилем) 1898 року в селі Карань (згодом перейменовано на Трубайлівку, нині в складі міста Переяслав-Хмельницький) в сім'ї майстра-золотаря з виготовлення церковного начиння.


Зобр:2шт.


Назва:Захарчук Євген Миколайович

-Знайдено: + Захарчук Євген Миколайович (11 грудня 1882, с. Гадинківці, нині Гусятинського району Тернопільської області — 13 серпня 1938, м. Київ) — український театральний ак­тор. Грав коханців та характерні ролі, у молодості співав в оперетах.


Назва:Феодосій Печерський

-Знайдено: + Рада ченців відбувалась 10 серпня 1091 року. 13 серпня ігумен Іван, Нестор Літописець та двоє довірених ченців, одним з яких був, вірогідно, Марко Печерник, вночі провели розкопки келії Феодосія, під ранок нарешті відшукавши домовину. Наступного дня зібралися єпископи Єфрем Переяславський, Стефан Володимирський, Іван Чернігівський, Мар'ян Юріївський, Антоній Порозький «всі ігумени всіх монастирів із чорноризцями прийшли, і люди благовірні взяли мощі Феодосієві із тем'яном та свічками, і принесли й поклали у його рідній церкві Успенському соборі, у притворі з правого боку у четвер 14 серпня в годину дня…».[1] Потрібно зазначити, що київського митрополита-грека на перенесенні мощей не було. Ймовірно, його насторожувала участь у цьому заході п'ятьох руських єпископів, що могло свідчити про послаблення авторитету митрополії.


Зобр:10шт.


Назва:Бердник Олесь Павлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 13 серпня 1976 вийшов наказ Головного управління охорони державних таємниць у друку при РМ СРСР № 31 з приміткою «для службового користування»: «Вилучити з бібліотек загального та спеціального користування і книготорговельної мережі СРСР книги Бердника Олександра Павловича (Олеся Бердника)». Тоді ж його було виключено з СПУ. Працював декоратором-вітражистом в об'єднанні «Художник».


Назва:Раковський Християн Георгійович

-Знайдено: + Христия́н Гео́ргійович Рако́вський (болг. Кръстьо Георгиев Станчев, псевдоніми Христев, Інсаров та ін.; нар. 13 серпня 1873, Котел — пом. 11 вересня 1941, Медведівський ліс біля Орла) — більшовицький політичний діяч болгарського походження.


Зобр:1шт.


Назва:Чорнобильська зона відчуження

-Знайдено: + 13 серпня 2007 року тодішній Президент України Віктор Ющенко підписав Указ про створення на території площею 48 870 гектарів у межах зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення (Київська область) загальнозоологічного заказника загальнодержавного значення — «Чорнобильський спеціальний заказник».[2]


Зобр:1шт.


Назва:Умань

Підзаголовок:=== Уродженці ===
Знайдено: + ** Радзієвський Олексій Іванович (* 13 серпня 1911 — † 30 серпня 1979)[3]


Зобр:35шт.


Назва:Херсон

-Знайдено: + З 13 серпня 1919 р. Херсон перейшов під контроль військ Добровольчої армії Півдня Росії під командуванням генерала Денікіна.
-Знайдено: + |13 серпня 1919 року


Зобр:35шт.


Назва:Сігорський Віталій Петрович

-Знайдено: + Віта́лій Петро́вич Сігорський (* 19 листопада 1922[4], Бубнівська Слобідка на Золотоніщині,— † 13 серпня 2007[5]) — український фізик-електронник родом з Черкащини.


Назва:Усікновенський скельний монастир

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Мельник Віктор Ті, що у скалі сидять. Відроджений Свято–Усікновенський скельний монастир на схилі Дністра готується зустріти тисячолітній ювілей // «Україна Молода» № 147 за 13 серпня 2009 року


Назва:Кривий Ріг

-Знайдено: + Перед окупацією майже все промислове обладнання з заводів та шахт міста було евакуйовано до м. Нижній Тагіл. Ще в липні 1941 року демонтували прокатне обладнання на «Криворіжсталі». Вночі 8 серпня 1941 року нарком чорної металургії І. Ф. Тевосян наказав зупинити завод. 13 серпня надійшов наказ: усі промислові об’єкти та обладнання що не встигли евакуювати — підірвати. Було виведено з ладу три домни «Криворіжсталі», заміновано та підірвано більшість шахт Кривбасу.


Зобр:19шт.


Назва:Процюк Степан Васильович

-Знайдено: + Степа́н Васи́льович Процю́к (* 13 серпня 1964) — сучасний український письменник, якого вважають одним із найконтроверсійніших сучасних письменників-інтелектуалів. Олег Соловей зауважує:
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Степан Процюк народився 13 серпня 1964 року у селі Кути, Бродівський район (нині — Буський район) на Львівщині у сім'ї політв'язня. Через декілька років родина переїхала до Івано-Франківської області. Степан Процюк закінчив Івано-Франківський педінститут та аспірантуру Інституту літератури НАН України. Кандидат філологічних наук. Викладає сучасну українську літературу в Прикарпатському університеті Івано-Франківська. Одружений, має двох синів.


Зобр:1шт.


Назва:Шульга

-Знайдено: + 13 серпня в усьому світі святкують День шульги. Започатковано його 1992 року за ініціативи Клубу шульг Великобританії.
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * 13 серпня — День шульги


Зобр:2шт.


Назва:Флоренс Найтінгейл

-Знайдено: + Фло́ренс Найтінґе́йл (англ. Florence Nightingale; нар. 12 травня 1820 — пом. 13 серпня 1910) — англійська медсестра, організатор і керівник загону санітарок під час Кримської війни 18531856 років, статистик.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1883 Найтінґейл була нагороджена Королівським Червоним хрестом, а в 1907 — орденом «За заслуги». Померла Найтінґейл у Лондоні 13 серпня 1910 року.


Зобр:1шт.


Назва:Нагірний Євген Васильович

-Знайдено: + Євге́н Васи́льович Нагі́рний (*13 серпня 1885, Рудно — †8 червня 1951) — архітектор. Син Василя Нагірного. 1912 р. закінчив архітектурний факультет «Львівської політехніки».


Зобр:5шт.


Назва:Пинзеник Віктор Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * 27 жовтня 1992 — 13 серпня 1993 — міністр економіки України, віце-прем'єр-міністр України з економіки.


Назва:Національний Сорочинський ярмарок

-Знайдено: + * 2008: 13 — 17 серпня


Зобр:4шт.


Назва:Новий Буг

-Знайдено: + 13 серпня 1941 року німецькі війська наблизилися до Нового Бугу. Їх наступ стримували частини 169-й стрілецької дивізії 18-ї армії. В ніч радянські частини залишили місто Новий Буг.


Зобр:3шт.


Назва:Бужинська Катерина Володимирівна

-Знайдено: + Катери́на Володимирівна Бужи́нська (*13 серпня 1979, Норильськ) — українська співачка, Заслужена артистка України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася Катя Ящук (Бужинська) 13 серпня 1979 року в м. Норильську в родині службовців. Після закінчення дев'яти класів, екстерном здає іспити повного курсу навчання в середній школі й вступає у Чернівецьке музичне училище імені Воробкевича на відділення академічного вокалу. В 1995 р. знайомиться із майбутнім продюсером Юрієм Квеленковим, за вимогою якого в 1996 р. переводиться на другий курс Київського вищого музичного училища ім. Глієра, відділення «Естрадного вокалу». В 2000 р. успішно закінчує його й одержує диплом бакалавра за фахом — артист естради.


Зобр:1шт.


Назва:Нижні Гаї

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Радянсько-німецька лінія фронту перейшла через ці терени на початку серпня 1944 року, (райцентр Дрогобич звільнено бійцями 1-ї гвардійської армії Четвертого Українського фронту 6 серпня)[6], а вже за декілька днів, 13 серпня, розпочато мобілізацію населення в місті та області до Червоної Армії (Облвоєнком підполковник Карличев)[7].


Зобр:1шт.


Назва:Арсенал (Київ)

Підзаголовок:=== Рекорди ===
Знайдено: + * Найбільша перемога в кубку — 6 — 0 (МФК «Олександрія», 13 серпня 2005 року, Олександрія)


Зобр:6шт.


