Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/3 листопада

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Куліш Микола Гурович

-Знайдено: + Мико́ла Гу́рович Кулі́ш (нар.5 (18) грудня 1892(18921218), Чаплинка — пом.3 листопада 1937, ур. Сандармох, Карелія) — український письменник, режисер, драматург, громадський діяч, газетяр і редактор, діяч української освіти, педагог.
-Знайдено: + На Соловках утримувався в суворій ізоляції. 3 листопада 1937 року, за постановою особливої трійки НКВС по Ленінградській області від 9 жовтня 1937 р., розстріляний в урочищі Сандармох Медвежогорського району, Карелія, у складі т. зв. «Соловецького етапу» у кількості 1111 осіб, разом із Валер'яном Підмогильним, Юрієм Мазуренком та Григорієм Епіком.


Зобр:5шт.


Назва:Верховна Рада України II скликання

Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + | по 3 листопада 1996


Зобр:1шт.


Назва:Миклухо-Маклай Микола Миколайович

-Знайдено: + та британського Верховного комісара в західній частині Тихого океану Артура Гордона[1] (попередні звернення у 1879, 1881, 1882 роках), прем'єр-міністра Великої Британії Вільяма Гладстона, Олександра III та інших, в російські та іноземні видання із заявами та телеграмами протесту. 13 листопада 1883 року на першій зимовій сесії Королівського колоніального інституту була зачитана телеграма Миклухи-Маклая про необхідність автономії під європейським протекторатом для місцевого населення Нової Гвінеї та навколишніх островів. Важливість цього повідомлення засвідчили герцог Манчестер і адмірал Джон Морсбі[2]
-Знайдено: + 3 листопада 1884 року, під егідою німецької Новогвінейської компанії (нім. Neuguinea-Kompagnie), німецький прапор було піднято над північно-східною частиною острова Нова Гвінея — Землею Кайзера Вільгельма, що стала відома як Німецька Нова Гвінея. 6 листопада південно-східна частина острова стала британським протекторатом, а згодом була формально анексована й стала колонією Британська Нова Гвінея[3][4].


Зобр:37шт.


Назва:Лесь Подерв'янський

-Знайдено: + Олекса́ндр Сергі́йович Подерв’я́нський (творчий псевдонім Лесь Подерв’я́нський[5]; * 3 листопада 1952, Київ) — український художник, автор сатиричних п’єс.


Назва:Довбищенко Віктор Семенович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 21 жовтня (3 листопада) 1910 року у Харкові. У 1934 році закінчив Харківський музично-драматичний інститут. Працював режисером у театрах Донецька, Харкова, Одеси, Ворошиловграда, у 19471952 роках — художній керівник Київського театру юного глядача.


Зобр:1шт.


Назва:Зеров Микола Костянтинович

-Знайдено: + Мико́ла Костянти́нович Зе́ров (*26 квітня 1890, Зіньків — †3 листопада 1937, Сандармох, Республіка Карелія) — український поет, літературознавець, аналітичний критик, полеміст, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і перекладач античної поезії.
Підзаголовок:== Заслання ==
Знайдено: + 9 жовтня 1937 «справа Зерова та ін.» була переглянута особливою трійкою УНКВС по Ленінградській області. Засуджено до розстрілу. Зеров разом з багатьма іншими представниками української культури був розстріляний в селищі Сандармох 3 листопада 1937 року. З документів відомо, що Миколу Зерова застрелив капітан держбезпеки Міхаїл Матвєєв.


Зобр:5шт.


Назва:Затонський Володимир Петрович

-Знайдено: + Затонського заарештували 3 листопада 1937 року в кінотеатрі, куди він поїхав із дружиною, дочкою та зятем. Ввечері в квартирі провели обшук. Під час обшуку намагалися знайти речові докази шпигунства на користь буржуазної Польщі. Через кілька днів було заарештовано й дружину [6].


Зобр:5шт.


Назва:Лозинський Михайло Михайлович

-Знайдено: + Миха́йло Миха́йлович Лози́нський (*30 липня 1880 с. Бабине, Калуського повіту †3 листопада 1937) — український публіцист, театральний критик, політичний діяч.


Зобр:1шт.


Назва:Полоз Михайло Миколайович

-Знайдено: + Миха́йло Микола́йович По́лоз (23 грудня 1891, Харків — 3 листопада 1937, Сандармох) — український політичний діяч.
Підзаголовок:== Репресії ==
Знайдено: + Михайло Полоз арештований органами ГПУ 12 січня 1934 року в Москві. Слідство велося спочатку в Москві, потім справу передали до Харкова і далі до Києва. 4 червня 1934 року засуджений у справі Української військової організації до 10 років виправно-трудових таборів. 9 жовтня 1937 року особлива трійка засудила Полоза повторно до вищої міри покарання. Розстріляний 3 листопада 1937 р. в урочищі Сандармох у Карелії.


Зобр:1шт.


Назва:Рудницький Степан Львович

-Знайдено: + Степа́н Льво́вич Рудни́цький (*3 грудня 1877, Перемишль, Австро-Угорщина — †3 листопада 1937, урочище Сандармох, Карельська АССР) — український географ і картограф, академік НАН України. Основоположник української політичної та військової географії. До 1997 панувала думка про загибель Рудницького безпосередньо на Соловках.
-Знайдено: + 9.10.1937 за постановою Особливої трійки НКВД Ленінградської області РРФСР засуджений до розстрілу і 3.11.1937 розстріляний у числі т. зв. «Соловецького етапу». Місце розстрілу — урочище Сандармох, поблизу міста Каргумякі (Медвежьєгорськ, Республіка Карелія). На братській могилі пам'ятник «Убієнним синам України».
-Знайдено: + Його уявлення щодо функцій географічного знання в системі українознавства мали перспективний та концептуальний характер: роль і функції географії необхідно витлумачувати у річищі культурологічного і народознавчого аспектів; вона є одним з найпошанованіших складників людського знання і культури в цілому, зокрема має слугувати важливим дійовим чинником формування самої духовності українського народу; географія є природничою наукою, але, включаючи в себе антропогеографічну гілку досліджень, вона опиняється безпосередньо на межі з гуманітарним знанням широкого змісту. Такий підхід значно розширює систему українознавчих досліджень, поєднує соціогуманітарну і природничу методологію. Славнозвісний німецький географ Альбрехт Пенк, у якого С. Л. Рудницький навчався у Віденському університеті, доклав багато зусиль, щоб полегшити долю заарештованого учня, якого він підтримував упродовж усього життя. А. Пенк згадував у листі від 3 листопада 1933 р.: «Я пишаюся тим, що підготував справжніх працьовитих учнів, серед яких хотів би назвати Степана Рудницького, про якого я, на жаль, останнім часом нічого не чую». А. Пенк писав у Ленінград з проханням створити можливість С. Л. Рудницькому для наукової праці. Але відповідь з Ленінграда на клопотання А. Пенка так і не надійшла.


Назва:Сіяк Іван Михайлович

-Знайдено: + Сіяк Іван Михайлович (*1887, с. Ляшки Муровані, Львівська область - † 3 листопада 1937, Сандармох, Карелія) — адвокат, діяч УСДП, четар УСС, старшина армії УНР.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Розстріляний: 3 листопада 1937 р. в Карелії (Сандармох).


Зобр:1шт.


Назва:Чехівський Володимир Мусійович

-Знайдено: + Володимир Мусійович Чехівський (19 липня 1876, село Горохуватка Київського повіту на Київщині — 3 листопада 1937, урочище Сандармох, Карелія) — український політичний і громадський діяч, прем'єр-міністр УНР. Один з фундаторів УАПЦ. Депутат першої Державної думи Російської імперії. Брат Олекси Чуприни-Чехівського.
-Знайдено: + 29 липня 1929 заарештований у справі «Спілки визволення України» (у цій справі проходили ряд відомих представників української інтелігенції). 19 квітня 1930 засуджений до розстрілу, заміненого 10-річним ув'язненням. Відбував покарання у Хабаровському і Ярославському політізоляторі, з 1933 — в Соловецькому таборі особливого призначення, в 1936 додатково засуджений до трьох років позбавлення волі. 3 листопада 1937 розстріляний за вироком трійки УНКВС Ленінградської області.


Зобр:1шт.


