Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/30 грудня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Україна

-Знайдено: + 30 грудня 1922 року Українська Радянська Соціалістична Республіка уклала разом із більшовицькими республіками Росії, Білорусі та Закавказзя договір про утворення Союзу Радянських Соціалістичних Республік (СРСР). За цим договором усі національні республіки нового Союзу були рівноправними, проте після прийняття Конституції СРСР 1936 року була обрана централізована система управління, в якій національні держави перетворювалися на автономії у складі Росії.


Зобр:76шт.


Назва:Київ

-Знайдено: + | Тампере || Фінляндія Фінляндія || 30 грудня 1954


Зобр:30шт.


Назва:Історія України

-Знайдено: + 30 грудня 1922 року, підписавши Союзний договір, Українська РСР спільно з РРФСР, Білоруською РСР та Закавказькою РФСР увійшла до складу СРСР — тоталітарної держави, яка керувалася обмеженим колом керівних осіб ВКП(б). Тривав процес втрати етнічних українських земель: у 1924 році Таганрог був переданий до складу РРФСР, поступово було асимільовано українство Кубані, Стародубщини та Слобожанщини. З 1929 здійснено прискорену індустріалізацію, що вартувала багатьох тисяч життів, примусову колективізацію селянства, масові сталінські репресії, штучний голодомор 1932—1933, винищення національної інтелігенції. Взагалі ці дії коштували бл. 7-10 млн українських життів (тобто бл. 25-30 % населення Східної України), що нагадувало справжній холокост. Щоб залишиться в живих, українське населення мало стати на шлях співпраці з ворожою комуністичною владою.


Зобр:27шт.


Назва:Дніпропетровська область

-Знайдено: + * 30 грудня 1919 — захоплення військами Червоної Армії, губернія входить до УСРР
-Знайдено: + * 30 грудня 1922 — УСРР входить до СРСР


Зобр:3шт.


Назва:Кіровоградська область

-Знайдено: + * 30 грудня 1922 — УСРР входить до складу Радянського Союзу
-Знайдено: + * 30 грудня 1962 — скасовані Вільшанський, Гайворонський, Голованівський, Знам'янський, Компаніївський, Новгородківський, Новомиргородський, Новопразький, Онуфріївський, Рівнянський, Устинівський і Хмелівський райони; міста Гайворон і Новомиргород віднесені до категорії міст обласного підпорядкування


Зобр:4шт.


Назва:Київський метрополітен

-Знайдено: + q=node/164 Сторінка станції «Мінська» на офіційному сайті Київського метрополітену]</ref>. 30 грудня 1984 року Куренівсько-Червоноармійська лінія подовжилася на південь — були побудовані станції «Червоноармійська» і «Дзержинська». Після цього будівництво синьої лінії надовго припинилось. Причиною стала аварія при проходці складних ґрунтів під річкою Либідь[1]. Через це будівництво лінії було відновлено лише через 21 рік, влітку 2005 року.
-Знайдено: + Починаючи з середини 1980-тих років в Київському метрополітені починається розбудова інфраструктури. Так, 1985 року введено в експлуатацію завод з ремонту рухомого складу ОМ-2 (нині — Вагоноремонтний завод), 3 грудня 1986 року, після того, як з'ясувалося, що один перехід між станціями «Хрещатик» та «Площа Жовтневої революції» не справляються з пасажиропотоком, був побудований другий перехід, який знаходиться над платформою першої колії станції «Хрещатик»[2] і через свою довжину отримав назву «довгий перехід»[3]. В тому ж році було проведено реконструкцію колійного розгалуження станції «Дарниця», яка має складний шляховий розвиток і три колії, дві з яких є пасажирськими, а одна призначена для прийому рухомого складу з депо «Дарниця» (ТЧ-1) та його відстою. 30 грудня 1987 року був відкритий другий (східний) вихід зі станції «Гідропарк», який був побудований без закриття руху і використовується лише в літній час[4]
-Знайдено: + Зі здобуттям незалежності, незважаючи на економічні проблеми в державі, продовжилися швидкі темпи будівництва лінії. Так, 30 грудня 1991 року були відкриті станції «Дружби народів» і «Видубичі». Станція «Печерська», що знаходиться перед цими станціями, будувалась і мала була відкритись одночасно з іншими, не відкрилася через складні геологічні умови. Тому будівництво станції було заморожене[5]
-Знайдено: + q=node/184 Печерська]</ref>. Вже через рік, 30 грудня 1992 року була відкрита наступна ділянка третьої лінії — лівобережні станції «Славутич» і «Осокорки», до яких колія йде через Південний міст. Попередньо, за проектом весь відрізок залізниці по Південному мосту мав бути накритим, проте в процесі будівництва стало зрозуміло, що алюмінієва конструкція не захистить вагони від дощу і снігу, оскільки вона була відкритою з боків, тому будівництво припинили і третина мостового перегону до нашого часу так і не має даху[1]. Крім того, в оборотному тупику «Осокорків» був споруджений пункт технічного обслуговування, а на перегоні між «Видубичами» і мостом був зроблений заділ під станцію «Теличка». Зокрема, були побудовані платформи та вихід через вентиляційну шахту, тому цей об'єкт може бути використаний для евакуації в разі надзвичайних випадків[6].
-Знайдено: + З 30 грудня 1994 були введені у дію станції «Позняки» і «Харківська». «Позняки» стали першою дворівневою станцією метро в Києві — на першому поверсі знаходяться платформи, а на другому — торговельні кіоски. Крім того станція стала першою асиметричною станцією Київського метро, адже другий поверх зроблений в вигляді обхідної галереї над колією у бік станції «Харківська». Це дозволить розділити пасажиропотоки, коли станція стане пересадочною із Лівобережною лінією, заділ під перехід на яку станція вже має[7]
-Знайдено: + 30 грудня 1996 року було відкрито першу з моменту відкриття зеленої лінії станцію в протилежному напрямку. Нею стала станція «Лук'янівська». Одночасно мала відкритися і інша станція — «Львівська брама», але через відсутність комплексного рішення реконструкції Львівської площі, куди повинен вести вихід, будівництво станції у 1997 році було заморожено[8]
-Знайдено: + |30 грудня 1984
-Знайдено: + |30 грудня 1984
-Знайдено: + |30 грудня 1996
-Знайдено: + |30 грудня 1992
-Знайдено: + |30 грудня 1992
-Знайдено: + |30 грудня 1996
-Знайдено: + OpenDocument Рішення Київської міської ради від 30 грудня 2010 року № 574/5386 «Про Програму соціально-економічного розвитку м. Києва на 2011 рік»]</ref>.
Підзаголовок:==== Вестибюлі ====
Знайдено: + | 30 грудня 1996


Зобр:43шт.


Назва:Політичні партії України

-Знайдено: + | 30 грудня 1996


Назва:Брижаха Олександр Прокопович

-Знайдено: + Був арештований 5 листопада 1937 в Харкові. 30 грудня 1937 відбувся суд. Подальша доля невідома.


Назва:Липський Володимир Іполитович

-Знайдено: + За рекомендацією першого президента Української Академії наук (УАН) Володимира Вернадського 30 грудня 1918 року на засіданні ІІ фізико-математичного відділу УАН Володимира Липського було обрано директором новоствореного ботанічного саду в Києві. Окрім завідування Ботанічним садом Липський також керував кафедрою квіткових рослин ВУАН та брав активну участь в організації різних академічних структур, зокрема природничого профілю, таких як:


Зобр:1шт.


Назва:Назарук Осип Тадейович

-Знайдено: + 30 грудня 1918 року було утворене Управління преси та інформації УНР (очолив його). Після повернення до Галичини у 1919 р. керував Прес-кватирою Української Галицької Армії. Згодом із урядом ЗУНР еміґрував до Відня, де видав свій «Конспект споминів з української революції» під назвою «Рік на Великій Україні». В цій об'ємній книзі детально описував події від 5 листопада 1918 до 16 листопада 1919. Серед дійових осіб спогадів — Володимир Винниченко, Симон Петлюра, інші історичні постаті. 1971 р. побачила світ і двотомна повість «Проти орд Чінгісхана».


Зобр:1шт.


Назва:Рухимович Мусій Львович

-Знайдено: + На IV-му обласному з'їзді Рад робітничих депутатів Донецького і Криворізького басейнів, що відбувався з 27 грудня по 30 грудня 1917 року (за новим стилем — з 9 січня по 12 січня 1918 року) у Харкові, увійшов до складу Ради народних комісарів новоствореної Донецько-Криворізької Радянської Республіки як комісар з військових справ. 8 березня 1918 року обраний головою надзвичайного штабу з організації оборони та революційної війни[9] у складі Коляденка, Сапельнікова, Петриківського і Руднєва з підпорядкуванням всіх збройних частин Червоної гвардії та армії. Після відходу з України під натиском німецько-австрійських окупаційних військ, Рухимович переходить на роботу по забезпеченню Червоної армії: він стає військовим комісаром відділку військового майна в уряді Радянської Росії. Свої обов'язки на цій посаді він виконує до кінця 1918 року.


Назва:Бучач

-Знайдено: +
1955-1958 рр. на західній околиці міста побудовано цукровий завод, а біля нього — селище цукровиків і середню школу. 1958 р. початок регулярних автобусних рейсів на Львів, Тернопіль і Чортків, міське сполучення. Відкрито дитячі школи — художню (1960 р.), музичну (1963 р.) та спортивну (1965 р.). На східній околиці міста, біля Трибухівців, зведене навчальне містечко радгосп-технікуму; Бучацький коледж Подільського ДАТУ, створений на його базі 1999 року, — один із найбільших навчальних закладів України цього профілю. 30 грудня 1982 р.[10] початок діяльності Бучацького історико-краєзнавчого музею.


Зобр:20шт.


Назва:Коновал Пилип

-Знайдено: + Коновал був виписаний з лікарні на 22 вересня 1917 року, після чого його було приписано до 16-ї Канадського Резервного Батальйону (16th Canadian Reserve Battalion), а з 1 листопада 1917 року його було ще й призначено помічником Канадського військового офіцера-зв'язку в російському посольстві в Лондоні. Згодом, 30 грудня 1917 року Пилипа вже було призначено виконуючим обов'язки сержанта й залишався він на цьому посту до 1 серпня 1918 року, звідки Коновал уже повернувся в чині капрала. Протягом наступних шести місяців Пилипа Коновала було приписано до Канадського Лісового Корпусу в Англії(Canadian Forestry Corps in England) з відповідно його чину обов'язками в 1-му Канадському Резервному Батальйоні (підрозділі корпусу). За цей час Пилипа Коновала було ще й представлено до ордена «Св. Георгія 4-го ступеня» від імені Російської імперії.


Зобр:5шт.


Назва:Цисс Григорій Іванович

-Знайдено: + Григорій Іванович Цисс (12 квітня (24 квітня) 1869(18690424), м. Рівне — 30 грудня 1934, м. Полтава) — український художник і педагог.


Назва:Чаплине

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + : 30 грудня 1919 — остаточне завоювання селища Червоною Армією, встановлення радянської влади.


