Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/20 січня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Бандера Степан Андрійович

-Знайдено: + 20 січня 2010 року, «за незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву у боротьбі за незалежну Українську державу», Президент України Віктор Ющенко присвоїв[1]
-Знайдено: + p=178 Текст рішення Донецького окружного адміністративного суду щодо Указу Президента України Віктора Ющенка № 46/2010 від 20 січня 2010 року «Про присвоєння С. Бандері звання Герой України»]</ref>[2].
-Знайдено: + 2 серпня 2011 року Вищий адміністративний суд України залишив у силі рішення Донецького окружного адміністративного суду від 2 квітня 2010 року та ухвалу рішення Донецького апеляційного адміністративного суду від 23 червня 2010 року, якими визнано незаконним указ третього президента України Віктора Ющенка від 20 січня 2010 року про присвоєння Степану Бандері звання Героя України.
-Знайдено: + * 20 січня — «Почесний громадянин міста Сокаль»[3] і «Почесний громадянин міста Стебника»[4],


Зобр:23шт.


Назва:Альбиковський Микола Клеофасійович

-Знайдено: + Мико́ла Клеофа́сійович Альбико́вський (у деяких виданнях — Альбикі́вський, Альбіко́вський; * 20 січня 1877, село Гільці, нині Чорнухинського району Полтавської області — † після 1933, Одеса) — український драматург, актор, театральний діяч.


Зобр:1шт.


Назва:Євпаторія

-Знайдено: + У перші роки радянської влади всі санаторії, дачі, вілли та особняки були націоналізовані і перетворені в лікувальні корпуси. Почалося будівництво нових санаторіїв. На курорті працювали відомі лікарі — А. Шенк, П. Медовіков, С. Трегубов. 20 січня 1936 року Раднарком РРФСР прийняв постанову «Про організацію в Євпаторії зразкового дитячого курорту».


Зобр:28шт.


Назва:Політичні партії України

-Знайдено: + | 20 січня 1998
-Знайдено: + | 20 січня 2007


Назва:Ющенко Віктор Андрійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Визнаний Центральною виборчою комісією переможцем повторного туру голосування 26 грудня 2004 року. Після рішення Верховного Суду України від 20 січня 2005 року, офіційно оголошений третім Президентом України.
-Знайдено: + У результаті повторного другого туру голосування, визнаного експертами набагато демократичнішим ніж два попередніх, Віктор Ющенко отримав 51,99 % голосів, тоді як Віктор Янукович 44,20 %. Передвиборний штаб Віктора Януковича, перебравши тактику команди Ющенка з другого туру, розпочав юридичну війну, направлену на затягування процедури вступу на посаду нового Президента України. 20 січня 2005 року, Верховний Суд України відхилив скаргу кандидата в Президенти Віктора Януковича за відсутністю доказів, та розблокував процес офіційного вступу Віктора Ющенка на посаду Президента.


Зобр:6шт.


Назва:Даль Володимир Іванович

Підзаголовок:==== Освіта ====
Знайдено: + Після кількох років служби у флоті, 20 січня 1826 року Володимир Даль вступив в Дерптський університет на медичний факультет. Жив він у тісній комірчині, заробляючи на життя уроками російської мови. Через два роки, в січні 1828 року В. І. Даль був зарахований до числа казеннокоштних вихованців. За словами одного з біографів Даля, він занурився в атмосферу Дерпта, яка «в розумовому відношенні спонукала до різнобічності»[5]. Тут йому насамперед довелося посилено займатися необхідною в той час для вченого латинською мовою. За роботу на тему, оголошену філософським факультетом, він отримав срібну медаль.


Зобр:5шт.


Назва:Зеров Микола Костянтинович

-Знайдено: + 1924 рік розпочався з бурхливих дискусій. 3 січня на культкомісії Всеукраїнської Академії наук М. Зеров виголосив доповідь «Українська література в 1923 році»; 20 січня відбувся диспут, на якому опонентами доповіді Дмитра Загула «Криза сучасної української лірики» виступили Микола Зеров, Юрій Меженко, Григорій Косинка, Михайло Івченко. Лідер «неокласиків» оцінював 1923-й як «рік літературного оживлення». Адже з'явилася низка яскравих імен, нових книг і журналів. На думку Зерова, йшов нормальний розвиток української літератури. Йому опонував Д. Загул, який, фактично, обстоював необхідність уніфікації та суворої регламентації як вибору ідеї твору, так і художніх засобів її вираження. Виразно окреслювалася конфронтація, що згодом трагічно відбилася на розвитку всієї української літератури.


Зобр:5шт.


Назва:Вибори Президента України 2004

-Знайдено: + Передвиборчий штаб Віктора Януковича, перебравши тактику команди Ющенка з другого туру, ініціював новий судовий позов. 20 січня 2005 року Верховний Суд України відхилив скаргу кандидата у Президенти Віктора Януковича, за відсутністю доказів, і розблокував процес офіційного вступу Віктора Ющенка на посаду Президента. У той же день ЦВК офіційно оприлюднила у пресі результати переголосування: Віктор Ющенко — 51,99 % голосів; Віктор Янукович — 44,20 % голосів.


Зобр:12шт.


Назва:Хмельниччина

-Знайдено: + Літо 1654 — осінь 1655. На цей час з'єднані україно-московські сили перейшли в наступ проти Польщі і досягли чималих успіхів. Головні бої тоді точилися на Правобережжі, Білорусі й Західній Україні. Улітку 1654 московське військо (25000) і 20 000 козаків під проводом І. Золотаренка повели наступ на Білорусь і зайняли Смоленськ, а 1655, продовжуючи наступ, у липні заволоділи Вільною. Під час білоруських походів виникло певне напруження щодо питання — кому мають належати завойовані землі: чи Війську Запорізькому, чи Москві (за висловом В. Липинського, «війна двох Русей за Русь третю»). Тим часом поляки восени 1654 виступили на Брацлавщину, а 20 січня 1655 облягли Умань. Хмельницький і московський полководець В. Шереметєв, на чолі 70 000 україно — московського війська, пішли назустріч ворогові, й 29 січня 1655 відбувся тяжкий, але не вирішальний, бій біля Охматова. Навесні того ж року україно-московські сили перейшли в наступ на західноукраїнських землях і наприкінці вересня облягли Львів, але у жовтні, коли кримчани, що тоді стали союзниками Речі Посполитої, прийшли полякам на допомогу, відступили на схід.


Зобр:15шт.


Назва:Якубович Джульєтта Антонівна

-Знайдено: + Джульє́тта Анто́нівна Якубо́вич (20 січня 1935, с. Кельбенд Ізмаїлського району Азербайджанської РСР) — українська співачка (колоратурне сопрано). Народна артистка УРСР (1973). Почесний громадянин Луганська.


Назва:Українська Центральна Рада

Підзаголовок:=== Сесії ===
Знайдено: + * 20 січня — 29 січня;


Зобр:2шт.


Назва:Фещенко-Чопівський Іван Адріянович

-Знайдено: + Іва́н Адрія́нович Фе́щенко-Чопі́вський (*20 січня 1884, м. Чуднів, Житомирщина  † 2 вересня 1952) — вчений-металург, громадський і політичний діяч, міністр Центральної Ради та Директорії.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився Іван Фещенко-Чопівський 20 січня 1884 р.в м. Чуднів, що на Житомирщині. У Чуднові закінчив двокласну народну школу. У 1893 році поступив у підготовчий клас Першої Житомирської класичної гімназії. 28 лютого 1901 року помирає батько(в цей час їхня сім'я живе у Житомирі), то ж, щоб матеріально підтримати маму та молодшу сестру — ученицю Маріїнської гімназії, — Іван став підробляти репетиторством. Цим заробітком він оплачував своє навчання.


Назва:Рада національної безпеки і оборони України

-Знайдено: + |2 вересня 2003 — 20 січня 2005


Зобр:2шт.


Назва:Сокіл Марія Іванівна

-Знайдено: + Марі́я Со́кіл (Рудни́цька) (* 18 жовтня 1902, Олександрівськ, Україна — † 20 січня 1999, Юнгставн, штат Огайо, США) — українська оперна співачка-сопрано, сестра письменника Василя Сокола, дружина композитора та диригента Антона Рудницького, мати піаніста Романа Рудницького та композитора Доріана Рудницького.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Померла 20 січня 1999, в Юнґставні, штат Огайо, у віці 96 років.


Назва:Радченко Олександр Маркович

-Знайдено: + Олекса́ндр Ма́ркович Ра́дченко (нар. 20 серпня 1894, м. Лохвиця, нині Полтавської області — пом. 20 січня 1975, Львів) — український композитор і диригент. Заслужений артист УРСР (1947).


Назва:Павло Римлянин

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився у Римі. Дата народження не відома. Згідно з листом, датованим у Римі 20 січня 1586 року, Павло Римлянин був законним сином Домініка і Домініки громадян римських[6]. 1585 року прийняв міське право у Львові. Був одружений з Єлизаветою — донькою львівського архітектора Войцеха Капіноса. Архітектор не мав дітей. Усе майно заповів дружині і кільком львівським монастирям. Вдова Павла Римлянина вийшла заміж вдруге за цехового будівничого Лаврентія Коханка.


Зобр:6шт.


Назва:Ручко Гнат Омелянович

-Знайдено: + Гнат Омеля́нович Ручко́ (20 січня 1883, с. Великі Сорочинці, нині Полтавської області — 2 грудня 1938, Київ) — український мікробіолог. Член-кореспондент Всеукраїнської Академії Наук (з 1934).


Назва:Седнів

-Знайдено: + 20 січня 1918 року у Седневі вперше з'явилися російські большевицькі банди.


Зобр:11шт.


Назва:Горбачов Михайло Сергійович

-Знайдено: + * Введення радянських військ у Баку в ніч з 19 на 20 січня 1990 року, проти Народного фронту Азербайджану. Понад 130 загиблих, включаючи жінок і дітей.


Зобр:16шт.


Назва:Львівський національний університет імені Івана Франка

-Знайдено: + |дата заснування = 20 січня
Підзаголовок:=== Заснування ===
Знайдено: + Єзуїти розуміли можливість створення на основі братської школи у Львові університету, тому постійно домагались перетворення своєї колегії в академію. Після неодноразових клопотань король Ян ІІ Казимир 20 січня 1661 р. підписав диплом, який надавав єзуїтській колегії у Львові «гідність академії і титул університету» з правом викладання всіх тодішніх університетських дисциплін, присудження вчених ступенів бакалавра, ліценціата, магістра і доктора. Однак відразу ж після підписання диплому створення академії зустріло рішучу опозицію Краківського університету та окремих впливових осіб держави, що його підтримували. Незважаючи на перешкоди, у Львівському університеті навчання велося за зразком інших європейських академій. А згодом польський король Август ІІІ у 1758 р. затвердив диплом від 20 січня 1661 р., виданий Яном ІІ Казимиром.