Назва:Яловий Михайло Омелянович

-Знайдено: + Юлія́н Шпо́л (справжнє ім'я і прізвище Миха́йло Омеля́нович Ялови́й, *5 червня 1895, с. Дар-Надежда, Полтавська губернія — †3 листопада 1937, Сандармох) — український поет, прозаїк і драматург родом з Полтавщини. Належав до літературної організації «Гарт» і ВАПЛІТЕ (її перший президент), найближчий однодумець М. Хвильового.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Пізніше Ялового, Досвітнього та Хвильового виключили із ВАПЛІТЕ з метою збереження організації, але врешті-решт організаціє також мусила «добровільно» саморозпуститися. Михайла Ялового було заарештовано (точних відомостей немає) в другій половині квітня 1933 р. 31 травня 1933 р. його виключили з лав КП(б)У за контрреволюційну діяльність. Ялового було звинувачено в шпигунській діяльності, «шумськізьмі» та підготовці замаху на Павла Постишева й засуджено до 10 років виправно-трудових таборів. На засіданні особливої трійки УНКВД Ленінградської області справу було переглянуто повторно й за рішенням від 9 жовтня 1937 р. Ялового було засуджено до найвищої міри покарання — розстрілу. Вирок було виконано 3 листопада 1937 р. в Свірлазі ОДПУ, (м. Лодейне Поле), а за іншими даними — в урочищі Сандармох під Медвеж'єгорськом (Карелія). 19 червня 1957 р. вирок було скасовано за «відсутністю складу злочину».


Назва:Яворський Матвій Іванович

-Знайдено: + Матві́й Іва́нович Яво́рський (*15 листопада 1885, с. Корчмин Сокальського повіту — †3 листопада 1937, Сандармох, Карелія) — історик, політичний діяч, академік ВУАН.


Зобр:1шт.


Назва:Успенський собор (Київ)

-Знайдено: + |дата_зруйнування = 3 листопада 1941
Підзаголовок:==Історія==
Знайдено: + За однією версією, при відступі радянських військ із Києва 16-17 вересня 1941 року собор було таємно заміновано саперною командою спеціального призначення 18-ї дивізії НКВС у рамках ведення війни тактикою «спаленої землі», а 3 листопада — підірвано. Деякі сучасні публіцисти помилково приписують організацію вибуху диверсійній групі Івана Кудрі[7][8][9].


Зобр:4шт.


Назва:Фальківський Дмитро Никанорович

-Знайдено: + Дмитро́ Никано́рович Фалькі́вський (справжнє прізвище Левчук; * 3 листопада 1898, село Великі Лепеси (зараз у міській смузі міста Кобрина, Берестейщина) — † 16 грудня 1934, Київ) — український поет, прозаїк, перекладач, сценарист.


Назва:Ємець Василь Костьович

Підзаголовок:=== Київ ===
Знайдено: + У 1918 році за сприяння гетьмана Павла Скоропадського організував колектив з 8-ми бандуристів який називався Кобзарський хор. Цей колектив став основою Київської капели бандуристів. 3 листопада 1918 року в Києві в театрі Берґоньє (тепер театр ім. Лесі Українки) відбувся перший прилюдний концерт Кобзарського хору. Потім були виступи в Українському робітничому домі, Купецькому зібранні, «Молодому театрі» Леся Курбаса. В березні 1919 після концерту присвячено Т. Шевченкові на Шулявці Кобзарський хор ліквідувався і В. Ємець та інші учасники Кобзарського Хору покинули столицю.


Зобр:7шт.


Назва:Слісаренко Олекса Андрійович

-Знайдено: + Олекс́а Андрі́йович Слісаре́нко[10] (справжнє прізвище Сні́сар; *16 (28) березня 1891(18910328), х. Канівцевий (Щотоватської[11] волості Вовчанського повіту) — †3 листопада 1937 р., урочище Сандармох, Карелія) — український поет і прозаїк.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився на хуторі Канівцевому (Харківщина) в родині лимаря, Андрія Прокоповича Снісаря, вчився в Кучерівській сільськогосподарськії школі та Харківському рільничому училищі. Після закінчення з 1912 р. працював агрономом. Був учасником Першої світової війни, пройшов шлях від рядового до офіцера артилерії. 1918 р. самовільно залишив фронт і переїхав до Києва, З 1924 p. мешкав у Харкові, де був головним редактором видавничого відділу «Книгоспілки» і в 19281929 рр. співредактором журналу «Універсального журналу». Був громадським обвинувачем на процесі СВУ (березеньквітень 1930 р.). У квітні 1934 р. його заарештували органи ГПУ УРСР, у квітні 1935 р. військовий трибунал засудив його до 10 років позбавлення волі. Покарання відбував на Соловках. У жовтні 1937 р. окрема трійка Управління НКВД РРСФР по Ленінградській області переглянула справу Олекси Слісаренка й ухвалила застосувати до нього найвищу міру покарання. Розстріляний 3 листопада 1937 р.


Назва:Ролл Яків Володимирович

-Знайдено: + Я́ків Володи́мирович Ролл (21 жовтня (2 листопада) 1887(18871102), Луганськ — 3 листопада 1961) — ботанік і гідробіолог, член-кореспондент АН УРСР1939 року), заслужений діяч науки УРСР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 3 листопада 1961 року. Похований в Києві на Лук'янівському цвинтарі (ділянка №17).


Назва:Савченко Іван Григорович

-Знайдено: + Іва́н Григо́рович Са́вченко (2 березня 18623 листопада 1932) — український патолог, мікробіолог та імунолог родом з Полтавщини.


Назва:Саскатунська єпархія УГКЦ

-Знайдено: + | Заснована = 3 листопада 1956
-Знайдено: + Саскатунська єпархія (англ. Ukrainian Catholic Eparchy of Saskatoon) – єпархія Української Греко-Католицької Церкви у складі Вінніпезької митрополії. Єпархію засновано 3 листопада 1956- першим єпископом був Андрій (Роборецький) (1956 - 1982). З 2 травня 2008 єпархом є Браєн Байда.


Назва:Підмогильний Валер'ян Петрович

-Знайдено: + Валер'ян (Валеріян) Петро́вич Підмоги́льний (нар. 2 лютого 1901, с. Писарівка[12], тепер Дніпропетровська область (за іншими даними с. Чаплі під Катеринославом[13]) — пом. 3 листопада 1937, Сандармох, Карелія) — український письменник і перекладач, один з найвидатніших прозаїків українського «розстріляного відродження». Автор роману «Місто» (1928).
Підзаголовок:=== Загибель ===
Знайдено: + 3 листопада 1937 року до двадцятилітнього ювілею Жовтневої революції особлива трійка УНКВС винесла новий вирок: «Розстріляти», щоб звільнити місце для нових мучеників режиму. Разом із Валер'яном Підмогильним в урочищі Сандармох у Карелії було розстріляно більше 1000 в'язнів, серед них Микола Зеров, Валер'ян Поліщук, Григорій Епік, Лесь Курбас, Микола Куліш, Мирослав Ірчан, Юліан Шпол.


Зобр:1шт.


Назва:Лесь Курбас

-Знайдено: + Лесь Ку́рбас (повністю — Олександр-Зенон Степанович Курбас; нар. 25 лютого 1887, Самбір — пом. 3 листопада 1937, Сандармох) — український режисер, актор, теоретик театру, драматург, публіцист, перекладач. Народний артист УРСР (1925).
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Можливо, саме тому, що режисер не відступив, не поступився своїми переконаннями, його було наклепницьки обмовлено, звільнено з посади керівника «Березолю» і заарештовано у Москві, де він кілька місяців працював у Соломона Михайловича Михоелса в Московському державному єврейському театрі на Малій Бронній. Його було вислано на будівництво Біломорсько-Балтійського каналу на Медвежу Гору, потім його відправили на Соловки. 3 листопада 1937 року після повторного суду його було розстріляно в урочищі Сандармох, а 1957 року посмертно реабілітовано.


Зобр:3шт.


Назва:Медведько Олександр Іванович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 3 листопада 2010
-Знайдено: + Олександр Іванович Медведько (25 липня 1955, село Іскрівка) — Генеральний прокурор України з 3 листопада 2005 року до 26 квітня 2007 року та з 1 червня 2007 року до 3 листопада 2010 (поновлений на посаді Президентом Віктором Ющенком).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 3 листопада 2005 року народні депутати України 303 голосами затвердили на посаді Генпрокурора кандидатуру Олександра Медведька, представлену на цю посаду Президентом України.
Підзаголовок:== Примітки ==
Знайдено: +

Попередник: 10-й Генеральний прокурор України
1 червня 2007 - 3 листопада 2010
Наступник:
Шемчук Віктор Вікторович
Пшонка Віктор Павлович



Назва:Буковина

-Знайдено: +

Файл:BukovViche.jpg
Вступ австро-угорських військ у Чернівці 3 серпня 1917 р


-Знайдено: + 3 листопада 1918-го року у Чернівцях відбулось, організоване Українським Крайовим Комітетом Буковини, велелюдне (понад 10 тисяч учасників) Буковинське віче, що прийняло рішення про воз'єднання Північної Буковини із ЗУНР та подальшу злуку у соборну Україну. Віче також висловило протест проти спроб «Румунської національної ради Флондора» оголосити всю Буковину «румунською землею».
-Знайдено: + Дізнавшись про вторгнення на Буковину румунських військ, Аурел Ончул вирушив до Сучави з протестом проти окупації, де був інтернований і вивезений в Ясси зі забороною повертатись на Буковину. 13 листопада 1918-го року Ґеорґе Ґрігоровіч у своєму виступі на засіданні «Румунської Національної Ради» розкритикував зовнішню політику уряду королівської Румунії, якому бракувало такту і здогадливості, бо потрібно було шукати «порозуміння з нашими сусідами українцями, котрі разом з росіянами будуть і в майбутньому наймогутнішими і найнебезпечнішими сусідами», порозуміння з якими хотіли досягнути румунські депутати з Відня. Після цього Ґеорґе Ґрігоровіч перейшов до інших пунктів програми, висловивши переконання в абсолютній необхідності значної виборчої реформи з пропорційним голосуванням, аграрної, соціальної і санітарної реформ, закінчивши словами: «Зрозумійте часи, в які ми живемо. В наші двері стукає новий час. Відчиняйте йому двері, щоб вони не розвалилися». У майбутньому (з 1919-го року) Ґеорґе Ґрігоровіч впродовж кількох років був депутатом і сенатором румунського парламенту від соціал-демократичної партії.


