Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/27 квітня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Історія України

-Знайдено: + 21 квітня Віктор Янукович підписав угоду із президентом Російської Федерації Дмитром Медведєвим про продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації у Севастополі до 2042 року. 27 квітня цю угоду синхронно ратифікували Верховна Рада України і Державна дума Російської Федерації.


Зобр:27шт.


Назва:Старицький Михайло Петрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер у Києві 27 квітня 1904 року, похований на Байковому кладовищі.


Зобр:2шт.


Назва:Івасюк Володимир Михайлович

Файл:Monument to Vladimir Ivasyuk Lviv.jpg

-Знайдено: + Володи́мир Миха́йлович Івасю́к (*4 березня 1949, Кіцмань, Чернівецька область — †24/27 квітня[1]
Підзаголовок:== Смерть ==
Знайдено: + Після зникнення Івасюка 24 квітня 1979 р. його батьки відразу подали заяву в міліцію, але дієвих заходів вжито не було. Пошуки велися з 27 квітня до 11 травня. Саме тоді була закрита справа розшуку.
Підзаголовок:== Смерть ==
Знайдено: + Але слідчі відстоювали формулу «божевільний-самогубець». 4 червня 1979 року ЗМІ передали повідомлення про те, що причиною смерті Володимира Івасюка є самоповішення, чутки про інші обставини смерті є вигадкою. Рештою версій, які могли б мати продовження, ніхто не займався. Це й сутичка на вулиці, коли Івасюкові повідривали ґудзики на куртці (може, то було спеціально сплановане «знайомство»), це й люди, котрі розшукували Івасюка в коридорах консерваторії, яких працівники ВНЗ бачили вперше, це й загадка смерті двох молодих закоханих, котрі начебто були свідками того, як «брали» Івасюка, це й свідчення однієї студентки про зустріч з Володимиром у Рівному 3 травня (за висновками слідчих, він помер 27 квітня). Але на все це ніхто не звернув уваги — не захотів чи просто «не рекомендувалося».


Зобр:7шт.


Назва:Євпаторія

Підзаголовок:=== Сучасність ===
Знайдено: + 27 квітня 2007 року Євпаторійська міська рада прийняла рішення «Про затвердження стратегічного плану економічного і соціального розвитку міста Євпаторія на період до 2015 року». Основні завдання стратегічного плану: формування стратегічного бачення майбутнього міста, визначення його місії, виявлення головних проблем і стратегічних цілей розвитку міста; визначення оперативних цілей та шляхів їх досягнення[2]


Зобр:28шт.


Назва:Козицький Пилип Омелянович

-Знайдено: + Пили́п Омеля́нович Кози́цький (*11 (23) жовтня 1893(18931023), Летичівка — † 27 квітня 1960, Київ) — український радянський композитор, музикознавець, педагог і громадський діяч. Вітчим героїні німецько-радянської війни Гулі Корольової.
-Знайдено: + Мешкав у Києві в будинку на вулиці Жовтневої революції, № 20/8, у трикімнатній квартирі № 10 на першому поверсі. Помер 27 квітня 1960 року у Києві. Похований на Байковому кладовищі (ділянка № 8а; надгробок — оргскло, граніт; скульптор О. О. Ковальов; встановлений у 1963 році)[3].


Зобр:1шт.


Назва:Кипріан (митрополит Київський)

-Знайдено: + 27 квітня 1387 року у константинопольському Студійському монастирі Кипріан закінчив переписувати «Ліствицю» Іоанна Синайського.


Зобр:1шт.


Назва:Андрей (Шептицький)

-Знайдено: + 8 лютого 1888 у Римі взяв участь у загальній аудієнції у папи Лева ХІІІ. Завдяки старанням матері Софії 24 березня папа приймає їх сім'ю на приватній аудієнції, під час якої Роман просить благословення на те, щоб стати василіянином. Лев ХІІІ не забув про цей візит і пригадав собі його через одинадцять років. 27 квітня 1888 Роман повернувся до Кракова і через три тижні здобув науковий ступінь доктора права.[4]


Зобр:3шт.


Назва:Янукович Віктор Федорович

-Знайдено: + id=278643&eid=nupiyrvcvz Яценюк розкритикував домовленості Тимошенко з Москвою]</ref>[5][6][недоступне посилання][7] та екологи[8]. Відбулася серія багатотисячних мітингів[9][10]. 27 квітня Угоду ратифікували парламенти обох країн[11].
-Знайдено: + : 27 квітня, під час візиту у Страсбург, заявив у ПАРЄ, що Голодомор в Україні 1932-33 років визнавати як факт геноциду щодо того чи іншого народу буде неправильно, несправедливо[12]:


Зобр:9шт.


Назва:Великдень

-Знайдено: + | 20 квітня || 27 квітня
-Знайдено: + | 23 березня || 27 квітня


Зобр:7шт.


Назва:Коновал Пилип

-Знайдено: + Ще до 27 квітня 1921 року Філіп перебував в Халл в'язниці, а звідти його перевели до Жан де Дьє лікарні (Jean de Dieu Hospital), тепер Лафонтен лікарня в Монреалі. Для 48-річного солдата, що зривик дивитися перешкоді «в лице», було важко боротися з невидимим ворогом в собі. Клініка в якій перебував Пилип Коновал була заснована, ще в 1873 році релігійним орденом Лес Сюрс де-ла-Провіденс (Les Soeurs de la Providence) й перепрофілювала військові казарми та в'язницю задля лікування 2500 пацієнтів. Персонал клініки вважався кваліфікованіший в своїй сфері — використовував прогресивні методи психотерапії. Саме через ці методи та чуйниість персоналу Пилип Коновал в проміжку з 1928 по 1931 роки здобув найбільшу свою перемогу, ціннішу за «Хрест Вікторії» — здобув свободу в суспільстві та свободу від болячок свого тіла.


Зобр:5шт.


Назва:Чорній Мстислава Івана

-Знайдено: + Чорній Мстислава Івана (англ. Mstyslava I. Chorney) (* 27 квітня 1933), маляр-постімпресіоніст (акварелі, пастелі) і педагог, родом з Копичинець на Тернопільщині. Мати Святослава Чорнія.


Назва:Щурат Василь Григорович

-Знайдено: + Васи́ль Григо́рович Щура́т (нар.12 (24) серпня 1871(18710824), Вислобоки — пом.27 квітня 1948, Львів) — український педагог, літературознавець, поет і перекладач. Здійснив перший повний переклад «Пісні про Роланда» українською мовою (1895). Йому також належить найкращий до 1914 віршовий переклад «Слова о полку Ігоревім» сучасною українською мовою (1907).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 27 квітня 1948 року у Львові. Похований на Личаківському цвинтарі.


Зобр:1шт.


Назва:Янковський Марко Ілліч

-Знайдено: + Марко́ Іллі́ч Янко́вський (* 4 (17) жовтня 1915, Астрахань — † 27 квітня 1980, Сімферополь) — український сценограф. Лавреат Державної премії СРСР 1977 року.


Назва:Торговицька конфедерація

-Знайдено: + Тарговицька конфедерація (пол. Konfederacja Targowicka) — змова подільських магнатів з К. Браницьким, С. Щ. Потоцьким і С. Ржевуським на чолі (всі з Правобережжя) проти реформ Чотирирічного сейму і Конституції 3 травня в Речі Посполитій; проголошена 14 травня 1792 в прикордонному містечку Торговиці (тепер село Кіровоградської області), а фактично створена 27 квітня 1792. Разом з цим російські війська вторгнулися на територію Польщі, що призвело до польсько-російської війни.


Зобр:1шт.


Назва:Українська Центральна Рада

Підзаголовок:=== Сесії ===
Знайдено: + * 27 квітня — 29 квітня — поширена сесія Малої Ради.


Зобр:2шт.


Назва:Державне казначейство України

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Указом Президента України «Про Державне казначейство України» від 27 квітня 1995 р. № 335 зі змінами, внесеними згідно з Указами Президента від 27 січня 1999 р. № 70/99 та від 15 лютого 1999 р. № 173/99, з метою забезпечення ефективного управління коштами Державного бюджету України, підвищення оперативності у фінансуванні видатків у межах наявних обсягів фінансових ресурсів у Державному бюджеті України було створено Державне казначейство України при Міністерстві фінансів України. Постановою Кабінету Міністрів України від 28 березня 2011 р. № 346 «Про ліквідацію урядових органів» Державне казначейство України було ліквідовано. Указом Президента України від 13 квітня 2011 р. № 460/2011 «Про Положення про Державну казначейську службу України», було затверджено відповідне Положення та встановлено, що Державна казначейська служба України є правонаступником прав та обов'язків Державного казначейства України — урядового органу державного управління, що діяв у системі Міністерства фінансів України.


Назва:Звягільський Юхим Леонідович

Підзаголовок:=== Україна ===
Знайдено: + * Орден князя Ярослава Мудрого IV ст. (27 квітня 2013) — за вагомий особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю[13]


Назва:Смаль-Стоцький Роман Степанович

-Знайдено: + Смаль-Сто́цький Рома́н (8 січня 1893, Чернівці — 27 квітня 1969) — український мовознавець і політичний діяч, дипломат. Надзвичайний Посол і Повноважний Міністр УНР в Берліні (1921–1923).


Назва:Соколовський Юрій Юрійович

-Знайдено: + За характеристикою Володимира Винниченка, «руський малорос». 27 квітня 1918 p. обраний міським головою Полтави, до виконання обов'язків фактично не приступив, оскільки вже 29 квітня був уведений до складу першого гетьманського уряду Федора Лизогуба в якості міністра харчових (продовольчих) справ. Займав цей пост до літа 1918 p., коли був замінений Сергієм Гербелем. За деякими даними, у 1918 належав до Української партії соціалістів-федералістів. В кінці 1918, разом з В'ячеславом Прокоповичем і Костянтином Мацієвичем, їздив з дипломатичною місією Директорії до Румунії й Сербії. Пізніше виїхав на Північний Кавказ до А. Денікіна. Помер на еміграції, у Белґраді.


Назва:Нетішин

-Знайдено: + * Перший український національний жовто-блакитний прапор на Хмельниччині було піднято саме в Нетішині, ще до проголошення Незалежності. Це відбулося 27 квітня 1990 року після установчих зборів «Руху». Противники встановлення українського національного прапора намагалися перешкодити цьому і зняти прапор. Щоб запобігти цьому, нетішинці оздобили стовп, на якому тримався прапор спеціальними ножами, щоб зірвати його було неможливо.[14]. Згодом, уже за незалежності, на місці підняття прапору встановили спеціальний пам'ятний знак на вшанування цієї події.


Зобр:11шт.


Назва:Рихло Іван

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Через певні життєві обставини змушений був перебувати в Кременці над Іквою, де 27 квітня 1919 року вінчається з Дарією Данчаківською з роду Крижанівських (матір — Александра Крижанівська). З часом молода сім'я переїжджає на постійне місце проживання до Ужгорода, де на вулиці Підгірній 6 купують будинок. Тут формувався світогляд і його сина Андрія, який також працюватиме в медичній сфері.


Назва:Селешко Михайло

-Знайдено: + Михайло Селешко (4 жовтня 1901 с. Витвиця, Долинського району, Івано-Франківської області — † 27 квітня 1981, Торонто, Канада) — діяч ОУН.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Помер 27 квітня 1981 в місті Торонто, похований на цвинтарі міста Саут-Баунд-Брук в штаті Нью-Джерсі, (США).


Назва:Кривий Ріг

-Знайдено: + | засноване = 8 травня (27 квітня за ст. ст.) 1775
-Знайдено: + Після завершення 1774 року російсько-турецької війни російська влада відкрили новий поштовий тракт, що зв'язав м. Кременчук із Кінбурном і Очаківом, де стояли російські війська. Саме 8 травня (27 квітня за старим стилем) 1775 р в «Розписі заснованих поштових станцій по річці Інгулець від Кременчука до Херсона» з'являється перша офіційна письмова згадка про Кривий Ріг.


Зобр:19шт.