Зобр:5шт.


Назва:Єзупіль

Підзаголовок:=== Чешибіси ===
Знайдено: + 20 січня 1591 р. король Сиґізмунд III Ваза у Варшаві видав привілей, яким підтвердив, що зняття баніції з шляхтича Кшиштофа Зборовського не означає втрату Якубом Потоцьким прав власності на Чешибіси[7]


Зобр:1шт.


Назва:Макіївка

-Знайдено: + За президентства В. Янукович у січні 2011 року Макіївка стала сумновідомою й потрапила в новинні випуски інформагенцій світу через серію вибухів, що відбулися в місті й подальші події. Так, уранці 20 січня в місті пролунали 2 вибухи — перший біля ТЦ «Golden Plaza», другий — біля будівлі держпідприємства Макіїввугілля, в результаті надзвичайної події ніхто не постраждав. За деякий час МВС України заявило, що поряд з місцями вибухів знайдено конверт зі зверненням до «людей, які відомі в Макіївці», з вимогами передачі великої суми грошей і загрозою ще 5 вибухів, запланованих на вечір четверга в людних місцях міста[8]. Майже відразу потому «макіївські вибухи» були кваліфіковані силовиками як «теракти», тобто прояви тероризму, хоча опозиційні сили розійшлися в оцінках — від політтехнології влади до кримінальних проявів. Однак у найближчому майбутньому ані оголошених вибухів, ані подальшого розвитку подій, що надав би пояснення щодо мотивів і причетних до 2 вибухів осіб, не відбулося. У Макіївці був запроваджений особливий режим на всіх об'єктах життєзабезпечення, проводились планомірні перевірки, була порушена кримінальна справа з приводу 2 вибухів.


Зобр:20шт.


Назва:Шалімов Олександр Олексійович

-Знайдено: + Олекса́ндр Олексі́йович Шалі́мов (*20 січня 1918, село Введенка Задонського району Липецької області (Росія) — †28 лютого 2006 Київ) — хірург, один із засновників української хірургічної школи. Шалімов провів близько 40 тисяч операцій. Членом міжнародного союзу хірургів, Асоціацій хірургів Австрії, Німеччини, Росії, України. Дійсний член Академії медичних наук України і Нью-Йоркської академії наук. Автор більше 830 наукових праць та 112 винаходів, створив в Україні два науково-дослідні інститути — у Харкові і Києві.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Олександр Олексійович Шалімов народився 20 січня 1918 р. у селі Введенка Задонського району Липецької області (Росія). У 19361941 роках навчався на лікувальному факультеті Кубанського медичного інституту. У 1958 році захистив докторську дисертацію на тему «Хірургічне лікування раку головки підшлункової залози і фатерова сосочка».


Зобр:1шт.


Назва:Гасин Олександр Іванович

-Знайдено: + Про одну з таких «смертей» 20 січня 1947 року при проведенні чекістсько-військової операції біля села Лани-Соколівські Стрийського району Дрогобицької області Міністр внутрішніх справ СРСР С. Круглов письмово доповів Сталіну, Молотову і Берії[9]


Зобр:6шт.


Назва:Карабиць Іван Федорович

-Знайдено: + Іва́н Фе́дорович Кара́биць (* 17 січня 1945, Ялта, Донецька область  † 20 січня 2002) — український композитор, диригент, музично-громадський діяч. Народний артист України. Почесний громадянин Дзержинська[10].


Зобр:2шт.


Назва:Список Героїв України

-Знайдено: + | 20 січня 2010


Назва:Українсько-японські відносини

-Знайдено: + 20 січня 1993 року в Україні відкрилося посольство Японії. Протягом 12 червня 199219 січня 1993 року послом Японії в Україні за сумісництвом був призначений Посол Японії в Російській Федерації Едамура Суміо.


Зобр:11шт.


Назва:Дрояронек Борис Ілліч

-Знайдено: + Бори́с Іллі́ч Дрояро́нек (*20 січня 1907) — графік. Народився 20 січня 1907 р. у м. Бахмут (тепер Артемівськ) Донецької обл. Закінчив ХДХІ (в 1931). Член ХО СХУ з 1947. Учасник республіканських виставок з 1938. Викладав у Харківському інституті комунального господарства (1935–1937).


Назва:Філарет (Патріарх Київський)

Підзаголовок:=== Україна ===
Знайдено: + * Відзнака Президента України — Хрест Івана Мазепи (20 січня 2010) — за визначний особистий внесок у духовне збагачення українського народу, багатолітню плідну церковну діяльність[11]
Підзаголовок:=== Україна ===
Знайдено: + nreg=52/2010 Указ Президента України № 52/2010 від 20 січня 2010 року «Про нагородження відзнакою Президента України — Хрест Івана Мазепи»]</ref>


Зобр:2шт.


Назва:Мар'янин Володимир Григорович

-Знайдено: + Володи́мир Григо́рович Мар'я́нин (Мар'янін; * 6 січня 1940, село Велика Мукша, нині Велика Слобідка Кам'янець-Подільського району Хмельницької області — † 20 січня 2000, Велика Слобідка) — український журналіст, письменник (гуморист, драматург, прозаїк). Член Національної спілки журналістів України.


Назва:Абаджян Гаррій Артушевич

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 20 січня 2010 року присвоєно звання Народного артиста України[12].


Назва:Білинський Михайло Іванович

-Знайдено: + 20 січня 1919 спеціальним законом затверджується структура Морського міністерства і Генерального штабу, створюється технічне, будівельне, гідрографічне, судове і санітарне управління.


Зобр:3шт.


Назва:Литвиненко Таїсія Йосипівна

-Знайдено: + * Орден княгині Ольги III ст. (20 січня 2006)[13]


Назва:Дашкевич

-Знайдено: + * Дашкевич Володимир Сергійович (20 січня 1934) — російський композитор. Заслужений діяч мистецтв Росії.


Назва:Стрілецький

-Знайдено: + * Стрілецький Іван Васильович (20 січня 1949, Китайгород, нині Кам'янець-Подільського району Хмельницької області) — представник Верховної Ради України в Міжпарламентській Асамблеї країн — учасниць СНД.


Назва:Вайсблат Йосип Наумович

-Знайдено: + Йо́сип Нау́мович Ва́йсблат (18 лютого (2 березня) 1893, Київ20 січня 1979, Москва) — живописець, графік і скульптор.


Назва:Іван

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 2 січня, 11 січня, 20 січня, 28 січня, 6 лютого, 8 лютого, 9 лютого, 12 лютого, 13 лютого, 9 березня, 2 квітня, 9 квітня, 11 квітня, 12 квітня, 24 квітня, 27 квітня, 1 травня, 2 травня, 12 травня, 21 травня, 1 червня, 7 червня, 9 червня, 11 червня, 15 червня, 23 червня, 26 червня, 7 липня, 11 липня, 14 липня, 16 липня, 25 липня, 31 липня, 3 серпня, 12 серпня, 11 вересня, 15 вересня, 16 вересня, 20 вересня, 27 вересня, 6 жовтня, 9 жовтня, 28 жовтня, 1 листопада, 25 листопада, 26 листопада, 15 грудня, 20 грудня, 23 грудня.


Назва:Охматівська битва (1655)

Підзаголовок:== Передумови ==
Знайдено: + 27 жовтня 1654 року 50-тисячне військо Речі Посполитої на чолі з коронним гетьманом Станіславом Потоцьким вирушило на Поділля та Брацлавщину. Тоді ж молодий кримський хан Мегмет-Ґірей запропонував Богданові Хмельницькому відновити військовий союз, розірваний після Переяславської угоди: «Відкиньте від себе Москву, а з нами будьте у приязні». Проте Хмельницький відмовився, і Мегмет-Ґірей уклав угоду з польським королем. 8 грудня шляхетське військо Речі Посполитої з'єдналося біля Брацлава з 30-тисячною татарською кіннотою, а 10 (20 січня) вони оточили Умань, яку обороняв полк Івана Богуна разом з місцевими жителями. Щоб укріпити місто і зробити фортечні вали неприступними ворогові, Богун звелів облити їх водою і перетворити на крижані гори.


Зобр:7шт.


Назва:Білановський Іван Дмитрович

-Знайдено: + Іва́н Дми́трович Білано́вський (*20 січня 1878, Лохвиця — †15 квітня 1958, Київ) — український радянський ентомолог.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Народився 20 січня 1878 року у місті Лохвиці на Полтавщині. В 1900 році закінчив Петербурзький лісовий інститут. До 1924 року працював лісничим і інспектором лісів на Херсонщині та Київщині, після цього ентомологом в різних установах; з 1936 року до кінця життя — в Інституті зоології АН УРСР1946 року — завідувач відділу фауни безхребетних).


Назва:Паньківський Кость

-Знайдено: + Кость Панькі́вський (* 6 грудня 1897, Львів — † 20 січня 1973, Лівінґстон, штат Нью-Джерсі) — український політичний діяч, публіцист, правник-адвокат, голова уряду УНР на вигнанні (19451948). Син Костя Федоровича Паньківського


Назва:Арена Львів

-Знайдено: + 20 січня 2009 року розпочато другий етап будівництва стадіону — спорудження фундаменту. Голова Львівської ОДА Микола Кміть, мер Львова Андрій Садовий, державний діяч Лукашик Степан Іванович і керівник львівської філії «Азовінтексу» Ігор Семенов заклали у майбутній фундамент капсулу[14]
-Знайдено: + cbk=1 Світлини — У Львові під стадіон до Євро-2012 закладають фундамент (zaxid.net, 20 січня 2009)]</ref>, в яку вкладено монети та марки, виготовлені до святкування 750-річчя Львова та 10-річчя внесення історичної частини Львова до світової спадщини ЮНЕСКО і послання до нащадків. Перший етап будівництва (спорудження тимчасової дороги, будівельного майданчика, завезення ґрунту, встановлення двох баштових кранів) коштував близько 4 млн грн. і був на 100 % профінансований коштом міста. Другий етап передбачає виривання котловану площею 60 на 40 метрів для встановлення фундаменту, встановлення ще 10 баштових кранів, завершення усіх земельних бетонних і залізобетонних робіт[15].


Зобр:9шт.