Зобр:38шт.


Назва:Рігельман Олександр Іванович

-Знайдено: + Рігельман Олександр Іванович (*1720 — †23 жовтня (3 листопада) 1789) — історик України, військовий інженер з німецького шляхетського роду, генерал-майор російської армії (з 1771). Дід українського історика Миколи Рігельмана.


Зобр:1шт.


Назва:Вишгород

-Знайдено: + Восени 1943 року в район Вишгорода і Лютежа вийшли передові частини 1-го Українського фронту. 26 вересня 1943 року вони захопили плацдарм на правому березі Дніпра і вели жорстокі бої за його розширення. 19 жовтня 1943 року частини Червоної Армії визволили Вишгород,[14] а 3 листопада розпочалася Київська наступальна операція. Як символ жахів тієї війни майже до кінця сторіччя стояла напівзруйнованою церква Бориса і Гліба, коли вкотре Вишгород став плацдармом для штурму Києва. На честь старшини Никифора Шолуденка, чий танк першим увійшов у Київ, згодом було названо одну з головних вулиць міста.[15]


Зобр:8шт.


Назва:Сен-Жерменський мирний договір 1919

-Знайдено: + * Ігноруючи рішучу вимогу Буковинського народного віча у Чернівцях 3 листопада 1918 року про приєднання української частини Буковини до складу єдиної Української держави, її передали Румунії (ст. 59 Договору);


Зобр:1шт.


Назва:Конституційний Суд України

-Знайдено: + |3 листопада 2011 року
-Знайдено: + |23 листопада 2004 року


Зобр:4шт.


Назва:Вороний Марко Миколайович

-Знайдено: + Ворони́й Марко́ Микола́йович (*5 (18) березня 1904(19040318), Чернігів — †3 листопада 1937, ур.Сандармох, Карелія) — український поет, перекладач, дитячий поет.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився в сім'ї відомого українського поета Миколи Вороного й Віри Вербицької-Антіох, доньки поета Миколи Вербицького. Навчався в Чернігівській гімназії. 1918 року записався добровольцем в армію Денікіна, але був неповнолітнім і його не взяли. Якийсь час жив у Катеринодарі. 1920 року повернувся в Україну, працював вантажником. Після повернення батька з Польщі разом із ним жив у Харкові, потім у Києві. Навчався на режисерському факультеті Київського музично-драматичного інституту ім. Лисенка. З 1928 року працював на кіностудії, перекладав титри фільмів з російської мови на українську. Восени 1933 року перебрався до Москви, працював у журналі «Наши достижения», подорожував по всьому Союзу. 1934 року, коли заарештували Миколу Вороного, Марко повернувся в Україну, разом із батьком вимагав в інстанціях переглянути справу. У цей час безробітний. 19 березня 1935 року, в день його народження, Марка Вороного заарештували. Військовий трибунал Київського військового округу на закритому судовому засіданні 1-4 лютого 1936 року засудив Марка Миколайовича Вороного до 8 років виправно-трудових таборів. Покарання відбував у місті Кем, потім на Соловках. Особливою трійкою управління НКВС Ленінградської області 9 жовтня 1937 року поета засуджено до розстрілу. Вирок виконано 3 листопада 1937 року.


Назва:Збройні сили України

-Знайдено: + * 3 листопада — День ракетних військ і артилерії
-Знайдено: + * 3 листопада — День інженерних військ


Зобр:13шт.


Назва:Филипович Павло Петрович

-Знайдено: + Павло́ Петро́вич Филипо́вич (нар.2 вересня 1891, Кайтанівка — пом.3 листопада 1937, ур. Сандармох, Карелія) — український поет і літературознавець, діяч українського національного відродження 1920-1930-тих років. Також перекладач з французької та латинської мов, педагог.


Назва:Мілла Йовович

-Знайдено: + Вийшла заміж у 1993 році за партнера по фільму «Під кайфом у сум'ятті» — Джейсона Лондона, проте шлюб довго не витримав. Одружилася вдруге з Люком Бессоном, старшим на 17 років, у Лас-Вегасі — він вважав її своєю музою. Знана тим, що під час одруження молодята стрибали з парашутом з літака, проте розлучилися в 1999 році. Її наречений режисер Пол Андерсон, від кого народила дочку, Евер Габо Андерсон 3 листопада 2007. Проживає в Лос-Анджелесі та у Нью-Йорку і Парижі[16][17][недоступне посилання].


Назва:Роздобудько Ірен Віталіївна

-Знайдено: + Іре́н Роздобу́дько (нар.3 листопада 1962, Донецьк) — українська журналістка, письменниця, поетеса.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 3 листопада 1962 року у Донецьку. Закінчила факультет журналістики Київського Національного Університету.


Назва:Генеральний секретаріат УЦР—УНР

Підзаголовок:== Опис ==
Знайдено: + 21 жовтня (3 листопада) — на засіданні ГС обговорювали питання про поїздку до Петрограда В.Винниченка, генеральних секретарів І.Стешенка й О.Зарубіна для переговорів з Тимчасовим урядом у справі політичного становища в Україні. Несподівану розв'язку цього питання створив більшовицький переворот у Петрограді 25 жовтня (7 листопада) 1917 р.


Зобр:1шт.


Назва:Буковинський курінь

-Знайдено: + 3 листопада 1918 Буковинське Віче у Чернівцях одностайно висловилося за приєднання Північної Буковини до Української Держави, а вже 6 листопада представники Української Національної Ради перебрали в Чернівцях владу від останнього австрійського намісника Буковини графа Ерцдорфа. Над державними установами столиці краю замайоріли синьо-жовті прапори, а буковинські українці вперше за багато століть відчули себе господарями на рідній землі.


Зобр:1шт.


Назва:Дідушок Василь Федорович

-Знайдено: + Васи́ль Дідушо́к (*27 серпня 1889, с. Княже, Золочівський район, Львівська область — 3 листопада 1937, урочище Сандармох, поблизу Медвежогорська, Карелія, Російська Федерація) — сотник УСС, полковник Армії УНР, начальник штабу Корпусу Січових Стрільців у Києві. Жертва сталінського терору.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 2 вересня 1933 р. засуджений Колегією ОГПУ СРСР до страти (ст.. 58-6 КК РСФРР), яку замінили на 10 років виправно-трудових таборів (ВТТ). Покарання відбував на Соловках, але через 4 роки, Особливою трійкою УНКВС ЛО 9 жовтня 1937 р. засуджений до найвищої кари. Страчений разом із братами Петром і Володимиром та групою діячів української культури в урочищі Сандормох поблизу Медвежогорська в Карелії 3 листопада 1937.


Назва:Курськ

-Знайдено: + На початку Німецько-радянської війни Курськ обороняла не тільки Червона армія, але і народне ополчення. На початку листопада німецькі війська підступили до міста; у ніч на 3 листопада Курськ був зданий німецьким військам. Місто сильно постраждало під час німецької окупації, що тривала до 8 лютого 1943, коли місто звільнила 60-а армія під командуванням генерала І. Черняховського; під час окупації близько трьох тисяч жителів міста було розстріляно, майже десять тисяч — погнано до Німеччини. Відновлення підприємств міста почалося вже в лютому 1944; тоді ж відродилося і культурне життя міста — 19 лютого відкрився кінотеатр, 27 лютого — драматичний театр. До 1950 міське господарство було повністю відновлене.


Зобр:7шт.


