Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/17 квітня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Миклухо-Маклай Микола Миколайович

-Знайдено: + У листі від 17 квітня 1884 року до Товариства захисту аборигенів (англ. Aborigines' Protection Society), коментуючи факт недавнього виправдання присяжними Квінсленда осіб, звинувачених в тяжких злочинах в зв'язку з полінезійським трафіком примусової праці, Миклуха-Маклай зауважував[1]


Зобр:37шт.


Назва:Глущенко Микола Петрович

-Знайдено: + Виконуючи завдання чекістів, М.Глущенко 17 квітня 1940 р. виїхав у складі делегації Всесоюзного товариства культурних зв'язків до Берліна, де провів ряд конспіративних зустрічей і добув надзвичайно цінну інформацію. На її основі підготували доповідну записку вищому керівництву СРСР, з якої випливало: попри укладений з СРСР договір про дружбу, уряд Німеччини активно готується до війни проти Радянського Союзу. Доповідна з матеріалами «Яреми» потрапила до Сталіна 10 червня 1940 року, тобто на 5 місяців раніше, ніж про можливий напад Німеччини на СРСР повідомив із Японії інший радянський агент — Ріхард Зорге (18 листопада 1940)Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Назва:Церква святого Юра (Дрогобич)

-Знайдено: + 17 квітня 2012 року, на третій день Великодніх свят, територія біля церкви стала однією з міських площадок проведення Великої Гаївки, участь в якій одночасно взяли, як мінімум, 5 583 учасники, що було зафіксовано представниками Книги рекордів України як рекорд України за кількістю учасників.[2]


Зобр:7шт.


Назва:Толубинський Всеволод Іванович

-Знайдено: + Все́волод Іва́нович Толуби́нський (* 14 (27) березня 1904(19040327), Тартак — 17 квітня 1988) — український радянський вчений у галузі теплоенергетики, доктор технічних наук1950 року), професор1951 року), дійсний член АН УРСР10 червня 1964 року)[3].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 17 квітня 1988 року. Похований в Києві на Байковомку кладовищі (ділянка № 52).


Зобр:1шт.


Назва:Українізація 1920—30-х

-Знайдено: + Другий декрет, ухвалений ВУЦВК і Раднаркомом УССР 1 серпня 1923, «Про заходи рівноправності мов і про допомогу розвиткові української мови» зобов'язував запроваджувати українську мову на всіх щаблях державного управління. Але обидва ці декрети (хоч ухвалені на підставі постанов XII з'їзду РКП(б) (1724 квітня 1923), на якому представники національних республік дуже гостро піднесли національне питання) наражалися на опір у самій КП(б)У(комуністична партія більшовиків України), де на ті часи українці становили меншість (КП(б)У тоді складалася в переважній більшості з росіян й осіб інших національностей, байдужих, а то й ворожих українській культурі). Інтенсивніша українізація почалася щойно з 1925, коли під тиском української частини КП(б)У були усунені з постів секретарів її ЦК Е. Квірінґ і Д. Лебедь, які доти одверто виступали проти будь-яких поступок українській культурі. У квітні 1925 ЦК КП(б)У ухвалив резолюцію про українізацію, в якій було зазначено, що «справа зміцнення союзу робітничого класу з селянством і зміцнення диктатури пролетаріату на Україні вимагає напруження ком. сил усієї партії для опанування української мови та українізації...» 30 квітня 1925 ВУЦВК і Раднарком УССР ухвалили спільну постанову про заходи щодо термінового проведення повної українізації радянського апарату, а пленум ЦК КП(б)У 30 травня — резолюцію на українізацію партійного та проф. апарату і радянських установ. Головною роллю у дальшому здійсненні українізації відігравав Народний комісаріат освіти (якому тоді підпорядковувались й усі ділянки культури), очолений до 1926 О. Шумським, а після його усунення М. Скрипником.


Назва:Устинівка (смт)

-Знайдено: + В березні 1918 року волосний революційний комітет почав боротися проти військ Української держави та її австро-німецьких союзників. Командиром його загону був М. П. Будак. 1617 квітня тисячний загін вирушив на станцію Долинська, де одержав зброю й обмундирування. Перейменований на Перший Херсонський Червоної гвардії загін, він направився до станції Знам'янка. В бою, що розгорівся тут, загін зазнав невдачі і відступив до Куцівки. Невдовзі українське військо за підтримки німців відбило у червоних Устинівку. Незважаючи на арешти та страти комуністів, ті створюють влітку 1918 року партизанський загін, що діяв у районі Знам'янки. У волость для підпільної роботи повернувся М. Будак, але його згодом відправили до єлисаветградської в'язниці.


Зобр:6шт.


Назва:Хвостенко-Хвостов Олександр Веніамінович

-Знайдено: + Олекса́ндр Веніамі́нович Хвосте́нко-Хвосто́в (* 4 квітня (17 квітня за новим стилем) 1895, село Борисівка, нині Бєлгородської області Росії — † 16 лютого 1968, Київ) — український театральний декоратор, один з основоположників української сценографії. Народний художник УРСР (1945).


Назва:Соколов Віктор Вікторович

-Знайдено: + Ві́ктор Ві́кторович Соколо́в (*17 квітня 1919, село Табурище, нині у складі міста Світловодськ Кіровоградської області — †24 квітня 2002) — український поет.


Назва:Стрий

-Знайдено: + 17 квітня 1886 року найбільша пожежа за всю історію Стрия знищила більшу частину міста. Після цього Львівське політехнічне товариство розробило план регуляції міської забудови.


Зобр:21шт.


Назва:Нетішин

-Знайдено: + Принципово нова епоха в історії Нетішина розпочалась із прийняттям Міністерством енергетики й електрифікації СРСР рішення від 17 квітня 1975 р. про техніко-економічне розміщення АЕС в Нетішинському пункті Хмельницької області, а вже 7 квітня 1977 р. у селі, біля старого демонтованого млина, висадився десант будівельників з Бурштинської ГРЕС, який очолював начальник дільниці Григорій Фіалко.
-Знайдено: + * 17 квітня 1975 — Міністерство енергетики і електрифікації СРСР приймає рішення про техніко-економічне розміщення АЕС в Нетішині Хмельницької області.


Зобр:11шт.


Назва:Ґонґадзе Георгій Русланович

-Знайдено: + 17 квітня 2000 року в інтернеті з'явилося видання «Українська правда», засноване та редаговане Георгієм Гонгадзе. У ньому, серед багатьох інших публікувалися матеріали щодо Леоніда Кучми та його оточення


Зобр:2шт.


Назва:Дрогобич

Підзаголовок:=== Фестивалі ===
Знайдено: + 17 квітня 2012 року в місті пройшла Велика Гаївка, участь в якій взяли, як мінімум, 5 583 учасники. Досягнення зафіксовано представниками Книги рекордів України.


Зобр:24шт.


Назва:Писанка

-Знайдено: +

Виготовлення писанок на подвір'ї монастиря святих Петра і Павла в Дрогобичі під час проведення Великої Гаївки 17 квітня 2012



Зобр:20шт.


Назва:Рубашкін Володимир Якович

-Знайдено: + Володи́мир Я́кович Руба́шкін (17 квітня 1876[4], Новочеркаськ — 24 червня 1932), Харків) — український гістолог.


Назва:Київське повстання 1113

-Знайдено: + Київське повстання 1113 р (17 квітня — 21 квітня) — антифеодальне повстання міських низів Києва, холопів і, можливо, сільського населення Київської землі. Вибухнуло після смерті князя Святополка Ізяславича, за князювання якого посилилися феодальні утиски і зросло лихварство.
-Знайдено: + Причиною повстання стало підвищення цін на хліб, голод, зловживання князівської адміністрації, яка спекулювала цими продуктами, та перетворення вільних городян на холопів за борги. 17 квітня обурені кияни з бою узяли двір боярина Путяти Вишатича та почали громити володіння лихварів. Налякана боярська верхівка Києва звернулася до переяславського князя Володимира Мономаха і запросила його на великокнязівський престол.


Назва:Кріпацтво

-Знайдено: + Селянська реформа 1848 р. перетворила рустикальні землі на приватну власність селян. Законом Фердинанда І від 17 квітня 1848 з 15 травня 1848 скасовувалися селянські повинності у Галичині. Цісарським законом від 7 вересня 1848 було скасоване кріпацтво у решті Австрії [5].


Зобр:2шт.


Назва:Бровари

-Знайдено: +

Вид на Бровари (17 квітня 2010)



Зобр:18шт.