Назва:Саут-Баунд-Брук

-Знайдено: + * Паньківський Кость (6 грудня 1897 — 20 січня 1973) — політичний діяч, публіцист, адвокат, голова уряду УНР на вигнанні (19451948). Син Костя Федоровича Паньківського


Назва:Євдокименко Анатолій Кирилович

-Знайдено: + Анато́лій Кири́лович Євдоки́менко (20 січня 1942, Чернівці — 23 жовтня 2002, Київ) — український музикант, керівник ансамблю «Червона рута». Народний артист УРСР. Чоловік співачки Софії Ротару (від 22 вересня 1968 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 січня 1942 року у місті Чернівцях.Навчався у чернівецькій загальноосвітній школі
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Гусар Ю. Його доля — Софія і «Червона рута»: [про Анатолія Євдокименка] / Юхим Гусар // Буковинське віче.- 2012. — 20 січня (№ 3). — С. 4.


Зобр:1шт.


Назва:Бобрецький Микола Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У травні 1876 року був затверджений приват-доцентом університету, у квітні 1877 року затверджений екстраординарним професором. В 1878 році очолив Агрономічний кабінет. У жовтні 1885 року був призначений ординарним професором кафедри зоології та порівняльної анатомії. У 18811890 роках був секретарем фізико-математичного факультету. 20 січня 1901 року, з нагоди 25-річчя педагогічної діяльності, був удостоєний звання заслуженого ординарного професора.


Зобр:1шт.


Назва:Хорошковський Валерій Іванович

Підзаголовок:== Політика ==
Знайдено: + 20 січня 2012 — виведений зі складу РНБО[16].


Назва:Ващук Катерина Тимофіївна

-Знайдено: + Катери́на Тимофі́ївна Ващу́к (*20 січня 1947, Вербень) — український політик, народний депутат, член депутатської фракції Партії регіонів.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 20 січня 1947 (село Вербень, Млинівський район, Рівненська область); українка; батько Сапіжук Тимофій Филимонович (1918–1982) і мати Ганна Данилівна (1922–1982) — колгоспники; чоловік Ващук Віктор Іванович (1944) — фельдшер Берестечківської райлікарні № 2; син Віктор (1966) — інженер агрофірми «Колос» Горохівського району; дочка Тетяна (1968) — лікар.


Назва:Сташис Володимир Володимирович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден князя Ярослава Мудрого IV ст. (20 січня 2006)[17]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=18/2006 Указ Президента України № 18/2006 від 20 січня 2006 року «Про нагородження державними нагородами України працівників підприємств, установ та організацій Харківської області»]</ref>, V ст. (19 листопада 2003)Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Назва:Новомиргород

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + Деякий час, перебуваючи на військовій службі у Сіверському полку, тут проживав український письменник Іван Котляревський. Він відвідав Новомиргород 20 січня 1806 року як корпусний ад'ютант. У Златополі мешкала його двоюрідна сестра Ганна Яківна Скоробогач.[18]


Зобр:39шт.


Назва:Посохов Сергій Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 20 січня 2010 року присвоєно звання Заслуженого працівника освіти України[19].


Назва:Лукавці

-Знайдено: + Згідно з рішенням Верховної Ради України № 2372-IV від 20 січня 2005 року селу повернуто історичну назву Лукавці.


Назва:Матвіївці

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Володимир (в миру — Дідович Володимир Микитович; 16 вересня 1922 — 20 січня 1990, м. Мюнхен, Німеччина, похований у місті Баунд-Брук, США) — український релігійний діяч УАПЦ;


Назва:Рижук Сергій Миколайович

-Знайдено: + Рижук Сергій Миколайович (* 20 січня 1950 р., смт. Чуднів, Житомирська область) — доктор сільськогосподарських наук (2004), член-кореспондент УААН (Відд. землеробства, загальне землеробство, 12.2002), член Партії регіонів; ВР України, член фракції Партії регіонів (з 11.2007), заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин (з 12.2007), голова Житомирської обласної адміністрації (з 18.03.2010; 11.01.2004-03.02.05)[20].


Назва:Свята та пам'ятні дні в Україні

-Знайдено: + | 20 січня


Назва:Андрій (Горак)

-Знайдено: + * Орден Данила Галицького (20 січня 2010)[21]
-Знайдено: + nreg=53%2F2010 Указ Президента України № 53/2010 від 20 січня 2010 року «Про відзначення державними нагородами України»]</ref>


Назва:Денькович Іван Васильович

-Знайдено: + Іва́н Васи́льович Денько́вич (20 січня 1963, с. Задільське, Сколівський район, Львівська область) — український політик, член ВО «Батьківщина» (2001 - 2010); Народний депутат України 6-го скликання, член депутатської групи «Реформи заради майбутнього», член Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України (з 12.2007).


Зобр:1шт.


Назва:Паволоч

-Знайдено: + Після смерті Яна Замойського, старости калуського, наступником і спадкоємцем маєтностей його став Станіслав-Ян Конецпольський, проте він помер у 1682 р. і всі маєтності, як і «тракт Паволоцький», записав Яну Олександру Конецпольському «як найближчому по крові до дому його». Але вже тоді паволоччина була повністю безлюдна. Людей порозганяли війни. Існує інвентар Паволочі і сіл, які до неї належать, написаний під час вступу до маєтностей тих Яна Олександра Конецпольського 20 січня 1683 р. «Населення того міста 42 підданих, жидів 3 тільки… Всі навколишні села пусті, на котрих люди мешкали, з котрих урочища пусті розміщені над ріками Роставиця, Верхівня, Ольшанка, Паволочка, Кам'янка, Унава». Новий власник віддав їх у оренду відповідно до контракту в 1701 р. за 18 тисяч Якубу Ледуховському.[22]


Зобр:1шт.


Назва:Вплив України та українців на російську літературу від середини XVII до початку XX століття

-Знайдено: + Ці уривки з листів Тараса Шевченка дають змогу зрозуміти його ставлення до своїх російськомовних творів. З листа від 30 вересня 1842 до Я.Кухаренка[23]:

Переписав оце свою «Слепую» та й плачу над нею, який мене чорт спіткав і за який гріх, що я оце сповідаюся кацапам черствим кацапським словом.

З листа від 20 січня 1858 року до П. Куліша: {{Цитата|Навчи мене, будь ласкав, що мені робить з російськими повістями?


Назва:Левкович Василь Михайлович

-Знайдено: + 20 січня 1997 року Генеральна прокуратура України реабілітувала Василя Левковича.


Зобр:6шт.


Назва:Гавареччина

-Знайдено: + 20 січня 1946 р. біля села загинув стрілець УПА Йосип Вислинський.


Зобр:6шт.


Назва:Натан Щаранський

-Знайдено: + Натан Щаранський (народився 20 січня 1948 року у Донецьку) — державний та політичний діяч Ізраїлю. Віце-прем'єр-міністр (2001-3), міністр в кількох урядах Ізраїлю, депутат Кнесету.


Зобр:1шт.


Назва:Вірнопілля

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * В кінці жовтня 1941 року до села увійшли німецькі солдати. 20 січня 1942 року радянські війська визволили село, але не надовго – у червні цього року німці знову увійшли до села і лише 9 вересня 1943 року село було звільнене остаточно воїнами-танкістами 31 гвардійської танкової бригади. В братській могилі серед похованих визволителів – 55 танкістів.


Назва:Круцик Роман Миколайович

-Знайдено: + * Орден Свободи (20 січня 2010 року) — за вагомий особистий внесок у справу консолідації українського суспільства, розбудову демократичної, соціальної і правової держави та з нагоди Дня Соборності України[24]
-Знайдено: + nreg=53/2010 Указ Президента України № 53/2010 від 20 січня 2010 року «Про відзначення державними нагородами України»]</ref>


Назва:Заслужений працівник фармації України

-Знайдено: + |ПершеНагородження = 20 січня 2006
-Знайдено: + 20 січня 2006 року почесне звання «Заслужений працівник фармації України» було вперше присвоєно Бігдану Антіну Васильовичу — директорові комунального підприємства «Фармація» (м. Кривий Ріг)[25] та Шульзі Надії Миколаївні — начальникові державної інспекції — головному державному інспектору з контролю якості лікарських засобів в Черкаській області[26].


Назва:Старцев Максим Олександрович

-Знайдено: + Ста́рцев Макси́м Олекса́ндрович (20 січня 1980, Херсон) — український футболіст, воротар запорізького «Металурга».


Зобр:2шт.


Назва:Бурего Микола Степанович

-Знайдено: + Микола Степанович Бурего (20 січня 1930) — народний депутат України 1-го скликання.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 січня 1930 року, в селі Новий Стародуб, Петрівський район, Кіровоградська область, УСРР в родині робітників. Освіта вища, Дніпропетровський гірничий інститут імені Артема, гірничий інженерно-шахтобудівельний; одружений, є дитина.


Назва:Федорченко Євген Іванович

-Знайдено: + 10 вересня 1992 р. отримав почесне звання Заслужений артист України (за значний особистий внесок у розвиток українського мистецтва, високу професійну майстерність). 20 січня 2006 р. отримав почесне звання Народний артист України, а 2007 — звання «Майстер сцени». Протягом років був нагодожений великою кількістю пам'ятних медалей, дипломів, грамот.


Назва:Ясній Петро Володимирович

-Знайдено: + * Заслужений діяч науки і техніки України (20 січня 2006) — за вагомий особистий внесок у соціально економічний та культурний розвиток Тернопільської області, значні здобутки у професійній діяльності, багаторічну сумлінну працю та з нагоди Дня Соборності України[27]


Назва:Орден Свободи

-Знайдено: + # Круцик Роман Миколайович (20 січня 2010)Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref> і допоміг команді зберегти прописку в еліті.


Зобр:1шт.


Назва:Ковальчук Сергій Сергійович

-Знайдено: + Сергі́й Сергі́йович Ковальчу́к (рум. Serghei Covalciuc, рос. Сергей Сергеевич Ковальчук, *20 січня 1982, Одеса) — молдавський і російський футболіст. Півзахисник казахстанського «Актобе».


Зобр:1шт.


Назва:Бессарабський протокол

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Майбутнє Бессарабії цілком залежало від подій 1918-20 в Україні та Росії. Воліючи віддати Бессарабію Румунії, Антанта рахувалася й з інтересами свого союзника — «білої» Росії. Після поразки генерала А. Денікіна засідання Паризької мирної конференції 20 січня 1920 підтримало одноголосно рекомендацію комісії в румунських справах віддати Бессарабію Румунії. 3 березня 1920 Д.Ллойд-Джордж повідомив: рішення відкладено до виведення військ Румунії з Угорщини. Велика Британія й Франція домагалися також задовольнити власні інтереси у судноплавстві на Дунаї, фінансах та нафтовидобутку. Вони вимагали компенсаційних виплат за майно своїх громадян у Бессарабії.