Назва:Підгаєцький Володимир Якович

-Знайдено: + Володи́мир Я́кович Підгає́цький (нар. 24 липня 1889, Кам'янець-Подільський — розстріляно 3 листопада 1937, урочище Сандармох в Карелії) — український учений-гігієніст. Професор. Батько доктора технічних наук Володимира Підгаєцького.


Назва:Атаманюк Василь Іванович

-Знайдено: + Васи́ль Іва́нович Атаманю́к (*14 березня 1897, містечко Яблунів, нині смт Косівського району Івано-Франківської області — † 3 листопада 1937, Сандармох[18]) — український письменник (поет, перекладач, літературознавець), політичний діяч. Псевдонім — Василь Яблуненко. Жертва Сталінського терору.
-Знайдено: + Прохання про помилування надіслав і до Йосифа Сталіна (19 травня 1937) та Андрія Вишинського (29 травня 1937). Проте вони не полегшили його долі. Навпаки, Особлива трійка НКВС 9 жовтня 1937 винесла йому новий вирок: «Атаманюка-Яблуненка Василя Івановича розстріляти».[19] Розстріляний в Карельської АРСР (Сандармох) 3 листопада 1937.[18]


Назва:Квітка Климент Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 3 листопада 1917 р. — товариш (заступник) генерального секретаря судових справ Української Центральної Ради. 31 березня 1918 року призначений на посаду товариша (заступника) міністера юстиції УНР.


Зобр:3шт.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + |23 листопада 1983
Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + | 3 листопада 1942


Зобр:39шт.


Назва:Абрамович Абрам Григорович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + «За мужність і героїзм, проявлені при виконанні військового та інтернаціонального обов'язку», 3 листопада 1937 лейтенанту Абрамовичу посмертно надано звання Героя Радянського Союзу. Після затвердження знаку особливої відзнаки його доньці було вручено медаль «Золота Зірка» № 48.


Назва:Битва за Дніпро

Підзаголовок:== Битва ==
Знайдено: + 1 — 3 листопада почалась Київська наступальна операція. Війська 1-го Українського фронту раптовим ударом з Лютізького плацдарму зламали оборону ворога і після запеклих боїв 6 листопада звільнили столицю УРСР — Київ. До 15 листопада плацдарм в районі Києва був розширений до 400 км по фронту і до 150 км углиб.


Зобр:1шт.


Назва:Прокуратура України

-Знайдено: + |з 1 червня 2007 — 3 листопада 2010


Зобр:3шт.


Назва:Герман Ганна Миколаївна

-Знайдено: + | початок2 = 23 листопада 2007
-Знайдено: + | кінець3 = 23 листопада 2007
Підзаголовок:== Родина ==
Знайдено: + * Мати — Ганущак (за іншим джерелом — Кафман[20]) Катерина Григорівна (3 листопада 19363 червня 2013), працівник культури. За твердженням односельчанки матері Єви Дяків, надрукованим в інтернет-версії газети «Експрес», Ганну Герман «мати все життя кликала Галею».[21]


Назва:Зарицька Катерина Миронівна

-Знайдено: + Катерина Миронівна Зарицька (нар. 3 листопада 1914; Коломия, Королівство Галичини та Володимирії, Австро-Угорщина — пом. 29 серпня 1986; Волочиськ, Хмельницька область, УРСР, СРСР) — член ОУН, зв’язкова Романа Шухевича, організатор і керівник Українського Червоного Хреста, дружина Михайла Сороки, донька видатного математика Мирона Зарицького.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народилася 3 листопада 1914 в Коломиї.


Зобр:1шт.


Назва:УНА-УНСО

-Знайдено: + 34 листопада 1990 року в Києві відбувся установчий з'їзд Української Націоналістичної Спілки (УНС). Пізніше 11 січня 1991 року загони УНС на чолі з Юрієм Тимою охороняли литовський парламент під час подій у Вільнюсі. 30 червня 1991 року дві сотні членів УНС провели смолоскипну ходу на згадку про день проголошення у Львові незалежності України.
-Знайдено: +

Ліві лапки Народний суд Печерського району Києва пропонує вам виконати в добровільному порядку до 23 листопада 1992 р. постанову прокурора Печерського району від 4 вересня 1992 р. про виселення з дому № 4-а по вулиці Старонаводницькій без пред'явлення іншого житла. У випадку невиконання примусове виселення відбудеться 24 листопада 1992 р. о 10 годині. Ваша відсутність не буде вважатись перепоною для виконання постанови. Праві лапки



Зобр:4шт.


Назва:З'їзд суддів України

Підзаголовок:===Дати===
Знайдено: + | VII || 2 — 3 листопада 2005 року
Підзаголовок:===Дати===
Знайдено: + | IX || 13 — 14 листопада 2008 року


Назва:Калюта Вілен Олександрович

-Знайдено: + Вілен Олександрович Калюта  (*22 жовтня 1930, Гуляйполе — †3 листопада 1999, Київ) — український, радянський кінооператор, член-кореспондент Академії мистецтв України1997 року), член Спілки кінематографістів України, президент Гільдії кінооператорів України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер в Києві 3 листопада 1999 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 49а).


Зобр:1шт.


Назва:Бядуля Змітрок

-Знайдено: + Бядуля Змітрок (справжнє прізвище Плавник Самуїл Юхимович) — (*23 квітня 1886 — †3 листопада 1941) — білоруський письменник і перекладач.


Назва:Черномирдін Віктор Степанович

-Знайдено: + Ві́ктор Степа́нович Черноми́рдін (рос. Ви́ктор Степа́нович Черномы́рдин) (нар. 9 квітня 1938, Чорний Отрог — пом. 3 листопада 2010, Москва) — російський державний діяч, прем'єр-міністр Росії (19921998). Надзвичайний і повноважний посол Російської Федерації в Україні від 2001 до 2009.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 3 листопада 2010 року о 4 ранку вдома в Москві. До останнього моменту він перебував у свідомості.


Зобр:1шт.


Назва:Романів Олег Миколайович

-Знайдено: + Оле́г Микола́йович Рома́нів (*21 березня 1928, Сокаль  — †3 листопада 2005) — професор, член-кореспондент НАН України, заслужений діяч науки і техніки України, відомий український учений у галузі механіки матеріалів, організатор науки, ініціатор відродження і довголітній Голова Наукового товариства ім. Шевченка (НТШ) в Україні, Генеральний Секретар Світової Ради НТШ.


Зобр:1шт.


Назва:Смирнова Тамара Михайлівна

-Знайдено: + | 5453 Zakharchenya || 3 листопада 1975
-Знайдено: + | 6844 Шпак || 3 листопада 1975


Назва:Інокентій (Лотоцький)

-Знайдено: + |Дата народження=3 листопада 1915 р.
-Знайдено: + Іноке́нтій Іларіо́н Лото́цький (*3 листопада 1915 р., с. Старі Петликівці — †4 липня 2013, Чикаго, США) — єпископ Чиказький Української Греко-Католицької Церкви (19801993), василіянин.
-Знайдено: + Іларіон Лотоцький народився 3 листопада 1915 року в Старих Петликівцях, нині Бучацького району Тернопільської області. Після закінчення народної школи в рідному селі перейшов до гімназії отців Василіян у Бучачі, яку закінчив 1932 року. Того ж року вступив на новіціат отців Василіян у Крехові, де прийняв чернече ім'я Інокентій, а по його закінченні, 1934 р., склав там перші обіти й виїхав на гуманістичні студії до Лаврова біля Старого Самбора. У 19361937 роках студіював у Добромилі риторику, а в 19371939 рр. — у Кристинополі (нині Червоноград) філософію. Урочисті довічні обіти склав 8 серпня 1937 р. в Добромилі.


Назва:Вінніпезька митрополія УГКЦ

-Знайдено: + 3 листопада 1956 — підвищено до Вінніпезької архієпархії і з усіх канадських єпархій УГКЦ утворено Вінніпезьку митрополію з митрополитом Максимом Германюком (1956 — 1992).


Назва:Блюмкін Яків Григорович

-Знайдено: + Сі́мха-Я́нкев Ге́ршев Блю́мкін (також Блюмкін Яків Григорович; *1898, Одеса — †3 листопада 1929, Москва) — один із керівників органів державної безпеки комуністичної Росії і міжнародного комунізму.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1929 повернувся до СРСР, де передав пакунок К. Б. Радеку. Радек не відкривши пакету, подзвонив Г. Г. Ягоді. Блюмкін був арештований. 3 листопада 1929 р. колегія ОГПУ ухвалила розстріляти його «за повторну зраду справі пролетарської революції і радянської влади і за зраду революційній чекістській армії». Розстріляний.


Зобр:1шт.