Назва:Польсько-радянська війна 1920

-Знайдено: + Наступ польсько-українських військ підтримали дві бригади Червоної Української Галицької Арміі, які 23 квітня перейшли на сторону Армії Української Народної Республіки під командуванням генерала Михайла Омеляновича-Павленка (польське командування їх невдовзі інтернувало). 27 квітня до Могилева-Подільського вступили частини 2-ї стрілецької дивізії полковника О. Удовиченка. Того ж дня до Бару, Могилівського повіту, Подільської губернії, вступило польське військо, яке обеззброїло третю бригаду ЧУГА. В Михнівці польські війська оточили першу бригаду ЧУСС. З оточення у напрямку Києва прорвалися 2 тис. стрільців і старшин. Кінна бригада ЧУГА отамана Е. Шепаровича (до 600 шабель) з'єдналася з армією УНР, що перебувала у Зимовому поході. За іншими джерелами, галицька бригада отамана Е. Шепаровича з'єдналася з армією УНР 25 квітня — 3-ій Галицький кінний полк ЧУГА Шепаровича 6 квітня повстав проти більшовиків, зайняв Тираспіль, звідки вирушив у повстанчий рейд.
-Знайдено: + 27 квітня Польсько-українські сили витіснили червоні загони з Малина, Тетерева і Чорнобиля. В цей день в містах Житомирі і Бердичеві перебував начальник польської держави Юзеф Пілсудський, а в Бірзулі Одеської губернії відбувся бій Чорних запорожців з загоном Червоної Армії.


Зобр:11шт.


Назва:Бойко Володимир Семенович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» I ст. (27 квітня 2001) — за значний особистий внесок у реалізацію Програми соціально-економічного розвитку Донецької області на 1998–2000 роки, багаторічну плідну працю[15]


Назва:Орден князя Ярослава Мудрого

-Знайдено: + |align="center"|27 квітня 2006


Зобр:11шт.


Назва:Буханець Михайло Самійлович

-Знайдено: + За безцінь пішли мої речі, та я спас свою сім'ю». На прохання записати свій репертуар Михайло Самійлович відповідає: «Щоб збагнути свій пісенний репертуар я безсилий. Він занадто громіздкий. В ньому крім українських пісень багато російських, білоруських, навіть на французькій мові, на мові есперанто.» (Лист до О.Нирка від 27 квітня 1970 р.). Як бачимо, кобзар володів великим репертуаром, в якому була ще й народна інструментальна музика та дві думи перейняті від вчителя Михайла Степановича Кравченка (18581917). Це думи "Про Марусю Богуславку" та "Про самарських братів". Визнаючи, що «мій репертуар і був величенький» кобзар хоч і поетично, але аж занадто скромно оцінює свою кобзарську діяльність: «Що мій спів під акомпанемент кобзи десь там, у глухім селі і прошелестів, як легенький вітерець у степу, поколисавши десяток-другий билинок, вартість його нікчемна». (Лист від 27 квітня 1970 р.).


Назва:Ведель Артем Лук'янович

-Знайдено: +

Меморіальна дошка Артемію Веделю роботи Ігоря Гречаника

З кінця 1792 Ведель живе у батьківському домі. Деякий час знову керував хором Києво-Могилянської Академії. У Києві тоді особливо славилися церковні хори, а зі світських — хор та музична капела генерала А. Леванідова при штабі українського піхотського корпусу. На початку 1794 Ведель очолив капелу. Водночас керував хором солдатських дітей. Леванідов високо цінував і шанував талант Веделя і всіляко сприяв його музичній діяльності. Дуже швидко просувався він і у військовій службі, 1 березня 1794 його призначено канцеляристом штабу, 27 квітня 1795 — молодшим ад'ютантом, а 24 вересня 1796 — старшим ад'ютантом штабу з капітанським рангом. Музична діяльність Веделя у цей час була дуже плідною. За 1793-95 він написав 6 концертів, можливо, ще й низку інших композицій, які не ввійшли до відомого автографа.



Зобр:1шт.


Назва:Орден Богдана Хмельницького (Україна)

-Знайдено: + * 27 квітня 1995 року Верховна Рада України прийняла Постанову № 150/95-ВР, якою постановила заснувати орден Богдана Хмельницького I, II та III ступенів та доручила Комісії Верховної Ради України з питань культури та духовності подати Верховній Раді для затвердження ескіз, опис та статут ордена, пов'язавши їх з існуючим орденом аналогічної назви, з урахуванням пропозицій народних депутатів України.[16] Проте, ця постанова не була реалізована.


Назва:Лоєва

Підзаголовок:==Постаті==
Знайдено: + * Мельник-«Хмара» Петро (10 жовтня 1910 с. Камінне, Надвірнянський район — † 27 квітня 1953, с. Лоєва,) — командир загону (територіального відтинку) ТВ-21 «Гуцульщина», що входив до Військової Округи ВО-4 «Говерля», УПА-Захід.


Назва:Самойленко Анатолій Михайлович

-Знайдено: + А. М. Самойленко нагороджений Орденом Дружби народів (1984) та Орденом «За заслуги» III ступеня (2003), Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня (2008) та IV ст. (27 квітня 2013)[17], Почесною Грамотою Президії Верховної Ради України (1987), є лауреатом Державних премій України в галузі науки і техніки (1985, 1996), Державної премії України в галузі освіти (2012), Республіканської комсомольської премії ім. М. Островського (1968), премій Академії наук України ім. М. Крилова (1981) та М. Боголюбова (1998), премій НАН України ім. М. Лаврентьєва (2000), М. Остроградського (2004) та Ю. Митропольського (2010), «Соросівський професор» (1998), Заслужений діяч науки і техніки України (1998).


Назва:Ейхельман Отто Оттович

-Знайдено: + О́тто О́ттович Е́йхельман (нар. 27 квітня 1854, Санкт-Петербург, Російська імперія — пом. 12 лютого 1943, Прага, Протекторат Богемії і Моравії) — український громадсько-політичний і державний діяч, вчений-правознавець, професор Київського університету.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився 27 квітня 1854 р. в м. Санкт-Петербурзі. Закінчив юридичний факультет Дерпського університету (1875). У 1880 р. захистив докторську дисертацію з міжнародного права. З 1882-1920р. - професор кафедри загальної історії права та міжнародного права на юридичному факультеті Київського університету. Брав участь в урядах Української Народної Республіки (УНР). Для потреб УНР розробив проект Конституції, в основу якої поклав драгоманівську ідею про державу, як «спілку громад». У 1918 р. працював в міністерствах торгівлі і промисловості та закордонних справ. У 1921 р. він емігрує до Чехословаччини. Працював в Українському Вільному університеті (Прага,1921-1943) та в Українській господарській академії (Подєбради, 1922-1936). З відкриттям у Празі Українського Інституту громадознавства (1924) став дійсним членом секції соціології, а з 1926 р. заступником директора інституту. Його соціологічні погляди формувалися під впливом концепції «психологічних впливів» В.Вундта, ідей філософії природного права та біхевіористської соціологічної традиції. Основним об’єктом соціологічних зацікавлень Ейхельмана були правові відносини.


Зобр:1шт.


Назва:Базилєв Микола Іванович

-Знайдено: + Мико́ла Іва́нович Базилє́в (*2 лютого (15 лютого) 1914, Юзівка, тепер Донецьк — †27 квітня 1988, Київ) — український живописець і графік.


Назва:Микулинці

-Знайдено: + |

;1956-04-27

27 квітня 1956



Зобр:15шт.


Назва:Заваров Олександр Анатолійович

-Знайдено: + Талановитого хлопця у 1977 помітив Йожеф Сабо — наставник «Зорі» й одразу запросив виступати за «дубль» команди. 27 квітня 1979 року дебютував за клуб у вищій лізі на тбіліському стадіоні «Динамо» у грі з «Динамо» (Тбілісі) У першому ж сезоні 18-річний юнак забив 7 голів. Заварова взяли до юніорської команди СРСР, яка того року виборола «срібло» на чемпіонаті світу у своїй віковій категорії, який відбувався у Японії. Разом з Олександром там починали свій шлях у великому футболі Віктор Чанов, Сергій Краковський, Віктор Янушевський, Ігор Пономарьов, Ігор Гуринович та Олег Таран. Команда виспупила успішно, поступившись тільки у фінальній грі Аргентині, за яку грали досить відомі Рамон Діас, Хуан Барбас та Дієґо Марадона.


Зобр:2шт.


Назва:Іван

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 2 січня, 11 січня, 20 січня, 28 січня, 6 лютого, 8 лютого, 9 лютого, 12 лютого, 13 лютого, 9 березня, 2 квітня, 9 квітня, 11 квітня, 12 квітня, 24 квітня, 27 квітня, 1 травня, 2 травня, 12 травня, 21 травня, 1 червня, 7 червня, 9 червня, 11 червня, 15 червня, 23 червня, 26 червня, 7 липня, 11 липня, 14 липня, 16 липня, 25 липня, 31 липня, 3 серпня, 12 серпня, 11 вересня, 15 вересня, 16 вересня, 20 вересня, 27 вересня, 6 жовтня, 9 жовтня, 28 жовтня, 1 листопада, 25 листопада, 26 листопада, 15 грудня, 20 грудня, 23 грудня.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== А ===
Знайдено: + |27 квітня 1924


Зобр:39шт.


Назва:Парламентські вибори в Україні 2006

-Знайдено: + Парла́ментські ви́бори в Украї́ні 2006 — чергові вибори до Верховної Ради України, що відбулися 26 березня 2006 року за пропорційною системою в загальнодержавному виборчому окрузі. Прохідний бар'єр для партій і блоків становив 3% від числа виборців, що взяли участь у голосуванні. Виборча кампанія офіційно почалася 7 липня 2005 року, і з 26 листопада по 31 грудня 2005 року проходило висування та реєстрація кандидатів у депутати. Оголошення офіційних результатів відбулося 27 квітня 2006: у газетах «Урядовий кур'єр» і «Голос України» були опубліковані офіційні результати виборів у Верховну раду. Згідно з законодавством, результати виборів набирають сили тільки після їх опублікування в офіційних друкованих органах Кабінету міністрів та Верховної Ради. Після проголошення ЦВК результатів голосування їх публікація була тимчасово заборонена Вищим адміністративним судом, який розглядав позовні заяви політичних партій і блоків, що не подолали тривідсотковий бар'єр.


Зобр:15шт.


Назва:Чорноморець (стадіон)

-Знайдено: + | 27 квітня 1993


Зобр:3шт.


Назва:Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

-Знайдено: + |8 лютого 2007 — 27 квітня 2012[18]
-Знайдено: + |27 квітня 2012[18]


Назва:Карпачова Ніна Іванівна

-Знайдено: + | кінець_терміну = 27 квітня 2012
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 27 квітня 2012 року Верховна Рада України звільнила Н. І. Карпачову з посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у зв´язку із закінченням терміну повноважень[19]
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + art_id=306690&cat_id=37486 Постанова Верховної Ради України № 4671-VI від 27 квітня 2012 року «Про звільнення Карпачової Н. І. з посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини»]</ref>.


Назва:Лука (Войно-Ясенецький)

-Знайдено: + 27 квітня 2012 року у селі Деньги Золотоніського району Черкаської області встановлено пам'ятний знак на честь святителя Луки Кримського, де в 1908 році він працював у місцевій лікарні.[20]


Зобр:6шт.


Назва:Мірошниченко Євгенія Семенівна

-Знайдено: + Євге́нія Семе́нівна Мірошниче́нко (нар. 12 червня 1931, Радянське — пом. 27 квітня 2009, Київ) — українська співачка, Народна артистка Української РСР (з 1958 року), Народна артистка СРСР (з 1965 року), Герой України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Померла 27 квітня 2009 року у Києві. Похована в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 52а).


Зобр:2шт.


Назва:Шевченко Антон Дмитрович

-Знайдено: + Анто́н Дми́трович Шевче́нко (27 квітня 1925, с. Почапці, нині Миргородського району Полтавської області) — український поет, літературознавець, краєзнавець. Член Національної спілки письменників України.


Назва:Кримська операція 1918

-Знайдено: + 27 квітня 1918 року міністр військових справ УНР Олександр Жуковський по телефону віддав наказ про негайний відхід Запорізької дивізії з Криму, який було оголошено в присутності генерала фон Коша. Отаманові Олександру Натієву висловлювалося незадоволення тим, що він покинув групу, яка здійснювала військову операцію в Донбасі, а генералу фон Кошу було повідомлено, що попередня заява уряду УНР, у якій стверджувалося, що в Криму немає українських військових частин «була просто непорозумінням». Міністр зазначав:
-Знайдено: + 27 квітня 2010 року, рівно через 82 роки після того, як міністр військових справ УНР Олександр Жуковський своїм наказом про вихід з Криму українських військ перекреслив майже увесь здобуток Кримської операції, Верховна Рада України ратифікувала Харківські угоди, згідно з якими термін перебування Чорноморського флоту Російської Федерації у Севастополі продовжено на 25 років, та які оцінюються опозиційно налаштованими до Президента Януковича силами як зрада національних інтересів.


