Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/19 листопада

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Леся Українка

Підзаголовок:=== Дитинство ===
Знайдено: + 7 (19 листопада) листопада того ж року наказом міністерства внутрішніх справ П. А. Косача переведено на роботу до Луцька.


Зобр:8шт.


Назва:Сумська область

-Знайдено: + * Адамцевич Євген Олександрович (1 січня 1904, Солониця (тепер Лубенський район, Полтавська область) — 19 листопада 1972, Бахчисарай) — сліпий бандурист, віртуозний виконавець українських народних історичних пісень, автор «Запорозького маршу».


Зобр:2шт.


Назва:Організація з безпеки і співробітництва в Європі

-Знайдено: + У руслі контролю над звичайними озброєннями під час відкриття саміту НБСЄ в Парижі 19 листопада 1990 року 22 країни НАТО та тодішньої Організації Варшавського договору підписали далекосяжний Договір про звичайні збройні сили в Європі (ЗЗСЄ), який обмежує цю категорію сил в Європі від Атлантичного океану до Уральських гір. Договір набув чинності 9 листопада 1992 року. 10 липня 1992 року в рамках Гельсінського саміту НБСЄ було підписано Заключний акт Договору ЗЗСЄ - 1 А, яким вводились обмеження щодо чисельності звичайних збройних сил та запроваджувались додаткові стабілізаційні заходи.


Зобр:3шт.


Назва:Верховна Рада України II скликання

Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + |з 19 листопада 1996


Зобр:1шт.


Назва:Єпіфаній (Славинецький)

-Знайдено: + Єпифа́ній Славине́цький (поч. XVII ст. — †19 листопада 1675, Москва) — український поет, ієромонах, перекладач, філолог, оратор, богослов. Послідовник чеського педагога й ученого Яна Коменського. Про місце народження Єпіфанія Славинецького, як і про його мирське ім'я, достовірних звісток не збереглося.


Назва:Конституція України

-Знайдено: + 1 лютого 2011 року Верховна Рада України прийняла Закон України № 2952-VI «Про внесення змін до Конституції України щодо проведення чергових виборів народних депутатів України, Президента України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», попередньо схвалений Верховною Радою України 19 листопада 2010 року.[1]


Зобр:2шт.


Назва:Каденюк Леонід Костянтинович

-Знайдено: + В період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському БТКК «Колумбія» (англ. Columbia) місії STS-87. Під час польоту виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського досліду з трьома видами рослин: ріпа, соя і мох. Основна мета проведення експериментів — вивчення впливу стану невагомості на фотосинтетичний апарат рослин, на запліднення та розвиток зародка, на експресію генів у тканинах сої і рапи, на вміст фітогормонів у рослинах рапи, на вуглеводний метаболізм та ультраструктуру клітин проростків сої, на процес ураження проростків сої патогенним грибом фітофтори.


Зобр:2шт.


Назва:Тихий Олексій Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 19 листопада 1989 року його прах перепохований на Байковому кладовищі в Києві поряд з прахом Василя Стуса та Юрія Литвина (ділянка № 33).


Зобр:1шт.


Назва:Гайдай Леонід Іович

-Знайдено: + Гайда́й Леоні́д Йо́вич (нар.30 січня 1923, Свободний, Амурська область — пом.19 листопада 1993, Москва) — радянський кінорежисер, кіносценарист, актор, Народний артист РРФСР (1974), народний артист СРСР (1989) російсько-українського походження. Автор таких популярних кінокомедій, як «Кавказька полонянка», «Операція И» та ін. Детективна кінокомедія Леоніда Гайдая — «Діамантова рука» з Юрієм Нікуліним посіла перше місце у прокаті. Новела «Вождь червоношкірих» стала шедевром радянської комедії. Три фільми з десятки найкасовіших, знятих кіностудією «Мосфільм», — справа рук Гайдая.


Назва:Бруно Шульц

-Знайдено: + Бру́но Шульц (польск. Bruno Schulz, нар. 12 липня 1892, Дрогобич — пом. 19 листопада 1942, Дрогобич) — галицький письменник та художник єврейського походження із Дрогобича, писав польською та німецькою мовами. Літературні критики ставлять книжки Бруно Шульца на один рівень з творами Марселя Пруста та Франца Кафки. Посмертна слава Бруно Шульца — світового рівня.
-Знайдено: + «Покровитель» Шульца під час німецької окупації, Фелікс Ландау, «запропонував» Шульцу розписати кімнату для своїх малолітніх дочки й сина. Бруно прикрасив стіни дитячої казковими персонажами: принцесою, лицарем на коні, гномиками, каретою з візником… На початку листопада 1942 р. всіх євреїв Дрогобича переселяють до ґетто. Шульц вирішує тікати, з ініціативи Зофії Налковської він отримує гроші та фальшиві документи. 19 листопада 1942 р. маючи потрібні документи Бруно Шульц мав тікати. Того самого дня, пізніше названого «чорним четвергом», в ґетто виникла стрілянина, в ході якої Бруно Шульц був убитий двома пострілами в голову шарфюрером СС Карлом Ґюнтером. Місце поховання невідоме.
-Знайдено: + ** 19 листопада — забезпечений фальшивими документами та грошима, вирішує тікати з Дрогобича. По дорозі до юденрату, куди йшов по хліб, потрапляє під «дику акцію» місцевого гестапо проти євреїв. Гине на вулиці від кулі Карла Ґюнтера — гестапівця, противника Ландау.


Зобр:2шт.


Назва:Членова Лариса Григорівна

-Знайдено: + Чле́нова Лари́са Григо́рівна(* 20 квітня 1927, Київ — 19 листопада 2002, Київ) — вчений-мистецтвознавець, заслужений працівник культури, кандидат мистецтвознавства. Член Національної спілки художників України. Завідуюча відділом стародавнього мистецтва Національного художнього музею України, де працювала понад 50 років.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Померла у Києві, 19 листопада 2002 року.


Назва:Шерстюк Григорій Пилипович

-Знайдено: + Григо́рій Пили́пович Шерстю́к (* 26 листопада (8 грудня за новим стилем) 1882, село Новий Тагамлик, нині Машівського району Полтавської області — † 6 листопада (19 листопада за новим стилем) 1911) — український мовознавець, педагог, журналіст, видавець, громадський діяч.


Назва:Штепа Костянтин Теодосійович

-Знайдено: + Костянти́н (Кость) Теодо́сійович Ште́па, (рос. Константин Феодосиевич Штеппа) (*1896, Лохвиця Полтавської губернії — † 19 листопада 1958, Нью-Йорк) — історик-візантіст, науковий дослідник і викладач історії античної культури, історії церкви й класичної філології.


Назва:Щаденко Юхим Опанасович

-Знайдено: + Після відходу з України під натиском німецько-австрійських окупаційних військ, Щаденко з морозівських та донецьких червоногвардійських частин складає Другу Донську або ж Морозівсько-Донецьку стрілецьку дивізію, яка пізніше отримує назву 38-ї стрілецької дивізії. 6 червня 1918 року він очолює штаб морозівсько-донецьких частин, що тримають оборону проти військ Краснова, відступаючи на схід. 25 червня більшовицькі частини дійшли до Волги, де увійшли до складу новоствореного Царицинського фронту, комісаром штабу якого призначається Щаденко. Від осені 1918 р. він бере участь у обороні Царицина як член Реввоєнради 10-ї армії. З початку і до середини 1919 р. член РВР Українського фронту, член РВР 1-ї Української радянської армії та 3-ї Української радянської армії, уповноважений Наркомвоєн України та комісар Житомирської військової дільниці. Від 19 листопада 1919 р. і в подальшому — член РВР Першої та Другої кінної армій.


Назва:Токаревський Михайло Дмитрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Рід Токаревських згадується ще в 17 столітті: у реєстрі Миргородського полку 1649 року записаний Кіндрат Токаревський, попенко. Михайло Токаревський теж походив із священицької родини. Його батько Дмитро Йосипович Токаревський, вихованець Полтавської духовної семінарії, священикував у селі Машівці Костянтиноградського повіту тодішньої Полтавської губернії, де й народився Михайло. Відомості про дату його народження суперечливі: за одними даними, це 20 лютого 1882 року (напис на надгробку), за іншими — 19 листопада 1884 року, ще за іншими — 19 лютого 1884 року.


Назва:Сігорський Віталій Петрович

-Знайдено: + Віта́лій Петро́вич Сігорський (* 19 листопада 1922[2], Бубнівська Слобідка на Золотоніщині,— † 13 серпня 2007[3]) — український фізик-електронник родом з Черкащини.


Назва:Старосольський Володимир

-Знайдено: + На знак протесту проти репресивних заходів адміністрації Львівського університету щодо українських студентів В. Старосольський виступив одним із організаторів сецесії українських студентів Львівського університету в 1901-1902 рр. Справа сецесії була підтримана III (8 жовтня 1901 р.) та IV (19 листопада 1901 р.) з'їздами українського студентства Австрії у Львові.


Зобр:5шт.


Назва:Таїров Василь Єгорович

-Знайдено: + Але не всі молоді співробітники і стажисти весь час витрачали на оволодіння знаннями. Деякі були зайняті думками про «наведення порядку» на станції: піддають критиці заслуги вченого у розвитку вітчизняного виноградарства, пишуть скарги в партійні органи на те, що він ввів на станції жорстокі та деспотичні порядки, примушує співробітників до різних роботам, як у себе вдома тощо[4]. В результаті чого 19 листопада 1926 року, не витримавши тиску, вчений залишає свою науково-дослідну станцію, яку до того часу, на честь 10-річчя революції, перейменували на честь Климента Тимірязєва, який не мав ніякого відношення ні до станції, ні до виноградарства[4][5]. У цьому ж році Таїров почав редагувати журнал «Вісник виноробства України», який у 1929 році був перейменований на «Вісник виноградарства, виноробства і виноторгівлі СРСР», але вже через два роки журнал припинив своє існування. Незважаючи ні на що, Таїров, відсторонений всіх важливих справ, перебуваючи в бідноті, живучи на мізерну пенсію й випадкові гонорари, борючись за збереження за собою квартири, продаючи особисті речі та книги із власної бібліотеки, продовжував свою діяльність і у 1934 році пише ряд статей з виноградарства і виноробства в Радянську енциклопедію, складає і видає «Довідковий словник з виноградарства та переробки винограду». Безліч робіт і статей, з причини знаходження вченого в опалі, залишаються так і не опублікованими і «лягають у стіл» автора[4]. У 1935 році, напередодні 30-річчя станції та 50-річчя наукової діяльності Таїрова, з усіх куточків землі посипалися листи з питаннями "коли і де буде відзначено ювілей професора?


Зобр:2шт.


Назва:Темницький Володимир Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Дитячі роки пройшли в Хоросткові. Навчався в гімназіях Коломиї, Золочева, у Краківському, Віденському[6], Львівському університетах. Співзасновник організації «Молода Україна» (1900 — 02), редактор її однойменного часопису. Разом з Михайлом Галущинським, Євгеном Косевичем та іншими студентами з 1899 р. домагався заснування Українсько-Руського університету у Львові. Апогеєм боротьби «Молодої України» за український університет стало віче українських студентів 19 листопада 1901 року, яке завершилося походом вулицями міста зі співами «Ще не вмерла Україна» та «Не пора». За це ректорат Львівського університету схвалив рішення виключити Володимира Темницького та Євгена Косевича (організаторів виступів) з університету. У відповідь 583 студенти заявили про припинення навчання у Львівському університеті (загалом у цьому закладі тоді навчалося близько 1400 юнаків; у літературі згадана акція відома як «сецесія»). Лютий 1906 року заарештований у Теребовлі, ув'язнення відбував у Тернополі.