Назва:Селянська реформа 1848

-Знайдено: + У Галичині кріпацтво скасоване згідно з законом австрійського імператора Фердинанда I від 17 квітня 1848. Окремим декретом від 1 липня 1848 дію цього закону уряд поширив на Буковину, підтвердивши його законом від 9 серпня 1848. Влітку 1848 питання про умови звільнення селян обговорювалося в австрійському парламенті. Депутати від селян Галичини і Буковини І. Капущак, Л. Кобилиця разом з іншими депутатами лівого крила рішуче виступили проти виплати викупу поміщикам. Але більшістю голосів парламент ухвалив скасувати повинності селян за викуп (індемнізація). На підставі цієї постанови 7 вересня 1848 видано закон про звільнення селян на території всієї Австрії від кріпосної залежності, про надання їм прав громадян держави і права власності на ту землю, якою за панщини вони користувалися на правах спадковості. Закон передбачав повну компенсацію (індемнізацію) селянами на користь поміщиків 20-кратної вартості всіх річних кріпацьких повинностей. За «звільнення» селян поміщики одержували великий викуп: у Східній Галичині — 58,9 млн гульденів (145,6 млн тодішніх крб.), на Буковині — 5,5 млн гульденів (13,9 млн тодішніх крб.). Головний тягар викупу несло селянство. За законом 7 вересня 1848 у власність селянства Східної Галичини і Буковини перейшло менше половини земельних угідь краю. Більшість селян залишалася малоземельною і економічно неспроможною, значну частину їх (халупників і комірників) було «звільнено» зовсім без землі й вони відразу потрапили в економічну залежність до землевласників. У власність поміщиків перейшли майже всі ліси і пасовиська, за користування якими селяни змушені відробляти або платити (сервітути). З метою практичного здійснення реформи уряд видав додаткові законодавчі акти: 4 березня 1849 для всіх країв австрійської монархії, 15 серпня 1849 і 4 жовтня 1850 тільки для Галичини. 23 жовтня і 12 листопада 1853 — для Буковини.


Назва:Ляшенко Олена Анатоліївна

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Максименко Олена (інтерв'ю) Олена Ляшенко: Натхнення йде зсередини. Знаменита українська фігуристка розповідає «УМ», як з’їла свою першу медаль, а по завершенні кар’єри отримує насолоду від тренування дітей // «Україна Молода» № 071 за 17 квітня 2009 року


Зобр:1шт.


Назва:Сидор Василь Дмитрович

-Знайдено: + Василь Дмитрович Сидор (Псевдо: «Шелест», «Конрад», «Кравс», «Зов», «Лісовик», «Ростислав Вишитий») — (* 24 лютого 1910(19100224), с. Спасів, Сокальський район Львівська область  — † 14 квітня 1949 (можливо 17 квітня 1949, поблизу с. Ясень, тепер Рожнятівський район, Івано-Франківська область) — полковник УПА, командир оперативної групи УПА-Захід (26 січня 1944 — квітень 1949), крайовий провідник ОУН Карпатського краю, Генеральний суддя ОУН, заступник головного командира УПА.


Зобр:7шт.


Назва:Орден князя Ярослава Мудрого

-Знайдено: + |align="center"|17 квітня 1998


Зобр:11шт.


Назва:Русифікація України

-Знайдено: + З жовтня 2009 року в Росії триває судове переслідування Федеральної національно-культурної автономії українців Росії, що є одним з кількох найбільших об'єднань українців в Росії[6]. Цьому також передувало зупинення діяльності 17 квітня 2008 року Українського освітнього центру при середній школі N124 (2008); під приводом відсутності дозвільних документів на саме існування Українського освітнього центру. В 2006—2007 роках здійснювалися тиск і перевірка працівників Бібліотеки української літератури в Москві. Працівники бібліотеки заявляли про переслідування їх з боку ФСБ. Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Зобр:5шт.


Назва:Ситник Костянтин Меркурійович

-Знайдено: + * Орден князя Ярослава Мудрого V ст. (17 квітня 1998) — за визначні особисті заслуги перед Українською державою в розвитку фундаментальної науки, формування національної школи космічної біології та активну громадську діяльність[7]
-Знайдено: + nreg=311%2F98 Указ Президента України № 311/98 від 17 квітня 1998 року «Про нагородження відзнакою Президента України „Орден князя Ярослава Мудрого“»]</ref>


Назва:Шкляр Василь Миколайович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + 17 квітня 2011 р. у Холодному Яру Василю Шкляру вперше в історії України була вручена Народна Шевченківська премія. Вручення відбулося біля пам'ятника на місці останнього бою отамана Василя Чучупака. Кошти на неї були зібрані меценатами та звичайними громадянами України.[8]


Зобр:1шт.


Назва:Олельковичі

-Знайдено: + * Юрій Семенович Олелькович (1478 — 17 квітня 1542) — український державний діяч, член Ради Панів Великого князівства Литовського. Підтримував політичні плани князя К. Острозького. В 1530 одружився з княжною Е. Радзивілл. Був власником величезних земельних володінь у Білорусі;


Зобр:1шт.


Назва:Рахманін Сергій Іванович

-Знайдено: + Сергі́й Іва́нович Рахманін (*17 квітня 1969, Харків) — редактор відділу політики газети «Дзеркало тижня» з жовтня 1998 року; член Всеукраїнської комісії з журналістської етики з вересня 2001 року; автор і ведучий програми «Без гасел» (спільний проект «Громадського радіо» і радіо «Континент»).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 17 квітня 1969 року у Харкові. У 1983—1987 роках працював позаштатним кореспондентом київської газети «Молода гвардія», у 1989—1990 — її постійним позаштатним кореспондентом, у 1991—1992 роках — її кореспондентом.


Назва:Мартос Іван Петрович

-Знайдено: + Помер 5 (17) квітня 1835 року в Петербурзі.


Зобр:1шт.


Назва:Алексєєв Олексій Карпович

-Знайдено: + Олексі́й Ка́рпович Алексє́єв (17 квітня 1881, Одеса — †15 травня 1938) — український палеонтолог.


Назва:Альперін Юхим Йосипович

-Знайдено: + Юхи́м Йо́сипович Альпе́рін (нар. 17 квітня 1924, Кам'янець-Подільський — пом. 10 лютого 1977, Кам'янець-Подільський) — український письменник, літературознавець, журналіст, педагог. Псевдонім — Юхим Ясний. Кандидат філологічних наук (1972). Член Спілки журналістів СРСР. Батько джазмена Михайла Альперіна.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Юхим Йосипович Альперін народився 17 квітня 1924 року в місті Кам'янець-Подільський у родині службовця. 1941 року закінчив дев'ять класів. На початку німецько-радянської війни виїхав із Кам'янця-Подільського в евакуацію. Від серпня 1941 року до березня 1943 року працював слюсарем на військовому заводі № 760 у Свердловську (нині Єкатеринбург).


Назва:Конституційний процес в Україні

-Знайдено: + 17 березня 1917 року представниками українських партій, суспільних, культурних організацій створюється Центральна Рада — всеукраїнська громадська організація й координаційний центр. Її головою вибирається Михайло Грушевський. Центральна Рада організовує скликання Всеукраїнського Національного Конгресу, який проходить 17-21 квітня 1917 року в Києві за участю 900 делегатів від політичних, культурних і професійних організацій. Конгрес ухвалює рішення поставити перед майбутнім російським урядом питання про федеративний устрій Росії та надання Україні права автономії, обирає Центральну Раду у складі 150 чоловік. Керівництво Центральної Ради очолює Михайло Грушевський — голова, Володимир Винниченко й Сергій Єфремов — заступники.
-Знайдено: + Уже 2 квітня 1996 р. Верховна Рада України винесла питання про проект Конституції України до порядку денного пленарних засідань, а 17 квітня 1996 р. розпочався його розгляд. У парламенті над проектом спочатку працювала міжфракційна ініціативна група, а з 5 травня 1996 р. — створена на її основі Тимчасова спеціальна комісія з доопрацювання проекту Конституції України на чолі з народним депутатом України М. Д. Сиротою.


Назва:Бу-Ба-Бу

-Знайдено: + Бу-Ба-Бу (Бурлеск-Балаган-Буфонада) — літературне угруповання, засноване 17 квітня 1985 року у Львові. До його складу входять Юрій Андрухович (Патріарх), Віктор Неборак (Прокуратор) та Олександр Ірванець (Підскарбій). Прізвиська авторів походять від того, що Юрій Андрухович є найстаршим серед трьох, Олександр Ірванець став Підскарбієм через захоплення нумізматикою, а Віктор Неборак став Прокуратором через свою схильність до аналізу та літературознавства [9].


Назва:Політична криза в Україні 2007

-Знайдено: + * Засідання Конституційного суду за поданням 53 депутатів щодо легітимності указу президента про розпуск Верховної Ради перенесено на 17 квітня.
-Знайдено: + === 17 квітня ===


Зобр:7шт.