Назва:Віталій (Байрак)

-Знайдено: + 4 вересня 1924 року вступив до монастиря оо. Василіян. Рукоположений на священика 13 серпня 1933 року. Із 1941 року — ігумен Дрогобицького василіянського монастиря апостолів Петра і Павла.


Зобр:1шт.


Назва:Лиман Леонід

-Знайдено: + Леонід Лиман (* 13 серпня 1922, Малі Сорочинці — † 31 жовтня 2003, Нью-Йорк) — поет, публіцист, літературний критик. Яскравий представник українського модернізму.


Назва:Бондаренко Альона Володимирівна

-Знайдено: + Альо́на Володи́мирівна Бондаре́нко (нар. 13 серпня 1984, Кривий Ріг, Україна) — українська тенісистка, перша ракетка України. Альона народилася в тенісній родині: батько — Володимир і мама — Наталя грали в теніс. Займається тенісом з 5 років. У Альони є дві сестри: старша Валерія й молодша Катерина — також професіональні тенісистки. Тренується під керівництвом матері.


Назва:Паламарчук Лука Хомич

-Знайдено: + | кінець_терміну = 13 серпня 1965
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Упродовж 11 років (від 11 травня 1954 року до 13 серпня 1965 року) — міністр закордонних справ Української РСР. Очолював делегації УРСР на сесіях Генеральної Асамблеї ООН.


Назва:Смирнова Тамара Михайлівна

-Знайдено: + | 2754 Єфімов || 13 серпня 1966


Назва:Звенигородсько-Таращанське повстання 1918 року

-Знайдено: + Повстанські загони повернули на схід до Денисівки та Золотух, переправились через Сулу біля села Горошине й дісталися Оржиці. Біля містечка Савинці вони двома колонами форсували Псел. Німецькі війська відтіснили одну з повстанських колон на південь, переслідували по п'ятах, не даючи змоги відірватися. Колона розсипалась на загони. З 7 по 11 серпня один із загонів під командою Гребенко вчинив опір поблизу сіл Говтва та Манжелія, інші були розгромлені 13 серпня біля Жоржівки і 15 серпня під Романівкою Зіньківського повіту.


Назва:Київське футбольне дербі («Динамо» — «Арсенал»)

-Знайдено: + |13 серпня 2011


Зобр:10шт.


Назва:Історія Апостолового

-Знайдено: + Станція і село зазнавали потужних атак з боку військ отамана Григор'єва, але 23 травня частини Червоної Армії під командуванням Климента Ворошилова, перейшла в наступ і нанесли їм удар в районі Апостолового. У липні 1919 року під натиском сил денікінців Червона армія відступила в напрямку Долинської та Миколаєва. Білогвардійські загони увійшли у село 13 серпня, але вже в грудні, під ударами частин Червоної армії денікінські війська залишили село.


Назва:Нахтігаль (легіон)

Підзаголовок:=== Вінниця ===
Знайдено: + Обидва спеціальні батальйони були відкликані з фронту 13 серпня і вивезені назад до Нойгамера.


Зобр:4шт.


Назва:Тулуб Сергій Борисович

-Знайдено: + Сергій Борисович Тулуб (* 13 серпня 1953, Донецьк) — український політик, доктор технічних наук (2001), член Партії регіонів; ВР України, член фракції Партії регіонів (з 11.2007), член Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки (з 12.2007); член Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки (з 06.2000), голова Черкаської обласної державної адміністрації з 6 квітня 2010 року[8].
-Знайдено: + * Орден князя Ярослава Мудрого V ст. (13 серпня 2013) — за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний розвиток Черкаської області, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм[9]
-Знайдено: + * Заслужений діяч науки і техніки України (13 серпня 2003) — за вагомий особистий внесок у розвиток паливно-енергетичного комплексу, розробку наукових засад енергетичної безпеки України[10]


Назва:Джемілєв Мустафа

Підзаголовок:== Скандали ==
Знайдено: + 13 серпня 2012 року у с. Щебетовка повісилась внучка Мустафи Джемілєва — Джанике Амет Абдулджелілова[11], яка хотіла налякати батьків, бо її не взяли на море. Наступного дня її було поховано у с. Щебетовка (Отуз)[12].


Назва:Кириченко Сергій Олександрович (генерал армії)

Підзаголовок:==Посилання==
Знайдено: +

Попередник:
Начальник Генерального штабу Збройних Сил України
19 липня 200416 червня 2005
Наступник:
Затинайко Олександр Іванович
13 серпня 20023 червня 2004
він сам як начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України



Зобр:2шт.


Назва:Бубнівська Слобідка

Підзаголовок:==Персоналії==
Знайдено: + * Сігорський Віталій Петрович (* 19 листопада 1922 — † 13 серпня 2007) — український фізик-електронник


Зобр:1шт.


Назва:Бережна Ірина Григоріївна

-Знайдено: + Іри́на Григо́рівна Бережна́ (13 серпня 1980, Луганськ) — український політик і державний діяч, народний депутат України. Заслужений юрист України (2011)[13]


Назва:Доній Олександр Сергійович

-Знайдено: + Олекса́ндр (Оле́сь) Сергі́йович Доні́й (нар. 13 серпня 1969, Київ) — Народний депутат України VII скликання, український політик, громадський і культурний діяч.


Назва:Міщенко Сергій Григорович

-Знайдено: + Сергі́й Григо́рович Мі́щенко (нар. 13 серпня 1971, місто Бориспіль, Київська область) — український політик та юрист. Народний депутат України.


Назва:Криворізький швидкісний трамвай

-Знайдено: + З 1 серпня 2005 року вартість проїзду становила 60 копійок[14], з 1 вересня 2006 року — 1 гривню[15], з 13 серпня 2011 року проїзд коштує 1,20 гривень.


Зобр:4шт.


Назва:Ветли

-Знайдено: + Створений 13 серпня 2007 року Національний природний парк «Прип'ять-Стохід», який об'єднав усі заповідні об'єкти Любешівського району, проходить територією села.


Назва:Регіональний спортивний комплекс «Олімпійський»

-Знайдено: + | відкритий = 13 серпня 1958
-Знайдено: + Будівництво комплексу почалося у 1955 році. Відкритий 13 серпня 1958 року. З моменту відкриття добудовано 13 з 32 секторів. Після завершення цих робіт у 1970 році стадіон міг прийняти 42 000 глядачів. Час від часу (1966 та 19781980 рр.) на «Локомотиві» виступав найсильніший клуб Донецька — «Шахтар».


Зобр:11шт.


Назва:Облога Збаража

Підзаголовок:== Наслідки ==
Знайдено: + Після укладення Зборівського договору об­лога польського табору під Збаражем була знята у ніч на 13 серпня.


Зобр:3шт.


Назва:Кедровський Володимир Іванович

-Знайдено: + Володи́мир Іва́нович Кедро́вський (нар. 13 серпня 1890, Херсон — † 13 березня 1970, Метачен, Нью-Джерсі, США)[16]
-Знайдено: + Народився Володимир Кедровський 13 серпня 1890 у Херсоні. Освіту здобував вдома разом зі своїми двома молодшими братами. Опанував грецьку, німецьку та цілу низку слов'янських мов. Батько хлопчика помер у віці 32 років від пневмонії, тому він та його двоє братів залишили нерухомість родині Кедровських, а самі оселились у маєтку свого діда по матері — Миколи Онуфрійовича Липського.


Зобр:5шт.


Назва:Купчинський

-Знайдено: + * Купчинський Богдан Іванович (*13 серпня 1961, Тишківці) — український історик-краєзнавець, культурно-громадський діяч, підприємець та меценат.


Назва:Список міністрів закордонних справ України

-Знайдено: + |11 травня 195413 серпня 1965
-Знайдено: + |13 серпня 196516 березня 1966


Зобр:84шт.


Назва:Бадр Ель-Каддурі

Підзаголовок:== Біографія ==

Знайдено: +

Бадр ель Каддурі під час виступів за «Динамо». 13 серпня 2008 року



Зобр:10шт.


Назва:Україна на літніх Олімпійських іграх 2008

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + |13-е


Зобр:61шт.