Зобр:1шт.


Назва:Дрогобич

-Знайдено: + 19 листопада, в «дикий четвер», близько сотні дрогобицьких євреїв загинуло на вулицях міста. Серед них Бруно Шульц, якого вбито двома пострілами в голову при виході з юденрату на вулицю Чацького (тепер Шевченка).


Зобр:24шт.


Назва:Седнів

-Знайдено: + 19 листопада 2009 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ «Про деякі заходи зі збереження визначних пам'яток історико-культурної спадщини селища Седнів Чернігівської області»[7]
Підзаголовок:=== Інші ===
Знайдено: + * Кириченко Юхим Федорович (18941959) — з 1944 по 1958 рр. обирався головою сільських рад Седнева, Півців, Котів. Протягом ряду років працював секретарем парторганізації, неодноразово обирався членом Чернігівського райкому партії, депутатом районної ради.[8]


Зобр:11шт.


Назва:Гречило Андрій Богданович

-Знайдено: + Андрі́й Богда́нович Ґречи́ло (нар.19 листопада 1963, Львів) — український історик. Фахівець у галузі спеціальних історичних дисциплін, зокрема геральдики, вексилології та сфрагістики. Доктор історичних наук.


Зобр:1шт.


Назва:Катря Гриневичева

-Знайдено: + Ка́тря Гриневиче́ва (Катерина Василівна Гриневич; *19 листопада 1875, Винники — †25 грудня 1947, Берхтесґаден), українська письменниця, народилася 19 листопада 1875 р. у містечку Винники (Львів) біля Львова в родині дрібного службовця.


Зобр:1шт.


Назва:Дунаївці

-Знайдено: + 19 листопада 1997 року в ході проведення наукової краєзнавчої конференції «Дунаєвеччина очима дослідників, учасників і свідків історичних подій» на фасаді приміщення міської ЗОШ № 2 в урочистій обстановці було відкрито меморіальну дошку на честь видатного вченого, доктора історичних наук, члена-кореспондента НАН України, уродженця Дунаївців Федора Шевченка[9].


Зобр:31шт.


Назва:Пирятин

-Знайдено: + У серпні-вересні 1991 року у Пирятині і ряді сіл району відбулися мітинги і збори на підтримку Акту проголошення Незалежності України, 13 жовтня того ж року на зібранні інтелігенції району утворено блок демократичних сил на його підтримку, і нарешті 19 листопада 1991 року сесія Пирятинської райради ухвалила власне рішення про його схвалення.


Зобр:8шт.


Назва:Толстой Лев Миколайович

Підзаголовок:== Письменник ==
Знайдено: + 19 листопада 1855 прибув до Петербургу. Його ім'я вже овіяне славою. На співпрацю з Толстим сподівалися письменники і журналісти різних напрямів. Але літературне середовище, дух літературних гуртків і суперництва відштовхнув Толстого від нових знайомих. Їхні інтереси здаються йому дрібними і нікчемними, життя — метушливим і безглуздим. Толстой відводив душу в гульні з циганами і в нестримній картярській грі. У травні 1856 залишив Петербург і поселився в Ясній Поляні.


Зобр:5шт.


Назва:Придніпровська залізниця

-Знайдено: + * Момот Олександр Іванович (12 квітня 2010-19 листопада 2012[10])


Зобр:4шт.


Назва:Орден князя Ярослава Мудрого

-Знайдено: + |align="center"|19 листопада 2008


Зобр:11шт.


Назва:Список Героїв України

-Знайдено: + | 19 листопада 2004


Назва:Чорноморець (Одеса)

Підзаголовок:=== Стадіон ===
Знайдено: + З 3 вересня 2008 року на місці старого стадіону почалося будівництво нової футбольної арени, присвяченій чемпіонату Європи з футболу 2012. Але через фінансові проблеми будівництво стадіону було загальмовано ще на старті. У жовтні 2010 року на стадіоні у парку Шевченка почався активний процес будівництва. Оскільки під час будівництва нового стадіону команда не мала де грати, мер Одеси Едуард Гурвіц 5 лютого 2009 року підписав розпорядження про передачу клубові муніципального стадіону «Спартак».[11] Перший матч на реконструйованому стадіоні відбувся 19 листопада 2011 року у рамках 17-го туру чемпіонату України 2011–2012 років між одеською командою та львівськими «Карпатами»[12] (2:2Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Назва:Абаджян Гаррій Артушевич

-Знайдено: + Га́ррій Арту́шевич Абаджя́н (19 листопада 1939, Запоріжжя) — український фаготист, мистецтвознавець. Народний артист України (2010), Заслужений діяч мистецтв України (1993). Кандидат мистецтвознавства (1982), професор (1983). Живе та працює в Харкові.


Назва:Курськ

-Знайдено: + 26 листопада (9 грудня) 1917 у місті була проголошена радянська влада. 20 вересня 1919 до міста увійшли Добровольча армія під командуванням генерала A. Денікіна. 19 листопада 1919 Курськ узяла Червона армія. Курськ був центром прикордонної області з УНР, за Берестейською угодою 1918 року.


Зобр:7шт.


Назва:Тевтонський орден

-Знайдено: + Нова установа зі статусом духовного ордена була затверджена одним з німецьких лицарських керівників князем Фрідріхом Швабським (Fürst Friedrich von Schwaben) 19 листопада 1190 року, і після взяття фортеці Акра засновники лікарні знайшли їй постійне місце в місті.


Зобр:2шт.


Назва:Пламеницький Анатолій Олександрович

-Знайдено: + Анато́лій Олекса́ндрович Пламени́цький (19 листопада 1920, Ягодне — 10 вересня 1982, Київ) — український живописець (пейзажист, портретист, жанрист). Заслужений діяч мистецтв УРСР (з 1964 року). Народний художник УРСР1976 року).
-Знайдено: + Народився 19 листопада 1920 року в селі Ягодному (нині Грачовського району Оренбурзької області Росії). В 1953 році закінчив Київський художній інститут. Навчався в Іллі Штільмана, Костянтина Єлеви, Олексія Шовкуненка. Від 1963 року викладав у Київському художньому інституті (від 1977 року — професор).


Зобр:1шт.


Назва:Дорошенко

-Знайдено: + * Дорошенко Петро Дорофійович (* 1627 — † 19 листопада 1698) — визначний український державний, політичний та військовий діяч, гетьман України (16651676).


Назва:Скрипник

-Знайдено: + * Скрипник Віктор Анатолійович (*19 листопада 1969) — український футболіст та футбольний тренер.


Назва:Велика Північна війна

-Знайдено: + Приблизно в цей же час прийшла звістка про укладення Константинопольського мирного договору з турками і Петро оголосив війну Швеції і обложив Нарву. 19 листопада 1700 року війська Карла XII завдали російським військам важкої поразки в битві під Нарвою. Після цієї поразки на кілька років в Європі затвердилася думка про повну недієздатність російської армії, а Карл отримав прізвисько шведського «Олександра Македонського».


Зобр:13шт.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== А ===
Знайдено: + | 19 листопада 1931


Зобр:39шт.


Назва:Багрич Микола Ілліч

-Знайдено: + Багрич Микола Ілліч — (19 листопада 1920) — український бібліограф. Член КПРС з 1945. Автор і співавтор кількох ґрунтовних бібліографічних видань з питань культури й літератури. Опублікува біблографію видань творів Тараса Шевченка, що вийшли протягом 19171963 в СРСР. Йому належить ряд статей про поширення творів Шевченка та інших письменників.


Назва:Дніпро-Арена

-Знайдено: + 19 листопада 2008 року на стадіоні відбувся перший офіційний матч за участю збірної України — товариська зустріч проти збірної Норвегії. Контрольна гра з вікінгами стала для «синьо-жовтих» ювілейною, 150-ою в їхній історії[13]. Гра закінчилась перемогою українців з рахунком 1:0. Єдиний гол з пенальті на 26-й хвилині зустрічі забив Євген Селезньов[14]. 10 жовтня 2009 року національна збірна України вперше за свою історію здобула перемогу над національною збірною Англії. Гра закінчилась з рахунком 1:0, на 30 хвилині відзначився Сергій Назаренко
-Знайдено: + | 19 листопада 2008


Зобр:2шт.


Назва:Катеринчук Микола Дмитрович

-Знайдено: + Мико́ла Дми́трович Катеринчу́к (нар. 19 листопада 1967, селище Лугове, Алтайський край) — український політик та юрист. Народний депутат України. Кандидат юридичних наук. Голова Європейської партії України.


Назва:Сташевський Станіслав Телісфорович

-Знайдено: + | кінець_терміну2 = 19 листопада 2001
-Знайдено: + * 6 березня — 19 листопада 2001 — міністр палива та енергетики України.


Назва:Борін Борис Абрамович

-Знайдено: + Борін Борис Абрамович — (справжнє прізвище Шварцман) — (*19 листопада 1899 — †9 лютого 1965) — український режисер, народний артист УРСР (з 1960). Член КПРС з 1941.


Назва:Запорізький національний технічний університет

Файл:Головний корпус ЗНТУ.jpg

-Знайдено: + |день університету = 19 листопада


Зобр:1шт.


Назва:Червоненко Євген Альфредович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 24 грудня 2007 звільнений з посади голови Запорізької облдержадміністрації і того ж дня рішенням уряду призначений головою Національного агентства з питань підготовки та проведення Євро-2012. Кабінет Міністрів 19 листопада 2008 ухвалив рішення щодо ліквідації Національного агентства з Євро-2012.


Назва:Ажажа Володимир Михайлович

-Знайдено: + Володи́мир Миха́йлович Ажа́жа (* 19 листопада 1931, село Великі Сорочинці Миргородського району Полтавської області) — український фізик (спеціальність — матеріалознавство, технологія металів).


Назва:Павло

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + ** Листопад: 4 листопада, 19 листопада


Назва:Пашковський Євген Володимирович

-Знайдено: + Євге́н Володи́мирович Пашко́вський (19 листопада 1962, станція Разіне, Романівський район, Житомирська область) — український письменник, лауреат Шевченківської премії 2001 року. Належить до так званої «Житомирської літературної школи».


Назва:Сташис Володимир Володимирович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=18/2006 Указ Президента України № 18/2006 від 20 січня 2006 року «Про нагородження державними нагородами України працівників підприємств, установ та організацій Харківської області»]</ref>, V ст. (19 листопада 2003)[15]


Назва:Гребенко Федір

-Знайдено: + А вже 19 листопада 1918 р.  отримав від Антонова-Овсієнка наказ створити на хуторі Михайлівському 1-у піхотну запасну українську радянську бригаду. В середині грудня у Глухові вперше зустрівся з Затонським. Той оцінив його організаторські здібності та допоміг отримати відповідальніше призначення. Так, з 10 січня 1919 року Гребенко — командир 1-го українського радянського кавалерійського полку, підпорядкованого 1-й українській радянській дивізії.