Назва:Хрест Івана Мазепи

-Знайдено: + * 20 січня 2010 року за визначний особистий внесок у духовне збагачення українського народу, багатолітню плідну церковну діяльність[28]


Назва:Архітектурні пам'ятки Бучача

-Знайдено: + * Церква Різдва Пречистої Діви Марії на нагірянському передмісті; М. В. Потоцький видав 2 грамоти, якими забезпечував її та священиків (зокрема, в березні 1757 р.,[29] 20 січня 1764 р.). Не існувала у 1880-х рр.[30]


Зобр:21шт.


Назва:Козак Михайло Степанович

-Знайдено: + Миха́йло Степа́нович Коза́к (нар. 20 січня 1991 року, Костілець, Чехословаччина) — український футболіст, нападник черніговської «Десни».


Зобр:1шт.


Назва:Мартиненко Іван Назарович

-Знайдено: + Мартиненко Іван Назарович (20 січня 1915, Березняки — 27 жовтня 1944) — радянський військовий льотчик, Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 7 (20 січня) 1915 року в селі Березняках (нині Смілянського району Черкаської області) в сім'ї селянина. Українець. Отримав неповну середню освіту. Жив і працював у місті Харкові, навчався в Харківському аероклубі.


Назва:Троцюк Валентин

-Знайдено: + Валентин Троцюк (*20 січня 1955—†2008), радянський і український актор кіно та театру.


Назва:Інститут українознавства імені І. Крип'якевича НАН України

-Знайдено: + Інститут — єдина в Україні академічна науково-дослідна установа, в якій спільно працюють відділи історичного, соціокультурного та літературно-мовознавчого спрямування. Створений у 1951 році, перший директор (1951–1953) — Олексій Нестеренко. До 20 січня 1993 мав назву Інститут суспільних наук АН УРСР.


Назва:Епіфаній (Думенко)

Підзаголовок:== Чернецтво ==
Знайдено: + 6 січня 2008 року в Свято-Володимирському Патріаршому кафедральному соборі міста Києва Святійшим Патріархом Філаретом рукоположений у сан ієродиякона, а 20 січня 2008 року в сан ієромонаха.


Назва:6-й армійський корпус (Україна)

-Знайдено: + |anniversaries= 20 січня 1944
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 6 гвардійський армійський корпус переформований із 6 гвардійської танкової армії, яка була сформована згідно з директивою Ставки ВГК від 20 січня 194403001 згідно з директивою Міністра оборони України від 6 січня 1993 з 1 липня 1993 року.


Зобр:4шт.


Назва:Бондаренко Максим Васильович

-Знайдено: + Бондаренко Максим Васильович (* 20 січня 1990) — український футболіст, півзахисник.


Назва:Львівський державний коледж декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша

-Знайдено: + 1892 року школа отримала власне приміщення (тепер вулиця Театральна, 17). 20 січня 1893 директором призначено запрошеного з Німеччини архітектора Зиґмунта Ґорґолевського. У цей час школа мала два основних відділи — будівельного промислу і промислу мистецького. Щороку влаштовувались виставки-звіти. Рівень навчання неодноразово отримував схвальні відгуки у пресі. На хвилі будівельного буму випускники школи часто відмовлялись від планів продовжувати навчання і склавши відповідний екзамен у Намісництві отримували дозвіл на проектування та ведення робіт на рівні з архітекторами, випускниками технічних вузів. Це посилювало конкуренцію серед практикуючих архітекторів, викликало їхнє невдоволення та заклики розмежувати законодавчо компетенцію архітекторів та будівничих (випускників промислових шкіл). Така полеміка регулярно звучала у фаховій пресі, зокрема у львівському журналі Політехнічного товариства «Czasopismo Techniczne». У свою чергу Політехнічне товариство, Коло польських архітекторів повністю блокувало усі спроби вступу у їхні ряди учнів школи. Були також спроби обмежити їх доступ до роботи на державній службі, зокрема на залізниці. Подібна проблема була актуальна на теренах усієї Австро-Угорщини і свідчила про високий рівень викладання у промислових школах (подібні школи діяли у Кракові, Празі, Чернівцях). Незважаючи ні на що учні школи продовжували діяльність фактично як архітектори, ставши авторами великої кількості будинків у Львові і на провінції. Від 1904 року школу очолював краківський архітектор і реставратор Зигмунт Гендель. У 19101911 навчальному році відкрито перший суто технічний відділ, який не мав зв'язку з мистецтвом. Під час Першої світової війни будівлю зайняли військові, через це школа певний час діяла у приміщеннях Технічного інституту, що на теперішній вулиці Нижанківського, 5. Після Генделя до 1919 року директором був архітектор і скульптор Владислав Клапковський.


Зобр:2шт.


Назва:Іваноньків Богдан Михайлович

-Знайдено: + Іваноньків Богдан Михайлович (20 січня 1945, с. Ріпинці Бучацького району Тернопільської області) — український діяч культури, диригент. Заслужений артист України (1987). Доцент (1999).


Назва:Тарасуль Геннадій Львович

-Знайдено: + Народився 20 січня 1935 р. в родині службовця. Закінчив Одеський політехнічний інститут (1959). Працює на Одеській кіностудії. Автор сценаріїв фільмів: «Контрзахід», «Гені — зірка далека і близька» (1979), «Довга пам'ять» (1986), «Мить кохання» (1989, у співавт.) та ін. Був режисером у стрічках: «Короткі зустрічі» (1967), «Випадок із слідчої практики» (1968), «Довгі проводи» (1971), «Фантазії Веснухіна» (1977), «Особливо небезпечні» (1979), «Тепло рідного дому» (1983) та ін.


Назва:Олійник Микола Дмитрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 січня 1944 р. у с. Матусові Черкаської області в родині службовця. Закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1969). Актор Київської кіностудії ім. О. П. Довженка.


Назва:Підпалий Валеріан Сергійович

Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + * Культура і життя. 2001, 20 січня.


Зобр:1шт.


Назва:Прус Світлана Іванівна

-Знайдено: + Народилась 20 січня 1974 р. у місті Прилуках у родині військовослужбовця. Закінчила Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1995). Актриса Національного академічного драматичного театру ім. І.Франка.


Назва:Симчич Мирослав Васильович

Підзаголовок:== Арешт ==

Знайдено: +

Мирослав Симчич

Засуджений 1949 року Івано-Франківським Військовим трибуналом за участь в УПА на 25 років позбавлення волі. Дивом вижив у жахливих умовах етапів і концтаборів. Брав активну участь у повстаннях та боротьбі з урками. Згодом повторно дістав ще 25 років за «участь у націоналістичному угрупуванні». 1956 Комісія Верховної Ради СРСР скоротила термін покарання до 10 років. У 1963 році Симчича звільнили. Однак 30 січня 1968 він знову заарештований за так званими «нововиявленими обставинами». Після тривалого тяжкого слідства, більшість часу якого Симчич перебував у одиночній камері, навіть «справедливе» радянське правосуддя не змогло довести жодних «нововиявлених злочинів». Щоб не звільняти запеклого ворога радянської влади, у грудні 1969 Президія Верховної Ради СРСР скасувала постанову від 1956. Верховний Суд СРСР своїм рішенням від 20 січня 1970 направив Симчича відбувати покарання за вироком 1953 (кінець терміну 30 січня 1982).



Назва:Володимир (Дідович)

-Знайдено: + Володимир (в миру — Дідович Володимир Микитович; 16 вересня 1922, с. Матвіївці[31] (Бірки[32], нині Шумського району Тернопільської області — 20 січня 1990, м. Мюнхен, Німеччина, похований у місті Баунд-Брук, США) — український релігійний діяч.


Назва:Орден святого рівноапостольного князя Володимира (УПЦ МП)

-Знайдено: + * Преснов Юрій Олександрович (20 січня 2006)


Назва:Шевченко Євген Ігорович

-Знайдено: + Народився 20 січня 1961 року в с. Преображенка Криничанського району Дніпропетровської області. У 1978 році закінчив середню школу Новомосковського району Дніпропетровської області із золотою медаллю. У 1983 році закінчив Дніпропетровський Державний університет, за фахом фізик, викладач фізики (1973—1983).


Назва:Давидова Галина Миколаївна

-Знайдено: + Гали́на Микола́ївна Дави́дова (*20 січня 1955, Львів) — українська театральна і кіноакторка, артистка Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької. Заслужений артист України (2009)[33].
-Знайдено: + Галина Давидова народилася 20 січня 1955 року у Львові. Мама приїхала з-під Ленінграда, тато — із Куйбишева. Батьки разом працювали на автобусному заводі.


Назва:Круг (волейбольний клуб)

Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + |align=center| 4 || Україна Україна||Олена Сидоренко || 20 січня 1974||align=center| 182 || нападаюча


Зобр:1шт.


Назва:Феодосій (Ковернинський)

-Знайдено: + | дата народження = 20 січня 1895
-Знайдено: + Феодо́сій (Кове́рнинський, єпи́скоп Арха́нгельський і Холмого́рський (Коверницький[34]; 20 січня 1895, с. Шкірянці — 27 травня 1980, м. Київ) — архієрей Російської православної церкви та її Українського екзархату. Хіротонісаний у єпископа 1945 року. Очолював Чернівецьку та Кіровоградську єпархії Українського екзархату, а також Архангельську єпархію Російської православної церкви.
Підзаголовок:=== Юність ===
Знайдено: + Євфимій (Євтимій) Павлович Ковернинський народився 20 січня 1895 року в с. Шкірянці, нині Білоцерківського району, Київської області у багатодітній родині священика.


Назва:Православ'я на Черкащині

-Знайдено: + *Володимир (Алявдін) (20 січня 183526 вересня 1836)
-Знайдено: + *Сильвестр (Мальованський) (20 січня 188514 квітня 1906)


Зобр:8шт.


Назва:Крюківський вагонобудівний завод

Файл:Elektropoezd ispit.jpg

-Знайдено: + Одна з особливостей нинішнього виробництва підприємства — можливість швидкого переналагодження на випуск нової продукції. Приклад цьому — освоєний у найкоротші терміни (2002) промисловий випуск вітчизняних пасажирських вагонів і право стати базовим підприємством з їх виготовлення. Також з 2003 року розпочалося проектування вітчизняного метропотяга і виготовлення в 2005 року першого головного та проміжного вагонів. І з 2006 року розпочато його випробування. 20 січня 2009 року потяг вже в дослідній експлуатації на Сирецько-Печерській лінії, Київського метрополітену. 22 березня 2010 року в Київ прибув перший серійний потяг для Київського метрополітену.