Назва:Шаронов Михайло Андрійович

-Знайдено: + Миха́йло Андрі́йович Шаро́нов (*30 жовтня 1881, Бєлгород — † 30 грудня 1957) — маляр і графік, педагог, професор, Заслужений діяч мистецтв УРСР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер в 30 грудня 1957 року. Похований в Києві на Лук'янівському цвинтарі (ділянка №2; ряд 9, місце 22-1).


Зобр:1шт.


Назва:Ющенко Олекса Якович

-Знайдено: + * Сизий орел. Помер письменник Олекса Ющенко // «Україна Молода» № 247 за 30 грудня 2008 року


Зобр:1шт.


Назва:Тінкль Франц

-Знайдено: + 1879 р. — 30 грудня 1925 р.) — підполковник УГА, чех за походженням[11]
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 30 грудня 1925 р. в м. Кошіце, Словаччина[12].


Зобр:1шт.


Назва:Українська партія соціалістів-самостійників

-Знайдено: + Українська Партія Соціалістів-Самостійників (УПСС) — заснована у Києві 30 грудня 1917, складалася з членів колишньої Української Народної Партії та з військових елементів. Домагалася негайного проголошення самостійності України, визнавала соціальну програму, за якою земля мала належати хліборобам, а фабрики й заводи — робітникам.


Назва:Українська повстанська армія

-Знайдено: + Для знищення УПА більшовики спершу застосували масові фронтальні бої й сутички, як наприклад, у квітні 1944 триденний бій під Гурбами на Крем'янеччині з участю близько 30 000 вояків, в жовтні того ж року битва під Лещавою-Горішньою та зимою 1944—45 у Карпатах. Для поборювання УПА радянський уряд кинув навіть кілька дивізій військ НКВС. Узимку 1945—46 в Карпатах було влаштовано велику блокаду з розташуванням військ НКВС по селах з метою не допустити допомоги населення загонам УПА та підпіллю. Для боротьби з УПА більшовики вербували з місцевого населення так званих «стрибків». НКВС-МВС застосовували також різні методи провокації: створення фальшивих загонів УПА — спецгруп НКВС, поширення затруєних ліків й інфекційних недуг та інше. Одночасно керівники уряду УРСР та КПУ зверталися з закликом до вояків УПА складати зброю («з повиною») за ціну помилування. Тих, хто погоджувався, НКВС включало до частин для боротьби з УПА, а згодом їх судили й висилали до концтаборів. Відомі сім таких урядових звернень, останнє з датою 30 грудня 1949. Про дії підпілля, включно з місцевими зверненнями, повідомляла радянська преса до середини 1950-их років.


Зобр:49шт.


Назва:Українська Центральна Рада

Підзаголовок:=== Сесії ===
Знайдено: + * 25 грудня — 30 грудня;


Зобр:2шт.


Назва:Стешенко Ірина Іванівна

-Знайдено: + Іри́на Іва́нівна Стеше́нко (* 22 червня (5 липня) 1898(18980705), Київ — † 30 грудня 1987) — українська драматична акторка, письменниця й перекладачка, член Спілки письменників СРСР. Дочка Івана й Оксани Стешенків, онука Михайла Старицького.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Померла 30 грудня 1987 року. Похована в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 2; поруч з батьком).


Зобр:1шт.


Назва:Стрий

-Знайдено: + | Бєльці[13] || Молдова Молдова || 30 грудня 1980


Зобр:21шт.


Назва:Нетішин

-Знайдено: + * 30 грудня 1922 — відбувається І з'їзд рад, на якому проголошено і затверджено Договір про утворення СРСР. Між селами Нетішин і Вельбівно проходить державний кордон між Радянським Союзом та Польщею. Нетішин залишається у складі Радянської України і відрізаний від свого історичного повітового центру — Острога.


Зобр:11шт.


Назва:Ржищів

-Знайдено: + З кінця вересня 1943 року після захоплення радянською армією Букринського плацдарму Ржищів був задіяний в якості правого крила в боях за визволення Києва, в яких вирішальною стала листопадова Київська наступальна операція. Сам Ржищів за роки війни і окупації серйозно постраждав, велика частина історичної забудови була знищена. У 1950-ті роки місто вдруге у своїй історії практично відбудовувався заново. Указом Президії Верховної Ради УРСР від 30 грудня 1962 року про укрупнення сільських районів у складі Київської області Ржищівський район було включено до складу Кагарлицького, а сам Ржищів отримав статус селища міського типу, а 6 червня 1995 року м. Ржищеву надано статус міста обласного підпорядкування. Розвивалася промисловість, працювали радіаторний, цегельний і маслоробний заводи.


Зобр:30шт.


Назва:Тустань

-Знайдено: + Наскельна Фортеця «Тустань» є в перелікові визначних пам'яток історії та культури, які потребують першочергового відтворення. Постанова Кабінету Міністрів України «До переліку визначних пам'яток історії та культури України» № 26401/12 від 30 грудня 1998 р.


Зобр:1шт.


Назва:Чорнобильська атомна електростанція

-Знайдено: + 30 грудня включений в мережу турбогенератор № 8.


Зобр:6шт.


Назва:Кузнецовськ

-Знайдено: + ** 30 грудня — перший житловий будинок № 6 з газовими плитами
-Знайдено: + * 30 грудня 1976 — здано котел на ПРК — перший промисловий об'єкт РАЕС
-Знайдено: + * 30 грудня 1981 — включено турбогенератор № 4; введено в дію другий енергоблок станції потужністю 440 тис. кВт


Зобр:9шт.


Назва:Корсунь-Шевченківський -Знайдено: + 20 листопада 1917 р. у Корсуні було встановлено владу Української Народної Республіки, а 4 лютого 1918 року — місто захопили більшовики. 29 квітня 1918 р. влада в місті перейшла до рук Української держави (Гетьманату), а у грудні – до Директорії. 30 грудня 1919 р. на Корсунщині остаточно було встановлено владу більшовиків.


Зобр:7шт.


Назва:Ірпінь

-Знайдено: + 30 грудня 1956 року Ірпінь рішенням Київського облвиконкому було віднесено до категорії міст районного підпорядкування (у складі Києво-Святошинського району). Тоді в ньому жило 12 тисяч чоловік. Першим головою Ірпінського міськвиконкому був Іван Митрофанович Нужний. У місті здійснювалась газифікація і телефонізація.
-Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради Української РСР 30 грудня 1962 року Ірпеню надається статус міста обласного підпорядкування. На 1967 рік йому були адміністративно підпорядковані селища міського типу Буча (до 1 січня 2007 року), Ворзель, Гостомель, Коцюбинське.


Зобр:33шт.


Назва:Параджанов Сергій Йосипович

-Знайдено: + Тільки завдяки міжнародній кампанії протесту (звернення підписали Франсуа Трюффо, Жан-Люк Годар, Федеріко Фелліні, Лукіно Вісконті, Роберто Росселліні, Мікеланджело Антоніоні) був звільнений 30 грудня 1977. Зважаючи на заборону жити в Україні, поселився у Тбілісі. І в подальшому зазнавав переслідувань з боку радянських репресивних органів.


Зобр:1шт.


Назва:Антоніни (смт)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + З 7 березня 1923 по 30 грудня 1962 року Антоніни були центром Антонінського району. 1956 року селу надано статус селища міського типу.


Зобр:4шт.


Назва:Історія Маріуполя

-Знайдено: + 1 липня 1917 року був створений Маріупольський комітет РСДРП (більшовиків), під керівництвом якого маріупольський пролетаріат почав готуватися до збройного повстання. Оформився Союз пролетарської молоді імені III Інтернаціоналу. Були проведені перевибори в Раду, створена Червона гвардія, вибраний військово-революційний комітет. 30 грудня 1917 року у Маріуполі в результаті збройного повстання була встановлена Радянська влада. Активна участь у боротьбі за владу Рад брали В. А. Варганов, Б. А. Вільклін, А. Е. Заворуєв і багато інших. 9 березня 1918 року вийшов перший номер міської газети «Революційне слово» (у наш час — «Приазовський робітник»).
-Знайдено: + Серйозних успіхів у довоєнний час домоглися промислові підприємства міста. 14 жовтня 1936 року сталевар печі № 10 Маріупольського заводу імені Ілліча Макар Мазай за 6 годин 50 хвилин роботи зварив плавку вагою в 103,5 тонн і зняв 13,62 тонн стали із квадратного метра поду печі, установивши тим самим світовий рекорд. 24 жовтня 1936 року було опубліковане звернення Макара Мазая, підписане 18 сталеварами Маріупольського заводу імені Ілліча про організацію 20-денного змагання за найвище знімання стали. 30 грудня 1936 року в Маріуполі відбувся зліт сталеварів-стахановців Донбасу, що підтримали заклик маріупольського сталевара Макара Мазая на Всесоюзне змагання на краще знімання стали. Пізніше в змагання вступили сталевари всього СРСР.


Зобр:18шт.


Назва:Гольдман Олександр Генріхович

-Знайдено: + Го́льдман Олекса́ндр Ге́нріхович (3 лютого 1884, Варшава — 30 грудня 1971, Київ), український фізик єврейського походження, академік АН УРСР (з 1929), доктор філософії Лейпцізького університету, професор політехнічного інституту та ін. вузів Києва (1921–1938).
-Знайдено: + В один із зимових днів 1971 р., коли вчений ішов на роботу, на нього наскочило міліцейське авто. Від одержаних травм Олександр Генріхович помер у лікарні 30 грудня 1971 р. Поховали його на Байковому цвинтарі.


Зобр:2шт.


Назва:Володимир (Сабодан)

-Знайдено: + З 30 грудня 1987 року — Керуючий справами Московського Патріархату й постійний член Священного Синоду. 1989 року тимчасово управляв Гаазькою єпархією (Голландія). Наприкінці 80-х рр. митрополит Володимир активно займався суспільною діяльністю. 16 вересня 1988 року на установчій конференції Радянського фонду милосердя й здоров'я був обраний членом президії й правління фонду.


Назва:Орден князя Ярослава Мудрого

-Знайдено: + |align="center"|30 грудня 2004


Зобр:11шт.


Назва:Боярка

-Знайдено: + Населення понад 34 тис. Територія — 1300 га (550 га — під забудовою). Свій статус Боярка отримала 30 грудня 1956 року, коли були об'єднані в єдине місто окремі населені пункти — Боярка, Будаївка, Нова Тарасівка та селище Газовиків. Населення міста на той час становило близько 10 тис. осіб. Залізницею місто розділене на дві частини: південно-східну (історична частина міста) — житловий сектор приватної забудови (близько 7 тис. житлових будинків), та північно-західну (Нова Боярка) — понад 30 багатоквартирних будинків та приватний сектор.


Зобр:22шт.


Назва:Добромиль

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У 1957 р. збудований хлібозавод, у 1959 — сироварний завод. Колишній деревообробний завод Ліхтмана, який займався тільки грубою обробкою деревини і заготівлею напівфабрикатів, перетворився на потужний деревообробний комбінат (Добромильський ДОК). Працював пивзавод. До 30 грудня 1962 р. Добромиль був райцентром Добромильського району Дрогобицької і потім Львівської областей.


