Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/1 серпня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Іван Багряний

-Знайдено: + * 1 серпня 2006 року Верховна Рада України відхилила проект Постанови про відзначення 100-річчя від дня народження видатного українського письменника, громадсько-політичного діяча, непохитного борця за незалежність України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Івана Багряного. Під час обговорення думки щодо відзначення ювілею видатного українського письменника розійшлися. Депутати з фракцій «Наша Україна» і БЮТ висловлювалися за вшанування пам'яті Івана Багряного. Депутати з фракцій Партії регіонів, КПУ та СПУ були проти. У підсумку за проект Постанови проголосувало всього 73 депутати — і він був відхилений [1]
-Знайдено: + art_id=73280&cat_id=33449 Пленарне засідання 1 серпня 2006 року]</ref>.


Зобр:2шт.


Назва:Леся Українка

-Знайдено: + 7 серпня 1907 р. Леся Українка та Климент Квітка офіційно оформили шлюб у церкві і оселились на вулиці Великій Підвальній (тепер вул. Ярославів вал), 32, кв. 11 у Києві[2]. 21 серпня вони разом вирушають до Криму, де К. Квітка одержав посаду в суді[3].
-Знайдено: + Померла 19 липня (1 серпня) 1913 року в Сурамі у віці 42 років. Похована на Байковому кладовищі в Києві (надгробний пам'ятник — бронза, граніт; скульптор Г. Л. Петрашевич; встановлений у 1939 році)[4].


Зобр:8шт.


Назва:Дніпропетровська область

-Знайдено: + * 1 серпня 1925 — ліквідовано Катеринославську губернію


Зобр:3шт.


Назва:Організація з безпеки і співробітництва в Європі

-Знайдено: + Нарада з безпеки та співробітництва в Європі, що проходила з 3 липня 1973 р. до 1 серпня 1975 р. за участю 33-х європейських держав, США і Канади, завершилася підписанням главами держав і урядів в Гельсінки Заключного акту, який став довгостроковою програмою дій з будівництва єдиної, мирної, демократичної і процвітаючої Європи. Нараду було започатковано як політичний консультативний орган, до якого ввійшли країни Європи, Центральної Азії та Північної Америки. 1 січня 1995 р., згідно з рішенням Будапештського саміту, Нарада з безпеки та співробітництва в Європі змінила свою назву на Організацію з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) і набула статусу міжнародної організації.


Зобр:3шт.


Назва:Костомаров Микола Іванович

-Знайдено: + Навесні 1846 року вчена рада Київського університету обрала Костомарова викладачем російської історії, а з 1 серпня — ад'юнкт-професором. З осені він почав читати лекції, викликаючи жвавий інтерес у студентів. З цього часу Костомаров заглибився в масштабну роботу з вивчення історії України. Тоді ж Костомаров зблизився з видатним київським релігійним філософом Петром Авсеньєвим, який читав лекції з філософії і психології в Київській духовній академії і Київському університеті. Його філософсько-психологічні праці (зокрема, в галузі етнопсихології) справили величезне враження на Костомарова.


Зобр:3шт.


Назва:Харпак Георгій

-Знайдено: +

Гео́ргій Харпа́к (фр. Georges Charpak, Жорж Шарпак; *1 серпня 1924, Дубровиця — †29 вересня 2010, Париж) — французький фізик єврейського походження, родом із Волині. Лауреат Нобелівської премії з фізики (1992) — за розвиток нових детекторів елементарних частинок, винахід так званих «камер Шарпака».



Назва:Політичні партії України

-Знайдено: + | 1 серпня 2001
-Знайдено: + | 1 серпня 2011
-Знайдено: + | 1 серпня 2011


Назва:Рух (партія)

-Знайдено: + ІІІ з'їзд відбувся 28 лютого — 1 березня 1992 р. Розколу Руху вдалося запобігти завдяки компромісу між прихильниками В'ячеслава Чорновола, з одного боку та Івана Драча і Михайла Гориня, з іншого; були обрані співголови — Іван Драч (згодом фактично вийшов із Руху), Михайло Горинь (у червні 1992 році склав повноваження співголови у зв'язку з обранням його головою УРП), В'ячеслав Чорновіл; заступники співголів — Михайло Бойчишин, Олександр Бураковський, Віктор Бурлаков (1 серпня 1992 року склав повноваження та залишив НРУ), Олександр Лавринович; Центральний провід: Генріх Алтунян, Лев Бірюк, Іван Бойчук, Олена Бондаренко, Віталій Дончик, Іван Заєць, Юрій Ключковський, Юрій Костенко, Сергій Одарич, Микола Поровський, Лесь Танюк, Віктор Цимбалюк, Василь Червоній, Володимир Черняк, Богдан Чорномаз, Іван Шовковий. Формально було проголошено про розпад коаліції навколо Руху. УРП і ДемПУ разом з декількома незначними за кількістю людей організаціями проголосили себе послідовними прихильниками президента України Леоніда Кравчука.


Зобр:7шт.


Назва:Гмиря Борис Романович

-Знайдено: + Бори́с Рома́нович Гми́ря (* 5 серпня 1903, Лебедин — † 1 серпня 1969, Київ) — видатний український оперний і камерний співак (бас). Народний артист СРСР (1951), лауреат Сталінської премії (1952).
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Помер Борис Гмиря 1 серпня 1969 року. Похований на Байковому цвинтарі в Києві. В 1979 році встановлено надгробок (граніт; скульптор К. А. Кузнецов, архітектор В. Г. Гнєздилов[5]. Насправді все спроектувала і їздила на Токівський кар'єр за гранітною глибою дружина Гмирі Віра Августівна. Упродовж двох місяців зранку до пізнього вечора вона перебувала на Байковому цвинтарі допоки не був встановлений надгробок, спостерігаючи, щоб все було зроблено згідно з проектом. Та найболючіше — їй довелося самій сплатити більшу частину вартості пам'ятника, оскільки ЦК КПУ відмовило у виділенні з держбюджету необхідної суми коштів. Оце така подяка митцю, на якому СРСР заробляв мільярди!


Зобр:5шт.


Назва:Копиленко Олександр Іванович

-Знайдено: + Олекса́ндр Іва́нович Копиле́нко (*1 серпня 1900, Костянтиноград — †1 грудня 1958, Київ) — український письменник, дитячий письменник, педагог, критик.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 1 серпня 1900 року в місті Костянтиноград у сім'ї залізничника (з 1922 — Красноград) Полтавської губернії. Тут в 1912 році вступає до Красноградської вчительської семінарії і в 1916 році закінчує його круглим відмінником природничого факультету.


Зобр:2шт.


Назва:Лівицький Андрій Миколайович

-Знайдено: + У березні 1917 p. призначений Золотоніським повітовим, а 1 серпня 1917 р. — Полтавським губернським комісаром. Як делегат І Всеукраїнського селянського з'їзду від Золотоніського повіту був обраний до складу ЦК Селянської спілки і став членом УЦР. Від серпня 1917 р. по травень 1918 р. був гласним Золотоніського повітового і Полтавського губернського земств, головою Золотоніських повітових і Полтавських губернських земських зборів, почесним мировим суддею Золотоніського повіту. Водночас очолював Золотоніський повітовий комітет і був членом Полтавського губернського комітету УСДРП. Входив до складу української делегації на переговорах у Брест-Литовську.


Зобр:7шт.


Назва:Великий князь київський

-Знайдено: + | Всеволод II Ольгович || 5 березня 1139 — 1 серпня 1146[6] || Ольговичі


Назва:Тернопіль

-Знайдено: + Засноване у 1540 році Яном Тарновським. До 1569 року належало до Теребовлянського староства (пізніше повіту) Руського воєводства Королівства Польського. У 1569–1772 роках вже у Речі Посполитій: у складі Теребовлянського повіту, Галицької землі Руського воєводства; у 17721810, 18151867 — центр Тарнопільського округу у складі Королівства Галичини та Лодомерії, 18101815 — Тернопільського краю Російської імперії, з 1854 до 1939 — адміністративний центр Тернопільського повіту у складі різних держав: Австро-Угорщини, ЗУНР, ГСРС, Другої Речі Посполитої. З 1920 — адміністративний центр воєводства, від 1939 — області. Наприкінці 1918-го до 2 січня 1919 року Тернопіль — столиця ЗУНР, а з 8 липня по 21 вересня 1920 року Тернопіль був столицею маріонеткового більшовицького державного утворення — Галицької СРР. У період нацистської окупації (1 серпня 1941 — квітень 1944) місто підпорядковувалося дистрикту «Галичина».


Зобр:32шт.


Назва:Коновал Пилип

-Знайдено: + Коновал був виписаний з лікарні на 22 вересня 1917 року, після чого його було приписано до 16-ї Канадського Резервного Батальйону (16th Canadian Reserve Battalion), а з 1 листопада 1917 року його було ще й призначено помічником Канадського військового офіцера-зв'язку в російському посольстві в Лондоні. Згодом, 30 грудня 1917 року Пилипа вже було призначено виконуючим обов'язки сержанта й залишався він на цьому посту до 1 серпня 1918 року, звідки Коновал уже повернувся в чині капрала. Протягом наступних шести місяців Пилипа Коновала було приписано до Канадського Лісового Корпусу в Англії(Canadian Forestry Corps in England) з відповідно його чину обов'язками в 1-му Канадському Резервному Батальйоні (підрозділі корпусу). За цей час Пилипа Коновала було ще й представлено до ордена «Св. Георгія 4-го ступеня» від імені Російської імперії.
-Знайдено: + * у місці народження Коновала — с. Кутківці, Чемеровецького району, Хмельницька обл.Україна, 21 серпня 2000 р.


Зобр:5шт.


Назва:Тростянець

-Знайдено: + | населення = 21 583 (1 серпня 2011)


Зобр:2шт.


Назва:Чеботарів Микола

-Знайдено: + Влітку 1917 р став членом Українського генерального військового комітету. У листопаді 1917 р. був відряджений до Харкова, де 5 грудня 1917 р. згідно з наказом Українського генерального військового секретаріату обійняв посаду військового комісара Слобожанщини, а за сумісництвом — командира 4-ї запасної бригади та начальника залоги м. Харкова. Був заарештований більшовиками, особисто допитувався головнокомандувачем більшовицьких військ В. Антоновим-Овсієнком. Був звільнений та приїхав до Києва, де з іншими українськими вояками (Волохом, Гомзиним тощо) почав організацію Гайдамацького Коша Слобідської України, який згодом очолив С. Петлюра. У квітні 1918 р. повернувся до Харкова, де мешкав приватно. У 1919 р. —— отаман Коша Охорони державного майна, начальник контррозвідчого відділу штабу Дієвої армії УНР. У червні—серпні 1919 р. — комендант тилу Дієвої армії УНР. З серпня 1919 р. — начальник політичного департаменту Міністерства внутрішніх справ УНР. Станом на 26 вересня 1919 р. — без посади, приділений до штабу Дієвої армії УНР. У жовтні 1919 р. — квітні 1920 р. — директор Департаменту політичної інформації МВС УНР. З 30 жовтня 1920 р. — начальник залоги Камянця-Подільського. З 1 травня 1920 р до 1 серпня 1928 р. — начальник Охорони Головного Отамана С. Петлюри.


Назва:Ялта

-Знайдено: + | агломерація = 141 203 1 серпня 2011


Зобр:15шт.


Назва:Олександрія

-Знайдено: + Місто розташоване на перехресті важливих торгівельних шляхів, що проходять з Півночі на Південь і з Заходу на Схід. Через Олександрію проходять автомобільні магістралі Кишинів-Волгоград, Одеса-Бєлгород, Київ-Кривий Ріг-Сімферопіль. Також пролягають залізничні магістралі: Львів-Донецьк-Луганськ, Одеса-Кривий Ріг-Київ, Одеса-Ростов-на-Дону, Одеса-Харків-Вороніж, Дніпропетровськ-Гродно, Київ-Адлер, Київ-Баку та ін. Через залізничну станцію міста курсує 40 потягів далекого прямування та 6 — міжміського сполучення. З 1 серпня 2003 року відкрито рух на другій швидкісній залізничній лінії Київ-Дніпропетровськ, яка проходить через Олександрію, перед цим було збудовано нове приміщення залізничного вокзалу. Через автостанцію міста пролягає 115 автобусних рейсів міжміського та 49 приміського сполучення. Внутрішньоміські перевезення забезпечують 14 перевізників, які виконують рейси за 19 маршрутами і 40 графіками. В місті також діють 8 добровільних об'єднань таксомоторів.


Зобр:43шт.


Назва:Українізація 1920—30-х

-Знайдено: + Другий декрет, ухвалений ВУЦВК і Раднаркомом УССР 1 серпня 1923, «Про заходи рівноправності мов і про допомогу розвиткові української мови» зобов'язував запроваджувати українську мову на всіх щаблях державного управління. Але обидва ці декрети (хоч ухвалені на підставі постанов XII з'їзду РКП(б) (1724 квітня 1923), на якому представники національних республік дуже гостро піднесли національне питання) наражалися на опір у самій КП(б)У(комуністична партія більшовиків України), де на ті часи українці становили меншість (КП(б)У тоді складалася в переважній більшості з росіян й осіб інших національностей, байдужих, а то й ворожих українській культурі). Інтенсивніша українізація почалася щойно з 1925, коли під тиском української частини КП(б)У були усунені з постів секретарів її ЦК Е. Квірінґ і Д. Лебедь, які доти одверто виступали проти будь-яких поступок українській культурі. У квітні 1925 ЦК КП(б)У ухвалив резолюцію про українізацію, в якій було зазначено, що «справа зміцнення союзу робітничого класу з селянством і зміцнення диктатури пролетаріату на Україні вимагає напруження ком. сил усієї партії для опанування української мови та українізації...» 30 квітня 1925 ВУЦВК і Раднарком УССР ухвалили спільну постанову про заходи щодо термінового проведення повної українізації радянського апарату, а пленум ЦК КП(б)У 30 травня — резолюцію на українізацію партійного та проф. апарату і радянських установ. Головною роллю у дальшому здійсненні українізації відігравав Народний комісаріат освіти (якому тоді підпорядковувались й усі ділянки культури), очолений до 1926 О. Шумським, а після його усунення М. Скрипником.


Назва:Українська Держава

Підзаголовок:=== Хронологія ===
Знайдено: + |1 серпня


Зобр:13шт.


Назва:Український національний фронт

-Знайдено: + 1 серпня 1967 р. Львівський обласний суд встановив кару - 6 років TCP та 5 років заслання - Іванові Губці, 26 серпня засудив на такий самий термін Мирослава Меленя, а згодом і Григорія Прокоповича.


Назва:Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка

-Знайдено: + 1 серпня 1944 року музеєві передано дві сусідні садиби під номерами 150 і 154. 25 жовтня 1946 року, після критики роботи музею за «ідеологічні зриви» у газеті «Львовская правда» експозицію було знову закрито для перебудови. Влітку 1949 року на подвір'ї музею встановлено погруддя Івана Франка роботи Григорія Пивоварова. Погруддя початково створене в гіпсі у 19371939 роках і перебувало в Києві. Відлите в бронзі у Львові і подароване музею вже після смерті скульптора. 9 квітня 1956 року Всесвітньою Радою Миру прийнято рішення про відзначення на міжнародному рівні 100-річчя від дня народження Івана Франка. До цієї нагоди в музеї було відкрито нову експозицію.


Зобр:4шт.


Назва:Західноукраїнська Народна Республіка

Підзаголовок:=== Еміґрація ===
Знайдено: + 1 серпня 1920 у Відні сформовано закордонний (екзильний) уряд Диктатора ЗУНР, головна мета якого — домагатися відновлення незалежності ЗУНР дипломатичними засобами. Є. Петрушевич склав тимчасовий уряд для Східної Галичини: секретар закордонних справ — С. Витвицький, секретар політичної пропаганди — К. Левицький, секретар внутрішніх справ, судівництво — О. Ганінчак, секретар фінансів і торгівлі — В. Сінгалевич. Сформовано дорадчу раду, до якої входило 7 членів Національної Ради.
Підзаголовок:=== Еміґрація ===
Знайдено: + 11 серпня диктатор ЗУНР Евген Петрушевич додатково включив до складу свого уряду уповноваженого, відомого діяча УНТП Романа Перфецького - як референта краю - для керівництва соціально-політичними процесами у Галичині.


Зобр:3шт.


Назва:Синельникове

-Знайдено: + | населення = 31 552 (1 серпня 2011)


Зобр:1шт.


Назва:Галичина

-Знайдено: + Під час радянсько-німецької війни 19411945 рр. Галичина була окупована німецькими військами і 1 серпня 1941 р. її включили до складу Генеральної губернії як окремий дистрикт.


Зобр:17шт.


Назва:Феодосія

-Знайдено: + | агломерація = 105 264 1 серпня 2011


Зобр:52шт.


Назва:Теребовля

-Знайдено: + 1 серпня 1934 року було утворено сільську гміну Трембовля, до якої увійшли навколишні давніші гміни. У Теребовлі був адміністративний центр гмінної влади, проте саме місто утворювало окрему міську адміністративну одиницю і не входило до складу цієї гміни. Проте до неї входило село Волиця, яке зараз є частиною міста[7]


Зобр:25шт.


Назва:Тернівка (місто)

-Знайдено: + | населення = 29 066 (1 серпня 2011[8])


Зобр:3шт.


Назва:Ріхтер Святослав Теофілович

-Знайдено: + Святосла́в Теофі́лович Рі́хтер (*7 (20) березня 1915(19150320), Житомир — †1 серпня 1997) — радянський піаніст німецького походження.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + В 1989 році в Цюриху Ріхтерові була зроблена операція на серці. В останні роки проживав у Парижі, а незадовго до смерті, 5 липня — повернувся в Москву. Помер 1 серпня 1997 року.


