Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/2 травня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Україна

-Знайдено: + 18 грудня 1940 року Німеччина затвердила план Барбаросса й 22 червня 1941 року напала на СРСР. Війна між цими державами тривала чотири роки й велася переважно на території України. У конфлікті на боці Німеччини виступили Італія, Угорщина, Румунія, Хорватія, Болгарія, Словаччина і Фінляндія. 19 вересня 1941 року нападники захопили Київ і Правобережжя, 24 жовтня — Харків і Лівобережжя, а червні-липні 1942 року — Крим і Кубань. В лютому 1943 року СРСР зміг спинити натиск противника під Сталінградом, а в серпні того ж року перехопив наступальну ініціативу після перемоги на Курській дузі. 6 листопада 1943 року радянські війська захопили Київ, а в квітні-травні 1944 року встановили радянський контроль над Правобережжям і Кримом. Наприкінці серпня 1944 року СРСР зайняв Західну Україну й почав наступ на окуповані Німеччиною країни Центральної Європи. 2 травня радянські війська здобули німецьку столицю Берлін. 8 травня війна скінчилася капітуляцією Німеччини. В результаті перемоги СРСР зросла його роль на міжнародній арені. У країнах Центральної Європи була створена низка прорадянських режимів.
-Знайдено: + * 1 і 2 травня — День міжнародної солідарності трудящих


Зобр:76шт.


Назва:Миклухо-Маклай Микола Миколайович

Підзаголовок:=sortby=
Знайдено: + searchTerm=Maclay#pstart257607 «To correspondents» // «The Argus», Wednesday 6 April 1881, p. 5] (англ.)</ref>. Виступив на спеціальному засіданні Королівського товариства Вікторії з інформацією про завдання, які можуть бути вирішені на утвореній зоологічній станції та в лабораторії в Уотсон-Бей[1]. Повернувся суходолом до Сіднея, 2 травня проїхав через Олбері (штат Новий Південний Уельс)Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Зобр:35шт.


Назва:Флоринський Тимофій Дмитрович

-Знайдено: + Тимофій Дмитрович Флоринський (28 жовтня 1854, Санкт-Петербург — 2 травня 1919, Київ[2]) — славіст і візантолог російського походження.


Назва:Стефанів Гнат

-Знайдено: + Стефанів Гнат (* 2 травня 1885, с. Топорівці, Городенківський район, Івано-Франківська область — † 21 червня 1949, м. Регенсбург, Німеччина) — полковник УГА й Армії УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Кордуба Мирон Михайлович

-Знайдено: + Миро́н Миха́йлович Корду́ба (* 2 березня 1876, Острів — † 2 травня 1947) — український вчений, публіцист, історик, письменник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 2 травня 1947 року М.Кордуба помер. Похований на Личаківському цвинтарі у Львові.
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + * Гусар Ю. Дослідив найдавніші слов'янські топоніми краю: [2 травня — 65 років з дня смерті історика, біблографа, письменника Мирона Кордуби] / Юхим Гусар // Буковинське віче.- 2012. — 27 квітня (№ 17). — С. 4.


Назва:Родіонов Сергій Петрович

-Знайдено: + Сергі́й Петро́вич Родіо́нов (рос. Сергей Петрович Родионов; 8 жовтня 1898, Загорськ — † 2 травня 1961) — вчений-петрограф, дослідник родовищ залізних руд України, доктор геолого-мінералогічних наук (1947), професор (1947), член-кореспондент АН УРСР (1951), професор Криворізького гірничо-геологічного інституту, Київського гірничо-геологічного інституту і Київського держуніверситету імені Т. Шевченка (19501961).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Через тяжку хворобу і перенесену операцію С. П. Родіонов жив і працював лише з однією легенею. 2 травня 1961 року на 63 році життя Сергій Петрович Родіонов раптово помер. Поховали його в Києві на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Саскатунська єпархія УГКЦ

-Знайдено: + | Дата початку правління = 2 травня 2008
-Знайдено: + Саскатунська єпархія (англ. Ukrainian Catholic Eparchy of Saskatoon) – єпархія Української Греко-Католицької Церкви у складі Вінніпезької митрополії. Єпархію засновано 3 листопада 1956- першим єпископом був Андрій (Роборецький) (1956 - 1982). З 2 травня 2008 єпархом є Браєн Байда.


Назва:Струве Аманд Єгорович

Підзаголовок:=== Робота ===
Знайдено: + * першу у Російській імперії лінію електричного трамваю — київський трамвай (2 травня 1892 р.)


Зобр:1шт.


Назва:Кріпацтво

-Знайдено: + 2 травня 1447 року великий князь Казимир видав привілей, що поширив покріпачення на значну частину селян Литви й руських земель, забороняючи перехід приватновласницьких селян у господарські (великокнязівські) маєтки й надаючи феодалові право чинити суд над своїми кріпаками[3]


Зобр:2шт.


Назва:Буковина

-Знайдено: + 2 травня 1848-го року у Львові постала перша українська політична організація в Австрійській імперії — Головна Руська Рада, яка заявила про єдність усього 15-мільйонного українського народу і підтримала національні права усіх поневолених народів. Головна Руська Рада одна з перших висунула ідею поділу Галичини на Східну (українську) та Західну (польську), Буковини — на Північну (українську) та Південну (румунську), та разом із Підкарпатською Русью об'єднатись в одну провінцію у складі Австрійської імперії. Висувались вимоги щодо викладання у школах та видання урядових розпоряджень українською мовою. 19 жовтня 1848-го року у Львові було проведено Собор руських учених, в якому брали участь й представники Буковини. У роботі Собору брали участь 99 осіб, які здійснювали наради у 9 секціях. В результаті було накреслено широку програму організації української науки і народного шкільництва (серед інших видання шкільних загальноосвітніх довідників), схвалено утворити «Общество просвіщення народного» та питання української літературної мови тощо.


Зобр:38шт.


Назва:Польсько-радянська війна 1920

-Знайдено: + 2 травня. Могилів-Подільський, Подільської губернії. Вступ до міста 2-ї стрілецької дивізії Дієвої армії УНР. Кадри 4-ї стрілецької бригади розташувались в Озаринцях, 5-ї стрілецької бригади в Яришеві. Збірний загін на чолі з полковником П. Шандруком тримав лінію фронту Яруга (на Дністрі) — Мервинці — Бабчинці — Моївка, Ямпільського повіту, Подільської губернії. Бердичів, Бердичівського повіту, Київської губернії. Вступ до міста 6-ї стрілецької дивізії Дієвої армії УНР. На честь цієї події в місті відбувся парад і церковний молебен. 3 травня відбувся бій полку Чорних Запорожців армії УНР з частинами Червоної армії за м. Тульчин, Брацлавського повіту, Подільської губернії. Вступ Київської дивізії армії УНР до Вапнярки, Волинської дивізії до Крижополя та польських військ до Білої Церкви та Рокитного під Києвом.
-Знайдено: + 12 травня вібулося потужне повстання у Кривому Розі, очолив отаман Степовий-Блакитний — 22-річний мешканець с. Ганнівка Криворізького повіту Костянтин Пестушко. 15 травня польські сили вступили в Гайсин.


Зобр:11шт.


Назва:Динамо (Київ)

-Знайдено: + Лише 2 травня 1944 року, після повернення радянської влади, на стадіоні «Динамо» відбулася товариська зустріч київських динамівців з московським «Спартаком». З довоєнних гравців у складі «Динамо» залишились Антон Ідзковський, Микола Махиня, Петро Лайко, Павло Віньковатов, Микола Балакін, Костянтин Калач, учасники матчів 1942 року — Макар Гончаренко і колишні гравці «Локомотива» Володимир Балакін та Василь Сухарєв.


Зобр:34шт.


Назва:Українська платформа «Собор»

-Знайдено: + Після ІІІ з'їзду партії (1 — 2 травня 1992), від УРП відпала Українська консервативна республіканська партія (УКРП) під керівництвом заступника Лук'яненко — Степана Хмари. 12 грудня 2001 УКРП саморозпустилася й влилася в Батьківщину.


Зобр:1шт.


Назва:Погребище

-Знайдено: + * Бондаренко Костянтин Петрович (2 травня 1969)— український політолог.


Зобр:4шт.


Назва:Міжнародний жіночий день

-Знайдено: + Вперше Міжнародний жіночий день провели 19 березня 1911 року в Німеччині, Австро-Угорщині, Швейцарії та Данії. Цю дату обрали жінки Німеччини, бо саме 19 березня 1848 року король Пруссії перед загрозою збройного повстання пообіцяв (але згодом не виконав обіцянки) провести реформи — включно з введенням виборчого права для жінок. 1912 року МЖД відзначили 12 травня. І лише з 1914 року дату МЖД зафіксували на 8 березня (можливо, через початок Першої світової війни, яка відсунула вбік щорічно визначення дати Міжнародного жіночого дня).[4]


Зобр:5шт.


Назва:Шахтар (Донецьк)

-Знайдено: + До 1936 року першість СРСР проводили нерегулярно і переважно поміж збірними міст або республік. Всесоюзна рада фізичної культури вирішила провести чемпіонат країни між клубними командами і для колективу зі Сталіно виділено місце у групі «В» (третя за рівнем радянська ліга). Обласна газета «Соціалістичний Донбас» 9 квітня 1936 року опублікувала рішення чиновників: «…До команди увійдуть 22 найкращі гравці Донбасу. Гравці будуть звільнені від роботи на виробництві. Для покращення класу гри запрошено спеціального тренера…»[5] Організатором і першим головним тренером команди став Микола Григорович Наумов, який водночас був польовим гравцем — виступав у нападі. 2 травня 1936 року новостворена команда, поки що під прапором збірної міста, розгромила у товариській грі московський «Фрезер» — 6:0. Офіційний дебют команди відбувся у показовому матчі 12 травня 1936 на стадіоні ім. Балицького в Горлівці з одеським «Динамо» (2:3).