Зобр:14шт.


Назва:Олександрія (професіональний футбольний клуб)

-Знайдено: + Останній матч у Кубку СРСР команда провела 27 квітня 1966 року в Олександрії проти «Кривбасу», гірники поступилися 0:2.
Підзаголовок:== Досягнення ==
Знайдено: + ** у Кубках СРСР: 0:2 («Кривбас», 27 квітня 1966 року, Олександрія)


Назва:Дем'яненко Анатолій Васильович

-Знайдено: + | дата-оновлення = 27 квітня 2013


Зобр:2шт.


Назва:Волков Олександр Михайлович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (квітень 1998), II ст. (серпень 2000), I ст. (27 квітня 2013)[21].


Назва:Смирнова Тамара Михайлівна

-Знайдено: + | 2469 Таджикистан || 27 квітня 1970


Назва:Силин Олесь Опанасович

-Знайдено: + Рішенням міської ради Скадовська № 259 від 27 квітня 2007 року одна з вулиць міста отримала ім'я Олеся Силина.


Зобр:1шт.


Назва:Божко Сава Захарович

-Знайдено: + Са́ва Заха́рович Божко́ (* 11 (24) квітня 1901(19010424), хутір Крутоярівка, нині село Межівського району Дніпропетровської області — † 27 квітня 1947, село Слов'янка Межівського району Дніпропетровської області) — український письменник і журналіст. Представник ґенерації Розстріляного Відродження. В'язень сталінських концтаборів.
Підзаголовок:== Репресії ==
Знайдено: + Помер 27 квітня 1947 в селі Слов'янка Межівського району Дніпропетровської області.


Зобр:1шт.


Назва:Одеса (футбольний клуб)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * Найбільша поразка: 0:6 («Говерла-Закарпаття», 27 квітня 2012 року, Ужгород)


Зобр:1шт.


Назва:Бут Юрій Анатолійович

Підзаголовок:== Діяльність ==
Знайдено: + 27 квітня 2010 року голосував за ратифікацію угоди Януковича — Медведєва, тобто за продовження перебування Чорноморського Флоту Росії на території України до 2042 р.


Назва:Аркас Микола Миколайович (молодший)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 17 липня 1914 року у званні поручика був мобілізований до армії. 28 липня 1914 року був зарахований до 8-го гусарського Лубенського полку. 27 квітня 1915 року — переведений до Чеченського кінного полку Окремої Кавказької Туземної дивізії. З 23 жовтня 1915 року — начальник дивізійної військово-поліційної команди. З 12 липня 1916 року — обер-офіцер для доручень при начальникові дивізії генералові Багратіоні. З 4 березня 1917 року — штабс-ротмістр.


Зобр:1шт.


Назва:Матвійчук Едуард Леонідович

-Знайдено: + Матвійчу́к Едуа́рд Леоні́дович (* 27 квітня 1963, Великі Лучки, Закарпатська область) — Голова Одеської обласної державної адміністрації, член Партії регіонів.


Назва:Рябікін Павло Борисович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 27 квітня 2010
-Знайдено: + * 15 липня 2009 — 27 квітня 2010 — Надзвичайний і Повноважний Посол України в Королівстві Данія.


Назва:Сергієнко Леонід Григорович

-Знайдено: + Леоні́д Григо́рович Сергіє́нко (нар. 27 квітня 1955, село Миколаївка, Покровський район, Дніпропетровська область) — український політик. Народні депутати України.


Назва:Стойко Іван Михайлович

-Знайдено: + Іва́н Миха́йлович Стойко́ (нар. 27 квітня 1961, село Жизномир, Бучацький район, Тернопільська область) — український політик. Народний депутат України. Голова Тернопільської обласної державної адміністрації (20052007). Член партії «[[За Україну!


Назва:Верховна Рада України VI скликання

-Знайдено: + *27 квітня 2010: Харківська угода Януковича — Медведєва; ратифікована 236 депутатами (160 депутатів від Партії регіонів, 27 депутатів від Комуністичної партії України, 20 депутатів від фракції Блоку Литвина, 13 позафракційних депутатів, 9 депутатів від фракції блоку Юлії Тимошенко, 7 депутатів від фракції «Наша Україна — Народна самооборона»)


Зобр:3шт.


Назва:Латиніна Лариса Семенівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Рішенням сесії Херсонської міської ради XXIII скликання від 27 квітня 2000 року Ларисі Латиніній присвоєно звання «Почесний громадянин міста Херсона».[22]


Назва:Доній Олександр Сергійович

-Знайдено: + Під час бійки у Верховній Раді 27 квітня 2010 року, яка виникла через питання ратифікації Харківських угод Януковича-Мєдвєдєва отримав струс мозку[23] внаслідок побиття представником Партії Регіонів Василем Стельмашенком.


Назва:Тимошенко Микола Михайлович

-Знайдено: + Мико́ла Миха́йлович Тимоше́нко (27 квітня 1958, село Гладковичі, Овруцький район, Житомирська область) — український політичний діяч, член КПУ.


Назва:Летичівка

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + В селі народився Козицький Пилип Омелянович (* 11 (23 жовтня) 1893 — † 27 квітня 1960) — український композитор, музикознавець, педагог і громадський діяч.


Назва:Федір (Бубнюк)

-Знайдено: + 27 квітня 2004 року був призначений на посаду секретаря Вченої Ради КДАіС.


Назва:Мельников Василь Олександрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 27 квітня 1977 (м.Маріуполь).


Назва:Заболотний Григорій Михайлович

-Знайдено: + | початок_терміну = 27 квітня 2006


Назва:Бортняк Анатолій Агафонович

-Знайдено: + Анато́лій Агафо́нович Бортня́к (27 квітня 1938, Олександрівка Тростянецького району на Вінниччині — 22 липня 2009, Вінниця) — український поет. Член Спілки письменників України з 1965 року.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 27 квітня 1938 року в учительській родині в селі Олександрівка Тростянецького району на Вінниччині. Воєнне й повоєнне дитинство Бортняка проминуло в селі Жабокрич Крижопільського району, закінчив філологічний факультет Одеського державного університету (1960). Дитинство майбутнього письменника пройшло в с. Жабокричі Крижопільського району.


Назва:Слюсарчук Андрій Тихонович

Підзаголовок:== Шахи ==
Знайдено: + 27 квітня 2011 р. став першою людиною, що виграла в шахи у комп'ютерної програми Rybka 4 [24]


Зобр:1шт.


Назва:Петрівськ

-Знайдено: + * Балтажи Микола Федорович (27 квітня 1956) — український дипломат. Надзвичайний і Повноважний Посол України.


Назва:Дніпропетровський трамвай

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 27 квітня 2012 року, близько опівдня, на трамвайній зупинці навпроти Театру опери та балету вибухнула сміттєва урна, що пошкодило вагони №1381 і №1382 та поранило кількох людей. Вибух був першим з чотирьох, що пролунали того дня у Дніпропетровську.[25]


Зобр:8шт.


Назва:План «Ост»

-Знайдено: + На Нюрнберзькому процесі єдиним доказом існування плану були "Зауваження і пропозиції «Східного міністерства» щодо генерального плану «Ост»", за словами обвинувачів, написані 27 квітня 1942 року співробітником міністерства східних територій Е. Ветцелем після ознайомлення з проектом плану, підготовленим РСХА. Саме цей документ сприймали за план ОСТ за часів СРСР.


Назва:Вислобоки

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + В селі народився Василь Григорович Щурат (* 24 серпня 1871 — † 27 квітня 1948) — український педагог, літературознавець, поет і перекладач.


Назва:Куліш-Зіньків Леонід Зіновійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 27 квітня 2007 року за вчительським столом в одній із Житомирських шкіл, куди його запросили на літературний урок[26]. Похований у с. Кричильськ.


Назва:Станків

-Знайдено: + У 1900-х роках власником фільварку став князь Юзеф Пузина (*27 квітня 1856, Новий Мартинів — †30 березня 1919, Станків). Про нього у селі збереглася добра пам'ять. Новий пан був «прогресивний», бо відзначався лояльністю до селян. Він побудував у селі пам'ятник Богоматері з немовлям на честь скасування панщини 1848 р. У 1915 р. Ю. Пузина дав велику пожертву на відбудову сільської церкви, яка була дуже пошкоджена у Першу світову війну під час австро-російських битв за Галичину. Він також подарував церкві дорогу ікону Пречистої Діви Марії.


Зобр:12шт.


Назва:Бій під Гурбами

-Знайдено: + Приблизно 27 квітня командування внутрішніми силами військ НКВС написало доповідь командуючому військами 1-го Українського Фронту маршалу Радянського Союзу Г. К. Жукову про результати операції з ліквідації «банд ОУН» у Крем'янецьких лісах Рівненської області[27].


Зобр:9шт.


Назва:Залісецький яр

-Знайдено: + Площа 5 га. Оголошений об'єктом природно-заповідного фонду рішен­ням виконкому Тернопільської обласної ради від 14 березня 1977 № 131 зі змінами, затвердженими її рішенням від 27 квітня 2001 № 238. Перебуває у віданні 3алісецької сіль­ради.


Назва:Національний університет цивільного захисту України

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Постановою Кабінету Міністрів України № 258 від 27 квітня 1994 року на базі Харківського пожежно-технічного училища МВС України було створено Харківський інститут пожежної безпеки МВС України, а у червні 2000 року Постановою Кабінету Міністрів України № 1024 від 27 червня 2000 року навчальний заклад отримав статус академії.


Зобр:2шт.


Назва:Яремчук Ігор Володимирович

-Знайдено: + І́гор Володи́мирович Яремчу́к (* 27 квітня 1967, Нова Ушиця Хмельницької області) — український графік. Член Національної спілки художників України (від 1992 року).


Назва:Бояриня (поема)

-Знайдено: + |Написаний = 2729 квітня 1910
-Знайдено: + «Бояриня» — драматична поема Лесі Українки, написана впродовж трьох днів (2729 квітня 1910) у місті Хельвані (біля Каїра, Єгипет-Міср), де письменниця лікувалася від сухот. [28] Написаний далеко від Батьківщини (поема просякнута невимовною тугою за Україною), — це єдиний твір Лесі Українки, який базується на українській історії. Події в поемі розгортаються в часи Руїни (60-і роки XVII століття) на Лівобережній Україні (Частина перша) та в Москві (Частини 2,3,4,5). Складаючись з п'яти частин віршами мішаних розмірів, твір побудовано практично повністю у формі діалогів.


Назва:Давидківський ботанічний заказник

-Знайдено: + Створений відпо­відно до рішення виконкому Тернопільської обласної ради від 26 грудня 1983 № 496 зі змінами, затвердженими її рішенням від 27 квітня 2001 № 238.


Назва:Доброводський ботанічний заказник

-Знайдено: + Площа — 18,5 га. Створений відповідно до рішення виконкому Тернопільської обласної ради від 26 грудня 1983 № 496 із змінами, затвердженими її рішенням від 27 квітня 2001 № 238. Перебуває у віданні місцевої селянської спілки.


Назва:Чорноморський флот Російської Федерації

-Знайдено: + id=278643&eid=nupiyrvcvz Яценюк розкритикував домовленості Тимошенко з Москвою]</ref>[29][30][31] та екологи[32]. Відбулася серія багатотисячних мітингів[33][34]. 27 квітня Угоду ратифікували в Верховній Раді за підтримки правлячої коаліції Партії регіонів, Комуністичної партії України та Блоку Литвина.


Назва:Каленикові гори

-Знайдено: + Оголошене об'єк­том природно-заповідного фонду рішенням виконко­му Тернопільської обласної ради від 26 грудня 1983 № 496 зі змінами, затверджене рішенням Тернопільської обласної ради від 27 квітня 2001 № 238. Перебуває у віданні місцевої селянської спілки. Площа — 18 га.