Зобр:4шт.


Назва:Миргород

-Знайдено: + | населення = 41 267 (1 серпня 2012)


Зобр:28шт.


Назва:Німецька мова

-Знайдено: + З 1 серпня 2007 набув чинності остаточний варіант закону про реформу німецького правопису, що спростив письмову мову. Нові правила пунктуації й орфографії обов'язкові для всіх без винятку державних установ і закладів системи освіти.


Зобр:17шт.


Назва:Історичні землі України

-Знайдено: + 1 серпня 1941 року з Галичини (територія близько 50 тисяч км²) було утворено окремий дистрикт і об’єднано з територією Генеральної Губернії.


Зобр:2шт.


Назва:Володимир-Волинський

-Знайдено: + title=Файл:Sbornik_zakonov_1938-1956.djvu&page=87]</ref>; пол. Włodzimierz Wołyński)  — місто обласного значення в Україні, центр Володимир-Волинського району Волинської області. Колишня назва — Володимир. Станом на 1 серпня 2012 року в місті проживає 38,6 тис. осіб[9]. Шлях до облцентру Луцька проходить автотрасою Н22.


Зобр:10шт.


Назва:Глухів

Підзаголовок:== Населення ==
Знайдено: + Згідно з даними облуправління статистики, переломним моментом у демографічному розвитку міста став проміжок часу між 1955 та 1989 роками. Населення Глухова на 1 серпня 2011 року становило 35 115 осіб і у порівнянні з 1989 роком воно, відповідно, зменшилося на 2,1%.


Зобр:36шт.


Назва:Буковина

-Знайдено: + Під час Російсько-турецької війни (1768–1774) Буковина з 1769-го року перебувала під контролем російської армії. Після завершення війни Габсбурзька монархія, бажаючи покращити сполучення між своїми землями, висунула претензії на Буковину. Свої вимоги вона аргументувала тим, що за результатами Першого поділу Речі Посполитої 1772-го року Габсбурзька монархія володіла Галичиною та мала права на всі історичні землі колишнього Галицького князівства. Російська імперія залишила Буковину 1774-го року. 31 серпня того ж року австрійські війська під командуванням генерала Габріела Сплені зайняли Чернівці. Остаточне зайняття Буковини завершилось у другій половині жовтня 1774-го року. 7 травня 1775-го року в Константинополі було укладено Конвенцію між Османською імперією та Габсбурзькою монархією про передачу Буковини. 25 лютого 1777-го року, після остаточної демаркації кордонів, було ратифіковано Конвенцію від 7 травня 1775-го року. 12 жовтня 1777-го року Буковина присягнула на вірність Габсбурзькій монархії, у складі якої Буковина перебувала до 1918-го року<!
-Знайдено: + На основі цісарського патенту від 6 серпня 1786-го року Дистрикт Буковина реорганізували в Буковинський округ Королівства Галичини та Володимирії, а Військова Адміністрація, виконавши місію організації влади перехідного періоду, передала повноваження Окружному Управлінню. Останнім Головою Військової Адміністрації був генерал Карл фон Енценберг, який водночас став і першим керівником цивільної адміністрації краю. Окружне Управління розміщувалась в Чернівцях. Керував Управлінням староста, якого разом з комісарами призначав особисто цісар, а решту чиновників — окружний староста самостійно. Округ поділявся на 4 дистрикти1 серпня 1794-го року — повіти) та окремий Довгопільський окіл. Кожен повіт складався з 12 околів по 10 громад у кожному. Повітові управи, які підпорядковувались Окружному Управлінню, очолювались повітовими старостами. У військовій галузі Буковинський округ поділявся на Чернівецький і Сучавський полкові райони. У 1820-их роках на Буковині було запроваджено рекрутський набір до австрійської армії. Служба тривала 14 років і лише з 1845-го року була скорочена до 8-ми.


Зобр:38шт.


Назва:Павлоград

-Знайдено: + | населення = 110 552 (1 серпня 2012 р.)[10]


Зобр:8шт.


Назва:Динамо (Київ)

-Знайдено: + | 1 серпня 2009
-Знайдено: + | 31 серпня 2010


Зобр:34шт.


Назва:Очаків

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Остаточно Очаків був звільнений від турецького владицтва 6 грудня 1788 року, коли російські війська по командуванням князя Потьомкіна штурмом захопили фортецею. Цьому передувала блискуча перемога Олександра Суворова, яка прискорила перемогу Росії у війні, коли він з меншими силами російських військ знищив турецький десант, який 1 серпня 1787 висадився на Кінбурнській косі. У битвах при форті Кінбурн, в Дніпро-бузькому лимані, при облозі і штурмі Очакова своєю безстрашністю і героїзмом відзначилися загони козаків Чорноморського війська, очолювані кошовим отаманом Сидором Білим, а після його загибелі — Захаром Чепігою.


Зобр:2шт.


Назва:Вільногірськ

-Знайдено: + | населення = 23 795 1 серпня 2011


Зобр:1шт.


Назва:Новомосковськ

-Знайдено: + | населення = 70 547 1 серпня 2011


Зобр:2шт.


Назва:Армянськ

-Знайдено: + | населення = 22 530 осіб (1 серпня 2011)


Зобр:4шт.


Назва:Українська православна церква (Московський патріархат)

-Знайдено: + Українська православна церква має розгалуджену систему духовної освіти — академії, семінарії, інститут, училища, ліцей, курси та недільні школи. Станом на 1 серпня 2011 року налічується 10 вищих духовних навчальних закладів: Київські духовні академія і семінарія, Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія, Волинська духовна семінарія, Одеська духовна семінарія, Полтавська місіонерська духовна семінарія, Почаївська духовна семінарія, Таврійська духовна семінарія у Сімферополі, Харківська духовна семінарія, Чернівецький православний богословський інститут і Луганський богословський університету на честь Архістратига Михаїла.


Зобр:5шт.


Назва:Збройні сили України

-Знайдено: + * 1 серпня — День Військово-морських сил ЗС України


Зобр:13шт.


Назва:Тарас Бульба-Боровець

-Знайдено: + 20 червня 1940 року за наказом Президента УНР в екзилі Андрія Лівицького мав сформувати та очолити УПА «Поліська Січ». У ніч 1 серпня 1940 разом із розвідницею-кур'єром Валентиною Кульчинською перетинає радянський кордон для виконання наказу — перепливає ріку Буг поблизу м. Влодави і потрапляє під сильний обстріл прикордонників.[11] Кульчинська загинула, а Боровець до місця призначення пішов сам. Там зайнявся підготовкою кадрів для майбутньої «Поліської Січі», УПА. Передбачалося створення й інших окружних бойових одиниць — наприклад, «Волинська Січ», «Полтавська Січ»[12], що виявилося зокрема в пануванні російської мови. Російською мовою велось діловодство партійних і державних, установ; нею ж друкувалася більшість офіційних органів преси, декретів, відозв тощо. Книжкова продукція 19191923 за мовою була переважно російською[13]. Розпочата на підставі постанови XII З'їзду РКП(б) 1923 декретом Ради Народних Комісарів УС СР від 27 липня 1923 українізація[14] шкільновиховних і культурно-освітніх установ, поширена постановою ВУЦВК і РНК УРСР від 1 серпня 1923 на державний апарат, була ведена з не абиякими труднощами, при опорі з боку росіян або зрусифікованих елементів. Та незабаром темп українізації був чимало послаблений. Виступаючи офіційно проти будь-яких «спроб утворити для російської культури в Україні панівне становище, що його вона мала за царату», ЦК КП(б)У, в постанові від 19 квітня 1927, вирішив «визнати за російською мовою особливе значення». У наступні роки, зокрема з 1930, у партійних колах посилився активний опір українізації, поєднаний з тенденцією ревізувати постанову XII з'їзду РКП(б) і визнати її неактуальною. 19321933 українізацію замінив гострий протиукраїнський і одночасно русифікаційний курс[15]. Культурні, державні або й партійні діячі, які здійснювали українізацію, були заарештовані, заслані чи розстріляні, а один з головних ініціаторів українізаційного руху, нарком освіти УРСР у 19271933 М. Скрипник — вчинив самогубство. Була припинена незначна українізація на Кубані та на інших українських територіях в РРФСР, і посилалася русифікація українців поза межами УРСР.


Зобр:6шт.


Назва:Тузла (острів)

Підзаголовок:== Культура ==
Знайдено: + 12 серпня 2008 року на острові Тузла проводився Перший міжнародний літературно-художній українсько-кримсько-татарсько-російсько-білоруський фестиваль «Барикада на Тузлі» за сприяння мистецького об'єднання «Остання барикада». Ідея фестивалю є у тому, щоб показати, що Крим може асоціюватися не лише з курортним сезоном чи зовнішніми політичними негативними факторами, а і з розвитком сучасної української культури. Окрім самої Тузли, частина фестивалю пройшла у Керчі та Сімферополі.


Зобр:2шт.


Назва:Ведель Артем Лук'янович

-Знайдено: + 1 серпня 1799 року київський губернатор П. І. Салтиков рапортував, що капітан Ведель «в дом сумасшедших для содержания без випуску отдан». Наступник імператора Павла I імператор Олександр I на справі Веделя 15 травня 1802 написав: «…оставить в нынешнем полонении».


Зобр:1шт.


Назва:Симоненко Петро Миколайович

-Знайдено: + Симоне́нко Петро́ Микола́йович (*1 серпня 1952, Донецьк) — народний депутат України, член Комітету ВРУ з питань правової політики (з грудня 2012), голова фракції КПУ (з грудня 2012); перший секретар ЦК КПУ (з червня 1993).
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден Дружби (Російська Федерація, 1 серпня 2012) — за великий внесок у розвиток і зміцнення дружби і співробітництва з Російською Федерацією[16]


Зобр:1шт.


Назва:Карпати (Львів)

-Знайдено: +

(«Львівський залізничник», 21 серпня 1969)


-Знайдено: + Літо 1999 року ознаменувалось частковою реконструкцією домашньої арени — замість дерев'яних лавок на стадіоні «Україна» було встановлено пластикові сидіння. Львів готувався приймати ігри «Карпат» у Кубку УЄФА. Через це кілька перших домашніх матчів клубу у чемпіонаті України 1999/2000 відбулося на стадіоні СКА, де «Карпати» не приймали суперників ще з 1960-х років. Тимчасове повернення виявилось вдалим: 1 серпня 1999 року зафіксовано найбільшу перемогу «Карпат» у вищій лізі чемпіонату країни, коли одеський «Чорноморець» поступився у Львові з рахунком 0:5. Отож історичний успіх здобуто не на стадіоні «Україна», де «зелено-білі» провели 99% всіх домашніх ігор першості України, а на стадіоні СКА.


Зобр:32шт.


Назва:Нижні Гаї

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 1 серпня 1934 року було створено гміну Нойдорф в Дрогобицькому повіті з центром в селі Нойдорф. До неї увійшли сільські громади: Болехівців, Верхніх Гаїв, Нижніх Гаїв, Нойдорф, Почаєвичів, Раневичів[17]


Зобр:1шт.


Назва:Теліга Михайло Якович

Підзаголовок:=== Еміграція ===
Знайдено: + Олена разом з Михайлом брала участь у танцювальній групі Василя Авраменка в 19251927 рр. Приязнь перетворилася на любов і їх повінчав православний священик Євген Погорецький 1 серпня 1926 р. в євангелицькій церкві св. Миколи в Подєбрадах (Теліга: 208-9).


Зобр:1шт.


Назва:МТС Україна

Підзаголовок:=== Jeans ===
Знайдено: + Віртуальний GSM оператор молодіжного переваги. Дата виходу на ринок 1 серпня 2003 рік а.


Зобр:1шт.


Назва:Зельдович Мойсей Гораційович

-Знайдено: + Мойсе́й Гораці́йович Зельдо́вич (* 1 серпня 1919, Кам'янець-Подільський — †  2 грудня 2008, Польща) — український літературознавець, доктор філологічних наук (1969), професор (1972).


Зобр:1шт.


Назва:Микулинці

-Знайдено: + З 1 серпня 1934 до осені 1939 містечко було адміністративним центром сільської гміни Микулинці. Проте до складу гміни воно не входило, а утворювало окрему міську[18]


Зобр:15шт.


Назва:Адміністративний поділ Тернопільської області

-Знайдено: + У липні 1941 після початку німецько-радянської війни Тернопільщину окупували німецько-нацистські загарбники. Територія колишнього Тернопільського воєводства була приєднана 1 серпня 1941 до дистрикту «Галичи­на» Ген. губернії Німеччини. Тут було відновлено поділ на повіти і гміни. Територія Кременецького повіту Волинського воєводства гітлерівці долучили до генерального округу «Волинь і Поділля» рейхскомісаріату «Україна», створеного 20 серпня 1941. На окупованих землях адміністративні функції виконували німецькі військові власті.


Зобр:2шт.


Назва:Григорій (Коханович)

-Знайдено: + | обрання = 1 серпня 1809 як коад'ютор
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Григорій Коханович народився у Білорусі. Освіту здобув у Вільні. Після висвячення у сан священика обіймав посади крилошанина, віцеофіціала, а згодом офіціала у Полоцькій капітулі. У 1807 став луцьким єпископом. У вересні 1808 отримав дозвіл Апостольського Престолу на кумуляцію єпархій. 1 серпня 1809 російський імператор Олександр І номінував Кохановича на наступника митрополита Іраклія Лісовського[19]. Помер у 1814 в Жидичині на Волині. Згідно з його бажанням, висловленим на смертному одрі, адміністрацію митрополичої єпархії доручено полоцькому архієпископові Івану Красовському, а Луцьку єпархію передано тимчасово під управу берестейського єпископа Йосафата Булгака.


Назва:Сарана Федір Кузьмович

-Знайдено: + Фе́дір Кузьми́ч Сарана́ (26 вересня 1921, с. Йосипівка, нині Новомиргородського району Кіровоградської області — †1 серпня 1995, Київ; поховано в рідному селі) — український бібліограф і літературознавець. Шевченкознавець.


Назва:Заклунна-Мироненко Валерія Гавриїлівна

-Знайдено: + З 1 серпня 1966 року працює в Київському російському драматичному театрі імені Лесі Українки (нині Національний академічний театр російської драми імені Лесі Українки).


Назва:Куць Ярослав Йосипович

-Знайдено: + Ку́ць Яросла́в Йо́сипович(*1 серпня 1955, с. Курдибанівка, Бучацький р-н, Тернопільська область) — український шрифтовий дизайнер, автор типографських шрифтів «Потік», «Львівський», «Голоско», «Нарис».


Назва:Абаза Віктор Іванович

Підзаголовок:== Служба ==
Знайдено: + * 1914, 23 грудня — 1916, 1 серпня: командир 2-го дивізіону 9-ї артилерійської бригади Російської армії (Полтава)[20].


Зобр:8шт.


Назва:Ян Каспрович

-Знайдено: + Ян Каспро́вич (пол. Jan Kasprowicz; *12 грудня 1860, Шимбор —†1 серпня 1926, Поронін) — польський поет-модерніст, працював у редакції газети «Kurier Lwowski». Згодом професор і ректор Львівського університету. Хрещений батько Андрія Франка.


Зобр:1шт.


Назва:Любар

-Знайдено: + 2 липня 1651 р. під Любаром Хмельницький був звільнений з татарського полону, до якого він потрапив під час битви під Берестечком. У супроводі кількох мурз і 100 козацьких вершників гетьман прибув до Любара. Він повідомив міщанам, що поспішає набирати військо «для звільнення полків, які лишилися під Берестечком». Звідси він вирушає до Паволочі.[21] В серпні 1651 р. під Любаром загін поляків, які після поразки селянсько-козацького війська під Берестечком рушили на Волинь і Київщину, терпів голод через нестачу продуктів, про що писав шляхтич М‘ясковський королю Яну Казиміру в листі, адресованому з Любара 1 серпня 1651 р.[22] Саме тоді Любар зазнав великих пограбувань від військ польського короля.[23] Коли ворог підійшов до Любара, козацькі загони відступили від містечка. Однак кілька сотень козаків разом з міщанами закрилися у місцевому замку. Не маючи сили здолати опір, ворог вдався до хитрощів: було запропоновано тим, хто складе зброю, зберегти життя. Частина обложених захисників погодилася, інші відмовилися. У сутичці перемогли прихильники капітуляції, і браму було відчинено. Жовніри вдерлися до замку і перебили всіх підряд. Кілька десятків козаків зачинилися в одному із будинків містечка, вчинили героїчний опір і всі загинули. Саме містечко зазнало значних руйнувань.[21] Лютують татари — лише під час нападу 1653-го з Любара у неволю забирають біля 300 чоловік. Колотнеча продовжується і за Коліївщини.


Зобр:5шт.


Назва:Радянський партизанський рух на території України у часи Другої світової війни

-Знайдено: + 1 серпня 1943 під Делятином німці розбили загін Ковпака (в бою коло села Заріччя загинув комісар загону генерал О. Руднєв). З метою захистити рідні терени і мирне населення від розбою та мародерства радянських партизан, УПА знищувало розпорошені після розгрому малі рештки загону Ковпака. За Армстронґом, з 3500 ковпаківців залишилося ледве 500. Проте рейд Ковпака мав психологічний успіх, бо створив хаос у Галичині восени 1943 й радянська пропаганда чудово використовувала це для підняття бойового духу в Червоній Армії й для культивації віри в її перемогу серед населення на окупованих німцями територіях.


Зобр:1шт.