Зобр:6шт.


Назва:Головна Руська Рада

-Знайдено: + Головна́ Ру́ська Ра́да (оригінальне написання — Головна Руска Рада[6]) — перша українська політична організація у Галичині. Створена 2 травня 1848 у Львові під час революції в Австрійській імперії для оборони прав українського населення.


Назва:Лучицький Володимир Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Володимир Іванович Лучицький народився 20 квітня (2 травня за новим стилем) 1877 року в Києві у родині українського історика, професора Київського університету Івана Васильовича Лучицького.


Назва:Хавкін Оскар Григорович

-Знайдено: + Оска́р Григо́рович Ха́вкін (*2 травня 1923, станція Межова, тепер смт Дніпропетровської області — †19 грудня 1985, Дніпропетровськ) — архітектор Дніпропетровська. Заслужений архітектор УРСР (1976). Лауреат Державної премії СРСР (1983).


Назва:Заваров Олександр Анатолійович

-Знайдено: + У перші місяці 1986 року «Динамо» більшість сил зосередило на боротьбі у Кубку володарів кубків, де впевнено розгромило «Рапід» (Відень) (4:1 і 5:1) та празьку «Дуклу» (3:0 та 1:1). У фіналі, 2 травня 1986 року «Динамо» (Київ) розгромило «Атлетіко» (Мадрид) — 3:0. Рахунок відкрив Заваров — на 5 хв. він переправив головою м'яч у ворота після того як удар Бєланова відбив голкіпер.


Зобр:2шт.


Назва:Іван

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 2 січня, 11 січня, 20 січня, 28 січня, 6 лютого, 8 лютого, 9 лютого, 12 лютого, 13 лютого, 9 березня, 2 квітня, 9 квітня, 11 квітня, 12 квітня, 24 квітня, 27 квітня, 1 травня, 2 травня, 12 травня, 21 травня, 1 червня, 7 червня, 9 червня, 11 червня, 15 червня, 23 червня, 26 червня, 7 липня, 11 липня, 14 липня, 16 липня, 25 липня, 31 липня, 3 серпня, 12 серпня, 11 вересня, 15 вересня, 16 вересня, 20 вересня, 27 вересня, 6 жовтня, 9 жовтня, 28 жовтня, 1 листопада, 25 листопада, 26 листопада, 15 грудня, 20 грудня, 23 грудня.


Назва:Національна академія педагогічних наук України

-Знайдено: + * Яценко Тамара Семенівна (народилася 2 травня 1944 року), доктор психологічних наук, професор, обрана 20 грудня 1995 року. Відділення психології, вікової фізіології та дефектології.


Назва:Баронч Садок

-Знайдено: + Монаші обіти склав 2 травня 1838 року. Священичі свячення отримав з рук львівського архієпископа Францішка Піштека 21 липня 1838 р.


Назва:Ахунді Насирулла Рахимович

-Знайдено: + Ахунді Насирулла Рахимович — (2 травня 1908) — узбецький письменник і перекладач. Член КПРС з 1945.


Назва:День міжнародної солідарності трудящих

-Знайдено: + День міжнаро́дної соліда́рності трударів — свято, що відзначається в 142 країнах, в тому числі в Україні 1 травня або у перший понеділок травня. В Україні 1 і 2 травня щороку оголошуються вихідними днями.


Зобр:3шт.


Назва:День Перемоги

-Знайдено: + 1 травня о 3-й годині 50 хвилин на командний пункт 8-й гвардійської армії був доставлений начальник генерального штабу сухопутних сил (Вермахту) генерал піхоти Кребс, що заявив, що він уповноважений вести переговори про перемир'я. Однак Й.Сталін розпорядився не вести переговорів, крім як про беззастережну капітуляцію. Німецькому командуванню був поставлений ультиматум: якщо до 10-ї години не буде дана згода на беззастережну капітуляцію, радянськими військами буде нанесений нищівний удар. Не одержавши відповіді, радянські війська о 10-ій годині 40 хвилин відкрили ураганний вогонь по залишках оборони в центрі Берліна. До 18-ї години стало відомо, що вимоги про капітуляцію були відхилені. Після цього почався останній штурм центральної частини міста, де перебувала Імперська канцелярія. Всю ніч, з 1 на 2 травня, тривали бої за канцелярію. До ранку всі приміщення були зайняті радянськими солдатами.
-Знайдено: + Уночі 2 травня о 1-й годині 50 хвилин по радіо було прийнято таке повідомлення: «Висилаємо своїх парламентерів на міст Бісмарк-штрассе. Припиняємо воєнні дії». Пізніше заступник міністра пропаганди доктор Фриче звернувся до радянського командування із проханням про дозвіл виступити по радіо зі зверненням до німецьких військ берлінського гарнізону про припинення опору. До 15-ї години залишки берлінського гарнізону (більше 134 тисяч чоловік) здалися в полон.


Зобр:3шт.


Назва:Гнатишин Іван Михайлович

-Знайдено: + Іва́н Михайлович Гнати́шин (*20 січня, 1907, Вашківці — †2 травня, 1967) — видатний канадський юрист українського походження. Батько Романа Гнатишина — 24-го генерала-губернатора Канади. Сенатор від Партії прогресивних консерваторів.


Назва:Мащенко Микола Павлович

-Знайдено: + Мико́ла Па́влович Ма́щенко (нар.12 січня 1929, Мілуватка — пом.2 травня 2013) — український кінорежисер, сценарист, письменник, професор (2007), колишній голова Національної спілки кінематографістів України, член Національної спілки письменників України, Народний артист УРСР (1983), генеральний директор Київської кіностудії ім. О. Довженка (1989–2004), академік Національної академії мистецтв України (1997).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Микола Мащенко помер 2 травня 2013 року на 85-му році життя[7]. Похований в Києві, на Байковому кладовищі.


Назва:Рогоза Юрій Маркович

-Знайдено: + Ю́рій Ма́ркович Рогоза́ (2 травня 1962, Київ) — український літератор.


Назва:Південноукраїнський національний педагогічний університет імені Костянтина Ушинського

-Знайдено: + Університет бере свій початок з педагогічного інституту, створеного 2 травня 1817 року. За видатні заслуги в підготовці педагогічних кадрів у 1945 році Постановою Уряду України інституту було присвоєно ім'я видатного вченого-педагога — Костянтина Дмитровича Ушинського, а в 1970 році цей вищий навчальний заклад (ВНЗ) нагороджено Почесною грамотою Президії Верховної Ради України.


Назва:Зірка (Кіровоград)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 6 травня 1938 року команда зіграла свій перший матч у Кубку СРСР. У першому колі зональних змагань (16-а зона) «Сільмаш» приймав херсонське «Знання». Господарі перемогли 2:1. У другому колі 12 травня кіровці поступилися кременчуцькому «Дзержинцю» 0:2.[8] Наступного разу в Кубку команда взяла участь через 15 років.
-Знайдено: + * 6:1 («Пальміра», 2 травня 2005 року, Кіровоград)


Зобр:12шт.


Назва:Металург (Запоріжжя)

-Знайдено: +

«Металург» у фіналі Кубка України проти «Динамо» (Київ). 2 травня 2006 року.


-Знайдено: + П'ятнадцятий чемпіонат України «Металург» почав зі зміни тренера. Після поразки в 3 турі від «Дніпра» з рахунком (0:3) подав у відставку Валерій Яремченко. На роль головного тренера команди запросили В'ячеслава Грозного, який спочатку значився консультантом, а до кінця чемпіонату виконуючим обов'язки головного тренера. Разом з Грозним в «Металург» прийшли Сергій Нагорняк, Герман Кутарба, Ігор Митрески, Максим Аристархов, які разом з орендованим у «Шахтаря» Дмитром Чигринським, а також Арменом Акопяном, Миодрагом Анджелковичем і Дарко Тасевським склали кістяк нової команди. До зимового перерви команда вибралася з низів турнірної таблиці і також вийшла до півфіналу Кубка України. Проте в зимовий період В'ячеславу Грозному довелося створювати практично нову команду. Встановивши рекорд виступів за «Металург» в українському чемпіонаті (215 ігор) перейшов на тренерську роботу Ігор Лучкевич, вирішив продовжити кар'єру в донецькому «Металурзі» Армен Акопян, виїхав до Ізраїлю Ігор Митрески, повернувся в «Шахтар» Дмитро Чигринський, отримав травму і відправився додому до Сербії на лікування Миодраг Анджелкович. Перед поповненням в кількості 14 нових гравців були поставлені два завдання: зберегти прописку у вищій лізі і через Кубок України вдруге в пробитися в Кубок УЄФА. Обидва завдання були успішно виконані до кінця квітня, в півфіналі Кубка по сумі двох зустрічей був обіграний маріупольський «Іллічівець», в чемпіонаті України команда видала серію з чотирьох перемог поспіль. 2 травня 2006 року на НСК «Олімпійський» запорожці вперше в історії грали в фіналі Кубка України і виглядали дуже гідно. Команда мала кілька можливостей для взяття воріт, але пропустивши м'яч від динамівця Клебера на першій хвилині другого тайму, запорожці до кінця зустрічі так і не змогли відігратися. У підсумковій таблиці «Металург» з 39 очками розташувався на 8 місці.


Зобр:5шт.


Назва:Стоян Олександр Миколайович

-Знайдено: + Олекса́ндр Микола́йович Стоя́н (2 травня 1943) — український політик і профсоюзний діяч. Доктор історичних наук (1990), професор (2001), член Партії регіонів (з 03.2005).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Родився 2 травня 1943 (м. Дєдовськ, Московська область, Росія) в родині робітників; українець; дружина Коханова Оксана Леонідівна — кандидат історичних наук, доцент Національного педагогічного університету ім. М.Драгоманова; має 2 дітей.