Назва:Бугаєць Анатолій Олександрович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» II ст. (3 листопада 2000) — за високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняного машинобудування[22]
-Знайдено: + nreg=1201/2000 Указ Президента України № 1201/2000 від 3 листопада 2000 року «Про нагородження орденом „За заслуги“»]</ref>


Назва:Чудновський Віталій Олегович

-Знайдено: + | початок2 = 23 листопада 2007
Підзаголовок:==== Результат ====
Знайдено: + 3 листопада о 2:45 суд прийняв рішення задовольнити позов Олександра Марченка лише частково: у частині про ненадання копій протоколів членам ОВК. Неспівпадіння результатів голосування у протоколах ДВК та підсумкових протоколах, які ОВК надала ЦВК,[23] було повністю проігнороване.[24]Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>
-Знайдено: + Народний депутат України 6-го скликання з 23 листопада 2007 від «Блоку Юлії Тимошенко», № 83 в списку. На час виборів: тимчасово не працював, член партії ВО «Батьківщина». Член фракції «Блок Юлії Тимошенко» (з 23 листопада 2007). Член Комітету з питань транспорту і зв'язку (з 26 грудня 2007).


Зобр:1шт.


Назва:Мільчев Микола Миколайович

-Знайдено: + Микола Миколайович Мільчев (нар. 3 листопада 1967, Київ) — український спортсмен (стрілецький спорт), олімпійський чемпіон. Заслужений майстер спорту України. Головний тренер України зі стендової стрільби.


Назва:Кальченко Валерій Михайлович

-Знайдено: + | початок2 = 23 листопада 2007
-Знайдено: + * 8 лютого 1999 — 3 листопада 1999 — голова Кіровоградської обласної державної адміністрації.
-Знайдено: + Народний депутат України 6-го скликання з 23 листопада 2007 до 12 грудня 2012 від «Блоку Юлії Тимошенко», № 28 в списку. На час виборів: пенсіонер, член партії ВО «Батьківщина». Член фракції «Блок Юлії Тимошенко» (з листопада 2007). Голова підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (з грудня 2007).


Зобр:1шт.


Назва:Синиця Артем Миколайович

-Знайдено: + Народився 3 листопада 1975 (м.Чернігів); дружина Ганна Олександрівна (1979).


Назва:Керстенці

-Знайдено: + | перша згадка = 3 листопада 1433


Назва:Мирослав Ірчан

-Знайдено: + Миросла́в Ірча́н (справжнє ім'я Андрі́й Дми́трович Баб'ю́к; * 14 липня 1897, село П'ядики Коломийського повіту, нині Коломийського району Івано-Франківської області — † 3 листопада 1937, урочище Сандормох) — український поет, прозаїк, публіцист, драматург, перекладач, літературознавець, журналіст, історик, видавець.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 9 жовтня 1937 року судова «трійка» УНКВС Ленінградської області переглянула справу і повторно засудила Ірчана до розстрілу. Вирок виконано 3 листопада 1937 року.


Зобр:1шт.


Назва:Вікул Сергій Павлович

-Знайдено: + Сергі́й Па́влович Ві́кул (* 25 жовтня 1890, Вінниця — † 3 листопада 1937, Сандармох) — український громадський і політичний діяч, журналіст. Член Української Центральної Ради. Син священика і краєзнавця Павла Вікула. Брат хіміка Миколи Вікула. Дядько балерини Оксани Вікул.


Назва:Горинь Михайло Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 3 листопада 1981 р. був удруге заарештуваний. Попри оголошене ним голодування та пов'язаний із цим серцевий напад, 25 червня 1982 р. був засуджений на 10 років позбавлення волі в таборах особливо суворого режиму та 5 років заслання. Покарання відбував у таборі особливо суворого режиму ВС-389/36 у селі Кучино Чусовського району Пермської області. Через велику кількість захворюваннь (запалення нирок, гіпертонія, аритмія, інфаркт міокарда) 28 листопада 1986 р. М.Гориня етаповали до Львова, де його наздогнав другий інфаркт. Через це потрапив до лікарні, після виходу з якої знову був змушений їхати на Урал. 2 липня 1987 р. був помилуваний.


Зобр:2шт.


Назва:Удовиченки

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 3 листопада 2008 року у селі сталася трагедія — 2-ох людей засипало піском на піщаному кар'єрі. Інцидент стався під час завантаження піску на причеп трактора, коли обвалився верхній шар ґрунту завтовшки понад два метри.[25]


Назва:Дятлів Петро Юрійович

-Знайдено: + Петро Юрійович Дятлов (або Дятлів, як він писав у автобіографії та підписувався в документах; *13 лютого 1883, м. Стародуб, Чернігівська губернія — †3 листопада 1937, ур.Сандармох, Республіка Карелія) — український політичний діяч, революціонер, перекладач, редактор і публіцист.
-Знайдено: + Особливою трійкою НКВС 9 жовтня 1937 засуджений до вищої міри покарання. Розстріляний в урочищі Сандармох у числі 265 українських політичних в'язнів 3 листопада 1937 року.


Назва:Нижанковичі

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Після Польської кампанії 1939 р. Нижанковичі опинились у частині Польщі, окупованій СРСР. Від 4 грудня 1939 року перебували у складі УРСР, в Дрогобицькій області. Після нападу Німеччини на СРСР місто перебувало під німецькою окупацією. Від 3 листопада 1941 р. Нижанковичі у складі Перемишльського повіту Краківського дистрикту Генеральної губернії. Після захоплення міста німці створили в ньому гетто для єврейського населення, яке ліквідували в кінці липня й на початку серпня 1942 р. Між 27 липня і 3 серпня 1942 р. німці вивезли нижанковицьких євреїв до Перемишля і Добромиля. Восени євреї, котрі походили з Нижанковичів, були звідти вивезені до табору смерті в Белжцю. 31 липня 1944 р. місто зайняли радянські війська. Після II Світової війни Нижанковичі знову в складі Української Радянської Соціалістичної Республіки — спочатку в Дрогобицькій області, пізніше у Львівській. У 1945-1959 рр були центром Нижанковицького району. З початку 1960-х років тут існував залізничний пункт перетину кордону для поїздів траси Перемишль — Загуж через СРСР. Після розпаду СРСР з 1991 р. Нижанковичі перебувають у складі України.


Зобр:4шт.


Назва:Іларіон (Шукало)

-Знайдено: + | титул =Митрополит Донецький і Маріупольський
до 13 листопада 2000 — архієпископ
-Знайдено: + | титул_3 =Архієпископ Херсонський і Таврійський
до 23 листопада 1995 — єпископ
-Знайдено: + | тезоіменитство =3 листопада
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 23 листопада 1986 року призначений настоятелем Церкви святого Миколая в Ровеньках. 1987 року зарахований до Московської духовної академії, яку закінчив у 1991 році. У 1988 році призначений настоятелем Миколаївського собору Старобільська і благочинним Старобільського округу, членом Єпархіальної ради.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 23 листопада 1995 року був возведений у сан архієпископа.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 23 листопада 2000 року зведений у сан митрополита.


Назва:Список міністрів оборони України

-Знайдено: + |3 листопада 1921 - 14 листопада 1921
-Знайдено: + |11 березня 1944 - 13 листопада 1945
-Знайдено: + |4 серпня 200623 листопада 2007
-Знайдено: + |23 листопада 200718 грудня 2007


Зобр:35шт.


Назва:Курилик Вільям

-Знайдено: + Ві́льям Кури́лик (Курилик Василь Дмитрович) (*3 березня 1927, Вітфорд, Альберта, Канада — †3 листопада 1977, Канада) — українсько-канадський художник і письменник (Канада).
-Знайдено: + Закінчив Манітобський університет зі ступенем бакалавра (1949). Щоб учитися, заробляв миттям машин, працював дроворубом. Навчався в інституті Аленде в Мехіко, потім у Лондоні. Пішки пройшов шлях від Віфлеєма до Єрусалима. У 1960 р. повернувся у Канаду, поселився у м. Торонто. Перша виставка його картин відбулася у 1960 р. у галереї Айзака. Намалював понад 7 тис. картин. У 1970 і 1977 відвідав Україну. Помер 3 листопада 1977 р. у м. Торонто.


Назва:Павлушков Микола Петрович

-Знайдено: + id=42919 Документи про підготовку й проведення судового процесу над членами Спілки визволення України]</ref> — †3 листопада 1937, урочище Сандармох) — студент Київського інституту народної освіти, племінник Сергія Єфремова, ключовий фігурант «процесу СВУ».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Відбував ув'язнення у Соловецькому таборі особливого призначення (СЛОН)[26]. 3 листопада 1937 р. в урочищі Сандармох розстріляний капітаном держбезпеки Михайлом Матвєєвим, який напередодні 20-ліття Жовтневої революції наприкінці жовтня — на початку листопада 1937 р. власноручно виконав смертні вироки 1111 в'язням.