Назва:Федак Юліана Леонідівна

-Знайдено: + | 13 серпня 2001


Назва:Львівсько-Сандомирська операція

-Знайдено: + Вранці 11 серпня німецькі війська нанесли контрудар у напрямку Сташув. 13 серпня їм вдалося просунутися на 8-10 км та оволодіти районом Шідлув. Однак їхні спроби розвинути удар в напрямку Баранува успіху не мали. Не домігшись суттєвого успіху в районі Сташува, німецьке командування вирішило нанести контрудар у напрямку Стопніца 13 серпня. Тут німці вперше застосували свої нові важкі танки «Королівський Тигр». Однак, перша операція «Королівських Тигрів» зазнала повного провалу — німці втратили 12 танків, з яких 3 були захоплені радянськими солдатами. У результаті командир німецького 501 окремого батальйону важких танків майор фон Легат був знятий з посади[17]. 14 серпня радянські війська оточили Сандомир і на наступний день взяли місто.


Зобр:5шт.


Назва:Домбровський Василь Іванович

-Знайдено: + Васи́ль Іва́нович Домбро́вський (*13 серпня 1963, Чернівці) — український кінорежисер.
-Знайдено: + Народився 13 серпня 1963 р. у м. Чернівці. Закінчив Ленінградський інститут культури (1987). Працює на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка.


Назва:Кириченко Олександр Олександрович

-Знайдено: + Олександр Олександрович Кириченко (13 серпня 1967, Київ) - український велогонщик, олімпійський чемпіон.


Назва:Грунський Микола Кузьмович

-Знайдено: + Мико́ла Кузьми́ч Гру́нський (*28 вересня (10 жовтня) 1872(18721010), Суми — †13 серпня 1951, Київ — український мовознавець-славіст, доктор філологічних наук (1912), професор Київського університету, Заслужений діяч науки УРСР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 13 серпня 1951 року. Похований в Києві на Лук'янівському цвинтарі (ділянка №21 ряд 6, місце 11).


Зобр:1шт.


Назва:Прийомов Володимир Володимирович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 1 березня 2011 року російський клуб з Самари «Крила Рад» оголосив про укладення контракту на 2,5 роки з Володимиром[18]. За нову команду Прийомов дебютував 12 березня 2011 року в матчі 1 туру чемпіонату Росії зі «Спартаком» з Нальчика. В новій команді зіграв в сезоні 2011—12 29 матчів за основний склад у Прем'єр-Лізі і відзначився забитим голом у ворота московського ЦСКА. 13 серпня 2012 року після завершення сезону за обопільною згодою контракт був розірваний[19].


Зобр:2шт.


Назва:Ніка (стадіон)

Підзаголовок:== Матчі ==
Знайдено: + | 13 серпня 2005


Зобр:2шт.


Назва:Сімферопольський трамвай

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Трамвай у Сімферополі був збудований бельгійським «Анонімним товариством сімферопольських електричний трамваїв і освітлення». Перша лінія з'єднала центр міста з залізничним вокзалом. Пробний рух розпочався у червні 1914 року, а урочисте відкриття відбулося 31 липня (за новим стилем — 13 серпня) 1914 року. До жовтня працювало вже 3 маршрути.


Зобр:3шт.


Назва:Савчук Степан Варфоломійович

-Знайдено: + Степан Варфоломійович Савчук (* 13 серпня 1915, Глинівці — † 21 серпня 1985) — Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни командир шабельного ескадрону 27-го гвардійського Червонопрапорного кавалерійського полку 7-ої гвардійської Житомирської Червонопрапорної кавалерійської дивізії 1-го гвардійського кавалерійського корпусу 1-го Українського фронту, гвардії старший лейтенант.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 13 серпня 1915 року в селі Глинівці Андрушівського району Житомирської області в селянській сім'ї. Українець. Член КПРС з 1940 року. У 1929 році закінчив 5 класів сільської школи. Працював в Червонському бурякорадгоспі робітником.


Зобр:1шт.


Назва:Битва під Таборівкою

-Знайдено: + Битва під Таборівкою — битва, що відбулася під час повстання Хмельницького 13 серпня 1651 року.
-Знайдено: + Повернувшись від татар після поразки під Берестечком Богдан Хмельницький почав організовувати оборону на лінії Білої Церкви, і 13 серпня 1651 року під Таборівкою козацькі війська не дали з'эднатись литовським військам Януша Радзивилла, що рухались швидким маршем зі сходу (після зохоплення Києва) та основних польських віськ, що переслідували відступ козаків після поразки під Берестечком, у разі вдалого маневру Януша Радзивилла командування віськ Речі Посполітою розраховувало остаточно оточити і знищити війска повстанців. Відмінною рисою було те, що Я.Радзвилл намагався за рахунок швидкого переміщення, не вступаючи до генерального бою з повстанцями, з'єднатися з головними силами Речі Посполитою. Його вісько було поділено на декілька колонн, що рухалися білоцерковськими лісами. Богдан Хмельницький чітко усвідомлював тактичну диспозицію ворогів, тому особисто очолив атаку козацької кавалерії біля села Таборівка. Удар козацкої кінноти був настільки стрімким, що литовські хорогви не змогли швидко перегрупуватися з похідного на половий стрій, що змусило литовців відступити для перегрупування, до того ж литовці втратили весь обоз з запасами пороху, свинцю, харчів для вояків та коней, цей час Хмельницький використував для будування шанці та укріпленнь з таборів на шляхах, що ведуть на захід. За такої тактичної картини Я.Радзивилл розумів, що без втраченого обозу він не зможе прорватися до головних сил. За ситуації, що склалася командування урядових віськ не могло гарантувати остаточну перемогу, що в врешті-решт призвело до переговорів та підписанням Білоцерковської угоди.


Назва:Замора Федір Павлович

-Знайдено: + 13 серпня 1937 року, відвідуючи рідних у Харкові, підступно арештований НКВС як «ворог народу», разом з дружиною Софією Левицькою за необґрунтованими звинуваченнями в участі у «контрреволюційній українській націоналістичній фашистській організації». Через чотири місяці по тому, витерпівши страшні тортури, розстріляний у Харківській катівні. Реабілітований постановою президії Харківського обласного суду 17 жовтня 1988 року


Зобр:5шт.


Назва:Безкровний Олександр Матвійович

-Знайдено: + Безкро́вний Олександр Матвійович (13(25) серпня 1893, с. Пристайлове Лебединського повіту Харківської губернії, нині Лебединського району Сумської області — ?


Назва:Мартищук Юрій Васильович

-Знайдено: + 13 серпня 2012 року підписав трирічний контракт з одеським «Чорноморцем»[20]. Але пробитися в основний склад так і не вдалося, Юрій грав тільки за молодіжну команду.


Зобр:2шт.


Назва:Коростенський краєзнавчий музей

-Знайдено: + У теперішній час розпочато й тривають роботи зі створення історико-археологічного музею-заповідника «Стародавній Іскоростень ІХ-Х ст.ст.», який буде діяти як науково-дослідна, музейна, туристична структура. Продовженням даного напрямку роботи має стати музеєфікація «Ма́лового городища», фактично створення музею під відкритим небом, роботи над чим уже також розпочалися[21]. Цей об'єкт буде не тільки візуально відтворювати споруди ІХ-Х ст.ст., а й відповідатиме, за задумом проектантів, технологіям того часу.


Зобр:6шт.


Назва:Імпексагро Спорт Черкаси

Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + Станом на 13 серпня 2010


Назва:Любченко Леонід Миколайович

-Знайдено: + Народився 13 серпня 1896 р. у м. Вінницької обл. в родині службовців. Закінчив теакіновідділ малярського факультету Київського художнього інституту (1930). Працював редактором на Київській кінофабриці, а з 1931 р. — режисером фільмів з військової тематики. В 1940 р. перейшов на Київську студію науково-популярних фільмів.


Назва:Марченко Валентин Віталійович

-Знайдено: + Народився 13 серпня 1948 р. в родині службовця. Закінчив акторський (1970) і режисерський (1979) факультети Київського державного інституту театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого.


Назва:Олексієнко Володимир Тадейович

-Знайдено: + Народився 13 серпня 1918 р. Помер 19 вересня 1995 р. в Києві. Учасник Німецько-радянської війни. Закінчив театральну студію Київського українського драматичного театру ім. І. Франка (1948).