Назва:Калетнік Григорій Миколайович

-Знайдено: + Григо́рій Микола́йович Кале́тнік (нар. 2 травня 1949, Клембівка)— народний депутат України, голова Вінницької облради і обласної державної адміністрації у 1998–2005 роках. Ректор Вінницького національного аграрного університету (від березня 2010), професор, доктор економічних наук, член кореспондент УААН.
-Знайдено: + Народився 2 травня 1949 (с. Клембівка, Ямпільський район, Вінницька область); українець; батько Микола Антонович (1922–1997); мати Параска Самійлівна (1923); дружина Галина Василівна (1946); син Ігор (1972) — юрист; дочка Олена (1977).


Назва:Волинь (футбольний клуб)

-Знайдено: + Перший матч волиняни провели 10 квітня 1960 року в Кіровограді проти місцевої «Зірки». У тому матчі команда здобула першу перемогу (3:1), а Володимир Бойченко забив перший м'яч команди (у тому матчі він оформив хет-трик). Перший домашній матч команда зіграла 2 травня проти миколаївського «Суднобудівника» (0:0), а першу домашню перемогу «Волинь» здобула 7 травня в матчі проти чернівецького «Авангарду» (2:1), перший домашній гол забив Віктор П'ясецький. Першим тренером команди був Борис Нємец.


Зобр:3шт.


Назва:Лукашик Степан Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 2 травня 2011 року. Похований на Голосківському цвинтарі Львова[9].


Зобр:3шт.


Назва:Мандельштам Надія Яківна

-Знайдено: + Освіту здобула в одній із київських гімназій. Саме в Києві у 1919 році зустрічає свого майбутнього чоловіка. У 1934 році, коли Йосипа Єфільовича було заарештовано, вирушає разом з ним до Чердиня і Воронежа. Після другого арешту Мандельштама, у ніч з 1 на 2 травня 1938 року і подальшої смерті поета в пересильному таборі під Владивостоком, Надія Мандельштам присвячує своє життя збереженню поетичної спадщини чоловіка. Похована на Кузнецовскому цвинтарі у Москви.


Назва:Поліщук Микола Єфремович

-Знайдено: + Мико́ла Єфре́мович Поліщу́к (нар. 2 травня 1944, с. Лип'ятин, Хмільницький район, Вінницька область) — народний депутат Верховної ради четвертого скликання, міністр охорони здоров'я. Доктор медичних наук (1986), професор (1991), член-кореспондент АМНУ (травматологія, 04.1997).


Назва:Кухарчук Олег Сергійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 2 травня 1948 року. У 1969 році закінчив Київський інститут фізичної культури за спеціальністю тренер-викладач. У цій області працював до 1992 року, коли з посади начальника Головного управління Міністерства у справах молоді та спорту пересів у крісло керівника фірми «Імпекс». В 19941995 роках працював начальником департаменту по реалізації газу корпорації «Республіка», в 19951996 роках — перший віце-президент ЗАТ «Інтергаз», в 19961998 роках — голова правління ЗАТ «Укргаззбут». У 1997 році закінчив Академію праці і соціальних відносин за спеціальністю економіст. В березні 1998 року був обраний Народним депутатом України по 101-му виборчому округу (Кіровоградська область). Був у фракції Народно-демократичної партії[10]


Зобр:1шт.


Назва:Пилипчук Ігор Мар'янович

-Знайдено: + І́гор Мар'я́нович Пилипчу́к (* 23 квітня 1961, Соснівка — † 2 травня 2009, Непал) — український політик. З березня 1998 по квітень 2002 — Народний депутат України 3-го скликання.
-Знайдено: + Загинув 2 травня 2009 року в Непалі в результаті нещасного випадку.[11]
-Знайдено: + 22 травня 2010 року у Червонограді проведено другий матч пам'яті Ігоря Пилипчука, зустрічались «Шахтар» (Червоноград) та команда «EVV Eindhoven AV» (Голландія).


Назва:Свята та пам'ятні дні в Україні

-Знайдено: + | 1 та 2 травня
-Знайдено: + | 12 травня


Назва:Басаличівка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + | Загинув 2 травня 1944 року, похований у місті Лупені (Румунія).
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + | Загинув 2 травня 1944 року, похований у місті Лупені (Румунія).


Назва:Вознівці

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + На фронтах Великої Вітчизняної війни загинуло 57 чоловіків із села Вознівці. 8 жовтня 1967 року відкрито пам'ятник загиблим односельчанам. Уродженець Возновець А. М. Грабчак у роки війни командував партизанським з'єднанням. 2 травня 1945 року Андрію Михайловичу Грабчаку присвоєно звання Героя Радянського Союзу. В 1991 році з ініціативи та на кошти жителів села герою-партизану у селі відкрито пам'ятний барельєф.


Назва:Константинов Євген Семенович

-Знайдено: + | початок1 = 12 травня 1998
-Знайдено: + Євге́н Семе́нович Константи́нов (нар. 2 травня 1937, місто Макіївка, Донецька область) — український політик. Народний депутат України. Член партії ВО «Батьківщина» (до 2010).
-Знайдено: + Народний депутат України 3-го скликання з 12 травня 1998 до 14 травня 2002 за виборчім округом № 51 Донецької області. З'явилось 67.3 %, «за» 32.1 %, 18 суперників. На час виборів: голова правління ВАТ «Дружківський машинобудівний завод», безпартійний. Паралельно балотувався від «Блоку демократичних партій НЕП», № 32 в списку. Член фракції «Громада» (травень 1998 — лютий 2000), позафракційний (лютий — березень 2000), член фракції «Батьківщина» (з березня 2000). Член Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки (з липня 1998).


Назва:Кравець Андрій Віталійович

-Знайдено: + Народився 2 травня [[197?


Назва:Іоан (Яременко)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 2 травня 2002 року Святійшим Патріархом Філаретом був возведений в сан ігумена.


Назва:Німецько-радянська війна

Підзаголовок:=== 1944 ===
Знайдено: + * 12 травня — СРСР здобув Крим.
Підзаголовок:=== 1945 ===
Знайдено: + * 2 травня — СРСР здобув Берлін (Пруссія, Німеччина).
-Знайдено: + |align="left"|Мелітопольська операція (26 вересня — 5 листопада 1943 р.)
Нікопольсько-Криворізька операція (30 січня — 29 лютого 1944 р.)
Кримська операція (8 квітня −12 травня 1944 р.)


Зобр:25шт.


Назва:Криворізький швидкісний трамвай

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Друга черга була відкрита із запізненням через часті затоплення ґрунтовими водами і фінансовою кризою кінця 1980-их. 13 лютого 1988 року відкрили станцію «Будинок Рад» з човниковим рухом до неї від «Дзержинської». 2 травня 1989 року друга черга запрацювала повністю після відкриття станцій «Дзержинська», «Проспект Металургів» та «Кільцева». Незабаром були демонтовані споруди старої станції «Дзержинська».


Зобр:4шт.


Назва:Мошак Мирослав Іванович

-Знайдено: + Миросла́в Іва́нович Моша́к (* 2 травня 1958, село Юр'ямпіль Борщівського району Тернопільської області) — український краєзнавець, видавець.
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + * Будзей Олег. Справа Гутенберга живе і перемагає // Подолянин. — 2008. — 2 травня. — С. 5.


Назва:Українська республіканська партія

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Після ІІІ з'їзду партії (1 — 2 травня 1992), від УРП відпала Українська консервативна республіканська партія (УКРП) під керівництвом заступника Лук'яненко — Степана Хмари.


Зобр:2шт.


Назва:Куліш-Зіньків Леонід Зіновійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Леонід Куліш-Зіньків народився 2 травня 1942 року в селі Кричильськ Сарненського району на Рівненщині в сім'ї селянина — відомого в селі гумориста.


Назва:Давиденко Георгій Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 2 травня 1937 року в селі Поліське Київської області в родині робітника.


Назва:Семчинський Станіслав Володимирович

-Знайдено: + Станіслав Володи́мирович Семчи́нський (нар. 2 травня 1931, Акмангит — † 16 грудня 1999, Київ) — український мовознавець, професор Київського університету, завідувач кафедри загального мовознавства та класичної філології Київського університету імені Тараса Шевченка (1978 - 1999). Заслужений професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка (1999), Почесний член АН Молдови (1991), Почесний професор Клузького університету (Румунія, 1997). Учень Андрія Олександровича Білецького. Автор праць з мовних контактів, балканістики, романської філології, загального та порівняльного мовознавства, класичної філології, славістики, семантики, семіотики, культури мовлення, історії, літератури. Керівник наукових проектів "Антична література" (словник-довідник), "Мови світу" (енциклопедичний словник-довідник), "Латино-український словник". Автор підручників "Вступ до мовознавства", "Загальне мовознавство", "Вступ до порівняльно-історичного мовознавства (на матеріалі індоєвропейських мов)". Дослідник української історії. Перекладач з румунської (художні та наукові твори). Засновник української школи румуністики. Президент асоціації "Україна - Румунія".


Назва:Бутейко Костянтин Павлович

-Знайдено: + Костянти́н Па́влович Буте́йко (*27 січня 1923, Іваниця, Київщина — †2 травня 2003, Москва, РФ) — відомий російський і український медик-філософ, автор лікувальної системи дихальних вправ (відома як метод Бутейка).


Назва:Бондаренко Костянтин Петрович

-Знайдено: + Бондаренко Костянтин Петрович (творчий псевдонім Кость Бондаренко; * 2 травня 1969, Погребище, Вінницька область) — український політолог.


Зобр:1шт.