Назва:Старошведське

-Знайдено: + З початком Першої світової війни зв'язок зі Швецією знову перервався. Після революції шведські колоністи попросили дозволу залишити Радянську Україну і вирушити на історичну Батьківщину, де за їхні права виступали багато людей за підтримки архієпископа Натана Седерблома. 1 серпня 1928 року 881 мешканців Старошведського прибули до Швеції. Близько сотні з цих переселенців пізніше вирушили до Канади, слідом за тими, хто поїхав туди ще зі Старошведського. Більшість із них оселилися в Манітобі, хоча дехто потім повернувся до Швеції.


Зобр:3шт.


Назва:Національний лісотехнічний університет України

-Знайдено: + В університеті на виконання Постанови Верховної Ради України від 20 лютого 2003 р. № 565-IV «Про рекомендації парламентських слухань щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства в Україні», рішення Міністерства освіти і науки України, а також ухвал Вченої ради НЛТУ України від 25 березня 2004 р. створено 1 серпня 2004 року на правах нового факультету Інститут екологічної економіки (організований на базі Центру підготовки магістрів з «Економіки довкілля і природних ресурсів (ENARECO)», який було організовано у 1998 р. за результатами виконання європейського проекту програми TEMPUS-TACIS у партнерстві з провідними університетами Німеччини, Бельгії та Італії).


Зобр:3шт.


Назва:Знам'янка

-Знайдено: + Від 1 серпня 2008 року проведено реорганізацію загальноосвітньої школи № 2 у навчально-виховний комплекс (НВК) «Знам'янська загальноосвітня школа І — ІІІ ступенів № 2 — ліцей», де відкрито 2 ліцейні класи фізико-математичного та гуманітарного профілю. При НВК організовано роботу 4-х класів із заочною формою навчання.


Зобр:21шт.


Назва:Інститут зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України

-Знайдено: + Надалі саме з цього осередку почалося формування Інституту зоології АНУ. Офіційною датою створення Інституту стало 1 серпня 1930 року. Першим директором Інституту став видатний зоолог Шмальгаузен Іван Іванович, ім'я якого зараз і носить установа.


Назва:Південна залізниця

-Знайдено: + * 2000 рік — Миргород — Гоголеве (відкриття 1 серпня) (14 км).
-Знайдено: + * 2008 рік — Полтава-Південна (відкриття 21 серпня).


Зобр:2шт.


Назва:Новинар (журнал)

-Знайдено: + 1 серпня 2008 року вийшов останній номер. Видавництво KP Media припинило видавництво журналу через важкість залучення аудиторії в зв'язку з складнощами з його розповсюдженням. Планувалося, що журналісти часопису переорієнтуються на роботу на сайті novynar.com.ua[24]. У 2012 році, проте, сайт перестав оновлюватися, а 2013-го взагалі зник.


Назва:Дзвинячка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + З 1 серпня 1934 року Гміна Дзвинячка (пол. Gmina Dźwiniaczka) — адміністративна одиниця, що входила до Борщівського повіту Тернопільського воєводства ІІ Речі Посполитої. Утворена внаслідок адміністративної реформи. У 1939 році з приходом радянської влади, була скасована.


Назва:Національний художній музей України

-Знайдено: + |established = 1 серпня 1899
-Знайдено: + Роботу з організації й спорудження музею здійснило створене 1897 року на основі Товариства заохочення мистецтв Київське товариство старожитностей і мистецтв, яке мало на меті «збирання пам'яток в інтересах науки, а також для розвитку естетичного смаку і художньої освіти». 1 серпня 1899 р. у 5 залах 1-го поверху музею відкрили археологічну виставку історичних знахідок Вікентія Хвойки з нагоди XI Всеросійського археологічного з'їзду, що відбувався в Києві. Цей день прийнято вважати датою заснування музею.


Зобр:9шт.


Назва:Безбородьки (село)

-Знайдено: + | населення =1 001 чоловік (на 1 серпня 2008 року)
-Знайдено: + Безборо́дьки — село в Україні в Драбівському районі Черкаської області, центр сільської ради. Населення — 1 001 чоловік (на 1 серпня 2008 року).


Назва:Митлашівка

-Знайдено: + | населення =925 (1 серпня 2008 року)
-Знайдено: + Ми́тлашівкасело в Україні в Драбівському районі Черкаської області, центр сільської ради. Населення — 925 чоловік (на 1 серпня 2008 року).


Назва:Новомиргород

-Знайдено: + 1 серпня 1941 року почалась німецька окупація Новомиргорода та Златополя. Понад 1 тис. юнаків і дівчат вивезено на каторжні роботи до Німеччини, близько 5 тис. жителів страчено. На території Златополя знаходилось гетто, де в 19421943 роках було розстріляно або отруєно газом близько 1200 євреїв. Обидва міста було звільнено від німецької окупації в ході Корсунь-Шевченківської операції близько 10-ї години ранку 11 березня 1944 року.


Зобр:39шт.


Назва:Судацька міськрада

-Знайдено: + | населення = 30 415 1 серпня 2011


Назва:Інокентій (Лотоцький)

-Знайдено: + До листопада 1946 року о. Лотоцький вів душпастирську працю серед українців у Бельгії, а при кінці того року виїхав до США і працював як маґістр новіціату та ігумен до 1951 р. в Давсон, Філадельфія. У 19511953 рр. був протоігуменом американської провінції Василіянського Чину з осідком у Нью-Йорку, а після того, до 1958 р. був там же парохом української церкви св. Юра. Коли в 1958 році відкрили новіціат у Ґленкові, перейшов туди на маґістра. У січні 1960 р. став ігуменом василіянського монастиря у Чикаго, а від листопада 1961 р. — також парохом церкви св. Миколая. З 1 серпня 1962 р. його переведено на становище ігумена і пароха церкви Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці в Гемтремку.


Назва:Логачов Віктор Степанович

-Знайдено: + Логачов Віктор Степанович (1 серпня 1941 року) — український письменник та журналіст, член Національної спілки письменників України з 1979 р.


Зобр:1шт.


Назва:Осецький Олександр Вікторович

-Знайдено: + З 26 липня 1914 р. — підполковник з переведенням до 6-го гренадерського Таврицького полку (Москва). 19 листопада 1914 р. — полковник за бойові заслуги з призначенням командиром 3-го гренадерського Перновського полку. 18 грудня 1914 р. був нагороджений Георгіївською зброєю за бій 79 листопада 1914 р біля с. Віржбице, де тимчасово очолював 6-й гренадерський Таврицький полк. 28 вересня 1914 р. був контужений біля м. Нова Олександрія, 1 серпня 1915 р. вдруге контужений біля с. Корчувка. З 14 лютого 1917 р. — командир бригади 31-ї піхотної дивізії. З травня 1917 р. — командир бригади 2-ї гренадерської дивізії Гренадерського корпусу. Останнє звання у російській армії — генерал-майор.


Зобр:1шт.


Назва:Галицька Соціалістична Радянська Республіка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Наприкінці липня Червона армія вступила на територію Галичини, 1 серпня Галревком перебрався в Тернопіль, де ухвалив декрет «Про встановлення радянської влади в Галичині».
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 1 серпня опубліковано декрет № 1 Галревкому про встановлення радянської влади в Галичині; Постанова про конфіскацію поміщицької землі, врожаю і сільськогосподарського реманенту і про передачу їх органам радянської влади; Тимчасова інструкція про організацію органів радянської влади; Декларація № 2 про права й обов'язки робітників в ГСРР; Декрет № 2 про відокремлення церкви від держави і школи.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 11 серпня відбувся в Тернополі перший пленум ЦК КПГ, на якому затверджено новий склад п'ятичленної колегії Галревкому (Політбюро ЦК КПГ): В. Затонський (голова), М. Баран (заступник голови), М. Левицький, К. Литвинович, А. Бараль.


Назва:Афнер Григорій Парфентійович

-Знайдено: + Григорій Афнер народився 1 березня 1890 року. Походив з міщан Київської губернії. 1 серпня 1914 року був мобілізований до армії, зарахований до 12-го запасного батальйону. 30 вересня 1914 року витримав іспит на звання прапорщика. З 23 червня 1915 року — молодший офіцер 196-го піхотного Інсарського полку. Був тричі поранений та один раз — контужений. Останнє звання у російській армії — поручик.


Зобр:1шт.


Назва:Димитрій (Рудюк)

-Знайдено: + | періодпочаток_4 = 1 серпня 2010


Назва:Матчак Михайло

-Знайдено: + У першому листі, який йому дозволили написати дружині, від 1 серпня 1948 року він написав: "Я здоров фізично і душевно  — оптиміст. Вірю, що і в моїй справі скоро побідить правда і справедливість". Але так не сталося!


Зобр:3шт.


Назва:Ніколаєв Володимир Костянтинович

-Знайдено: + Ніколаєв Володимир Костянтинович (нар. 1 серпня 1945) - донор.


Назва:Криворізький швидкісний трамвай

-Знайдено: + З 1 серпня 2005 року вартість проїзду становила 60 копійок[25], з 1 вересня 2006 року — 1 гривню[26], з 13 серпня 2011 року проїзд коштує 1,20 гривень.


Зобр:4шт.


Назва:Поворськ

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Великої шкоди селу завдала Перша світова війна, під час якої значна частина будівель була спалена. У 1915 році, після жорстоких боїв, село захопили австро-німецькі окупанти, яких на початку 1919 року змінили польські війська. 1 серпня 1920 року 25-а стрілецька Чапаєвська дивізія Червоної Армії під командуванням Бахтіна здобула Поворськ. Тут деякий час перебував і штаб дивізії. Під час відступу польські війська пограбували і спалили частину села.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 1 серпня 1934 року селяни Поворська вирішили відзначити як антивоєнний день. В селі було розклеєно революційні листівки і вивішено транспаранти з лозунгами – «Хай живе 1 серпня – день антивоєнної солідарності!


Зобр:15шт.


Назва:Скиби

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + За Ризьким мирним договором 1921 року, західна Україна, в тому числі і Скиби, стали складовою частиною Любомльського повіту, що увійшов до Волинського воєводства Польщі. В 30-ті роки в селі діяв осередок КПЗУ і КСМУ. 1 травня 1936 року в селі комуністи вивісили червоний прапор і герб СРСР. Селяни організовували сільськогосподарські страйки, зокрема 16 жовтня 1934 року та 1 серпня 1936 року.


Назва:Левицький Іван Юрійович

-Знайдено: + Увійшов, згідно з Указом Президента України від 1 серпня 2001 року, до складу Координаційної ради з підготовки та видання Національного атласу України [27].


Назва:Берездівці

-Знайдено: + 1 серпня 1934 року внаслідок адміністративної реформи у Польщі Берездівці стали центром однойменно ґміни. До неї входили ще 9 сіл. Щоправда центром ґміни Берездівці побули недовго: 1939 року після приходу радянської влади змінився і адміністративний поділ.


Назва:Київський швидкісний трамвай

-Знайдено: + 9 червня 2007 року розпочалася реконструкція швидкісного трамвая. Згідно з проектом планувалося реконструювати лінію за 30 місяців. На першому етапі було закрито ділянку «Гната Юри» — «Кільцева дорога», з 1 серпня 2007 року — ділянку «Вулиця Старовокзальна» — «Площа Перемоги». У цей час трамваї трамвайний маршрут № 1 був знову перенумерований у 1-к і скорочений до станції «Площа Перемоги», а маршрут № 3 тимчасово закритий.


Зобр:6шт.


Назва:Всеволод

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Всеволод Ольгович (нар. бл. 1094(1094)пом. 1 серпня 1146) — Князь сіверський (11151127), чернігівський (11271139), великий князь київський (5 березня 11391 серпня 1146.


Назва:Мала Виска

-Знайдено: + 1 серпня 1941 року розпочалася німецька окупація селища. Систематично чинились арешти та розстріли. Так, в Люцому лісі було розстріляно групу осіб єврейської національності. Понад 200 чоловік насильно відправили до Німеччини.


Зобр:12шт.


Назва:Помічна

-Знайдено: + | засноване = 1 серпня 1868 року
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 1 серпня 1868 року почала діяти залізнична колія, яка йшла через сучасне місто Помічна. 3 цього часу і веде відлік історія міста Помічна.


Зобр:4шт.


Назва:Облазниця

-Знайдено: + За часів Польської республіки (19181939 рр.) село становило окрему гміну у складі Жидачівського повіту Станіславського воєводства. У зв'язку з адміністративною реформою[pl] 1 серпня 1934 воно було включене до складу гміни Руда, того ж повіту і воєводстваПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Назва:Дьомін Олег Олексійович

-Знайдено: + Олег Олексійович Дьомін (*1 серпня 1947, с. Лопатіно, Веньовський район, Тульська область, Росія) — український політик, економіст, державний діяч. Надзвичайний і Повноважний Посол України у Російській Федерації (21.03.2006 — 04.04.2008), у Казахстані (з 02.08.2010).
-Знайдено: + Народився 1 серпня 1947 в сім'ї військовослужбовця. Росіянин. Одружений, має дочку.


Назва:Осадчук Богдан

-Знайдено: + Богда́н Осадчу́к (*1 серпня 1920, м. Коломия[28] — †19 жовтня 2011, в Мисьленіце, Польща [29]'[30] ) провідний український публіцист, науковець, дослідник історії Центральної та Східної Європи, професор політології Вільного Університету Берліна (Німеччина). Входив також до складу керівництва Колегіуму Східної Європи ім. Jana Nowaka-Jeziorańskiego.


Назва:Капітанівка (смт)

-Знайдено: + Німецькі війська зайняли Капітанівку 1 серпня 1941 року. До осені 1943 року на залізниці та в околицях села діяла підпільно-диверсійна група на чолі з Г. Д. Скопцем.


Зобр:12шт.


Назва:День Військово-Морських Сил

-Знайдено: + День Військово-Морських Сил — відмінене свято України. Відзначалося щорічно 1 серпня.


Назва:Новокраснянка

-Знайдено: + Станом на 1885 рік у колишній державній слободі Новоглухівської волості мешкало 3410 осіб, налічувалось 604 дворових господарства, існували православна церква, школа, 8 лавок, 4 ярмарки на рік: преполовінний, троїцький, 1 серпня та 26 жовтня[31].


Назва:Шульгинка

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Бублик Михайло Лелеки на водонапірній вежі. Найстаріше село Луганщини пам’ятає Юрія Долгорукого і батька Махна та «славить» ОУН–УПА // «Україна Молода» № 139 за 1 серпня 2009 року


Зобр:2шт.


Назва:Каніж

-Знайдено: + Німецькі війська зайняли Каніж 1 серпня 1941 року. За період тимчасової окупації до Третього Рейху були вивезені 434 мешканці села. На фронтах Другої світової війни воювали 340 каніжан, 292 з яких загинули.


Зобр:10шт.


Назва:Олександр (Драбинко)

-Знайдено: + Автор праць на тему розколу в українському православ'ї. Один з лідерів проукраїнського крила УПЦ (МП), зокрема, його поміркованої частини[32]. Вважається «правою рукою» предстоятеля церкви митрополита Володимира[33].
-Знайдено: + З 1 серпня 2006 року — головний редактор офіційного сайту Української Православної Церкви[34] та шеф-редактор офіційного загальноцерковного друкованого видання «Церковна (православна) газета».


Назва:Завадський Сергій Володиславович

-Знайдено: + Згідно з ухваленим Радою Міністрів 1 серпня 1918 року «Тимчасовим законом про Верховне Управління Державою на випадок смерті, тяжкої хвороби і перебування поза межами Держави Ясновельможного Пана Гетьмана всієї України» був призначеним другим, після Петра Дорошенка, Верховним Правителем Української Держави.


Назва:Дорошенко Петро Якович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У червні 1918 року очолив Головне управління в справах мистецтва та національної культури Української Держави. Від 1 серпня 1918 року Дорошенка визнано наступником гетьмана Павла Скоропадського на випадок його смерті, тяжкої хвороби або перебування за межами країни.


Назва:Державний секретаріат ЗУНР

-Знайдено: + Після втрати державної території в липні 1919 керівництво ЗУНР перебувало у Кам'янці-Подільському, від листопада 1919 — в еміграції. 1 серпня 1920 Е. Петрушевич сфор­мував у Відні закордонний (екзильний) уряд ЗУНР. Після рішення Ради послів держав Антанти вклю­чити Східну Галичину до Польщі цей уряд припинив існування 15 березня 1923.


Назва:Військово-Морські Сили Збройних Сил України

Підзаголовок:=== Сучасні ===
Знайдено: + | В якості гюйсу використовується Державний Прапор України. Використання затверджено від 1 серпня 1997 р.


Зобр:18шт.


Назва:Демидюк Сергій Олександрович

-Знайдено: + * Андрій Фоменко Сергій Демидюк: Браслет з іконками, який привезла дружина з Чорногорського монастиря, нагадує, що не можна досягати мети будь-якою ціною. Один із кращих бар'єристів планети напередодні Олімпійських ігор розповідає про легку атлетику у філософському стилі // інтерв'ю зі спортсменом, «Україна Молода», Номер 141 за 1 серпня 2008 року (укр.)


Назва:Вишиваний Ярослав Григорович

-Знайдено: + Вишиваний Ярослав Григорович (нар. 1 серпня 1935 р.  — пом. 11 серпня 2008) — український композитор, диригент, викладач, кандидат філологічних наук, письменник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 1 серпня 1935 р., в с. Юстинівка Підгаєцького району Тернопільської обл. У 1940 році опинився разом з батьками у Сибіру, на Єнісеї. У 1944 сім'я переселилася на Донбас, неподалік від Краснодона. Лише по війні повернувся в рідний край.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Закінчив хорово-диригентське відділення Теребовлянського культосвітнього училища (1958) та факультет української філології Чернівецького університету (1966). Після закінчення вузу і до виходу на пенсію (від 1966-го до 1994-го) викладав у ньому на кафедрі української мови та літератури і керував студентськими хорами. Деякий час мешкав у місті Вінниця. Помер 11 серпня 2008 р.