Назва:Донбаська операція (1943)

-Знайдено: + |дата1 = 13 серпня 1943 — 22 вересня 1943
-Знайдено: + Донбаська операція (13 серпня — 22 вересня 1943) — наступальна операція Червоної армії (Південний та Південно-Західний фронт) проти військ Третього рейху (група армій «Південь»).
-Знайдено: + Донбаська операція почалася 13 серпня 1943 року наступом правого крила Південно-Західного та Південного фронтів радянських частин, які брали участь у звільненні Харкова. На річці Міус було призупинено подальший наступ радянських військ військами СС та групою армій «Південь». Найбільші втрати німецьким дивізіям наносили 2-а та 5-а гвардійські армії.


Зобр:9шт.


Назва:Могильницький Антін Любич

-Знайдено: + Антін Любич Могильницький (*3 березня/3 серпня[22] 1811, с. Підгірки, тепер Калуський район, Івано-Франківська область — †13 серпня 1873, с. Яблунька, Богородчанський район) — український письменник, громадський і політичний діяч, греко-католицький священик. Писав мовою, близькою до народної.
-Знайдено: +
Помер він несподівано 13 серпня 1873 р., перебуваючи проїздом у Яблуньці, Богородчанського округу.


Зобр:2шт.


Назва:Близнюк Ілля Владиславович

-Знайдено: + За збірну України зіграв два матчі, перший 13 серпня 1996 року проти збірної Литви (5:2), другий проти збірної Молдови.


Зобр:1шт.


Назва:Стипе Плетикоса

-Знайдено: + | пк-поновлення = 13 серпня 2011


Зобр:1шт.


Назва:Сергієнко Іван Васильович (академік)

-Знайдено: + Сергієнко Іван Васильович (нар. 13 серпня 1936 року, село Білоцерківці, Полтавської області) — український вчений у галузі інформатики, обчислювальної математики, системного аналізу та математичного моделювання. Академік Національної академії наук України (1988), заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії СРСР (1981), УРСР (1972) і України (1993, 1999, 2005) в галузі науки і техніки.
-Знайдено: + Народився 13 серпня 1936 року у селі Білоцерківці, Полтавської області. Відразу після закінчення у 1959 р. механіко-математичного факультету Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка пов'язав професійне життя з Інститутом кібернетики. У 1964 році захистив кандидатську, у 1972-му — захистив докторську дисертацію і став професором кафедри обчислювальної математики Київського держуніверситету, а згодом — завідувачем її філії в Інституті кібернетики. Від 1994 р. очолює кафедру теорії управління Московського фізико-технічного інституту, а з 2002 р. керує філією кафедри автоматизованих систем обробки інформації та управління Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут».


Назва:Ковальчук Володимир Дмитрович

-Знайдено: + Володи́мир Дми́трович Ковальчу́к (* 13 серпня 1963) — заслужений юрист України (2009). Представник Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини по Івано-Франківській області.
-Знайдено: + Народився 13 серпня 1963 року в селі Перегінськ, що на Івано-Франіквщині. Закінчив Львівський політехнічний інститут та юридичний факультет Львівського державного університету імені Івана Франка . З 1985 до 1991 року працював на заводі "Позитрон" . Один із засновників у 1988 році культурно-наукового товариства "Рух" , товариства української мови імені Т. Шевченка та Народного Руху України. 14 травня 1989 року на урочистому відкритті пам"ятника Т. Шевченкові в селі Воскресінцях Коломийського району вперше в області підняв національний синьо-жовтий прапор


Назва:Романенко Володимир Данилович

-Знайдено: + Володимир Данилович Романенко (13 серпня 1992, с. Тоцьке-2, Оренбурзька обл., РРФСР) — український хокеїст, захисник. Виступає за «Беркут» (Київ) у Професіональній хокейній лізі. Кандидат у майстри спорту.


Назва:Православ'я на Черкащині

-Знайдено: + *Феодосій (Олтаржевський) (3 січня 190813 серпня 1910)
-Знайдено: + 13 серпня 1921 року давня кафедра була відновлена як титул вікарія Московської єпархії. У 1974-1995 вікарні єпископи Звенигородські були представниками Російської православної церкви при патріархові Антиохійському.
-Знайдено: + *Миколай (Добронравов) (13 серпня 19211923)


Зобр:8шт.


Назва:Єпископат Українського екзархату

Підзаголовок:=== І ===
Знайдено: + Іоасаф (Журманов) — 13 серпня 1944 — 9 квітня 1946 єпископ Сімферопольський і Таврійський; † 18 березня 1962.


Назва:Історія Сатанова

Підзаголовок:==== Репресії ====
Знайдено: + Чимало уродженців Сатанова репресовано поза межами містечка. Серед них і Станіслав Леонтійович Пухальський, який народився 1900 року в Сатанові в польській робітничій сім'ї, а жив у Семенівському районі Полтавської області. 29 березня 1930 року Особлива нарада ДПУ УСРР засудила його до трьох років заслання у Північний край. Відбувши покарання, Пухальський працював комірником бурякорадгоспу в Семнівському районі. 13 серпня 1937 року його заарештували вдруге. 20 листопада 1937 року Особлива нарада при НКВС СРСР за статтею 54-6 Карного кодексу УРСР (шпигунство) засудила Пухальського до розстрілу. Вирок виконано 1 грудня 1937 року в Полтаві. Реабілітовано Пухальського Військовим трибуналом Київського військового округу 3 липня 1964 року [23].


Зобр:51шт.


Назва:Фенько Степан Григорович

-Знайдено: + Фенько Степан Григорович (13 серпня 19211991) — учасник Німецько-радянської війни, Герой Радянського Союзу.


Назва:Пилипчук Олег Ярославович

-Знайдено: + Пилипчук Олег Ярославович (13 серпня 1947, Оришківці, нині Гусятинського району Тернопільської області) — вчений зоолог, еколог, історик освіти, науки і техніки.


Назва:Вацко Віктор Володимирович

-Знайдено: + Дебют коментатора на «Футболі» відбувся 13 серпня о 18.55 під час гри «Зоря» — «Іллічівець»[24].


Назва:Національний природний парк «Прип'ять-Стохід»

-Знайдено: + | заснований = 13 серпня 2007
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У 1980-х роках на тертої Любешівського району була створена низка заказників. В 1995 році створений регіональний ландшафтний парк «Прип'ять-Стохід», який об'єднав частину даних територій. 13 серпня 2007 року створений Національний природний парк «Прип'ять-Стохід», який об'єднав усі заповідні об'єкти Любешівського району.


Зобр:1шт.


Назва:Лазаревський Олександр Олександрович

-Знайдено: + Олександр Олександрович Лазаревський (13 серпня 1948 — 27 серпня 2009) — український культурний діяч, син Олександра Глібовича Лазаревського (див. Лазаревські).


Назва:Головаха Євген Іванович

-Знайдено: + Євге́н Іва́нович Голова́ха (*13 серпня 1950, Київ) — український психолог, соціолог та громадський діяч; доктор філософських наук, професор.
Підзаголовок:== Цитати ==
Знайдено: + * Із книги афоризмів «Альтернативна філософія. Словник для неслужбового використання»:[25]


Назва:Купчинський Богдан Іванович

-Знайдено: + Богдан Іванович Купчинський (*13 серпня 1961, Тишківці) — український історик-краєзнавець, культурно-громадський діяч, підприємець та меценат. Дослідник Покуття, член Національної спілки краєзнавців.


Назва:Купчинські герба Слєповрон

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Купчинський Богдан Іванович (*13 серпня 1961, Тишківці) — український історик-краєзнавець, культурно-громадський діяч, підприємець та меценат.


Зобр:1шт.


Назва:Периця Огненович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 13 серпня 2010
-Знайдено: + | збірна-поновлення = 13 серпня 2010


Зобр:4шт.


Назва:Косинський Володимир Андрійович

-Знайдено: + Володи́мир Андрі́йович Коси́нський (нар. 13 серпня 1864, с. Дорошівка, Глухівський повіт, Чернігівська губернія, нині село Ямпільського району Сумської області; за іншими даними, хутір Янків того ж повіту — пом. 5 листопада 1938, Рига, Латвія[26]


Назва:Грицей Оксана Йосипівна

-Знайдено: + 13 серпня 1988 року Оксана Йосипівна Грицей померла. Сьогодні справу своєї матері продовжує її син Степан.