Назва:Байрок Любослав-Антін Антонович

-Знайдено: + Любосла́в-Анті́н Анто́нович Байро́к — (з дому, ймовірно, Байрак; *27 квітня 1930, м. Бучач) — український геолог. Доктор ґеології (1960).


Назва:Битва під Лопушним 1512

-Знайдено: + 27 квітня під Вишневцем польські загони зустрілися з литовським посполитим рушенням з Волині під проводом гетьмана Костянтина Острозького. Тепер польсько-литовські сили налічували 6000 чоловік. Було вирішено негайно вирушити нічним маршем, щоб перехопити татарів перед тим, як вони розділяться між Кучманським і Чорним шляхами. Розвідники вияснили, що ворог розбив табір на нічліг під селом Лопушним. На світанку 28 квітня 1512 року (татари згорнули табір, розпочали подальший відступ) польсько-литовсько-руське військо підійшло до Лопушного.


Зобр:6шт.


Назва:Табаков Павло Анатолійович

-Знайдено: + Павло́ Анато́лійович Табако́в (* 27 квітня 1978, Львів) — український співак, музикант, композитор, аранжувальник. Переможець п'ятого сезону телепроекту «Шанс». Півфіналіст другого сезону шоу «Україна має талант». Учасник національного відбору Євробачення-2011. Переможець телепроекту "Голос Країни 2" в команді Діани Арбеніної[35].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 27 квітня 1978 року у Львові. Закінчив Львівську середню школу № 45 і музичну студію при школі - по класу акордеона. Випускник Львівського музично-педагогічного училища (народне відділення, клас акордеону; клас хорового диригування) і Львівської музичної академії імені Миколи Лисенка (клас акордеона і диригування; грає також на фортепіано та гітарі). Працював у колективі «Менестрелі». П'ять років є солістом та аранжувальником львівського октету «Орфей».


Назва:Патрило Ісидор Іван

-Знайдено: + Навчався у Місійному Інституті оо. Василіян у Бучачі, а 30 серпня 1933 року вступив до Чину святого Василія Великого, у якому 27 квітня 1941 року склав довічні обіти. Філософсько-богословську освіту здобував у Василіянському студійному домі в Кристинополі (тепер — м. Червоноград) (19381940). Згодом навчався у Карловому університеті у Празі (19401944) та Українському Вільному Університеті (19451946). У 1942 р. арештований гестапо в Празі разом з іншими членами Василіянського Чину та вивезений на вугільні копальні в Оломоуці (Чехія), де 2 травня 1942 р. прийняв ієрейські свячення.


Назва:Білошеєв Сергій Олександрович

-Знайдено: + Сергі́й Олекса́ндрович Білоше́єв (*27 квітня 1986) — український шашкіст, майстер спорту України міжнародного класу, міжнародний гросмейстер.


Назва:Гаюк Семен

-Знайдено: + Семе́н Гаю́к (*27 квітня 1909, Луцьк — † 4 квітня 1997, США) — православний церковний діяч, протопресвітер УАПЦ.


Назва:Синявська Ірина Максимівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 27 квітня 2006 р. під час першого засідання Житомирської обласної ради п'ятого скликання обрана головою Житомирської обласної ради.


Назва:Залізний хрест УНР

-Знайдено: + Знак ордена під № 1 одержав генерал Михайло Омелянович-Павленко,№ 2 — начальник штабу походу генерал Юрій Тютюнник та № 3— командир 2-ї Волинської дивізії генерал Олександр Загродський. Питання про нагородження Симона Петлюри орденом Залізного Хреста позитивно вирішив Перший з'їзд Великої Ради Залізного Хреста, що відбувся у Калішському таборі 27 — 28 квітня 1921 року на терені Польщі. Всього нагороджених було близько 3-4 тисяч вояків Армії УНР. Нагороди виготовили в березні-квітні 1921 року у Варшаві, а у Львові — жовто-блакитні муарові стрічки.


Зобр:1шт.


Назва:Куліченко Іван Іванович

-Знайдено: + | початок_терміну = в.о. 27 квітня 1999 — 30 січня 2000
30 січня 2000


Зобр:1шт.


Назва:Кабаченко Віктор Петрович

-Знайдено: + Кабаченко Віктор Петрович (2 січня 1955, Херсон — 27 квітня 2009) — радянський, український кінооператор.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер в ніч з 26 на 27 квітня 2009 року[36].


Назва:Христовий Микола Федорович

-Знайдено: + Мико́ла Фе́дорович Христови́й (*1894, Лютенька, Гадяцький повіт Полтавська губернія — †27 квітня 1938, Вологда) — функціонер; з боротьбистів.
-Знайдено: + 13 травня 1933 арештований. 23 вересня його заслали на три роки до Вологди, де він працював за економіста на металообробному заводі. Коли скінчився строк, завод його затримав. 16 грудня 1937 він від'їздив до дружини, але на вокзалі його знов заарештували і 27 квітня 1938 винесли вирок — ВМН.


Назва:Данильченко Сергій Петрович

-Знайдено: + Сергій Петрович Данильченко (нар. 27 квітня 1974, Харків) — український боксер, призер Олімпійських ігор.


Назва:Чорноморська козача флотилія

-Знайдено: + Князь Потьомкін спочатку намагався силою стримати еміграцію козацтва за Дунай та на Забужжя, але з того нічого не вийшло. Тоді Катерина II 5 травня 1779 року і 27 квітня 1780 року маніфестами звернулася до козаків вже з проханням повернутися у рідний край, обіцяючи дати кожному з них землю і службу за російськими чинами. Ефект був той самий.


Зобр:1шт.


Назва:Бурнашов Геннадій Васильович

-Знайдено: + Генна́дій Васи́льович Бурнашо́в (*27 квітня 1936, Іртишськ) — публіцист. Орден «За заслуги» III ступеня.
-Знайдено: + Народився 27 квітня 1936 у місті Іртишськ (Казахстан). За радянських часів працював на склодзеркальному заводі, вчився у педагогічному інституті (нині Прикарпатський університет ім. Василя Стефаника), працював у навчальних закладах


Назва:Барабаш Світлана Григорівна

-Знайдено: + Світла́на Григо́рівна Бараба́ш (* 30 червня 1941, Олександрівка (Кіровоградська область, смт) — † 27 квітня 2007) — українська поетеса. Доктор філологічних наук, професор. Заслужений працівник освіти України. Член Національної спілки письменників України (2004).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Померла 27 квітня 2007 року[37]


Назва:Історія Євпаторії

-Знайдено: + 27 квітня 2007 року Євпаторійська міська рада прийняла рішення «Про затвердження стратегічного плану економічного і соціального розвитку міста Євпаторія на період до 2015 року». Основні завдання стратегічного плану: формування стратегічного бачення майбутнього міста, визначення його місії, виявлення головних проблем і стратегічних цілей розвитку міста; визначення оперативних цілей та шляхів їх досягнення[38]


Зобр:6шт.


Назва:Діви ночі (фільм) [[Файл:|250px|thumb |150px|right]] -Знайдено: + Діви ночі — український двосерійний кінофільм режисера О. Фіалко, за мотивами однойменної повісті Юрія Винничука. Фільм знятий спільним виробництвом «Української Медійної Групи» і ТРК «Студія 1+1», випущений у 2007 року. Прем'єра фільму в Україні відбулася 27 квітня 2007 року на телеканалі 1+1.


Зобр:1шт.


Назва:Скірко Леонід Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 27 квітня 1939 в Лозовій, Харківської області. У 1949 з табору переміщених осіб в Аугсбурзі, Німеччина, батьки емігрували до Бразилії, а в 1955 переїхали до Канади.


Зобр:2шт.


Назва:Кайда Олексій Петрович

-Знайдено: + Під час акцій протесту 27 квітня 2010 року проти ратифікації Харківських угод Януковича-Мєдвєдєва у Києві був затриманий міліцією, але вже через дві години його відпустили[39].


Назва:Кандауров Сергій Вікторович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 27 квітня 2009
-Знайдено: + | збірна-поновлення = 27 квітня 2009
-Знайдено: + | 27 квітня 1993


Назва:Гетьманський національний природний парк

-Знайдено: + | заснований = 27 квітня 2009 р.
-Знайдено: + Парк створений 27 квітня 2009[40] року з метою збереження, відтворення і раціонального використання типових та унікальних природних комплексів Лівобережного лісостепу, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення, відповідно до статті 53 Закону України «Про природно-заповідний фонд України»Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Назва:Ільків Ольга Фаустинівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + До окупації Львова більшовиками навчалася у Львівському медінституті та відвідувала курси косметики. З 1942 р. — провідниця жіночої мережі ОУН Львова. 27 квітня 1943 р. взяла шлюб у храмі Преображення Господнього у Львові з Володимиром Ликом («Данилом»), керівником Стрийського Проводу ОУН (загинув 17 березня 1948 р.). Маму Олі на Різдво 1945 р. за­арештували в помешканні при вул. Колонтая, 6 (тепер М. Мен­цинського) у Львові. Після звіль­нення Розалію переселили в кім­нату без вигод, тому що її по­мешкання (чотирикімнатне) від­­дали заступнику начальника тюрми НКВС № 4 (Бриґідки).


Зобр:1шт.


Назва:Дем'яненко Марія Яківна

-Знайдено: + Дем'я́ненко Марія Яківна (27 квітня 1920, за іншими даними — 11 березня 1921, селище Березна, нині смт Менського району Чернігівської області10 квітня 2004, Київ) — мовознавець. Орден «За мужність» 3-го ступеня (1999). Учасниця 2-ї світової війни.


Назва:Мельничук Тарас Юрійович

-Знайдено: + Після повернення із тюрми, Тарас Мельничук почав багато пити.[41] Попри застереження друзів та їх намагання допомогти, врешті-решт він потрапив на курс лікування до спеціальної лікарні в Джурові. За припущенням, таким чином КДБ розраховувало звести нанівець авторитет поета та одночасно підірвати стан його здоров'я через ліки.[41] 1985 року після його втечі з Джурова, Мельничука було запроторено до психлікарні в Підмихайлівцях. Звільнений він був лише 27 квітня 1986, одразу після Чорнобильської аварії.[41] Поету повідомили, що на нього тоді готувалося нове ув'язнення, але увагу радянських спецорганів було відвернуто техногенною катастрофою.[41]


Назва:Гримчак Юрій Миколайович

-Знайдено: + 14 травня 2010 був повідомлений про відкриття кримінальної справи щодо подій у сесійній залі Верховної Ради України 27 квітня 2010.


Назва:Ходжашвілі Ольга Георгіївна

-Знайдено: + Народився 27 квітня 1950 р. в Краснодарі. Закінчила Московський державний університет ім. М. Ломоносова (1972). Автор сценарію документальної стрічки «Тут весь мій світ, і чорт, і Бог», знятій на «Укркінохроніці», відеофільму «Берегиня».


Назва:Львівська дитяча художня школа

-Знайдено: + Адміністрація школи активно бере участь в організації та проведенні міжнародних виставок дитячого малюнку, остання з яких, десята, відбулася з 14 по 27 квітня 2009 року у Палаці мистецтв м. Львова.[42] Попереднього року, 2008-го роботи учнів школи, присвячені темі Голодомору експонувались у квітні в приміщенні школи, а у травні — у галереї інституту модерного мистецтва м. Чикаго (США)[43]


Назва:Пулікове

-Знайдено: + Створений відповідно до рішення виконкому Тернопільської обласної ради № 198 від 30 червня 1986[44] зі змінами, затверджений рішенням Тернопільської обласної ради № 238 від 27 квітня 2001.


Назва:Романівський орнітологічний заказник

-Знайдено: + Створений відповідно до рішення Тернопільської обласної ради від 18 березня 1994 зі змінами, затвердженими рішенням Тернопільської обласної ради № 238 від 27 квітня 2001[45]. Перебуває у віданні Романівської сільради.


Назва:Ан-10

-Знайдено: + 27 квітня 1959 Ан-10 виконав свій перший технічний рейс, а рівно через місяць відбувся рекламний політ за маршрутом Київ — Москва — Тбілісі — Адлер — Харків — Київ. За розрахунками, а Ан-10 в ті роки був в числі найбільш рентабельних літаків, вартість перевезення одного пасажира була значно нижче, ніж на Ту-104А, головним чином, завдяки більшій пасажиромісткості. 22 липня 1959 почалася експлуатація літака в Аерофлоті на трасі Москва — Сімферополь.