Зобр:2шт.


Назва:Ляшко Олександр Павлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 30 грудня 1915 р. в родині робітника-залізничника на станції Родакове Луганської області. Після закінчення школи почав трудовий шлях учнем слюсаря-інструментальника в залізничному депо. Влітку 1931 р. вступив до автошляхового технікуму. У квітні 1935 р. закінчив технікум і почав працювати у великому автогосподарстві коксохімічного заводу: заступником начальника автобази, через рік — її начальником. Пізніше прийняв запрошення перейти до обласної школи автомеханіків, де працював викладачем, завучем.


Зобр:2шт.


Назва:Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя

-Знайдено: + Виходячи з реальних наробок та здобутків колективу Постановою Кабінету Міністрів України № 1563 від 30 грудня 1996 року на базі Тернопільського приладобудівного інституту імені Івана Пулюя створено Тернопільський державний технічний університет імені Івана Пулюя. Ректором університету затверджено академіка Шаблія О. М.


Зобр:1шт.


Назва:Список Героїв України

-Знайдено: + | 30 грудня 2005
-Знайдено: + | 30 грудня 1999
-Знайдено: + | 30 грудня 1999


Назва:Кубанська Народна Республіка

-Знайдено: + * 30 грудня 1917 року відбувся з'їзд українських громадських діячів та представників українського населення Чорноморської губернії, на якому у резолюції було вказано «про приєднання Чорноморської губернії до України».


Зобр:1шт.


Назва:Могила Андрій Андрійович

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + У 1670-х – на початку 1680-х років Могила «присяглий товариш» компанійського полку Війська Запорозького на Лівобережній Україні. Певний час перебував на Запорозькій Січі. Наприкінці 1683 у чині полковника очолив піхотні козацькі відділи (близько 3–4 тисяч чоловік) у війську правобережного гетьмана Куницького під час походу до Молдавії та Північного Причорномор'я. Могила брав участь у битвах під Кіцканами і Рені. У битві поблизу фортеці Табок на річці Прут 30 грудня 1683 року у результаті вдалої операції зумів вивести з оточення татарських військ підлеглі йому частини.


Назва:Гординський Святослав Ярославович

-Знайдено: + * 30 грудня виповнюється 100 років від дня народження Святослава Гординського


Назва:Панфілов Валерій Олександрович

-Знайдено: + Вале́рій Олекса́ндрович Панфі́лов (*30 грудня 1945, Дніпропетровськ) — сучасний український філософ, доктор філософських наук, професор кафедри філософії юридичного факультету Дніпропетровського національного університету.


Назва:Косаківський Леонід Григорович

Підзаголовок:==== Криза ====
Знайдено: + : «У разі, коли Верховна Рада Автономної Республіки Крим, місцеві Ради народних депутатів не затвердять бюджет до 30 грудня року, що передує тому, на який складено бюджет, чинності набирають показники бюджету, поданого на затвердження Урядом Автономної Республіки Крим, виконавчими органами Рад народних депутатів».


Зобр:4шт.


Назва:Смик

-Знайдено: + * Смик Лідія (*30 грудня 1921) — українська художниця, громадська діячка


Назва:Жнибороди

-Знайдено: + * 30 грудня 1992 — Перше засідання відновленої Жниборідської сільської ради, сільський голова — Мар'ян Гіларійович Василечко.


Зобр:1шт.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + |30 грудня 1971


Зобр:39шт.


Назва:Верига Василь Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 30 грудня 2008 року, на 87 році життя. Похований на українському цвинтарі Святого Володимира в місті Оквіл (Канада), біля м. Торонто.


Назва:Балабуєв Петро Васильович

-Знайдено: + * Герой України (з врученням ордена Держави, 30 грудня 1999 року)[14]
-Знайдено: + nreg=1635/99 Указ Президента України № 1635/99 від 30 грудня 1999 року «Про нагородження відзнакою Президента України „Герой України“»]</ref> — за виняткові заслуги перед Українською державою в розвитку авіації, визначні досягнення у створенні новітніх транспортних, пасажирських та спеціальних літаків


Зобр:1шт.


Назва:Кіровоградський національний технічний університет

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 30 грудня 1930 року відбувся перший випуск інженерів, які навчалися за скороченою програмою з урахуванням попередньої підготовки у технікумах. Двадцять одному випускникові було присвоєно кваліфікацію інженера-механіка.


Зобр:1шт.


Назва:1991 у кіно

Підзаголовок:==== Грудень ====
Знайдено: + * 30 грудня — Симоненко Валентин Михайлович — український кінооператор.


Зобр:1шт.


Назва:Шляхтинці

-Знайдено: + * Балабан Василь (30 грудня 1920) — інженер-механік, громадський діяч. Працював у США. Член Товариства Українських Інженерів Америки[15].


Зобр:2шт.


Назва:Смирнова Тамара Михайлівна

-Знайдено: + | 3119 Добронравін || 30 грудня 1972


Назва:Волощук

-Знайдено: + * Волощук Назар Олександрович (30 грудня 1971, Рівне) — бандурист і співак (тенор).


Назва:День Свободи

-Знайдено: + 30 грудня 2011 року Президент України Віктор Янукович указом № 1209/2011 скасував День Свободи. Цим же ж указом він скасував День Соборності 22 січня і встановив нове свято — День Соборності та Свободи України[16][17]. Рішення президента викликало неоднозначну реакцію в парламенті.[18] За даними тижневика «Дзеркало тижня», приводом для скасування Дня свободи стало те, що президент В. Янукович не знав, як себе поводити у цей день на офіційному рівні.[19]


Зобр:1шт.


Назва:Вітовська Ірма Григорівна

-Знайдено: + І́рма Григо́рівна Віто́вська (народилася 30 грудня 1974, Івано-Франківськ) — українська актриса театру та кіно; працює у Молодому театрі1998), відома за роллю Лесі у серіалі «Леся+Рома» (20052007).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 30 грудня 1974 у Івано-Франківську.


Назва:Гошовський Володимир Леонідович

-Знайдено: + Володи́мир Леоні́дович Гошо́вський (*25 вересня 1922, Ужгород—†30 грудня 1996, Львів) — український фольклорист, етномузиколог, засновник кібернетичної етномузикології.


Назва:Отинія

-Знайдено: + 5 лютого 1940 року Отинія стала центром селищної ради. До 1962 року селище було районним центром, відтак, 30 грудня 1962 року було ліквідовано Отинійський район і Отинія ввійшла до складу Коломийського району.


Зобр:5шт.


Назва:Многоводне

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У грудні 1962 року указом Президії Верховної Ради УРСР Азовський район був скасований і село увійшло до Джанкойського району[20]. В період з 1954 по 1968 рік село Артезіанське перейменоване у Многоводне.


Назва:Нижні Отрожки

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У грудні 1962 року указом Президії Верховної Ради УРСР Азовський район був скасований і Нижні Отрожки ввійшли до Джанкойського району.[21]


Назва:Озерки (Крим)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У грудні 1962 року указом Президії Верховної Ради УРСР Азовський район був скасований і Озерки увійшли до Джанкойського району[22].


Назва:Просторне

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У грудні 1962 року указом Президії Верховної Ради УРСР Азовський район був скасований і Просторне увійшло до Джанкойського району[23].


Назва:Бажанська-Озаркевич Ольга-Олександра Порфирівна

-Знайдено: + О́льга-Олекса́ндра Порфи́рівна Бажа́нська-Озарке́вич (* 30 грудня 1866, Львів — † 15 липня 1906, Закопане, нині Польща) — українська піаністка, фольклористка, письменниця, громадська діячка. У заміжжі — Озаркевич. Літературні псевдоніми — Оксана, Олеся Б.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Ольга-Олександра Бажанська народилася 30 грудня 1866 року у Львові. Дочка священика, композитора, музикознавця, письменника, фольклориста Порфирія Бажанського.


Назва:Кремень Василь Григорович

-Знайдено: + | початок_терміну = 30 грудня 1999
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: Міністр освіти і науки України
30 грудня 1999 - 3 лютого 2005
Наступник:
Зайчук Валентин Олександрович Ніколаєнко Станіслав Миколайович



Назва:Свята та пам'ятні дні в Україні

-Знайдено: + | Свято встановлене 30 грудня 2011 року указом Президента України Віктора Януковича № 1209/2011. Цим же указом скасовано День Соборності, яке відзначалось раніше у цей день, і День Свободи. [24].


Назва:Яків (Панчук)

-Знайдено: + 10 червня 1992 перепризначений керуючим Тернопільською єпархією УПЦ КП, затверджений намісником Почаївської лаври. Отримав сан архієпископа. Однак в цей же час московська агентура почала під'юджувати насельників монастиря до непокори владиці і він змушений був переїхати до Вінниці, де 30 грудня 1993 тимчасово призначений керуючим Вінницькою єпархією.


Назва:Червона Волока

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 18 серпня 1941 року останній підрозділ радянських військ залишив село. 19 серпня 1941 року в село в'їхав мотомеханізований батальйон німецьких солдатів. Під час окупації у Червоній Волоці діяла підпільна партизанська організація, організатором якої був місцевий учитель, згодом редактор газети «Червоне Полісся» І.І.Симоненко. 30 грудня 1943 року село було звільнене від німецько-фашистських загарбників. За період окупації німецькі війська пограбували, поруйнували колективне господарство більш як на 1,5 млн крб. В роки Другої світової війни 135 жителів села прийняли в ній участь, з них 79 загинуло, 42 відзначені орденами й медалями СРСР.


Назва:Дерев'янко Кузьма Миколайович

-Знайдено: + Кузьма Миколайович Дерев'янко (*14 листопада 1904 — †30 грудня 1954) — український радянський військовий діяч, Герой України, генерал-лейтенант.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 30 грудня 1954 у Москві.


Назва:Петренко Володимир Іванович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» II ст. (30 грудня 1996) — за вагомий особистий внесок у розвиток метробудування, забезпечення спорудження і введення в дію п'ятої черги Сирецько-Печерської лінії Київського метрополітену[25]


Назва:М'ялиця Анатолій Костянтинович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Герой України (з врученням ордена Держави, 30 грудня 1999).


Назва:Кричильськ

-Знайдено: + У серпні 1919 року село захопили польські війська. На початку липня 1920 року Кричильськ повернули 173-ї бригади 12-ї армії, але вже у вересні село знову захопили поляки. Після 1921 року, коли територія Західної України відійшла до Польщі, Кричильськ перебував у складі Степанської гміни Костопільського повіту Волинського воєводства. За даними на 30 вересня 1921 р. в селі було 323 будинки, 1909 жителів. На селян накладалося багато податків: з 1 га землі чи лук вони платили 6,5 злотого, за вола чи корову — 2% їхньої вартості, за теля — 10 злотих, за свиню — від 6 до 8 злотих. Крім цього, платили за користування мостом, дорогою, димарі тощо. За несплату податків відбирали домашні речі, худобу. 30 грудня 1924 року збирач податків Степанської гміни у рапорті гміній управі писав про категоричну відмову селян Кричильська внести податки. «Селяни, — писав він, — з насмішкою й образою звертаються до нас, мовлячи: „годі вам панувати“». Перед цим у кількох господарствах було конфісковано майно для «залякування», зокрема у Тимофія Бахна відібрали вола і продали на торзі.
-Знайдено: + Весною 1947 в селі створено комсомольську організацію, 30 грудня 1949 року — партійну.