Назва:Хачатрян Армен Авакович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 13 серпня 1957 року в м. Єреван. У 1978 закінчив Вірменський педагогічний інститут ім. Х.Абовяна, філологічний факультет. Професор. Академік Нью-Йоркської Академії наук.


Назва:Скічко Олексій Омелянович

-Знайдено: + Олексій Скічко був одружений, мав трьох синів[27].


Назва:Лопухін Петро Федорович

Підзаголовок:== Родина ==
Знайдено: + Указом Правлячого Сенату від 13 серпня 1851 внесений з дітьми до дворянського родоводу Київської губернії. В поколінному розписі Лопухіних записаний під № 297.


Назва:Тишкевич Василь

-Знайдено: + Василь Тишкевич (пол. Bazyli Tyszkiewicz, 149213 серпня 1571) — державний діяч Великого князівства Литовського і Речі Посполитої.


Назва:Глухівська фортеця

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + З приходом чуми на глухівську землю 1352 року разом з населенням занемала й фортеця. Роботи по укріпленню міста відновилися лише у 1635 році, коли тут панувала Польща.[28] Після поразки у січні 1664 року під Глуховськими бастіонами польско-татарської армії короля Яна II Казимира від російсько-козацького гарнізона міста, на Лівобережній Україні встановився лад Московської Держави. 13 серпня 1685 року ця фортеця згоріла під час пожежі. Саме після цього в місті спорудили нову величезну загальноміську фортецю, що містила 5 брам.[29]


Зобр:4шт.


Назва:Малєєв Георгій Васильович

-Знайдено: + Георгій Васильович Малєєв (11 лютого 1924, Красноармійськ — 13 серпня 1994) — фахівець у галузі гірничого устаткування, професор, кандидат технічних наук, Заслужений працівник вищої школи України, лауреат Державної премії України, в 19681989 роках ректор Донецького політехнічного інституту.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 13 серпня 1994 року.


Зобр:1шт.


Назва:Докучаєвський зоопарк

-Знайдено: + id=303879 Докучаєвському зоопарку всіх тварин подарували] // матеріал за 13 серпня 2009 року на Газета.ua (новинний веб-портал)</ref> розташований дендрарій, дитяча залізниця, музей ВАТ «Докучаєвського флюсо-доломітного комбінату».
-Знайдено: + id=303879 Докучаєвському зоопарку всіх тварин подарували] // матеріал за 13 серпня 2009 року на Газета.ua (новинний веб-портал)


Назва:Никодим (Кротков)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 1896 року вступив до Київської Духовної Академії. 13 серпня 1899 року, на 4-му курсі академії, пострижений в чернецтво. 1900 року закінчив академію зі ступенем кандитат богослов’я. 1905 року працював ректором Псковської духовної семінарії. 11 листопада 1907 року хіротонісований в єпископа Аккерманського, вікарія Кишинівської єпархії. З 16 листопада 1911 року — єпископ Чигиринський, вікарій Київської єпархії.


Назва:Діхтяр Олекса Іванович

-Знайдено: + Діхтя́р Оле́кса Іва́нович (нар.12 (24) лютого 1886(18860224) с. Ку́столове Кобеля́цького повіту Полта́вської губернії, тепер Новосанжа́рського району Полтавської області, Україна —- †13 серпня 1936, Полтава) — український письменник, перекладач і педагог (псевдонім - Д. Аскело).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 13 серпня 1936 року в п’ятдесятирічному віці помер в полтавській лікарні Червоного Хреста. Його поховали на Монастирському кладовищі у межах Полтавського Хрестовоздвиженського монастиря на узгір'ї Монастирської гори.


Назва:Мигаль Тарас Степанович

-Знайдено: + Тарас Степанович Мигаль (* 19 липня 1920, с. Русів тепер Снятинського району Івано-Франківської області — † 13 серпня 1982) — український письменник і публіцист.


Назва:Операція «Френтік»

-Знайдено: + 13 серпня 72 B-17 і 62 P-51 злетіли з італійських аеродромів (5 B-17 і 6 Р-51 через технічні несправності залишилися в Італії), завдали бомбового удару аеродрому Франказаль (43°32′39″ пн. ш. 001°22′04″ сх. д. / 43.54417° пн. ш. 1.36778° сх. д. / 43.54417; 1.36778) біля Тулузи і без втрат приземлилися на своїх базах в Англії.


Зобр:24шт.


Назва:Хричиков Валерій Євгенович

-Знайдено: + Валерій Євгенович Хричиков (*13 серпня 1947) — учений у галузі ливарного виробництва. Доктор технічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 2005 р.


Зобр:1шт.


Назва:Мільйонер — Гаряче крісло

-Знайдено: + | остання_трансляція = 13 серпня 2011
(унікальна)
20 серпня 2011
(повтор)
-Знайдено: + }} — в Україні називалася «Перший мільйон»), але, на відміну від них, проходить за правилами норвезької версії гри в режимі «Hot seat». Ведучий телевікторини — Володимир Зеленський. В ефірі розпочиналась по вівторках і четвергах о 22:33, з часом «змістилася» на неділю 19:10, з кінця травня транслювалася по суботах о 19:10. Станом на початок вересня програма не транслюється (останній унікальний випуск відбувся 13 серпня 2011, останній ефір був 20 серпня 2011 з повтором першого випуску).


Назва:Оборона Одеси (1941)

-Знайдено: + 4 серпня Народний комісар Військово-Морського Флоту СРСР наказав командувачу Чорноморським флотом організувати оборону Одеси з сухопутного напрямку, а на наступний день, 5 серпня надійшов наказ Ставки Верховного Головнокомандування про підготовку оборони міста. 8 серпня Одеса була об'явлена на осадному становищі, а 13 серпня румунсько-німецькі війська вийшли до Чорного моря на схід від Одеси і повністю блокували її з суші, остаточно відрізавши її від військ Південного фронту.


Зобр:7шт.


Назва:Музей «Молода гвардія»

-Знайдено: + Музей заснований відповідно до постанови бюро Ворошиловградського обкому Компартії України від 13 серпня 1943 року. Відкритий 1 травня 1944 року як філія Ворошиловградського краєзнавчого музею. Перший директор музею, розташованого в будинку Олени Миколаївни Кошової (матері Олега Кошевого), — молодогвардієць Анатолій Лопухов. Перший екскурсовод музею — колишня підпільниця з «Молодої гвардії» Ольга Іванцова.


Назва:Агеєв Пилип Павлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 6 серпня 1943 року в районі Бєлгорода при відбитті танкової атаки противника гвардії старшина П. П. Агеєв особисто знищив з гармати танк і сім німців. 13 серпня 1943 року взвод знищив два танки, кілька кулеметних точок. Коли вийшов з ладу розрахунок однієї з гармат, П. П. Агеєв, діючи за навідника, підбив ще два танки.


Зобр:1шт.


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1969

-Знайдено: + | 13 серпня 1941


Зобр:1шт.


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1970

-Знайдено: + | 13 серпня 1941


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1971

-Знайдено: + | 13 серпня 1941


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1972

-Знайдено: + | 13 серпня 1941


Назва:Славутич (Черкаси)

-Знайдено: + :* дата — 13 серпня 2011; глядачів — 1500; голи — А.Сірий (52), Є.Гуд (74)


Назва:Сезон ФК «Металіст» (Харків) 2011—2012

-Знайдено: + Останнє оновлення: 13 серпня 2011


Зобр:57шт.


Назва:Завалій Євдокія Миколаївна

-Знайдено: + 13 серпня 1941 року німецькі війська наблизилися до Нового Бугу. Їх наступ стримували частини 169-ої стрілецької дивізії 18-ої армії. Вночі радянські частини за наказом командування залишили Новий Буг, і 14 серпня 1941 року німці зайняли рідне село Є. М. Завалій[30].


Зобр:1шт.