Зобр:1шт.


Назва:Мущинка Анатолій Михайлович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Провів 1 гру за національну збірну України — 27 квітня 1993 року проти Ізраїлю в Одесі.


Зобр:1шт.


Назва:Володимирська єпархія

-Знайдено: + * Стефан І Болгарин (99227 квітня 1094)


Назва:Бойчишин Олег Іванович

Файл:*.*

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Провів 1 гру за молодіжну збірну України27 квітня 1993 року в Одесі проти команди Ізраїлю (2:1).


Зобр:1шт.


Назва:Зубач Юрій Антонович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + 1949 року до Львівського облвиконкому компартії надійшла телеграма, підписана головою Верховної Ради УРСР Дем'яном Коротченком, про переведення футболіста Юрія Зубача до київського «Динамо». Згодом така ж вказівка надійшла від першого секретаря КЦ Компартії УРСР Микити Хрущова. Футболіста відшукали, але переходити до «Динамо» (Київ) чи армійського СКА (Львів) він відмовився, бо хотів надалі грати за львівський «Спартак». В кінці 1949 року найвищі чини вирішили передати львівський «Спартак» до товариства «Динамо», але там не знайшлося ресурсів для створення «Динамо» (Львів), тому 1950 року команда перестала існувати. Через участь його сестри у визвольному русі в ніч з 26 на 27 квітня 1950 року Юрія Зубача разом з матір'ю було схоплено працівниками МВС і відправлено до Сибіру, в Томську область. Там його запросили виступати за місцеве «Динамо» (Томськ). Після смерті Сталіна 1953 року гравець разом із матір'ю повернувся до Львова. Тренував львівські любительські команди «Прогрес» (1960—1961) і «Сільмаш» (1962). На чолі «Сільмаша» виграв чемпіонат міста й області та переміг дрогобицький «Нафтовик» у перехідних іграх за право виступати у класі «Б», але наступного року замість «Сільмаша» було створено клуб «Карпати» (Львів).


Зобр:1шт.


Назва:Цуканова Ірина Альбертівна

-Знайдено: + Іри́на Альбе́ртівна Цука́нова (до заміжжя Ніколаєва; *27 квітня 1949, селище Надбузьке Миколаївського району Миколаївської області) — українська театральна акторка і режисер, один із початківців Миколаївського обласного театру ляльок, його головний режисер (від 1997 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Ірина Альбертівна Ніколаєва (після заміжжя — Цуканова) народилась 27 квітня 1949 у селищі Надбузькому Миколаївського району Миколаївської області.


Назва:Збірна України з хокею із шайбою

-Знайдено: + |align=center|27 квітня 1978


Зобр:10шт.


Назва:Тимченко Олег Олександрович

-Знайдено: + Олег Олександрович Тимченко (27 квітня 1978, м. Харків, СРСР) — український хокеїст, лівий нападник. Виступає за «Юність» (Мінськ) у Вищій хокейній лізі. Майстер спорту міжнародного класу.


Назва:Березина (урочище)

-Знайдено: + Оголошене об'єктом природно-заповідного фонду рішенням виконкому Тернопільської обласної ради від 26 грудня 1983 № 496 зі змінами, затвердженими рішенням Тернопільської обласної ради від 27 квітня 2001 № 238. Перебуває у віданні місцевої агрофірми (6,7 га) та Кременецького держлісгоспу ДЛГО «Тернопільліс» (14,5 га).


Назва:Берем'янська наскельно-степова ділянка

-Знайдено: + Оголошена об'єктом природно-заповідного фонду рішенням виконкому Тернопільської обласної ради від 23 грудня 1976 № 736 зі змінами, затвердженими рішенням Тернопільської обласної ради від 27 квітня 2001 № 238.


Зобр:2шт.


Назва:Колодненський ботанічний заказник

-Знайдено: + Площа — 41,7 га. Створений відповідно до рішення виконкому Тернопільської обласної ради від 30 серпня 1990 № 189 зі змінами, затвердженими рішенням Тернопільської обласної ради від 27 квітня 2001 № 238. Перебуває у віданні асоціації пайовиків «Промінь» Збаразького району.


Назва:Горинський гідрологічний заказник

-Знайдено: + Створений відповідно до рішення виконкому Тернопільської обласної ради від 26 грудня 1983 № 496 зі змі­нами, затвердженими її рішенням від 27 квітня 2001 № 238.


Назва:Козівський іхтіологічний заказник

-Знайдено: + Створений відповідно до рішення Тернопільської обласної ради від 18 березня 1994 зі змінами, затвердженими рішенням Тернопільської обласної ради від 27 квітня 2001 № 238.


Назва:Литвиненко Олександр Валерійович

-Знайдено: + Олександр Валерійович Литвиненко (рос. Александр Валерьевич Литвиненко; *27 квітня 1972, Київ) — український науковий діяч. Доктор політичних наук (2002), старший науковий співробітник (2003), полковник запасу.
-Знайдено: + Народився 27 квітня 1972 в місті Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю «правознавство»(2009). В 1989 — 1994 роках — інженер-математик за спеціальністю прикладна математика, Інститут криптографії, зв'язку та інформатики Академії ФСК РФ, м. Москва. В 1998 році — кандидат політичних наук за спеціальністю 24.00.04 — політичні проблеми міжнародних систем і глобального розвитку. Дисертація захищена в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Назва:Ференчак Сергій Володимирович

-Знайдено: + Сергі́й Володи́мирович Ференча́к (нар. 27 квітня 1984, Севастополь) — український футболіст. Півзахисник луганської «Зорі». Дворазовий чемпіон першої ліги у складі «Динамо-2», переможець літніх універсіад 2007 та 2009 року у складі студентської збірної України.


Зобр:1шт.


Назва:Круг (волейбольний клуб)

Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + |align=center| || Україна Україна||Марина Добриця || 27 квітня 1990||align=center| 185 || догравальниця


Зобр:1шт.


Назва:Почесні громадяни Херсона

-Знайдено: + | 27 квітня 2000


Назва:Сіллах Ісмаїл Махмед

-Знайдено: + Першої поразки Ісмаїл зазнав 27 квітня 2012 року від маловідомого навіть на батьківщині 29-річного росіянина Дениса Грачова. Сіллах вважався фаворитом цього поєдинку, і впевнено вів бій, вигравши всі раунди та відправивши російського боксера у нокдаун у третьому раунді. Але у восьмому раунді, проводивши непогану комбінацію, несподівано пропустив удар назустіч, який його потряс. Після цього Грачов скористався своїм шансом, добивши Ісмаїла та відправши його у нокаут. Рефері зупинив бій буквально за мить до гонгу про завершення раунду.[46]


Назва:Будівельник (хокейний клуб, Київ)

Підзаголовок:== Гравці ==
Знайдено: + |align=center|27 квітня 1978


Зобр:1шт.


Назва:Харківська угода Януковича — Медведєва

-Знайдено: + Ратифікована Верховною Радою України та Державною думою Російської Федерації 27 квітня 2010 року.
-Знайдено: + Протягом 6 днів після підписання преса та широка громадськість були позбавлені можливості ознайомитись із офіційним текстом міжнародної Угоди до моменту його ратифікації[47] Верховною Радою України 27 квітня 2010 року.
Підзаголовок:== Ратифікація ==
Знайдено: + 22 квітня спікери українського та російського парламетів Володимир Литвин і Борис Гризлов домовилися про синхронну ратифікацію Угоди 27 квітня[48].
-Знайдено: + page=1&x=1#relatedInfoContainer Влада і опозиція провели генеральну репетицію дня ратифікації]</ref>. Тому опозиція на чолі з Юлією Тимошенко провела багатотисячний мітинг під стінами парламенту[49]. Наступного дня було проведено багатотисячний мітинг з вимогами нератифікації Угоди та імпічменту Януковича у Львові перед пам'ятником Тарасові Шевченку[50]. 26 квітня під подібними гаслами пройшла демонстрація в Ужгороді[51], 27 квітня — у Львові[52].
-Знайдено: + ==== Події 27 квітня ====
-Знайдено: + 27 квітня 2010 року, у день ратифікації, депутати-опозиціонери змогли зайти в сесійну залу лише о 8:30, коли трибуна і президія вже були заблоковані депутатами від Партії Регіонів[53]. Безпосередньо перед входом до Верховної Ради були влаштовані намети і знаходилося близько 2 тисяч прихильників Партії Регіонів, які розвісили гасла «Рада!
-Знайдено: + * 160 депутатів від Партії регіонів (загальна кількість членів фракції — 161). Не голосував лише Дмитро Шенцев, який на момент голосування брав участь у бійці, натомість проголосували щонайменше двоє депутатів, які перебували 27 квітня поза межами України[54];
-Знайдено: + У Севастополі 27 квітня відбувся мітинг на підтримку ратифікації Угоди, на якому зібралося близько 100 прибічників партії «Руський блок»[55].
-Знайдено: + Спікер Литвин заявив, що на ремонт технічного обладнання сесійної зали, пошкодженого 27 квітня знадобиться 98 тисяч гривень, на відновлення підлоги, покриття і меблів — 912 тисяч гривень; всього — 1 мільйон[56]. 28 квітня Прокуратура міста Києва порушила кримінальну справу за фактом хуліганства, вчиненого групою окремих народних депутатів України 27 квітня 2010 року в сесійній залі Верховної Ради України під час пленарного засідання VI сесії Верховної Ради України VI скликання, за частиною 2 статті 296 Кримінального Кодексу України[57]. Президент Росії Дмитро Медведєв охарактеризував події в українському парламенті, як «концерт із застосуванням спецзасобів і всього іншого»[58].

-Знайдено: + |colspan=4|

Засідання Верховної Ради України 27 квітня 2010 року


-Знайдено: + Ратифікація в Росії пройшла без ексцесів. 27 квітня за ратифікацію проголосувало 410 депутатів Державної думи[59]. Утрималась від підтримки лише фракція ЛДПР, яка стверджувала, що українська сторона не буде дотримуватися умов угоди.
Підзаголовок:== Наслідки ==
Знайдено: + 27 квітня, висловлюючи невдоволення діями правлячої коаліції, члени делегації України у Парламентській Асамблеї Ради Європи від опозиції під час промови Віктора Януковича у ПАРЄ, залишили сесійну залу на знак протесту[60]. 5 травня під час візиту міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка до Нью-Йорку українська діаспора бойкотувала заплановану зустріч з міністром, натомість, провела акцію протесту перед будинком Постійного представництва України при ООН[61].


Зобр:10шт.


Назва:Дятлов Олександр Іванович

-Знайдено: + Дятлов Олександр Іванович (28 квітня 1910 — 27 квітня 1948[62]


Назва:Музей космонавтики (Київ)

-Знайдено: + |established = 27 квітня 1991
-Знайдено: + Музей космонавтики в Києві розповідає про історію космонавтики, заснований 27 квітня 1991 року. Музей розташований в приміщенні Київського планетарію.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + До розробки та оформлення експозиції музею космонавтики були залучені художники-оформлювачі радіозаводу, які займалися проектуванням та створенням стендів, що відбивали всі етапи розвитку вітчизняної та зарубіжної космонавтики. Така підготовча робота тривала протягом двох років. Офіційною датою відкриття музею космонавтики в Києві вважається 27 квітня 1991 року. Тільки музей став розвиватися, як у середині 90-х років Київський радіозавод збанкрутував. Відповідно, будинок, який знаходився на його балансі, в якому розміщувався музей, передали у відання комунальних служб. ЖЕК відразу ж виставив музею вимоги з немислимими сумами за оренду приміщень. Тому, музей космонавтики змушений був з'їхати.


Назва:Михайлова Світлана Романівна

-Знайдено: + Світла́на Рома́нівна Миха́йлова (* 27 квітня 1957) — український архівіст, краєзнавець.


Назва:Полтавський художній музей

-Знайдено: + |opening_date= 27 квітня 1919 року
-Знайдено: + Полтавський художній музей було відкрито 27 квітня 1919 року і спершу він носив статус картинної галереї. Його засновник, згодом відомий український археолог і музеєзнавець, Михайло Якович Рудинський, іменував його «Музеєм мистецтв».