Назва:Боремщина

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + 30 грудня 1914 року в селі народився Шумук Данило Лаврентійовичдисидент, учасник українського руху опору.


Назва:Воскресенська Ніна

-Знайдено: + Ні́на Воскресе́нська (* 30 грудня 1960, Київ) — українська дитяча письменниця. Справжнє ім'я — Мацебула Ніна Василівна.


Назва:Васильківка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + : 30 грудня 1919 — остаточне завоювання села Червоною Армією, встановлення радянської влади.


Назва:VovaZIL’Vova

-Знайдено: + VovaZIL'Vova (Вова зі Львова, справжнє ім'я: Володимир Ігорович Парфенюк; *30 грудня 1983, Львів) — український виконавець у стилі реп.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Володимир Парфенюк народився 30 грудня 1983 року у місті Львів. За три роки після його народження вся сім'я переїхала в район Сихів (південний схід Львова).


Зобр:1шт.


Назва:Великі Кринки

-Знайдено: + 30 грудня того ж року територію Великокринківського району віднесено до складу Глобинського району[26].


Назва:Оринин

-Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради УРСР від 23 вересня 1959 року було ліквідовано Орининський район, а його територію розподілено між Кам'янець-Подільським та Чемеровецьким районами. Сама Орининська сільська рада відійшла до складу Чемеровецького району. Указом Президії Верховної Ради УРСР від 30 грудня 1962 року та відповідним рішенням обласного виконавчого комітету від 7 січня 1963 року в ході укрупнення Кам'янець-Подільського району Орининська сільська рада увійшла до його складу. В 1966 році за рахунок довколишніх колгоспів було збудовано корпус Орининської лікарні, згодом приміщення побуткомбінату. 1959 року гостинно прийняла своїх перших учнів Орининська школа-інтернат. В 1977 році було побудовано нове приміщення середньої школи. Цього ж року було завершено будівництво універмагу «Україна», відкрито музичну школу (згодом вона стала школою мистецтв, де діти навчаються грі на музичних інструментах, співу, танцям, малюванню та різьбі по дереву).


Назва:Слобідка-Малиновецька

-Знайдено: + 30 грудня 1930 року постановою президії Кам'янець-Подільського райвиконкому Слобідку-Малиновецьку підпорядкували Малиновецькій сільській раді [27].


Зобр:1шт.


Назва:Майдан-Олександрівський

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Перша рада селянських депутатів у Майдані-Олександрівському була утворена на початку 1921 р. Перша сесія Майдано-Олександрівської сільської ради, що відбу­лась на початку січня 1940 р., обрала керівний склад, затвердила секції. З липня 1941 р. по березень 1944-го діяльність сільради було припинено, а на початку квітня 1944 р. відновлено. До складу Майдано-Олександрівської сільської ради ввійшло село Гута. Згідно з Указом Верховної Ради УРСР від 30 грудня 1962 р., Віньковецький район ліквідовувався, а Майдано-Олександрівська сільська рада підпорядко­вувалася Ярмолинецькому, а з 1965 р. Новоушицькому району.


Назва:Канівський історичний музей

-Знайдено: + Про те, що музей було створено свідчить один документ. У розпорядженні виконавчого комітету обласної Ради депутатів трудящих від 30 грудня 1963 року зазначається: «З метою збереження бувшого Успенського собору в м. Каневі, в якому організований історико-краєзнавчий музей, передати його з балансу обласного відділу комунального господарства на баланс обласного управління культури після капремонту».


Назва:Білл Титла

-Знайдено: + Білл Титла, Володимир Петрович Титла (англ. Vladimir Peter Tytla) (25 жовтня 1904, Нью-Йорк — 30 грудня 1968, США) — аніматор (США), який працював над такими відомими повнометражними анімаційними фільмами Уолта Діснея як «Білосніжка та сім гномів», «Піноккіо», «Фантазія» та «Дамбо».


Назва:Плачков Іван Васильович

-Знайдено: + | кінець_терміну2 = 30 грудня 1999


Зобр:1шт.


Назва:Лопатин (смт)

-Знайдено: + Від часу встановлення Радянської влади на західноукраїнських землях по 30 грудня 1962 року Лопатин був районним центром, з 1 січня 1963 року по 4 січня 1965 року входив до укрупненого Бродівського району, а з січня 1965 року — в складі Радехівського району.


Зобр:1шт.


Назва:Список міністрів культури України

-Знайдено: + |7 грудня 1999 — 30 грудня 1999
-Знайдено: + |30 грудня 1999 — 31 травня 2001


Зобр:7шт.


Назва:Волощук Назар Олександрович

-Знайдено: + Наза́р Олекса́ндрович Волощу́к (*30 грудня 1971, Рівне) — бандурист і співак (тенор).


Зобр:3шт.


Назва:Список міністрів палива та енергетики України

-Знайдено: + | width="250" style="background:#FFF8DC" align="center"| 30 грудня 1999[28]
-Знайдено: + nreg=1649/99 Указ Президента України № 1649/99 від 30 грудня 1999 року «Про призначення С. Тулуба Міністром палива і енергетики України»]</ref>


Зобр:5шт.


Назва:Список радників Президента України

-Знайдено: + |3 березня 200530 грудня 2005
-Знайдено: + |30 грудня 200526 січня 2006


Назва:Битва під Рені

-Знайдено: + |date= 30 грудня 16834 січня 1684 року
-Знайдено: + Би́тва під Ре́ні сталася 30 грудня 16834 січня 1684 року під час походу на Правобережжя та Молдову на початку польсько-турецької війни 1683 – 1699 років.
-Знайдено: + Наприкінці грудня 1683 р. козацька розвідка повідомила свого гетьмана про наближення залишків багатотисячної армії турецького султана, що поверталися на батьківщину після віденського розгрому. Спішно відступаючи з Буджаку, козацько-молдавське військо дійшло до Пруту і почало переправлятися на другий берег біля с. Тобак, що на північний схід від м. Рені над Дністром. Саме тут 30 грудня їх наздогнали війська татарського хана Хаджи-Гірея, які нараховували близько 12 тис. чоловік.
-Знайдено: + 30 грудня 1683 року татарське військо напало на козаків і молдован, користуючись тим, що вони ще не встигли утворити оборонний табірний шик. Але Куницький виявив себе добрим командиром, впорядкував своє військо, оточив його возами, і планував відступати на північний захід у напрямку Ясс, розраховуючи на допомогу молдовських або польських військ краківського каштеляна А. Потоцького, які перебували в Яссах. Хоча сили татар були приблизно рівні силам Куницького, 7 гармат давали їм перевагу.


Зобр:1шт.


Назва:Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Випуск 53 «Виробництво банок та кришок для харчових консервів, туб і футлярів з легких металів» був затверджений Наказом Міністерства аграрної політики України від 30 грудня 2000 року № 278 за погодженням з Міністерством праці та соціальної політики України і запроваджений для застосування з 1 січня 2001 р. З того часу втратив чинність і не застосовується у харчовій, молочній, м'ясній, рибній, консервній промисловості випуск 13 (видання 1989 року) «Єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника робіт і професій робітників» (затверджений постановою Державного комітету СРСР з праці та соціальних питань і ВЦРПС від 13 січня 1984 року № 19/1-88)[29].


Назва:Список міністрів освіти і науки України

-Знайдено: + |30 грудня 1999 — 3 лютого 2005


Зобр:25шт.


Назва:Ковалець Сергій Іванович

-Знайдено: + | дата-оновлення = 30 грудня 2012


Зобр:1шт.


Назва:Позачергові вибори до Тернопільської обласної ради 2009

-Знайдено: + Соціологічна група «Рейтинг» (2430 грудня)[30][31]
-Знайдено: + Примітка:
* Опитування проводилися 24 — 30 грудня 2008 року[32]


Зобр:12шт.


Назва:Софроній (Дмитрук)

-Знайдено: + | періодкінець_2 = 30 грудня 2001
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 1 жовтня по 30 грудня 2001 року тимчасово керував Полтавською єпархією.


Назва:Середньодонська операція

-Знайдено: + |дата1 = 16 грудня30 грудня 1942
-Знайдено: + Середньодонська́ опера́ція (кодова назва — операція «Малий Сатурн») (16 грудня — 30 грудня 1942 року) — наступальна операція військ Південно-Західного фронту і лівого крила Воронезького фронту. Була проведена у ході розвитку контрнаступу Червоної Армії під Сталінградом.


Зобр:9шт.


Назва:Російсько-турецька війна (1806—1812)

Підзаголовок:== Події ==
Знайдено: + 18 (30 грудня) Туреччина оголосила війну Росії. У лютому 1807 року російська ескадра віце-адмірала Д. М. Сенявіна, що перебувала поблизу острова Корфу, почала військові дії і у червні в Афонській битві 1807 розбила турецький флот. На Дунаї турецькі війська зазнали ряд поразок і відійшли за Дунай.


Зобр:1шт.


Назва:Тернопільський краєзнавчий музей

-Знайдено: + 30 грудня 1982 року завдяки наполегливості і старанням директора Венедикта Лавренюка відбулося урочисте відкриття краєзнавчого музею у спеціально побудованому приміщенні (за проектом архітектора О. Головчака). Було створено нову, за останнім словом музейної науки, експозицію. А вже у наступному, 1983 році Тернопільський краєзнавчий музей став дипломантом ВДНГ. У популярних у 1980-х роках соціалістичних змаганнях музей посідав друге місце в СРСР і три роки підряд відзначався Перехідним прапором Міністерства культури України та ЦК профспілки працівників культури.


Назва:Аграрна партія України

-Знайдено: + Агра́рна па́ртія Украї́ни — українська політична партія, установчий з'їзд якої відбувся 5 грудня 1996 року. Зареєстрована Міністерством юстиції України 30 грудня того ж року.[33] У червні 2004 року на VI (позачерговому) з'їзді Аграрної партії України було прийнято рішення про зміну назви партії на Народну Аграрну партію України, а в лютому 2005 року — на Народну партію. 7 жовтня 2006 року було скликано Установчий з'їзд, який відновив Аграрну партію України, прийняв Статут і Програму партії. В Міністерстві юстиції партія наново зареєстрована 14 листопада 2006 року.[34]
-Знайдено: + 5 грудня 1996 року в м. Києві відбувся Установчий з'їзд. 30 грудня 1996 року Аграрна партія України була зареєстрована в Міністерстві юстиції України. Згідно з прийнятою Програмою партія мала представляти інтереси сільського населення.