Назва:Антоній Мальчевський

-Знайдено: + Анто́ній Мальче́вський (пол. Antoni Malczewski; * 3 червня 1793 — † 2 травня 1826) — польський поет-романтик. Один із основоположників «української школи» в польській поезії.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Нещасливе кохання фатально позначилося на подальшій долі поета. 1824 року він виїхав до Варшави, де жив в атмосфері постійного нервового напруження та матеріальних нестатків. 1825 року вихід поеми «Марія» не приніс Мальчевському сподіваної популярності. 2 травня 1826 року він помер у Варшаві у повному забутті та самотності.


Зобр:1шт.


Назва:Фірташ Дмитро Васильович

-Знайдено: + Дмитро́ Васи́льович Фі́рташ (* 2 травня 1965, Синьків, Заліщицький район, Тернопільська область) — український бізнесмен , інвестор[12], меценат, Голова Ради Директорів Group DF[13], голова Ради Федерації роботодавців України[14], Голова Національної тристоронньої соціально-економічної ради[15], співголова Ради вітчизняних та іноземних інвесторів при Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України, член Комітету з економічних реформ при Президентові України.


Назва:Іларіон (Шукало)

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (2 травня 2001) — за вагомий особистий внесок в утвердження ідей милосердя і злагоди в суспільстві, багаторічну плідну церковну діяльність[16]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=291%2F2001 Указ Президента України № 291/2001 від 2 травня 2001 року «Про нагородження орденом „За заслуги“»]</ref>


Назва:Мірчук Іван

-Знайдено: + Іва́н Мірчу́к (нар. 18 червня 1891, Стрий — пом. 2 травня 1961, Мюнхен) — український філософ, історик культури, громадський діяч.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 17 січня 1921 року кілька українських еміґрантських організацій заснували у Відні Український Вільний Університет (УВУ). А 22 травня Мірчук став першим, хто захистив в УВУ ґабілітаційну працю – вона називалася «Метагеометрія та гносеологія». У жовтні на запрошення президента й уряду Чехо-Словаччини Університет був перенесений до Праги. Доцент Мірчук переїхав слідом і впродовж наступних десяти років викладав в УВУ філософію, етику та психологію. З 1925р. він був екстраординарним, а з 1930р. - ординарним професором цього університету.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер у Мюнхені 2 травня 1961 року.


Назва:Банах Степан Мирославович

-Знайдено: + Степа́н Миросла́вович Ба́нах (*2 травня 1942, Заставче, нині Підгаєцького району Тернопільської області — †4 грудня 1997, м. Луцьк) — український живописець, фотохудожник.


Назва:Свято

-Знайдено: + * 1 і 2 травня — День міжнародної солідарності трудящих;


Назва:Славутич-Арена

-Знайдено: + | відкритий = 2 травня 1938


Зобр:1шт.


Назва:Стадіон «Ворскла» імені Олексія Бутовського

-Знайдено: + | відкритий = 2 травня 1951


Зобр:3шт.


Назва:Українська консервативна республіканська партія

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Під час ІІІ з'їзду Української республіканської партії (УРП) 1 — 2 травня 1992 стався розкол на прихильників тодішньої партійної лінії та соратників відомого партійця та народного депутата України Степана Хмари. Останні не змогли здобути перемоги та залишили УРП. У червні вони провели свої збори, «надзвичайну конференцію УРП», та заснували нову партію, яка отримала назву «Українська консервативна республіканська партія». Головою був обраний Степан Хмара. До лав партії також вступив народний депутат України Володимир Колінець (Тернопільський міський виборчий округ № 355).


Назва:Патрило Ісидор Іван

-Знайдено: + Навчався у Місійному Інституті оо. Василіян у Бучачі, а 30 серпня 1933 року вступив до Чину святого Василія Великого, у якому 27 квітня 1941 року склав довічні обіти. Філософсько-богословську освіту здобував у Василіянському студійному домі в Кристинополі (тепер — м. Червоноград) (19381940). Згодом навчався у Карловому університеті у Празі (19401944) та Українському Вільному Університеті (19451946). У 1942 р. арештований гестапо в Празі разом з іншими членами Василіянського Чину та вивезений на вугільні копальні в Оломоуці (Чехія), де 2 травня 1942 р. прийняв ієрейські свячення.


Назва:Отмарштейн Юрій Оттович

-Знайдено: + Ю́рій О́ттович Отмарште́йн (Отмарштайн) (нар.10 квітня 1890, Тираспольпом.2 травня 1922, Щипіорно). Військовий діяч часів УНР, полковник Армії УНР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 2 травня 1922 за нез'ясованих обставин під час відвідання польського табору для українських військовополонених у Щеп'юрні (Польща). На думку деяких дослідників, загинув від кулі агента Дифензиви. Інші припускають, що Отмарштейна могли вбити агенти ЧК, що діяли в оточені Симона Петлюри.


Зобр:1шт.


Назва:Северин Ганцарчик

-Знайдено: + Під час підготовки до чемпіонату світу 2006 Ґанцарчик дебютував за збірну Польщі — в домашній товариській зустрічі з Литвою 2 травня 2006 р. (0:1). Був у складі «кадри» на ЧС-2006, але не виходив на поле.[17]


Зобр:1шт.


Назва:Севастопольський трамвай

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 15 листопада 1924 року відбулося урочисте відкриття Балаклавської лінії. Регулярний рух відкрили 2 травня 1925 року. Лінія проходила від площі Ушакова до міського театру Балаклави. У 1926 році лінія була продовжена у Балаклаві до площі 1 травня. Рух на лінії був припинений у листопаді 1941 року через воєнні дії.


Зобр:4шт.


Назва:Дніпро (база підводних човнів)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Закладений 2 травня 1916 року у Миколаєві на заводі «Руссуд». Спроектований як конвоїр-плавбаза підводних човнів за спеціальним проектом. 21 грудня 1916 року — спущений на воду під назвою «Ельборус».


Зобр:3шт.


Назва:Колесник Василь Артемович

-Знайдено: + Василь Артемович Колесник (* 5 липня 1914, Петрівка — †2 травня 1996, Київ) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу, у роки радянсько-німецької війни командир ескадрильї 88-го винищувального авіаційного полку 216-ої винищувальної авіаційної дивізії 4-ої повітряної армії Північно-Кавказського фронту, капітан.
-Знайдено: + З травня 1973 року генерал-лейтенант авіації В. А. Колесник — в запасі. Жив в Києві. Помер 2 травня 1996 року. Похований в Києві на Лук'янівському військовому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Пироговський Олександр Сидорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + За зразкове виконання бойових завдань командування в боротьбі проти німецько-фашистських загарбників у тилу противника і виявлені при цьому відвагу і геройство і за особливі заслуги в розвитку партизанського руху в Україні Указом Президії Верховної Ради СРСР від 2 травня 1945 року Пироговському Олександру Сидоровичу посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.


Зобр:1шт.


Назва:Артеменко Петро Іванович

-Знайдено: + Петро́ Іва́нович Арте́менко (2 травня 1918, село Губське, нині Лубенського району Полтавської області — 5 квітня 1942, Лубни Полтавської області) — український поет, перекладач.


Назва:Польовий Валерій Петрович

-Знайдено: + Польовий (Могила), Валерій Петрович (*3 червня 1927, Одеса — †2 травня 1986, Київ) — український композитор, учень Бориса Лятошинського, член Спілки композиторів СРСР, лауреат Всесоюзного конкурсу композиторів (1958).


Зобр:1шт.


Назва:Гаркавенко Галина Іллівна

-Знайдено: + Гаркавенко, Галина Іллівна (*2 травня 1933, Харків — †15 березня 2008, Київ) — українська художниця-графік.


Зобр:1шт.


Назва:Боровик Євген Анатолійович

Підзаголовок:== Біографія ==

Знайдено: +

Євген Боровик під час виступів за «Арсенал» (Київ). 2 травня 2012 року



Зобр:2шт.


Назва:Степан Дзюба

-Знайдено: + Степа́н Дзю́ба (*1 липня 1914, Вінніпег — †2 травня 1993, там же) — український промисловець і політичний діяч у Канаді. Орден Канади (1971).


Назва:Стойко Микола Михайлович

-Знайдено: + Микола Михайлович Стойко (Стойко-Радиленко) (2 травня 189414 вересня 1976) — українсько-французький астроном.
-Знайдено: + Народився в Одесі 2 травня 1894 року. Після закінчення ліцею (1912) вступив на математичне відділення Новоросійського університету (так тоді називався нинішній Одеський університет). Ще студентом у 1913 р. Микола Михайлович відвідав Одеську обсерваторію і, як згадує, був вражений тишею цього куточка Одеси — ідеального місця для роботи. Він тоді ще не міг передбачити, що астрономією йому доведеться займатися все життя.


Назва:Пам'ятники Феодосії

-Знайдено: + | Жертвам більшовицького терору||На території Старого міста біля Іверської церкви. ||Встановлений 2 травня 2005 року у вигляді хреста і присвячений численним жертвам більшовицького терору, що лютував в Криму в роки Громадянської війни ||


Назва:Колодний Борис Миколайович

-Знайдено: + Народився 2 травня 1922 р. в с. Ярославка Черкаської області в селянській родині. Помер 12 грудня 1975 р. в Києві.


Назва:Саулюс Міколюнас

-Знайдено: + Саулюс Міколюнас (лит. Saulius Mikoliūnas, * 2 травня 1984, Вільнюс) — литовський футболіст, півзахисник «Севастополя» та національної збірної Литви. Грає на позиції флангового півзахисника.


Зобр:1шт.


Назва:Луков Леонід Давидович

-Знайдено: + Луков Леонід Давидович (2 травня 1909, Маріуполь24 квітня 1963, Ленінград) — радянський російський і український кінорежисер, сценарист. Заслужений діяч мистецтв Узбецької РСР (1942). Лауреат Державної премії СРСР (1941, 1946, 1952). Народний артист РРФСР (1957).