Назва:Будинок-музей Максиміліана Волошина

-Знайдено: + |established = 1 серпня 1984 року
-Знайдено: + Будинок-музей Максиміліана Волошина — музей в Коктебелі, відкритий 1 серпня 1984 року в колишньому будинку російського поета і художника Максиміліана Волошина. Колекція музею нараховує біля 55 тисяч експонатів.


Назва:Златопіль (місто)

-Знайдено: + 1 серпня 1941 року почалась німецька окупація Златополя. Під час окупації у приміщенні гімназії було створено збірний табір молоді перед насильним вивезенням на працю до Німеччини. Всього на каторжні роботи було вивезено близько 1 тис. юнаків та дівчат. На території міста було розташоване гетто, де в 19421943 роках було розстріляно або отруєно газом 1200 євреїв. Близько 250 осіб з гетто було розстріляно в яру біля села Мартоноші. Майже все єврейське населення було знищене. Загальні втрати серед цивільного населення міста склали близько 5 тисяч осіб.[35][36]


Зобр:26шт.


Назва:Сінгалевич Володимир

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 1 серпня 1920 року призначений уповноваженим Диктатора ЗУНР Є.Петрушевича у справах фінансів, торгівлі та промислу, в 1922 — уповноваженим для внутрішніх справ. У 1930-1939 — директор Земельного банку у Львові. У січні 1931 став членом-засновником Українського католицького союзу.


Назва:Панцерник «Князь Потьомкін-Таврійський»

-Знайдено: + 1 серпня 1904 року на броненосці «Князь Потьомкін-Таврический» командир корабля (він же командир 36-го флотського екіпажу) капітан 1 рангу Є.Голиков особисто здійснив огляд особистих речей екіпажу та приміщень корабля у пошуках забороненої літератури.


Зобр:3шт.


Назва:Дубровін Юрій Дмитрович

-Знайдено: + Народився 1 серпня 1939 р. в м. Ряжськ (Росія) в родині робітника. Закінчив акторський факультет Всесоюзного державного інституту кінематографії (1962). З 1963 р. — актор Київської кіностудії ім. О. П. Довженка.


Назва:Ликов Олег Вікторович

-Знайдено: + Олег Вікторович Ликов (1 серпня 1973, Дніпропетровськ) — український веслувальник, призер Олімпійських ігор.


Назва:Добровольча армія

-Знайдено: + * 1 серпня частини армії підійшли до Катеринодару
-Знайдено: + Станом на 1 серпня 1919 фронт білої Добровольчої армії в Україні проходив по лінії Полтава-Верхньодніпровськ-Катеринослав-Нікополь-Олешки.
-Знайдено: + 11 серпня 1919 року у Харкові військовий губернатор («головноначальствуючий») Катеринославської, Полтавської, Харківської та Курської губерній генерал В.Май-Маєвський видав наказ «Про малоросійську мову» («О малорусском языке») такого змісту: школам, де викладання велося на російській мові, а потім було переведено на українську, знову повернутись до російської мови; викладання на українській мові дозволити у приватних школах, приватними особами та товариствами; фінансування з казни не розповсюджується на виклади української мовою; вивчення «українознавства» (історії та географії України) касується; вивчення української мови та літератури дозволяється в якості необов'язкових предметів.


Зобр:4шт.


Назва:Кучерява Зоя Олексіївна

-Знайдено: + Зо́я Олексі́ївна Кучеря́ва (* 1 серпня 1949, село Рудня-Повчанська Лугинського району Житомирської області) — українська поетеса. Заслужений діяч мистецтв України (2003). Член Національної спілки письменників України (від 1994 року).


Назва:Борота Віктор Степанович

-Знайдено: + Ві́ктор Степа́нович Борота (* 1 серпня 1936, село Старогнатівка) — російський та урумський поет. Заслужений тренер СРСР, Заслужений працівник фізичної культури і спорту України. Нагороджений медалями.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 1 серпня 1936 року в селі Старогнатівка Тельманівського району Донецької області.


Назва:Пресич Маргарита Олександрівна

-Знайдено: + Маргари́та Олекса́ндрівна Пре́сич (1 серпня 1936, Запоріжжя — 26 листопада 2011, Одеса) — українська актриса. Заслужена артистка України (2010).
-Знайдено: + Маргарита Олександрівна Пресич народилася 1 серпня 1936 року в Запоріжжі. Донька диригента Олександра Пресича та солістки-вокалістки Одеської філармонії Ганни Пресич.


Назва:Карп (тип підводного човна)

Підзаголовок:== Представники ==
Знайдено: + |1 серпня 1907


Зобр:1шт.


Назва:Галайда Ілля

-Знайдено: + Ілля́ Гала́йда (*1 серпня 1931, Чертіжне) — український поет, прозаїк. Кандидат філологічних наук. Живе і працює в Словаччині.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 1 серпня 1931 р. в с. Чертіжне Гуменського округу (Словаччина) в селянській родині. Закінчив гімназію в Гуменному, потім (із 1952) навчався у Карловому університеті (Прага). Продовжив навчання у Саратовському (1953-1955) та Московському (1955-1958) університетах. Закінчив філологічний факультет Московського університету. Працював у редакції журналу „Дружно вперед”. Захистив кандидатську дисертацію. Працює доцентом на кафедрі російської мови та літератури у Пряшевському університеті ім. П. Шафарика.


Назва:Петрівський Тарас Степанович

Підзаголовок:== Біографія ==

Знайдено: +

Тарас Петрівський під час виступів за «Карпати» 1 серпня 2010 року



Зобр:2шт.


Назва:Ґранти Президента України для випускників професійно-технічних навчальних закладів

Підзаголовок:== Призначення ==
Знайдено: + Ґрант може одержати громадянин України — випускник професійно-технічного навчального закладу протягом п'яти років з дня його закінчення. Для участі в конкурсі на одержання ґранту претенден подає до 1 серпня року, що передує року його виплати, до Міністерства освіти і науки України заявку, до якої додаються:


Назва:Еммануель Окодува

-Знайдено: + | пк-поновлення = 1 серпня 2009


Зобр:1шт.


Назва:Історія міста Городища (Україна)

-Знайдено: + 30 липня 1941 року німецькі війська окупували територію першої сільради Городища, а 1 серпня — другої. За час окупації вони спалили і зруйнували 51 будинок, зокрема — аптеку, поліклініку, протитубдиспансер, пресувальний та трубний цехи керамічного заводу та інші. Технікум плодоовочівництва був приспособлений під табір, де де тримали людей перед відправкою їх до Німеччини. [37] 1369 городищенців було вивезено до Німеччини, 369 страчено.


Зобр:2шт.


Назва:Українсько-американські відносини

-Знайдено: + Нульовою, якщо не мінусовою точкою відліку українсько-американських відносин можна вважати промову Президента США Джорджа Буша, виголошену 1 серпня 1991 у Києві, в якій він однозначно висловився за збереження СРСР і підтримку М. Горбачова. Безпрецедентним для США було те, що відправляючись з Москви до Києва, Джордж Буш показав текст цієї промови радянському керівникові. Для США це був період болісної переоцінки зовнішньополітичних пріоритетів. Державний департамент дотримувався «московоцентричної тенденції», демонстрував фатальне нерозуміння глибинних процесів, що відбувалися на пострадянському просторі. З іншого боку, тверезомислячі політики, зокрема Дик Чейні, Збігнєв Бжезінський, Генрі Кісінджер та інші усвідомлювали необхідність визнання державної незалежності України, встановлення з нею повномасштабних міждержавних відносин. Однак протягом майже всього періоду 1991 — 1993 рр. ці політики були в меншості. Визнавши Росію єдиною правонаступницею СРСР, США фактично блокували політичні й економічні контакти з Україною.


Зобр:5шт.


Назва:Свірж (фестиваль)

-Знайдено: + Фестиваль культур народів світу «Свірж» — міжнародний етнічний фестиваль, що започаткований 2009 року в селі Свірж Перемишлянського району Львівської області і проходив з 31 липня до 2 серпня. «Свірж 2009» через фінансові труднощі закінчився скандалом, було виконано лише частину запланованої програми. Триденний «Свірж-2010» планують провести від 30 липня до 1 серпня 2010 у Вишгородському районі, за 15 км від Києва біля берегів Київського водосховища.
-Знайдено: + ==== 1 серпня ====
-Знайдено: + Уже на другий із запланованих трьох днів (1 серпня) техніки почали розбирати Головну сцену і Рок-сцену. У підсумку із трьох анонсованих працював тільки один майданчик — Фольк-сцена.
Підзаголовок:=== Підсумки ===
Знайдено: + «Фестиваль розраховував… на 30 тисяч відвідувачів протягом усього фестивалю. В дійсності ж протягом перших двох днів відкритої реєстрації відвідувачів приїхало на порядок менше, близько 4-5 тисяч, а 1 серпня гостей прибувало ще менше. Через недоліки організації робота та охорона реєстрації не була налагоджена добре. Нам відомо про наявність випадків несанкціонованого продажу пропускних браслетів і втрати коштів через це…» — заявили організатори фесту.[38]
Підзаголовок:== 2010 ==
Знайдено: + Фестиваль «Свірж» планують провести 30 липня - 1 серпня 2010 року у Вишгородському районі, за 15 км від Києва біля берегів Київського водосховища. Він буде 3-денним.


Зобр:1шт.


Назва:Ніка (стадіон)

Підзаголовок:== Матчі ==
Знайдено: + Станом на 1 серпня 2011 року а стадіоні відбулися 30 матчів вищої ліги чемпіонатів України і 18 матчів розіграшів Кубка України.
Підзаголовок:== Матчі ==
Знайдено: + | 1 серпня 1992
Підзаголовок:== Матчі ==
Знайдено: + | 11 серпня 2006


Зобр:2шт.


Назва:Шмарук Ісак Петрович

-Знайдено: + Шмарук Ісаак Петрович (22 серпня 1910, Ніжин — 1 серпня 1986, Київ) — український кінорежисер.
-Знайдено: + Помер 1 серпня 1986 року в Києві. Похований на Байковому кладовищі.


Назва:Гудименко Юрій Аркадійович

-Знайдено: + | збірна-поновлення = 1 серпня 2009
-Знайдено: + | пк-поновлення = 1 серпня 2009


Назва:Гусєв Сергій Євгенійович

-Знайдено: + | збірна-поновлення = 1 серпня 2009
-Знайдено: + | пк-поновлення = 1 серпня 2009


Назва:Аваков Арсен Георгійович

-Знайдено: + | збірна-поновлення = 1 серпня 2009
-Знайдено: + | пк-поновлення = 1 серпня 2009


Назва:Деметрадзе Георгій Шалвович

-Знайдено: + Інформація станом на 1 серпня 2009 року.


Назва:Засоби масової інформації у Тернополі

-Знайдено: + | Катедра || || щомісяця || 1 серпня 2003 || Парафіяльна газета УГКЦ, друкований орган Катедрального собору Непорочного Зачаття Пре­святої Богородиці. Редактор — отець-диякон В. Сампара. Часопис висвітлює реліг.-церк. життя, сприяє духов. вдосконаленню віруючих[39].


Назва:Головна Українська Рада

-Знайдено: + Головна Українська Рада (ГУР) — міжпартійна організація, утворена 1 серпня 1914 у Львові. Її засновниками були національно-демократична, радикальна, соціал-демократична партії. Програма Головної Української Ради передбачала такі основні завдання: вироблення загального напряму української політики, вирішення національно-політичних справ у зв'язку з війною, виступ у ролі єдиного політичного представника галицьких українців на міжнародному рівні, формування національного війська. Головною політичною вимогою організації було виборення державної самостійності України. Головна Українська Рада зверталася до уряду Австро-Угорщини, керівних органів Галичини з петиціями, в яких обстоювала інтереси українського народу, зносилася з представниками центральних держав, привертаючи увагу до українського питання як одного з найактуальніших для європейської політики.


Назва:Івано-Франківський тролейбус

-Знайдено: + З відкриттям тролейбусного руху вартість проїзду становила 4 копійки (0,04 руб.). Протягом існування мережі вона поступово підвищувалася. Так, з 1 вересня 2005 року вартість проїзду становила 50 копійок (0,50 грн.), 1 серпня 2008 року вартість проїзду становила 75 копійок, з 1 червня 2010 року становить 1 гривню. З 8 вересня 2011 року вартість проїзду становить 1,25грн.[40].


Зобр:4шт.


Назва:Бойчук Авксентій

-Знайдено: + Бойчук Авксентій (26 лютого 1888, с. Іване-Пусте, нині Борщівського району Тернопільської області — 1 серпня 1971, там само) — український священик, педагог, церковний діяч. Доктор богослов'я (1916).


Назва:Кондратський Олександр Матвійович

-Знайдено: + Народ. 1 серпня 1895 р. у м. Миколаєві в родині робітника. Помер 6 січня 1984 р. в Києві. Був художником-ліногравером у газетах і журналах, виступав у театрі, знімався у фільмах ВУФКУ і Московської кінофабрики Держкіно, працював на Ленінградській кінофабриці «Союзкіно» (1930–1931) і Московській студії «Техфільм» (1932–1941). Учасник Другої світової війни. В 1945–1965 рр. був режисером студії «Київнаукфільм».


Назва:Жоземар дос Сантос Сілва

-Знайдено: + | пк-поновлення = 1 серпня 2010


Назва:Воробей Дмитро Сергійович

-Знайдено: + 1 серпня 2011 року підписав контракт з першоліговим клубом «Нафтовик-Укрнафта»[41], за який відіграв один сезон і влітку 2012 року перебрався в «Оболонь», яка тільки вилетіла до першої ліги.


Назва:Пономаренко Віктор Михайлович

-Знайдено: + Віктор Михайлович Пономаренко (* 1 серпня 1949, Підгірне — † 25 червня 2007) — український хірург, учений у галузі соціальної медицини та організації охорони здоров'я, доктор медичних наук1995 року), професор1997 року).
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився 1 серпня 1949 року у селі Підгірному, Білгород-Дністровського району Одеська область у сім'ї службовців. У 1972 році за­кі­нчив Одеський медичний інститут за спеціальністю «лікувальна справа». Тру­до­вий шлях ро­зпо­чав у пра­кти­чній охо­ро­ні здо­ров'я хі­ру­ргом діль­ни­чної лі­ка­рні Ар­цизь­ко­го рай­ону Одесь­кої об­ла­сті, а зго­дом цен­траль­ної рай­он­ної лі­ка­рні міста Арциза.


Зобр:1шт.


Назва:Заклинський Корнило Романович

-Знайдено: + Заклинський Корнило Романович (псевдоніми і криптоніми — Корн., Анко, Л., К. З.; *1 серпня 1889, Львів — †1 квітня 1966, Прага) — український педагог, поет, фольклорист, літературознавець, перекладач, культурно-освітній та громадсько-політичний діяч. Син Романа Заклинського. Брат Ростислава Заклинського та Богдана Заклинського.


Назва:Військово-морський прапор України

-Знайдено: +

Прапор ВМС України від 8 грудня 1994 року. З 1 серпня 1997 року прапор ВМС України, який піднімається при стоянці та в морі[42].


-Знайдено: +

Прапор ВМС України, який піднімається в свято та урочисті дні, від 1 серпня 1997 року[42]. З 2002 року — використовується як кормовий прапор. Затверджений в 2006 році.


-Знайдено: + Тож на перших оперативно-тактичних навчаннях Військово-морських сил України «Море-96» 1 серпня 1996 року та під час походу того ж року фрегата «Гетьман Сагайдачний» і великого десантного корабля «Костянтин Ольшанський» з візитом до США над морями і океанами віяли затверджені міністром оборони України Військово-морські прапори Українського флоту, які об'єднали нові традиції морської символіки з історією козацького флоту України, флоту УНР і сучасних Військово-морських сил в єдиний історичний процес розвитку морської справи в Україні.


Зобр:15шт.


Назва:Кучерів Ілько Ількович

-Знайдено: + Ілько́ І́лькович Ку́черів (* 1 серпня 1955, Київ — † 29 травня 2010, Київ) — український громадський діяч, президент Фонду «Демократичні ініціативи». Нагороджений Хрестом Івана Мазепи (2009).


Назва:Єлюк Ізидор

-Знайдено: + Ізидо́р Єлю́к (1883, село Рашків, нині Городенківського району Івано-Франківської області — 1 серпня 1919, місто Кам'янець на Поділлі, нині Кам'янець-Подільський Хмельницької області) — український педагог, громадський діяч.


Назва:Майфет Григорій Йосипович

-Знайдено: + Григо́рій Йо́сипович Ма́йфет (* 1 серпня 1903, Ромни, Полтавщина — † 13 вересня 1975, Печора, Республіка Комі) — український письменник, літературознавець, перекладач, зокрема досліджував проблеми перекладознавства.


Назва:Феодор (Гаюн)

-Знайдено: + 5 червня 1992 року був возведений у сан ігумена і призначений намісником Свято-Успенської Почаївської Лаври, 1 серпня того ж року прийняв сан архімандрита.


Назва:Комісія Академії наук УРСР з історії Вітчизняної війни в Україні

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * окупаційного режиму та економіки воєн. часу (існував з 1 серпня 1947 р.);


Назва:Вєдєнєєв Дмитро Валерійович

-Знайдено: + Дмитро́ Вале́рійович Вєдєнє́єв (* 1 серпня 1967, Сєвєродонецьк) — заступник директора з наукових питань Українського інституту національної пам'яті[43]


Назва:Перший уряд Миколи Азарова

-Знайдено: + | з 1 серпня 2003 року[44]
-Знайдено: + nreg=780%2F2003 Указ Президента України «Про призначення В. Мачуліна Головою Вищої атестаційної комісії України» №780/2003 від 1 серпня 2003 року] на офіційному сайті Верховної Ради України</ref>
-Знайдено: + Президент України доручив Кабінету Міністрів до 1 серпня 2011 року підготувати та затвердити єдину методику розрахунку формування тарифів на житлово-комунальні послуги. Це рішення В.Янукович прийняв після обговорення на засіданні комітету з економічних реформ проблем житлово-комунального господарства України[45]


Зобр:2шт.