Назва:Київський телецентр

-Знайдено: + |завершено = 30 грудня 1992
-Знайдено: + Будову почали зводити ще за СРСР, у 1983 році, хоча планували ще в 1960-ті. Періодично будівельні роботи заморожувалися з огляду на обмежене фінансування. В результаті будівництво було закінчено вже за незалежної України — 30 грудня 1992 року. Розміщення телецентру планувалося в районі кінотеатру «Зоряний». Однак


Зобр:2шт.


Назва:Дорошенко Вадим Олександрович

-Знайдено: + Вади́м Олекса́ндрович Дороше́нко (справжнє прізвище — Дрочинський; 9 березня 1905, м. Кам'янець-Подільський, нині Хмельницької області — 30 грудня 1944, Усольтабір, поблизу с. Чорна Пермської області, Росія) — мовознавець і перекладач.Кандидат філологічних наук (1935).


Назва:Фундація Омеляна та Тетяни Антоновичів

-Знайдено: + Фундація Омеляна та Тетяни Антоновичів (англ. The Antonovych Foundation (Omelan and Tatiana) Inc.) — приватний благодійний фонд організований меценатами Омеляном та Тетяною Антоновичами для підтримки української літератури та українознавства. Формально фундація є приватною корпорацією на чолі з подружжям Антоновичів. Фонд було зареєстровано 30 грудня 1980 р. і 18 січня 1982 р. він отримав статус доброчинної організації. Діяльність фундації полягає, з одного боку, у присудженні щорічної премії, і, з другого боку, у наданні коштів для здійснення українознавчих проектів.


Зобр:1шт.


Назва:Історія Підгайців (хронологія)

-Знайдено: + * 30 грудня 1962 — ліквідовано Підгаєцький район;


Назва:Івано-Франківський тролейбус

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Тролейбусний рух у місті Івано-Франківськ було відкрито 30 грудня 1983 року. Тоді на перший маршрут (№ 1) «Вулиця Хіміків — Вокзал» протяжністю 10,5 км вийшло 10 тролейбусів марки ЗіУ-682 (також званий ЗіУ-9; інвентарні номери 101—110). В честь запуску нового виду транспорту і святкування Нового Року усіх возили безплатно. В перші дні — це було щось на зразок атракціону. Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Зобр:1шт.


Назва:Почесні громадяни Кіровограда

-Знайдено: + | align="center" | Рішенням 6-ї сесії міської ради від 30 грудня 1998 року йому присвоєно звання «Почесний громадянин м. Кіровограда».


Назва:Филип (Осадченко)

-Знайдено: + | періодпочаток = 30 грудня 2001
-Знайдено: + | хіротонія = 30 грудня 2001
-Знайдено: + 30 грудня 2001 року відбулося возведення архімандрита Филипа в єпископа Полтавського і Кременчуцького.


Назва:Хлібна база № 89 (Страбичово, Закарпатська область)

-Знайдено: + Колишній Страбичівський елеватор почали будувати 1976 року, здали в експлуатацію 30 грудня 1985 року.


Назва:Православ'я на Черкащині

-Знайдено: + *Володимир (Котляров) (30 грудня 196230 березня 1964)


Зобр:8шт.


Назва:Єпископат Українського екзархату

-Знайдено: + Антоній (Москаленко) — 13 жовтня 1985 хіротонісаний у єпископа Переяслав-Хмельницького, вікарія Київської єпархії; 30 грудня 1986 — 31 січня 1990 єпископ Чернівецький і Буковинський;
Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + Варлаам (Ільюшенко) — 22 жовтня 1972 єпископ Переяслав-Хмельницький, вікарій Київської єпархії; з 18 березня 1977 єпископ Чернівецький і Буковинський; з 30 грудня 1986 єпископ Волинський та Рівненський; з 9 вересня 1987 у сані архієпископа; † 17 вересня 1990.
Підзаголовок:=== Д ===
Знайдено: + Даміан (Марчук) — 2 квітня 1961 хіротонісаний у єпископа Чернівецького і Буковинського; з 15 жовтня 1964 єпископ Львівський і Тернопільський; з 10 вересня 1965 у сані архієпископа; з 8 жовтня 1965 архієпископ Волинський і Рівненський; з 30 грудня 1986 на спочинку; † 5 червня 1987.
Підзаголовок:=== Н ===
Знайдено: + Никодим (Руснак) — з 1 грудня 1970 архієпископ Харківський і Богодухівський; з 23 листопада 1983 архієпископ Львівський і Тернопільський, з 9 квітня 1985 у сані митрополита; з 30 грудня 1988 митрополит Львівський і Дрогобицький; з 13 вересня 1989 митрополит Харківський і Богодухівський.


Назва:Вінницький тролейбус

-Знайдено: + У 1963 році з молдовського Кишинева прибули 4 списані машини МТБ-82Д і одна ЯТБ-4 з Одеси, що вже до ладу були доведені на місці. 30 грудня 1963 відбувся пілотний (напівофіційний) пуск першої вінницької тролейбусної лінії від Жовтневої площі вулицею Островського, Немирівським шосе до робітничого селища масложиркомбінату (зупинка «Рибзбут»).


Зобр:7шт.


Назва:Краснодонський тролейбус

-Знайдено: + | дата відкриття = 30 грудня 1987 року
-Знайдено: + Тролейбусний рух у Краснодоні розпочався у день 65-ліття СРСР — 30 грудня 1987 року. На цей день у місті було 20 машин ЗіУ-9, з номерами, відповідно 01—20.


Назва:Гринишин Михайло Петрович

-Знайдено: + Михайло Петрович Гринишин (нар. 30 грудня 1921) — український композитор, хоровий диригент, фольклорист, народний артист України (1995), Заслужений діяч мистецтв, почесний член Національної академії мистецтв України.


Назва:Адміністративний поділ Хмельницької області

-Знайдено: + 30 грудня 1962 року за новим районуванням в області створено 10 районів: Волочиський, Городоцький, Дунаєвецький, Ізяславський, Кам'янець-Подільський, Красилівський, Летичівський, Старокостянтинівський, Шепетівський, Ярмолинецький. Міста Дунаївці і Славута віднесені до категорії міст обласного підпорядкування.[35]


Назва:Сатанівська Слобідка

-Знайдено: + У десятому томі «Географічного словника Королівства Польського та інших слов'янських земель» (дозволено цензурою 18(30) грудня 1888 року) зазначено, що Сатанівська Слобідка розташувалася на Збручі, входить до Юринецької волості Проскурівського повіту, має 32 двори, 86 мешканців, 102 десятини землі, належить графині Марії Потоцькій.


Назва:Денис

-Знайдено: + | name day = 17 січня, 6 лютого, 23 березня, 28 березня, 4, 19 і 31 травня, 16 червня, 8 липня, 17 і 31 серпня, 10 вересня, 16 і 18 жовтня, 4 листопада, 12 і 30 грудня
-Знайдено: + * Діонісій Егинський — (30 грудня)


Назва:Гіляров Сергій Олексійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 30 грудня 1945 заарештований і звинувачений в пособництві гітлерівцям. 8 лютого 1946 р. не доживши вироку Сергій Гіляров помирає в лікарні Лук'янівської в'язниці. Офіційно — від запалення легень. Проте з'ясувалося, що він помер від виснаження, відмовившись приймати їжу.


Назва:Київхімволокно

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У ході корпоратизації Київського державного виробничого об'єднання «Хімволокно» відповідно до наказу Міністерства промислової політики України №402 від 30 грудня 1994 року було утворено ВАТ «Київхімволокно».


Назва:Палій-Неїло Борис Васильович

-Знайдено: + Закінчив Петровський Полтавський кадетський корпус, 3-тє військове Олександрівське училище за 1-м розрядом (1897), служив у Івангородській фортечній артилерії. З 1898 р. служив у кадровій батареї 48-ї артилерійської бригади. З 30 грудня 1899 р. — у 13-й артилерійській бригаді. З 31 липня 1903 р. — у 2-й запасній артилерійській бригаді. З 18 липня 1910 р. — у 9-й артилерійській бригаді (Полтава). З 13 липня 1913 р. — у 12-й артилерійській бригаді (Кам'янець-Подільський), у складі якої брав участь у Першій світовій війні. Був нагороджений золотою Георгіївською зброєю. Відзначений офіцерським Георгіївським хрестом. Останнє звання у російській армії — полковник.


Зобр:1шт.


Назва:Список кораблів і суден Військово-Морських Сил України

-Знайдено: + | 30 грудня 1993
-Знайдено: + | 1988, 30 грудня
-Знайдено: + | 1989, 30 грудня
-Знайдено: + | 1991, 30 грудня


Зобр:3шт.


Назва:Рак Онисим Григорович

-Знайдено: + З 1 грудня 1917 р. — штаб-старшина для доручень штабу 26-го Українського корпусу. З 20 січня 1918 р. — начальник штабу українізованої 65-ї піхотної дивізії військ Центральної Ради, заступник полковника Базильського. З квітня 1918 р. — начальник штабу 11-ї пішої дивізії Армії УНР, згодом — Армії Української Держави. З 30 грудня 1918 р. — начальник штабу 6-го Полтавського корпусу військ Директорії. З 30 січня 1919 р. — начальник штабу Чорноморської дивізії Дієвої армії УНР. З 20 лютого 1919 р. до 24 березня 1919 р. — начальник штабу та в. о. начальника Південно-Східної групи Дієвої армії УНР. Станом на 31 серпня 1919 р. — штаб-старшина для доручень Головного управління Генерального штабу Дієвої армії УНР. З 14 жовтня 1919 р. — начальник організаційного відділу Головного управління Генерального штабу Дієвої армії УНР (ГУГШ). З 19 березня 1920 р. — начальник відділу навчання військ ГУГШ УНР. 3 19 квітня 1920 р. начальник відділу статутів та навчання військ Генерального штабу УНР.


Назва:Іващишин Маркіян Йосипович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 2002 — разом з Ярославом Рущишином створили «Львівську газету». На ґрунті діяльності газети 2003 року обидва мали конфлікт з тодішнім керівником Львівської податкової адміністрації Сергієм Медведчуком. Проти засновників газети відкрили кримінальну справу за статтею 212, ч. 3 ККУ — «ухилення від сплати податків». 30 грудня 2003 року М.Іващишин був затриманий податковою міліцією, але після втручання народних депутатів України його відпустили, нічого не інкрімінувавши. Протягом двох тижнів звернення на підтримку М.Іващишина підписали понад 1600 осіб в Україні та за кордоном.


Назва:Онищенко Віктор Павлович

-Знайдено: + Віктор Павлович Онищенко (30 грудня 1921, Козелець — 30 жовтня 2001, Київ) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни штурман ланки 134-го гвардійського бомбардувального авіаційного полку 6-ї гвардійської бомбардувальної авіаційної дивізії 1-ї повітряної армії 3-го Білоруського фронту, гвардії старший лейтенант.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 30 грудня 1921 року в селищі Козельці Чернігівської області в сім'ї службовця. Українець. Член КПРС з 1943 року. Закінчив десять класів середньої школи. У 1940 році призваний до лав Червоної Армії. У 1941 році закінчив Чкаловську військово-авіаційну школу льотчиків. У боях радянсько-німецької війни з листопада 1942 року. Воював на 3-му Білоруському фронті.