Назва:Кавчук Іларій Михайлович

-Знайдено: + Кавчук Іларій Михайлович (* 2 травня 1934, с. Ріпинці, Бучацький повіт, Тарнопольське воєводство, Польська Республіка  — † 14 червня 2004, місто Торез, Донецька область) — український шахтар, почесний шахтар, кавалер двох Орденів Трудової Слави ІІ і ІІІ ступенів, нагороджений знаком «Шахтарська Слава» ІІІ ступеня, Ветеран Праці, «Стахановець», депутат Торезької Міської ради з 1978 по 1982 рік, учасник бойових дій, нагороджений Медаллю «Захиснику Вітчизни» (2003). Член КПРС.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився І. М. Кавчук 2 травня 1934 року в с. Ріпинці Бучацького району Тернопільської області. В часи Другої світової війни був узником концтабору в Німеччині. В 1949 році закінчив 7 класів середньої школи в рідному селі.


Назва:Хмельницькі

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + *** Катерина Хмельницька(Гелена) — дружина Данила Виговського (1 травня 1661[18]), брата Івана Виговського; дружина Павла Тетері (2 травня 1661[19])


Зобр:1шт.


Назва:Бої за гору Маківку

Файл:Мемориал гора Маковка.JPG

-Знайдено: + 2 травня 1915 року, в денному звіті командування 55 дивізії австрійської армії зазначалося:


Зобр:7шт.


Назва:Міщенко Олег Володимирович

-Знайдено: + Після повернення з оренди дебютував у Прем'єр-лізі чемпіонату України у грі «Металурга» проти дніпропетровського «Дніпра» 2 травня 2009 року (нічия 1:1)[20]. Проте надалі здебільшого грав у молодіжній команді.


Назва:Севастіан (Пилипчук)

-Знайдено: + З 25 жовтня 1977 року по 14 вересня 1989 року очолював Кіровоградську єпархію. Під керівництвом Преосвященного Севастіана був відреставрований Кіровоградський кафедральний собор Різдва Пресвятої Богородиці та багато інших храмів єпархії. Владика також мав дар зцілювати хворих. 5 березня 1987 нагороджений орденом преподобного Сергія Радонезького 2-го ступеня. Указом Патріарха Московського від 2 травня 1989 року в зв'язку з 75-річчям нагороджений орденом святого рівноапостольного князя Володимира 2-го ступеня.


Зобр:1шт.


Назва:Польовий

-Знайдено: + * Польовий (Могила) Валерій Петрович (*3 червня 1927, Одеса — †2 травня 1986, Київ) — український композитор.


Назва:Факундо Бертольйо

-Знайдено: + Факундо дебютував за «Колон» (Санта-Фе) 2 травня 2009 року в матчі проти «Аргентинос Хуніорс», що завершився з рахунком 2:0. Прогрес відбувався швидко і вже через рік він став не просто гравцем основи, а одним із ключових виконавців.


Зобр:1шт.


Назва:Молочний Андрій Сергійович

-Знайдено: + Андрій Сергійович Молочний (нар. 2 травня 1978) — український актор, основний автор і співпродюсер Народного скетч-шоу «Файна Юкрайна» (виходить в ефірі Нового каналу з вересня 2008 року), а також історично-гумористичного серіалу «Рюрікі». Учасник гумористичного колективу «Дует імені Чехова», резидент «Comedy club».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Андрій Молочний народився 2 травня 1978 року у місті Коростень Житомирської області. Вищу освіту отримав у Національному аграрному університеті в Києві, Міжнародний інститут агробізнесу, менеджмент зовнішньоекономічної діяльності, робота на кафедрі, аспірантура.


Назва:Чернігівська єпархія УПЦ (МП)

Підзаголовок:== Архієреї ==
Знайдено: + * Свт. Філарет (Гумілевський) (2 травня 1859 — 9 серпня 1866)
Підзаголовок:== Архієреї ==
Знайдено: + * Василій (Богоявленський) (12 травня 1911 — 1917)


Назва:Сакський історико-краєзнавчий музей

-Знайдено: + 2 травня 1955 року відбулося офіційне відкриття музею грязелікування (теперішній історико-краєзнавчий музей). Його натхненник і організатор А. Косовська очолювала заклад від 1955 до 1993 року, причому тривалий час — виключно на громадських засадах.


Назва:Дзира Ярослав Іванович

-Знайдено: + Яросла́в Іва́нович Дзи́ра (*2 травня 1931 — †21 серпня 2009) — член спілки письменників України, кандидат філологічних наук, історик-джерелознавець, публіцист, історіограф, літературознавець, шевченкознавець, перекладач.


Назва:Меморіал борцям за волю України (Зміївка)

-Знайдено: + | початок будівництва = 2 травня 2010 року
-Знайдено: + Ідея створення меморіалу належить Херсонській міській організації Спілки Української Молоді в Україні та благодійній ініціативі "Героїка". Мешканці Зміївки провели збори релігійних громад УПЦ КП та УГКЦ, на яких одноголосно ухвалили рішення про необхідність спорудження меморіалу «Борцям за Волю України» біля храму Архистратига Михаїла УПЦ КП. У неділю, 2 травня 2010 року, в День заснування села відбулось урочисте освячення місця під будівництво меморіалу. У врочистому заході взяли участь близько 100 селян. Було відправлено панахиду за загиблими воїнами Армії УНР та УПА. Головою сільської «Просвіти» виголошена промова з історії збройної боротьби за незалежність на теренах Бериславщини. Члени СУМ розповіли про потребу будови Меморіалу в умовах сучасної кризи державності.
Підзаголовок:== Галерея ==
Знайдено: + Файл:Zmiyivka-Osvyachennya.jpg|Освячення місця під Меморіал
2 травня 2010


Назва:Сані Кайта

-Знайдено: + Сані Аруна Кайта (англ. Sani Haruna Kaita; 2 травня 1986, Кано, Нігерія) — нігерійський футболіст, півзахисник кіпрського «Олімпіакоса». Срібний призер XXIX Олімпійських ігор 2008 року.


Зобр:2шт.


Назва:Історія Житомира

-Знайдено: +

План міста Житомира Волинської губернії, затверджено 2 травня 1827 року, Санкт-Петербург



Зобр:13шт.


Назва:Тягун Володимир Федорович

-Знайдено: + Володимир Федорович Туягін (*2 травня 1971, м. Набережні Човни, Росія) — танцюрист. Заслужений артист України (1998).


Назва:Олександро-Невський собор (Кам'янець-Подільський)

-Знайдено: + Собор був побудований в 1893 році на честь 100-річчя приєднання Поділля до Росії. Храм будувався на народні кошти, зібрані Олександро-Невським опікунством. Закладка церкви відбулася 2 травня 1891 року, a 24 листопада 1897 собор було освячено. Будівництво собору, розпис стін і закупівля культового приладдя обійшлися більш ніж в 100 тисяч рублів. Приміщення церкви обігрівалися паровим опаленням.


Зобр:1шт.


Назва:Юцевич Юрій Євгенович

-Знайдено: + Юцевич Юрій Євгенович (28 лютого 1932, Вознесенськ — 2 травня 2009) — український музикознавець. Син композитора Євгена Юцевича.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Помер 2 травня 2009 року. Похований в Києві на Звіринецькому кладовищі, поруч з батьком.


Зобр:1шт.


Назва:Біганенко Ничипір Ілліч

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Відзначився у Берлінській операції. За період боїв з 16 квітня по 2 травня 1945 року на підступах до Берліна й у самому місті полк знищив 6 танків, 11 штурмових гармат, 20 гарматг і мінометів, 5 реактивних установок, 14 дзотів і бліндажів, сотні солдатів і офіцерів противника, 425 було взято в полон. Був поранений, але продовжував керувати боєм.


Зобр:1шт.


Назва:Протипанцерна бригада «Вільна Україна»

-Знайдено: + 2 травня 1945, з наказу корпусу, бригада перейшла в наступ. Зламала легкий опір, вийшла на наказану лінію. Всі сотні знайшлися на своїх місцях, бракувало знову тільки 4-ої «УПА», яка, виконуючи накази свого провідника, здезертирувала. Розіслані розвідники мотосотні знайшли її за 16 кілометрів від штабу бригади на власних тилах. Відчуваючи скорий кінець війни, командир бригади боронив перед німцями командира сотні, які вимагали віддачі його під суд, який звичайно виніс би присуд на розстріл. Тим провідником в той час був священик, який взявся не за своє діло.


Зобр:2шт.


Назва:Бутковський Іван

-Знайдено: + Бутковський Іван (псевдо: «Гуцул») (* 2 травня 1910, м. Сколе, Львівська область — † 5 серпня1967, м. Мюнхен, Німеччина) — провідний член УВО та ОУН, повітовий провідник ОУН Сколівщини, командир 4-ої ВО «Говерла» групи УПА-«Захід».
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився 2 травня 1910 року в місті Сколе на Львівщині.


Зобр:5шт.


Назва:Клоков Всеволод Іванович

-Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 2 травня 1945 року за мужність і героїзм, проявлені при виконанні бойових завдань командування в боротьбі проти німецько-фашистських загарбників у тилу ворога, і за особливі заслуги в розвитку партизанського руху в Україні, Всеволоду Івановичу Клокову присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 7 431)[21]
-Знайдено: + Нагороджений орденом Леніна (2 травня 1945), орденом Жовтневої Революції (24 червня 1987), орденом Вітчизняної війни 1-го ступеня (1985), орденом Червоної Зірки, орденом Дружби народів, українськими орденами Богдана Хмельницького, «За заслуги» 2-го і 3-го ступеня, нагородами Чехословаччини (зокрема Золотою медаллю імені Я. Пуркіне[22]


Зобр:1шт.