Назва:Никола Калинич

-Знайдено: + Влітку 2011 уклав 4-річний контракт з «Дніпром», де виступатиме під № 9[31]. За нову команду дебютував 13 серпня у матчі проти донецького «Шахтаря», вийшовши на заміну на 59-й хвилині [32]. На 68-й отримав попередження за симуляцію в штрафному майданчику суперника, на 81-й забив свій перший гол за «Дніпро», а на наступній хвилині отримав друге попередження за удар ліктем захисника Олександра Кучера та був вилучений [32]. 30 вересня забив перший дубль за нову команду в домашньому матчі з «Олександрією»[33], а 26 листопада — другий, на виїзді луцькій «Волині» [34].


Зобр:1шт.


Назва:Кірєєв Родіон Володимирович

-Знайдено: + З 24 червня по 11 жовтня 2011 року вів кримінальну справу стосовно Юлії Тимошенко. Численні конфлікти і непорозуміння між суддею та обвинуваченою і стороною її захисту стали предметом обговорення у ЗМІ. Діяльність Кірєєва піддає критиці опозиція: народний депутат від НУ-НС О. В. Чорноволенко зазначив, що «Кірєєв допомагає Януковичу будувати тоталітарну країну». 13 серпня 2011 року група народних депутатів звернулася до посольства США з проханням заборонити в'їзд до США Родіону Кірєєву[35].


Зобр:1шт.


Назва:Волосянко Микола Миколайович

-Знайдено: + На той час конкуренція у динамівській команді була просто таки фантастичною, тож Волосянко здебільшого грав за «Динамо-2», лише зрідка виходячи на поле у складі основної команди. Проте, «динамівська прописка» відкрила двері до національної збірної, за яку Микола відіграв один матч, вийшовши замість Сергія Леженцева у матчі з Литвою 13 серпня 1996 року.


Назва:Фортинський Федір Якович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 13 серпня 1890 року по 20 липня 1902 року обіймав посаду ректора Університету Святого Володимира; багато зробив для розвитку слов'янознавства; як ректор, провадив реакційну політику царського уряду. У 1902 році обраний почесним членом Київської духовної семінарії.


Зобр:1шт.


Назва:Беркут (хокейний клуб, Київ)

-Знайдено: + |align=center|13 серпня 1992


Зобр:1шт.


Назва:Ткачук Михайло Герасимович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + З 13 серпня 1920 р. — військовий представник уряду УНР при польській місії для переговорів з представниками Радянської Росії у Ризі. 11 травня 1921 року Омелянович-Павленко в часі розслідування "справи генерала Базильського" підписує наказ про призначення генерала Ткачука командиром 1-ї Запорізької дивізії, втім вже 27 травня його змінює генерал А. Вовк. Подальша доля невідома.


Зобр:2шт.


Назва:Кос Марія

-Знайдено: + Марія Кос (нар. 1914 — пом. 13 серпня 1934 м. Угнів Сокальського району Львівської області) — діячка УВО, ОУН. Сестра відомого українського композитора Коса-Анатольського [36]


Назва:Сушко Роман Васильович

Файл:NRU flag.jpg

-Знайдено: + Сушко Роман Васильович (нар.13 серпня 1950, с. Болехівці Дрогобицького району Львівської області) — український громадській діяч, заступник Голови Народного Руху України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (1992 р.), заслужений працівник промисловості України (2005 р.).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Роман Сушко народився 13 серпня 1950 року у с. Болехівці на Львівщині.


Зобр:1шт.


Назва:Ніко Краньчар

-Знайдено: + | збірна-поновлення = 13 серпня 2012
-Знайдено: + Ні́ко Кра́ньчар (хорв. Niko Kranjčar, * 13 серпня 1984, Загреб) — хорватський футболіст, півзахисник київського «Динамо» та національної збірної Хорватії.


Зобр:2шт.


Назва:Мурашко Василь Опанасович

-Знайдено: + З 13 серпня 1920 року підполковник Мурашко — виконуючий обов'язки начальника Управління Повітряного Флоту УНР. У 19211922 роках — начальник Управління Повітряного Флоту[37]. В складних умовах, прагнучи за будь-яку ціну зберегти для можливої подальшої боротьби за державність єдиний що залишився український авіаційний підрозділ, новий начальник Управління Повітряного Флоту навесні 1921 року добився переводу до Бидгоща 1-го Запорозького авіазагону. В цьому місті знаходилась польська авіашкола «Нижча школа пілотів» (пол. Niższa Szkoła Pilotów), при якій і був в решті-решт інтернований Запорозький авіазагін. Більша частина його особового складу знайшла працю в цій школі[37].


Зобр:1шт.


Назва:13009 Волощук

-Знайдено: + |дата відкриття =13 серпня 1985
-Знайдено: + 13009 Волощук (13009 Voloshchuk) — астероїд головного поясу, відкритий 13 серпня 1985 року.


Назва:Затинайко Олександр Іванович

-Знайдено: + | початок_терміну = 13 серпня 2002
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * 13 серпня 2002 року призначений начальником Генерального штабу Збройних Сил України.[38]
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: +

Попередник:
Начальник Генерального штабу Збройних Сил України
13 серпня 20023 червня 2004
Наступник:
Шуляк Петро Іванович
8 лютого 200228 липня 2002
Кириченко Сергій Олександрович
19 липня 200416 червня 2005



Зобр:2шт.


Назва:Шуляк Петро Іванович

Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: +

Попередник:
Начальник Генерального штабу Збройних Сил України
8 лютого 200228 липня 2002
Наступник:
він сам як Начальник Генерального штабу Збройних Сил України — перший заступник Міністра оборони України Затинайко Олександр Іванович
13 серпня 20023 червня 2004



Зобр:2шт.


Назва:Почесні громадяни Запоріжжя

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |10 листопада 1910 — 13 серпня 2003


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + Вже за тиждень, 13 серпня, розпочато мобілізацію в місті та області до Червоної Армії (Облвоєнком підполковник Карличев)[39]. Як проходила ця мобілізація населення на Західній Україні, зокрема силами того ж Четвертого Українського фронту, описує генерал Петро Григоренко:


Зобр:21шт.


Назва:Маркін Михайло Семенович

-Знайдено: + Михайло Семенович Маркін (5 червня 1899 — 13 серпня 1986) — український радянський партійний діяч, депутат Верховної Ради УРСР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 13 серпня 1986 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 31).


Зобр:1шт.


Назва:Савосько Іван Пилипович

-Знайдено: + Іван Пилипович Савосько (13 серпня 1892 - † ?


Зобр:1шт.


Назва:Марчевський Людовік Феліксович

-Знайдено: + Людовік Феліксович Марчевський (13 серпня 1882 - † ?


Зобр:1шт.


Назва:Адам Хмелецький

-Знайдено: + 6 серпня 1651 р. передові частини коронного війська, йдучи з-під Берестечка, стали табором в Паволочі. Сім корогв втекло до Таборівки. Паволоцький війт Куцевич-Миньківський повідомив про це козаків.[40] 13 серпня 1651 р. 2 тис. козаків і 500 татар на чолі з І. Виговським та полковником А. Хмелецьким дощенту розгромили під Таборівкою вищевказані корогви, якими командував кам'янецький староста Петро Потоцький (син полководця польської армії Миколи Потоцького), захопили понад тисячу возів із продовольством і гнали жовнірів аж до околиць Паволочі.[41] Поразка поляків була б неминучою, але їм на допомогу підоспіли вояки князя Яреми Вишневецького і примусили козаків відступити до Білої Церкви.[42]


Назва:Діана (ім'я)

-Знайдено: + * Іменини: 9 червня[43], 13 серпня


Зобр:2шт.


Назва:Калинове літо на Дніпрі

-Знайдено: + Сьомий міжнародний фольклорний фестиваль стартував 13 серпня 2006 року. У п'ятиденному заході виявили бажання взяти участь дев'ять країн.


Зобр:7шт.


Назва:Помста за розкол країни

-Знайдено: + У серпні 2012 року у Тлумацькому, Галицькому та Тисменицькому районах Івано-Франківської області невідомі особи поширювали листівки з неправдивою інформацією про кандидата на парламентських виборах 2012 року по мажоритарному округу № 84 Миколу Круця. Листівки були схожими на такі, які розповсюджували активісти кампанії, однак виготовлені були кольоровими. Вони містили логотип ГР «Відсіч» та контактні дані учасників руху. Активісти Відсічі 13 серпня на прес-конференції у Івано-Франківську заперечили свою причетність до листівок, назвавши цей випадок «чорним піаром» та «брудними технологіями».[44][45][46]


Зобр:17шт.