Зобр:1шт.


Назва:Дністровська ГАЕС

-Знайдено: + * ВАТ «Укргідропроект» розроблено та 20 січня 2010 передано Замовнику проектну документацію на уточнений та перерахований проект.


Назва:Кіровоградська правда

-Знайдено: + Протягом історії газета виходила друком під назвами «Известия», «Красный путь», «Червоний шлях», «Соціалістичний наступ», «Кіровська правда», від 20 січня 1939 року має теперішню назву[35].


Назва:Гаккебуш Валерій Васильович

-Знайдено: + Валерій Васильович Гаккебуш (* 15 вересня 1912, Москва — † 20 січня 1984, Київ) — український режисер, театрознавець, син театральної актриси Любові Гаккебуш, племінник вченого-психіатра Валентина Гаккебуша, чоловік театральної художниці Катерини Юкельсон-Гаккебуш.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Помер 20 січня 1984 року. Похований в Києві на Лук'янівському цвинтарі (ділянка №20) поруч з матір'ю.


Зобр:1шт.


Назва:Кірш Олександр Вікторович

Підзаголовок:== Відзнаки ==
Знайдено: + 2002 року відзначений Подякою Президента України. Згідно з Указом Президента України «Про нагородження державними нагородами України працівників підприємств, установ та організацій Харківської області» від 20 січня 2006 року № 18/2006 «за вагомий особистий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток Харківщини, вагомі трудові здобутки, високий професіоналізм та з нагоди Дня Соборності України» присвоєно почесне звання «Заслужений економіст України»[36]
Підзаголовок:== Відзнаки ==
Знайдено: + nreg=18%2F2006 «Про нагородження державними нагородами України працівників підприємств, установ та організацій Харківської області»] від 20 січня 2006 року № 18/2006 на офіційному сайті Верховної Ради України</ref>.


Зобр:3шт.


Назва:Історія Сатанова

-Знайдено: + Як з'ясував дослідник, 20 січня 1825 року селяни Сатанова та його передмість (Сатанівка, Покровка, Війтовина, Іванківці) через своїх довірених Стойка, Шмигля, П'ятка та Фея подали прохання великому князеві Костянтину Павловичу, в якому писали, що вони вийшли вже з терпіння, оскільки «позбавлені статків своїх, страждаючи з великими злиднями повсякчас, ведуть життя своє із сімействами для одного тільки прохарчування». Викладаючи далі претензії до управителя маєтку, селяни зазначили, що за привілеєм, який 1784 року надав їм Станіслав Костка Потоцький і який назавжди зберігає свою силу, вони повинні відбувати панщину тільки один день на тиждень і виконувати незначну кількість інших повинностей (наприклад, лагодити шляхи). Так і було до 1817 року. А далі управитель маєтку Томашевський запровадив для селян спочатку триденну панщину, а потім став вимагати від них праці в економії упродовж цілого тижня.


Зобр:51шт.


Назва:Попов Борис Михайлович

-Знайдено: + Бори́с Миха́йлович Попо́в (* 21 грудня 1913, Суми — † 20 січня 1942, хутір Довге Попаснянського району Ворошиловградської обл.) — український зоолог. Один з учнів І. Підоплічки. Автор близько 20 наукових статей. Один із авторів (посмертно) першого випуску першого тому видання «Фауни України». Вивчав фауну птахів і ссавців, живлення сов, поширення рідкісних видів ссавців, міграції тварин. Найвідомішими доробками науковця є дослідження кажанів.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 1941 мобілізований до сталінського війська. Загинув 20 січня 1942 р. біля хутору Довге Попаснянського району (нині Слов'яносербський р-н) Ворошиловградської області. Точне місце поховання невідоме, ніяких знаків поховань військового часу в селі немає.


Зобр:1шт.


Назва:Заслужений гірник України

-Знайдено: + |ДатаЗаснування = 20 січня 2010
-Знайдено: + Заслужений гірник України — державна нагорода України — почесне звання України, що надається Президентом України відповідно до Закону України «Про державні нагороди України» після набрання чинності з 1 січня 2011 року Закону України «Про внесення зміни до статті 10 Закону України „Про державні нагороди України“» від 20 січня 2010 року № 1815-VI[37]


Назва:Заслужений працівник цивільного захисту України

-Знайдено: + |ДатаЗаснування = 20 січня 2010
-Знайдено: + Заслужений працівник цивільного захисту України — державна нагорода України — почесне звання України, що надається Президентом України відповідно до Закону України «Про державні нагороди України» після набрання чинності з 1 січня 2011 року Закону України «Про внесення зміни до статті 10 Закону України „Про державні нагороди України“» від 20 січня 2010 року № 1816-VI[38]


Назва:Заслужений працівник туризму України

-Знайдено: + |ДатаЗаснування = 20 січня 2010
-Знайдено: + Заслужений працівник туризму України — державна нагорода України — почесне звання України, що надається Президентом України відповідно до Закону України «Про державні нагороди України» після набрання чинності з 1 січня 2011 року Закону України «Про внесення зміни до статті 10 Закону України „Про державні нагороди України“» від 20 січня 2010 року № 1817-VI[39]


Назва:Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Музиченко Ярослава. Зміни в Лаврі. Директор Національного Києво-Печерського заповідника Марина Громова — про кадрові перестановки, плани щодо «переселення» музеїв та про підготовку стародавньої пам'ятки до Євро-2012 // Україна Молода, № 9, 20 січня 2011


Зобр:5шт.


Назва:Зеніт-3SLBФ

-Знайдено: + |перший = 20 січня 2011
Підзаголовок:== Експлуатація ==
Знайдено: + Перший запуск даної модифікації здійснений 20 січня 2011 року о 14:21:01 за київським часом. О 14:40 апарат Электро-Л № 1 у зв'язці з модернізованим розгінним блоком Фрегат-СБ вдало вийшов на опорну орбіту.


Назва:Романько Валерій Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 січня 1952 року в селі Журавка Красноармійського району Донецької області в селянській родині. Закінчив російське відділення філологічного факультету Донецького державного університету (1969—1974) і українське відділення цього ж університету (1991—1992 рр.). Захистив кандидатську дисертацію на тему: «Краєзнавство в системі вузівської підготовки майбутнього вчителя літератури». Працював учителем російської мови та літератури (1974-1977), заступником і директором школи (1977—1985 рр.). Краєзнавча проблема стала центральною в його науковій, педагогічній і громадській діяльності за часів роботи в Слов'янському державному педагогічному інституті: викладач, старший викладач, доцент. Очолює Донецьку обласну організацію Національної спілки краєзнавців України.


Назва:Кам'янець-Подільський державний історичний музей-заповідник

Підзаголовок:== Директори ==
Знайдено: + * від 20 січня 1997 року — Людмила Павлівна Станіславська.


Зобр:1шт.


Назва:Стрілецький Іван Васильович

-Знайдено: + Іва́н Васи́льович Стріле́цький (20 січня 1949, Китайгород, нині Кам'янець-Подільського району Хмельницької області) — представник Верховної Ради України в Міжпарламентській Асамблеї країн — учасниць СНД.


Назва:Микита Вепрейський

-Знайдено: + Микита Вепрейський (рік нар. і рік см. невідомі) — ландрат (помічник губернатора) Київської губернії, шляхтич, імовірно українсько-польського походження. Брав активну участь на початку XVIII ст. у освоєнні соляних родовищ на півночі Донеччини (Торські та Бахмутські промисли). Разом з комендантом Бахмутської фортеці Семеном Чирковим у 1721 р. опікуючись про паливо для Торських та Бахмутських солеварень, вперше взяв проби кам'яного вугілля в урочищі Скелеватому, що в 25 верстах від Бахмута, і на річці Біленькій в 50 верстах від нього. Зразки вугілля в необхідній кількості були відібрані та відправлені до Санкт-Петербурга у Берг-колегію (отримані 20 січня 1722 р.). Їх випробування засвідчило високу якість знайденого вугілля. Вугільний майстер Григорій Ніксон так описує ці знахідки:


Назва:Ліцей № 38 імені Валерія Молчанова

-Знайдено: + З 1999 року з метою подальшого розвитку ліцею, підняття престижу навчального закладу започатковано традицію щороку до річниці присвоєння ліцею № 38 імені В.М. Молчанова (25 січня) проводити Комплексну Молчановську олімпіаду з базових предметів для учнів 6 та 9 класів нашого ліцею та інших шкіл, ліцеїв і гімназій міста Києва. Перша Молчановська олімпіада відбулася 20 січня 2000 року.


Зобр:1шт.


Назва:Буценко Микита Костянтинович

-Знайдено: + Микита Костянтинович Буценко (20 січня 1990, м. Харків, УРСР) — український хокеїст, центральний нападник. Виступає за «Компаньйон-Нафтогаз» (Київ) у Професіональній хокейній лізі.


Назва:Рак Онисим Григорович

-Знайдено: + З 1 грудня 1917 р. — штаб-старшина для доручень штабу 26-го Українського корпусу. З 20 січня 1918 р. — начальник штабу українізованої 65-ї піхотної дивізії військ Центральної Ради, заступник полковника Базильського. З квітня 1918 р. — начальник штабу 11-ї пішої дивізії Армії УНР, згодом — Армії Української Держави. З 30 грудня 1918 р. — начальник штабу 6-го Полтавського корпусу військ Директорії. З 30 січня 1919 р. — начальник штабу Чорноморської дивізії Дієвої армії УНР. З 20 лютого 1919 р. до 24 березня 1919 р. — начальник штабу та в. о. начальника Південно-Східної групи Дієвої армії УНР. Станом на 31 серпня 1919 р. — штаб-старшина для доручень Головного управління Генерального штабу Дієвої армії УНР. З 14 жовтня 1919 р. — начальник організаційного відділу Головного управління Генерального штабу Дієвої армії УНР (ГУГШ). З 19 березня 1920 р. — начальник відділу навчання військ ГУГШ УНР. 3 19 квітня 1920 р. начальник відділу статутів та навчання військ Генерального штабу УНР.


Назва:Гуртовенко Ернест Андрійович

-Знайдено: + Гуртовенко Ернест Андрійович (народився 10 грудня 1928 р., помер 20 січня 1994 р.) — провідний спеціаліст у галузі фізики Сонця, професор, доктор фізико-математичних наук, один із перших наукових співробітників Головної астрономічної обсерваторії НАН України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер Гуртовенко Ернест Андрійович 20 січня 1994 р. у Києві.