Назва:Осадчий Олександр Петрович

-Знайдено: + Олександр Петрович Осадчий (29 травня 1907, Знам'янка — 2 травня 1981, Київ) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни командир 11-ї гвардійської винищувальної авіаційної дивізії 2-го гвардійського шурмового авіаційного корпусу 2-ї повітряної армії 1-го Українського фронту, гвардії генерал-майор авіації.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після закінчення війни продовжував службу у Військово-повітряних силах. З 1949 року генерал-майор авіації О. П. Осадчий — в запасі. Жив у Києві. Помер 2 травня 1981 року. Похований у Києві на Лук'янівському військовому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Ковальов Олексій Леонтійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Сержант Олексій Ковальов, старший сержант Абдулхак Ісмаїлов з Дагестану і Леонід Горичев, білорус з Мінська, по завершенні боїв за рейхстаг і капітуляції гарнізону Берліна, 2 травня 1945 року були сфотографовані фронтовим фотокореспондентом Євгеном Халдеєм, коли встановлювали на одній з веж рейхстагу Червоний Прапор. Ця фотографія стала відома всьому світу як символ Перемоги радянського народу, вона широко використовується в історичній і навчальній літературі, хоча й не відповідає історичній правді, бо війська 8-ї гвардійської армії не брали участі у штурмі і взятті будівлі гітлерівського парламенту, дійшовши з боями до Бранденбурзьких воріт.


Зобр:1шт.


Назва:Стрілецьке братство

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + При вступі до цеху у якості повноправного члена ремісник, окрім інших зобов'язань, повинен був подарувати одиницю зброї для вежі, що була закріплена за цим цехом. Природно, що виникла й потреба у військовому вишколі громадян міста. 2 травня 1574 року король Генріх затвердив статут Львівського куркового товариства. Назва «куркове» походить від польського слова «курок», себто «півень», форму якого мала мішень для стрільби. Подібні товариства для організації самооборони виникли у Франції, Фландрії, німецьких державах вже у XII столітті. У XIV столітті ця практика поширилася на більші міста Речі Посполитої, у тому числі й на Львів.


Зобр:1шт.


Назва:Горлицький прорив

-Знайдено: + Го́рлицька би́тва 1915 року — наступальна операція німецько-австрійських військ під час Першої світової війни, проведена з 2 травня по 15 травня. Ця наступальна операція була частиною стратегічного плану німецького командування на 1915 рік з розгрому Російської армії. План полягав у тому, щоб завдати послідовних потужних флангових ударів зі Східної Пруссії та Галичини, прорвати оборону Російської армії, оточити її і в Польщі знищити основні сили.


Зобр:4шт.


Назва:Об'єднання українців Росії

-Знайдено: + 22 липня 2009 Міністерство юстиції Росії вирішило зробити аудит: тритижнева ревізія вказала на незначні порушення адміністративного характеру, як наприклад, потреба оновлення списку членів, деякі положення статуту з метою дотримання приписів законодавства Росії тощо Після отримання висновків комісії виконавча рада ОУР скликала нараду 12 вересня 2009 року, прийняла заходи, що вважалися необхідними, почала процес оновлення списків своїх членів, в тому числі — видалення неактивних членів. У той же час міністерство повідомило ОУР, що для усунення недоліків його діяльність буде призупинена до 2 травня 2010 року. Двічі, один раз у грудні 2009 року, а потім знову в березні 2010 року, ОУР писало в міністерство спростовуючи одні зауваження і консультуючись, які необхідні поправки, щоб виправити інші дефекти. Проте відповіді з боку міністерство не було[23].


Назва:Паска Олег Володимирович

-Знайдено: + Олег Володимирович Паска (нар. 2 травня 1971, смт Нижанковичі, Старосамбірський район, Львівська область) — український політик. Депутат Львівської обласної ради, голова Перемишлянської районної державної адміністрації. Кавалер Ордену Данила Галицького (2008)[24].


Назва:Ареф'єв Костянтин Артемович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 2 травня 1945 року Ареф'єву Костянтину Артемовичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 7496).


Зобр:1шт.


Назва:Київське повстання 1068

Підзаголовок:==Події==
Знайдено: + Ізяслав із братом Всеволодом Ярославичем переяславським утекли з князівського палацу, тут же розграбованого городянами, що взяли «бещисленое множьство злата и сребра». 15 вересня Ізяслав перебрався до Польщі, де заручившись підтримкою поляків, через 6 місяців рушив на Київ. Всеволод, дізнавшись про наближення Ізяслава з військом польського князя Болеслава, утік без битви до Полоцька. 2 травня Ізяслав з поляками увійшов до Києва і незважаючи на заступництво молодших Ярославичів послав до Києва свого сина Мстислава, який:


Зобр:1шт.


Назва:Туровець Микита Гнатович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У квітні 1945 року частини Першого Білоруського фронту Червоної армії вели наступ на Берлін. В складі 35 механізованої бригади діяв і 3-й мотострілецький батальйон, яким командував майор Туровець. Бої були надзвичайно важкими. Втрати радянських танкових частин, що наступали попереду мотострілецьких частин, становили до 90% наявного на початок наступу складу. За таких умов батальйону Туровця вдалося обійти оборонні позиції німецьких військ, озброєних протитанковими установками, і, загрожуючи їм оточенням, примусити відступити, залишивши на полі бою важку зброю. Його батальйону через тиждень після цього успіху вдалось також першим пробитись до берега річки Шпреє і зустрітись з частинами Червоної Армії, що наступали назустріч. Так кільце оточення навколо центру Берліна замкнулось. Опір противника став слабнути і 2 травня 1945 року залишки берлінського гарнізону німецької армії склали зброю.


Назва:Український націоналізм [[Файл:|thumb |150px|right]] -Знайдено: + Українська консервативно-республіканська партія виникла після розколу УРП. Частина делегатів третього з'їзду УРП, що відбувався 1-2 травня 1992 року, на чолі з колишнім заступником партії Степаном Хмарою заявила про свій вихід. Пізніше більш радикально налаштовані республіканці створили УКРП.


Зобр:18шт.


Назва:Роман (ім'я)

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + * Роман страстотерпець, 15 (2) травня.


Назва:Сафонов Тимофій Олексійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Десять років роботи у Кременці (19041914) були періодом розквіту його творчості. За цей час було написано цілий ряд картин: «Бурелом» (1905), Автопортрет, «Гора Бона», Каплиця на Божій горі, Болгарин з мавпочкою (1912), «У своєму саду», «Портрет Марусі» (1908), «Дедеркальський пейзаж» та інші. «Думи мої, думи» (1911) — полотно написане до Шевченківської річниці було представлене в 1914 році на Всесвітній виставці в Парижі. Його педагогічний талант і організаторські здібності були відзначені. 2 травня 1906 року нагороджений орденом святого Станіслава III ступеня.


Зобр:1шт.


Назва:Браєн (Байда)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 2 травня 2008 року Папа Римський Бенедикт XVI призначив ієромонаха Браєна Байду, ЧНІ, єпископом Саскатунським. Єпископська хіротонія відбулася 27 червня 2008 року в Катедральному соборі святого Юрія в м. Саскатун. Головним святителем був владика Лаврентій Гуцуляк, ЧСВВ, митрополит Вінніпезький, а співсвятителями — владика Михаїл Вівчар, ЧНІ, єпископ-емерит Саскатунської єпархії, та владика Кен Новаківський, єпископ Нью-Вестмінстерський.


Назва:Петро (Стасюк)

-Знайдено: + 16 грудня 1992 року Папа Римський Іван Павло II призначив ієромонаха Петра Стасюка, ЧНІ, єпископом українців греко-католиків, що проживають в Австралії, Новій Зеландії та Океанії. 9 березня 1993 року він отримав архієрейську хіротонію (головний святитель — митрополит Максим Германюк, співсвятителі — митрополит Стефан Сулик і єпископ Мирон Дацюк, ЧСВВ). 2 травня 1993 року відбулася інтронізація нового єпископа в катедральному соборі святих Верховних Апостолів Петра і Павла в Мельбурні.


Назва:Корнійчук Май Тихонович

-Знайдено: + Май Ти́хонович Корнійчу́к (нар. 2 травня 1937) — український учений в галузі прикладної математики. Доктор технічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 2006 р.


Зобр:1шт.


Назва:Свінціцький Анатолій Станіславович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 2 травня 1948 р. У 1975 р. закінчив з відзнакою лікувальний факультет Київського медінституту ім. О. О. Богомольця. В 1981 р. захистив кандидатську дисертацію на тему: «Функциональное состояние миокарда и его изменения в процессе лечения у больных инфекционно-аллергической формой бронхиальной астмы». В 1985 р. обраний на посаду доцента, а в 1990 р. — завідувача кафедри госпітальної терапії № 2. В 1991 р. захистив докторську дисертацію на тему: «Состояние гастродуоденальной системы при основных ревматических заболеваниях». Професор (1995). Декан з інтернатури і підвищення кваліфікації лікарів НМУ ім. О. О. Богомольця (з 2005 р.). З 2007 р. — проректор з лікувальної роботи НМУ. Має вищу лікарську кваліфікаційну категорію з терапії.


Зобр:1шт.


Назва:Коц-Готліб Христина Валеріївна

-Знайдено: + Христи́на Вале́ріївна Коц-Го́тліб (нар. 2 травня 1983, Донецьк, Україна) — українська фотомодель і співачка. Колишня солістка гурту «ВІА Гра» (у 2006 році).