Назва:Штанюк Сергій Петрович

-Знайдено: + Сергій Петрович Штанюк (біл. Сяргей Пятровіч Штанюк, рос. Сергей Петрович Штанюк, нар. 13 серпня 1973, Мінськ) — колишній білоруський футболіст, захисник.


Назва:Різня в Березці

Підзаголовок:== Передумови ==
Знайдено: + 31 липня 1944 року село було визволене Червоною Армією,[47] 6 серпня звільнено обласний центр місто Дрогобич,[48] а вже за тиждень, 13 серпня, розпочато примусову мобілізацію до Червоної Армії чоловічого українського населення в місті та області (Облвоєнком підполковник Карличев)[49]. Це підтверджує і попередній список жертв різні: 36. Руснак Іван, син Михайла, 1922 року народження (червоноармієць, інвалід); 91. Доротяк Марія Гр.(игорівна), 1905 (чоловік в Червоній Армії, осиротіло двоє дітей); 143. Горбовий Мирон Ів.(анович), 1923 (червоноармієць — інвалід) ([36. Rusnak Iwan, s. Mychajła, 1922 (czerwonoarmista, inwalida); 91. Dorotiak Marija Hr., 1905 (mąż w Armii Czerwonej, osierociła dwoje dzieci); 143. Horbowyj Myron Iw., 1923 (czerwonoarmista – inwalida)] помилка: {{lang-xx}}: текст вже має курсивний шрифт (допомога)). В селі залишились переважно жінки, діти та люди похилого віку, які й стали жертвами різанини.[50][51][52]


Зобр:1шт.


Назва:Різня в Сівчині

Підзаголовок:== Передумови ==
Знайдено: + В кінці липня — на початку серпня 1944 року село було визволене Червоною Армією, (сусідня Березка визволена 31 липня),[53] 6 серпня звільнено обласний центр місто Дрогобич,[54] а вже за тиждень, 13 серпня, розпочато примусову мобілізацію до Червоної Армії українського чоловічого населення в місті та області (Облвоєнком підполковник Карличев)[55]. В селі залишились переважно жінки, діти та люди похилого віку, які й стали жертвами різанини.


Назва:Бледі Шкембі

-Знайдено: + Бледі Шкембі (алб. Bledi Shkëmbi, нар. 13 серпня 1979, Корча) — албанський футболіст, півзахисник клубу «Скендербеу».
-Знайдено: + Народився 13 серпня 1979 року в місті Корча. Вихованець футбольної школи клубу «Скендербеу». Дорослу футбольну кар'єру розпочав 1997 року в основній команді того ж клубу, в якій провів три сезони, взявши участь у 80 матчах чемпіонату.


Назва:Іоасаф (Лелюхін)

-Знайдено: + | періодкінець_3 = 13 серпня 1961


Назва:Ковальов Сергій Вікторович

-Знайдено: + Ковальов Сергій Вікторович (13 серпня 1966 р., м. Ленінськ-Кузнецький, Кемеровська область, СРСР) — десятиразовий чемпіон України, дворазовий чемпіон СНД, дворазовий чемпіон Москви з альпінізму, чемпіон і призер чемпіонату Росії з альпінізму. Понад 60 сходжень 5-6 категорій складності. Підкорив 5 восьмитисячників світу.


Назва:Бельський Тихін Володимирович

-Знайдено: + Бе́льський Ти́хін Володи́мирович (нар. 13 серпня 1913 — пом. 14 грудня 2000) — радянський військовик, генерал-майор (1954).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 13 серпня 1913 року в селі Дрязги Воронезької губернії (тепер село Октябрьське Усманського району Липецької області) в селянській родині. Росіянин. Після закінчення школи працював у сільському господарстві.


Назва:Собор святого Івана Хрестителя — III (Перемишль)

-Знайдено: + Будівництво нового мурованого собору відбувалося під зверхністю єпископа Антонія Радиловського. Близько 1540 храм був завершений. 1691 року владика Інокентій Винницький прийняв Берестейську унію. З 1693 року святиня набула статусу головного храму перемиського єпископа Унійної Київської митрополії[56]. Єпископ Атанасій Шептицький призначив на побудову нового собору квоту, назбирану серед єпархіального духовенства за часів владики Онуфрія Шумлянського на будівництво семінарії. Зібрані духовенством кошти становили 70 тисяч злотих. Реалізацію почали з будівництва нової мурованої вежі-дзвіниці при майбутній катедрі, яку звели під наглядом отця Василя Ганчаківського протягом 17761777 років коштом 62 тисяч 128 злотих. 1779 року на підставі рішення самбірського окружного уряду через аварійний стан стару катедру замкнули. 1780 року будівлю розібрали. Після смерті єпископа Атанасія Шептицького духовенство намагалося заручитися фінансовою підтримкою в побудові нової катедри від імператриці Марії Терезії, проте 29 листопада 1780 року вона померла. Її наступник імператор Йосип ІІ 1781 року особисто відвідав Перемишль і довідався про нагальну потребу будівництва нового греко-католицького собору. Водночас уряд коронної землі запропонував перемиському духовенству звернутися до імператора з поданням про передачу під потреби катедри колишнього єзуїтського храму і колегії. Натомість духовенство звернулося до цісаря з побажанням отримати колишню кармелітську святиню. 24 квітня 1784 року надвірним декретом імператор Йосип ІІ призначив на соборну церкву Івана Хрестителя колишній храм ордену отців кармелітів босих, а приміщення вивільненого римо-католицькими монахами монастиря на резиденцію єпископа і катедрального духовенства. 28 червня 1784 року комплекс колишнього монастиря кармелітів босих був офіційно переданий греко-католикам. Водночас перемиське духовенство звернулося до влади з петицією щодо необхідності побудови на місці старого собору нової міської парафіяльної церкви, на що отримало негативну відповідь. 13 серпня 1784 року відбувся аукціон з продажу площі і матеріалів старої церкви[56]. Нині на місці колишнього готичного собору розташовується Початкова школа № 11, у дзвіниці, більш відомій як Годинникова вежа — Музей файок і дзвонів.


Зобр:18шт.


Назва:Герб Мукачевого

-Знайдено: + |дата_затвердження = 13 серпня 1998 року
-Знайдено: + Герб Мукачевого — офіційний герб міста Мукачеве Закарпатської області, затверджений рішенням Мукачівської міської ради від 13 серпня 1998 року.
-Знайдено: + Герб міста Мукачеве затверджений мукачівською міською радою 13 серпня 1998 року. На щиті зображена фігура Святого Мартина (у вбранні єпископа), а в малому щитці — меч і плащ Святого Мартина. Автори гербу — О. Андялоші, В. Цигак.


Зобр:2шт.


Назва:Незаможник (есмінець)

-Знайдено: + 13.08.1941 — перейшов в Одесу для вогневої підтримки оборони міста. До початку вересня 1941 року виконав понад 10 стрільб.


Зобр:23шт.


Назва:Зейберліньш Арманд Янович

-Знайдено: + Арманд Янович Зейберліньш (латис. Armands Zeiberliņš, нар. 13 серпня 1965) — колишній радянський та латвійський футболіст, півзахисник. Майстер спорту СРСР (1984).


Назва:Прапор Мукачевого

-Знайдено: + |затверджений = 13 серпня 1998
-Знайдено: + Пра́пор Мука́чевого затверджений 13 серпня 1998 p. рішенням Мукачевської міської ради.


Назва:Плаксій Олександр Семенович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 31 липня (13 серпня) 1911 року у місті Курську. У 1936 році закінчив Харківський художній інститут, де навчався в А. Петрицького, О. Хвостенка-Хвостова, С. Прохорова. Член ВКП(б) з 1950 року.


Назва:Список прем'єр-міністрів України

-Знайдено: + | 13 серпня 1917


Зобр:87шт.


Назва:Балабанов Костянтин Олексійович

-Знайдено: + Балаба́нов Костянти́н Олексі́йович (нар. 13 серпня 1982, Кілія, Одеська область) — український футболіст, нападник футбольного клубу «Одеса».