Назва:Нік Голоняк

-Знайдено: + Нік (Микола) Голоня́к (англ. Nick Holonyak Jr.; *3 листопада 1928) — американський фізик і винахідник, якого називають «батько світлодіодів». Йому належить винахід першого напівпровідниковго світлодіоду, що працює у видимому діапазоні. Йому також належить патент на той лазерний свідлодіод, що працює у кожному CD чи DVD приводі, і ще більше 30 важливих патентів.


Назва:День інженерних військ

-Знайдено: + Де́нь інжене́рних ві́йськ — свято України. Відзначається щорічно 3 листопада.


Назва:Епік Григорій Данилович

-Знайдено: + Григорій Данилович Епік (17 січня 1901, с. Кам'янка[27] Катеринославської губернії, — 3 листопада 1937, Сандармох, Карелія),  — український письменник, перекладач і публіцист.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У жовтні 1937 року справу Г. Епіка, як і інших українських письменників і митців, несподівано переглянула трійка УНКВС Ленінградської області й винесла новий вирок — розстріл. Вирок був виконаний 3 листопада того ж року в Сандармоху.


Зобр:2шт.


Назва:Козоріс Михайло Кирович

-Знайдено: + Михайло Кирович Козоріс (* 2 березня 1882, м. Калуш — † 3 листопада 1937, Соловки) — український прозаїк, поет, байкар, публіцист.


Зобр:1шт.


Назва:Панцерник «Князь Потьомкін-Таврійський»

-Знайдено: + 3 листопада 1904 року в казармах Чорноморської флотської дивізії стався перший масовий виступ матросів проти репресій, що їх проводив командувач флоту контр-адмірал Г.Чухнін.


Зобр:3шт.


Назва:Добржанська Любов Іванівна

-Знайдено: + Любо́в Іва́нівна Добржа́нська (* 24 грудня (6 січня) 1908, Київ — † 3 листопада 1980, Москва) — російська та радянська акторка. Народна артистка СРСР (1965). Лауреат Сталінської премії (1950).


Назва:Ігнатуша Олександр Федорович

-Знайдено: + Народився 3 листопада 1955р. в Києві. Закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1976) й Вищі курси Держкіно СРСР (1984) у Москві.


Назва:Список міністрів освіти і науки України

-Знайдено: + |22 лютого 1933 — 3 листопада 1937


Зобр:25шт.


Назва:Нестеренко Олексій Олексійович

-Знайдено: + Олексій Олексійович Нестеренко (*20 лютого (4 березня) 1904(19040304), Пристань — †3 листопада 1997, Київ) — український економіст, доктор економічних наук, професор, член-кореспондент НАН України18 листопада 1958 року[28]).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 3 листопада 1997 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 33).


Зобр:1шт.


Назва:Іван Милошевич

-Знайдено: + Іван Милошевич (серб. Ivan Milošević; * 3 листопада 1984, Чачак, СФРЮ) — сербський футболіст, захисник львівських «Карпат».


Зобр:1шт.


Назва:Софроній (Дмитрук)

-Знайдено: + | титул = Митрополит Черкаський і Канівський
(до 24 вересня 2008архієпископ, до 3 листопада 2000єпископ)
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 3 листопада 2000 року зведений у сан архієпископа.


Назва:Іларіон Печерський

-Знайдено: + — бл. 1066 р., Київ) — православний святий, чернець Печерського монастиря. Преподобний Руської церкви. Пам'ять 10 вересня і 3 листопада.


Зобр:1шт.


Назва:Жолдак Андрій Валерійович

-Знайдено: + Андрій Валерійович Жолдак (нар. 3 листопада 1962 року) — театральний режисер, заслужений діяч мистецтв України. Проживає у Німеччині.


Назва:Ніка (стадіон)

Підзаголовок:== Матчі ==
Знайдено: + | 3 листопада 2002


Зобр:2шт.


Назва:Міліянчук Василь Степанович

-Знайдено: + Василь Степанович Міліянчук (* 10 січня 1905 с. Добровідка Коломийського району — † 3 листопада 1958 Львів) — український фізик-теоретик, доктор фізико-математичних наук, професор ЛДУ імені Івана Франка. Дійсний член НТШ.


Назва:Стоцький Омелян Олександрович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Диплом першовідкривача східницьких мінеральних вод Міністерство геології СРСР видало Омелянові Стоцькому 3 листопада 1977 року.


Назва:Ломко Олександр Сергійович

-Знайдено: + Олександр Сергійович Ломко (нар. 3 листопада 1984, Борзна) — український футболіст, захисник футбольного клубу «Сталь» (Дніпродзержинськ), учасник студентських футбольних змагань у складі МАУП.


Назва:Крицький Павло Митрофанович

-Знайдено: + Крицький Павло Митрофанович (*3 листопада 1868, с. Мала Дівиця — †після 1924, Львів) — полковник Армії УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Історія Підгайців (хронологія)

-Знайдено: + * 3 листопада 1918 — мітинг у Підгайцях із пагоди проголошення ЗУНРу;


Назва:Александр Кароль Гроза

-Знайдено: + Алекса́ндр Ка́роль Гро́за (пол. Aleksander Groza; нар. 30 червня 1807, с. Закриниччя, нині Оратівський район, Вінницька область — † 3 листопада 1875, с. Халаїмгородок, нині с. Городківка, Андрушівський район, Житомирська область) — українсько-польський поет епохи романтизму, ще менш відомий як художник. Представник «української школи» в польській літературі. Молодший брат письменника Сильвестра Венжика Грози.


Зобр:1шт.


Назва:Бондаренко Максим Васильович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 3 листопада 2009


Назва:Галичанка-Динамо-ТНЕУ

Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + |align=center| 3 || Україна Україна||Галина Щур || 3 листопада 1989||align=center| || нападаюча
Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + |align=center| 10 || Україна Україна||Олександра Биценко || 23 листопада 1995||align=center| || центральна блокуюча


Зобр:1шт.


Назва:Кондратенко Олександр Андрійович

-Знайдено: + Народ. 23 травня 1924 р. у с. Великий Самбір Сумської обл. в селянській родині. Помер 3 листопада 1984 р. у Києві. Учасник Німецько-радянської війни. Закінчив філологічний факультет Конотопського державного учительського інституту (1945) та театрознавчий факультет Київського державного інституту театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого (1951).


Назва:Хмельницький академічний обласний театр ляльок

-Знайдено: + Відкривали театр з великим ентузіазмом. Перші актори — Е. і Є. Ткаченки, О. Колчинська, В. Андрієнко з допомогою художника А. Цуканова наполегливо працювали над першою виставою «Повсталі джунглі», прем'єра якої відбулася 3 листопада 1970 року з великим успіхом. Для другої вистави, якою відкривалася друга творча група (дует артисток Л. і Г. П'ясецьких та нині заслужена артистка України Л. Янчишина), була обрана п'єса польського автора З. Поправського «Котик-Вуркотик».
-Знайдено: + ] // «Є» № 47 (390) за 23 листопада 2009 року


Зобр:1шт.


Назва:Суммовська Елеонора Янівна

-Знайдено: + Народ. 3 листопада 1938 р. в Києві в родині службовця. Закінчила філологічний факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (1979).


Назва:Анна Всеволодівна (Рюриковичі)

-Знайдено: + Анна Всеволодівна (Янка; * між 1046 і 1067 — † 7 жовтня 1110, за Іпатіївським літописом, або 3 листопада 1112 — за Лаврентіївським) — дочка великого князя Київського Всеволода Ярославича і дочки візантійського імператора Костянтина IX Мономаха[29].


Назва:Магдій Михайло Ількович

-Знайдено: + Магдій Михайло Ількович — (6 лютого 1906, с. Носів, нині Підгаєцького району Тернопільської області — 3 листопада 1983, м. Івано-Франківськ) — український музикант, фольклорист, самодіяльний композитор. Заслужений артист України (1956).


Назва:Гуменюк Василь Васильович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + 2 жовтня 2009 року Василь Гуменюк змінив прізвище на «Противсіх»[30], а 3 листопада подав документи до ЦВК для реєстрації кандидатом у Президенти України[31]. У ході кампанії Комітет виборців України висловив підозру, що члени комісій від Василя Противсіх раніше представляли Віктора Януковича, що може свідчити про його роль «технічного кандидата»Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>[32][33]


Зобр:3шт.


Назва:Лубченко Ігор Федорович

-Знайдено: + Лубченко́ І́гор Фе́дорович (3 листопада 1937 в місті Псков, Росія13 травня 2012, Київ, Україна) — Заслужений журналіст України, голова Національної спілки журналістів України (19972012).


Зобр:1шт.


Назва:Близнюк Ілля Владиславович

-Знайдено: + | дата-оновлення = 3 листопада 2010 року


Зобр:1шт.