Назва:Круг (волейбольний клуб)

Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + Станом на 1 серпня 2010


Зобр:1шт.


Назва:Сумський тролейбус

-Знайдено: + Тролейбус у Сумах є одним з головних видів громадського транспорта, що покриває як центральну частину, так і окремі віддалені мікрорайони. Вартість одноразової поїздки в сумському тролейбусі становить 1 гривню (останнє її підвищення відбулося 1 серпня 2009 року[46]).


Зобр:3шт.


Назва:Рівненський тролейбус

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Станом на 1 квітня 2010 року вартість квитка для одноразової поїздки в рівненському тролейбусі становила 80 копійок (0,8 гривні), таким чином цей вид рівненського громадського транспорту був на той час одним з найдешевших по країні. Однак квиток на рівненський тролейбус поетапно (у 3 етапи) дорожчатиме протягом 2010 року — так, уже від 15 квітня він коштував 1 гривню, від 1 серпня має коштувати 1,25 гривні, і, нарешті, від 1 листопада його ціна повинна зрости до 1,50 гривні. Ініціаторами такого непопулярного рішення є комунальне підприємство «Рівнеелектроавтотранс» та міська влада Рівного — са́ме вони підготували відповідні розрахунки і направили їх до двох Міністерств — економіки та житлово-комунального господарства, сподіваючись отримати дозвіл на підвищення цін на проїзд у тролейбусах[47].


Зобр:9шт.


Назва:Статус української мови

Підзаголовок:== Україна ==
Знайдено: + 1 серпня 1923 р. Раднарком УРСР видав декрет «Про заходи забезпечення рівноправності мов і сприяння роз­виткові української мови». В Україні 1925 р. вийшла серія постанов про українізацію. У цих документах йшлося про від­криття шкіл з українською мовою навчання, збільшення кіль­кості видань різної літератури, зокрема підручників, газет, журналів, українською мовою, вивчення української мови державними службовцями, переведення діловодства на україн­ську мову тощо. На початку 30-х p.p. українізація по­мітно гальмується, її здобутки ліквідуються, а 22 листопада 1933 р. ЦК КП(б)У ухвалює постанову про її припинення. Почався зворотний процес звуження функцій української мо­ви й витіснення її російською.


Зобр:6шт.


Назва:Єлисаветградська чоловіча гімназія

-Знайдено: + 1 серпня того ж (1879) року відбулося перше засідання педагогічної ради прогімназії, на якому були затверджені результати першого набору учнів. І відтак, 8 вересня відбулося урочисте відкриття 4-рикласної прогімназії в пристосованому приміщенні одного із корпусів колишніх московських лавок та урочиста трапеза з нагоди цієї події у приміщенні громадського зібрання. Першим інспектором прогімназії став А.І. Балик.


Зобр:2шт.


Назва:Історія Сатанова

-Знайдено: + Упродовж 2010 року статтями про історію Сатанова, його пам'ятки, найвідоміших уродженців активно поповнювалася Українська Вікіпедія. 1 серпня 2010 року статтю «Історія Сатанова» було визнано однією з найкращих статей україномовного розділу Вікіпедії. Наприкінці року в серії «Поділля туристичне» побачила світ історико-краєзнавча розвідка «Сатанів: Історія, міфи та легенди» кандидата історичних наук Світлани Маркової із Хмельницького (книгу підписано до друку 7 грудня 2010 року). Для написання розвідки використано матеріали Державного архіву Хмельницької області, дослідження істориків і краєзнавців XIX—XXI століть, а також статті Української Вікіпедії — «Сатанів» і «Історія Сатанова».


Зобр:51шт.


Назва:Дніпропетровський міський театр ляльок

-Знайдено: + | відкрито = 1 серпня 2001 року
-Знайдено: + Дніпропетровський міський театр ляльок утворився 1 серпня 2001 року[48] з невеликого творчого об'єднання акторів колишнього театру ляльок на Московській.


Назва:Список військово-морських прапорів України

-Знайдено: + 1 серпня 1997 р.


Зобр:49шт.


Назва:Астряб Матвій Григорович

-Знайдено: + Астряб Матвій Григорович (*1 серпня 184318 січня 1925) — педагог, історик, краєзнавець. Дійсний член Полтавської вченої архівної комісії.


Назва:Кратко Бернард Михайлович

-Знайдено: + Бернард (Арон-бер Шимон) Михайлович Кратко (* 17 січня 1884, Варшава, Польща — † 1 серпня 1960, Київ) — український скульптор єврейського походження, чоловік скульпторки Жозефіни Діндо.


Зобр:2шт.


Назва:Смородський Петро

-Знайдено: + З 1 серпня 1918 р. та у 1919 році - на посаді головного військового журналіста Військового міністерства Української Держави, згодом УНР. Станом на 4 серпня 1920 р. - начальник загальної частини Головної мобілізаційно-персональної управи Військового міністерства УНР Станом на 18 червня 1921 р. - начальник канцелярії Військового міністерства УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Машковський Степан Пилипович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Учасник радянсько-німецької війни з липня 1941 на посаді командира авіаескадрильї 184-го винищувального авіаційного полку. Воював на Західному, Центральному та Брянському фронтах. За перший місяць боїв виконав 64 бойових вильотів, збив особисто 2 та у групі 4 літаки противника. 1 серпня 1941 року здійснив повітряний таран, після якого благополучно посадив свій І-16 на аеродром.


Зобр:1шт.


Назва:Дорофєєв Іван Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 1 серпня 1944 року Іван Дорофєєв з групою бійців переправився через Віслу недалеко від села Вульна-Атарновчіа в районі міста Магнушев (Польща). З ходу встановив станкові і ручні кулемети. Фашисти кинули в бій сотні автоматників. Десантники швидко розсіяли ворожі цілі, притиснули їх до землі. Але гітлерівці продовжували наступати. Вони зайшли з флангу і створили загрозу оточення. Досвідчений офіцер наказав не стріляти і чекати, коли німці підуть в атаку. Він розрахував правильно. Як тільки вогонь почав слабшати, фашисти вирішили, що у кулеметників немає боєприпасів або вони вже всі перебиті і з криком кинулися вперед. Командир взводу сам ліг за кулемет і терпляче чекав, поки вороги підійдуть зовсім близько на рівну, без єдиного кущика, галявину, а потім відкрив вогонь довгими чергами. Німці не чекали цього. Вони за інерцією ще бігли прямо на радянські кулемети, проте ланцюг помітно порідів. Деякі кинулися назад, але кулі їх наздоганяли. Більшість ворожих солдатів залягли, але сховатися було ніде, і кулеметники легко діставали їх своїми чергами. Вся галявина була всіяна трупами.


Зобр:1шт.


Назва:Георгійович Родослав Опанасович

-Знайдено: + Уродженець м. Белград. Прийняв російське підданство. Отримав військову освіту в Російській імперії. Працював на залізниці. Брав участь у поході на Китай, у Російсько-японській війні. З 1918 року на службі в Армії Української Держави. З 1 серпня по 30 листопада 1918 року — корпусний інженер 3-го Корпусу.


Назва:Баришніков Євген Віталійович

-Знайдено: + Євге́н Віта́лійович Бари́шніков (*1 серпня 1988, Дніпропетровськ) — український футболіст, колишній півзахисник юнацької і молодіжної збірних команд України.


Назва:Список кораблів і суден Військово-Морських Сил України

-Знайдено: + | 1 серпня 1997
-Знайдено: + | 1 серпня 1997


Зобр:3шт.


Назва:Кагул (річка)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Річка Кагул відома завдяки перемозі П. О. Рум'янцева над турками 21 липня (1 серпня) 1770 року. Битва відбувалася поблизу села (нині місто) Вулканешти під час російсько-турецької війни 1768—1774 років і закінчилося розгромом турецької армії.


Назва:Мірам Геннадій Едуардович

-Знайдено: + Мірам Геннадій Едуардович (народився 1 серпня 1940 р.) — перекладач, дослідник перекладу, доктор філологічних наук, професор кафедри іноземних мов Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.


Назва:Поділ (хокейний клуб)

-Знайдено: + |align=center|1 серпня 1968
-Знайдено: + |align=center|21 серпня 1978


Зобр:2шт.


Назва:Коса (гурт)

-Знайдено: + «Грехоискушение» - 1 серпня 2010, трипанельний дігі CD із шестисторінковим буклетом, 999 копій, а також спецваріант в оформленні ручної роботи, 66 копій.


Назва:Тимочко Петро Семенович

-Знайдено: + Тимочко Петро Семенович (1 серпня 1925, с. Івачів Долішній, нині Тернопільського району Тернопільської області — 26 лютого 2005, м. Тернопіль) — український поет, перекладач, драматург, публіцист, громадський діяч. Член НСПУ (1990).


Назва:Черкаська спеціалізована школа № 28

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Школа була відкрита 1 вересня 1982 року. У рік відкриття у школі навчалося понад 2600 учнів. Перший директор школи — Тонконогова Галина Василівна. З 1994 року школу очолює Скорик Тетяна Андріївна. 1 серпня 2003 року загальноосвітня школа була реорганізована у спеціалізовану.


Назва:Рибчич Ілля Йосипович

-Знайдено: + Рибчич Ілля Йосипович (*1 серпня 1949, Ільник) — засновник модерної газовидобувної індустрії України. Вчений-винахідник у галузі надрокористування. Розробник української наукової термінології в царині хімічної обробки газу та газового конденсату.


Назва:Почесні громадяни Хмельницького

-Знайдено: + | align="center" | 01.08.1901


Назва:Галицька залізниця імені Карла Людвіга

-Знайдено: + ** 1 серпня: Золочів—Тернопіль, 64,04 км


Зобр:5шт.


Назва:Білас Михайло Якимович

-Знайдено: + Михайло Якимович Білас (*1 серпня 1924, с. Креховичі, Рожнятівський район, Івано-Франківська область) — український майстер гобелену, модельєр. Народний художник України (1955), член Спілки художників України (1967).
-Знайдено: + Михайло Якимович Білас народився 1 серпня 1924 року в селі Креховичах Рожнятівського району Івано-Франківської області


Назва:500-ліття Запорозького козацтва

-Знайдено: + * 1 серпня — вшанування пам'яті дослідника Січі академіка Дмитра Івановича Яворницького в Дніпропетровську(Січеславі).


Зобр:9шт.


Назва:ТонкаяКраснаяНить

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Учасники фестивалів «Руйнація VI» (2009) і «Руйнація VII» (2010) у Львові. Протягом 2010 року гурт активно виступає з концертами в Росії. В серпні 2010 року гурт випускає лайв-сингл «Live At Rock Generation Fest», що складається з 3, нових для слухача, пісень, записаних 1 серпня 2010 року, під час виступу в Бердянску на фестивалі Rock Generation Fest.


Назва:Клячко Михайло

-Знайдено: + Клячко Михайло (н\д, Старощербинська станиця Єйського Відділу частини Кубанського Чорноморського Війська — †1 серпня 1965, Сан-Пауло, Бразилія) — козак Армії УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Самутін Петро Зотович

-Знайдено: + Петро́ Зо́тович Саму́тін (* 1 серпня 1896[49] — † 14 вересня 1982) — український військовий діяч, сотник Армії УНР, дипломований майор польської армії.


Зобр:1шт.


Назва:Прапор Лебедина

-Знайдено: + |затверджений = 1 серпня 1997 р.
-Знайдено: + Пра́пор Лебеди́на — міський стяг Лебедина. Затверджений 1 серпня 1997 року Лебединською міською радою. Автор проекту О. Рудь.


Назва:Трилицький Павло Сілаунович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Походив з дворян Херсонської губернії, предки — з с. Триліски Овруцького повіту Волинської губернії. 11 вересня 1880 р. вступив до Єлисаветградського кавалерійського училища. 1 серпня 1883 р. закінчив училище за 2-м розрядом, вийшов естандарт-юнкером до 12-го уланського Білгородського полку (Проскурів). Корнет (1885), поручик (1890), штабс-ротмістр (1893). 3 вересня 1893 р. був відряджений до 2-го відділення 12-го кавалерійського запасу, де продовжив службу. З 1896 р. — ротмістр. 20 грудня 1901 р., після переформування кавалерійського запасу у запасні кавалерійські полки, був призначений до 6-го запасного кавалерійського полку командиром 4-го ескадрону. 6 травня 1903 р. — підполковник з переведенням до 3-го запасного кавалерійського полку (Кірсанов). З 1906 р. обіймав посади помічника командира полку з господарчої та муштрової частини, кірсанівського повітового начальника. 14 жовтня 1914 р. витримав на відмінно іспит на заміщення посади повітового військового начальника при штабі Московської військової округи. З 13 січня 1914 р. — полковник за заслуги з призначенням на посаду Семипалатинського повітового військового начальника, коменданта й начальника гарнізону. З весни 1917 року перебував на фронті у складі 7-ї кавалерійської дивізії.


Зобр:1шт.


Назва:Герб Лебедина

-Знайдено: + |дата_затвердження = 1 серпня 1997
-Знайдено: + Герб Лебеди́на — офіційний геральдичний символ міста Лебедина Сумської області, затверджений 1 серпня 1997 р. рішенням XVIII сесії Лебединської міської ради XXII скликання.


Назва:Волкович Анатолій Васильович

Підзаголовок:==Родина==
Знайдено: + Був одруженим, мав чотирьох дітей. Станом на 1 серпня 1920 р., дві доньки були ще малолітніми: одній два рочки, а іншій – сім. З початку Першої світової війни родина Волковичів весь час мешкала у Полтаві. Доля родини лишається досі не з’ясованою.


Назва:Лях Роман Данилович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 1 серпня 1929 року в с.Тарасівці Межівського району Дніпропетровської області в родині сільського інтелігента. Трудову діяльність розпочав 1948 року на педагогічному поприщі: вчитель історії, завуч, директор Георгіївської, Ганнівської шкіл Мар’їнського району. Хист організатора в молоді роки найбільше виявився під час перебування на посаді директора Прелеснянської школи Слов’янського району Донецької області. Роман Данилович докладав максимум зусиль до облаштунку школи. Під його керівництвом і за його безпосередньої участі було зведене нове приміщення школи, яка й до сьогодні служить прелеснянським дітлахам.


Назва:Зоряна Юдін

-Знайдено: + 1 серпня в селі Угринів Тисменицького району народилась Зоряна Юдін, де і пройшло дитинство. Батьки прості творчі люди, любили і люблять музику, пісні, які пише їхня донька. Зоряна завдячує батькам усім, що має — це яскраве і багате дитинство, підтримка і опора в різні хвилини життя.


Зобр:5шт.


Назва:Київське повстання 1146

Підзаголовок:==Причини==
Знайдено: + Приводом до повстання стала зміна князя в Києві по смерті Великого князя київського Всеволода Ольговича (1 серпня 1146). Він передав київський стіл братові Ігореві Ольговичу, що викликало обурення городян, невдоволених правлінням померлого. Кияни не бажали передання міста в спадок нащадкові з родини Ольговичів, а хотіли самостійно вирішувати долю київського столу.


Зобр:1шт.


Назва:Слободан Маркович

-Знайдено: + | збірна-поновлення = 1 серпня 2009


Зобр:6шт.


Назва:Історія Новомиргорода

Файл:1910.jpg

-Знайдено: + 1 серпня 1941 року почалась німецька окупація Новомиргорода та Златополя. Понад 1 тис. юнаків і дівчат вивезено на каторжні роботи до Німеччини, близько 5 тис. жителів страчено. На території Златополя в дитячому будинку знаходилось гетто, де в 19421943 роках було розстріляно або отруєно газом близько 1200 євреїв.


Зобр:6шт.


Назва:Роман (ім'я)

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + * Роман Ольгович, рязанський князь, мученик, 1 серпня (19 липня).


Назва:Операція «Френтік»

-Знайдено: + 1 серпня, коли передові сили Червоної Армії наблизились до розташованого на східному березі Вісли варшавського району Прага, у Варшаві піднялося повстання, організоване Армією Крайовою. Повстанці розраховували на допомогу союзників. Допомогти їм можна було тільки з повітря в ході «човникових» операцій.


Зобр:24шт.


Назва:Влох Ірина Йосипівна

Файл:Влох Ірина Йосипівна.jpg

-Знайдено: + Влох Ірина Йосипівна (*1 серпня 1941 - 11 серпня 2011) — український учений-психіатр. Доктор медичних наук, професор. Академік-засновник АН ВШ України (1992).


Зобр:1шт.


Назва:Полтавська дирекція Південної залізниці

-Знайдено: + | коментар = сучасний статус — з 01.08.2000 року
-Знайдено: + За концесійною угодою між російським урядом і і гофмейстером Аббавою та бароном Унгерном фон Штернбергом, останні взяли на себе зобов'язання побудувати залізницю Харків — Кременчук. У 1870 році була прокладена залізнична лінія Кременчук — Полтава протяжністю 110 верст. Побудовані станції Полтава і Кременчук з усією необхідною інфраструктурою — вокзалами, паровозними приміщеннями, магазинами, коморами для вугілля тощо. Рух залізницею відкрився в 1 серпня 1870 року.
-Знайдено: + Сучасна назву «Дирекція залізничних перевезень» (ДН-4) підприємство одержала 1 серпня 2000 року на підставі наказу Мінтрансу № 77/Н від 30.05.2000. Згідно з новим статусом Полтавська дирекція залізничних перевезень стала структурним підрозділом без права юридичної особи в складі Державного галузевого об'єднання «Південна залізниця».