Назва:Вуйцик Володимир Степанович

-Знайдено: + Володи́мир Степа́нович Ву́йцик (*19 грудня 1934, Семенівка (Пустомитівський район) — †27 квітня 2002) — вчений-архівіст, історик мистецтва, знавець і дослідник Львова, мистецької спадщини західноукраїнських земель, був дійсним членом Наукового Товариства імені Шевченка, членом Реставраційної ради Львівської митрополії, Товариства шанувальників Львова, Комісії міської Ради з перейменувань вулиць Львова, Реставраційної ради оо. студитів. Широкому загалу відомий книжками «Зустріч зі Львовом» та «Львівський Державний історико-архітектурний заповідник».
-Знайдено: + Помер у Львові 27 квітня 2002 р., похований на Личаківському цвинтарі, поле 79[63].


Назва:Почесні громадяни Маріуполя

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |27 квітня 1966


Назва:161962 Гальчин

-Знайдено: + |дата відкриття = 27 квітня 2007
-Знайдено: + 161962 Гальчин (161962 Galchyn) — астероїд головного поясу, відкритий 27 квітня 2007 року в Андрушівській астрономічній обсерваторії. Названий на честь села Гальчин, Андрушівський район, де знаходиться Андрушівська обсерваторія.


Назва:Байдак Ігор Миколайович

-Знайдено: + І́гор Микола́йович Байда́к (* 27 квітня 1965, Хмельницький) — український журналіст, краєзнавець, поет, фотограф, колекціонер. Член Національної спілки журналістів України та Хмельницької міської літературної спілки «Поділля». Автор п'яти поетичних збірок, путівника «Стежками рідного краю» (2008), співавтор інформаційного довідника «Сатанів — місто-легенда, місто-курорт» (2007). Лауреат Хмельницької міської премії в галузі історії, культури та мистецтва імені Богдана Хмельницького (2009) [64]


Назва:Алєлюхін Федір Васильович

-Знайдено: + У грудні 1917 року 9-й винищувальний авіаційний загін був українізований. 13 березня 1918 року рештки його демобілізовано. Потому виїхав до Одеси, де 5 квітня 1918 року вступив до складу Армії УНР. Спочатку служив в Одеському авіаційному дивізіоні Армії УНР (потім — Армії Української Держави), згодом — у 2-му Подільському авіаційному дивізіоні (у Вінниці). За сукупністю загальної кількості нальотів на фронті під час Першої світової війни наказом Військової офіції Української Держави був затверджений у ранзі сотника зі старшинством з 12 липня 1918. Під час Протигетьманського повстання у складі дивізіону перейшов на бік Директорії. 27 листопада 1918 за розпорядженням Директорії у складі ексадрильї, виокремленій з Подільського авіаційного дивізіону, відбув до Західно-Української Народної Республіки. З 1 грудня 1918 року служив льотчиком у 1-й польовій летунській сотні Галицької армії, згодом перейшов до 2-ї летунської сотні. Під час польоту 10 жовтня 1919 року під містом Монастирище був збитий з кулемета денікінцями та потрапив у полон. У грудні 1919 року утік з полону та приєднався до своєї сотні, яка на той час перебувала в Одесі. Після захоплення 1-го Галицького авіаційного загону у Козятині 26 —— 27 квітня 1920 року перейшов на службу до Армії УНР. Брав участь у роботі авіаційної закупівельної комісії УНР в Італії. Потому служив у 1-й Запорізькій авіаційній ескадрильї Повітряного флоту УНР. У 1922 чи 1923 році повернувся до Радянського Союзу. Мешкав у м. Мала Вішера Ленінградської області. 18 серпня 1937 року заарештований і невдовзі засуджений до страти. Розстріляний у Ленінграді.


Зобр:2шт.


Назва:Почесні громадяни Сміли

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |27 квітня 1995


Назва:4-а Київська стрілецька дивізія Армії УНР

Файл:PetroShokh.jpg

-Знайдено: + Реабілітований 27 квітня 1998 р.
-Знайдено: + Розстріляний 22 листопада 1921 р. у м. Базар. Реабілітований 27 квітня 1998 р.
-Знайдено: + В Армії Української Народної Республіки із 7 березня 1919 року. Під час Другого Зимового походу — козак гарматної бригади 4-ї Київської дивізії. Потрапив у полон до більшовиків 17 листопада. Розстріляний 22 листопада 1921 року у місті Базар. Реабілітований 27 квітня 1998 року.


Зобр:4шт.


Назва:Горбачук Василь Тихонович

-Знайдено: + Горбачук Василь Тихонович (27 квітня 1929, с. Міжлісся, тепер Березівського району Брестської області, Білорусь) — український мовознавець і дисидент, кандидат педагогічних наук з 1959, доцент з 1964, професор з 1990. Член Донецького відділення НТШ.
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + * Дудка Олександр. Професор державної мови// Вісті, 2004, 27 квітня.


Назва:Чижевський Григорій Павлович

-Знайдено: + З 14 лютого 1918 р — командир 1-ї батареї 1-го Українського гарматного полку (Синьожупанників). З 3 березня 1918 р — командир 1-го Українського гарматного полку до часу його офіційного розформування німцями (2728 квітня 1918 р). З 1 травня 1918 р. — губернський комісар Центральної Ради на Полтавщині, 15 травня 1918 р. — відданий Гетьманом Скоропадським під суд за спробу спротиву проти гетьманського перевороту. З 27 листопада 1918 р. — губернський комісар Директорії на Полтавщині.


Зобр:1шт.


Назва:Ладан Павло Степанович

-Знайдено: + Павло Степанович Ладан (псевдоніми — Недобитий, П. Нетяга, П. Сіромаха; 29 лютого 1892, с. Улашківці — 27 квітня 1933, м. Москва) — активний учасник революційного руху, видавець і журналіст.


Назва:Околітенко Наталя Іванівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Наталя Околітенко провела дитинство в Остері. Рано осиротіла, батько помер невдовзі після її народження. Закінчила 1962 року біологічний факультет Київського державного університету (спеціальність «Фізіологія рослин»). Три роки викладала в школі хімію і біологію. Була фаховим редактором у видавництві «Радянська школа», літературним редактором у газеті «Радянська освіта», заввідділом науки й кореспонденткою в журналі «Україна», заступником головного редактора альманаху «Натураліст — все про довкілля». З 1999 року вона веде кілька рубрик і пише статті в журналі «Жінка». Тривалий час Наталя Околітенко працювала у приватній компанії «Науково-дослідний інститут інформаційно-хвильових технологій»[65]. 15 травня 2004 року стала членом Української академії наук. 1977 року вступила у Спілку письменників України. 27 квітня 2013 року Наталі Околітенко присвоєно звання «Заслужений журналіст України»[66].


Зобр:2шт.


Назва:Правик Володимир Павлович

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Ткачук Марина «Син до кінця вірив, що житиме...». Батьки пожежника–ліквідатора Володимира Правика досі навідують свою чорнобильську оселю і їздять на синову могилу аж до Москви // «Україна Молода» № 070 за 27 квітня 2011 року, С. 8—9


Зобр:2шт.


Назва:Протипанцерна бригада «Вільна Україна»

-Знайдено: + 27 квітня 1945 донесли патрулі, вислані ще попереднього дня, що на передпіллі великий рух. Шосейний шлях, що веде з Бауцену на Дрезден, заповнений відступальною піхотою й обозами. На світанку того ж дня на відтинок 1-го куреня прибув командир бригади та з власної ініціативи наказав наступ 2-ій і 3-ій сотням. Наступ цей заламався в кулеметному й мінометному вогні ворога, що перейшов навіть до протинаступу, прорвав оборонну лінію 1-ої сотні й почав виходити на тили бригади. Десь перед 8-ою годиною, від штабу бригади прийшло донесення, що ворог загрожує вже безпосередньо штабові. Командир бригади, наказавши командирам куренів триматись далі, а сам зі своїм фольксваґеном бічними дорогами й полями дістався до штабу, зібравши всіх вояків, що були під руками включно до штабовиків і німецьких шоферів (тоді бригада мала вже дві приділених німецьких автоколони), з тією збираниною перейшов у контрнаступ, який провадив особисто, не злазячи з машини. Залишивши понад 30 забитих, ворог почав відступати, густо застеляючи поле своїми трупами. По виході на лінію власних сотень, щоб не дати ворогові отямитись командир бригади наказав перейти в наступ 5-ій і 6-ій сотням який провадив особисто поручик Гладич.
-Знайдено: + Після полудня того ж таки дня (27 квітня), приїхав до штабу бригади командир корпусу і особисто причепив командирові бригади «залізний хрест», наказавши подати список старшин і козаків для відзначень. Командир корпусу сам запросився до вояків бригади на вечерю, щоб краще запізнатися з воїнами, його цікавила частина, яка в 8-му році війни ще хоче воювати. Майже до капітуляції командир корпусу «Герман Ґеринг» був щоденним гостем бригади. Завдяки йому, в пізніших часах бригада була переміщена й відійшла за Ельбу, що хоч частково урятувало її особовий склад. Багато допоміг сфабрикований воїнами бригади наказ від ген. Шандрука, аби бригада йшла на злучення з 1-ою Дивізією.


Зобр:2шт.


Назва:Аркуша Олена Георгіївна

-Знайдено: + Аркуша Олена Георгіївна (*27 квітня 1970, Львів) — український історик, дослідниця історії України XIX — початку ХХ ст., формування новочасної політичної культури та національної ідентичності, українського парламентаризму, українсько-польських відносин, к.і.н. (1997).


Назва:Плахтін Іван Олексійович

-Знайдено: + Іва́н Олексі́йович Плахті́н (*27 квітня 1907, ст. Дебальцеве Донецької області — †19 лютого 1985, Херсон) — український радянський прозаїк, драматург.


Назва:Єгоров Олександр Іванович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + З 16 грудня 1917 року військовий льотчик 10-го Українського авіаційного загону військ Центральної Ради, з кінця грудня 1917 р. — його командир. Залишався на цій посаді протягом 1918 року, коли загін кілька разів перейменовувався (на 1-й Український армійський, 1-й Запорізький, 2-1 гарматний 8-го Катеринославського корпусу та 46-й) і в листопаді перейшов на бік Директорії. З червня 1919 року виконував обов'язки інспектора авіації Повітряного флоту УНР. 22 липня 1919 року призначений інспектором авіації Повітряного флоту УНР. У листопаді 1919 року він залишився з рештками особового складу української авіації у Кам'янці-Подільському, а коли Дієва армія УНР вирушила у Зимовий похід, з групою добровольців вирушив до Одеси, де від початку 1920 року служив (як помічник командира) у 1-му Галицькому авіаційному загоні РСЧА, який тоді перебував на одеському заводі «Анатра». 26-27 квітня 1920 року — під час захоплення загону у Козятині зник за загадкових обставин. Про перебіг служби у 19201923 роках — відомостей немає. У 1923 році прибув з Москви до Єлисаветграда, де певний час викладав в Українській кавалерійській школі ім. Будьоного. З 1925 року — викладач Військово-повітряної академії ім. Жуковського у Москві, начальник штабу навчальної ескадрильї ім. Леніна. У 1931 році заарештований за справою «Весна», згодом звільнений з ув'язнення, але без права повертатися до авіації. Став одним з організаторів та керівників Центрального будинку авіації та космонавтики у Москві, де працював до останніх днів життя. Помер і похований у Москві.


Назва:Близнюк Анатолій Михайлович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Заслужений працівник промисловості України (27 квітня 2001) — за значний особистий внесок у реалізацію Програми соціально-економічного розвитку Донецької області на 1998–2000 роки, багаторічну плідну працю[67]


Назва:Сухоніс Фідель Анатолійович

-Знайдено: + Фідель Анатолійович Сухоніс (нар. 27 квітня 1961, Дніпропетровськ) — сучасний український письменник, член Національної Спілки письменників України (НСПУ).


Зобр:5шт.


Назва:Ковтун Андрій Олександрович

-Знайдено: + Дебютував 27 квітня 1993 у складі збірної України в товариському матчі проти Ізраїля, що завершився з рахунком 1:1. Цікаво, що грав Ковтун у збірній, не будучи воротарем основи в «Динамо». До початку висупів за збірну захищав кольори молодіжної збірної СРСР U-23.


Назва:Пилипчук Роман Михайлович

-Знайдено: + Роман Михайлович Пилипчук (* 27 квітня 1967, Сніжне, Донецька область) — радянський і український футболіст та тренер. Майстер спорту СРСР — 1990 рік.