Зобр:1шт.


Назва:Єгоров Єгор Володимирович

-Знайдено: + Єгор Володимирович Єгоров (20 січня 1987) — український хокеїст, нападник. Виступає за ХК «Гомель» у Білоруській Екстралізі.


Назва:Каніщев Василь Георгійович

-Знайдено: + Каніщев Василь Георгійович (20 січня 1911, Дніпропетровськ) — український архітектор.


Назва:Коломієць Віра Титівна

-Знайдено: + Коломієць Віра Титівна (22 вересня 1922, м. Умань, тепер Черкаської області — 20 січня 1993, Київ) — український мо­вознавець, доктор філологічних наук з 1974, профе­сор з 1985.


Назва:Станіславське воєводство

-Знайдено: + * Стефан Паславський —— (14 липня 1936 — 20 січня 1939) рр.
-Знайдено: + * Станіслав Ярецький —— (20 січня 1939 — 2 вересня 1939) рр.


Зобр:19шт.


Назва:Войцех Ковалевський

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Грав у грецькому «Іраклісі», який 20 січня 2010 року розірвав контракт з голкіпером. [40]


Зобр:1шт.


Назва:Кравченко Андрій Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 20 січня 1944 року генерал-лейтенант танкових військ Кравченко А. Г. командувач 6-ї танкової армії, яка після розгрому фашистської Німеччини брала участь в серпні — вересні 1945 року в радянсько-японській війні, звільняючи Маньчжурію від японських загарбників.


Назва:Чередник Іван Якович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + На початку 1945 року війська 1-го Білоруського фронту здійснювали успішні наступальні операції на території Польщі. 20 січня 1945 року в боях за населені пункти Нагурний і Коло у Польщі відзначився батальйон під командуванням майора І. Я. Чередника. Командир весь час був у бойових порядках, вміло організовував взаємодію підрозділів, особистим прикладом надихав бійців на ратні подвиги. У цьому бою батальйон знищив і взяв у полон близько 900 солдатів і офіцерів ворога.


Зобр:1шт.


Назва:Боярський коледж екології і природних ресурсів

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Наказом ректора Національного аграрного університету від 20 січня 2005 року № 22 на базі «Боярського коледжу екології і природних ресурсів НАУ» створено Відокремлений структурний підрозділ Національного аграрного університету «Боярський коледж екології і природних ресурсів».


Зобр:2шт.


Назва:Список кавалерів ордена Свободи

-Знайдено: + |rowspan="2" |20 січня 2010


Зобр:26шт.


Назва:Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти

-Знайдено: + * 20 січня 1993 року - інститут перейменовано у Навчально-методичний центр управління освіти Рівненської обласної державної адміністрації.


Назва:Мневська Галина Іванівна

-Знайдено: + ]</ref>, а вже 20 січня 1931 року її, чи не першою серед жителів будинку, було заарештовано. За сфабрикованим звинуваченням у націоналізмі вона отримала 5 років заслання. Її чоловіка було арештовано невдовзі після неї, засуджено 2 січня 1931 року до 10 років таборів. У 1937 році його було розстріляно. На засланні в Актюбінську їй доводилось важко працювати на залізниці. Після закінчення терміну їй було заборонено повертатись в Україну, тому вона працювала вчителькою Мартунської середньої школи в Актюбінській області, стала відмінником народної освіти Казахстану. У роки війни працювала в тилу, була нагороджена медалями «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні» та «За трудову доблесть».


Зобр:1шт.


Назва:Теракти в Макіївці

-Знайдено: + Вранці 20 січня 2011 року в місті Макіївка Донецької області було здійснено два вибухи. Перший стався близько 4:40 біля торгівельного комплексу «Голден плаза» в центрі міста. Другий — через півгодини пролунав біля головного входу до будівлі державного підприємства «Макіїввугілля». Жертв й постраждалих зафіксовано не було.


Назва:Громова Марина Едуардівна

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Музиченко Ярослава. Зміни в Лаврі. Директор Національного Києво–Печерського заповідника Марина Громова — про кадрові перестановки, плани щодо «переселення» музеїв та про підготовку стародавньої пам’ятки до Євро–2012 // Україна Молода, №9, 20 січня 2011


Назва:Головченко Анатолій Петрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Відзначився у боях за визволення Польщі. У ніч на 20 січня 1945 року батальйон почав штурм сильно укріпленого міста Бжесця-Куявського і оволодів містом. У ході бою було знищено до 300 ворожих солдатів і офіцерів, захоплено 50 підвод з військовим спорядженням, 16 гранатометів і багато іншої зброї. 22 січня 1945 року батальйон, діючи в передовому загоні, увірвався в населений пункт Подгуже (нині в межах польського міста Торуня), забезпечивши вихід бригади до Вісли.


Зобр:1шт.


Назва:Міжнародні відносини України

-Знайдено: + *20 січня 1993: відкриття японського посольства в Києві.


Зобр:1шт.


Назва:Посольство Японії в Україні

-Знайдено: + |Відкрите = 20 січня 1993


Назва:Непийвода Наталія Федорівна

-Знайдено: + Непи́йвода Ната́лія Фéдорівна (* 20 січня 1956, Черкаси — † 16 жовтня 2004, Київ) — український мовознавець, доктор філологічних наук (з 1998), професор (з 2002).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 20 січня 1956 у місті Черкасах. Після закінчення 1977 філологічного факультету Черкаського педагогічного інституту викладала мовностилістичні дисципліни в Уманському державному педагогічному інституті (на посадах асистента, викладача, старшого викладача, доцента) та в Черкаському інженерно-технологічному інституті — як старший викладач, потім — доцент, завідувач кафедри української мови. У 1997 — 1999 рр. — завідувач кафедри українознавства цього інституту.
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + # Наукові читання інституту журналістики [Текст]. Вип.5 : Присвячено 50-літтю від дня народження Н. Ф. Непийводи, 20 січня 2006 р. / За ред. В. В. Різуна. — К. : Київський національний університет ім. Т.Шевченка Ін-т журналістики, 2006. — 80 с.


Назва:Чучмій Іван Петрович

-Знайдено: + Іва́н Петро́вич Чучмі́й (*12 грудня 1934, Зеленьки — †20 січня 2004)
-Знайдено: + Помер 20 січня 2004.


Назва:Качурін В'ячеслав Тимофійович

-Знайдено: + Качурін В'ячеслав Тимофійович (нар. 20 січня 1942 р.) — поет.
-Знайдено: + Качурін В'ячеслав Тимофійович народився 20 січня 1942 р. в с. Олексіївка Аркадакського району Ростовської області, Росія.


Назва:Довгій Юрій Юрійович

-Знайдено: + Довгій Юрій Юрійович (*20 січня 1963) — український учений-ветеринар. Доктор біологічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 2010 р.


Зобр:1шт.


Назва:Іван (Прашко)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Іван Прашко народився 1 травня 1914 року в місті Збаражі на Тернопільщині. У 1937 році виїхав на навчання до Рима, де і прийняв ієрейські свячення з рук владики Діонізія Няраді 2 квітня 1939 року. У 1950 року владика Іван Прашко прибув до Австралії для душпастирської праці. Був висвячений на єпископа 19 жовтня 1958 року в Мельбурні. 1 січня 1982 року отримав королівське відзначення. За ревну душпастирську працю 19 грудня 1982 року був призначений єпархом. 20 січня 1993 року став владикою-емеритом.


Назва:Сучасна українська мова

-Знайдено: + * 20 січня 1910 р. — міністр внутрішніх справ Росії П. Столипін своїм циркуляром наказує губернаторам не дозволяти створювати «інородницькі товаства, у тім числі українські та єврейські, незалежно від мети, що ними ставиться» (рос. инородческие товарищества, в том числе украинские и еврейские, независимо от преследуемых ими целей). Після цього практично всі «Просвіти», окрім відділів у Катеринославський губернії, закрито[41].


Зобр:33шт.


Назва:Історія Седнева

-Знайдено: + 1918 р., 20 січня — встановлено радянську владу, обрано сільський та волосний ревкоми 260.
-Знайдено: + 1955–1976 рр. — районні газети «Придеснянський колгоспник» та «Шляхом комунізму» повідомляли: комсомольці Уляна Мельник та тракторист Михайло Скрипцов з радгоспу виявили готовність виїхати на освоєння цілинних земель (1955 р., 20 січня); у статті Ф.Паперного «Щасливої дороги, друзі!


Назва:Лонгин (Жар)

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * орден «За заслуги» III ступеня (20 січня 2006) — «за вагомий особистий внесок у соціально-економічний і духовний розвиток регіону, вагомі трудові здобутки та з нагоди Дня Соборності України»[42]


Назва:Шевченко Гнат Володимирович

-Знайдено: +  — †20 січня 1855) — легендарний матрос російського флоту, герой оборони Севастополя 1854—1855 років.


Зобр:1шт.


Назва:Мазепіана

Файл:Getman Mazepa.JPG

-Знайдено: + У 2005 році в Чехії був випущений каталог «Мазепіана», де були розміщені картини цієї серії. Каталог вийшов 4 мовами: французькою, англійською, українською та російською. 20 січня 2006 року частину тиражу цього каталогу було передано до Фонду подарунків Президента України. У церемонії передачі каталогу взяли участь дипломати, банкіри й народні депутати України. [http://www.kommersant.ua/application.html?


Зобр:1шт.


Назва:Моторний Андрій Данилович

-Знайдено: + Вже в незалежній Україні професор А. Д. Моторний був 20 січня 1995 р. посмертно нагороджений Почесною грамотою Державного університету «Львівська політехніка» за визначні успіхи в науковій і педагогічній діяльності та видатні заслуги перед Львівською політехнікою і з нагоди проголошення незалежності Української Народної Республіки та соборності України. Почесну грамоту передав його сину професору В. А. Моторному ректор професор Юрій Рудавський (*1947-†2007).


Назва:Гайдамаки (хокейний клуб)

-Знайдено: + |align=center|20 січня 1994


Зобр:1шт.


Назва:Петренко Надія Пилипівна

-Знайдено: + Надія Пилипівна Петренко (* 20 січня 1953, м. Конотоп Сумської області)  — українська поетеса, прозаїк, журналістка, член НСПУ.