Назва:Кобрин Михайло Петрович

-Знайдено: + Миха́йло Петро́вич Ко́брин (* 21 жовтня 1871, Стужиця, Красноставський уїзд, Люблінське воєводство — † 17 квітня 1956, Львів) — український богослов, професор богослов'я, релігійний і освітянський діяч, знавець стародавніх мов, автор і перекладач духовних книг — Святого Письма на українську мову.
-Знайдено: + Помер професор Михайло Петрович Кобрин 17 квітня 1956 року у Львові і похований на Личаківському кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Донбас Арена

-Знайдено: + ]</ref> — День шахтаря та день міста Донецька. Розрахований на понад 50 тисяч глядачів та з бюджетом у 175,8 млн. євро[10]. Стадіон став не тільки домашньою ареною ФК «Шахтар» і місцем проведення міжнародних чемпіонатів будь-якого рівня, але й культурним центром столиці Донбасу. Це перший стадіон у Східній Європі, спроектований і побудований відповідно до стандартів категорії «п'ять зірок». За акредитацією УЄФА та ФІФА — споруда відповідає класу «еліт»[11].


Зобр:3шт.


Назва:Підгайний Семен Олександрович

-Знайдено: + Підгайний Семен Олександрович (нар. 17 квітня 1907, Новомінська, Кубань — пом. 14 листопада 1965, Торонто, Канада) — український учений — історик, археограф, автор спогадів про українську інтелігенцію на Соловецьких островах, член-основоположник УРДП, 1948 року — перший з черги державний секретар реорганізованого ДЦ УНР.


Назва:Удовенко Геннадій Йосипович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 17 квітня 1998
(в. о. 25 серпня 1994 — 16 вересня 1994)
-Знайдено: + 25 серпня 1994-17 квітня 1998 — Міністр закордонних справ України. Президент 52-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН (вересень 1997-вересень 1998). Представляв Україну на численних сесіях і конференціях ООН та інших міжнародних організацій. Головував на засіданнях Генеральної Асамблеї ООН, Ради Безпеки, Економічної і Соціальної Ради ООН. Обирався Головою економічного і спеціального політичного комітетів Генеральної Асамблеї ООН.
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=310/98 Указ Президента України № 310/98 від 17 квітня 1998 року «Про нагородження відзнакою Президента України „Орден князя Ярослава Мудрого“»]</ref>
Підзаголовок:== Примітки ==
Знайдено: + | width="20%" | 2-й Міністр закордонних справ України
(в.о. 25 серпня 1994 - 16 вересня 1994)
16 вересня 1994 - 17 квітня 1998


Зобр:3шт.


Назва:Аблаєв Хаджі Еміралі

-Знайдено: + Аблаєв, Хаджі Еміралі (11 червня, 1962 року, Дальверзин, Бекабадський район, Ташкентська область, Узбекистан) — муфтій мусульман Криму, голова Духовного управління мусульман Криму. Народився 11 червня 1962 р. в кишлаку Дальверзин Бекабадського району Ташкентської обл. Узбекистану. Після школи працював у будівництві. У 1988 р. сім'я повернулася з вигнання до Криму. 1993 р. у Туреччині почав вивчати богослов’я та основи ісламу. У 1995 р. мусульманами с. Джайлав був обраний імамом місцевої мечеті. У 1998 р. продовжив вивчення ісламу у турецькому м. Маніса. 3 1997 по 1999 рр. працював головним імамом Кіровського району АРК. У 1999 р. підвищив кваліфікацію на місячних курсах у Лівані. 4 грудня 1999 р. на Другому Курултаї мусульман Криму обраний муфтієм мусульман Криму і головою Духовного управління мусульман Криму. Переобраний 17 квітня 2004 р. на Третьому Курултаї.


Назва:Київський військовий округ

-Знайдено: + У 1888 у зв'язку з ліквідацією Харківського військового округу КВО був поширений також на територію Харківської, Чернігівської, Полтавської та Курської губернії (дві останні 17 квітня 1917 року були включені до складу Московського військового округу).


Зобр:10шт.


Назва:Олімпік (Кіровоград)

-Знайдено: + | 17 квітня 1988


Назва:Романків Любомир

-Знайдено: + Любомир Романків (*17 квітня 1931, Жовква) — провідний науковець компанії IBM в галузі комп'ютерних технологій, винахідник процесів створення індуктивних і магніторезистивних мікроголовок для запису інформації, що уможливили появу жорстких дисків та персональних комп'ютерів, автор і співавтор більш як 65 патентів. Живе в містечку Браєркліф Манор, штат Нью-Йорк. Л. Романків — директор відділу електрохімічної технології й магнетизму Дослідного центру корпорації ІВМ (Йорктаун Хайтс, Нью-Йорк).[12]


Зобр:1шт.


Назва:Зірка (Кіровоград)

-Знайдено: + У дебютному для себе чемпіонаті України серед команд вищої ліги кіровоградці посіли шосте місце серед найсильніших команд країни. А в наступному сезоні «Зірка НІБАС» замкнула чільну десятку команд вищої ліги. У грудні 1997 року клубу повернуто назву «Зірка». Два наступні сезони кіровоградці знову закінчили в середині турнірної таблиці, періодично псуючи нерви лідерам чемпіонату. Так «Зірка» має у своєму активі перемоги над київським «Динамо» (5.06.1996 року в Кіровограді, 2:1), донецьким «Шахтарем» (17.04.1999 року в Донецьку, 2:1), дніпропетровським «Дніпром» (10.04.1999 року в Кіровограді, 2:0)


Зобр:12шт.


Назва:Символіка українців

-Знайдено: +

Зображення писанки та прапора України бодіпейнтінгом (одним з видів боді-арту) на учасниках Великої Гаївки в Дрогобичі 17 квітня 2012 року.



Зобр:7шт.


Назва:Сокіл (Київ)

-Знайдено: + |align=center|17 квітня 1976


Зобр:1шт.


Назва:Носов Віктор Васильович

-Знайдено: + Ві́ктор Васи́льович Но́сов (нар. 19 липня 1940, Донецькпом. 17 квітня 2008, Донецьк) — радянський та український футболіст і тренер. Майстер спорту СРСР, заслужений тренер України.
-Знайдено: + На початку квітня 2008 року Носова було госпіталізовано до відділу кардіології інституту ім. Гусака з діагнозом гострий ішемічний синдром. 15 квітня Віктора Васильовича було прооперовано,[13] а 17 квітня його серце перестало битись.


Назва:Разумков Олександр Васильович

-Знайдено: + Олекса́ндр Васи́льович Разумко́в (*17 квітня 1959, Бердичів — †29 жовтня 1999, Київ) — український політик, заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони України (1997-1999).


Назва:Осецький Олександр Вікторович

-Знайдено: + З 12 лютого 1918 р. — начальник Українського Генерального штабу. З 5 березня 1918 р. — начальник Головного штабу УНР. З 17 квітня 1918 р. до 6 червня 1918 р. — командувач Полтавського (згодом — 6-го) корпусу Армії УНР, згодом — Армії Української Держави. З червня 1918 р. — начальник корпусу залізничної охорони, який перебував у стадії формування.


Зобр:1шт.


Назва:Кузьмук Олександр Іванович

-Знайдено: + Олекса́ндр Іва́нович Кузьму́к (*17 квітня 1954, Дятилівка) — український політик, генерал армії України (23.08.1998), кандидат військових наук (2005); депутат Верховної Ради України, член фракції Партії регіонів (з 11.2007), член Комітету з питань національної безпеки і оборони (з 12.2007).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 17 квітня 1954 (с. Дятилівка, Славутський район, Хмельницької обл.); українець; батько  — Кузьмук Іван Федорович (п. 1973) — військовослужбовець,заступник командувача 1-ї гвардійської загальновійськової армії, начальник вищого військового училища, генерал-майор; мати  — Раїса Михайлівна (п. 1981); дружина  — Людмила Леонідівна — економіст, бере активну участь в програмі «Діти України»; син  — Іван (1975) — військовий медик; дочка Марія (1985) — студентка.
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Іменна вогнепальна зброя (17 квітня 1999)[14]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=398%2F99 Ууаз Президента України № 398/99 від 17 квітня 1999 року «Про нагородження відзнакою Президента України "Іменна вогнепальна зброя"»]</ref> — за особисті заслуги у зміцненні обороноздатності України


Назва:Лісін Микола Павлович

-Знайдено: + Лісін Микола Павлович (* 2 листопада 1964, Кривий Ріг — † 17 квітня 2011, Київ) — український підприємець і політик.
-Знайдено: + Загинув внаслідок ДТП у ніч на 17 квітня 2011 року. В крові депутата був виявлений алкоголь.[15]


Зобр:1шт.


Назва:Мельник Микола Євтихійович

-Знайдено: + Мельник Микола Євтихійович (*17 квітня 1943) — український політик, член СПУ (з 1998); заступник директора СТОВ "Липівка"; директор селянського приватного підприємства "Мар'янівка"; член Політради СПУ (з 05.2000), секретар Вінницького ОК СПУ; голова фракції СПУ у Вінницькій облраді.