Назва:День Свободи

-Знайдено: + Свято встановлено в Україні «…з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, виховання у громадян почуття національної гідності, враховуючи історичне значення революційних подій осені 2004 року, які засвідчили волелюбність Українського народу, його прагнення до свободи і демократичних цінностей, та на підтримку ініціатив громадськості…» згідно з Указом Президента України «Про День Свободи» від 19 листопада 2005 р. № 1619/2005.


Зобр:1шт.


Назва:Волинь (футбольний клуб)

-Знайдено: + * 0:4 («Динамо» К, 5 березня 2003 року, Луцьк; «Динамо» К, 19 листопада 2004 року, Київ)


Зобр:3шт.


Назва:День скловиробника

-Знайдено: + Де́нь скловиробника́ — професійне свято України. Відзначається щорічно 19 листопада.
-Знайдено: + Підставою для вибору 19 листопада днем професійного свята скловиробників стало те, що 19 листопада 1711 р. народився російський учений-природодослідник Михайло Ломоносов. Він був творцем хімічного виробництва глазурі, скла, фарфору, розробив технологію та рецептуру кольорового скла, яке використав для створення мозаїчних картин.


Назва:День працівників гідрометеорологічної служби

-Знайдено: + День працівників гідрометеорологічної служби — професійне свято України. Відзначається щорічно 19 листопада.


Назва:Осецький Олександр Вікторович

-Знайдено: + З 19 листопада 1900 р. — молодший ад'ютант штабу 15-ї піхотної дивізії. З 10 березня 1902 р. — молодший офіцер 6-го Фінляндського стрілецького полку. З 9 травня 1902 р. — ад'ютант Офіцерської стрілецької школи. 11 травня 1903 р. закінчив Санкт-Петербурзький Імператорський археологічний інститут. 11 червня 1904 р. був переведений до лейб-гвардії Санкт-Петербурзького полку з перебуванням на посаді ад'ютанта Офіцерської стрілецької школи. З 24 грудня 1907 р. — приділений до лейб-гвардії Преображенського полку (25 липня 1908 р. переведений до цього полку). З 27 грудня 1907 р. — командир 6-ї роти лейб-гвардії Преображенського полку. 21 січня 1909 р. отримав звання гвардії капітана. 21 вересня 1912 р. закінчив Офіцерську стрілецьку школу, згодом викладав у ній.
-Знайдено: + З 26 липня 1914 р. — підполковник з переведенням до 6-го гренадерського Таврицького полку (Москва). 19 листопада 1914 р. — полковник за бойові заслуги з призначенням командиром 3-го гренадерського Перновського полку. 18 грудня 1914 р. був нагороджений Георгіївською зброєю за бій 79 листопада 1914 р біля с. Віржбице, де тимчасово очолював 6-й гренадерський Таврицький полк. 28 вересня 1914 р. був контужений біля м. Нова Олександрія, 1 серпня 1915 р. вдруге контужений біля с. Корчувка. З 14 лютого 1917 р. — командир бригади 31-ї піхотної дивізії. З травня 1917 р. — командир бригади 2-ї гренадерської дивізії Гренадерського корпусу. Останнє звання у російській армії — генерал-майор.


Зобр:1шт.


Назва:Абаза Володимир Миколайович

-Знайдено: + З початку 1918 року брав участь у створенні 1-ї козацько-стрілецької дивізії військ Центральної Ради. З жовтня 1918 року — командир 4-го Сірожупанного полку армії Української Держави. З 19 листопада 1918 року — начальник 1-ї козацько-стрілецької (Сірожупанної) дивізії військ Директорії. З 17 січня 1919 року — помічник начальника цієї дивізії. З 12 березня 1919 року — знову начальник дивізії.


Зобр:2шт.


Назва:Бубнівська Слобідка

Підзаголовок:==Персоналії==
Знайдено: + * Сігорський Віталій Петрович (* 19 листопада 1922 — † 13 серпня 2007) — український фізик-електронник


Зобр:1шт.


Назва:Яків (Панчук)

-Знайдено: + 19 листопада 1961 рукоположений в сан ієромонаха митрополитом Ленінградським і Ладозьким Гурієм.


Назва:Великі Лучки

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Михайло Михайлович Лучкай (*19 листопада 1789 року — †3 грудня 1843) — український мовознавець, фольклорист та історик, апологет русинства;


Зобр:1шт.


Назва:Найдьонов Андрій Михайлович

-Знайдено: + Народився 19 листопада 1978 (місто Цюрупинськ, Херсон. обл.); дружина Олена Анатоліївна (1977); дочка Дар'я (2007).


Назва:Михаїл (Зінкевич)

-Знайдено: + 19 листопада 2002 р. призначається єпископом Чернігівським і Ніжинським, керуючим Чернігівською єпархією.


Назва:Матчак Михайло

-Знайдено: + Миха́йло Матча́к (*28 лютого 1895, с.Воля Якубова Дрогобицького району Львівської області — †19 листопада 1958, Мордовія, Росія) — український військовий і політичний діяч, публіцист, книговидавець.
-Знайдено: + Але ні ці заходи, ні інтервенції Міжнародного Комітету Червоного Хреста та Елеонори Рузвельт, дружини Франкліна Рузвельта, не допомогли визволити М.Матчака з лабет комуністичного режиму. Михайла Матчака перевезли до дому інвалідів в Зубнові біля селища Потьма (Мордовія), де він важко захворів. Співтовариш недолі повідомив про важкий стан М.Матчака його брата Петра у Львові. Та Петро Матчак не встиг на останню зустріч з братом  — коли він з дружиною приїхав у Потьму, то вже не застав його живим. Михайло Матчак помер 19 листопада 1958 року. І навіть тіла його не хотіли віддавати. Рідним з великими труднощами вдалося його викупити, перевезти до Львова і 28 листопада 1958 року поховати при центральній алеї Личаківського цвинтаря. Поруч поховані сестри його дружини Савицька Марія та Савицька Ольга.


Зобр:3шт.


Назва:Байло Сергій Ілліч

-Знайдено: + 19 листопада 1937 року був засуджений до розстрілу. Страчений у Києві.


Зобр:2шт.


Назва:Німецько-радянська війна

Підзаголовок:=== 1942 ===
Знайдено: + * 19 листопада — СРСР розпочав наступ в районі Сталінграда.


Зобр:25шт.


Назва:Крижовачук Олег Петрович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (19 листопада 1999) — за вагомий особистий внесок у розвиток агропромислового виробництва, багаторічну сумлінну працю[16]


Назва:Гавриленков Микола Протасович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + Герой України (з врученням ордена Держави (19 листопада 2004). Указом Президента від 17 жовтня 2001 року за вагомий особистий внесок у розвиток харчової і переробної промисловості, виробництво високоякісних продовольчих товарів нагороджений орденом «За заслуги» II ступеня.


Назва:Мельников Василь Олександрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Здійснив 889 стрибків з парашутом. Трагічно загинув 19 листопада 2002 в навчально-тренувальному центрі в смт Бородянка при виконанні службових обов'язків, рятуючи життя студента-парашутиста. Похований у Харкові на кладовищі №13 (ділянка 29, ряд 7, місце 15)[17].


Назва:Гордєйчук Катерина Іллівна

-Знайдено: + Катери́на Іллі́вна Гордєйчу́к (19 листопада 1950, село Студенок Глухівського району, Сумської області) — доярка АТ «Широке» Сімферопольського району.


Назва:Національне агентство України з питань Євро-2012

-Знайдено: + Кабінет Міністрів 19 листопада 2008 ухвалив рішення щодо ліквідації Національного агентства з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року[18]


Назва:Безпалків Роман Михайлович

-Знайдено: + Рома́н Миха́йлович Безпа́лків (* 15 квітня 1938 село Глушин, нині Бродівського району Львівської області — 19 листопада 2009) — український живописець. Член Національної спілки художників України (від 1988 року). Заслужений діяч мистецтв України (1998). Чоловік художниці-керамістки Ольги Безпалків.
-Знайдено: + Роман Михайлович Безпалків народився 15 квітня 1938 року в Глушині (нині Бродівського району Львівської області). 1962 року закінчив Львівський медичний інститут. Три роки працював за фахом у містечку Скала-Подільська, що на Тернопільщині. Однак думки та помисли юнака були захоплені мистецтвом. 1965 року він вступив до Львівського інституту декоративного і прикладного мистецтва (тепер Львівська національна академія мистецтв) і 1971 року закінчив його. Від 1970 року працює викладачем живопису в Львівському коледжі декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша. Помер після тривалої хвороби 19 листопада 2009.


Назва:Аптер Яків Михайлович

-Знайдено: + | кінець1 = 19 листопада 1993
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * Дата припинення депутатських повноважень: 19 листопада 1993 року.


Назва:Левицький Вадим Петрович

-Знайдено: + Вади́м Петро́вич Леви́цький (* 8 вересня 1879, село Губівка Єлисаветградського повіту — † 1959, місто Бобринець Кіровоградської області) — український актор. Заслужений артист УРСР (від 19 листопада 1947 року).


Назва:Авіаційний науково-технічний комплекс імені Олега Антонова

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 4 квітня 1984-го року помер Олег Костянтинович Антонов. 19 листопада підприємству було присвоєне ім'я О. К. Антонова.


Зобр:1шт.


Назва:Лучкай Михайло Михайлович

-Знайдено: + Лучкай Михайло Михайлович (справжнє прізвище — Поп; * 19 листопада 1789 р., Великі Лучки року — † 3 грудня 1843 року) — український закарпатський мовознавець, фольклорист та історик. Парох Ужгородського Свято-Преображенського храму (18261829, 18311843).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Михайло Лучкай народився 19 листопада 1789 року у Великих Лучках на Мукачівщині, в колишній Березькій жупі (комітаті) (тепер Закарпатська область України), у сім'ї багатодітного греко-католицького священника Михайла Попа. Михайло був старшим і мав чотирьох сестер (Марія, Катерина, Анна, Пелагія) та брата (Іван).


Зобр:1шт.


Назва:Почесні громадяни Кам'янця-Подільського

-Знайдено: + П'ятий почесний громадянин з'явився через рік — 19 листопада 1968 року, коли на сесії міськради проводили на пенсію голову міськвиконкому (від 1964 року), а ще раніше (у 1953—1962 роках) першого секретаря міськкому КПУ Григорія Андрійовича Тонкочеєва. У такий спосіб було відзначено його «добросовісну та бездоганну роботу в партійних і радянських органах міста, великий вклад у справу розвитку господарства та культури Кам'янця-Подільського».


Назва:Єрьоменко Андрій Іванович

-Знайдено: + Єрьо́менко Андрі́й Іва́нович (* 2 (14) жовтня 1892(18921014), Марківка — † 19 листопада 1970, Москва) — радянський воєначальник, Маршал Радянського Союзу (1955), Герой Радянського Союзу (1944), Герой ЧССР (1970), член ВКП(б)/КПРС з 16 грудня 1918 року.
-Знайдено: + Помер 19 листопада 1970 року. Як і всі вірні слуги більшовицького режиму похований у Москві на Червоній площі біля Кремлівської стіни.