Назва:Час в Україні

-Знайдено: + Поясний час на території України, що входила до складу СРСР, запроваджено в ніч на 2 травня 1924 року. З того моменту і до червня 1930 року діяв час другого часового поясу (UTC+2) цілорічно. Відповідно, найранішим часом сходу Сонця у Києві було 3:46, найпізнішим — 7:59, заходу — 15:54 і 20:14 відповідно. У Луганську: схід 3:20 і 7:15, захід 15:27 і 19:29 відповідно.
-Знайдено: + | 2 травня 1924 || УСРР || UTC+2:00


Зобр:1шт.


Назва:Петро Карлович Радзінь

Файл:Братське кладовище. Могила П.К. Радзіньша.gif

-Знайдено: + Петро́ Ка́рлович Ра́дзінь (Петеріс Радзіньш, латис. Pēteris Radziņš , 2 травня 1880 року, Ліфляндська губернія, Російська імперія — 8 жовтня 1930 року, Рига, Латвія ) — екс-командувач Національними збройними силами Латвії[25]


Зобр:6шт.


Назва:Відаш Лідія

-Знайдено: + Лідія Відаш (*2 травня 1948, с. Гвіздівці Сокирянського району Чернівецької області — †24 липня 2012, Київ) — українська співачка, перша виконавиця пісень Володимира Івасюка «Я піду в далекі гори», «Казка гір», «Відлуння твоїх кроків», «Каштани». Заслужена артистка України.
-Знайдено: + Народилась 2 травня 1948 року[26] у селі Гвіздівці Сокирянського району Чернівецької області.[27] Її батько Міклош — мадяр, а дід Сімон — француз за походженням.[28] Закінчила Гвіздівецьку середню школу та Чернівецьке музичне училище.


Назва:Дерек Боатенг

-Знайдено: + 22 травня 2013 року про укладання однорічного контракту з Боатенгом повідомив англійський «Фулгем»[29].


Зобр:1шт.


Назва:Славутич (Черкаси)

-Знайдено: + :* дата — 2 травня 2012; голи — О.Тарасенко (38*), Р.Дацюк (79, 86)


Назва:Смородинцева Анастасія Федорівна

-Знайдено: + Смородинцева Анастасія Федорівна (*2 травня 1904 року — 1990) — український економіко-географ, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 2 травня 1904 року в Любечі, тепер Чернігівської області. Закінчила у 1934 році економічне відділення історичного факультету Київського університету із спеціальності «викладач економічних дисциплін», у 1938 році аспірантуру на кафедрі економічної географії. Кандидатська дисертація «Монгольска народна республіка (Економіко-географічна характеристика)» захищена у 1950 році. У 19561961 роках працювала у Київському університеті старшим викладачем кафедри економічної географії.


Назва:Кредмаш (стадіон)

-Знайдено: + | відкритий = 2 травня 1928
-Знайдено: + Відкриття міського стадіону відбулося 2 травня 1928 р.[30]. Вхід до нього був там само, де й тепер, але починався з вулиці Театральної (сучасна Гагаріна). Стадіон знаходився між цирком і приватними житловими будинками.


Зобр:5шт.


Назва:Революція 1848 року в Галичині

-Знайдено: + У результаті дальшого розвитку революції в Галичині виникли національно-політичні організації. 2 травня 1848 року представники демократичних кіл українства, зокрема світської інтелігенції та греко-католицького духівництва на чолі з перемишльським єпископом Григорієм Яхимовичем, утворили у Львові Головну Руську Раду, що стала першою українською організацією. Як постійно діючий орган, вона мала представляти українське населення Східної Галичини перед центральним урядом.


Назва:Артимишин Богдан

-Знайдено: + Артимишин Богдан (2 травня 1920, с. Пристань, Сокальський район, Львівська область — 13 грудня 2006, Філадельфія) — підпоручник, командир батареї 14-го полку артилерії Дивізії «Галичина», громадський діяч.


Назва:Хомин Андрій Романович

-Знайдено: + Андрій Рома́нович Хомин (нар. 2 травня 1968, м.Івано-Франківськ, УРСР — пом. 29 вересня 1999) — колишній український та туркменський футболіст. Трагічно загинув у автокатастрофі.


Назва:Андрес Раміро Ескобар

Підзаголовок:=== Клуб ===
Знайдено: + Вихованець клубу «Депортиво» (Калі). Дебютував у чемпіонаті Колумбії за «Депортиво» 2 травня 2010 року в матчі проти «Енгівалдо» (1:0). В листопаді 2010 року разом із клубом став володарем кубка Колумбії, забивши в обох матчах фіналу[31].


Назва:Гречушкін Валерій Вікторович

-Знайдено: + Гречушкін Валерій Вікторович (* 2 травня 1971, м. Дебальцеве, Донецька область) — начальник дільниці акціонерного товариства «Шахта «Комсомолець Донбасу»» (Донецька область), Герой України.


Назва:Смолінський Микола Сергійович

-Знайдено: + Смолінський Микола Сергійович (* 18 жовтня 1953, с. Лукачани Кельменецького району Чернівецької області – † 2 травня 2005, м. Чернівці, похований в Лукачанах) – журналіст, Заслужений журналіст України.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + З 1983 він - спецкореспондент Українського республіканського радіо по Чернівецькій області, а потім, до кінця свого короткого життя (помер 2 травня 2005 року), власний кореспондент Національної радіокомпанії України.


Назва:Ломакін Олександр

-Знайдено: + Олександр Ломакін (нар. 2 травня, 1980 Україна) - гравець національної збірної України з регбі, грає на позиції замка в другому ряду сутички.


Назва:Українські фотохудожники

-Знайдено: +

«Прапор Перемоги над Рейхстагом»
Одна з фотографій Євгена Халдея з червоним прапором над рейхстагом. Помилково вважається за встановлення Прапора Перемоги. Насправді зроблена 2 травня 1945



Зобр:2шт.


Назва:Йосеф Хаїм Бреннер

-Знайдено: + Йосеф Хаїм Бреннер (варіанти імені:. Йосип, Йосип Хаїм, тимчасовий псевдонім Дж Хевер, 11 вересня 1881 Нові Млини, Сосницький повіт, Чернігівська губернія — 2 травня 1921 року, на південь від Яффо) — івритомовний письменник, літературний критик і перекладач, один з піонерів сучасної літератури на івриті.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Загинув 2 травня 1921 під час арабських заворушень в Яффо.


Зобр:1шт.


Назва:Катерина Тришина

-Знайдено: + Катери́на Володи́мирівна Три́шина (нар. 2 травня 1986, Київ) — українська бальна танцівниця.


Назва:Яценко Тамара Семенівна

-Знайдено: + Народилася 2 травня 1944 р. у с. Драбівка Корсунь-Шевченківського району Черкаської області, де й здобула середню освіту. У 1968 р. закінчила з відзнакою фізико-математичний факультет Черкаського педагогічного інституту.


Назва:Муравський Леонід Ігорович

-Знайдено: + Леоні́д І́горович Мура́вський (*2 травня 1953, Турійськ) — доктор технічних наук, старший науковий співробітник, завідувач відділу оптико-електронних інформаційних систем, професор.
-Знайдено: + Народився 2 травня 1953 року у смт. Турійськ Турійського району Волинської області. У 1975 р. закінчив фізичний факультет Львівського державного університету ім. І. Я. Франка за спеціальністю «Оптичні прилади і спектроскопія».


Назва:Бурчинський Георгій Йосипович

-Знайдено: + Георгій Йосипович Бурчинський (рос. Георгий Иосифович Бурчинский; 2 травня 1908, Київ — † 21 січня 1993) — лікар-терапевт, полковник медичної служби (з 1950 року), доктор медичних наук1959 року), професор1961 року). Учасник Другої Світової війни.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 19 квітня (2 травня) 1908 року в місті Києві, в сім'ї залізничника.


Зобр:1шт.


Назва:Завалишин Анатолій Павлович

-Знайдено: + Анатолій Павлович Завалишин (24 серпня 1933 — 2 травня 2011) — український громадський діяч, організатор випробувань і запусків ракетно-космічної техніки, заступник начальника космодрому Байконур (1986–1988), генерал-майор, лауреат Державної премії СРСР (1981), Президент Федерації космонавтики України (1991–2001), ініціатор підготовки та співавтор Першої Національної космічної програми України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 2 травня 2011 року, похований в Києві на Байковому кладовищі.


Назва:Сєдов Георгій Якович

Підзаголовок:== Служба ==
Знайдено: + У 1905 році Георгій Якович був призначений помічником лоцмейстера фортеці Миколаївська-на-Амурі . 2 травня 1905 року «за відмінно старанну службу» нагороджений орденом св. Станіслава 3-го ступеня.


Зобр:27шт.


Назва:Янко Симович

-Знайдено: + option=com_joomleague&view=matchreport&p=12&mid=218&Itemid=179|title=Протокол матча|publisher=fscg.co.me|accessdate=2012-03-05| language=me|archiveurl=http://www.webcitation.org/6Af89I9OW%7Carchivedate=2012-09-14}}</ref>. Симович вийшов замість Николи Вуядиновича. 2 травня 2007 року зіграв у товариській матчі проти молодіжної збірної Албанії (1:2)Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref> (за іншими даними — в Терешках нині Полтавського району Полтавської областіПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Зобр:1шт.


Назва:Маковський Володимир Михайлович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 2 травня 2012
-Знайдено: + | збірна-поновлення = 2 травня 2012


Назва:Омельянович Володимир Степанович

-Знайдено: + Омельянович Володимир Степанович (2 травня 1866, ?


Зобр:1шт.


Назва:Олександр (Скальський)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1891 році був прийнятий в Туркестанську єпархію єпископом Туркестанським Неофітом (Неводчіковим) і 2 травня того ж року призначений псаломщиком в храм в станиці Зайцівської (нині Казахстан, Алма-Атинська область, м. Чілік) і законовчителем церковнопарафіяльної школи.