Назва:Андреєв Анатолій Йосипович

-Знайдено: + Анато́лій Йо́сипович Андре́єв (* 20 січня 1900, Ольвіополь, Херсонська губернія — † 3 серпня 1973, Ленінград)  — радянський військовий діяч, генерал-лейтенант (1945).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Анатолій Йосипович Андреєв народився 20 січня 1900 року в місті Ольвіополь Єлизаветградського повіту Херсонської губернії (тепер частина міста Первомайська Миколаївської області). Єврей.


Назва:Мармазов Василь Євгенович

-Знайдено: + Василь Євгенович Мармазов (20 січня 1962, Донецьк) — український державний і політичний діяч, дипломат. Надзвичайний і Повноважний Посол України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 січня 1962 року у місті Донецьк. У 1984 році закінчив Київський державний університет ім. Т. Г. Шевченка. У 1984–1986 рр. навчався в аспірантурі Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка.


Назва:Україна на пісенному конкурсі Євробачення 2012

-Знайдено: + 20 січня 2012 року НТКУ анонсувала, що 23 січня буде завершений прийом заявок на участь у національному відборі України і 25 січня журі обере 19 учасників фіналу національного відбору. 20-м же учасником фіналу національного відбору стануть переможці проекту "Шоу №1" телеканалу Інтер — "Нереальні Пацани" при умові іх реєстрації до 23 січня 2012 року.[43]


Зобр:7шт.


Назва:Дрогобицький нафтовий технікум

-Знайдено: + |дата = 20 січня
-Знайдено: + Дрогобицький нафтовий технікум - середній спеціальний навчальний заклад, створений 20 січня 1945 р. згідно з наказом № 58 Народного Комісара нафтової промисловості М.Байбакова. Спочатку у технікумі навчалося 240 студентів. А за увесь час свого існування технікум підготував близько 20 тисяч спеціалістів для нафтової, газової, нафтопереробної промиловості.


Зобр:2шт.


Назва:Завадський Ігор Борисович

-Знайдено: + І́гор Бори́сович Зава́дський (нар. 20 січня 1966 р. в місті Інта, Росія) — український акордеоніст (кнопковий акордеон), виконавець та популяризатор творів класичної музики. Заслужений артист України (2000); переможець міжнародних конкурсів у Франції, Італії, Ірландії, Іспанії; володар «Золотої медалі» (Франція); перший український акордеоніст у Книзі рекордів України, як єдиний володар 3-х «Золотих лір» — головних призів міжнародних конкурсів акордеоністів; перший український музикант, що потрапив у Книгу рекордів Гіннеса (Канада). Нагороджений орденом Святого Рівноапостольного князя Володимира (УПЦ МП) III ступеня.


Назва:Санагурський Дмитро Іванович

-Знайдено: + Санагу́рський Дмитро́ Іва́нович (нар. 20 січня 1948) — доктор біологічних наук, професор Львівського національного університету ім. Івана Франка, голова Львівського відділення УБФТ.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 січня 1948 року у селі Жовчів, Рогатинського району, Івано-Франківської області.


Назва:Матчі ПХЛ 2011—2012

-Знайдено: + |дата = 20 січня 2012


Назва:Савін Артем Сергійович

-Знайдено: + Артем Сергійович Савін (* 20 січня 1981, Луганськ) — український футболіст, захисник маріуполького Іллічівця.


Зобр:2шт.


Назва:Сєдов Георгій Якович

-Знайдено: + Поштою СРСР та України випускалися художні марковані конверти на честь Сєдова. 20 січня 1977 вийшов поштовий конверт, присвячений сторіччю з дня народження Сєдова. Художник: П. Бендель. У 1997 році, в рік 120-річчя Сєдова був випущений конверт роботи художника Г. Заднєпряного [44].


Зобр:27шт.


Назва:Коротков Анатолій Єгорович

-Знайдено: + Коротков Анатолій Єгорович (нар.20 січня 1944, с. Себякіно Орловської області, РРФСР) — український хореограф, педагог та громадський діяч, народний артист України, професор, завідувач кафедри хореографічних дисциплін Кірово­градського державного педагогічного університету ім. Володимира Винниченка, кавалер ордену «За заслуги» II та ІІІ ступеня, заслужений працівник культури України, директор Кіровоградського обласного загальноосвітнього навчально-виховного комплексу гуманітарно-естетичного профілю, художній керівник народного хореографічного ансамблю «Пролісок».
-Знайдено: + Анатолій Коротков народився 20 січня 1944 року у с. Себякіно на Орловшині в Росії.


Назва:Поплавко Віктор Родіонович

-Знайдено: + Поплавко Віктор Родіонович (1881, Полтава — 20 січня 1938, Комунарка, Московська область, Росія) — військовий діяч, член Української Центральної Ради.
-Знайдено: + Повторно заарештований 27 жовтня 1937 р. Звинувачений в участі у контрреволюційній терористичній організації. Розстріляний 20 січня 1938 р.


Назва:Кім Ин-Цжун

-Знайдено: + Кім Ин-Цжун (20 січня 1959) — південнокорейський дипломат. Надзвичайний і Повноважний Посол Південної Кореї в Україні.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 січня 1959 року. Здобув ступінь бакалавра в Сеульському національному університеті та ступінь магістра міжнародних відносин в Університеті Тафтса (США).


Назва:Проти деградації освіти

-Знайдено: + * 20 січня 2011 року відбувається прес-конференція активістів з Києво-Могилянської академії проти норми законопроекту № 7486-1, згідно з якою університет мав стати коледжем[45][46][47].


Зобр:7шт.


Назва:Михайлюта Олександр Олександрович

-Знайдено: + Олекса́ндр Олекса́ндрович Михайлю́та (нар.20 січня 1958, село Заріччя, Гуляйпільський район Запорізької області) — український літературний і громадський діяч, журналіст, головний редактор журналу «Райони України. Член Національної Спілки журналістів України та Національної Спілки письменників України.
-Знайдено: + Народився 20 січня 1958 року в селі Заріччя на околиця міста Гуляйполя Запорізької області.


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + 20 січня 1945 року згідно з наказом № 58 Народного Комісара нафтової промисловості М.Байбакова створений середній спеціальний навчальний заклад Дрогобицький нафтовий технікум.
Підзаголовок:==== Репресії ====
Знайдено: + До 20 січня в західних областях УРСР органами держбезпеки арештовано 3225 осіб[48]


Зобр:21шт.


Назва:Пилипчук Петро Пилипович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» I ст. (20 січня 2010)[49], II ст. (4 жовтня 2007)[50], III ст. (15 грудня 2005)[51]


Назва:Сумін Володимир Олександрович

-Знайдено: + Володимир Олександрович Сумін (8 лютого 1937, Київ — 20 січня 1995, Турин) — український правознавець і громадський діяч, кандидат юридичних наук (з 1973 року), член-кореспондент АПНУ1993 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 20 січня 1995 року в Турині. Похований в Києві на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Репресії в Україні 1972

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 20 січня був заарештований священик Василь Романюк (згодом патріарх УПЦ КП Володимир); 20 лютого — поет Микола Холодний; 21 лютого — інженер Василь Долішній (на Івано-Франківщині); 18 квітня - літературознавець Іван Дзюба, 11 травня - психіатр Семен Ґлузман, 18 травня - філолог Надія Світлична (в Києві); 21 червня - інженери Анатолій Здоровий та Ігор КравцівХаркові); 6 липня - філософи Василь Лісовий і Євген Пронюк (у Києві); 13 липня - викладачі Кузьма Матвіюк та Богдан ЧорномазУмані); 11 серпня - поет Ігор Калинець (у Львові); 17 листопада - поетеса Ірина СеникБориславі), 9 грудня — лікар Лідія ГукСкадовську){{Джерело?


Назва:Васильєв Олександр Володимирович

-Знайдено: + Олекса́ндр Володи́мирович Васи́льєв (*20 січня 1955, Київ) — український музичний коментатор, режисер, ведучий програм української радіостанції «Промінь» .


Назва:Костик Анатолій

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 20 січня 1919 року — командир 1-го Сірожупанного полку Дієвої Армії УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Лутковська Валерія Володимирівна

-Знайдено: + Лутко́вська Вале́рія Володи́мирівна (нар.20 січня 1972, Київ) — уповноважений Верховної Ради України з прав людини2012), урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини (з січня 2011). Заслужений юрист України (2009).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилась 20 січня 1972 у місті Києві, українка[52]


Назва:Мазуренко Марко Єрофійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 1 червня 1919 року у Тернополі потрапив у польський полон. 20 січня 1920 року — начальник 1-ї запасної бригади Дієвої Армії УНР. З 18 травня 1920 року — начальник 2-ї запасної бригади Армії УНР. З 12 вересня 1920 року — помічник начальника 1-ї Кулеметної дивізії Армії УНР. З 5 вересня 1921 року — помічник начальника 5-ї Херсонської дивізії Армії УНР.


Зобр:3шт.


Назва:Новицький Ігор Валентинович

-Знайдено: + В українській армії з 12 січня 1918 року — помічник начальника Головної шкільної управи Військового міністерства Центральної Ради. З 16 січня 1918 року — начальник артилерії Київської військової округи. З квітня 1918 року — урядовець для доручень Міністерства земельних справ УНР. З 20 січня 1919 року — інспектор артилерії 10-го дієвого корпусу Дієвої Армії УНР.


Зобр:2шт.


Назва:Історія української філософії

-Знайдено: + Першим університетом на теренах України був Львівський університет, заснований 20 січня 1661 року. У другій половині XVIII ст. він був зруйнований пожежею. У 1784 р. університет знову запрацював у складі чотирьох факультетів. Викладання у ньому здійснювали німецькою і латинською мовами. 1787 р. в складі Львівського університету було засновано «руський інститут» (лат. studium ruthenum), у якому навчалися українці, які не володіли латиною, викладання велося українською мовою. На богословсько-філософському відділенні цього інституту основними навчальними дисциплінами були історія церкви, єврейська і грецька мови, біблійна герменевтика, догматичне богослов'я, моральне богослов'я, церковне право, чиста і прикладна математика, акушерство, теоретична і практична філософії. Головним його завданням була підготовка греко-римського духовенства. Значна частина професорів цього інституту не володіла українською мовою і читала свої курси польською; рада університету не вважала професорів studium ruthenum членами факультету, зневажливо ставилася до них. У 1809 р. його було закрито, а сам Львівський університет продовжував функціонувати як типовий навчальний заклад Австро-Угорської імперії.


Зобр:19шт.


Назва:Волгін Іван Тимофійович

-Знайдено: + Іван Тимофійович Волгін (рос. Иван Тимофеевич Волгин; 20 січня 1923, Нижнєгуторово — 2 березня 1990) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 січня 1923 року в селі Нижнєгуторовому (нині Октябрського Курської області) у селянській родині. Росіянин. Закінчив середню школу.