Назва:Друченко Олекса Григорович

-Знайдено: + Оле́кса Григо́рович Друче́нко (* 9 лютого 1903(19030209), м. Дубно, Рівненської області — †13 серпня 1983, Львів) — український живописець і педагог.
-Знайдено: + Олекса Друченко творчо працював до останніх днів життя. Він помер 13 серпня 1983 року. Увесь свій творчий спадок художник заповів Національному музею у Львові.


Назва:Озарків Ігор Ігорович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 13 серпня 2013
-Знайдено: + | збірна-поновлення = 13 серпня 2013


Зобр:1шт.


Назва:Семенюк Олександр

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Олександр Семенюк помер на роботі близько полудня 13 серпня 2013 року.[57]


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою тринадцять не вказано текст
  2. [http://www.spadshina.org.ua/index.php?
  3. [http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?
  4. http://nt.ck.ua/paper/2008/44/341/
  5. http://www.ntu-kpi.kiev.ua/newspaper/724-14.php
  6. Визволення міст СРСР на СОЛДАТ.RU
  7. Інформація Дрогобицького облвійськкомату начальнику штабу Львівського обласного округу, секретарю Дрогобицького обкому КП(б)У, голові Дрогобицького облвиконкому, начальнику облуправління НКДБ по Дрогобицькій області про відмову української молоді служити в лавах Червоної армії
  8. http://www.president.gov.ua/documents/10824.html
  9. Указ Президента України № 423/2013 від 13 серпня 2013 року «Про нагородження С.Тулуба орденом князя Ярослава Мудрого»
  10. Указ Президента України № 833/2003 від 13 серпня 2003 року «Про присвоєння С. Тулубу почесного звання „Заслужений діяч науки і техніки України“»
  11. Дівчинку знайшли повішеною у сараї її батьки. Tsn.ua. 14.08.2012.
  12. Онука Джемілєва повісилась, бо її не взяли на море. Tsn.ua. 14.08.2012.
  13. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  14. Рішення Виконавчого комітету Криворізької міської ради № 371 від 13 липня 2005 року. Офіційний сайт Виконавчого комітету Криворізької міської ради
  15. Рішення Виконавчого комітету Криворізької міської ради № 556 від 28 серпня 2006 року. Офіційний сайт Виконавчого комітету Криворізької міської ради
  16. [http://www.familysearch.org/eng/search/frameset_search.asp?
  17. Игорь Желтов, Александр Сергеев. Очередной блин комом // Танкомастер № 6, 1999.
  18. UA-Футбол. Владимир Приемов — игрок «Крыльев»
  19. UA-Футбол. Владимир Приемов возвращается в Украину
  20. UA-Футбол. Юрий Мартыщук заключил контракт с "Черноморцем"
  21. Ткачук Марина «Українська Троя» оживе. На місці древнього Іскоростеня, спаленого княгинею Ольгою, з’явиться древлянське поселення // «Україна Молода» № 147 за 13 серпня 2009 року
  22. Б.Пиндус. Могильницький Антін Степанович / Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2005. — Т. 2 : К — О. — 706 с. — ISBN 966-528-199-2. с.544
  23. Реабілітовані жертви комуністичного терору на Полтавщині
  24. Віктор Вацко приєднався до команди «Футболу»
  25. Інтерв'ю. «Євген Головаха: Особистості в новому соціальному просторі необхідно навчитися управляти собою». — День, №144-145, 13 серпня 2010
  26. [http://www.history.org.ua/?
  27. З сумом повідомляємо, що 13 серпня на 66 році життя обірвалося життя Олексія Скічка
  28. Історія Глухова на сайті «Архітектурні та природні Пам'ятки України»
  29. Стаття «Глухівська фортеця», на неофіційному сайті Глухова
  30. Микола Бойко (травень 2010). Lieutenant dusya.html Гвардії лейтенант Дуся. Сенатор. Процитовано 17 травня 2010.
  31. Калініч підписав з «Дніпром» контракт
  32. а б Дніпро 1-3 Шахтар (рос.)
  33. Прем'єр-ліга. "Дніпро" - "Олександрія" 5:1. Вольовий розгром.
  34. Прем’єр-ліга. "Волинь" - "Дніпро" 1:2. Кварцяний - Рамос 2:1.
  35. БЮТ попросив США заборонити в'їзд Кірєєву
  36. Комарнівські корені Анатоля Кос-Анатольського.
  37. а б Андрій Іванович Харук. Крила України: Військово-повітряні сили України, 1917–1920 рр. Київ: «Militaria Ucrainica». 2009.
  38. Указ Президента України № 709/2002 від 13 серпня 2002 року «Про призначення О.Затинайка начальником Генерального штабу Збройних Сил України»
  39. ІНФОРМАЦІЯ ДРОГОБИЦЬКОГО ОБЛВІЙСЬККОМАТУ НАЧАЛЬНИКУ ШТАБУ ЛЬВІВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ОКРУГУ, СЕКРЕТАРЮ ДРОГОБИЦЬКОГО ОБКОМУ КП(б)У, ГОЛОВІ ДРОГОБИЦЬКОГО ОБЛВИКОНКОМУ, НАЧАЛЬНИКУ ОБЛУПРАВЛІННЯ НКДБ ПО ДРОГОБИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРО ВІДМОВУ УКРАЇНСЬКОЇ МОЛОДІ СЛУЖИТИ В ЛАВАХ ЧЕРВОНОЇ АРМІЇ
  40. Натикач П. І. НАЦІОНАЛЬНО-ВИЗВОЛЬНА ВІЙНА ПІД ПРОВОДОМ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НА ТЕРИТОРІЇ СУЧАСНОЇ ЖИТОМИРЩИНИ
  41. Завершення воєнної кампанії 1651 р.
  42. І. Ярмошик. Козацькі сторінки історії села Паволоч на Житомирщині.
  43. Католицькі іменини. Покровителька — свята Діана д'Андало
  44. Активісти ГР «Відсіч» стверджують, що не поширювали листівок проти Миколи Круця — Стик
  45. На Прикарпатті поширюють фальшиві передвиборчі листівки — Радіо Свобода
  46. В окрузі № 84 поширені фальшиві листівки від імені кампанії «Помста за розкол країни». Активісти спростовують свою причетність. — Сайт «Майдан»
  47. Оперативная сводка за 31 июля
  48. Визволення міст СРСР на СОЛДАТ.RU
  49. ІНФОРМАЦІЯ ДРОГОБИЦЬКОГО ОБЛВІЙСЬККОМАТУ НАЧАЛЬНИКУ ШТАБУ ЛЬВІВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ОКРУГУ, СЕКРЕТАРЮ ДРОГОБИЦЬКОГО ОБКОМУ КП(б)У, ГОЛОВІ ДРОГОБИЦЬКОГО ОБЛВИКОНКОМУ, НАЧАЛЬНИКУ ОБЛУПРАВЛІННЯ НКДБ ПО ДРОГОБИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРО ВІДМОВУ УКРАЇНСЬКОЇ МОЛОДІ СЛУЖИТИ В ЛАВАХ ЧЕРВОНОЇ АРМІЇ
  50. Список жертв різні, частина 1
  51. Список жертв різні, частина 2
  52. Berezka: ginęli Ci na literę U
  53. Оперативная сводка за 31 июля
  54. Визволення міст СРСР на СОЛДАТ.RU
  55. ІНФОРМАЦІЯ ДРОГОБИЦЬКОГО ОБЛВІЙСЬККОМАТУ НАЧАЛЬНИКУ ШТАБУ ЛЬВІВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ОКРУГУ, СЕКРЕТАРЮ ДРОГОБИЦЬКОГО ОБКОМУ КП(б)У, ГОЛОВІ ДРОГОБИЦЬКОГО ОБЛВИКОНКОМУ, НАЧАЛЬНИКУ ОБЛУПРАВЛІННЯ НКДБ ПО ДРОГОБИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРО ВІДМОВУ УКРАЇНСЬКОЇ МОЛОДІ СЛУЖИТИ В ЛАВАХ ЧЕРВОНОЇ АРМІЇ
  56. а б Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою lak не вказано текст
  57. На робочому місці помер художник облмуздрамтеатру Олександр Семенюк (ФОТО)