Назва:Острозька Гальшка Іллівна

-Знайдено: + Гальшка Іллівна (Єлизавета, Євдокія) Острозька 19 листопада (1539 — †1582) — княгиня, яка походила з давньоукраїнського князівського роду Острозьких, меценат культури, засновниця Острозької Академії.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У заповіті князь подбав про майновий стан своєї родини й визнав законність появи на світ дитини, яку чекала його дружина Беата Костелецька. Крім того, заповітом визначались опікуни для неї і для ненародженої ще дитини, ними князь просив стати польського короля Сигізмунда-Августа і його дружину — Бону Сфорца. Гальшка народилася в день святої Єлизавети, тобто 19 листопада 1539 року. В офіційних документах, зокрема, в книгах Литовської метрики вона записана під ім'ям Альжбети, Ельжбети, а також по-народному Гальшка. Під цим ім'ям вона увійшла в історію. Вже по народженню Гальшка була власницею багатьох міст, містечок, замків, маєтностей.[19]


Зобр:2шт.


Назва:Касперівсько-Городоцький іхтіологічний заказник

-Знайдено: + Створений відповід­но до рішення ви­конкому Тернопільської облради від 19 листопада 1984 № 320. Перебуває у ві­данні Кулаківської (12,7 га), Дунів. (7,1 га), Касперівської (9,7 га) та Городоцької (5,5 га) сільрад. Площа — 35 га.


Назва:Йонуц Мазілу

-Знайдено: + | пк-поновлення = 19 листопада 2011


Зобр:1шт.


Назва:Пам'ятники Києва

Підзаголовок:== Колишні ==
Знайдено: + | Косіору Станіславу || у сквері на розі вулиць Артема та Глибочицької ||50°27′34″ пн. ш. 30°29′09″ сх. д. / 50.459694° пн. ш. 30.485944° сх. д. / 50.459694; 30.485944|| Пам'ятник було відкрито 29 квітня 1970 року[20] (бюст і постамент із сірого граніту; висота 5,7 м). У 1984 році на тому ж постаменті встановлено бюст з бронзи, автори якого — скульптор І. В. Макогін, архітектори Е. П. Вересов, М. Т. Катернога. 19 листопада 2008 року на виконання наказу міністра культури й туризму України, згідно з яким, з Державного реєстру пам'ятників виключено 11 об'єктів, зокрема ті, що увічнювали осіб, причетних до виконання та здійснення Голодомору та політичних репресій в Україні, пам'ятник Станіславу Косіору, який упродовж десяти років (1928—1938) був Генеральним секретарем ЦК КП(б)У, був демонтований міськими службами[21]. ||


Зобр:21шт.


Назва:Алексій Карпаторуський

-Знайдено: + Архімандрит Алексій помер 2 грудня (19 листопада по старому стилю) 1947 року, прийнявши схиму. Його було поховано на братському кладовищі Свято-Нікольського монастиря в Ізі. У 1999 році були виявлені майже нетлінні мощі схиархімандрита Алексія, а 21 жовтня 2001 року Блаженнійший Митрополит Київський і всія України Володимир здійснив у Свято-Нікольському монастирі Ізи прославлення його в лик святих.


Зобр:1шт.


Назва:Список міністрів палива та енергетики України

-Знайдено: + | width="250" style="background:#FFF8DC" align="center"| 19 листопада 2001[22]
-Знайдено: + nreg=1117/2001 Указ Президента України № 1117/2001 від 19 листопада 2001 року «Про звільнення С. Сташевського з посади Міністра палива та енергетики України»]</ref>


Зобр:5шт.


Назва:Решетов Олександр Олексійович

-Знайдено: + 19 листопада 2004 року в приміщенні Кіровоградського обласного музично-драматичного театру імені Марка Кропивницького відбулася презентація другої збірки пісень Решетова «Душа співає» [23].


Назва:Валяєв Сергій Валентинович

Підзаголовок:=== Збірна ===
Знайдено: + Почав викликатись до збірної у 30-ти річному віці. Дебютував у складі збірної України 19 листопада 2008 року у товариському матчі зі збірною Норвегії, який завершився перемогою українців з рахунком 1-0, а сам Валяєв відіграв весь матч[24].


Зобр:3шт.


Назва:Рева Віталій Григорович

-Знайдено: + Віта́лій Григо́рович Ре́ва (нар. 19 листопада 1974, Дніпропетровськ) — український футболіст, воротар київського «Арсенала». Заслужений майстер спорту України (2005). Входить до символічного Клубу Олександра Чижевського як гравець, що провів щонайменше 300 матчів в елітному дивізіоні чемпіонату України. Один з небагатьох футболістів, що пограв за чотири різні київські клуби.


Зобр:3шт.


Назва:Дарія Вербова

-Знайдено: + Да́рія Вербова́ (нар. 19 листопада 1983, Краків, Польща) — канадська модель українського походження. В англомовному світі відома як Дарія Вербови (англ. Daria Werbowy)Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: теги без назви повинні мати якийсь вміст
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Дарія Вербова народилась 19 листопада 1983 року у польському місті Кракові, у сім'ї українців. Коли їй виповнилось 3 роки, сім'я емігрувала у Канаду, у місто Міссісога (англ. Mississauga), що в провінції Онтаріо. У Дарії є брат Орест та сестра Оксана.


Назва:Уніас

-Знайдено: + | заснований = 19 листопада 1984
-Знайдено: + Площа 6,3 га. Оголошена об'єктом природно-заповідного фонду рішенням виконкому Тернопільської обласної ради № 320 від 19 листопада 1984. Перебуває у віданні Тернопільського обласного управління лісового господарства.


Назва:Богуш Станіслав Олександрович

-Знайдено: + Прекрасна гра Станіслава Богуша в київському «Динамо» привернула увагу тренерів національної збірної. У вересні 2008 року був вперше викликаний у національну збірну, однак обидві гри провів на лавці запасних, витіснивши з неї Олександра Шовковського, який ще нещодавно вважався першим воротарем України. На воротах в тих матчах стояв Андрій П'ятов. Вперше за національну збірну Станіслав Богуш вийшов на поле 19 листопада 2008 року, в грі проти збірної Норвегії, причому відіграв весь матч і відстояв ворота в недоторканості. Перший офіційний матч за збірну провів 10 червня 2009 року проти збірної Казахстану, в якому пропустив один гол.


Зобр:1шт.


Назва:Петрівський Тарас Степанович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 19 листопада 2006 року дебютував у вищій лізі в матчі проти одеського «Чорноморця». В тому ж сезону забив і перший гол в еліті влучним пострілом з-за меж карного майданчика «Дніпра», коли «Карпати», поступаючись по ходу зустрічі 0:2, в підсумку зуміли привезти з Дніпропетровська нічию — 2:2.


Зобр:2шт.


Назва:Святий Лука (Печерський)

-Знайдено: + Святий Лука, економ Печерський (13 століття, Київ) — древньоруський святий, чернець Києво-Печерського монастиря. Преподобний. Пам'ять 11 жовтня і 19 листопада.


Зобр:1шт.


Назва:Мнишенко Михайло Якович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У боях радянсько-німецької війни з жовтня 1942 року. Командував кавалерійським полком на Сталінградському і 1-му Українському фронтах. 10 листопада 1943 року гвардії підполковник М. Я. Мнишенко, очолюючи передовий загін дивізії, першим прорвався на шосе Київ—Житомир, осідлав його і наполегливо утримував до підходу головних сил дивізії, не допускаючи відступу противника на захід. В період з 12-го по 19 листопада 1943 року, обороняючи південну частину міста Житомира, полк відбив до 12 атак танків і піхоти противника.


Зобр:1шт.


Назва:Селезньов Євген Олександрович

-Знайдено: + У складі молодіжної збірної України провів 1 гру. У головній національній збірній дебютував 24 травня 2008 року проти збірної Нідерландів. Свій перший гол за збірну України забив у товариській грі проти збірної Норвегії 19 листопада 2008 року з пенальті.


Зобр:1шт.


Назва:Шевченко Олесь Євгенович

-Знайдено: + Талановитий лідер і блискучий оратор, Шевченко був організатором і ведучим численних мітингів та маніфестацій. Зокрема, 19 листопада 1989 року він був координатором небаченої в Києві 20-тисячної похоронної процесії перепоховання Василя Стуса, Юрія Литвина, Олекси Тихого. 7 листопада 1994 року Шевченко був організатором і керівником не санкціонованої владою 14-тисячної Скорботної ходи пам'яті жертв комуністичного режиму по Хрещатику та несанкціонованого мітингу на пл. Жовтневої Революції.


Назва:Пам'ятники Броварів

-Знайдено: + | Жителям Броварів — жертвам Голодомору 1932-33 років, пам'ятний хрест || 19 листопада 2008 || біля церкви Святих Апостолів Петра і Павла у парку Слави по вулиці Київській||50°30′33″ пн. ш. 30°46′44″ сх. д. / 50.50917° пн. ш. 30.77889° сх. д. / 50.50917; 30.77889||

|| Пам'ятний хрест було відкрито на місці, де в 193233 роках відбувалось масове поховання мешканців міста, що померли від голоду. У церемонії відкриття взяли участь представники міської влади, духовенство, працівники краєзнавчого музею, вчителі і учні загальноосвітніх шкіл міста та пересічні громадяни. Було проведено панахиди, учасники заходу запалили свічки та поклали квіти до пам'ятного хреста[25]
-Знайдено: + | Жителям Броварів — жертвам Голодомору 1932-33 років, пам'ятний хрест || 19 листопада 2008 || на розі вулиць Фрунзе та Пушкіна на Пекарні, біля водонапірної башти||50°29′51″ пн. ш. 30°45′23″ сх. д. / 50.49750° пн. ш. 30.75639° сх. д. / 50.49750; 30.75639||

|| Пам'ятний хрест було відкрито на місці, де в 193233 роках відбувалось масове поховання мешканців міста, що померли від голоду. У церемонії відкриття взяли участь представники міської влади, духовенство, працівники краєзнавчого музею, вчителі і учні загальноосвітніх шкіл міста та пересічні громадяни. Було проведено панахиди, учасники заходу запалили свічки та поклали квіти до пам'ятного хреста[26]


Зобр:28шт.


Назва:Історія Підгайців (хронологія)

-Знайдено: + * 19 листопада 1918 — Підгаєцька Сотня УСС відбула до Львова;


Назва:Пам'ятники Харкова

-Знайдено: + |Жертв Голодомору, меморіал || 2008 || територіально за містом — у селі Черкаська Лозова Дергачівського району || Меморіал Жертвам Голодомору в Харкові || Меморіальний комплекс пам'яті Жертв Голодомору було урочисто (за участі Президента України В. А. Ющенка) відкрито 19 листопада (День пам'яті жертв голодомору та політичних репресій) 2008 року. Автор — О. М. Рідний[27][28].


Зобр:103шт.


Назва:Меморіал жертвам Голодомору (Харків)

-Знайдено: + Меморіал Жертв Голодомору було урочисто за участі Президента України Віктора Ющенка відкрито 19 листопада (День пам'яті жертв голодомору та політичних репресій) 2008 року.
-Знайдено: + Наступного року у цей же меморіальний день, а саме 19 листопада 2008 року Меморіал Жертв Голодомору в селі Черкаська Лозова Дергачівського району було урочисто відкрито — пам'ятник відкривав особисто Президент України Віктор Ющенко, а на заході були присутніми троє свідків страшної трагедії українського народу, представники влади і духовенства, широка громадськість.