Зобр:1шт.


Назва:Межигір'я (резиденція)

-Знайдено: + 20 січня 2013 Конституційний суд України прийняв рішення, яким дав тлумачення положення Конституції України щодо права посадовців на особисте і сімейне життя. Відтепер, згідно з рішенням КСУ, з'явилася можливість порушення кримінальної справи проти журналістів, які займалися розслідуванням стосовно резиденції «Межигір'я». Це рішення КСУ суперечить позиції Європейського суду з прав людини про те, що не може бути таємною інформація, коли право суспільства знати об'єктивно домінує над правом чиновника зберігати в таємниці окремі особисті факти[53].


Зобр:3шт.


Назва:Фролькіс Рахіль Аронівна

-Знайдено: + Рахіль Аронівна Фролькіс (20 січня 1930 — 20 травня 1996) — український лікар, доктор медичних наук, професор. Дружина вченого Володимира Фролькіса.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 20 січня 1930 року. Довгий час очолювала лабораторію біохімії Інституту кардіології імені М. Д. Стражеска.


Зобр:1шт.


Назва:Даніель Фернандес Артола

-Знайдено: + Даніель Фернандес Артола (ісп. Daniel Fernández Artola, нар. 20 січня 1983, Барселона) — іспанський футболіст, захисник клубу «Генк».


Зобр:1шт.


Назва:Мейгеш Юрій Васильович

-Знайдено: + Мейгеш Юрій Васильович (20 січня 1925, село Великий Раковець — 2 жовтня 1999) — український письменник. Заслужений працівник культури УРСР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Юрій Мейгеш народився 20 січня 1925 року у Великому Раковці (нині — Іршавського району Закарпатської області) в сім'ї селянина-бідняка.


Назва:Міцкевич Мечислав Казимирович

-Знайдено: + Подав у відставку, не погоджуючись з ІІІ Універсалом. З 20 січня до 28 квітня 1918 — генеральний секретар польських справ, міністр польських справ УНР.


Назва:Новохатько Леонід Михайлович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (20 січня 2010) — за вагомий особистий внесок у справу консолідації українського суспільства, розбудову демократичної, соціальної і правової держави та з нагоди Дня Соборності України[54]


Назва:Дурбак Іван

-Знайдено: + Народ. 20 січня 1903 р. у Тернополі. Навчався у таємному університеті у Львові, Львівському університеті (1927–1932). Працював у редколегії тижневика «Нова зоря» у Львові, тижневика «Мета» (1935–1939), «Краківських вістей». Перебував у Німеччині, Австралії, США. Член Товариства українських письменників і журналістів, Спілки українських журналістів Америки. Помер 16 червня 1994 р. у Вотервліті.


Назва:Кисілевський Богдан Ізидорович

-Знайдено: + Кисілевський Богдан Ізидорович (*10 січня, с. Крогулець, Гусятинський район, Тернопільська область — 20 січня 1957, с. Делієве, Галицький район, Івано-Франківська область) — лікар, січовий стрілець.
-Знайдено: + Помер доктор Богдан Кисілевський 20 січня 1957 року в Делієві, де організував за дорученням місцевої влади лікарню, якою й керував до смертного часу.


Назва:Збура Іван

-Знайдено: + Народ. 20 січня 1860 р. у с. Звиняч [за іншими даними — Звинячі] Чортківського повіту (Західна Україна). Відомості про навчання і юнацькі роки не збереглися. Емігрував до Канади в 1898 р., поселився в провінції Альберта, працював на фермі. З 1899 р. почав друкуватися. Помер 28 жовтня 1940 р. в Едмонтоні, похований недалеко від м. Ламонт.


Назва:Йовик Іван

-Знайдено: + Народ. 20 січня 1918 р. у с. Хищевичі Рудківського повіту (Галичина). Закінчив гімназію, служив у польському війську. У 1942 р. потрапив у полон до німців, у 1944 р. вступив до УПА. З 1947 р. — в Німеччині, з 1948 — у США. Був активним у громадському житті.


Назва:Костенко Наталія Василівна

-Знайдено: + Наталія Василівна Костенко (нар.20 січня 1941, Київ) — український літературознавець, віршознавець.


Назва:Чирков Семен

-Знайдено: + Брав активну участь разом з ландратом (помічник губернатора) Київської губернії, шляхтичем Микитою Вепрейським у освоєнні соляних родовищ на півночі Донеччини (Торські та Бахмутські промисли). Разом з М.Вепрейським у 1721 р. опікуючись про паливо для Торських та Бахмутських солеварень, вперше взяв проби кам'яного вугілля в урочищі Скелеватому, що в 25 верстах від Бахмута, і на річці Біленькій в 50 верстах від нього. Зразки вугілля в необхідній кількості були відібрані та відправлені до Санкт-Петербурга у Берг-колегію (отримані 20 січня 1722 р.). Їх випробування засвідчило високу якість знайденого вугілля. Вугільний майстер Григорій Ніксон так описує ці знахідки:


Назва:Гагенмейстер Володимир Миколайович

-Знайдено: + Гагенмейстер Володимир Миколайович (* 30 червня 1887, Виборг — † 20 січня 1938), український графік, мистецтвознавець та видавець.
-Знайдено: + Вночі на 12 грудня 1937 арештований, 20 січня 1938 року розстріляний.


Назва:Орел степовий (срібна монета)

-Знайдено: + Монету було введено в обіг 20 січня 1999 року. Відноситься монета до серії «Флора і фауна».


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  2. Суд снял с Бандеры звание героя Украины(рос.)
  3. Бандера — почесний громадянин Сокаля
  4. Борислав і Стебник: Бандера — Герой України
  5. Stieda Z. Aus dem Zeben Dahls. Dorpat, 1873. С. 5-6
  6. Павло Римлянин був зобов'язаний подати цей лист в магістрат не пізніше як за 5 років після вступу до цеху (тобто до 1590 року). Однак фактично був наданий уже після його смерті у 1622 році його дружиною.
  7. Акти ґродські та земські. — Львів, 1884. Т. 10. — C. 162 (пол.) (лат.)
  8. Через вибухи в Макіївці в Донецькій області введений особливий режим // інф. за 21 січня 2011 року на Кореспондент.net
  9. Державний архів РФ.— Фонд 9401,опис 2, справа 168, арк. 242–243. Машинопис
  10. Виктор Савченко. Наш Дзержинск. — Донецк, ООО ИПП «Промінь», 2008, с. 405–407 (рос.)
  11. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  12. Указ Президента України №53/2010 «Про відзначення державними нагородами України»
  13. Указ Президента України № 17/2006 від 20 січня 2006 року «Про нагородження працівників підприємств, установ та організацій Львівської області»
  14. [http://www.zaxid.net/article/32707/?
  15. У Львові закладають фундамент стадіону до Євро-2012 (ТСН, 20 січня 2009)
  16. Указ Президента України № 23/2012 від 20 січня 2012 року «Про внесення змін до Указу Президента України від 6 квітня 2010 року № 506»
  17. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  18. Сухов М. Літературна Новомиргородщина. 18.12.1994
  19. Указ Президента України №53/2010 «Про відзначення державними нагородами України»
  20. http://www.president.gov.ua/documents/10683.html
  21. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  22. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою ReferenceK не вказано текст
  23. http://litopys.org.ua/shevchenko/shev601.htm Перевірено 2009-05-17
  24. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  25. Указ Президента України № 27/2006 від 20 січня 2006 року «Про відзначення державними нагородами України працівників підприємств, установ та організацій Дніпропетровської області»
  26. Указ Президента України № 35/2006 від 20 січня 2006 року «Про відзначення державними нагородами України працівників підприємств, установ та організацій Черкаської області»
  27. Указ Президента України № 19/2006 від 20 січня 2006 року «Про відзначення державними нагородами України працівників підприємств, установ та організацій Тернопільської області»
  28. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  29. Баронч С.. Пам'ятки бучацькі (Pamiątkie buczackie).-Львів: Друкарня «Газети народної»,1882.-168с.,(пол.) с.145
  30. Баронч С.. Пам'ятки бучацькі (Pamiątkie buczackie).-Львів: Друкарня «Газети народної»,1882.-168с.,(пол.) с.146
  31. Г. Чернихівський. Володимир // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2004. — Т. 1 : А — Й. — 696 с. — ISBN 966-528-197-6. с.299
  32. В.Уніят, Б.Хаварівський. Бірки // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2004. — Т. 1 : А — Й. — 696 с. — ISBN 966-528-197-6. с.140
  33. Указ Президента України № 128/2010
  34. Іноді його прізвище зазначається так, вірогідно, це помилка.
  35. «Кіровоградська правда» // Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1980. — Т. 5 : Кантата — Кулики. — 566, [2] с., [24] арк. іл. : іл., портр., карти + 1 арк с., стор. 207
  36. Указ Президента України [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  37. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  38. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  39. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  40. «Іракліс» відпустив Ковалевські і орендував воротаря «Бохума»,Чемпионат.ру(20 січня 2010)
  41. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою ReferenceB не вказано текст
  42. Указ Президента України № 36/2006. Офіційне інтернет-представництво Президента України
  43. Закінчується реєстрація учасників національного відбору "Євробачення-2012". НТКУ. 20 січня 2012. Архів оригіналу за 17 липня 2013.
  44. Рейніш В. П., Педченко О. В. Поштова атрибутика Донецької області в XIX—XXI ст. (каталог-довідник). — Донецьк: Чайка, 2005. — 108 с.
  45. «Могилянку» хочуть понизити до коледжу — Новини ТСН
  46. Студенти: за логікою нардепів Києво-Могилянка — це коледж — УНІАН. Освіта
  47. Табачник устроит вузам геноцид(рос.)
  48. [http://www.history.org.ua/?
  49. Указ Президента України № 53/2010 від 20 січня 2010 року «Про відзначення державними нагородами України»
  50. Указ Президента України № 946/2007 від 4 жовтня 2007 року «Про відзначення державними нагородами України юристів»
  51. Указ Президента України № 1774/2005 від 15 грудня 2005 року «Про відзначення державними нагородами України працівників Верховного Суду України»
  52. [http://dovidka.com.ua/user/?
  53. Конституційний Суд дозволив саджати за поширення інформації про політиків і чиновників. Центр політико-правових реформ (укр.). 23 січня 2013. Процитовано 23 січня 2013.
  54. Указ Президента України № 53/2010 від 20 січня 2010 року «Про відзначення державними нагородами України»