Зобр:5шт.


Назва:Обоянь

Підзаголовок:=== Заснування ===
Знайдено: + 1 серпня 1639 року на Обоянське городище прибув воєвода Іван Колтовський з 600 дітьми боярськими, які мали в городищі оселитись. Обоянська фортеця та прилеглі села утворювали Обоянський повіт.


Зобр:7шт.


Назва:Список старшин і козаків 1-го кінного полку Чорних запорожців Армії УНР

-Знайдено: +  —
01.08.1965|| Сотник Армії УНР, хорунжий|| ||Залізний хрест УНР


Зобр:28шт.


Назва:Музей історії міста Дніпродзержинська

-Знайдено: + Першу експозицію тодішнього Музею революції в Дніпродзержинську було відкрито 1 серпня 1931 року в приміщенні колишньої Свято-Миколаївської церкви.


Назва:Сучасна українська мова

Підзаголовок:=== СРСР ===
Знайдено: + </ref>. Російською мовою велося діловодство партійних і державних установ, нею друкувалася більшість офіційних органів преси, декретів, відозв тощо. Книжкова продукція у 19191923 р.р. була переважно російською[50]. Розпочата на підставі постанови XII З'їзду РКП(б) 1923 р. декретом Ради Народних Комісарів УССР від 27 липня 1923 р. українізація[51] шкільно-виховних і культурно-освітніх установ, поширена постановою ВУЦВК і РНК УРСР від 1 серпня 1923 р. на державний апарат, велася важко, при опорі з боку росіян або зрусифікованих представників інших національностей. Незабаром темп українізації був значно послаблений. Виступаючи офіційно проти будь-яких «спроб утворити для російської культури в Україні панівне становище, що його вона мала за царату», ЦК КП(б)У в постанові від 19 квітня 1927 р. вирішив «визнати за російською мовою особливе значення». У наступні роки, зокрема з 1930 р., у партійних колах посилився активний опір українізації, поєднаний з тенденцією ревізувати постанову XII з'їзду РКП(б) та визнати її неактуальною. 19321933 р.р. українізацію замінив гострий протиукраїнський і одночасно русифікаційний курс[52]. Культурні, державні або й партійні діячі, які здійснювали українізацію, були заарештовані, заслані чи розстріляні, а один з головних ініціаторів українізаційного руху, нарком освіти УРСР у 19271933 р.р. М. Скрипник вчинив самогубство. Була припинена незначна українізація на Кубані та на інших українських територіях в РРФСР, і посилалася русифікація українців поза межами УРСР.


Зобр:33шт.


Назва:Українська мова в СРСР

-Знайдено: + * 1 серпня 1923 р. — постанова ВУЦВК та РНК УРСР «Про заходи забезпечення рівноправності мов і про допомогу розвиткові української мови». В ній сказано:
-Знайдено: + * 7 березня 1930 р. — Президія ВУАН прийняла ухвалу про реформу мовних установ. Ліквідовано Інститут української наукової мови та комісії для складання словника живої української мови, історичного словника української мови, етимологічного словника, нормативної граматики української мови, діалектологічну, історії української мови. На їхніх залишках створено Науково-дослідчий інститут мовознавства. Постановою Раднаркому від 1 серпня 1930 р. до нього зараховано київську та харківську науково-дослідчі катедри мовознавства і дніпропетровську мовознавчу секцію. До нового інституту після чисток потрапила лише половина старого складу. Директором новоствореного інституту призначено Г. Ткаченка (перебував на посаді протягом короткого часу), потім Наума Кагановича (до 1937 року).


Назва:Бріґідау

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 1 серпня 1934 року в Стрийському повіті Станіславівського воєводства було створено ґміну Грабовець Стрийський з центром в с. Грабовець Стрийський. В склад ґміни входили наступні сільські громади: Бригідин (суч. Ланівка), Дуліби, Грабовець Стрийський, Голобутів, Колодниця, Конюхів, Нежухів і Завадів[53]


Назва:Конотопський міський краєзнавчий музей імені О. М. Лазаревського

-Знайдено: + Протягом 192830 років музей зріс втричі і мав уже понад 10 тисяч експонатів. На 1 серпня 1930 року музей відвідало 2600 осіб. Робота Конотопського історичного музею по охороні пам'яток краю та їх збереженню була визнана Укрнаукою зразковою.


Зобр:11шт.


Назва:Різуненківська сільська рада

-Знайдено: + Був головою неповний термін з 26 березня 2006 року по 1 серпня 2006 року.


Назва:Почесні громадяни Севастополя [[Файл:|100пкс|thumb |150px|right]] -Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |1 серпня 1830 — 2 березня 1908
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |31 серпня 1912 — 14 липня 1971


Зобр:19шт.


Назва:Франсуа Канробер

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 16 травня 1855 року він здав головне командування генералові Жан-Жак Пеліс'є, залишаючись при облогових військах командувачем 16 травня - 25 травня I -м корпусом, а з 21 травня по 1 серпня 1855 року 1-ою піхотною дивізією II -го корпусу Східної армії.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 1 серпня 1855 по 18 березня 1856 року був ад'ютантом імператора Наполеона III.


Зобр:1шт.


Назва:Олександрія (станція)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 1 серпня 2003 року було відкрито рух на другій швидкісній залізничній лінії Київ-Дніпропетровськ, що проходить через Олександрію. До цього було збудовано нове приміщення залізничного вокзалу.[35]


Зобр:1шт.


Назва:Помічна (станція)

-Знайдено: + |Date = 1 серпня


Зобр:4шт.


Назва:Близнюк Анатолій Михайлович (журналіст)

-Знайдено: + Близнюк Анатолій Михайлович (* 1 серпня 1950 Підставки, Липоводолинський район)  — український краєзнавець, педагог, публіцист, з 2003  — член Національної спілки журналістів України.


Зобр:1шт.


Назва:Григорович-Барський Павло Павлович

-Знайдено: + У 1916 р. став одним з засновників гуртка офіцерів-українців у таборах для військовополонених російської армії у Німеччині. У 1917 р. був одним з організаторів Українського полку ім. Т.Г. Шевченка, з військовополонених-українців, а у січні 1918 р. - 1-ї Української (Синьожупанної) дивізії. У січні-квітні 1918 р. обіймав посади командира куреня та помічника командира 2-го Українського (Синьожупанного) полку військ Центральної Ради. По розформуванні німцями 1-ї Української (Синьожупанної) дивізії у квітні 1918 р. працював завідувачем юридичним відділом Всеукраїнської спілки земств, головою якої деякий час був С.В. Петлюра. У листопаді 1918 р. - уповноважений Національного союзу з організації повстання проти П.П. Скоропадського у Літинському повіті. З грудня 1918 р. - голова липовецького повітового суду. З червня 1919 р. - командир кінної сотні у загоні повстанського отамана Я. Шепеля, який згодом влився до складу Дієвої армії УНР. З жовтня 1919 р. начальник Охорони Головного Отамана, з 1 серпня 1920 р. - помічник коменданта комендатури штабу Армії УНР. У 1920-30-х рр мешкав на еміграції у Польщі. Подальша доля невідома.


Зобр:1шт.


Назва:Курило Святослав Михайлович

-Знайдено: + Курило Святослав Михайлович (1 серпня 1976) — український гідролог, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 1 серпня 1976 року в місті Київ. Закінчив у 1998 році географічний факультет Київського університету зі спеціальності «гідрологія і гідрохімія», у 2002 році асп-ру кафедри гідрології та гідроекології Київського університету. З 1998 року працював молодшим науковим співробітником в Інституті геологічних наук НАН України. Кандидатська дисертація «Оцінка міграції стронцію-90 в природних водах зони відчуження Чорнобильської АЕС (на прикладі експериментального водозбору річки Борщі)» захищена у 2002 році.


Назва:Роменський Юрій Михайлович

-Знайдено: + Ю́рій Миха́йлович Ро́менський (нар. 1 серпня 1952, м. Мінгечаур, Азербайджанська РСР) — колишній радянський футболіст, воротар. Нині відомий український тренер. Майстер спорту (1977). Заслужений тренер України (2005)


Зобр:4шт.


Назва:Білаш Борис Федорович

-Знайдено: + Білаш Борис Федорович (* 1 серпня 1941, АзРСР) — український письменник, поет, Герой України. Член Національної спілки письменників України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 1 серпня 1941 року на руднику Чирагідзор Ханларського району Азербайджану. У 1944 з родиною переїхав до Донбасу.


Назва:Маріупольський трамвай

-Знайдено: + * 1 серпня 2008 проїзд в трамваях та тролейбусах міста подорожчав на 25 копійок до 75 копійок.


Зобр:2шт.


Назва:Залізничний транспорт Полтавської області

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Сучасна назву — Дирекція залізничних перевезень (ДН-4) одержала 1 серпня 2000 року на підставі наказу № 77/Н від 30.05.2000 року, ставши структурним підрозділом без права юридичної особи в складі Державного галузевого об'єднання Південна залізниця.


Зобр:2шт.


Назва:13-й армійський корпус (Україна)

-Знайдено: + | 1 серпня 1941[54]
-Знайдено: + option=com_content&task=view&id=3743&Itemid=28 Бойовий склад Радянської Армії станом на 1 серпня 1941](рос.)</ref>
-Знайдено: + | 1 серпня 1942[55]
-Знайдено: + option=com_content&task=view&id=3755&Itemid=28 Бойовий склад Радянської Армії станом на 1 серпня 1942](рос.)</ref>
-Знайдено: + | 1 серпня 1943[56]
-Знайдено: + option=com_content&task=view&id=3767&Itemid=28 Бойовий склад Радянської Армії станом на 1 серпня 1943](рос.)</ref>
-Знайдено: + | 1 серпня 1944[57]
-Знайдено: + option=com_content&task=view&id=3779&Itemid=28 Бойовий склад Радянської Армії станом на 1 серпня 1944](рос.)</ref>
Підзаголовок:=== Керівники ===
Знайдено: + * з 31 серпня 1941-го року по 2 січня 1942-го року — генерал-лейтенант Городнянський Олексій Михайлович;


Назва:Царук Олександр Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Олександр Васильович Царук народився 1 серпня 1961 року в с. Волиця на Хмельниччині.


Назва:Рой Стівен Рів

-Знайдено: + | дата народження = 1 серпня 1941
-Знайдено: + Рой Стівен Рів (Roy Reeve) (1 серпня 1941) — британський дипломат. Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Києві.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 1 серпня 2003 по 2007 рр. — Глава Місії ОБСЄ в Грузії.


Назва:Шелест Денис Андрійович

-Знайдено: + Дени́с Андрі́йович Ше́лест (* 16 жовтня 1906, Станіславчик — † 1 серпня 1979, Харків)  — командир 201-го мінометного полку 12-ї мінометної бригади РГК, Герой Радянського Союзу (1943), полковник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 1 серпня 1979 року. Похований в Харкові.


Назва:Бузько-Дніпровсько-лиманський канал

Підзаголовок:== Навігація ==
Знайдено: + Правила плавання і лоцманського проведення суден Бузько-Дніпровсько-лиманським каналом регламентується Наказом № 655 від 1 серпня 2007 р. Міністерства транспорту та зв'язку України [58]
Підзаголовок:== Навігація ==
Знайдено: + nreg=z1150-07 Наказ № 655 від 1 серпня 2007 р. Міністерства транспорту та зв'язку України «Про затвердження Правил плавання і лоцманського проведення суден у північно-західній частині Чорного моря, Бузько-Дніпровсько-лиманському та Херсонському морському каналах»]</ref>


Назва:Боржавська вузькоколійна залізниця

Підзаголовок:=== Будівництво ===
Знайдено: + 21 серпня 1907 року угорською владою дано офіційний дозвіл на будівництво залізниці[59]. Спорудження велося одночасно на двох ділянках — із Берегова до Довгого та із Виноградова до Хмільника. 20 лютого 1908 року міська влада Берегова виділила земельні ділянки для будівництва адміністративних будівель, локомотивного та вагонного депо, а також квартир для обслуговуючого персоналу.
-Знайдено: + В 19191920 роках колії на Підкарпатській Русі, що належали угорським компаніям, перейшли до Чехословацьких державних залізниць. Цей перехід супроводжувався вирішенням багатьох проблем, зокрема необхідно було поновити парк рухомого складу, вирішити питання ремонту колійного господарства. 1923 року Боржавська господарська залізниця була націоналізована і увійшла до складу Чехословацьких державних залізниць — ČSD — у формі акціонерного товариства «Akciová společnost místní dráhy v údolí Borži» («Акціонерне товариство місцевих залізниць в долині Боржави»)[60][61] З 1 серпня 1923 до 1 грудня 1929 року робота залізниці регламентувалась «Правилами перевезень міцевою залізницею в долині Боржави» з управлінням в місті Берегово. В цей час було присвоєно наступну нумерацію дільницям: Берегове — Кушниця — 326; Іршава — Кам'янка — 327; Севлюш — Хмільник — 328.


Зобр:12шт.


Назва:Базюк Олександр Федорович

-Знайдено: + Базю́к Олекса́ндр Фе́дорович (1 серпня 1947 Звиняче) — архітектор. 1970 року закінчив Львівський політехнічний інститут. 1997 року отримав звання Заслуженого архітектора України. 1999 року відзначений Державною премією України в галузі архітектури.


Назва:831-а бригада тактичної авіації

-Знайдено: + 1 серпня 2003 року винищувальний авіаційний полк і 24 авіаційна база переформовані у авіаційну винищувальну бригаду. 25 січня 2005 року авіаційна бригада винищувальна підпорядкована Повітряному командуванню «Центр» Повітряних Сил Збройних Сил України.


Назва:Полтавська обласна бібліотека для юнацтва імені Олеся Гончара

-Знайдено: + | дата_заснування = 1 серпня
1976
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Створено бібліотеку 1 серпня 1976 року. З 1976 по 1991 бібліотека займала приміщення на першому поверсі житлового будинку в мікрорайоні «Половки». У 1991 році переїхала за адресою вул. Енгельса 25а.


Назва:Чорнобаївська волость

-Знайдено: + * Великі Канівці — колишнє державне та власницьке містечко при річці Іркліїв, 1993 особи, 353 двори, православна церква, 2 постоялих двори, базари по п'ятницях і 4 ярмарки на рік: 21 квітня, 29 червня, 1 серпня та 8 листопада.


Назва:Ассан Н'Діає

-Знайдено: + Асса́н Н'Діає́ (фр. Assane N'Diaye; нар. 1 серпня 1974 року, Нгуекох, Сенегал — пом. 13 лютого 2008 року, Дакар, Сенегал) — колишній сенегальський футболіст, захисник.


Назва:Юхно Іван Олександрович

-Знайдено: + Іван Олександрович Юхно (нар. 1 серпня 1936 Мурафа, Краснокутський район, Харківська область) — журналіст, письменник та краєзнавець.


Назва:Воронів Олекса Михайлович

-Знайдено: + 1 серпня 1914 зарахований до 276-го Куп'янського піхотного полку. За відмінну службу під час Першої світової війни був нагороджений повним Георгіївським бантом. Отримав військове звання прапорщик 16 грудня 1914.


Зобр:3шт.


Назва:Одеська округа

-Знайдено: + 1 серпня 1925 року ліквідована Одеська губернія, округа перейшла у пряме підпорядкування республіці.[62]


Назва:Яськевич Сава Тимофійович

-Знайдено: + Са́ва Тимофі́йович Яське́вич (* 1 серпня 1895, м. Житомир — † 20 червня 1996, м. Сідней, Австралія) — сотник Армії УНР, командир 8-ої тяжкої сотні дивізії «Галичина» (1944), командир 4-го полку 1-ї Української дивізії УНА (генерал-хорунжий в еміграції).


Зобр:1шт.


Назва:Шкуропат Василь Андрійович

-Знайдено: + Василь Андрійович Шкуропат (1 серпня 1918, Залізне — 14 січня 1993, Маріуполь) — новатор металургійного виробництва, Герой Соціалістичної Праці.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 1 серпня 1918 року в селі Залізному (тепер селище міського типу Новгородське Дзержинської міської ради Донецької області). Закінчив сім класів школи у рідному селі. З 1935 року в Маріуполі, закінчив Маріупольську школу ФЗН.


Назва:Почесні громадяни Запоріжжя

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |1 серпня 2005
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |21 серпня 1997


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + 1 серпня для спільного захисту прав українців та вираження їх інтересів Національно-Демократична (НДП), Соціал-демократична та Радикальна партія утворили у Львові Головну Українську Раду (ГУР), яку очолив лідер НДП Кость Левицький.
-Знайдено: + 1 серпня наказом зобов'язано всіх власників будинків та земельних ділянок щоденно до 7.00 прибирати тротуари та половину дороги навпроти свого житла.
-Знайдено: + 1 серпня створено дистрикт Галичина, що ввійшов в Краківське генерал-губернаторство. Контролювати дії міської управи призначено штадткомісара. Спочатку посаду займав Фаттерман, а з січня 1942 року — Шюсслер.


Зобр:21шт.


Назва:Димитар Макрієв

-Знайдено: + У травні 2011 року після довгих переговорів підписав контракт з самарським клубом «Крила Рад». Дебютував за нову команду 1 серпня 2011 року, вийшовши на заміну в матчі проти пермського «Амкара». В цілому відіграв за команду 5 матчів в чемпіонаті Росії.


Зобр:1шт.


Назва:Чмирь Юрій Павлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 1 січня 2000 року по 1 серпня 2002 року — менеджер, фінансовий директор Закритого акціонерного товариства «Росмен».