Зобр:4шт.


Назва:Бабор Олександр Вікторович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 19 листопада 2009


Назва:Фрі-файт

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 19 листопада 2004 р. — Міністерство України у справах сім'ї, молоді та спорту офіційно зареєструвало фрі-файт як вид спорту, а також визнало його першим, створеним в Україні, видом спорту.


Зобр:1шт.


Назва:Олялін Микола Володимирович

-Знайдено: + Жив у Києві. В останні роки тяжко хворів, переніс кілька операцій на серці, в тому числі аортокоронарне шунтування. Помер 17 листопада 2009 року. Похований у Києві на Байковому кладовищі 19 листопада 2009 року.


Зобр:1шт.


Назва:Панаєва Муза Миколаївна

-Знайдено: + Панаєва Муза Миколаївна (19 листопада 1927, м. Шуя Івановської обл.19 червня 2000, Одеса) — радянський і український художник. Нагороджена орденом «Знак Пошани», медалями.


Назва:Скворцов В'ячеслав Михайлович

-Знайдено: + Народ. 19 листопада 1939 р. у м. Лебедин Рязанської обл. Закінчив Кивський державний інститут театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого (1971). Працює на студії «Укртелефільм», де створив стрічки: «Євген Станкович» (1993), «Борис Лятошинський» (1994), «Віч-на-віч з оркестром» (1995), «Українські старовинні інструменти» (1996, співавт. сцен.).


Назва:Скрипник Віктор Анатолійович

-Знайдено: + Ві́ктор Анато́лійович Скри́пник (*19 листопада 1969, Новомосковськ) — український футболіст та футбольний тренер. У минулому — захисник «Металурга» (Запоріжжя), «Дніпра», «Вердера» та національної збірної України. Наразі — тренер юнацького складу клубу «Вердер» (Бремен).


Назва:Ян Пурвінський

-Знайдено: + Ян Пурвінський (19 листопада 1934, Долна, Латвія) — єпископ-ординарій Києво-житомирської дієцезії Римо-Католицької Церкви (19912011).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 19 листопада 1934 р. у м. Долна (Латвія). Священичі свячення отримав 13 квітня 1961 р. у Ризі, єпископські — 4 березня 1991 р. у Житомирі. Призначений 16 січня того ж року. Голова Комісії у справах покликань Конференції римо-католицьких єпископів України.


Назва:Петровський Полтавський кадетський корпус

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Полтавський кадетський корпус закрито у лютому 1919 року. Під час захоплення Полтави денікінцями відновлював роботу (липень 1919 року). Остаточно припинив діяльність 19 листопада 1919 року у зв'язку з евакуацією в Сербію, де на його базі було створено російську школу. В червні-липні 1919 року в приміщенні діяли Полтавські піхотні курси (другі). У 1920 році у будинку розмістилася піхотна школа, в якій у 1920-1922 роках навчався Микола Ватутін.


Зобр:2шт.


Назва:Газети Харківської області

-Знайдено: + | 19 листопада 1993 року
-Знайдено: + | 19 листопада 1993 року
-Знайдено: + | 19 листопада 1993 року
-Знайдено: + | 19 листопада 1993 року


Назва:Велигорський Мирослав

-Знайдено: + В жовтні 1948 року родина Велигорських емігрує до Канади. Через місяць після прибуття на «обітованну» землю[29] його обирають президентом недавно утвореної партії «Україна» (Торонто). В Торонто Мирослав Велигорський активно долучається до роботи у спортовому товаристві «Україна». На других загальних зборах цього товариства 19 листопада 1948 року його обирають головою[30]. «Гідною поставою і репрезентацією українського імени на чужині, ми хотіли і хочемо причинитися до тієї справи, за яку клали і кладуть свої буйні голови наші брати на Рідних Землях» — так завершував свій звіт про діяльність СТ «Україна» — Торонто у 1949 році його голова Мирослав Велигорський[31].


Назва:Простопчук Василь Васильович

-Знайдено: + Василь Васильович Простопчук (*19 листопада 1952, с. Поповичі Ковельського р-ну Волинської обл.) — український поет, заслужений журналіст України. Член національної спілки журналістів України (з 1980 р.). Член національної спілки письменників України (з 2009 р.).
-Знайдено: + Народився Простопчук Василь Васильович 19 листопада 1952 року в селі Поповичі Ковельського району на Волині.


Назва:Херсонська фортеця

Підзаголовок:=== Адміралтейство ===
Знайдено: + Херсонське Адміралтейство було закладене 19 листопада 1778 року. Перший камінь освятив архієпископ Слов'янський і Таврійський Никифор. На території Адміралтейства розташовувалася велика кількість морських магазинів, в'язниця, управління командира порту й адміралтейства, майстерні: бондарська, помпова, котельна, малярська, різна, теслярна, блокова, купорна, ливарна, ковальська та ін. Також тут знаходився артилерійський арсенал, склади корабельного, суднового та іншого приладдя, матовий, пеньковий та конопатний магазини та палац Катерини ІІ з 4-ма флігелями. Вздовж берега Дніпра розташовувалися лісопильня на платформі з паль, адміралтейська пристань та широка дерев'яна набережна.


Зобр:6шт.


Назва:Збірна України з хокею із шайбою

-Знайдено: + |align=center|19 листопада 1981


Зобр:10шт.


Назва:Слюсар Валентин Васильович

Підзаголовок:== Збірна ==
Знайдено: + Дебютував у складі національної збірної України 19 листопада 2008 року в товариському матчі зі збірною Норвегії (1-0), вийшовши з перших хвилин матчу на рідному для себе ОСК «Металіст». 1 квітня 2009 року провів другий матч за збірну в рамках відбору до чемпіонату світу 2010 року проти збірної Англії. Цей матч став останнім для Слюсара в футболці збірної України


Зобр:2шт.


Назва:Краснопьоров Олег Володимирович

-Знайдено: + За збірну України зіграв в 3 товариських матчах. Дебютував 19 листопада 2008 року вийшов на 58 хвилині у матчі зі збірною Норвегії.


Зобр:1шт.


Назва:Городоцько-Добрівлянський іхтіологічний заказник

-Знайдено: + | заснований = 19 листопада 1984
-Знайдено: + Створений відповідно до рішення виконкому Тернопільської обласної ра­ди від 19 листопада 1984 № 320. Перебуває у віданні Городоцької, Касперівської, Бедриківської сільрад Заліщицького району.


Назва:Орден святого рівноапостольного князя Володимира (УПЦ МП)

-Знайдено: + *Митрофан (Юрчук) (19 листопада 2002)


Назва:Удод Олександр Андрійович

-Знайдено: + Директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України. Член-кореспондент НАПН України (Відділення загальної середньої освіти (обраний 19 листопада 2010)).


Назва:Побєдоносцев Олександр Вікторович

-Знайдено: + Олександр Вікторович Побєдоносцев (19 листопада 1981, м. Київ, СРСР) — український хокеїст, захисник. Виступає за «Донбас» (Донецьк) у Вищій хокейній лізі.


Назва:Митрофан (Юрчук)

-Знайдено: + | дата народження = 19 листопада 1962
-Знайдено: + Його високопреосвященство кир Митрофа́н (в миру Юрчук Михайло Іванович; 19 листопада 1962) — архієрей Української православної церкви (Московського патріархату)[32] з 2000 року, архієпископ Луганський і Алчевський. З 2012 року — голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків, з 2000 року — постійний член Священного Синоду УПЦ. У 2000—2012 роках — керівник справами Української православної церкви.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Михайло Іванович Юрчук народився 19 листопада 1962 року в місті Білогір'я Хмельницької області в родині робітників.


Назва:Єпископат Українського екзархату

Підзаголовок:=== М ===
Знайдено: + Мелхиседек (Аверченко) — 13 червня 1925 хіротонісаний у єпископа Андріївського; ухилився в обновленського розкол; у 1926  приніс покаяння; з 19 листопада 1933 у засланні.
Підзаголовок:=== О ===
Знайдено: + Олександр (Виноградов) — 26 січня 1947 хіротонісаний у єпископа Житомирського і Овруцького; з 13 грудня 1949 на спочинку; † 19 листопада 1951.


Назва:Хім'як В'ячеслав Антонович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 19 листопада 1969 року вперше вийшов на професійну сцену Хмельницького драмтеатру у прем'єрі вистави «Зрадник», постановником якої був Анатолій Горчинський. В. Хім'як пропрацював 5 років 19691974 актором Хмельницького обласного музично-драматичного театру.


Назва:Нова демократія (Україна)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Партія заснована 15 січня 2005 року рішенням установчого з'їзду. Організатором з'їзду була ініціативна група на чолі з Євгеном Кушнарьовим, який і був обраний Генеральним секретарем партії. 14 березня 2005 року відбулася реєстрація політичної партії «Нова демократія» Міністерством юстиції України (реєстраційний номер 113-п.п.). 19 листопада 2005 року на II з’їзді політичної партії «Нова демократія» було прийнято рішення про об’єднання «Нової демократії» з Партією регіонів і припинення діяльності «Нової демократії» шляхом її саморозпуску.
-Знайдено: + *Кушнарьов Євген Петрович (15 січня 200519 листопада 2005)


Назва:Горан Попов

-Знайдено: + | 2. || 19 листопада 2008 || Подгориця, Чорногорія || Чорногорія Чорногорія || 2-1 || Поразка|| Товариський матч


Зобр:2шт.


Назва:Якимчук Любов Василівна -Знайдено: + Любов Василівна Якимчук (*19 листопада 1985, Первомайськ, Луганська область) — українська поетка, журналіст і перекладачка. Ініціаторка та менеджер проекту "Рік Семенка", який складався із серії акцій, присвячених 120-річчю першого українського футуриста Михайля Семенка.


Зобр:1шт.


Назва:Збройні Сили Півдня Росії

-Знайдено: + З ініціативи галицького командування УГА перейшла на бік білогвардійців. Розгляд перебігу галицько-денікінських переговорів у листопаді 1919 р. дозволяє суттєво переглянути усталені в історіографії висновки. Документи свідчать, що ідея переходу на бік ворога належала саме Начальній Команді Галицької армії (НКГА). Диктатор Євген Петрушевич намагався лише реагувати на ініціативу військових. Важливо зазначити, що фактично перехід УГА на бік білогвардійців, всупереч широко розповсюдженій в історичній літературі даті 6 листопада, відбувся 17 – 19 листопада. Входження Української Галицької армії до складу денікінських Збройних Сил Півдня Росії визначила підписана 17 листопада 1919 в Одесі угода, яку було ратифіковано галицьким командуванням 19 листопада 1919.


Зобр:2шт.


Назва:Павло Думка

-Знайдено: + Думка Павло (*21 березня 1854 — †19 листопада 1918) — український галицький громадський і політичний діяч, селянин; член-засновник Української Радикальної Партії, посол до галицького сейму (1908—1918), член Української Національної Ради ЗУНР, автор поезій.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер П. Думка 19 листопада 1918 року на хуторі поблизу свого рідного села Драгоманівка. Похований у Купчинцях.