Назва:Ткаленко Іван Іванович

-Знайдено: + Ткаленко Іван Іванович (* 17 квітня 1955, Фурси, Білоцерківський район, Київська область) — український політик. З березня 1998 по квітень 2002Народний депутат України 3-го скликання. Міністр зі зв'язків із Верховною Радою України (від 7 квітня 2003 до 3 лютого 2005).


Назва:Басаличівка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + | Загинув 17 квітня 1945 року.


Назва:Триндюк Юрій Григорович

-Знайдено: + Ю́рій Григо́рович Триндю́к (нар. 17 квітня 1968, місто Хмельницький) — український політик. Народний депутат України. Член партії ВО «Батьківщина», голова Севастопольської міської організації з липня 2007 року.


Зобр:1шт.


Назва:Паланочка

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Богайчук Степан Романович (17 квітня 1919 — 27 червня 1977) — Герой Радянського Союзу[16]


Назва:Старий Коврай

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + В селі народився Давиденко Григорій Іванович (*17 квітня 1921 — †8 травня 1945) — Герой Радянського Союзу[17]


Назва:Німецько-радянська війна

Підзаголовок:=== 1944 ===
Знайдено: + * 17 квітня— СРСР здобув Правобережну Україну та північну Бесарабію.
-Знайдено: + Корсунь-Шевченківська операція (24 січня — 17 лютого 1944 р.)
Проскурівсько-Чернівецька операція (4 березня — 17 квітня 1944 р.)
Львівсько-Сандомирська операція (13 липня — 29 серпня 1944 р.)
Східно-Карпатська операція (8 вересня — 28 жовтня 1944 р.), складова —
Карпатсько-Дуклінська операція (8 вересня — 28 жовтня 1944 р.)
Сандомирсько-Сілезька операція (12 січня — 3 лютого 1945 року)
Вісло-Одерська операція (12 січня — 3 лютого 1945 р.)
Нижньосілезька операція (8 лютого −24 лютого 1945 р.)
Верхньосілезька операція (15 березня — 31 березня 1945 р.)
Берлінська операція (16 квітня — 8 травня 1945 р.)
Празька операція (6 травня — 11 травня 1945 р.)
-Знайдено: + |align="left"|Кіровоградська операція (1-16 січня 1944 р.)
Корсунь-Шевченківська операція (24 січня — 17 лютого 1944 р.)
Умансько-Ботошанська операція (5 березня — 17 квітня 1944 р.)
Ясько-Кишинівська операція (20-29 серпня 1944 р.)
Дебреценська операція (6-28 жовтня 1944 р.)
Західно-Карпатська операція (12 січня −18 лютого 1945 р.)
Будапештська операція (29 жовтня 1944 р. — 13 лютого 1945 р.)
Віденська операція (16 березня −15 квітня 1945 р.)
Братиславсько-Брновська операція (25 березня — 5 травня 1945 р.)
Празька операція (6 травня — 11 травня 1945 р.)
-Знайдено: + * Дніпровсько-Карпатська операція (24 грудня 1943 — 17 квітня 1944)


Зобр:25шт.


Назва:Масельський Олександр Степанович

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: Голова Харківської обласної ради
21 січня 1991 - 21 квітня 1992
Наступник:
Титов Юрій Іванович
(17 квітня 199021 січня 1991)
Тягло Володимир Миколайович
(21 квітня 1992 — червень 1994)



Назва:Умансько-Ботошанська операція

-Знайдено: + Умансько-Ботошанська операція — наступальні дії військ 2-го Українського фронту, проведені з 5 березня по 17 квітня 1944 року з метою відвоювання у німецьких військ південно-західних областей України.


Назва:Міфле Йосип Едуардович

-Знайдено: + Йо́сип Едуа́рдович Міфле́ (5(17) квітня 1845, Вінниця) — український лікар XIX століття, доктор медицини.
-Знайдено: + Син французького громадянина, римо-католицького віросповідання. Народився 5 квітня (17 квітня за новим стилем) 1845 року [18]


Назва:Майнек Антал

-Знайдено: + * 17 квітня 1982 — висвячений на священика у Будапешті.


Назва:Терпелюк Петро (дипломат)

-Знайдено: + Петро́ Терпелю́к (18 лютого 1948 - 23 серпня 2011) (дипломат (США) — посол США в Люксембурзі (на 17 квітня 2002 року). Президент Дж. Буш назвав П.Терпелюка відмінним бізнес-лідером і чудовим державним службовцем, який має багатий досвід в економіці та розуміння міжнародних відносин. Бакалавр (коледж Ля Салль), магістр державного управління (коледж Райдер).


Назва:Іванченко Ірина Альбертівна

-Знайдено: + Іри́на Альбе́ртівна Іва́нченко (* 17 квітня 1974, Київ) — українська російськомовна поетеса. Член Національної спілки письменників України.


Назва:Список міністрів закордонних справ України

-Знайдено: + |16 вересня 199417 квітня 1998
-Знайдено: + |17 квітня 199829 вересня 2000


Зобр:84шт.


Назва:Бабич Ростислав Олексійович

-Знайдено: + Ба́бич Ростисла́в Олексі́йович — (17 квітня 1937, м. Рівне) — український диригент, педагог. Народний артист України (1988).


Назва:Реабілітація жертв політичних репресій в СРСР

-Знайдено: + Після прийняття 17 квітня 1991 року Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні» процес реабілітації прискорився і набув послідовності. Згідно із зазначеним законом, до 2001 року переглянуто 307 тис. 450 справ. За ними реабілітовано 248 тис. 710 осіб, відмовлено в реабілітації — 117 тисячам 243 особам.


Назва:Слов'янська партія

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 17 квітня 2001 року пройшов десятий з'їзд Слов'янської партії. Напередодні парламентських виборів 2002 року 25 січня Слов'янська партія провела разом із Всеукраїнським політичним об'єднанням «Єдина Родина», Всеукраїнською чорнобильською народною партією «За добробут та соціальний захист народу» та Партією вільних селян та підприємців міжпартійний з'їзд, на якому було прийнято рішення щодо створення виборчого блоку «За Ющенка!
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 17 квітня 2010 року в Києві відбувся 18 з'їзд партії, який радикально обновив керівництво. Незмінний голова О.Ф.Базилюк у зв'язку з хворобою пішов у відставку. Новим лідером став керівник столичної парторганізації Олександр Лузан, заступником - голова Донецької обласної Сергій Кубаєв, секретарем - голова Київської міської Родіон Книш.


Назва:Свобода на Інтері

-Знайдено: + # 17 квітня 2009 року


Назва:Військово-морські сили Української Народної Республіки та Української Держави -Знайдено: + В кінці 1919 року, після Першого Зимового Походу, частини армії УНР були інтерновані в Польщі. В 1920 році війська УНР в союзі з Польщею почали успішний наступ на Україну проти більшовиків. Знову з'явилася примарна надія на море та флот. Саме тому наказом по Директорії УНР 17 квітня 1920 року Симон Петлюра наперед призначив контр-адмірала Михайла Остроградського «Головним начальником Чорноморського флоту та Заступником Військового Міністра по справах Військового та Торговельного Мореплавання»[19].


Зобр:51шт.


Назва:Йосипенко Микола Кузьмович

-Знайдено: + Йосипенко Микола Кузьмич (18 вересня 1912, Київ - 17 квітня 1983, Київ) — український мистецтвознавець, доктор мистецтвознавства (1959).


Назва:Програма діяльності Кабінету Міністрів України

-Знайдено: + * «Відкритість, дієвість, результативність», Програма, схвалена Постановою Верховної Ради України від 17 квітня 2003 р. № 729-IV.


Назва:Юліан (Вороновський)

-Знайдено: + | інтронізація = 17 квітня 1994
-Знайдено: + Юліа́н Вороно́вський (у світі Ю́рій Вороно́вський; *5 травня 1936, Гумниська — 28 лютого 2013, Львів) — єпископ Української греко-католицької церкви; з 17 квітня 1994 року — єпископ Самбірсько-Дрогобицький.
Підзаголовок:=== Єпископ ===
Знайдено: + В 1993 йому було доручено адміністраторство новоутвореної Самбірсько-Дрогобицької Єпархії, 17 квітня 1994 року Владику Юліяна введено на престіл новоутвореної Самбірсько-Дрогобицької Єпархії, уряд Правлячого Архиєрея виконував і по день своєї смерті.