Назва:Столбін Олексій Петрович

-Знайдено: + Столбін Олексій Петрович (народився 3 листопада 1922, Тьоткіне Глушківського району Курської області) — український письменник, прозаїк, член Національної спілки письменників України.


Назва:Симеон (Шостацький)

-Знайдено: + | дата народження = 3 листопада 1962
-Знайдено: + Його високопреосвященство Симео́н (в миру Шостацький Володимир Іванович; 3 листопада 1962) — архієрей Української православної церкви (Московського патріархату)[34] з 1996 року, митрополит Вінницький і Барський.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Володимир Іванович Шостацький народився 3 листопада 1962 року в селі Райківці Хмельницького району Хмельницької області в селянській родині.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1994 році став ризничним Києво-Печерської лаври і вступив до Київської духовної академії. 7 квітня 1995 року зведений у сан ігумена, 23 листопада — в сан архімандрита.


Назва:Барбар Аркадій Олексійович

-Знайдено: + Барбар Аркадій Олексійович (*1879, с. Попівщина, Роменський повіт, Полтавська губернія — †3 листопада 1937, ур. Сандармох, Карелія) — директор Департаменту охорони здоров'я УНР. Науковий співробітник НАН України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Закатований у спідній білизні, пострілом у потилицю коло ями в урочищі Сандармох. Злочин скоєно 3 листопада 1937 року спільником НКВД СССР Матвєєвим. Убивця не засуджений.


Назва:Орден святого рівноапостольного князя Володимира (УПЦ МП)

-Знайдено: + *Симеон (Шостацький) (3 листопада 2002)
-Знайдено: + * Ліфінцев Микола Панасович (3 листопада 2008)


Назва:Православ'я на Черкащині

-Знайдено: + *Ієронім (Екземплярський) (3 листопада 18853 червня 1890)
-Знайдено: + *Димитрій (Вербицький) (13 листопада 19101921, 1924 — квітень 1930)
-Знайдено: + *Нифонт (Сапожков) (січень 194718 листопада 1948) [35]
-Знайдено: + *Іларіон (Кочергін) (13 листопада 194922 липня 1950)


Зобр:8шт.


Назва:Собор Української православної церкви (Московського патріархату)

-Знайдено: + #Собор 1-3 листопада 1991 року


Назва:Цисельський Михайло Петрович -Знайдено: + Цисельський, Михайло Петрович (7 (20) травня 1909(19090520), село Стійкове Катеринопільського району Черкаської області, зараз Україна — 3 листопада 1989, Київ) — радянський офіцер, Майор авіації, Герой Радянського Союзу (6 березня 1945 р., за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецько-фашистськими загарбниками та проявлені при цьому мужність та героїзм).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З січня 1946 року Цисельський виконує обов'язки начальника бомбардировочної підготовки 13 пікіровочного авіаційного полку ВПС Червонопрапоного Балтійського флоту. Внаслідок багатьох поранень у Цисельського Михайла Петровича почали виявлятися проблеми зі слухом, тому він 12 лютого 1948 року переведений в запас у званні майора, далі — відставка. В 1948 році повернувся в рідне село Стійкове. З 1948 по 1955 роки працював у сусідньому селі Лисича Балка головою колгоспу ім. Петровського, після цього бригадиром на заводі «Червоний гумовик» в столиці України — місті-герої Києві. Помер 3 листопада 1989 року внаслідок важкої та тривалої хвороби. Похований на Корчуватському кладовищі в Києві.


Зобр:4шт.


Назва:Чеха (озеро)

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Сікорський Олексій Дико цивілізований світ однієї водойми // газ. «Панорама» за 3 листопада 2006 року (рос.)


Зобр:1шт.


Назва:Генеральні прокурори України

-Знайдено: + |1 червня 2007 — 3 листопада 2010


Зобр:15шт.


Назва:Історія Бердянська

-Знайдено: + 3 листопада 1827 року був оформлений акт про відмежування землі для причалу та міста (цей день вважається датою заснування міста). У цьому ж році на березі затоки була споруджена пристань, зросло невелике селище під назвою Кутур-Оглы, що поклало початок майбутньому місту.


Зобр:8шт.


Назва:Краєзнавство в Україні

-Знайдено: + З початком сталінських репресій більшість українських краєзнавців була безпідставно звинувачена у буржуазному націоналізмі й страчена або засуджена. Так, 3 листопада 1937 р. за вироком «трійки ГПУ» був розстріляний фундатор української географії і географічного краєзнавства Степан Рудницький, а за період 19301940-их років були знищені майже все краєзнавці.


Зобр:20шт.


Назва:Бадан-Яворенко Олександр Іванович

-Знайдено: + Бадан-Яворенко Олександр Іванович (*1 березня 1894, Вілька Мазовецька — 3 листопада 1937, спецкомбінат НКВД СССР в урочищі Сандармох) — український політичний діяч лівого спрямування. Журналіст, історик. Доктор права.


Зобр:1шт.


Назва:Надгробок князя Костянтина Острозького

-Знайдено: + |місцезнаходження= До 3 листопада 1941 року в
Упенському соборі Києво-Печерської лаври
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 3 листопада 1941 року під час відвідин Києво-Печерської лаври президентом Словаччини Йозефом Тисо, по-варварськи знищений разом з усім Успенським собором[36].


Зобр:3шт.


Назва:Фінінью Вінісіус Апаресіду

-Знайдено: + Вінісіус Апаресіду Перейра де Сантана Кампос (порт. Vinicius Aparecido Pereira de Santana Campos; *3 листопада 1983, Сан-Паулу), відоміший як Фінінью (порт. Fininho) — бразильський футболіст, захисник, грає за «Металіст» (Харків).


Зобр:1шт.


Назва:Битва за Київ (1943)

-Знайдено: + |date=3 листопада13 листопада 1943
-Знайдено: + Би́тва за Ки́їв (1943) — великомасштабна битва Червоної Армії та Вермахту 3-13 листопада 1943 року. В радянській військовій історії відома як Київська наступальна операція. З радянського боку в бою брали участь війська Першого українського фронту під командуванням генерала Ватутіна та Перша окрема чехословацька бригада. В ході операції Київ був відвойований радянськими солдатами.
-Знайдено: + Виходячи з цього, Ставка наказала Військовій раді 1-го Українського фронту перенести головний удар на Лютізький плацдарм, для чого за її вказівкою туди потай були перекинуті 3-я гвардійська танкова армія і артилерія резерву Головнокомандування. 1 листопада війська 40-ї і 27-ї армій перейшли в наступ з Букринського плацдарму, що відволікло резерви супротивника. 3 листопада після потужної артпідготовки (на напрямку головного удару було зосереджено понад 2 тис. гармат і мінометів калібром понад 76 мм та 500 установок реактивної артилерії) і ударів авіації 2-ї повітряної армії війська 38-ї армії та 5-го гвардійського танкового корпусу завдали головного удару з Лютізького плацдарму і прорвали оборону противника на глибину 5-12 км. Для розвитку наступу 4 листопада були введені в бій 3-я гвардійська танкова армія та 1-й гвардійський кавалерійський корпус. У складі радянських військ боролася 1-а Чехословацька окрема бригада (командир полковник Людвік Свобода).


Зобр:2шт.


Назва:Прусенко Євген Дмитрович

-Знайдено: + Прусенко Євген Дмитрович (3 листопада 1956, Горлівка) — український державний службовець, кандидат технічних наук (1985), професор (2003), Голова Державного агентства автомобільних доріг України (Укравтодор).


Назва:Лось Йосип Дмитрович

-Знайдено: + Йо́сип Дми́трович Лось (*3 листопада 1937 р., смт Нижанковичі, Львівська область) — професор, доктор політичних наук (1995, УВУ, Мюнхен, Німеччина), кандидат історичних наук, завідувач кафедри зарубіжної преси та інформації факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка, заслужений журналіст України.