Назва:Марков Олександр Володимирович

-Знайдено: + Олександр Володимирович Марков (рос. Марков Александр Владимирович; 1897 - 19 листопада 1968) — радянський астроном.


Назва:Козяр Михайло Миколайович

-Знайдено: + Ко́зяр Миха́йло Микола́йович (19 листопада 1955 року, с. Затока, Яворівський район, Львівська область) - учений у галузі практичної психології та педагогіки, доктор педагогічних наук (2006), професор, лауреат Міжнародного академічного Рейтингу «Золота Фортуна» (2001), заслужений працівник освіти України (2004), генерал-лейтенант служби цивільного захисту. З 2006 року - ректор Львівського державного університету безпеки життєдіяльності.


Назва:Яремійчук Роман Семенович

-Знайдено: + Яремійчук Роман Семенович (нар. 19 листопада 1936 р. у с. Зібранівка, Снятинського району, що на Івано-Франківщині) — доктор технічних наук, професор, академік та віце-президент Української нафтогазової академії, член Російської академії природничих наук ім. В. Вернадського, дійсний член Білоруської гірничої академії. Заслужений діяч науки і техніки Української РСР (1988). Дійсний член НТШ.


Зобр:1шт.


Назва:Чемеркін Сергій Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Сергій Чемеркін народився 19 листопада 1964 р. у с. Підгайці Луцького р-ну Волинської області. 1985–1990 рр. — навчання в Одеському державному університеті на філологічному факультеті. Після закінчення університету певний час працював в Ізмаїльському державному педагогічному інституті (1990–1992 рр.). З 1992 до 1995 рр. — аспірантура Інституту української мови НАН України. Після закінчення аспірантури і захисту кандидатської дисертації «Типологія фонологічних систем західнополіських говірок» працює в Інституті. З 1996 року — у відділі стилістики та культури мови. З 2010 р. — старший науковий співробітник.


Назва:Музей Бруно Шульца (Дрогобич)

-Знайдено: + Відкриття музею Бруно Шульца в Дрогобичі відбулося 19 листопада 2003 року з ініціативи першого керівника Полоністичного науково-інформаційного центру Ігоря Менька (1972—2005).


Назва:Карл I (імператор Австро-Угорщини)

-Знайдено: + Після двох невдалих спроб повернути угорський престол у 1921 році його було 19 листопада того ж року інтерновано Антантою на острів Мадейра, який було визначено йому у якості місця заслання. У березні 1922 року внаслідок переохолодження захворів на запалення легенів й 1 квітня помер.


Зобр:4шт.


Назва:Дінуку Міхай

-Знайдено: + | дата народження = 19 листопада 1938
-Знайдено: + Міхай Дінуку (Dinucu) (19 листопада 1938) — румунський дипломат. Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 19 листопада 1938 року в селі Шіпешть Повіт Мегединець, Румунія. У 1966 закінчив Бухарестський університет іноземних мов, філософський факультет.


Назва:Близнюк Анатолій Михайлович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» II ст. (19 листопада 2008) — за вагомий особистий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток Донецької області, багаторічну сумлінну працю[33]


Назва:Малозьомов Іван Іванович

-Знайдено: + Іван Іванович Малозьомов (26 вересня (8 жовтня) 1899(18991008), Луговець — 19 листопада 1954, Київ) — український радянський архітектор, педагог, розробник генпланів багатьох міст колишнього СРСР, професор.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 19 листопада 1954 року. Похований в Києві на Лук'янівському цвинтарі (ділянка № 34, ряд 3, місце 42). Могила — стела з лабрадориту.


Зобр:1шт.


Назва:Кузьменко Михайло Ілліч

-Знайдено: + Кузьменко Михайло Ілліч (нар. 19 листопада 1936 p. у м.Охтирка, Сумська область) – доктор біологічних наук, професор, спеціаліст у галузі радіоекології прісних вод. Заслужений діяч науки і техніки України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + M.I. Кузьменко народився 19 листопада 1936 p. у м.Охтирка Сумської області. У 1951 р. закінчив Охтирську семирічну школу №9, у 1957 р. – Ржищевське педагогічне училище на Київщині, у 1964 p. закінчив Київський державний університет ім. Т.Г. Шевченка. У 1964–1967 pp. навчався в аспірантурі Інституту гідробіології АН УРСР, доктор біологічних наук (1982), професор (1994), заслужений діяч науки і техніки України (2007). У 1976 p. очолив лабораторію, з 1983 p. – відділ прісноводної радіоекології. Виконав оригінальні дослідження міксотрофізму та екологічного метаболізму синьозелених водоростей за умов антропогенного впливу, розширив і поглибив уявлення про первинну продукцію, участь водоростей у трансформації розчинених органічних речовин і формуванні якості води у водоймах.


Назва:Національна спілка письменників України

-Знайдено: + V з'їзд (1619 листопада 1966) — 770 членів


Зобр:2шт.


Назва:Кремінь-Арена

-Знайдено: + | відкритий = 19 листопада 2010 [34]


Зобр:3шт.


Назва:Історія Пирятина

-Знайдено: + 19 листопада 1991 року сесія Пирятинської районної Ради народних депутатів прийняла рішення про схвалення Акту проголошення незалежності України. Над адміністративним будинком піднято синьо-жовтий прапор.


Зобр:6шт.


Назва:Кесслер Карл Федорович

-Знайдено: + Карл Федрович Кесслер (19 листопада 1815 р., м. Дамрау Кенігсбергської округи — 3 травня 1881 р., м. Санкт-Петербург) — зоолог, професор Київського, а згодом Санкт-Петербурзького університетів, член-кореспондент Петербурзької академії наук (1874), засновник Петербурзького товариства природодослідників.


Назва:Женюх Олег Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Вихованець львівських «Карпат», але розпочав професійну кар'єру у 2004 році за фарм-клуб «Галичина-Карпати», лише по завершенню сезона перейшов у «Карпати-2», за який дебютував 24 липня 2004 року у матчі проти «Вереса». За дубль продовжував грати до 2006 року, поки не став заграватись за основну команду, яка саме в той сезон змогла зайняти друге місце у першій лізі та пробитися у еліту. У Вищій лізі дебютував 19 листопада 2006 року в матчі проти одеського «Чорноморця», що завершився поразкою 1-0[35]. По завершенню сезону 2009—10 перейшов до луцької «Волині»[36].


Назва:Грицай Роман Степанович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Роман Грицай був одним із сімох дітей адвоката Степана Грицая. Батько був українцем, мати — полькою. Сім'я проживала у Львові на вулиці Вірменській, 13[37]. Закінчив Львівську академічну гімназію, вступив на відділ будівіництва Львівської політехніки. На той час деканом відділу був український архітектор Іван Левинський. Закінчив навчання 1912 року. Короткий час працював в архітектурно-проектному бюро Івана Левинського. Із початком Першої світової війни був мобілізований до резервного батальйону 41 піхотного полку. 3 грудня 1916 року відкликаний для роботи по відбудові господарства Галичини. Займався оглядом, обмірами та описом різних архітектурних об'єктів. Захоплювався аквареллю, відтворюючи пам'ятки. Одружився із донькою рогатинського пароха о. Кудрика та від травня 1923 осів у Рогатині, де працював міським інженером-архітектором до 1944 року. У жовтні 1945 року заарештований та засуджений за статтею 54-а КК УРСР на 15 років із конфіскацією майна і висланий до Тайшету Іркутської області. Передбачаючи свій арешт, Роман Грицай сховав частину своїх проектів та акварелей у подвійній задній стінці шафи. Повернувся з тюрми 19 листопада 1955 року. Хоч у будинку мешкали чужі люди, сховані роботи збереглись неушкодженими. Наново оселився у Рогатині. Жив у злиднях, винаймаючи кімнату і отримуючи 10 карбованців пенсії. Помер 16 травня 1968 року. Похований у родинному склепі у Рогатині, навпроти пам'ятника воїнам УГА, збудованого за його проектом і дивом уцілілого в радянські часи. На фасаді Рогатинської міської бібліотеки встановлено меморіальну таблицю на честь Романа Грицая.


Зобр:1шт.


Назва:Товариство українців у Фінляндії

-Знайдено: + |style="padding-right: 1em;" | 19 листопада 2009
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Товариство було засновано 19 листопада 2009 року за ініціативи Юліани Білякович та інших українців.


Назва:Чемеров Олександр Валерійович

-Знайдено: + 19 листопада 2010го Саша Чемеров заявив:

Ми не станемо грати за націоналістів навіть за дуже великі гроші
Оригінальний текст (рос.)
мы не станем играть за националистов даже за очень большие деньги


Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * «Димна Суміш» отыграла свой Kinoconcert в Чернигове (фото), GOROD.cn.ua, 19 листопада 2010


Назва:Григоренко Анатолій Григорович

-Знайдено: + Григоренко Анатолій Григорович (*18 червня 1936 року — †19 листопада 1999 року) — український геодезист, доктор технічних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Назва:Тесля Михайло Пилипович

-Знайдено: + Михайло Пилипович Тесля (*19 листопада 1924 хутір Стрілки, Краснопільський район)  — український краєзнавець, громадський діяч, педагог.


Назва:Пам'ятники жертвам Голодомору в Україні (1932—1933)

-Знайдено: + | Бровари || Жителям Броварів — жертвам Голодомору 1932-33 років, пам'ятний хрест || 19 листопада 2008 || біля церкви Святих Апостолів Петра і Павла у парку Слави по вулиці Київській||50°30′33″ пн. ш. 30°46′44″ сх. д. / 50.50917° пн. ш. 30.77889° сх. д. / 50.50917; 30.77889||

|| Пам'ятний хрест було відкрито на місці, де в 193233 роках відбувалось масове поховання мешканців міста, що померли від голоду. У церемонії відкриття взяли участь представники міської влади, духовенство, працівники краєзнавчого музею, вчителі і учні загальноосвітніх шкіл міста та пересічні громадяни. Було проведено панахиди, учасники заходу запалили свічки та поклали квіти до пам'ятного хреста[38]
-Знайдено: + | Бровари || Жителям Броварів — жертвам Голодомору 1932-33 років, пам'ятний хрест || 19 листопада 2008 || на розі вулиць Фрунзе та Пушкіна на Пекарні, біля водонапірної башти||50°29′51″ пн. ш. 30°45′23″ сх. д. / 50.49750° пн. ш. 30.75639° сх. д. / 50.49750; 30.75639||

|| Пам'ятний хрест було відкрито на місці, де в 193233 роках відбувалось масове поховання мешканців міста, що померли від голоду. У церемонії відкриття взяли участь представники міської влади, духовенство, працівники краєзнавчого музею, вчителі і учні загальноосвітніх шкіл міста та пересічні громадяни. Було проведено панахиди, учасники заходу запалили свічки та поклали квіти до пам'ятного хреста[39]


Зобр:68шт.


Назва:Корнієнко Олег Миколайович

-Знайдено: + Олег Миколайович Корнієнко (*нар. 19 листопада 1968 р. у м. Суми)  — український військовий історик, краєзнавець, публіцист і громадський діяч. Сфера наукових зацікавлень  — козацька доба, історія України 1 пол. ХХ ст. Ініціатор упорядкування українських військових поховань XVII-ХХ століть на Сумщині.