Зобр:1шт.


Назва:Чорний Володимир Лазарович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 30 грудня 1929 року в селі Івангород Христинівського району на Черкащині.


Назва:Васильківський історико-краєзнавчий музей

-Знайдено: + |opening_date= 30 грудня 1982 року
-Знайдено: + Історико-краєзнавчий музей у Василькові був заснований на громадських засадах 30 грудня 1982 року.


Назва:Криворізька ТЕС

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * 30 грудня 1970 — введений в експлуатацію восьмий енергоблок;


Назва:Цимбалюк Михайло Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + nreg=1011%2F2011 УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ N 1011/2011 ]</ref>. 30 грудня 2011 р. призначений ректором Львівського державного університету внутрішніх справ.


Зобр:1шт.


Назва:Залудяк Микола Іванович

-Знайдено: + Микола Іванович Залудяк (2 квітня 1941, Вендичани Могилів-Подільського району Вінницької області — 30 грудня 2010) — народний депутат України 1-го скликання, представник президента і голова Полтавської обласної державної адміністрації з 1992 по 1998 роки. Кандидат економічних наук. У 1996 році став Почесним громадянином Кременчука.


Зобр:1шт.


Назва:Абрильба-Рихвальський Йосип Юрійович

-Знайдено: + Навесні 1917 року — голова української 53-ї піхотної дивізії, 19 травня 1917 року — уповноважений Центральної Ради при 39-армійському корпусі. З 30 грудня 1917 року — комісар Центральної Ради при штабі Особливої армії. З 5 квітня 1918 — повітовий військовий комісар Центральної Ради у Чорнобилі (до травня 1918 року). У грудні 1918 року — січні 1919 року — старшина повстанського загону отамана Соколовського, з 30 січня 1919 року — повітовий військовий комендант Директорії УНР у м. Овруч, з 25 серпня 1919 року — повітовий військовий комендант УНР у м. Липовець. Влітку 1920 року — начальник штабу 2-ї Кулеметної бригади 2-ї Кулеметної дивізії Армії УНР. З 10 листопада 1920 року — штаб-старшина для доручень начальника Окремого корпусу кордонної охорони УНР. Доля після 1921 року невідома.


Зобр:1шт.


Назва:Кондратенко Олександр Вікторович

-Знайдено: + Кондратенко Олександр Вікторович (8 червня 1975 — 30 грудня 2004) — український зоолог, теріолог та орнітолог.
-Знайдено: + Чіткі і ясні плани на докторантуру, нові наукові дослідження і подальшу педагогічну практику були обірвані трагічною смертю 30 грудня 2004 року.


Зобр:1шт.


Назва:Міжнародні відносини України

-Знайдено: + *30 грудня 20086 лютого 2009: другий газовий конфлікт
-Знайдено: + *30 грудня 1991: визнання незалежності України.
-Знайдено: + *30 грудня 1991: визнання незалежності України[36].


Зобр:1шт.


Назва:Історія Новомиргорода

Файл:1910.jpg

-Знайдено: + З 30 грудня 1962 року по 4 січня 1965 Новомиргород був містом обласного підпорядкування.


Зобр:6шт.


Назва:Іваненко Дмитро Дмитрович

-Знайдено: + Іване́нко Дмитро́ Дми́трович (* 16 (29) липня 1904(19040729) — † 30 грудня 1994) — фізик-теоретик, автор протон-нейтронної моделі атомного ядра.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 28 лютого 1935 року вчений був заарештований. 4 березня 1935 засуджений «особливою трійкою» НКВС на три роки. Як «соціально небезпечний елемент» направлений у Карагандинський виправно-трудовий табір, але майже через рік, 30 грудня 1935 року, табір йому був замінений до кінця строку засланням до Томська. Сам Дмитро Дмитрович вважав, що його врятував Микола Іванович Вавилов[37].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 30 грудня 1994 року в Москві.


Назва:Почесні громадяни Кременчука

-Знайдено: + 30 грудня 1997
-Знайдено: + 30 грудня 1997


Зобр:3шт.


Назва:Бранднер Омелян

-Знайдено: +  — 30 грудня 1919 р.) — сотник Української Галицької армії.
-Знайдено: + Омелян Бранднер — уродженець Опави, (Сілезія). Командир 8-го гарматного полку 8-ї бригади УГА. Помер від тифу 30 грудня 1919 року, в с. Краснім на Вінниччині[38]. Похований 1 січня 1920 року (похорон описаний Левицьким В. в спомині «Останній акт трагедії УГА», який публікувався протягом 1932 року в часописі «Свобода».


Назва:Афанасьєв Данило Якович

-Знайдено: + Афана́сьєв Дани́ло Я́кович (*30 грудня 1902, Новомиргород — †28 червня 1990, Київ) — український біолог, геоботанік, доктор біологічних наук (1966), лауреат премії імені Миколи Холодного АН УРСР (1973).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Данило Якович Афанасьєв народився 30 грудня 1902 року в м. Новомиргород Херсонської губернії.


Назва:Прилуки (ракетний катер)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Ракетний катер Р-262 (заводський № 247) був спущений на воду 30 листопада 1979 року. До 30 грудня 1995 року знаходився у складі ВМФ СРСР — входив до складу 296-го дивізіону малих ракетних кораблів 41-ї бригади ракетних катерів Чорноморського флоту з базуванням у Чорноморському. У серпні 1985 року катер був виведений у резерв на консервацію[39].


Назва:Назва української мови

Підзаголовок:=== Закарпаття ===
Знайдено: + 17 листопада 1938 р. Перша Центральна Українська На­родна Рада в телеграмі до центральної влади ЧСР проголоси­ла: «[…] наш народ є народом українським, а не русским, то є великоруським. Тому назва Підкарпатська Русь не відповідає дійсності». Було поставлено вимогу, щоб у новій конституції офіційною назвою Закарпаття була назва «Карпатська Україна». Від 23 жовтня 1938 р. Закарпаття отримало автономію у складі Чехословаччини. 30 грудня 1938 р. розпорядженням уряду Підкарпатської Русі, підписаного А. Волошиним, зазначалося:


Зобр:1шт.


Назва:Історія Полтавської області

-Знайдено: + Операція «по латишах» розпочалася офіційно 3 грудня 1937 р., а вже 30 грудня того року нарком внутрішніх справ України відрапортував начальству в Москву про ліквідацію 72 шпигунсько-диверсійних резидентур, 14 націоналістичних організацій, 272 агентів латиської та інших розвідок. Працівники Полтавського управління УНКВС «знешкодили» тоді в найкоротші строки 43 «латиських агентів»[40].
Підзаголовок:== Адмінподіл ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради УРСР від 30 грудня 1962 р. в області проведено чимало змін адміністративно-територіального поділу. До категорії міст обласного підпорядкування було віднесено: Полтаву, Кременчук (із селищами міського типу Білики, Власівка, Комсомольське), Гребінку, Карлівку, Лубни, Миргород та укрупнено сільські райони. Їх стало 14: Гадяцький, Глобинський, Диканський, Зіньківський, Карлівський, Кобеляцький, Кременчуцький, Лохвицький, Лубенський, Миргородський, Пирятинський, Полтавський, Решетилівській, Хорольський. Але таке надмірне укрупнення районів не виправдало себе, як і штучне «притягнення» до Кременчука віддалених селищ. 10 січня 1963 року смт Білики Кременчуцької міськради передано до складу Кобеляцького району, а смт Власівку 1 квітня того ж року — до Кіровоградської області. 4 січня 1965 р. в області затверджено 19 районів, відновлено такі райони: Котелевський, Новосанжарський, Оржицький, Семенівський, Чутівський. Містами обласного підпорядкування залишено було Полтаву і Кременчук із Комсомольськом. Наступного року Указом від 8 грудня 1966 р. у Полтавській області відновлено ще 6 районів: Великобагачанський, Гребінківський, Козельщинський, Машівський, Чорнухинський та Шишацький[41][42][43].


Зобр:4шт.


Назва:Адміністративно-територіальний устрій Полтавської області

-Знайдено: + 30 грудня 1962 р. — указом Президії Верховної Ради УРСР в області проведено чимало змін адміністративно-територіального поділу. До категорії міст обласного підпорядкування було віднесено:
-Знайдено: + 30 грудня 1962 р. укрупнено сільські райони. Їх стало 14:


Зобр:3шт.


Назва:Лазар Данило Ігорович

-Знайдено: + Данило Ігорович Лазар (нар. 30 грудня 1989, Львів) — український футболіст, захисник.


Назва:Михнюк Ксенія Ісаківна

-Знайдено: + Ксе́нія Іса́ківна Михню́к (нар. 23 лютого 1928 — пом. 30 грудня 2003) — працівник сільського господарства, знана доярка, Герой Соціалістичної Праці, Мати-героїня.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після виходу на пенсію мешкала в селі Степовому разом з молодшою донькою. Померла 30 грудня 2003 року.


Назва:1140 Крим

-Знайдено: + |дата відкриття =30 грудня 1929
-Знайдено: + 1140 Крим (1140 Crimea) — астероїд головного поясу, відкритий 30 грудня 1929 року.


Назва:Красноградський м'ясокомбінат

-Знайдено: + | заснування = 30 грудня 1972 року [44]


Назва:Успенський собор Києво-Печерської лаври (золота монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 30 грудня 1998 року. Вона належить до серії «Духовні скарби України».


Зобр:1шт.


Назва:Драгомирецький Володимир Порфирович

-Знайдено: + Володи́мир Порфи́рович Драгоми́рецький (* 30 грудня 1914, Ольвіополь, Херсонська губернія — † 23 серпня 1979, Москва)  — радянський військовий льотчик-бомбардувальник, Герой Радянського Союзу (1944), генерал-лейтенант авіації.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Володимир Порфирович Драгомирецький народився 30 грудня 1914 року в місті Ольвіополь Єлизаветградського повіту Херсонської губернії (тепер — місто Первомайськ Миколаївської області) в родині службовця. Українець.


Назва:Базалія

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Після українсько-радянської війни 1917–1921 років разом з частиною території Волинської губернії Базалія опинилася в складі УСРР, яка 30 грудня 1922 року ввійшла до складу новоствореного Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Указом Верховної Ради УРСР від 30 грудня 1962 року були ліквідовані ще 10 районів області, у тому числі Мануїльський. Базалія опинилася в складі Волочиського району.


Зобр:9шт.


Назва:Музей партизанської слави «Спадщанський ліс»

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Музей був відкритий у 1956 році. У 1965 році Спадщанський ліс було оголошено історико-культурним заповідником. 30 грудня 1986 року після постанови Ради Міністрів України музей став складовою частиною Державного історико-культурного заповідника.[45]


Зобр:5шт.


Назва:Кримінальні справи щодо Юлії Тимошенко з 2010 року

-Знайдено: + 30 грудня генпрокуратура допитувала Тимошенко протягом 12 годин (з 12:00 до 24:00).


Зобр:3шт.