Назва:Експрес (завод)

-Знайдено: + 26 травня 1870 року, ще у незакінчених корпусах заводу, розпочався ремонт вантажних вагонів. А з 1 серпня 1890 року майстерні приступили до ремонту і пасажирських вагонів.


Зобр:8шт.


Назва:Копилов Микола Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 1 грудня 1917 року — начальник управління технічного загону військ Центральної Ради. З 1 серпня 1918 року — начальник військово-історичного відділу штабу губернського коменданта Поділля. З 1 вересня 1918 року — начальник особливого відділу штабу 2-го Подільського корпусу Армії Української Держави.


Зобр:1шт.


Назва:Овчаренко Василь Іванович

-Знайдено: + Василь Іванович Овчаренко (*1 серпня 1889, Ніжин — †4 жовтня 1974 р. Маямі, Флоріда, США) — Американський композитор українського походження.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Композитор народився 1 серпня 1889 у місті Ніжин.


Назва:Україна на літніх Олімпійських іграх 2012

-Знайдено: + Україна брала участь у літніх Олімпійських іграх 2012, що проходили у Лондоні, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії з 27 липня по 12 серпня 2012 року. На цій олімпіаді 1 серпня золотою медаллю жіночої четвірки парної з академічного веслування було подолано рубіж у 30 золотих медалей і 100 загалом за весь час участі України у літніх Олімпійських іграх.[63]
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + |  Золото || Катерина Тарасенко
Наталія Довгодько
Анастасія Коженкова
Яна Дементьєва || Академічне веслування || Парні четвірки || 1 серпня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + |  Золото || Чебан, ЮрійЮрій Чебан || Веслування на байдарках і каное || Каное-одиночки, 200 метрів || 11 серпня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + |  Золото || Усик, ОлександрОлександр Усик || Бокс || Вагова категорія до 91 кг || 11 серпня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Срібло || Осипенко-Радомська, ІннаІнна Осипенко-Радомська || Веслування на байдарках і каное || Байдарки-одиночки, 200 метрів || 11 серпня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Срібло || П'ятниця, ОлександрОлександр П'ятниця || Легка атлетика || Метання спису || 11 серпня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Срібло || Берінчик, ДенисДенис Берінчик || Бокс || Вагова категорія до 64 кг || 11 серпня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Бронза || Костевич, ОленаОлена Костевич || Стрільба || Пістолет, 25 метрів || 1 серпня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Бронза || Харлан, ОльгаОльга Харлан || Фехтування || Індивідуальна шабля || 1 серпня
Підзаголовок:== Учасники ==
Знайдено: + |1-е
Підзаголовок:== Учасники ==
Знайдено: + |11-е


Зобр:58шт.


Назва:Новицький Ігор Валентинович

-Знайдено: + З 9 липня 1920 року — знову в українській армії. З 1 серпня 1920 року — начальник відділу зброї Артилерійської управи Армії УНР.


Зобр:2шт.


Назва:Серафим (Залізницький)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 1 серпня 1994 року хіротонізований на єпископа Білоцерківського та Богуславського. Хіротонію здійснювали: митрополит Київський та всієї України Володимир (Сабодан), архієпископ Луганський та Старобільський Іоанникій (Кобзєв), архієпископ Глухівський та Конотопський Іонафан (Єлецьких), Єпископ Херсонський та Таврійський Іларіон (Шукало).


Назва:Поплавський Сергій Владиславович

-Знайдено: + Попла́вський Сергі́й Владисла́вович (1 серпня 1889, Одеса, Російська імперія — ?


Зобр:1шт.


Назва:Закон України «Про засади державної мовної політики»

Підзаголовок:==== Реакція ====
Знайдено: + geroy_ukrayini_movniy_zakon__nastup_na_nezalezhnist&objectId=1259160 Герой України: Мовний закон — наступ на незалежність]</ref>[64]:

Закон України «Про засади державної мовної політики» дає базу п'ятій московський колоні в Україні. Спрямований на розкол Української держави. Наша нинішня влада під керівництвом Москви продовжує русифікацію країни. Немає сумнівів, що цей закон спрямований розколювати суспільство. Українська нація — постгеноцидна, постколоніальна. Росія 340 років мордувала Україну. І та п'ята колона, що існує в Україні під керівництвом Москви, продовжує русифікацію. Цей закон підводить законодавчу базу під антиукраїнську русифікаторську діяльність тої п'ятої московської колони.


-Знайдено: + 1 серпня Донецька обласна рада прийняла завяву, у якій висловила підтримку ухваленому Верховною Радою України Закону «Про засади державної мовної політики».[65]
-Знайдено: + 11 серпня
-Знайдено: + 21 серпня


Зобр:3шт.


Назва:Сезон ФК «Динамо» (Київ) 2012—2013

Підзаголовок:=== Серпень ===
Знайдено: + 1 серпня до команди повернувся Адмір Мехмеді з олімпійського футбольного турніру в Лондоні, де швейцарець провів три повних матчі та забив єдиний гол збірної на турнірі у ворота Габона[66].


Зобр:37шт.


Назва:Надточій Іван Іванович

-Знайдено: + Іван Іванович Надточій (14 січня 1923, Гришино — 1 серпня 1983) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після закінчення війни — в запасі. Жив і працював у Києві. Помер 1 серпня 1983 року. Похований в Києві на Міському кладовищі «Берківцях» (ділянка № 93).


Зобр:1шт.


Назва:Васюник Ігор Васильович

-Знайдено: + І́гор Васи́льович Васю́ник (нар. 1 серпня 1969, смт Великий Любінь, Городоцький район, Львівська область) — український політик, громадський діяч, підприємець. Голова Благодійного фонду «Гуманітарні ініціативи». Член партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина», входить до Центральної контрольно-ревізійної комісії[67].


Зобр:1шт.


Назва:Холоша Володимир Іванович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 31 серпня 1996
-Знайдено: + Володимир Іванович Холоша (1 серпня 1955, Старий Іржавець, Оржицький район, Полтавська область, УРСР) — Міністр України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи в 19941996 роках.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 1 серпня 1955 року в селі Старий Іржавець, Оржицького району, Полтавської області. Батько Іван Іванович (1925) і мати Надія Кузьмівна (1925) — пенсіонери. Дружина Тамара Іванівна (1955). Донька Наталя (1980).


Назва:Мішустін Василь Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 1 серпня 1942 року командир ланки 166-го винищувального авіаційного полку Північно-Кавказького фронту лейтенант В. І. Мішустін на літаку ЛаГГ-3 супроводжував штурмовики. У повітряному бою в районі міста Майкопа збив літак противника. На зворотному шляху збив Me-110. Коли скінчилися боєприпаси, таранив Me-109. Приземлився на парашуті.


Зобр:1шт.


Назва:Пушкар Наталія Юхимівна

-Знайдено: + Пушкар Наталія Юхимівна (* 1 серпня 1942, Хрінники Демидівського району Рівненської області) — український історик, краєзнавець, музеєзнавець, лесезнавець. Дослідник Волині, біографії Лесі Українки. Головний хранитель фондів Волинського краєзнавчого музею.


Назва:Довгий Василь Манолійович

-Знайдено: + Довгий Василь Манолійович (нар. 1 серпня 1941, с. Онут Заставнівського району Чернівецької області) — український журналіст, драматург. Заслужений журналіст України.


Назва:Гуслистий Кость Григорович

Підзаголовок:== Освіта ==
Знайдено: + Після закінчення Олександрівської вчительської семінарії (вступив у 1917) та Запорізької педагогічної школи в 1921 році працював вихователем у Запорізькому дитячому будинку №1 (з 1 серпня 1921), згодом закінчив курси з підготовки вчителів для шкіл глухонімих і отримав спеціальність вчителя-дефектолога в галузі сурдопедагогіки (1922).


Назва:Саліванов Олег Григорович

-Знайдено: + Олег Григорович Саліванов (народився 1 серпня 1958) — київський музикант і автор пісень, гітарист, лідер гурту Після дощу, викладач мистецтва гри на гітарі. Написав близько 200 україномовних і російськомовних пісень, безліч творів для класичної гітари, камерних ансамблів, музику


Назва:Трубчанінов Віктор Іванович

-Знайдено: + Ві́ктор Іва́нович Трубчані́нов (нар. 1 серпня 1949, місто Горлівка, нині Донецької області) — український графік. Член Національної спілки художників України від 1984 року. Заслужений художник України (2009).


Назва:Ширіна Людмила Сергіївна

-Знайдено: + Ши́ріна Людми́ла Сергі́ївна (Ширіна-Плугатарьова) (*1 серпня 1948, Білозерка Херсонської області) — українська оперна співачка.


Зобр:1шт.


Назва:Новоглухівська волость

-Знайдено: + * Новокраснянка — колишня державна слобода при річці Мечетна, 3410 осіб, 604 двори, православна церква, школа, 8 лавок, 4 ярмарки на рік: Вербної неділі, преполовінний, троїцький, 1 серпня та 26 жовтня.


Назва:Історія Стрия

-Знайдено: + 2 липня 1941 року німецькі війська увійшли у Стрий, згодом окупували значну частину українських земель. 1 серпня 1941 р. Галичина була опинилась у складі Генеральної Губернії як складова Рейху (Дистрикт Галичина).


Назва:Вознесенська волость (Золотоніський повіт)

-Знайдено: + * Пальміра (Гайворонщина) — колишнє власницьке містечко при річці Згар, 360 осіб, 71 двір, постоялий будинок, лавка, вітряний млин, маслобійний завод, базари по неділях, 2 ярмарки на рік: 12 червня та 1 серпня.


Назва:Кропивянська волость

-Знайдено: + * Богушкова Слобідка — колишнє державне та власницьке містечко при річці Золотоноша, 2345 осіб, 495 дворів, православна церква, школа, 3 постоялих будинків, 2 лавки, 33 вітряних млини, 3 ярмарки на рік: 30 січня, 3 травня та 1 серпня, 6 маслобійних заводи.


Назва:Васютинська волость

-Знайдено: + * Васютинці — колишнє державне та власницьке село при річці Коврай за 37 верст від повітового міста, 3998 осіб, 296 дворів, православна церква, 7 постоялих будинків, лавка, 3 лавки, 36 вітряних млинів, 7 маслобійних заводів, базари по середах та 4 ярмарки на рік: Вербової неділі, 1 серпня, 14 жовтня та 9 грудня.


Назва:БТБ

-Знайдено: + | заснована = 1 серпня 2011


Назва:Улинець Ернест Михайлович

-Знайдено: + Улинець Ернест Михайлович (1 серпня 1959, Мукачеве, Закарпатська область) — український чиновник; генерал-лейтенант служби цивільного захисту (з серпня 2008),[68] голова Державної інспекції техногенної безпеки України24 грудня 2010).[68][69]
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився Ернест Улинець 1 серпня 1959 року в місті Мукачеве.[68]


Назва:Підводні човни проекту 641

-Знайдено: + У Військово-Морських Силах Збройних Сил України човен отримав найменування «Запоріжжя» і бортовий номер U01. Військово-морський прапор України піднятий на кораблі 1 серпня 1997 року[70]. З 1997 року знаходиться в ремонті. У 2011 році пройшов післяремонтні швартовні випробування[71]. Перший тренер - Микола Вікторович Лесь, під його керівництвом займався шість років[72]. У 17 років побував на перегляді в запорізькому «Металурзі», але команді не підійшов[72]. В 1998 році потрапив в луцькю «Волинь». В 1999 році виступав за одеський «Чорноморець-2», в команді в Першій лізі України провів 11 матчів і забив 1 гол (житомирському «Поліссю»). За основу «Чорноморця» провів всього 1 матч у Вищій лізі 1 серпня 1999 року у виїзному матчі проти львівських «Карпат» (5:0) [73], Ворона вийшов на 70 хвилині замість Василя Мокана. Після знову грав за «Волинь», і за «Сокіл», в аматорському чемпіонаті і Другій лізі.


Назва:Список православних храмів Луганська

-Знайдено: + Церкву на честь Серафима Саровського звели в липні 2005 р. Освячена 1 серпня 2005 р. у день преподобного Серафима Саровського.[74]


Зобр:39шт.


Назва:Сезон ФК «Чорноморець» (Одеса) 2013—2014

-Знайдено: + | найбільша перемога=

«Чорноморець» 2:0 «Дачія» (Молдова)
(Одеса; 18 липня 2013)


«Чорноморець» 3:1 «Црвена Звезда» (Сербія)
(Одеса; 1 серпня 2013)


Підзаголовок:=== Серпень ===
Знайдено: + Кінець літа для північночорноморської команди почався вдало. 1 серпня відбувся перший матч третього кваліфікаційного раунду Ліги Європи — «Чорноморець» проти белградської «Црвени Звезди». Моряки перемогли вдома з рахунком 3:1. М'ячі забили: у ворота сербів — Рієра, Джа Джедже та Антонов (з пенальті); в українські ворота — Савічевіч. Такий неприємний хід подій для белградських фанатів навіть спричинив сутички у гостьовому секторі, але конфлікт вдалося залагодити.[75] Наступний матч було проведено у рамках національного чемпіонату. 4 серпня на тому ж стадіоні «Чорноморець» зіграли одесити та донецький «Металург» (1:0). На 40-ій хвилині гол забив Антонов.


Зобр:3шт.


Назва:Бойко Петро Тодосьович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після першого курсу переміг у конкурсі на диктора Українського радіо, де й почав працювати з 1 серпня 1953 року.


Назва:Буковинський округ

-Знайдено: + Буковинський округ поділялася на 4 повіти (до 1 серпня 1794 р. – дистрикти) та один окремий окіл:

-Знайдено: + 1 серпня 1817 року на Буковині протягом чотирьох днів перебували імператор Франц з імператрицею Кароліною. Наступного разу Франц перебував в Чернівцях 1823-го року, коли зустрічався з російським імператором Олександром.

Лук'ян Кобилиця

Головним наслідком періоду 1787-1848 р.р. стало утвердження цивільного управління у всіх галузях життя краю. Форми цього управління були типовими для всіх провінцій австрійської абсолютної монархії і забезпечували посилення феодального гніту, засилля бюрократії, контролю державних органів над громадськими справами. Особливо складним був цей період з точки зору національних відносин. До політики онімечування додалася ще й полонізація, що мало негативні наслідки для русинів, особливо в культурно-релігійній сфері. Перед місцевими русинами стояв вибір - або бути волохом, або німцем, або у кращому випадку - поляком. На початок ХІХ ст. в регіоні практично не було жодного повноцінного навчального закладу з руською мовою викладання. Близько 90 % руського населення - були селянами. Переважна більшість з них не грамотні. Незважаючи на все це буковинські українці (русини) зуміли зберегти свою едентичність. Значних зусиль в цьому напрямку докладав єпископ православної церкви на Буковині владика Євгеній.



Зобр:3шт.


Назва:Деркачов Ілля Петрович

-Знайдено: + Деркачов Ілля Петрович (Деркач) (* 1 серпня 1834, Усть-Азовськ (в деяких джерелах Каменське Катеринославської губернії — † 8 листопада 1916, Москва) — український та російський методист початкової школи, педагог, дитячий письменник.


Назва:Рабинович Зіновій Львович

-Знайдено: + Рабинович Зіновій Львович (* 1 серпня 1918, Київ — † 2 листопада 2009, Київ), український вчений в галузі кібернетики, доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки УРСР — 1986, лавреат Державної премії УРСР — 1978, Президії АН УРСР імені С. О. Лебедєва — 1977 та імені В. М. Глушкова — 1998, медаллю «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 р.»


Назва:Шоколадна війна (2013)

-Знайдено: + 1 серпня міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк підтвердив: всі експертизи проведені, якість цукерок і кондитерської продукції відповідає стандартам і претензій у української влади до «Roshen» немає. Присяжнюк також повідомив, що переговори про припинення заборони можуть розпочатися вже 5 серпня. Одразу після цієї заяви з Москви надійшло повідомлення, що жодних домовленостей про переговори на 5 серпня не існує[76].


Зобр:1шт.


Назва:Старкова Марія Митрофанівна

-Знайдено: + Старкова Марія Митрофанівна (* 1 серпня 1888, Одеса — 8 червня 1970, Одеса) — українська піаністка та педагог радянських часів, 1946 — заслужена діячка мистецтва УРСР.


Назва:Історія Буковини

Файл:Народний депутат Лук`ян Кобилиця.jpg

-Знайдено: + 31 серпня 1774 року (відразу після відходу російської армії) австрійські війська під командуванням генерала Сплені зайняли Чернівці, а до жовтня того ж року - всю західну частину Буковини. До владнання юридичних тонкощів щодо передачі тереторії - у краї був організований Чернівецький генералат.

-Знайдено: + 1 серпня 1817 року на Буковині протягом чотирьох днів перебували імператор Франц з імператрицею Кароліною. Наступного разу Франц перебував в Чернівцях 1823-го року, коли зустрічався з російським імператором Олександром.


Зобр:24шт.


Назва:Губернаторство Бессарабія

-Знайдено: + |date_start = 1 серпня 1941
-Знайдено: + |year_leader1 = 1 серпня 1941 — квітень 1943
-Знайдено: + Губерна́торство Бессара́бія (рум. Guvernământul Basarabiei) — адміністративно-територіальна одиниця, утворена владою Королівства Румунія 1 серпня 1941 року на території окупованої нею Молдавської РСР та Ізмаїльської області Української РСР під час Другої світової війни. Адміністративний центр — Кишинів. На північному заході межувало з губернаторством Буковина.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Після завоювання Румунією Бессарабії та Північної Буковини влітку 1941 року, було вирішено, що ці дві провінції являтимуть собою дві автономні адміністративні одиниці, керовані безпосередньо главою держави за допомогою його особистих представників. Спочатку губернатором Бессарабії був генерал Константін Войкулеску, який займав цю посаду з 1 серпня 1941 по квітень 1943, потім генерал Олімпіу Ставрат (квітень 1943 — 22 серпня 1944).