Назва:Боданінський Усеїн Абдурефійович

-Знайдено: + Усеї́н Абдурефі́йович Бода́нінський (крим. Üsein Abdurefi oğlu Bodaninskiy; *1877 — †17 квітня 1938[20]) — видатний діяч кримськотатарської культури, художник-декоратор, етнограф, історик, музейний працівник. Засновник і перший директор музею у бахчисарайському Ханському палаці.
Підзаголовок:=== Репресії ===
Знайдено: + Протягом 19351937 років він перебивався випадковими заробітками у Москві та Тбілісі. Проте 1937 р. його було заарештовано за звинуваченнями в участі у контрреволюційній націоналістичній організації та роботі на іноземну розвідку і 17 квітня 1938 року — поряд з іншими видатними діячами кримськотатарського культурного відродження — розстріляно в Сімферополі.


Назва:Акчокракли Осман Нурі Асанович

-Знайдено: + Осма́н Нурі Аса́нович Акчокракли (крим. Osman Nuri-Asan oğlu Aqçoqraqlı, *3 січня 1878 — †17 квітня 1938) — діяч кримськотатарського культурного відродження. Поет, письменник, журналіст, історик-археолог, сходознавець, лінгвіст-поліґлот, етнограф, літературознавець, педагог.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Заарештований НКВД у Баку за «участь у націоналістичній контрреволюційній організації». Розстріляний у Сімферополі 17 квітня 1938 року.


Зобр:1шт.


Назва:Дніпровсько-Карпатська операція

-Знайдено: + |дата1 =24 грудня 1943 — 17 квітня 1944
-Знайдено: + Дніпровсько-Карпатська операція (24 грудня 1943 — 17 квітня 1944) — стратегічна наступальна операція збройних сил СРСР проти німецько-румунських військ з метою захоплення Правобережної України на Східному фронті Другої світової війни.


Зобр:5шт.


Назва:Горан Саблич

Підзаголовок:=== Збірна ===
Знайдено: + 17 квітня 2002 року дебютував в збірній Хорватії в товариській грі проти збірної Боснії і Герцеговини, вийшовши на 79 хвилині замість Бориса Живковича. Проте, в подальшому досить рідко викликався до лав «картатих», зігравши за збірну всього п'ять матчів.


Зобр:1шт.


Назва:Лафорт Арена

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 17 квітня 2009 року стадіон було знову допущено до проведення матчів Прем'єр-ліги[21]


Зобр:1шт.


Назва:Жовтобрюх Михайло Андрійович

-Знайдено: + Миха́йло Андрі́йович Жовтобрюх (нар.17 квітня 1905 року, село Ручки Гадяцького району, Полтавська область — пом.16 листопада 1995, м. Київ) — український мовознавець, доктор філологічних наук з 1964, професор з 1965. Визначна постать в історії філологічної науки, автор монографій «Мова української преси», «Мова української періодичної преси», «Українська граматика» тощо.


Зобр:2шт.


Назва:Космополіт (готель)

-Знайдено: +

Стан нового корпусу готелю на 17 квітня 2012 р.



Зобр:1шт.


Назва:Динамо (стадіон, Харків)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Станом на грудень 2009 року на стадіоні встановлені лише 2580 пластикові сидіння на одній трибуні з 6500 планових[22] та не завершена реконструкція приміщень. Попри це, стадіон був допущений до проведення матчів Прем'єр-ліги, і 17 квітня ФК «Харків» повернувся до Харкова[23]. Після повернення до першої ліги у сезоні 2009—2010 ФК «Харків» продовжив виступати на цьому стадіоні.


Зобр:5шт.


Назва:Літературно-меморіальний музей Лесі Українки (Новоград-Волинський)

-Знайдено: + * Андрій Кокотюха Лесина колиска // «Український тиждень» ч. 15 (76) за 17 квітня 2009 року


Назва:Чайка Максим Олександрович

-Знайдено: + Максим Олександрович Чайка (нар. 1 березня 1988 року, Одеса — пом. 17 квітня 2009 року, Одеса) — український студент, активіст молодіжної організації «СіЧ», вбивство котрого у квітні 2009 року в Одесі отримало значний розголос у вітчизняній та закордонній пресі.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Максим Чайка був студентом четвертого курсу відділення журналістики Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова, належав до громадської організації «СіЧ» (Слава і честь). Одночасно навчався у військовому ліцеї і незадовго до смерті мав отримати звання офіцера. Також був футбольним фанатом одеського клубу "Чорноморець". 17 квітня 2009 р. під час сутички з представниками руху «Антифа» отримав два ножових поранення і через декілька годин помер у лікарні від втрати крові. Постать Максима Чайки була відомою багатьом в Одесі, смерть молодого активіста сколихнула місто — 19 квітня був організований багатолюдний марш пам'яті за участю друзів, соратників та однокурсників студента.[24][25]


Назва:Джафер Гафар

-Знайдено: + Джафе́р Абду́л оглу́ Гафа́р (крим. Cafer Abdul oğlu Ğafar; 1898, Тав-Даїр — 17 квітня 1938) — кримськотатарський письменник і журналіст.
-Знайдено: + 20 жовтня 1936 року Джафера Гафара заарештували, у пресі з'явилися статті з пропозицією заборонити публікацію його творів. Його звинуватили в буржуазному націоналізмі, пізніше — у шпигунстві. Виїзна сесія Верховного Суду 17 квітня 1938 року засудила його до розстрілу. Того ж дня вирок було здійснено.


Назва:Шумович Олександр Володимирович

-Знайдено: + Трагічно загинув 17 квітня 1996 року в Москві. Похований на Берковецькому цвинтарі в Києві


Зобр:1шт.


Назва:Железняк Микола Григорович

-Знайдено: + Микола Григорович Железняк (17 квітня 1960, смт. Березна Менського району Чернігівської області) — український мовознавець, кандидат філологічних наук. Виконувач обов'язків директора Інституту енциклопедичних досліджень НАН України.


Зобр:1шт.


Назва:Лепкий Микола Сильвестрович

-Знайдено: + Маркіян Лепкий, нар. 17 квітня 1910 р. Почав навчатися гри на скрипці з 9 років і аж до закінчення ґімназії в Станиславові. Протягом 6 років навчався в Празькій консерваторії, наступні 3 роки вчився у всесвітньо відомій вищій музичній школі в Берліні, де його вчитель був концертмайстром Берлінської опери. Коли почалася війна, він повернувся до Станиславова, й одружився з Іванною (* 10. II. 1911), донькою о. Івана Павлусевича і Марії з Крижанівських, з якою був заручений з дев'яти років. Іванка всі ці роки вивчала гру на фортеп'яно, одночасно навчаючись у торгівельній ґімназії. Вони переїхали до Львова, де Маркіян почав працювати скрипалем у Львівській опері й викладав у Музичному Інституті ім. Лисенка. Ще під час ІІ Св. Війни подружжя виїхало до Німеччини, де в Штутгардті працював десь коло 2-х років. Вже в США в Міннеаполісі отримав вчену ступінь. В еміграції проживав спочатку в Канзасі, потім (до 1976 р.) в Детройті, де давав лекції гри на скрипці. У 1977 р. переїждає до Арчбольду, де проживала сестра Тетяна Юзвяк . Молода пара не мала дітей і Маркіян з замилування віддавався музичному вихованню молоді, про яких більше дбав, аніж про свої виступи на сцені. Докладав великих старань, щоб зробити з них видатних музикантів.


Назва:Чурикова Алла Олександрівна

-Знайдено: + Народилася 17 квітня 1962 р. у ст. Донгурська Оренбурзької обл. (Росія). Закінчила Київський інженерно-будівельний інститут (1986). Працює на студії «Укранімафільм». З 2000 року мешкає у Німеччині.


Назва:Парцванія Темур Рафіелович

-Знайдено: + Невдовзі після приїзду до Києва зовсім молодий футболіст привернува увагу тренерів українських юнацьких збірних. Вже 17 квітня 2007 року дебютував у складі юнацької збірної України U-16 (Україна—Туреччина, 0:1), попередньо пройшовши процедуру отримання українського громадянства. Має досвід виступів за національні команди України різних вікових категорій.


Зобр:1шт.


Назва:Чоботарь Валерій Георгійович

-Знайдено: + Вале́рій Гео́ргійович Чобота́рь (17 квітня 1976) — керівник тернопільського обласного осередку Всеукраїнської Федерації фрі-файту та контактних єдиноборств. Один із засновників і організаторів будівництва Червонодібровської Січі. Голова Тернопільської обласної партійної організації політичної партії „Політичне об'єднання «Пряма дія»“.


Назва:Los Colorados

-Знайдено: +

Амор, Амор... Виступ гурту на Великій Гаївці (Дрогобич) 17 квітня 2012 року.



Зобр:1шт.


Назва:Касавіна Олена Борисівна

-Знайдено: + Народ. 17 квітня 1952 р. у Білій Церкві. Закінчила архітектурний факультет Київського художнього інституту (1976) та дворічні курси художників-аніматорів у Москві (1983).