Назва:Успенський собор Києво-Печерської Лаври (монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 30 грудня 1998 року. Вона належить до серії «Духовні скарби України».


Назва:Путивльський державний історико-культурний заповідник

-Знайдено: + | заснований = 30 грудня 1986 року
-Знайдено: + Державний історико-культурний заповідник у місті Путивль створений на базі Путивльського краєзнавчого музею та Музею партизанської слави «Спадщанський ліс» 30 грудня 1986 року постановою Ради Міністрів УРСР № 453[46]
-Знайдено: + nreg=453-86-%EF Постанова від 30 грудня 1986 р. N 453 «Про оголошення комплексу пам'яток історії та культури м. Путивля державним історико-культурним заповідником», редакція від 30.12.1986]</ref>. Метою його діяльності є охорона, вивчення, реставрація і популяризація пам'яток культури Путивльщини. У заповіднику проводиться видавнича та науково-дослідницька робота, а також він є культурно-освітнім закладом.


Зобр:3шт.


Назва:Шевчук Євген Васильович

-Знайдено: + | початок_терміну = 30 грудня 2011
-Знайдено: + Євге́н Васи́льович Шевчу́к (молд./рум. Евгений Васильевичи Шевчук, Evgheni Vasilievici Șevciuk, рос. Евге́ний Васи́льевич Шевчу́к; нар. 19 червня 1968, Рибниця) — придністровський державний та політичний діяч, другий президент невизнаної Придністровської Молдавської Республіки30 грудня 2011 року), голова Верховної Ради ПМР (2005–2009), кандидат економічних наук. Українець.[47]


Назва:Жулинський Микола Григорович

-Знайдено: + | початок_терміну3 = 30 грудня 1999
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + 30 грудня 1999 р. — 29 травня 2001 р. — віце-прем'єр-міністр України.


Зобр:1шт.


Назва:Мех Людмила Григорівна

-Знайдено: + Людми́ла Григо́рівна Ме́х (30 грудня 1951, м. Переяслав-Хмельницький Київської області) — українська журналістка, громадський діяч.


Назва:День соборності України

-Знайдено: + 30 грудня 2011 року указом Президента України Віктора Януковича День соборності на офіційному рівні було скасовано, натомість встановлено «День Соборності та Свободи України»[48][49].
-Знайдено: + 30 грудня 2011 року Президент України Віктор Янукович видав указ, яким скасував указ президента Віктора Ющенка 2005 року про встановлення Дня Свободи 22 листопада (присвяченого подіям Помаранчевої революції), та указ президента Леоніда Кучми 1999 року про встановлення Дня соборності України 22 січня, водночас з оголошенням 22 січня Днем Соборності та Свободи України[48][49]. Відтак офіційно 22 січня в Україні відзначають саме День Соборності та Свободи України.[50].


Зобр:7шт.


Назва:День Соборності та Свободи України

-Знайдено: + День Соборності та Свободи Українисвято України, засноване 30 грудня 2011 року указом Президента України Віктора Януковича № 1209/2011. Відзначається 22 січня[51].


Назва:Церква Успіння Пресвятої Богородиці (Осинове)

-Знайдено: + Помер Дмитро Горський 30 грудня 1828 року. Щороку за тиждень до Різдва на його могилі служили панахиду. За радянських часів паломництва до могили старця припинилися.[52]


Зобр:1шт.


Назва:Цвікевич Олександр Іванович

-Знайдено: + id=19865 Цвікевіч Аляксандр Іванавіч//Репресавания літаратари, навукоўци, работнікі асвета, грамадскія и культурні та дзеячи Беларусі. 1794–1991.](біл.)</ref> (за іншими даними, 1883[53]), Брест — 30 грудня 1937 року, Мінськ) — білоруський громадсько-політичний діяч, дипломат.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 14 липня 1930 заарештований за сфабрикованою справою Саюза визвалення Беларусі; висланий до Пермі (пізніше — в Ішим та Сарапул). 17 грудня 1937 заарештований знову, 30 грудня 1937 розстріляний в Мінську. Реабілітований у 1988 (по першій справі) і в 1989 роках (по іншій справі).


Назва:Бажанов Марко Ігорович

-Знайдено: + Бажанов Марко Ігорович (нар. 30 грудня 1922, Умань — пом. 10 жовтня 2001, Харків) — український вчений-правознавець, доктор юридичних наук, заслужений професор Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого, дійсний член (академік) Академії правових наук України, заслужений діяч науки і техніки УРСР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 30 грудня 1922 року у місті Умані Черкаської області. Після закінчення середньої школи у Харкові у 1940 році вступив в Харківський юридичний інститут. На початку радянсько-німецької війни Марк Ігоревич разом з колективом Харківського заводу ім. Ф. Е. Дзержинського Міністерства авіапромисловості був евакуйований у місто Бердськ Новосибірської області, де на військовому заводі працював електрослюсарем, техніком, диспетчером цеху, черговим диспетчером. Повернувся з евакуації в м. Харків у вересні 1945 р.


Назва:Василик Остап Дмитрович

-Знайдено: + Остап Дмитрович Василик (1 липня 1938, Сороки — 30 грудня 2004) — доктор економічних наук (з 1990 року), професор1995 року), головний редактор журналу «Фінанси України», ректор Українського державного університету економіки і фінансів; Заслужений діяч науки і техніки України (з червня 1998 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 30 грудня 2004 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Посольство Фінляндії в Україні

-Знайдено: + Фінляндія визнала незалежність України 30 грудня 1991 року, а 26 лютого 1992 року були відновлені дипломатичні відносини між двома країнами. З квітня 1992 року функціонує Посольство Фінляндії в Україні, а з грудня того ж року — Посольство України у Фінляндській Республіці.


Зобр:1шт.


Назва:Проти деградації освіти

Підзаголовок:==== Грудень ====
Знайдено: + * 30 грудня 2011 року альтернативний законопроект «Про вищу освіту» № 9655-1 подають на реєстрацію у Верховній Раді представники парламентської опозиції — Леся Оробець та Арсеній Яценюк.


Зобр:7шт.


Назва:Мартиненко Володимир Олексійович

-Знайдено: + Мартиненко Володимир Олексійович (30 грудня 1958) — член Українського геральдичного товариства та Всеукраїнського союзу краєзнавців.
-Знайдено: + Народився 30 грудня 1958 року в місті Донецьку. В 1982 році закінчив Донецький державний університет. Спеціалізація — фізика надвисоких частот.


Назва:Маркус Бергер

-Знайдено: + 30 грудня 2011 року Бергер підписав трирічний контракт з одеським «Чорноморцем»[54], що коштував клубу 150 тис. €. За перші два сезони 2011–2012 та 2012–2013 Маркус відіграв 35 матчів у прем'єр лізі України та 4 у Кубку України. Наступного сезону Маркус разом із командою потрапив до Ліги Європи, де не пропустив жодного матчу. А свій дебютний 10-й матч у єврокубкових турнірах провів проти албанського «Скендербеу» у місті Тирана, де між між «моряками» та «сніговими вовками» відбулася запекла боротьба за вихід у груповий етап Ліги Європи (0:1 за результатами матчу; 1:1 за результатами двох матчів; 7:6 за результатами пенальті).[55]


Зобр:2шт.


Назва:Репресії в Україні 1972

-Знайдено: + Репресії 1972 року були загальносоюзною операцією КГБ. 30 грудня 1971 року Політбюро ЦК КПРС ухвалило рішення про початок акції проти самвидаву [56]. Партійне керівництво УРСР на чолі з Петром Шелестом підтримало цю ініціативу, проте Москва використала ситуацію проти тодішнього київського проводу. 26 травня 1972 року Петро Шелест був звільнений з посади першого секретаря ЦК КПУ, його місце зайняв Володимир Щербицький. За короткий час команду Шелеста усунули від влади в УРСР. Їхнє місце зайняли набагато лояльніші щодо Москви керівники{{Джерело?


Назва:Гавриш Павло Іванович

-Знайдено: + Павло Іванович Гавриш (30 грудня 1917, Велика Дорога — 31 січня 1968) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 30 грудня 1917 року в селі Великій Дорозі (нині Ніжинського району Чернігівської області) в селянській родині. Українець. Закінчив чотири класи початкової школи. Працював у колгоспі.


Зобр:1шт.


Назва:Посольство Лівану в Україні

-Знайдено: + Ліванська Республіка визнала незалежність України 30 грудня 1991 року. 14 грудня 1992 року було встановлено дипломатичні відносини між Україною та Ліваном[57].


Зобр:1шт.


Назва:Котков Ернест Іванович

-Знайдено: + * Станція метро «Либідська». Станція була відкрита 30 грудня 1984 року; архітектори: В. І. Єжов, А. С. Крушинський, Т. О. Целіковська за участю О. М. Панченка, художники Е. І. Котков, М. Г. Бартосік.


Зобр:5шт.


Назва:Посольство України в Лівані

-Знайдено: + Ліванська Республіка визнала незалежність України 30 грудня 1991 року. 14 грудня 1992 року було встановлено дипломатичні відносини між Україною та Ліваном[58].


Назва:Буцманюк Юліан

-Знайдено: + Юліан Буцманюк (нар. 3 липня 1885, с. Сморжів, Радехівський район, Львівська область — пом. 30 грудня 1967, Едмонтон, Канада) — український художник-монументаліст, учень Модеста Сосенка, професор Львівської політехніки.


Зобр:4шт.


Назва:Біберовичева Іванна Антонівна

-Знайдено: + Біберовичева Іванна Антонівна (з дому — Коралевич; 30 грудня 1861, с. Фалиш, тепер Стрийського району Львівської області — 7 вересня 1937, м. Коломия, нині Івано-Франківська область) — українська актриса (сценічний псевдонім до 1879 — Ляновська). Дружина Івана Біберовича.


Назва:Пантелеймонов Георгій Михайлович

-Знайдено: + Пантелеймо́нов Гео́ргій Миха́йлович (нар. 30 грудня 1883 — пом. 21 жовтня 1934) — військовий діяч, полковник з України часів Російської імперії, спортсмен — срібний призер Олімпійських ігор 1912 року, учасник Білого руху під час Громадянської війни.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 30 грудня 1883 (за іншими данними 1885) в Балті (тепер Одеська область, Україна). Закінчив Київський кадетський корпус і Олександрівське військове училище. 9 серпня 1904 року вийшов у лейб-гвардії Московський полк.


Назва:Єлісаветська Ганна Вікторівна

-Знайдено: + Єлісаветська Ганна Вікторівна (нар. 30 грудня 1980) — українська плавчиня, майстер спорту України міжнародного класу[59]. Чемпіонка Літніх Паралімпійських ігор 2008 року у Пекіні, срібна призерка Літніх Паралімпійських ігор 2012 року.


Назва:Чайковський Василь Якович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 30 грудня 1921 року в с. Романківці, тепер Сокирянського району Чернівецької області, в сім'ї вчителя і учасника Хотинського повстання 1919 року. У 1938 р. організував підпільну організацію, яка виступала за приєднання Буковини до Радянської України. Румунським військовим трибуналом двічі був засуджений до розстрілу, карався у фашистських таборах за антирумунські виступи. У 1955 р. закінчив філологічний факультет Чернівецького державного університету (ЧДУ). Помер 9 червня 2004 р. у м. Чернівці.