Зобр:3шт.


Назва:ХК «Донбас» у сезоні 2011—2012

-Знайдено: + |align=center|19 листопада 1981


Зобр:2шт.


Назва:Облога Києва 1240

-Знайдено: + |date=19 листопада або 6 грудня 1240[40]
Підзаголовок:== Датування ==
Знайдено: + Проте інші літописи називають днем падіння Києва понеділок 19 листопада 1240 року [41]


Зобр:1шт.


Назва:Беркут (хокейний клуб, Київ)

-Знайдено: + |align=center|19 листопада 1981


Зобр:1шт.


Назва:Романенко Михайло Ілліч

Файл:Romanenko-Mykhaylo-Illich-1.gif

-Знайдено: + Михайло Ілліч Романенко (*19 листопада 1946, Полтавська область, Україна) — український філософ, педагог, керівник освіти.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Михайло Ілліч Романенко народився 19 листопада 1946 року на Полтавщині. 1968 року закінчив історичний факультет Полтавського педагогічного інституту ім. В. Г. Короленка. Працював учителем історії, директором школи в м. Новомосковську Дніпропетровської області. З 1977 року — аспірант, потім викладач Дніпропетровського державного університету.


Зобр:1шт.


Назва:Жовтенко Валерій Тимофійович

-Знайдено: + Валерій Тимофійович Жовтенко (19 листопада 1951, Кіровоград) — український дипломат. Надзвичайний і Повноважний Посол України в Литовській Республіці.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 19 листопада 1951 року у місті Кіровограді. Закінчив Київський політехнічний інститут, промислова електроніка. Закінчив Українську Академію зовнішньої торгівлі, магістр міжнародної економіки. Володіє іноземними мовами: англійською та російською.


Назва:Космонавтика України

-Знайдено: + Перший космонавт України Леонід Каденюк здійснив свій політ 19 листопада 1997 року, у складі міжнародного екіпажу на американському космічному кораблі «Columbia». У цей час ведуться переговори про можливість польоту українського космонавта в якості члена піврічної експедиції на борт МКС за рахунок російської квоти[42]


Зобр:4шт.


Назва:Берсон Микола Семенович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * 19 листопада 2008 року літературно-художня композиція «33-й. Розплата за волю.» у постановці Миколи Берсона здобуває відзнаку Міністерства культури і туризму України в рамках всеукраїнського огляду до 75-х роковин Голодомору 1932-33 років в Україні «Засвіти свічку пам'яті».


Назва:Буча (футбольний клуб)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 2011 року клуб перемагає у аматорському кубку України, обігравши у фіналі «Гвардієць» з селища Гвардійське за сумою двох матчів з рахунком 7:2 і отримує право на участь в Кубку України сезону 2012—2013 [43], а також захищає титул володаря кубку Київської області, обігравши в фіналі «Путрівку» з однойменного міста[44]. Щоправда, обидва суперкубка бучанці програли — 19 листопада 2011 в серії післяматчевих пенальті чемпіону Київської області вишгородському «Діназу»[45], а 26 листопада з рахунком 0-1 переможцю аматорської першості України «Нове життя» з села Андріївки Машівського району Полтавської області[46].


Зобр:1шт.


Назва:Ярешко Сергій Павлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1992 році захищає диплом (картина «За Шевченківськими творами») та продовжує навчання на асистентурі при Українській академії мистецтв в майстернях академіків М.Дерегуса і Г.Якутовича. В цей період активно працює в області абстрактного, концептуального мистецтва. Цілий цикл робіт підкріплює теоретичною роботою «Деякі принципи енергетичного синтезу в образотворчому мистецтві», яка була представлена на кафедрі графіки Української академії мистецтв 19 листопада 1996 року. З 1994 по 1996 рік створюється дві серії робіт під загальною назвою «Концепція енергосинтезу» і «Енергофокус».


Назва:200 років Володимиру Далю (монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 19 листопада 2001 року. Вона належить до серії «Видатні особистості України».


Назва:Франц Рудорфер

-Знайдено: + Франц Рудорфер (нім. Franz Rudorfer), (* 29 липня 1897 — † 19 листопада 1919) — обер-лейтенант, льотчик-ас Військово-Повітряних сил Австро-Угорщини, поручик, льотчик авіації Української Галицької Армії.
-Знайдено: + Помер за нез'ясованих обставин 19 листопада 1919.


Зобр:2шт.


Назва:Залозний Никандр Семенович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + У листопаді 1919 разом із Летунським відділом УГА перейшов до складу авіації Збройних Сил Півдня Росії. 19 листопада 1919 призначений до 6-го авіаційного дивізіону Збройних Сил Півдня Росії. Згодом разом із відділом евакуйований до Грузії. Подальша доля невідома.


Назва:Янко Симович

-Знайдено: + 19 листопада 2008 року дебютував у складі національної збірної Чорногорії в товариському матчі проти збірної Македонії (2:1)[47]. Симович вийшов в кінці гри на 90 хвилині замість Ельсада Зверотича. Наразі цей виклик до табору збірної так і залишився єдиним в кар'єрі гравця.


Зобр:1шт.


Назва:Троїцький Герман Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 6 (19 листопада) 1913 року в Казані в сім'ї адвоката. У 19211931 роках навчався в середній школі, спочатку в Симбірську, а потім у Ставрополі. У 1932 році вступив на лікувальний факультет Ростовського медичного інституту, який закінчив у 1937 році. Вже в студентські роки почав займатися науковою діяльністю.


Зобр:1шт.


Назва:Саша Балич

-Знайдено: + 19 листопада 2009 року уклав контракт з клубом «Інтер» (Запрешич)[48], у складі якого провів наступні три роки своєї кар'єри гравця.


Назва:Дамір Кахріман

-Знайдено: + Дамір Кахріман (серб. Damir Kahriman / Дамир Кахриман, нар. 19 листопада 1984, Белград) — сербський футболіст, воротар клубу «Таврія».


Зобр:1шт.


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + 19 листопада, в «дикий четвер», близько сотні дрогобицьких євреїв загинуло на вулицях міста. Серед них Бруно Шульц, якого вбито двома пострілами в голову при виході з юденрату на вулицю Чацького (тепер Шевченка).


Зобр:21шт.


Назва:70-а гвардійська мотострілецька дивізія

-Знайдено: + Всього на 19 листопада 1990 року дивізія мала 192 танків (Т-55, Т-64), 50 БМП-1, 24 БТР (БТР-70, БТР-60), 3 САУ 2СЗ «Акація», 12 РСЗВ БМ-21 «Град».


Зобр:11шт.


Назва:Константинов Володимир Андрійович

-Знайдено: + Константинов Володимир Андрійович (19 листопада 1956, Володимирівка, Слободзейський район, Молдавська РСР) — український бізнесменПомилка цитування: Недійсний параметр у тезі <ref>, політичний діяч, голова Верховної Ради Криму з 2010 року, голова постійної Комісії Асоціації з питань європейської інтеграції, транскордонного та міжрегіонального співробітництва[49]. Є почесним професором Кримської національної академії природоохоронного і курортного будівництва. Один з найбагатших українців, статки якого оцінюють у 150–315 млн. $[50][51][52].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Володимир Константинов народився 19 листопада 1956 року у селі Володимирівка, Слободзейського району, Молдавської РСР.


Назва:Тризуб (футбольна команда)

-Знайдено: + ::19 листопада: Сонсонате (Сальвадор) — Юкрейніан Нешнлз 1:1 (0:1)


Зобр:8шт.


Назва:Свириденко Сергій Іванович

-Знайдено: + Свириденко Сергій Іванович (* 19 листопада 1959 Суми)  — український художник, іконописець.


Зобр:2шт.


Назва:Коломійченко Михайло Сидорович

-Знайдено: + Михайло Сидорович Коломійченко (19 листопада 1892, Шпола — 30 травня 1973, Київ) — український радянський хірург, професор1936 року), заслужений діяч науки УРСР (з 1954 року). Брат оториноларинголога Олексія Коломійченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 7 (19 листопада) 1892 року в місті Шполі (тепер Черкаської області) в селянській родині. В 1919 році закінчив медичний факультет Київського університету (учень професорів Є. Г. Черняхівського, М. М. Волковича, академіка О. П. Кримова). У 19201935 роках працював у Київському медичному інституті, у 19361955 роках завідував кафедрою хірургії Київського інституту удосконалення лікарів. З 1955 року — завідувач кафедрою загальної хірургії Київського медичного інституту. Учасник німецько-радянської війни. Член ВКП(б) з 1948 року.


Зобр:2шт.


Назва:Шліфер Леонід Йосипович

-Знайдено: + Леонід Йосипович Шліфер (1 квітня 1927, Нова Осипняжка — 19 листопада 2008) — український сільськогосподарський діяч, директор ТОВ «Добробут», двічі Герой Соціалістичної Праці.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 19 листопада 2008 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 33).


Зобр:1шт.


Назва:Зубанєв Микола Йосипович

-Знайдено: + Микола Йосипович Зубанєв 11 (24) грудня 1904(19041224), Київ — 19 листопада 1984) — радянський військовий льотчик, Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після закінчення війни служив у Військово-повітряних силах СРСР на різних командних посадах. З 1953 року у відставці. Жив у Києві. Помер 19 листопада 1984 року. Похований в Києві на Міському кладовищі «Берківцях» (ділянка № 69).


Зобр:1шт.


Назва:Трінклер Микола Петрович

-Знайдено: + Трінклер Микола Петрович (7(19) листопада 1859 — 10 серпня 1925, Євпаторія) — хірург, вчений та педагог.


Назва:Олицька ратуша

-Знайдено: + У польському тижневику «Tygodnik Ilustrowany» за 19 листопада — 1 грудня 1860 року відмічалось, що сесійна зала на верхньому поверсі ратуші без даху, а залишки напівзруйнованого перекриття загрожують небезпекою надто цікавому гостю; одна частина його в руїнах, а за кілька років зруйнується і вся будівля[53].


Зобр:2шт.


Назва:Коломієць Петро Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 19 листопада 1943 року в селі Гибалівка Шаргородського району Вінницької області у селянській родині.


Назва:Косевич Євген

-Знайдено: + Апогеєм боротьби «Молодої України» за український університет стало віче українських студентів 19 листопада 1901 року, яке завершилося походом вулицями міста зі співами «Ще не вмерла Україна» та «Не пора». За це ректорат Львівського університету схвалив рішення виключити Володимира Темницького та Євгена Косевича (організаторів виступів) з університету. У відповідь 583 студенти заявили про припинення навчання у Львівському університеті (загалом у цьому закладі тоді навчалося близько 1400 юнаків; у літературі згадана акція відома як «сецесія») [54].


Зобр:1шт.


Назва:Inspired

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 19 листопада 2011 році блог став переможцем у конкурсі Best Ukrainian Blog Awards в номінації Найкращий тематичний блог України[55].


Зобр:1шт.