Назва:Бабаков Сергій Денисович

-Знайдено: + Сергій Денисович Бабаков (*нар. 27 квітня, 1927 р) — † 7 червня 2011 м. Краснокутськ, Харківської області)  — український письменник, краєзнавець


Назва:Грицько Григоренко

-Знайдено: + Грицько Григоренко (справжнжє ім'я Олександра Євгенівна Судовщикова-Косач; березень 186727 квітня 1924) — українська письменниця, перекладачка, громадська діячка. Дружина Михайла Косача, брата Лесі Українки.


Назва:Синагоги Херсона

-Знайдено: + Відвідуваність на початку ХХ століття — 300 чоловік. Згідно з актом від 27 квітня 1922 року, з власності синагоги вилучили цінностей в 5 фунтів 86 золотників (2 кг 414 г: корона). Усього в синагоги оленову до 23 травня 1922 року було вилучено цінностей у 8 фунтів 14 золотників (3 кг 336 г).


Зобр:3шт.


Назва:Хижняк Лариса Михайлівна

-Знайдено: + Лариса Михайлівна Хижняк (*27 квітня 1959) — український учений у галузі соціології. Доктор соціологічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 2009 р.


Зобр:1шт.


Назва:Шнирков Олександр Іванович

-Знайдено: + Олександр Іванович Шнирков (*27 квітня 1956) — український учений-економіст. Доктор економічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 2001 р.


Зобр:1шт.


Назва:Білий Максим Іванович

-Знайдено: + Бі́лий Макси́м І́ванович (нар. 27 квітня 1989, Новомосковськ, Дніпропетровська область) — український футболіст, півзахисник луганської «Зорі» та, в минулому, молодіжної збірної України.


Зобр:1шт.


Назва:Реал Фарма

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 27 квітня 2011 домашнім матчем із миколаївським «Торпедо» (1:2) команда дебютувала в чемпіонаті України серед аматорських колективів.


Назва:СКАД-Ялпуг

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 27 квітня 2011 року домашнім матчем з кіровоградським «Олімпіком» (2:0) команда дебютувала в чемпіонаті України серед аматорських команд 2011 року, і в підсумку у своїй підгрупі фінішувала на передостанньому місці.


Назва:Пилипенко Володимир Степанович

-Знайдено: + 27 квітня 1944 після заходу сонця торпедні катери старших лейтенантів М. П. Подимахіна і В. С. Пилипенко прибули в заданий квадрат на захід від Севастополя. Командири заглушили двигуни і огляділися. Не виявивши противника, катерники завели по одному двигуну і на малому ходу рушили до бухти Камишової. У випадковому промені прожектора моряки помітили судна противника, що заходили в бухту. Командир ланки прийняв рішення не переслідувати противника а, маскуючись в тіні берега, очікувати їх повернення.


Зобр:6шт.


Назва:Славутич (Черкаси)

-Знайдено: + :* дата — 27 квітня 2012; глядачів — 4500


Назва:Можаровський Генріх Степанович

-Знайдено: + Можаровський Генріх Степанович (27 квітня 1927 року) — український радянський інженер-гідрограф, морський арктичний картограф, викладач Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 27 квітня 1927 року Фастові Київської області. Під час Другої Світової війни разом з родиною евакуйований до Росії. В Стерлітамаку (Башкирія) вступив до Московського ремісницького училища № 9. У 1944—1948 роках навчався на радіотехнічному відділенні Московського індустріально-педагогічного технікуму. У складі спортивного товариства «Трудові резерви» 12 серпня 1945 року брав участь в фізкультурному Параді Перемоги на Червоній площі в Москві. У 1948—1953 роках навчався на гідрографічному факультеті Ленінградського Вищого арктичного училища імені адмірала С. О. Макарова. Після закінчення училища за спеціальністю «інженер-гідрограф», спочатку проходив стажування в Гідрографічній службі Біломорської флотилії, а потім працював до жовтня 1957 року інженером, головним інженером, начальником лоцмейстерської партії морської бази Тіксі (північна Якутія), виконуючи різні види гідрографічних робіт, зокрема, в морях Лаптєвих, Східно-Сибірському на судні «Могильов», виконував роботу лоцмана в порту Нижнє-Янськ.


Назва:Мукомель Ізраїль Феліксович

-Знайдено: + Мукомель Ізраїль Феліксович (19 квітня 1906 року — 27 квітня 1975 року) — український економіко-географ, доктор географічних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Одеського національного університету імені І. І. Мечникова.


Назва:Заставецька Ольга Володимирівна

-Знайдено: + Заставе́цька О́льга Володи́мирівна (27 квітня 1953, с. Купчинці Козівського району Тернопільської області) — український вчений-географ, педагог. Доктор географічних наук (1998), професор (2000). Член ВУСК (2002). Член Українського географічного товариства.


Назва:Кафедральний собор Воскресіння Христового (Київ)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 20 квітня 2008 року митрополит Володимир освятив поблизу майбутнього собору дерев'яну Церкву всіх святих, настоятелем якої було призначено єпископа Переяслав-Хмельницького Олександра (Драбинка)[68]. 27 квітня того ж року, на Великдень, на площі перед церквою було відправлено вечірню, що згодом стало щорічною традицією. 19 червня архітектурно-містобудівна рада Києва затвердила проект собору[69]. 11 листопада 2008 року Синод утворив Фінансову комісію будівництва собору на чолі з архієпископом Вишгородським Павлом (Лебедем). Його було також призначено головою Піклувальної ради[70]. 9 липня 2009 року замість митрополита Донецького Іларіона відповідальним за будівництво собору було призначено митрополита Черкаського Софронія (Дмитрука)[71]. 23 листопада 2009 року поблизу місця будівництва було відкрито галерею «Собору» — експозиційний центр УПЦ.


Назва:Балтажи Микола Федорович

-Знайдено: + Микола Федорович Балтажи (27 квітня 1956) — український дипломат. Надзвичайний і Повноважний Посол України
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 27 квітня 1956 року в селі Петрівськ Тарутинського району на Одещині. У 1979 році закінчив Київського державного університету імені Т.Шевченка, спеціаліст з міжнародних відносин, референт-перекладач німецької та болгарської мов; кандидат історичних наук; старший науковий співробітник. Володіння іноземними мовами: болгарська, німецька, англійська, російська.


Назва:Гризодубов Степан Васильович

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + У 1907 році обвінчався з Комаренко Надією Андріївною (1885 року народження, з цехових міста Харкова), при чому своє дворянське походження — приховав, оскільки дворянин не міг одружуватися на простій селянці чи цеховій без дозволу царя. Тому записаний в метричній книзі як почесний громадянин Харкова[72]. А ось при народженні дочки Валентини (27 квітня 1909 року) батьки вже вказані як дворяни[72].


Зобр:1шт.


Назва:Бабич Іван Дмитрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Реабілітований 27 квітня 1998 року.


Зобр:1шт.


Назва:Майк Крушельницький

-Знайдено: + Майк Крушельницький (англ. Mike Krushelnyski, 27 квітня 1960 року, Монреаль, Квебек, Канада) — колишній професійний канадський хокеїст українського походження. Грав на позиції центрального нападаючого.


Назва:Пошивайло

-Знайдено: + * Пошивайло Явдоха Данилівна (6 березня 1910 р. — 27 квітня 1994 р.) — гончарна малювальниця, представниця опішнянської школи художньої мальовки.


Назва:Почесні громадяни Запоріжжя

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |27 квітня 1978


Назва:Ліквідація Запорозької Січі (1775)

-Знайдено: + Спроба утримати козаків від еміграції за Дунай та на Забужжя не дала результатів. Тоді Катерина II 5 травня 1779 року і 27 квітня 1780 року видала маніфести з проханням до козаків повернутися у рідний край, обіцяючи дати кожному з них землю і службу за російськими чинами. Ці заклики також не дали результатів.


Зобр:1шт.


Назва:Атнабунт Захар Ілліч

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Реабілітований 27 квітня 1998 року.


Зобр:1шт.


Назва:Яремчук Василь Максимович

-Знайдено: + Василь Максимович Яремчук (31 січня (13 лютого) 1910(19100213), Гулівці — 27 квітня 1991) — учасник партизанської боротьби в Україні під час радянсько-німецької війни, командир партизанського загону імені Кармалюка, Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Жив у Києві. Помер 27 квітня 1991 року. Похований на Байковому кладовищі (ділянка № 52).


Зобр:1шт.


Назва:Кайдан Стефан Захарович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Реабілітований 27 квітня 1998 року.


Зобр:1шт.


Назва:Жир Василь Дорофійович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Реабілітований 27 квітня 1998 року.


Зобр:1шт.


Назва:Рассихін Борис Андрійович

-Знайдено: + Борис Андрійович Рассихін (рос. Борис Андреевич Рассихин; нар. 27 квітня 1937, Москва, РРФСР) — український футболіст російського походження, півзахисник, нападник, футбольний тренер.


Назва:Левчук Петро Михайлович

-Знайдено: + Левчук Петро Михайлович (1889, Брест-Литовський, Гродненська губернія, Російська імперія — 27 квітня 1931, Пірей, Греція) — старшина Дієвої Армії УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Антон

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 30 січня, 25 лютого, 27 квітня, 7 липня, 25 травня, 23 липня, 16 серпня, 23 серпня, 15 вересня, 30 жовтня, 20 грудня


Зобр:2шт.


Назва:Бєльков Віктор Іванович

-Знайдено: + Бєлько́в Ві́ктор Іва́нович (нар. 14 квітня 1930, с. Перша Кирсанівка, Воронезька область, РРФСР — пом. 27 квітня 2006, м. Київ, Україна) — колишній радянський футболіст, що виступав на позиції захисника та півзахисника. Після завершення кар'єри футболіста працював дитячим тренером, інспектував матчі чемпіонату України, був членом ради Федерації футболу України. Майстер спорту (1956). Заслужений тренер УРСР (1987).


Назва:Трухлий Юрій

-Знайдено: + Трухлий Юрій (27 квітня 1922 р., Ужгород) - українським медик, меценат української культури, науки, церкви. Голова Головної управи Українського лікарського товариства Північної Америки (УЛПТА) у 1967-69 рр., член редколегії «Лікарського вісника».


Назва:Фомін Олександр Вікторович

-Знайдено: + | початок1 = 27 квітня 2010
-Знайдено: + Народний депутат України 6-го скликання з 27 квітня 2010 від «Блоку Юлії Тимошенко», № 177 в списку. На час виборів: заступник керівника агітаційно-пропагандистського блоку Виконавчого секретаріату Політради партії ВО «Батьківщина», член партії ВО «Батьківщина». Член фракції «Блок Юлії Тимошенко» (з 27 квітня 2010). Член Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування (з 15 червня 2010).


Зобр:1шт.


Назва:Красносельський Марк Олександрович

-Знайдено: + Красносельський Марк Олександрович (*27 квітня 1920, м. Старокостянтинів, УРСР — † 13 лютого 1997, Москва)  — видатний український


Назва:Богодайко Євген Віталійович

-Знайдено: + Євген Віталійович Богодайко (нар. 27 квітня 1994) — український плавець.


Назва:Савченко Марія Харитонівна

-Знайдено: + Марія Харитонівна Савченко (27 квітня 1913 — 12 травня 2005) — новатор колгоспного виробництва. Двічі Герой Соціалістичної Праці (1948, 1958). Заслужений працівник сільського господарства УРСР (1973). Депутат Верховної Ради УРСР 2-8 скликання.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 27 квітня (14 квітня за старим стилем) 1913 року в селі Токарі (зараз Лебединський район Сумської області) в сільській родині. Марія Савченко закінчила курси лікнепу. 1966 року вона закінчила Маловісторопський сільськогосподарський технікум.
-Знайдено: + 27 квітня 2013 р. згідно з Постановою Верховної Ради України на державному рівні буде відзначатися 100-річчя від дня народження Марії Харитонівни Савченко.


Назва:Лагно Віктор Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 27 квітня 1991 року обирається на посаду доцента кафедри математичного аналізу, а 29 травня 1992 року отримує вчене звання доцента кафедри математичного аналізу.