Назва:Вертипорох Євген

-Знайдено: + Євге́н Верти́порох (* 17 квітня Ляшки Королівські (нині Заставне) 1898 — † 12 січня 1973, Торонто, Канада) — український хімік. Вчасі українсько-польської війни — вояк УГА. Дійсний член НТШ, від 1949 року — голова НТШ у Торонто. Професор Українського технічно-господарського інституту (УТГІ).


Зобр:1шт.


Назва:Проскурівсько-Чернівецька операція

-Знайдено: + |date=4 березня 194417 квітня 1944
-Знайдено: + Проскурівсько-Чернівецька операція (4 березня 1944 — 17 квітня 1944) — наступальна операція радянських військ 1-го Українського фронту у взаємодії з військами 2-го Українського фронту, проведена з метою розгрому основних сил німецької групи армій «Південь» на Правобережній Україні 1944 року. Складова частина Дніпровсько-Карпатської стратегічної наступальної операції на Східному фронті Другої світової війни.
-Знайдено: + Однак недостатня кількість сил, особливо танків, в 1-му Українському фронті не дозволив створити суцільний внутрішній фронт оточення, швидко розчленувати і знищити угруповання супротивника. Ціною важких втрат вороже угруповання (23 дивізії, у тому числі 10 танкових) пробились уздовж лівого берега Дністра до Бучача, де 7 квітня з'єдналися з військами, що наносили контрудар на південь від Львова. Гітлерівське командування перекинуло на правобережну Україну війська з Франції (у тому числі 2-й тк СС), Німеччини, Румунії, Югославії та Угорщині (1-а армія). Відбивши контрудари противника, 17 квітня війська фронту, за наказом Ставки Верховного головнокомандування, перейшли до оборони на рубежі західніше Торчина, Бродів, на схід від Бучача, Станіслава, Надвірної, далі вздовж кордону з Чехословаччиною та Румунією.


Назва:Титов Юрій Іванович

-Знайдено: + | початок_терміну = 17 квітня 1990
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + На момент обрання до Харківської обласної ради І скликання займав посаду провідного наукового співробітника Харківського фізико-технічного інституту АН УРСР, був членом партійного клубу — демократичної платформи в КПРС. 17 квітня 1990 року виграв вибори першого голови Харківської обласної ради серед ще шести інших кандидатур із результатом у 100 голосів (із 185 депутатів, які взяли участь у голосуванні), випередивши:
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + {{succession|office=Голова Харківської обласної ради
17 квітня 199021 січня 1991|preceded=?


Назва:3-й Херсонський корпус

-Знайдено: + |dates= 17 квітня 1918 — квітень 1919
-Знайдено: + * від 17 квітня 1918 — генерал Колодій Федір Олександрович


Назва:Кестутіс Івашкевічюс

-Знайдено: + Кесту́тіс Івашке́вічюс (лит. Kęstutis Ivaškevičius, нар. 17 квітня 1985 року, Клайпеда) — литовський футболіст, півзахисник «Бней-Єгуди» та національної збірної Литви.


Назва:Турянчик Василь Юрійович

-Знайдено: + Васи́ль Ю́́рійович Туря́нчик (*17 квітня 1935, Чинадійово,Чехословаччина) — радянський та український футболіст і тренер, в минулому півзахисник, а згодом захисник. Майстер спорту (1959). Заслужений майстер спорту СРСР (1967). У цей час футбольною діяльністю не займається.


Зобр:2шт.


Назва:Технологічний інститут Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Рубіжанський філіал Ворошиловградського машинобудівного інституту знову перетворений у Рубіжанський філіал Дніпропетровського хіміко-технологічного інституту (РФ ДХТІ)[26].


Зобр:1шт.


Назва:Торгово-офісний центр «Green Plaza»

-Знайдено: + Хмарочос почали зводити в червні 2007 року, будівництво тривало до 2009 і не заморожувалось в час кризи, офіційне відкриття відбулося 17 квітня 2010 року.


Зобр:2шт.


Назва:Якушин Дмитро Вікторович

-Знайдено: + З 11 по 17 квітня 2009 року грав за збірну у першому дивізіоні чемпіонату світу 2009. Збірна України посіла в своїй групі друге місце після Італії і не здобула право потрапити на чемпіонат світу 2010. Якушин провів 5 матчів і відзначився однієї результативною передачею у матчі проти збірної Румунії.


Назва:Баньковський Валер'ян Болеславович

-Знайдено: + Валер'я́н Болесла́вович Банько́вський (у побуті Валерій Борисович; * 17 квітня 1958, село Оринин, нині Кам'янець-Подільського району Хмельницької області — † 1 грудня 2003, Кам'янець-Подільський) — український педагог, журналіст.


Назва:Нестор (Анісімов)

-Знайдено: + | прийняття чернецтва= 17 квітня 1907
-Знайдено: + 17 квітня 1907 приймає чернечий постриг з іменем Нестора в честь прп. Нестора Літописця[27]. 6 травня 1907 зводиться в сан ієродиякона, а через три дні, 9 травня, присвячується в ієромонахи.


Зобр:3шт.


Назва:Пучков Сергій Валентинович

-Знайдено: + Сергі́й Валенти́нович Пучко́в (нар. 17 квітня 1962, Лутугине) — український футбольний тренер. У минулому — радянський та український футболіст. З 10 червня 2013 року очолює запорізький «Металург».


Зобр:1шт.


Назва:Харченко Сергій Олегович

-Знайдено: + Сергій Олегович Харченко (17 квітня 1976, м. Київ, СРСР) — український хокеїст, нападник. Виступає за «Сокіл» (Київ) у Професіональній хокейній лізі.


Назва:Раздимаха Георгій Семенович

-Знайдено: + Гео́ргій Семе́нович Раздима́ха (* 17 квітня 1903, село Танюшівка Старобільського повіту Харківської губернії, нині Новопсковського району Луганської області — † 16 грудня 1980, Кам'янець-Подільський) — український астроном, педагог. Кандидат технічних наук (1939). Доцент. Співавтор навчального посібника «Астрономія», призначеного для студентів фізико-математичних факультетів педагогічних інститутів України (1971).


Назва:Кораллі

-Знайдено: + 17 квітня 2012 року гурт виступив на Великій Гаївці в Дрогобичі, під час якої було встановлено рекорд України за кількістю учасників гаївки.


Зобр:1шт.


Назва:Меморіальні місця тоталітарних репресій в Україні

-Знайдено: + |Протягом 1937–1938 років на Полтавщині було репресовано понад 10 тисяч громадян. Основні поховання здійснювалися в піщаному кар'єрі поблизу села Макухівка. Наприкінці 1980-х років поховання знищили. 17 квітня 1990 року залишки близько 200 осіб перепоховані в урочищі Триби[28]. В 1995 році на місці перепоховання відкрили меморіальний комплекс[29].


Зобр:20шт.


Назва:Калітвінцев Владислав Юрійович

-Знайдено: + У 16 років Калітвінцева перевели другої динамівської команди, яке тренував його батько, й почали поступово залучати до офіційних ігор. В професійних змаганнях Владислав дебютував 17 квітня 2009 року в домашній грі проти ужгородського «Закарпаття», відігравши один тайм.


Зобр:1шт.


Назва:Дядюша Сергій Іванович

-Знайдено: + З 17 квітня 1918 р. — начальник Волинського (згодом — 1-го) корпусу Армії УНР, згодом — Армії Української Держави.


Зобр:2шт.


Назва:Кручкевич Богдан Володимирович

-Знайдено: + 17 квітня 1943 року повернувся в с. Боб'ятин і відразу зголошується до ОУН. Організація направляє молодого хлопця на пропагандисько-організаційний вишкіл. По закінченню вишколу Кручкевича розподіляють в СБ ОУН, він отримує завдання та працює в районній сітці. 7 жовтня 1945 року був заарештований НКВС. Два тижні перебував в районному відділку НКВС. Згодом переправляють до Львова в Замарстинівську тюрму, садять в одиночну камеру. Справу веде капітан Приймак, що родом був з Полтавщини. Слідство провадили лише в нічний час. В одиночній камері утримують до 23 травня 1946 року. 20 травня 1946 року слідство закінчено.


Зобр:3шт.


Назва:Українсько-молдовські відносини

-Знайдено: + 6-17 квітня 1992 р. у Кишиневі відбулися чотиристоронні зустрічі міністрів закордонних справ Молдови, Росії, Румунії та України. На цих зустрічах було вироблено рекомендації з урегулювання конфлікту на основі норм міжнародного права і принципу територіальної цілісності Республіки Молдова, а також було створено змішану комісію з контролю за дотриманням угоди про припинення вогню і роз'єднання втягнутих у конфлікт сторін. Парламент Республіки Молдова провів ряд засідань, присвячених проблемі придністровського конфлікту, в яких взяли участь також депутати, обрані у Придністров'ї.


Зобр:25шт.