Назва:Шелестюк Тарас Олександрович

-Знайдено: + |2 травня 2013


Назва:Кривець Олександр Єлісейович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + Нагороджений орденами Леніна, Богдана Хмельницького 1-го ступеня (2 травня 1945), двома орденами «Знак Пошани», медаллю «Партизанові Вітчизняної війни» 1-го ступеня, іншими медалями.


Зобр:1шт.


Назва:Ізраїль (Лукін)

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + 2 травня 1858 призначений ректором Київської духовної академії і архімандритом Київського Братського монастиря.


Назва:Царук Юрій Григорович

-Знайдено: + Царук Юрій Григорович (нар. 2 травня 1987) — український легкоатлет, майстер спорту України міжнародного класу[32]. Дворазовий чемпіон Літніх Паралімпійських ігор 2012 року у Лондоні.


Назва:Яшков Антон Петрович

-Знайдено: + На початку 2012 року перейшов на правах оренди в ужгородську «Говерлу-Закарпаття»[33]. 2 травня 2012 року Яшков дебютував у дорослому футболіс в матчі першої ліги з донецьким «Олімпіком», який завершився перемогою закарпатців з рахунком 4-1.[34]. Цей матч став єдиним для Антона до кінця сезону, але за його підсумками «Говерла-Закарпаття» виграла першу лігу і вийшла до Прем'єр-ліги.


Назва:Йов (Базилевич)

-Знайдено: + Йов (Базилевич) (*31 жовтня 1723 — †2 травня 1776) — український церковний діяч, настоятель Курського Знаменського Богородичного монастиря, ректор Переяславського і Харківського колегіумів, архімандрит, єпископ Переяславський і Бориспільський.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Помер 2 травня 1776 року. Похований у кафедральному соборі Переяславського Вознесенського монастиря.


Назва:Прісовський Євген Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 2 травня 1933 року в місті Одеса. Закінчив філологічний факультет Одеського державного університету. Доктор філологічних наук, професор кафедри української літератури. Відомий також як літературний критик. Писав українською та російською мовами. Автор книжок «Поезія Леоніда Первомайського», «Неспокій шукань», «Українська радянська поезія 70-х років», «Лірика душі, доби героїка», «Відповідальність за слово», «Творча індивідуальність поета». З 1970 року — член Національної спілки письменників України[35]. Помер 9 жовтня 2007 року{{джерело?


Назва:Кубок України з футзалу

-Знайдено: + |2 травня 1999
Запоріжжя, ПС «Юність»
Глядачів: 1800


Назва:Білоусівська волость (Золотоніський повіт)

-Знайдено: + * Білоусівка — колишнє державне та власницьке село при річці Чумгак за 40 верст від повітового міста, 2237 осіб, 373 двори, православна церква, школа, 4 постоялих будинки, 2 лавки, 30 вітряних млинів, базари по вівторках та 3 ярмарки на рік: 19 лютого, 2 травня та 14 вересня.


Назва:Сидорчук Сергій Олександрович

-Знайдено: + Сергій Олександрович Сидорчук (2 травня 1991, Запоріжжя) — український футболіст, півзахисник «Динамо» (Київ).


Зобр:1шт.


Назва:Ковалів Іван Степанович

-Знайдено: + Народ. 2 травня 1916 р. у с. Підкамінь Бродівського району (Західна Україна) в родині священика. Закінчив у Львові гімназію, Український музичний інститут ім. М. Лисенка (1934),


Назва:Кириченко Федір Трифонович

-Знайдено: + Кириченко Федір Трифонович (* 2 травня 1908, Рашівка — колишньої Роменської округи Гадяцького повіту Полтавської губернії — † 27 квітня 1985, м. Вишневе, Києво-Святошинського району, Київської області), український літературний дослідник, журналіст, краєзнавець, поет, починав у Спілці селянських письменників «Плуг». З 1959 року — член Спілки письменників СРСР.


Назва:Петрусь Василь Васильович

-Знайдено: + Петрусь Василь Васильович (* 2 травня 1921, Одеса — 16 липня 1992) — український диригент, кларнетист, саксофоніст (тенор), 1976 — народний артист УРСР.


Назва:Терентьєва Наталія Олексіївна

-Знайдено: + Наталія Олексіївна Терентьєва (2 травня 1947, Ленінград) — український історик, дослідниця українсько-грецьких зв'язків.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 2 травня 1947 року в Ленінграді. 1972 року закінчила факультетт романо-германської філології Київського державного університету. У 19691978 роках — перекладач з англійської мови в Київському відділенні ВАТ «Інтурист», у 19781980 роках — у Державному комітеті по зовнішньоекономічних зв'язках (Республіка Ірак). З 1981 року — молодший науковий співробітник, науковий співробітник, старший науковий співробітник, з 1993 року — завідувач відділу «Кабінет українсько-грецьких відносин» Інституту історії України НАН України. Віце-президент Українського національного комітету по вивченню країн Південно-Східної Європи, член Російського товариства по вивченню XVIII століття, на громадських засадах — президент товариства «Україна — Греція», член Національного географічного товариства (США). 1988 року, під керівництвом члена-кореспондента АН УРСР П. С. Соханя, захистила кандидатську дисертацію на тему: «Економічне, науково-технічне та культурне співробітництво СРСР та Греції (70-і — середина 80-х рр.)». Була стипендіатом Інституту балканських досліджень (Салоніки, 1990), Міністерства національної економіки Греції (1997), Афінського університету імені І. Каподістрії (1998), доброчинного фонду «Олександр Онасіс» (1999).


Назва:Грушкевич Теофіл

-Знайдено: + Теофіл Грушкевич (4 серпня 1846, Мала Горожанна — 2 травня 1915, Шмідсдорф) — український педагог та громадський діяч, активний учасник національно-культурного руху на Покутті.


Зобр:1шт.


Назва:Встановлення української влади у Харкові (1918)

-Знайдено: + 28 квітня 1918 року німецьке командування здійснило арешт кількох членів Центральної Ради в Києві, і 29 квітня на Всеукраїнському з'їзді хліборобів була затверджена влада гетьмана П. Скоропадського. Перші достовірні відомості про це привіз до Харкова професор А. Погодін, завідувач фінвідділом губернського земства. Повернувшись із Києва в ніч з 1 на 2 травня, він дав обширне інтерв'ю харківській пресі. 3 травня харківські газети опублікували «Грамоту» гетьмана Скоропадського, згідно з якою відновлювалися в повному обсязі і всі розпорядження колишнього Українського уряду, і скасовувалися розпорядження Тимчасового Уряду. Увечері того ж дня на надзвичайне засідання зібралася міська дума; переважно висловили довіру новообраному гетьманові. З 3 по 9 травня в Харкові багаторазово вводилася комендантська година з обмеженням переміщення по місту. 11 травня в Харківському оперному театрі зібрався губернський з'їзд Союзу хліборобів (політичної партії, яка привела до влади Скоропадського) під керівництвом її харківських перших осіб: князя Голіцина та Сасс-Титовского. Загальні збори хліборобів Харківської губернії висловили свою підтримку «створеної на Україні твердої влади». [36]


Зобр:5шт.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Arg_18810406 не вказано текст
  2. http://www.history.univ.kiev.ua/maximow1.html
  3. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою golob не вказано текст
  4. Сайт «Ого»
  5. Товарищ Наумов (Журнал «Футбол в лицах» № 3 2005)(рос.)
  6. "Олег ТУРІЙ «УКРАЇНСЬКА ІДЕЯ» В ГАЛИЧИНІ В СЕРЕДИНІ XIX СТОЛІТТЯ"
  7. Помер Микола Мащенко. УКРІНФОРМ. 02.05.2013.
  8. Травкин Н. И., Добронравов И. С. Кубок СССР 1936–1939 гг. Международные игры российских и советских команд 1907–1940 гг. — Уфа, 1994 — С. 25
  9. Степана Лукашика поховають сьогодні на Голосківському цвинтарі
  10. [http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radac_gs09/d_ank_arh?
  11. Екс-нардепа від БЮТ, який загинув у Непалі, підвело спорядження
  12. Особистий сайт Дмитра Фірташа
  13. Офіційна сторінка Group DF
  14. Сторінка Федерації роботодавців України
  15. Сторінка Національної тристоронньої соціально-економічної ради
  16. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  17. Чемпіонат світу 2006 (rsssf.com)(англ.)
  18. (пол.) Boniecki, Adam. Herbarz polski. — Warszawa, 1901. — Т.3. — s.8.
  19. (пол.) Boniecki, Adam. Herbarz polski. — Warszawa, 1901. — Т.3. — s.8.
  20. Украина - Металлург Д (Донецк) — Днепр (Днепропетровск) — Чемпионат.ру
  21. [http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?
  22. [http://history.org.ua/?
  23. Аскольд С. Лозинський: Росія в наступі
  24. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 584/2008 «Про відзначення державними нагородами України»
  25. [http://www.la90.lv/?
  26. Золотий фонд української естради
  27. Територіальні громади Чернівецької області
  28. Певица с горячей кровью «Сегодня». 15 квітня 2006.
  29. Boateng Signs. Fulham FC. Архів оригіналу за 13 липня 2013. Процитовано 22 травня 2013.  (англ.)
  30. «Кременчугский рабочий». — 1928. — 04.05. (про відкриття стадіону 28.04.1928).
  31. Deportivo Cali 2-0 Itagüí Ditaires colombia.golgolgol.net
  32. Національна паралімпійська збірна команда України: шлях до Лондону-2012 на сайті Національного комітету спорту інвалідів України
  33. Антон Яшков: "Вже встиг освоїтися"
  34. Гарячий поєдинок з донецьким «Олімпіком»
  35. Письменницький довідник НСПУ
  36. Зуб Э. Запоздалая монархия // Вечерний Харьков. — 31 августа 2007 года