Назва:Ваш Іван Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 19 листопада 1944 року на крайовій конференції Комуністичної організації Закарпаття обраний до складу ЦК КПЗУ, 26 листопада 1944 року на 1-му з'їзді Народних комітетів — до складу Народної ради Закарпатської України. Після возз'єднання Закарпаття з УРСР — на радянській і партійній роботі. З 1945 року — начальник Комітету державної безпеки Закарпатської України. З 1946 року — секретар Закарпатського обласного комітету КП(б) України. У 19511952 роках — голова Виконавчого комітету Закарпатської обласної ради. З 7 вересня 1952 року[56] по червень 1959 року — перший секретар Закарпатського обкому Компартії України.


Назва:Народна рада Закарпатської України

-Знайдено: + Обрана на Першому з'їзді народних комітетів Закарпатської України 26 листопада 1944 у складі 17-ти осіб. Головою НРЗУ, місцем перебування якої стало місто Ужгород, обрано 1-го секретаря створеної напередодні (19 листопада) Комуністичної партії Закарпатської України І. Туряницю, його заступниками — П. Лінтура і П. Сову.


Назва:Протоієрей Ярослав Малерик

-Знайдено: + * 19 листопада 2000 року був рукоположений у сан диякона митрополитом Львівським і Сокальським Андрієм (Гораком).


Назва:Левін Вадим Олександрович

-Знайдено: + Вадим Олександрович Левін (нар. 19 листопада 1933, Харків) — дитячий поет, педагог, кандидат психологічних наук (1984).


Зобр:1шт.


Назва:Список бійців куреня Української повстанської армії «Месники»

Підзаголовок:=== Список ===
Знайдено: + | 287 || «Горошко» Пирч Іван || с. Запрекопя Любачівського повіту || 01923-06-2323 червня 1923 — 01948-10-2828 жовтня 1948 || Стрілець, кулеметник || Месники-3 || Син Петра та Пелагії. Учасник бою на лісничівці Крива Палка (був поранений). 1947 р. разом з іншими повстанцями пробивався рейдом на Захід через Словаччину. 19 листопада 1947 р. на території Чехословаччини, в селі Мале Штахлє, попав у полон. 21 травня 1948 р. був депортований до Польщі. 7 вересня 1948 р. засуджений у Ряшеві до смертної кари. Страчений у Перемишлі.


Назва:Мартинюк Ярослав Петрович

-Знайдено: + У дорослому футболі дебютував 19 листопада 2006 року за команду «„Карпати“ (Львів)», вийшовши на 84 хвилині проти одеського «Чорномореця», змінивши Олега Женюха[57].


Назва:Міхал Грабовський

-Знайдено: + Мі́хал Грабо́вський (пол. Michał Grabowski, псевдонім — Едвард Тарша; *25 вересня 1804, Золотіїв — †19 листопада 1863, Варшава) — письменник, літературний критик, історик, представник «української школи» в польськомовній літературі.


Зобр:2шт.


Назва:Вулиця Маразліївська (Одеса)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Вулиця закладена у 1828 році під назвою вул. Нова — прокладена від Барятинського провулку (тепер провулок Нахімова) до вул. Базарної. 27 жовтня 1864 року вулиця дістає нову назву — Михайлівська, в ім'я Михайлівського жіночого монастиря, одна зі стін якого виходила на цю вулицю (на місці сучасного будинку № 1а). А 23 листопада 1899 року вулиця отримала назву вулиця Маразлі, згодом Маразліївська, названа в честь міського голови Григорія Маразлі. За радянських часів вулиця дістала назву Енгельса30 квітня 1920 року). Назва «Маразліївская» поверталася вулиці двічі: 19 листопада 1941 року (але після 14 квітня 1944 року була повернена назва «Енгельса») та 20 вересня 1991 року.


Зобр:1шт.


Назва:Горшков Володимир Павлович

-Знайдено: + Володимир Павлович Горшков (19 листопада 1926 — 7 липня 2002, Київ) — український історик, дослідник історії партій і соціальних рухів, історії КПРС.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 19 листопада 1926 року. У 1941 році закінчив сім класів Шалигінської середньої школи. Того ж року евакуйований до Алтайського краю. В липні 1943 року закінчив парашутну школу в місті Барнаулі[58]. У листопаді 1943 року призваний до лав Червоної армії. З грудня 1943 року по травень 1944 року навчався в Іркутській школі авіамеханіків, після закінчення якої був направлений у Вознесенське училище льотчиків на посаду механіка. Брав участь у радянсько-японській війні. В липні 1946 року демобілізований за станом здоров'я.


Назва:Краснянська Ірина Василівна

-Знайдено: + Красня́нська Іри́на Васи́лівна (нар. 19 листопада 1987 р., Вологда) — заслужений майстер спорту зі спортивної гімнастики, чемпіонка світу 2006 р.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Ірина Краснянська народилася 19 листопада 1987 р. у Вологді, Росія. Спортивною гімнастикою почала займатися в 5 років[59].


Назва:Херсонське адміралтейство

-Знайдено: + Херсо́нське адміралте́йство — центр військового кораблебудування в місті Херсон в гирлі Дніпра. Адміралтейство було закладене 19 листопада 1778 року і проіснувало до 1829 року.


Зобр:1шт.


Назва:Романова Наталія Андріївна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 28 квітня 2006 — 19 листопада 2010 — голова Чернігівської обласної ради.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  2. http://nt.ck.ua/paper/2008/44/341/
  3. http://www.ntu-kpi.kiev.ua/newspaper/724-14.php
  4. а б в Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою VO2 не вказано текст
  5. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою UG не вказано текст
  6. П.Гуцал, Б.Пиндус. Темницький Володимир-Лука Миколайович // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2008. — Т. 3 : П — Я. — 708 с. — ISBN 978-966-528-279-2. с.391
  7. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  8. Придеснянський колгоспник. — 1959. — 19 листопада.
  9. Прокопчук Віктор Вшанування пам'яті Ф. П. Шевченка на його батьківщині у м. Дунаївці на Інститут історії НАН України (PDF)
  10. Розпорядження Кабінету Міністрів України № 915-р від 19.11.2012
  11. Стадион Спартак передали в пользование Черноморцу. football.ua (рос.). 06-02-2009. 
  12. Перший матч на новому стадіоні в Одесі відбудеться 19 листопада. ua.korrespondent.net. 29-09-2011. 
  13. Дніпропетровський ювілей. ФФУ. 17 листопада 2008. Процитовано 19.11.2008. 
  14. Перемога в ювілейному матчі. ФФУ. 19 листопада 2008. Процитовано 19.11.2008. 
  15. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
    Підзаголовок:== Нагороди ==
    Знайдено: + nreg=1317/2003 Указ Президента України № 1317/2003 від 19 листопада 2003 року «Про відзначення державними нагородами України членів Академії правових наук України»]
  16. Указ Президента України № 1473/99 від 19 листопада 1999 року «Про відзначення нагородами України працівників агропромислового комплексу»
  17. Герої України
  18. [http://www.nrcu.gov.ua/index.php?
  19. http://www.ufb.org.ua/sektor-blagodijnosti/privatna-blagodijnist/doslidzhennja-privatnoi-blagodijnosti.htm?
  20. Вечірній Київ. — 1970. — 30 квітня.
  21. Косіора демонтували. У столиці знесли пам’ятник одному із співавторів Голодомору // «День». — 2008. — 22 листопада.
  22. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  23. Хроніка культурного життя Кіровоградщини (оглядова довідка за матеріалами преси та неопублікованими документами за листопад 2004 року)
  24. Mykhailychenko called up three players from Metalist — UA-Football.com
  25. [http://brovary.kiev.ua/index.php?
  26. [http://brovary.kiev.ua/index.php?
  27. Ющенко відкрив у Харкові меморіал пам'яті Жертв Голодомору на www.rosbalt.ru
  28. ХАРКІВ. Президент України Віктор Ющенко відкрив меморіальний комплекс в пам'ять про жертв Голодомору на orthodoxy.org.ua («Православіє в Україні» — інтернет-видання УПЦ)
  29. Велигорський М., голова С. Т. «Україна». Півтора року… // Борітеся-Поборете…: Огляд діяльності Спортового Товариства «Україна» в Торонті, Канада за роки 1948–1949. — Торонто: друкарня ОО. Василіян, 1950. — С. 11.
  30. Велигорський М., голова С. Т. «Україна». Півтора року… // Борітеся-Поборете…: Огляд діяльності Спортового Товариства «Україна» в Торонті, Канада за роки 1948–1949. — Торонто: друкарня ОО. Василіян, 1950. — С. 12.
  31. Велигорський М., голова С. Т. «Україна». Півтора року… // Борітеся-Поборете…: Огляд діяльності Спортового Товариства «Україна» в Торонті, Канада за роки 1948–1949. — Торонто: друкарня ОО. Василіян, 1950. — С.16.
  32. У статті на позначення Української Православної Церкви у єдності з Московським Патріархатом використовуються її офіційні назви — Українська Православна Церква, Київська Митрополія або УПЦ
  33. Указ Президента України № 1055/2008 від 19 листопада 2008 року «Про нагородження А. Близнюка орденом „За заслуги“»
  34. Сьогодні, 19 листопада, відкриють новий стадіон у Міському саду (рос.)
  35. Украина — «Черноморец» (Одесса) — «Карпаты» (Львов) — Чемпионат.ру
  36. UA-Футбол. У «Волині» ще два новачки
  37. Ковба Ж. Секретар високопреосвященного митрополита // Дзеркало тижня. — № 6, 16 лютого 2002
  38. [http://brovary.kiev.ua/index.php?
  39. [http://brovary.kiev.ua/index.php?
  40. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою І47 не вказано текст
  41. Ставиский В. И. [http://odrl.pushkinskijdom.ru/LinkClick.aspx?
  42. http://www.nkau.gov.ua/nsau/newsnsau.nsf/HronolU/26D95517FEB8FDBCC225790500236923?
  43. Аматорский кубок Украины выиграл ФК Буча
  44. «Кришталевий» дубль для Бучі
  45. Суперкубок Київщини виграв "Діназ"
  46. Новая жизнь суперкубка
  47. Протокол матча (німецькою). weltfussball.de. Архів оригіналу за 14 вересня 2012. Процитовано 5 березня 2012. 
  48. Vlahović, Nikola (19 November 2009). Inter se pojačao (Croatian). Sportnet.hr. Процитовано 19 November 2009. 
  49. Склад Правління Української асоціації районних та обласних рад
  50. FaceNews (рос.)
  51. Спикер скрывает семью и миллионы (рос.)
  52. СВЕДЕНИЯ, указанные в декларации об имуществе, доходах, расходах и обязательствах финансового характера за 2011 год Председателя Верховной Рады Автономной Республики Крым Константинова Владимира Андреевича
  53. Ołyka // Tygodnik Ilustrowany.—1860.—№ 62.—S.586 (пол.)
  54. Ігор Чорновол. Володимир Темницький — міністр УНР // Львівська газета, 27 травня 2012
  55. Переможцями Конкурсу блогів BUBA 2011 стали… | Watcher
  56. Постанова I-го пленуму Закарпатського обласного комітету КП (б) України
  57. Украина — Черноморец (Одесса) — Карпаты (Львов) — Чемпионат.ру
  58. Історичний факультет Київсьького національного університету імені Т. Г. Шевченка
  59. Ірина Краснянська на сайті спортивного клубу "Біола".