Назва:Гудима Володимир Ярославович

-Знайдено: + }}</ref>. 1 серпня 2010 року в виїзному матчі проти луганської «Зорі» (2:2)<ref>


Зобр:1шт.


Назва:Донецьк (десантний корабель)

-Знайдено: + 1 серпня 1997 року відбувся перший в історії України парад кораблів її Військово-Морських Сил в Севастопольській бухті. В ході параду були продемонстровані й бойові можливості ДКПП «Донецьк». ЗМІ повідомляли:


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. [http://portal.rada.gov.ua/control/uk/publish/article/news_left?
  2. Лист Лесі Українки до О. П. Косач (матері) від 25 липня 1907 p.
  3. Листи Лесі Українки до батьків від 10 та 17 серпня 1907 p.
  4. Київ: Енциклопедичний довідник / за редакцією А. В. Кудрицького. — К. : Головна редакція Української радянської енциклопедії, 1981. — 736 с., іл.
  5. Київ: Енциклопедичний довідник / за редакцією А. В. Кудрицького. — К. : Головна редакція Української радянської енциклопедії, 1981. — 736 с., іл.
  6. Войтович 2000.
  7. [http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?
  8. Головне управління статистики в Дніпропетровській області
  9. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Населення не вказано текст
  10. Чисельність населення на 1 серпня 2012 року
  11. Тарас Бульба (Боровець): заповіт нащадкам
  12. [http://istvolyn.info/index.php?

    Зобр:4шт.

    Назва:Кому Вниз

    Підзаголовок:== Склад ==
    Знайдено: + Владислав Макаров (ведуча гітара). Українець. Місто народження — Київ, офіційна дата народження — 1 серпня 1955 р. Працював освітлювачем в театрах. Двічі одружений. Від першого шлюбу — син Дмитро, від другого — син Георгій. Музикант, композитор, любить баскетбол.


    Назва:Адміністративний устрій України

    -Знайдено: + Населення,
    (1 серпня 2012)
     !
    -Знайдено: + Густота населення
    (осіб/км²)
    ,
    (1 серпня 2012) !


    Зобр:27шт.


    Назва:Округи УСРР 1923—1930

    -Знайдено: + 3 червня 1925 року ВУЦВК прийняв постанову «Про ліквідацію губерень й про перехід на трьохступневу систему управління», згідно з якою з 1 серпня ліквідовувалися губернії, при цьому з 15 червня 1925 року ліквідовувалися 8 округ:
    -Знайдено: + Таким чином з 1 серпня 1925 року УСРР поділялася на 41 округу, що складалася з 680 районів. Крім того, з 12 жовтня 1924 року до складу УСРР також входила Молдавська Автономна Радянська Соціалістична Республіка (АРСР).


    Зобр:2шт.


    Назва:Боярка

    Підзаголовок:== Історія ==
    Знайдено: + Цілих два місяці точилися бої на території району між німецьким та радянськими військами. Німці заволоділи Бояркою 1 серпня 1941 року. Відступили з Боярки 5 листопада 1943 року.


    Зобр:22шт.


    Назва:Буханець Михайло Самійлович

    -Знайдено: + Народився в селі Райгород Київської губернії в сім'ї селянина-бідняка (єдиного грамотного члена сім'ї). Після закінчення двокласної Райгородської школи, яку відвідував з перервами з 19 серпня 1914 р. по 12 квітня 1919 р., навчався у Велико-Сорочинській вчительській семінарії ім. М. В. Гоголя. Поступив у Харківський університет, де був мобілізований 2 лютого 1920 року в ряди Червоної Армії. Демобілізувався 1 серпня 1920 року, але в університет не повернувся через сімейні обставини. Працював вчителем. Закінчив Черкаські педкурси (1921), Полтавські кооперативні курси, «був у медінституті на 2-ім курсі». «14 серпня 1934 р. закінчив повний курс агробіологічного відділу шкільного факультету Харківського Інституту Соціального виховання».


    Назва:Адміністративний поділ УРСР

    -Знайдено: + УРСР була створена 25 грудня 1917 року та отримала ще імперський поділ території на губернії та повіти. З 1 серпня 1925 року поділялася на округи та райони. Такий поділ проіснував до 2 вересня 1930 року. Адміністративна система УРСР була складовою системи Радянського Союзу.


    Зобр:1шт.


    Назва:Русифікація України

    -Знайдено: +

  13. Іван Огієнко. Історія української літературної мови. Київ — 2001 (Перше видання Вінніпег — 1949) XVI. Українська літературна мова під совєтами: «…скажемо, за рік 1927 в СССР видано 36680 назв книжок, а в Україні — 2921, цебто 7 %, тоді як українців в СССР 20 %.»[1]
  14. Історія України. Орест Субтельний. Київ. Либідь 1991 р. Ст. 337–340 (Част. 5. Україна у ХХ ст. Українізація) та Ст. 340–342 (Част. 5. Україна у ХХ ст. Національний комунізм)
  15. Історія України. Орест Субтельний. Київ. Либідь 1991 р. Ст. 367–368 (Част. 5. Україна у ХХ ст. Кінець Українізації)
  16. [http://graph.document.kremlin.ru/page.aspx?
  17. [http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?
  18. [http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?
  19. Блажейовський Д. Ієрархія Київської церкви (861-1996). – Львів : Каменяр, 1996. – С. 257.
  20. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою РІА не вказано текст
  21. а б Іващенко Олена. ЖИТОМИРСЬКА ЗЕМЛЯ ЗА КОЗАЦЬКИХ ЧАСІВ (кінець XVI-середина XVII ст.)[2]
  22. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою ReferenceH не вказано текст
  23. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою ReferenceA не вказано текст
  24. http://novynar.com.ua/politics/33560
  25. Рішення Виконавчого комітету Криворізької міської ради № 371 від 13 липня 2005 року. Офіційний сайт Виконавчого комітету Криворізької міської ради
  26. Рішення Виконавчого комітету Криворізької міської ради № 556 від 28 серпня 2006 року. Офіційний сайт Виконавчого комітету Криворізької міської ради
  27. Указ Президента України № 574/2001 «Про Національний атлас України»
  28. Див. Енциклопедія українознавства, т. 5 с. 1880
  29. Тарас Возняк. Помер Богдан Осадчук // УП. 19 жовтня 2011.
  30. Zmarł Bohdan Osadczuk, orędownik pojednania polsko-ukraińskiego
  31. Волости и важнѣйшія селенія Европейской Россіи. По даннымъ обслѣдованія, произведеннаго статистическими учрежденіями Министерства Внутреннихъ Дѣлъ, по порученію Статистическаго Совѣта. Изданіе Центральнаго Статистическаго Комитета. Выпускъ III. Губерніи Малороссійскія и Юго-Западныя / Составилъ старшій редактор В. В. Зверинскій — СанктПетербургъ, 1885. (рос. дореф.)
  32. ТЕОполітика. Павло Солодько, Український тиждень. № 31 (40) від 1 серпня 2008 року
  33. Геополитические войны в украинской церкви. Александр Чаленко, Сегодня. 13 июля 2010 года (рос.)
  34. http://orthodox.org.ua/
  35. а б Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою A не вказано текст
  36. Пам'ятний знак розстріляним євреям біля Мартоноші
  37. По місцях Корсунь-Шевченківської битви. Київ, 1968, стор. 91-92.
  38. Фестиваль «Свірж-2009»: офіційні пояснення невдачі (gabri.kiev.ua, 4 серпня 2009)
  39. о. О. Глубіяш. «Катедра» // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2005. — Т. 2 : К — О. — 706 с. — ISBN 966-528-199-2.
  40. Рішення Виконавчого Комітету Міської ради Івано-Франківська №245 Про тарифи на проїзд пасажирів у міському електротранспорті http://www.mvk.if.ua
  41. UA-Футбол. Дмитрий Воробей — игрок «Нефтяника»
  42. а б Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою vexillographia не вказано текст
  43. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  44. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  45. [http://zaxid.net/home/showSingleNews.do?
  46. В Сумах подорожчав проїзд // інф. за 1 серпня 2009 року на Кореспондент.net
  47. Дутко Павло (м. Рівне) Пасажирам наставлять «роги». У Рівному може подорожчати проїзд у тролейбусах. // «Україна Молода» № 057 за 27 березня 2010 року
  48. Про театр на Офіційна веб-сторінка театру (рос.)
  49. Дату народження подано за Енциклопедією українознавства. Некролог у газеті «Свобода» подає датою народження 1887 рік, при цьому зазначаючи, що Петро Самутін помер у віці 86 років, що відповідає 1895 або 1896 року народження. Інший некролог повідомляє про смерть на 85-му році життя, що відповідає 1897 або 1898 року народження. Згідно з Довідником з історії України рік народження 1889, а Володимир Біляїв подає 1893 рік народження
  50. Іван Огієнко. «Історія української літературної мови». Київ — 2001 р. (перше видання Вінніпег — 1949) XVI. Українська літературна мова під Совєтами: «…скажемо, за рік 1927 в СССР видано 36680 назв книжок, а в Україні — 2921, цебто 7%, тоді як українців в СССР 20%.»[3]
  51. «Історія України». Орест Субтельний, Київ, Либідь, 1991 р. Ст. 337—340 (Част. 5. Україна у ХХ ст. Українізація) та Ст. 340—342 (Част. 5. Україна у ХХ ст. Національний комунізм)
  52. «Історія України», Орест Субтельний, Київ, Либідь, 1991 р. Ст. 367—368 (Част. 5. Україна у ХХ ст. Кінець Українізації)
  53. [http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?
  54. [http://bdsa.ru/index.php?
  55. [http://bdsa.ru/index.php?
  56. [http://bdsa.ru/index.php?
  57. [http://bdsa.ru/index.php?
  58. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  59. Az 1906. évi május hó 19-ére hirdetett országgyűlés képviselőházának irományai. XVIII. kötet. Hiteles kiadás. Budapest, 1908. 465—477 old.
  60. Senát Národního shromáždění R. Čs. r. 1924 / Tisk 1797. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o výkupu místní dráhy v údolí Borže.
  61. Adresář republiky Československé pro průmysl, živnosti, obchod a zemědělství: Adreßbuch der Čechoslovakischen Republik für Industrie, Gewerbe, Handel und Landwirtschaft. Seznam adres: Země Moravskoslezská, Slovensko, Podkarpatská Rus. Sv.2. Praha, 1925. s. 2827
  62. Постанова ВУЦВК і РНК УСРР від 3 червня 1925 року «Про ліквідацію губерень і перехід на трьохступеневу систему управління».
  63. Україна відкрила другу сотню медалей, виграних на Олімпійських іграх (укр.)
  64. Северин Наливайко. Поняття «П'ята колона» породив поплічник Франко / gazeta.ua, 11 серпня 2012
  65. У Донецькій облраді впевнені, що Янукович підпише закон про мови — УНІАН
  66. Мехмеді повертається до Києва
  67. Список членів ЦКРК партії «Батьківщина»
  68. а б в Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою dov не вказано текст
  69. Керівництво Державної інспекції техногенної безпеки України — Міністерство надзвичайних ситуацій України
  70. Кораблі і судна Військово-Морських Сил Збройних Сил України Підводний човен U01 «Запоріжжя». Сайт газети «Флот України»
  71. [http://fleet.sebastopol.ua/index.php?

    Зобр:7шт.

    Назва:Список бійців куреня Української повстанської армії «Месники»

    Підзаголовок:=== Список ===
    Знайдено: + | 308 || «Ротмир» Равський Іван || с. Люблинець Старий Любачівського повіту || 01917-02-2727 лютого 1917 — 01947-08-2626 серпня 1947 || Ройовий || Месники-1 || Син Григорія і Єви. Член ОУН з 1938 р. та організатор підпільних структур ОУН-УПА на Любачівщині. Учасник УНС в рідному селі. З весни 1944 р. — в лавах УПА. Схоплений солдатами ВП. 11 серпня 1947 р. в Ряшеві засуджений до смертної кари. Там же страчений.
    Підзаголовок:=== Список ===
    Знайдено: + | 316 || «Савур» Салик Василь || с. Люблинець Старий Любачівського повіту || 01922-02-022 лютого 1922 — 01947-08-2626 серпня 1947 || Стрілець || Месники-1 || Син Миколи та Катерини. Член ОУН з 1942 р. Учасник УНС в рідному селі. З осені 1944 р.- в лавах УПА. Схоплений солдатами ВП. 11 серпня 1947 р. в Ряшеві засуджений до смертної кари. Там же страчений.


    Назва:Список прем'єр-міністрів України

    -Знайдено: + | 1 серпня 1920
    -Знайдено: + | 1 серпня 1920


    Зобр:87шт.


    Назва:Харківська дирекція Південної залізниці

    -Знайдено: + | дата = 1 серпня


    Назва:Куп'янська дирекція Південної залізниці

    -Знайдено: + | дата = 1 серпня


    Назва:Гутянський Степан Корнійович

    -Знайдено: + Степан Корнійович Гутянський (1 серпня 1916, Губарівка — 14 червня 1979, Київ) — український історик, дослідник історії культури України, кандидат історичних наук (з 1962 року), заслужений працівник культури УРСР.
    Підзаголовок:== Біографія ==
    Знайдено: + Народився 1 серпня 1916 року в селі Губарівці (нині Богодухівського району Харківської області). У 19381945 роках навчався на заочному відділенні історичного факультету Житомирського педагогічного інституту. У 19551958 роках навчався в аспірантурі в Інституту історії АН УРСР, а після її закінчення, у 19581964 роках, працював молодшим науковим співробітником, а потім, від 1964 року — старшим науковим співробітником відділу історіографії та джерелознавства цього інституту. У 1962 році захистив кандидатську дисертацію на тему: «Культурне будівництво на Україні в роки громадянської війни. 1919–1920 рр.». У 19691979 роках — директор Центральної наукової бібліотеки Академії наук Української РСР.


    Назва:Саша Джуричич

    -Знайдено: + Саша Джуричич (хорв. Saša Đuričić; 1 серпня 1979, Сараєво, СФРЮ) — хорватський футболіст, захисник.


    Зобр:1шт.


    Назва:Цвик Степан Степанович

    -Знайдено: + Степан Степанович Цвик (1 серпня 1926, Адамівка — 5 вересня 2006) — радянський офіцер-танкіст, учасник придушення угорського повстання 1956 року, Герой Радянського Союзу, полковник.
    Підзаголовок:== Біографія ==
    Знайдено: + Народився 1 серпня 1926 року в селі Адамівці (нині Жашківського району Черкаської області) в селянській родині. Українець. Закінчив 10 класів школи.


    Назва:Станкевич Михайло Євстахійович

    -Знайдено: + Станкевич Михайло Євстахійович (*1 серпня 1948, с. Жизномир Бучацького району Тернопільської області) — український мистецтвознавець, педагог. Доктор мистецтвознавства (1995), професор (2000), член-кореспондент НАМУ (2002)


    Назва:Історія Одеси (1914-1920)

    -Знайдено: + У день проголошення війни Російською імперією 1 серпня 1914 Одесу трясла багатотисячна патріотична маніфестація, що зібравшись на Соборній площі пройшла центральними вулицями міста. Одесити бурхливо виражали свої вірнопідданські почуття, славили імперію і імператора, несли портрети імператора Миколи і короля Сербії Петра I Карагеоргієвича, клялися воювати до перемоги за батьківщину і братів — сербів. Але закінчення війни відкладалося, а після поневірянь зими 19141915 років настрій одеситів перемінилося. Карткова система, зникнення продуктів, мобілізація і всілякі обмеження виявилися тяжким тягарем для мешканців Одеси. Війна і масова мобілізація в Російську армію змінили соціальну структуру Одеси.


    Зобр:6шт.


    Назва:Лучак Емілія Володимирівна

    -Знайдено: + Народ. 1 серпня 1937 р. у с. Військо Перемишльського повіту (Польща). Закінчила Варшавський університет та Вищі курси при Київському педінституті післядипломної освіти. Працювала вчителькою, потім методистом української мови. Мешкає у Перемишлі (Польща).


    Назва:Віталійс Ягодінскіс

    Підзаголовок:== Біографія ==
    Знайдено: + Розпочав займатись футболом в клубі «Даугава». У вищій лізі чемпіонату Латвії дебютував 1 серпня 2009 року в складі «Даугави», в матчі з «Блазмою» (0:3). Ця гра стала для Ягодінскіса єдиною за рижан.


    Назва:Кам'янка (судно)

    -Знайдено: + З 1 серпня 1991 року — у складі ВМС України. Входить до складу групи дослідницьких суден Науково-дослідного центру Збройних Сил України «Державний океанаріум». Використовується при наукових дослідах і в якості судна-носія глибоководних населених апаратів. До 1999 року мало назву «Касатка». У 1999 році перейменоване на «Кам'янка» на честь однойменного міста Черкаської області.


    Назва:Ворона Анатолій Анатолійович

    Підзаголовок:== Життєпис ==
    Знайдено: + id=685|title=Анатолий Ворона: «„Черноморцу“ по силам закрепиться в Высшей лиге»|publisher=Неофіційний сайт ФК «Чорноморець» (Одеса)|language=ru}}

  72. а б Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою а не вказано текст
  73. Протокол матчу (рос.). Украинский футбол от Дмитрия Трощия. 
  74. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Форостюк не вказано текст
  75. «Черноморец» – «Црвена звезда» (Белград, Сербия) – 3:1. chernomorets.odessa.ua (рос.). 01-08-2013. 
  76. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Уніан не вказано текст