Назва:Шаблатович Олег Миколайович

-Знайдено: + Олег Миколайович Шаблатович (* 27 квітня 1979р.) — Народний депутат України, член Партії регіонів


Назва:Андрусов Микола Іванович

-Знайдено: + Мико́ла Іва́нович Андру́сов (*19 грудня 1861, Одеса, Україна, Російська Імперія — †27 квітня 1924, Прага (Чехія)) — геолог, знавець неогенових відкладів, палеоеколог. Дослідник Чорноморського басейну. Професор Юр'ївського і Київського (з 1905) університетів, академік.


Зобр:1шт.


Назва:Румунський Народний Дім у Чернівцях

-Знайдено: + Офіційно право на цю ділянку надали тільки у 1921 року, після того, як товариство передало своє старе приміщення шкільному інспекторові Буковини. Завдяки дуже вигідному і престижному місцю розташування будівельного майданчика знайшлося чимало бажаючих придбати його. На цю ділянку претендував, зокрема, університет. Упродовж майже 15 років право володіння ділянкою переходило від Товариства румунської культури і літератури до університету і навпаки. Останню крапку в цьому конфлікті поставив Чернівецький апеляційний суд, який своїм рішенням від 27 квітня 1935 року визнав Товариство єдиним і законним власником земельної ділянки.


Зобр:1шт.


Назва:Черніков Валерій Вікторович

-Знайдено: + Володимир Валерійович Черніков (27 квітня 1962) — колишній радянський та український футболіст. Батько футболіста Володимира Чернікова.


Назва:Янів (Київська область)

-Знайдено: + У зв'язку з радіаційним забрудненням внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС мешканці селища 27 квітня 1986 року були відселені. Через неможливість проведення ефективної дезактивації більшість будівель зруйновано і поховано. Знятий з обліку 1 квітня 2003 року.


Назва:Кириченко Федір Трифонович

-Знайдено: + Кириченко Федір Трифонович (* 2 травня 1908, Рашівка — колишньої Роменської округи Гадяцького повіту Полтавської губернії — † 27 квітня 1985, м. Вишневе, Києво-Святошинського району, Київської області), український літературний дослідник, журналіст, краєзнавець, поет, починав у Спілці селянських письменників «Плуг». З 1959 року — член Спілки письменників СРСР.


Назва:Руденко Ніна Миколаївна

-Знайдено: + Ніна Миколаївна Руденко (27 квітня 1941, Блиставиця) — український історик, дослідниця історії України періоду Другої світової війни.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 27 квітня 1941 року в селі Блиставиці Бородянського району Київської області. У 19581961 роках працювала завідувачем сільської бібліотеки на Київщині. З 1961 року — бібліотекар та завідувач канцелярії Інституту історії АН УРСР. 1967 року закінчила історичний факультет Київського державного університету. В Інституті історії АН УРСР працювала на посадах: старшого лаборанта, молодшого наукового співробітника, наукового співробітника, у 19842001 роках — старший науковий співробітник відділу історії України періоду Другої світової війни. У 1983 році, під керівництвом члена-кореспондента АН УРСР В. І. Клокова, захистила кандидатську дисертацію на тему: «Пропагандистська діяльність політорганів Червоної армії серед військ противника на території СРСР, 1941–1944»).


Назва:Можар Володимир Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 27 квітня 1937 року в Москві його заарештували органи НКВС як "активного участника украинской национал-фашистской террористической организации". Під надзвичайно суворим конвоєм його доправили через кілька днів до Києва. Зразу було проведено детальний обшук в його квартирі. Окрім "націоналістичної літератури" математичної літератури, знайшли твори М.Хвильового, В.Винниченка, "Листи на Наддніпрянську Україну" М.Драгоманова і інші "крамольні" книги, Усі їх органи НКВС вилучили й згодом розглядали в справі як доказ причетності В.І.Можара до ворожої організації та свідчення про "націоналізм" його світогляду. Почалася серія допитів. В справі нема ніяких документів про належність Володимира Можара до ворожих організацій. Як доказ того, що професор В.І.Можар є націоналістом, наводяться дані про те, що в 1917-1918 роках він був членом і організатором товариства "Просвіта" в середніх школах Житомира. На початку жовтня справу В.І Можара з недоведеними звинуваченнями "в активном участии в украинской национал-фашисткой организации" було передано на розгляд трійки при Київському обласному управлінні НКВС, яка винесла йому 19 жовтня 1937 р. вирок – розстріл.


Назва:Батюк Олександр Олександрович

-Знайдено: + Батюк Олександр Олександрович (нар. 27 квітня 1984 , Чернігів, Україна) — український біатлоніст, учасник чемпіонату Європи з біатлону, учасник етапів кубка світу з біатлону.


Назва:Катинсус Валерій Васильович

-Знайдено: + Вале́рій Васи́льович Кати́нсус (нар. 27 квітня 1978, Кишинів) — молдавський футболіст, захисник ярославського «Шинника».


Зобр:2шт.


Назва:Волчков Василь Анатолійович

-Знайдено: + Волчков Василь Анатолійович (* 27 квітня 1871, Людиново — сучасна Калузька область — † 7 серпня 1921, Запоріжжя) — український народний скульптор, майстер художнього литва.


Назва:Список православних храмів Луганська

-Знайдено: + ||Дерев'яна церква була споруджена на пожертвування прихожан. Перше богослужіння відбулося на Великдень 27 квітня 1998 р.[73]||


Зобр:39шт.


Назва:Українці на Кубані

-Знайдено: + Спроба утримати козаків від еміграції за Дунай та на Забужжя не дала результатів. Тоді Катерина II 5 травня 1779 року і 27 квітня 1780 року видала маніфести з проханням до козаків повернутися у рідний край, обіцяючи дати кожному з них землю і службу за російськими чинами. Ці заклики також не дали результатів.


Зобр:5шт.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. [http://ivasyuk.org.ua/photo.php?
  2. [http://kalamit.info/index.php?
  3. Київ: Енциклопедичний довідник / за редакцією А. В. Кудрицького. — К. : Головна редакція Української радянської енциклопедії, 1981. — 736 с., іл.
  4. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою korol не вказано текст
  5. Луценко каже, що Янукович оголосив війну
  6. Олег Тягнибок: Янукович планомірно здає національний суверенітет України
  7. Кріль: Янукович накрив росіянам щедрий стіл із десертом і компотом
  8. Екологи вимагають дані про шкоду від ЧФ
  9. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою unian.net не вказано текст
  10. Янукович капітулював перед московськими карликами, — віче у Львові
  11. Шоу століття в Раді: яйця і димові шашки. Фото, відео
  12. Янукович заявив у Страсбурзі, що Голодомор не можна визнавати геноцидом
  13. Указ Президента України № 242/2013 від 27 квітня 2013 року «Про відзначення державними нагородами України працівників підприємств, установ, організацій»
  14. Горбачевський Олексій Життя біля реактора // матеріал за 22 грудня 2008 року на www.h.ua («ХайВей» — портал громадянської журналістики)
  15. Указ Президента України № 289/2001 від 27 квітня 2001 року «Про відзначення державними нагородами України працівників підприємств, установ і організацій Донецької області»
  16. Постанова Верховної Ради України від 27 квітня 1995 року № 150/95-ВР «Про заснування ордена Богдана Хмельницького»
  17. Указ Президента України № 242/2013 від 27 квітня 2013 року «Про відзначення державними нагородами України працівників підприємств, установ, організацій»
  18. а б 27 квітня 2012 року на позачерговому пленарному засіданні Валерія Лутковська склала присягу, оскільки 27 квітня 2012 року В. В. Лутковську було обрано на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
  19. [http://portal.rada.gov.ua/rada/control/uk/publish/article/news_left?
  20. Одна Родина
  21. Указ Президента України № 242/2013 від 27 квітня 2013 року «Про відзначення державними нагородами України працівників підприємств, установ, організацій»
  22. [http://www.city.kherson.ua/index.php?
  23. Нунсівець отримав струс мозку в парламентській бійці
  24. [http://www.unian.net/ukr/news/news-433308.html Максим Наливайко. Чи допоможе світовий рекорд нейрохірургу достукатися до української влади?
  25. Взрывы в Днепропетровске признали терактом: хроника событий. В городе. 27/4/2012. Архів оригіналу за 26 червня 2013. Процитовано 27/4/2012. (рос.)
  26. Береза Ю. Поет помер за вчительським столом… / Ю. Береза // Рівнен. діалог. — 18 трав. — С. 6.
  27. Архіви СБУ, справа № 363, стор.626-627
  28. Ігор Сюндюков. «Образ рідної неволі» // газета "День". — 2005. — Т. #47 2005 (П'ятниця. 18 Березня). Процитовано 15 Серпня 2008.
  29. Луценко каже, що Янукович оголосив війну
  30. Олег Тягнибок: Янукович планомірно здає національний суверенітет України
  31. Кріль: Янукович накрив росіянам щедрий стіл із десертом і компотом
  32. Екологи вимагають дані про шкоду від ЧФ
  33. Мітинг опозиції: Тимошенко оголосила «газават» Януковичу
  34. Янукович капітулював перед московськими карликами, — віче у Львові
  35. Блог Павла Табакова на сайті Євробачення
  36. Пішов з життя відомий кінематографіст Віктор Кабаченко, 1+1
  37. http://nezboryma-naciya.org.ua/show_month.php?
  38. [http://kalamit.info/index.php?
  39. Київська міліція відпустила голову Тернопільської облради
  40. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
    -Знайдено: + nreg=273%2F2009 Указ Президента України від 27 квітня 2009 року N 273/2009 «Про створення Гетьманського національного природного парку»]
  41. а б в г Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою hrynkiv не вказано текст
  42. Анонс виставки дитячих малюнків
  43. Виставка дитячого малюнку «Голодомор»
  44. http://ecoternopil.gov.ua/data/Buch.doc
  45. http://ecoternopil.gov.ua/data/Terb.doc
  46. Сенсация в США: Грачев нокаутировал Силлаха (рос.)
  47. Закону України «Про ратифікацію Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України»
  48. Литвин вже домовився з Гризловим про синхронну ратифікацію договорів
  49. Мітинг опозиції: Тимошенко оголосила “газават” Януковичу
  50. Янукович капітулював перед московськими карликами, - віче у Львові
  51. В Ужгороді протестували проти «Харківського пакту» Януковича-Медвєдєва (ФОТОРЕПОРТАЖ)
  52. У Львові "Янукович" провів на дембель Чорноморський флот
  53. Регіонали заблокували трибуну і президію ВР
  54. Захисники російського флоту
  55. У Севастополі проросійські організації провели мітинг
  56. Безлад у Раді 27 квітня обійдеться в 1 млн грн, – Литвин
  57. Прокуратура порушила справу через дим і яйця у Верховній Раді
  58. Медведєв розказав прем'єру Норвегії про «невеликий концерт» в Україні
  59. Держдума теж ратифікувала угоду про ЧФ РФ
  60. Члени делегації України у ПАРЄ влаштували Януковичу демарш
  61. Українська діаспора у США показала Грищенку, яка вона зла (фото)
  62. [http://www.memento.sebastopol.ua/grave.php?
  63. Криса Л., Фіголь Р. Личаківський некрополь. — Львів, 2006. — С. 434, 435. — ISBN 966-8955-00-5.
  64. [http://www.khmelnytsky.com/index.php?
  65. Сайт "Підприємство «Науково-дослідний інститут інформаційно-хвильвих технологій Української академії наук»
  66. Сайт «НОРМАТИВ™ PRO». Указ Президента України «Про відзначення державними нагородами України працівників підприємств, установ, організацій»
  67. Указ Президента України № 289/2001 від 27 квітня 2001 року «Про відзначення державними нагородами України працівників підприємств, установ і організацій Донецької області»
  68. Журнали засідання Священного Синоду Української Православної Церкви від 14 листопада 2007 року. Офіційний сайт Української православної церкви (Московського патріархату)
  69. КИЇВ. Архітектурно-містобудівна рада затвердила проект Свято-Воскресенського кафедрального собору. Офіційний сайт Української православної церкви (Московського патріархату) - (сторінка відсутня)
  70. Журнали засідання Священного Синоду Української Православної Церкви від 11 листопада 2008 року. Офіційний сайт Української православної церкви (Московського патріархату)
  71. Журнали засідання Священного Синоду Української Православної Церкви від 9 липня 2009 року. Офіційний сайт Української православної церкви (Московського патріархату)
  72. а б Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Зеленина не вказано текст
  73. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Форостюк не вказано текст