Назва:Михайлов Костянтин Костянтинович

-Знайдено: + Костянтин Костянтинович Михайлов (10 травня 1910 — 29 травня 1994) — артист театру і кіно, народний артист РРФСР30 грудня 1967 року).


Зобр:1шт.


Назва:Семенченко Кузьма Олександрович

-Знайдено: + З 30 грудня 1942 року генерал-майор Семенченко у розпорядженні штабу Західного фронту, з січня 1943 року — командувач Костеревскім військовим танковим табором. У вересні 1944 року поступив до Вищої військової академії імені К. Є. Ворошилова. Після закінчення академії з березня 1945 року перебував у розпорядженні командувача бронетанковими і механізованими військами Червоної армії, потім — командувача 2-го Прибалтійського фронту.


Назва:Двигубський Іван Олексійович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + У 1833 році вийшов у відставку, отримавши звання дійсного статського радника. Після цього перебирається до Кашири Казанської губернії (тепер Московська область Російської Федерації). Сконав в цьому ж місті 30 грудня 1839 року.


Назва:Атеїстичний рух в Україні

-Знайдено: + * Є. К. Дулуман (1928 - 2013). - Доктор філософських наук, професор, кандидат богослов'я. Закінчив Одеську духовну семінарію, 1952 р. розірвав з релігією. З 1958 року виступав з атеїстичними публікаціями в пресі. 30 грудня 1959 року, серед інших, був офіційно анафемований Священним Синодом Російської православної церкви. Автор проекту «Свобода від релігійного фундаменталізму».


Назва:Гуманітарно-педагогічний коледж Мукачівського державного університету

-Знайдено: + * 30 грудня 2008 року — наказом Міністерства освіти і науки України № 1220 Мукачівське педагогічне училище Мукачівського державного університету перейменовано в Гуманітарно-педагогічний коледж Мукачівського державного університету.


Назва:Савицький Василь Миколайович

-Знайдено: + Василь Миколайович Савицький (30 грудня 1898 — 21 березня 1974) — український радянський вчений в галузі акушерства і гінекології, доктор медичних наук, професор. Автор понад 40 клініко-лабораторних і клінічних робіт з актуальних питань акушерства і гінекології.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 30 грудня 1898 року. У 1955 році захистив докторську дисертацію на тему «Тканьова терапія захворювань жіночої полової сфери» і отримав науковий ступінь доктора медичних наук. У 19591971 роках завідував кафедрою акушерства, гінекології та перинатології Київського інституту удосконалення лікарів.


Зобр:1шт.


Назва:Кочубей Микола Савович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Микола Савович Кочубей народився у Києві 30 грудня 1956 року. Родина художника походить з Вінниччини, з с. Нападівка.


Назва:Криворізький дендропарк

-Знайдено: + Криворі́зький дендрологі́чний парк — урочище «Ботанічний Сад» у Довгинцівському районі Кривого Рогу, Дніпропетровська область. Оголошений об'єктом природно-заповідного фон­ду розпорядженням представника Президента України від 30 грудня 1993 № 518.


Назва:Мухаровський Михайло Якович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Заслужений працівник промисловості України (30 грудня 1998) — за значний особистий внесок у розвиток національної системи стандартизації, метрології та сертифікації, захист прав споживачів[60]


Назва:Острянин Данило Хомич

-Знайдено: + Острянин Данило Хомич (* 30 грудня 1906, Більськ Полтавської області — † 17 травня 1988)- український філософ, 1953 — доктор філософських наук, 1957 — член-кореспондент АН УРСР, 1973 — заслужений діяч науки УРСР, нагороджений орденами Трудового Червоного Прапора та «Знак Пошани».


Назва:Чевордов Юрій

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 30 грудня 1977 року. З відзнакою закінчив Харківський університет внутрішніх справ, однак за юридичною спеціальністю працювати не став. Здобув популярність у м. Харків, як блогер і політичний коментатор. У 2010 році, став працювати в Інституті регіональної політики, на посаді "начальника відділу спеціальних проектів, а потім начальником управління інформації та pr-технологій." Цей інститут пов'язували з тодішнім губернатором Арсеном Аваковим


Зобр:1шт.


Назва:Чевордов

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 30 грудня 1977 року. З відзнакою закінчив Харківський університет внутрішніх справ, однак за юридичною спеціальністю працювати не став. Здобув популярність у м. Харків, як блогер і політичний коментатор. У 2010 році, став працювати в Інституті регіональної політики, на посаді "начальника відділу спеціальних проектів, а потім начальником управління інформації та pr-технологій." Цей інститут пов'язували з тодішнім губернатором Арсеном Аваковим


Зобр:1шт.


Назва:Горлівка (десантний корабель)

-Знайдено: + | Експлуатація з = 30.12.1991
-Знайдено: + Корабель із заводським номером С-303 був закладений у Феодосії на кораблебудівному заводі «Море». Спущений на воду 30 грудня 1991 року. Зарахований в списки кораблів ВМФ СРСР як МДК-93 і включений до складу 39-ї дивізії морських десантних сил Чорноморського флоту з базуванням на Кримську військово-морську базу (оз. Донузлав)<ref name="flot">{{cite web


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою nuclear не вказано текст
  2. Метро діє, розширюється: [Вчора відкрито другий пересадочний вузол між станціями метро «Хрещатик» і «Площа Жовтневої революції»] // «Вечірній Київ». — 1986. — 4 грудня.
  3. КИЕВ
  4. Мотлях П. І стала зупинка станцією. (Учора відкрито новий вихід на станції «Гідропарк») // «Вечірній Київ» — 1987. — 31 грудня.
  5. [http://www.metro.kiev.ua/?
  6. В киевском метро обнаружили секретную станцию «Теличка»
  7. [http://www.metro.kiev.ua/?
  8. [http://www.metro.kiev.ua/?
  9. «Вестник Украинской Народной-Республики», № 38, 8 березня 1918, Полтава.
  10. М.Козак (автор тексту), П.Бубній (літредактор). Бучач… с.18
  11. Регульський В. Л. Створення і діяльність державного секретаріату військових справ ЗУНР [http://lawreview.chnu.edu.ua/article.php?
  12. За даними Historického ústavu Armády České republiky v Praze.
  13. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Stryi_site не вказано текст
  14. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  15. X. Весна. Балабан Василь // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2004. — Т. 1 : А — Й. — 696 с. — ISBN 966-528-197-6.
  16. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 1209/2011 «Про відзначення в Україні деяких пам'ятних дат та професійних свят»
  17. Янукович скасував свято Помаранчевої революції (Перевірено 30 грудня 2011)
  18. Янукович скасував річницю Майдану
  19. Янукович «скасував» святкування Помаранчевої революції
  20. Указ Президії Верховної Ради УРСР «Про укрупнення сільських районів Кримської області», від 30 грудня 1962 року.
  21. Указ Президії Верховної Ради УРСР від 30 грудня 1962 року «Про укрупнення сільських районів Кримської області».
  22. Указ Президії Верховної Ради УРСР «Про укрупнення сільських районів Кримської області», від 30 грудня 1962 року.
  23. Указ Президії Верховної Ради УРСР «Про укрупнення сільських районів Кримської області», від 30 грудня 1962 року.
  24. Указ Президента України № 1209/2011 «Про відзначення в Україні деяких пам'ятних дат та професійних свят»
  25. Указ Президента України № 1287/96 від 30 грудня 1996 року «Про нагородження відзнакою Президента України — орденом „За заслуги“»
  26. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою кул не вказано текст
  27. Кам'янець-Подільський район (1923—1998 рр.): Інформаційний довідник. — Кам'янець-Подільський, 1998. — С. 19, 42.
  28. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  29. Про затвердження "Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, випуск N 53. Виробництво банок та кришок для харчових консервів, туб і футлярів з легких металів"
  30. Тернополяни вирвалися на «Свободу» Учасники дострокових виборів до Тернопільської облради подають документи... відразу у два паралельні тервиборчкоми
  31. На дострокових виборах до Тернопільської облради лідирують БЮТ, «Свобода» і «Наша Україна»
  32. Пропозиція скасувати дострокові вибори до Тернопільської облради є намаганням БЮТ уникнути поразки — експерт
  33. Міністерство юстиції України — перелік політичних партій в Україні
  34. Історична довідка про АПУ
  35. Постанова Президії ВР УРСР від 30.12.1962
  36. Історія двосторонніх відносин // Посольство України в Республіці Корея
  37. Г. А. Сарданашвили. Дмитрий Дмитриевич Иваненко. 100 лет со дня рождения. (рос.)
  38. Жалібна книга. Поіменний спис поляглих членів УГА у визвольній війні. Вип. ІІ. Жовква, [без дати]. С.2.
  39. Все корабли Черноморского Флота. Ракетный катер Р-262. Інформаційний ресурс «Черноморский флот» (рос.)
  40. Реабілітовані історією. — К.: Полтава: Рідний край, 1992, с. 23
  41. Адміністративно-територіальний поділ Полтавщини (1943–2003 рр.): Довідник з історії адміністративно-територіального поділу. Частина ІІ. — Полтава: Полтавський літератор, 2002, с. 8-12
  42. Жук В. Н., Пустовіт П. М. Наш рідний край. Полтавська область (історико-статистичний нарис). Випуск 10. — Полтава: Друкарня вид-ва «Полтава», 1991., с. 21
  43. Полтавщина. Енциклопедичний довідник / За ред. А. В. Кудрицького. — К.: Українська Енциклопедія, 1992., с. 21-22
  44. [http://online.informsistema.com/Firm.asp?
  45. Постанова, Рада Міністрів УРСР N 453 від 30.12.1986, [http://zakon.nau.ua/doc/?
  46. Законодавство України, [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  47. Український результат придністровських виборів
  48. а б Янукович скасував свято Помаранчевої революції (Перевірено 30 грудня 2011)
  49. а б Указ Президента України № 1209/2011 «Про відзначення в Україні деяких пам'ятних дат та професійних свят»
  50. Янукович переніс День Свободи на іншу дату
  51. Про заснування нового свята
  52. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Форостюк не вказано текст
  53. Вабішчевіч, А. Аляксандр Цвікевіч//Беларускі Гістарични Зборнік. № 14(біл.)
  54. "Черноморец" подписал Бергера. ua-football.com (рос.). 30-12-2011. 
  55. Матч Скендербеу — Черноморец. Офіційний сайт ФК «Чорноморець» (рос.). 29-08-2013. 
  56. Касьянов Г. Незгодні: українська інтелігенція в русі опору 1960-1980-х років. – К.: Либідь, 1995. – С. 121.
  57. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  58. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  59. Національна паралімпійська збірна команда України: шлях до Лондону-2012 на сайті Національного комітету спорту інвалідів України
  60. Указ Президента України № 1404/98 від 30 грудня 1998 року «Про присвоєння М. Мухаровському почесного звання „Заслужений працівник промисловості України“»