Назва:Мар'ян Маркович

-Знайдено: + Провів 16 ігор за національні збірні Сербії і Чорногорії та збірної Сербії. Дебютував у збірній 17 квітня 2002 року в поєдинку проти збірної України. У молодіжній збірній Маркович провів 15 матчів, забив 3 м'ячі, був її капітаном.


Зобр:4шт.


Назва:Станіславське воєводство

-Знайдено: + 17 квітня 1931 р. з Станіславського воєводства відокремлено Турківський повіт, який включено до Львівського воєводства.[30]


Зобр:19шт.


Назва:Протипанцерна бригада «Вільна Україна»

-Знайдено: + 17 квітня 1945 бригада отримала наказ сильними відділами перевести розвідку в напрямку Бауцену й пов'язатись із німцями, що боронилися в оточеному місті. Завдання це було доручене 4-ій сотні «УПА», мотопатрулям і 2-ій сотні. Завдання це було виконане патрулем 2-ої сотні, яка знищивши два танки Т-34, прорвалася в Бауцен, з якого припровадили двох німців із «фолькштурму», що обороняли місто. Тут уже почався клопіт із «сотнею УПА», яка замість на тили ворожі продерлась на власні і над вечір другого дня знайшлася за 20 км від фронту.


Зобр:2шт.


Назва:Спілка офіцерів України

-Знайдено: + * ХХ з’їзд СОУ відбувся 17 квітня 2010 року. В роботі з’їзду взяло участь 186 делегатів (з 252 обраних) та 50 гостей. Серед гостей з’їзду: Народні депутати України, представники Міністерства оборони України, лідери громадських організацій. Письмові привітання для делегатів з’їзду надіслали: Міністр Оборони України М. Єжель, Командувач ВМС віце-адмірал В. Максимов, Голова братства УПА М. Зеленчук, Голова об’єднання бувших Вояків Українців у Великій Британії П. Кіщук, Секретар ОБВУ М. Ткачук.


Назва:Залишенець. Чорний ворон

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + 17 квітня 2011 р. у Холодному Яру Василю Шкляру вперше в історії України була вручена Народна Шевченківська премія. Вручення відбулося біля пам'ятника на місці останнього бою отамана Василя Чучупака. Кошти на неї були зібрані меценатами та звичайними громадянами України. [31]


Назва:Шиденко Василь Артемович

-Знайдено: + Васи́ль Арте́мович Шиде́нко (29 лютого 1920, село Дорожка, нині Київської області — 17 квітня 1995, Київ) — український мистецтвознавець.


Назва:Федеральна національно-культурна автономія українців Росії

-Знайдено: + Переслідування українців в Росії набуває системного характеру. Закриттю ФНКА передувало зупинення діяльності 17 квітня 2008 року Українського освітнього центру при середній школі N124 (2008), під приводом відсутності дозвільних документів на саме існування Українського освітнього центру. Після закриття ФНКА поновилося переслідування Бібліотека української літератури в Москві. Також ліквідація загрожує Об'єднанню українців Росії, що є теж одним з найбільших об'єднань українців [32].


Назва:Нове життя (газета, Бровари)

-Знайдено: + Газета веде свою історію від першої радянської газети в Броварах, що почала виходити 17 квітня 1937 року під назвою «Стахановець».


Назва:Добровольський Володимир Анатолійович

-Знайдено: + Володи́мир Анато́лійович Доброво́льський (*17 квітня 1918, Харків —†2003, Харків) — український російськомовний поет і прозаїк.
-Знайдено: + Володимир Анатолійович Добровольський народився 17 квітня 1918 року в м. Харкові в сім'ї інженера (за іншими даними — вчителя).


Назва:Об'єднання українців Росії

-Знайдено: + Переслідуванню з боку влади РФ також підпали інші організації та заклади. 17 квітня 2008 року — зупинено діяльність Українського освітнього центру при середній школі N124 (2008), під приводом відсутності дозвільних документів на саме існування Українського освітнього центру. Крім того іще з 2006 року під тиском Бібліотека української літератури в Москві, а також інше об'єднання українців Росії — Федеральна національно-культурна автономія українців в Росії (ліквідовано 24 листопада 2010 р.). Поточна схема ліквідації ОУР повторює схему ліквідації ФНКА УР.[33]


Назва:Луганський обласний центр підтримки молодіжних ініціатив та соціальних досліджень

-Знайдено: + Обласна комунальна установа «Луганський обласний центр підтримки молодіжних ініціатив та соціальних досліджень» (далі - ЛОЦПМІСД) створена Луганською обласною радою (рішення сесії №7/28 від 17 квітня 2003 року).


Назва:Львівська єпархія УПЦ (МП)

Підзаголовок:=== Монастирі ===
Знайдено: + * Преображенський жіночий монастир. Створений 17 квітня 2003 року згідно з рішенням Священного Синоду УПЦ. Спочатку розміщувався у селі Сопошин Жовківського району, однак взимку 2004 року перебрався на територію Церкви святого Георгія у Львові. Восени 2006 року монастир отримав у тимчасове користування приміщення у Львові по вул. Дороша, 6/1. Налічується 17 черниць. Настоятелька — ігуменя Варвара (Щурат-Глуха)[34]


Назва:Баликов Юрій Євдокимович

-Знайдено: + Ю́рій Євдоки́мович Балико́в (* 17 квітня 1924, Плисків) — український художник, член Національної спілки художників України (1965).


Назва:Собор Різдва Христового (Сєвєродонецьк)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У день Святої Трійці, 19 червня 1994 року на великій площі, відведеній під будівництво собору, була освячена і закладена перша фундаментальна плита. У 1996 році був побудований нульовий цикл господарського корпусу та розпочата закладка стін. На свято Преображення Господнього в 1998 році на майданчику новобудови відбулося перше богослужіння. 28 підприємств міста допомагали будівництву матеріалами, більше 60 фінансували будівництво. У 1999 році до дня Святої Трійці будівельники вже завершували цегляну кладку всього собору. 17 квітня 2000 на Свято-Христо-Різдвяний собор встановили перший купол. У свято Великодня в залі храму відбулося перше богослужіння. До 18 червня були завершені роботи по північному залу. У день Святої Трійці храм вшанував черговим візитом архієпископ Луганський і Старобільський Іоанникій. Освячення храму відбулося 25 лютого 2000 року.


Назва:Чемпіонат світу з хокею із шайбою 2011 (дивізіон I)

-Знайдено: + Чемпіонат світу з хокею із шайбою 2011 (дивізіон I) — спортивне змагання з хокею із шайбою під егідою Міжнародної федерації хокею із шайбою (ІІХФ), яке відбувалось з 17 по 23 квітня 2011 року. Команди-учасниці в цьому турнірі розділені на дві окремі групи. Матчі в групі А проходились з 17 по 23 квітня у Будапешті, Угорщина, а групи B — з 17 по 23 квітня у Києві, Україна.
-Знайдено: + Матчі відбувались в Угорщині 17, 18, 20, 22 і 23 квітня на арені «Спортарена» у Будапешті.
Підзаголовок:=== Результати ===
Знайдено: + |дата = 17 квітня 2011
Підзаголовок:=== Результати ===
Знайдено: + |дата = 17 квітня 2011
-Знайдено: + Матчі групи B відбувались в Україні 17, 18, 20, 21 і 23 квітня на арені Палацу спорту у Києві.
Підзаголовок:=== Результати ===
Знайдено: + |дата = 17 квітня 2011
Підзаголовок:=== Результати ===
Знайдено: + |дата = 17 квітня 2011
Підзаголовок:=== Результати ===
Знайдено: + |дата = 17 квітня 2011


Зобр:4шт.


Назва:Софія Потоцька

-Знайдено: + 17 квітня 1798 Софія де Вітт і граф Потоцький взяли шлюб в церкві, в передмістю Тульчина.


Зобр:12шт.


Назва:Обоянь

-Знайдено: + У грудні 1917 року була організована тимчасова революційна Рада. Було сформовано 1-й Обоянський добровольчий червоногвардійський полк. 17 квітня 1918 року до міста вступив загін німців. Створювалась загроза Курську. Але вже 19 квітня червоногвардійці вибили німців з Обояні. Після вигнання ворога у місті була обрана Рада робітничих, солдатських й селянських депутатів. 5 травня більшовики Обояні обрали свій перший партійний комітет на чолі з Г.П.Косухіним. 22 червня створено повітову партійну організацію.


Зобр:7шт.


Назва:Українська мова в СРСР

-Знайдено: + * 17-25 квітня 1923 р. — ХІІ з'їзд РКП(б) прийняв резолюцію з національного питання. Проголошено політику коренізації партійно-державного апарату в неросійських республіках. В Україні ця політика набрала форми «українізації».
-Знайдено: + * 1958 р. — постанова Пленуму ЦК КПРС про перехід українських шкіл на російську мову викладання. 17 квітня 1959 р. Верховна Рада УРСР прийняла відповідну Постанову.
-Знайдено: + * 17 квітня 1959 р. — Сесія Верховної Ради УРСР ухвалила закон «Про зміцнення зв'язку школи з життям і про дальший розвиток системи народної освіти в Українській РСР». Вивчення української мови в школах оголошено необов'язковим. На «вимогу батьків і дітей» зменшено кількість шкіл з українською мовою викладання, ігноровано вивчення української мови й літератури в російських школах, скорочено кількість годин викладання української літератури й мови в середніх спеціальних навчальних закладах.


Назва:Конотопський край

-Знайдено: + ] // інф. за 17 квітня 2007 року на www.news.konotop.net (Конотопські новини, за підтримкою прес-центру Конотопської міської ради)</ref>.


Назва:Славутич (Черкаси)

-Знайдено: + :* дата — 17 квітня 2012; глядачів — 2000; гол — О.Волков (2)


Назва:Монастирський Володимир Анатолійович

-Знайдено: + Володимир Анатолійович Монастирський (народився 17 квітня 1930 в селі Киданів Бучацького району Тернопільської області) — український вчений-медик, доктор медичних наук, професор, започаткував нову науку — біологічну коаґулологію[35].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Монастирський Володимир Анатолійович народився 17 квітня 1930 року в селі Киданів Бучацького району Тернопільської області.


Зобр:3шт.


Назва:Онілова Ніна Андріївна

-Знайдено: + Ім'я Героїні було присвоєно Севастопольської швейній фабриці, піонерським дружинам ряду шкіл Одеси, вулицям в Одесі та Севастополі[36].


Зобр:1шт.


Назва:Гайдамаки (хокейний клуб)

-Знайдено: + |align=center|17 квітня 1993


Зобр:1шт.


Назва:Ізюмська єпархія УПЦ (МП)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Ізюмська кафедра була заснована рішенням Священного Синоду УПЦ 17 квітня 2000 року як вікаріатство Харківської єпархії.


Зобр:1шт.


Назва:Онуфрій (Легкий)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 17 квітня 2000 року постановою Священного Синоду Української Православної Церкви створено Ізюмське вікаріатство Харківської Єпархії .


Назва:Нагорний Микола Вікторович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 16 липня 2010 року — Надзвичайний та Повноважний Посол України у Великій Соціалістичній Народній Лівійській Арабській Джамагирії[37] (17 квітня 2013 року указ Президента України 2010 року щодо призначення М.Нагорного був викладений у новій редакції — «Призначити НАГОРНОГО Миколу Вікторовича Надзвичайним і Повноважним Послом України у Державі Лівія»)[38].


Назва:Клименко Віктор Іванович

-Знайдено: + З 7 жовтня 1917 — начальник 153-ї піхотної дивізії 34-го армійського (1-го Українського) корпусу, яку українізував та перетворив на 2-гу Українську. З 17 квітня 1918 призначений начальником Подільського корпусу Армії УНР, однак на посаду не прибув. З 8 червня 1918 — командир Сердюцької дивізії Армії Української Держави.


Зобр:1шт.


Назва:Герб Стрия

-Знайдено: + |дата_затвердження = 17 квітня 2003
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 17 квітня 2003 року цей проект був офіційно затверджений міською владою і по сьогоднішній день є символом міста.


Назва:Паньків Юрій Михайлович

-Знайдено: + 17 квітня 2009 року дебютував у складі клубу в домашньому матчі проти івано-франківського «Прикарпаття», який завершився перемогою олександрійців з рахунком 2:1[39]. В тому матчі Паньків вийшов на 50 хвилині замість Дмитра Козаченка, який отримав травмуПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref> — †17 квітня 1979 р.. Бруклін, Нью-Йорк, США[40]) — український письменник, перекладач, фольклорист, мистецтвознавець, військовик.


Назва:Воронцов Семен Михайлович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + 17 квітня 1862 Воронцов був проведений в генерал-лейтенанти.


Зобр:1шт.


Назва:Крутікова Ніна Євгенівна

-Знайдено: + Крутікова Ніна Євгенівна (* 27 січня 1913, Лодзь — † 17 квітня 2008), доктор філологічних наук, професор, 1957 — член-кореспондент АН УРСР, нагороджена орденом Трудового Червоного Прапора та медалями, 2002 — нагороджена орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня. В НСПУ з 1959 року.


Назва:Українці на Кубані

-Знайдено: + 17 квітня козачий з'їзд обрав Головою Кубанської крайової військової Ради Миколу Рябовола та утворив Тимчасовий Кубанський військовий уряд, до складу якого увійшли сім членів Кубанського обласного виконавчого комітету і вісім обраних Радою представників козацтва. Уряд очолив полковник Олександр Філімонов, а пізніше — Лука Бич.


Зобр:5шт.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. [http://trove.nla.gov.au/ndp/del/article/6054677?
  2. [http://www.wz.lviv.ua/articles/105544 Велика дрогобицька гаївка зібрала понад п'ять з половиною тисяч людей. Це рекорд України!
  3. Сайт Національної академії наук України
  4. http://ukrainians-world.org.ua/about/45/49/86/104/
  5. Тимочко Н.О. Економічна історія України: Навч. посіб. — К.: КНЕУ, 2005. — 204 с. ISBN 966-574-759-2
  6. У Росії ліквідовано Федеральну національно-культурну автономію українців. Zahid.Net. 24 листопада 2010. Процитовано 15 грудня 2010.
  7. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  8. Шкляру вручили 255 тис. грн Народної Шевченківської премії
  9. «Поза очі»: Олександр Ірванець. «Мій хрест»
  10. Арени Євро-2012 коштуватимуть Україні 700 мільйонів євро. УНІАН. 23.09.2008. Процитовано 23.09.2008.
  11. Президент у Донецьку ознайомився з ходом будівництва стадіону «Шахтар». Президент України. 17.4.2008. Процитовано 11.12.2008.
  12. {{cite news
  13. Умер Виктор Носов («Террикон»)
  14. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  15. УНІАН У крові Лісіна, який їхав зі швидкістю 270 км/год, знайшли алкоголь
  16. [http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?
  17. [http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?
  18. [http://www.biografija.ru/show_bio.aspx?
  19. Шрамченко С. Командування Українською Державною фльотою в рр.1918-1920.//Табор, Ч. 18, С. 115–118.- Варшава, 1933.
  20. Списки жертв (рос.)
  21. {{cite news |url=http://www.fclviv.com.ua/fcl/news/news_detail.php?
  22. Сайт фанов ФК «Харьков» (рос.). Процитовано 17.01.2010
  23. ФК Харьков возвращается домой (рос.). sport.ua. 16.04.2009. Процитовано 30.06.2012.
  24. В Одесі пройшла панахида за загиблим активістом організації Січ
  25. Підозрюваний у вбивстві Чайки намагався втекти з Одеси - губернатор
  26. Наказ Міністерства освіти УРСР № 122 від 17 квітня 1987 року
  27. За іншими даними на честь мученика Нестора Солунського.
  28. Ірина Філоненко. На Полтавщині вшанували пам'ять жертв політичних репресій. 18.05.2011
  29. У Трибах провели мітинг-реквієм пам'яті жертвам політичних репресій. Новини Полтавщини. 16 травня 2010
  30. [http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?
  31. Шкляру вручили 255 тис. грн Народної Шевченківської премії
  32. Росія ліквідує ще одне об'єднання українців//УНІАН - 20.01.2011
  33. Росія ліквідує ще одне об'єднання українців//УНІАН — 20.01.2011
  34. [http://upc.lviv.ua/index.php?
  35. Це наука про здійснювані тромбін_плазміновою системою (Одну з п'яти основних регуляторних систем організму, нарівні з генною, імунною, ендокринною та нервовою. Ця складна ферментна система здійснює чимало різних життєво важливих функцій регуляторного характеру, зокрема відповідає за віковий розвиток, включно з прикінцевим його етапом — фізіологічним старінням організму) два фундаментально протилежні фізіологічні процеси — біологічну коагуляцію (цито_гісто_гемокоагуляцію) і біологічну регенерацію (цито_гісто_геморегенерацію), наука, яка вивчає фізіологічну, патогенетичну і саногенетичну роль цієї складної ферментної системи.
  36. Присвоєне 17 квітня 1951 року. На будинку № 37 встановлена анотаційна дошка
  37. Указ Президента України № 774/2010
  38. Указ Президента України № 218/2013 від 17 квітня 2013 року «Про внесення змін до Указу Президента України від 16 липня 2010 року №774»
  39. Протокол матча. ФФУ. Архів оригіналу за 11 вересня 2012. Процитовано 10 лютого 2012.
  40. Б.Головин, Б.Пиндус, В.Фроленков. Островерха Михайло... с.696