Назва:Українсько-молдовські відносини

-Знайдено: + Окремою сторінкою відносин Української Народньої Республіки та Молдавської Демократичної Республіки були 19171918 р.р., коли, всупереч існуючому на той час розподілу населення та не зважаючи на рішення українських громад[37] (наприклад, Буковинського народного віча 3 листопада 1918 р. про возз'єднання Північної Буковини з УНР; Селянського з'їзду Аккерманського повіту Бессарабії 10 січня 1918 року про приєднання повіту до України; рішення земських зборів у березні-квітні 1918 р. п'яти з восьми повітів Бессарабії — Аккерманського, Бендерського, Ізмаїльського, Сороцького та Хотинського — про приєднання до України), вся територія Бессарабії, а також Північна Буковина були окуповані Румунією та включені до її складу (українці компактно проживали у Північній Буковині, Північній Бессарабії та в Південній Бессарабії або у Буджаку). До УНР хотіли приєднатися і болгари, які компактно проживали в Південній Бессарабії.
-Знайдено: + В українській історіографії детально розроблена також тема Буковинського народного віча 3 листопада 1918 р., яке вітчизняні дослідники В.Ботушанський, І.Буркут, С.Григоришин вважають найвищим піднесенням українського національного руху на Буковині. Зі свого боку, румунська історіографія (А.Порцену, Д.Преда, К.Продон) розглядає події 1918 р. як на Буковині, так і в Бессарабії переважно у контексті «Великого об'єднання Румунії».
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + * Ботушанський В. Участь українців Буковини у творенні української державності (1918—1920 рр.) // Народне віче Буковини. 1918—1993. Документи і матеріали обласної науково-практичної конференції, присвяченої 75-річчю Буковинського народного віча 3 листопада 1918 р. — Чернівці: Прут,1994. — С.41—62.
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + * Буркут І. Розпад Австро-Угорщини і формування нових держав Центральної та Східної Європи // Народне віче Буковини. 1918—1993. Документи і матеріали обласної науково-практичної конференції, присвяченої 75-річчю Буковинського народного віча 3 листопада 1918 р. — Чернівці: Прут, 1994.- С. 27-40.


Зобр:25шт.


Назва:Гаврилова Тетяна Андріївна

-Знайдено: + Тетяна Андріївна Гаврилова (3 листопада 1925 в с. Малая-Нізенцово Рильського району Курської області) — депутат Верховної Ради УРСР


Назва:Крушельницький Богдан Антонович

-Знайдено: + Крушельницький Богдан Антонович (*1906 — †3 листопада 1937, Сандармох, Карелія) — економіст, педагог. Брат Володимири Крушельницької, Івана Крушельницького,


Назва:Марфієвич Микола Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У творах Марфієвич розповідав про побачене на війні. Популярною стала його «Похідна пісня», написана на мотив «Марсельєзи», з якою 3 листопада 1918 року пройшли вулицями Чернівців учасники Буковинського віча. Згодом у рідному селі письменник організував відзначення ювілею Тараса Шевченка, але за свою промову зазнав переслідувань з боку румунської влади.


Назва:Займіться ділом, а не язиком!

-Знайдено: + * 3 листопада активісти ВГО «Не будь байдужим» здавали на макулатуру передвиборчу політичну агітацію. Студенти, викладачі вишів та журналісти зібрали на вулицях міста Дніпропетровська 34 кілограми агітаційного паперу Партії регіонів, литвинівців та комуністів в рамках акції «Займіться ділом, а не язиком!


Зобр:11шт.


Назва:Крылья

-Знайдено: + У 2007 році група випустила свій перший студійний демо-альбом під назвою Время пошло (рос. Час пішов). В процесі запису музиканти набули безцінного досвіду роботи на студії, а також підвищили свій технічний рівень завдяки співпраці із справжніми професіоналами своєї справи. В результаті демо-альбом Время пошло був вдало запущений в мережі Інтернет. Особливо широку інформацію він отримав після приміщення альбому на сайті Mastersland. Також 2007-й рік ознаменувався зміцненням складу, що існував на той момент, завдяки чому група вперше виступає на фестивалях міжнародного рівня, таких як байк-зліт «Гоблин-шоу 2007» і «Осінній рок-н-рол 2007» (останній як хедлайнери), які проходили в Одесі. Восени того ж року група починає свою співпрацю з творчим об'єднанням "Golden Horde Promotion", яка продовжується і до цього дня, і вперше під його керівництвом виступає в Одесі 3 листопада на "Classic Metal Party (Tribute to Iron Maiden)", спільно з провідними командами України.


Назва:Мельникова Ірина Миколаївна

-Знайдено: + Ірина Миколаївна Мельникова (*1918, м. Мена, Чернігівська область. — †3 листопада 2010, м. Київ) — український історик Словаччини та Чехії. Богемістка. Доктор історичних наук. Член-кореспондент НАН України.


Назва:Волошин Ростислав

-Знайдено: + Народився 3 листопада 1911 року у с. Озеряни Дубенського повіту (пізніше району) на Рівенщині у родині помічника начальника місцевої залізничної станції, полковника армії УНР Павла Волошина та Меланії Калістратовни Левчук.
-Знайдено: + Ростислав Березюк-Волошин народився в родині полковника армії УНР Павла Волошина та Меланії Калістратовни Левчук на ст. Озеряни, Дубнівського повіту 3 листопада 1911 року. Сім'я переїхала з Києва після поразки національно-визвольних змагань 1917–1920 років разом з майбутнім патріархом УАПЦ Мстиславом (Скрипником). Родина мала четверо дітей. Старша сестра Ія та син Юра померли в дитячому віці, а Оксана, член ОУН, загинула в околицях Дерманя, перебуваючи в підпіллі. Ростислав Волошин взяв шлюб з Ніною Левицькою, дочкою Гліба Левицького в 1935 році, яка училася в Рівненській гімназії разом з ним. Про родину Левицьких згадується з 1703 року, коли їх предки правили в парафії однієї з церков Луцька. Гліб Левицький був двоюрідним братом графа Модеста Рогуля-Левицького, лікаря та письменника, друга Лесі Українки.


Зобр:36шт.


Назва:Трилицький Павло Сілаунович

-Знайдено: + Трилицький (Триліський) Павло Сілаунович (3 листопада 1861 — † н/д, після 1920) — полковник Армії УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Долгополов Олександр Олександрович

-Знайдено: + Олександр — син відомого тенісиста Олександра Долгополова старшого, тому відомий як Олександр Долгополов молодший. Народився 3 листопада 1988 року у м. Києві. Він розпочав займатися тенісом у 3 роки, а в ATP турі виступає з 2006, в липні 2010 досяг 39 рядка в рейтингу ATP.


Назва:Остапенко Дмитро Іванович

-Знайдено: + Дмитро Іванович Остапенко (нар. 3 листопада 1946), український державний і культурний діяч. Міністр культури і мистецтв України (з 25 вересня 1995 по 4 серпня 1999 рр.), генеральний директор Національної філармонії України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 3 листопада 1946 року в селі Новачиха Хорольського району Полтавської області.


Назва:Кравчук Антоніна Михайлівна

-Знайдено: + logout=1</ref> (нар. 3 листопада 1935), дружина першого Президента України Леоніда Кравчука.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 3 листопада 1935 року в селі Вири Білопільського району Сумської області.


Зобр:1шт.


Назва:Український націоналізм

-Знайдено: +

Бійці УНА-УНСО 1997 р.

Іншою була доля радикальної фракції СНУМу. Вона оформлюється (3-4 листопада 1990 року) в нове організаційне тіло: Українську Націоналістичну Спілку. Того ж 1990-го року УНС згуртувавши довкола себе найрадикальніших членів націонал-демократичних партій та організацій утворює Українську Міжпартійну Асамблею, яка згодом реформується в Українську Національну Асамблею. У 1991 році як реакція на путч в СРСР на заклик УНА формуються перші підрозділи Української Народної Самооборони, що ставлять собі на меті збір зброї та формування воєнізованих підрозділів з метою збройної протидії ГКЧП. Хоча УНСО формально й не було структурною частиною УНА, проте діяло як воєнізоване крило партії. З поширенням право-радикальних ідей на Заході України та в Києві лави УНСО швидко поповнюються. УНСО бере участь у збройних конфліктах: у Придністров’ї (1992 р.) на боці придністровських сепаратистів, у грузино-абхазькому конфлікті (1993 р.) на боці Грузії, у Нагірному Карабасі, у Косово на стороні Сербії.



Зобр:18шт.


Назва:Буркинський Борис Володимирович

-Знайдено: + Буркинський Борис Володимирович (нар. 3 листопада 1942 року в м. Вознесенську) — український вчений-економіст, доктор економічних наук, професор, академік Національної академії наук України (2003), заслужений діяч науки і техніки України (1997), лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2003).


Назва:Кущ Олег Павлович

-Знайдено: + Оле́г Па́влович Кущ (22 жовтня (3 листопада) 1914, Олександрівськ, тепер Запоріжжя — 1 січня 1984, Львів) — український бібліограф. Укладач бібліографічних праць «Олександр Гаврилюк» (1957), «Осип Маковей» (1958), «Ольга Кобилянська» (1960), «Василь Стефаник» (1961) та ін. 1952 року брав безпосередню участь у знищенні мистецьких творів із колекції Львівського музею українського мистецтва[38].


Назва:Ляхов Володимир Афанасійович

-Знайдено: + 3 листопада екіпаж станції здійснив вихід у відкритий космос тривалістю 2 години 55 хвилин 3 секунди і закінчив встановлення додаткових панелей сонячних батарей.
-Знайдено: + 23 листопада екіпаж здійснив посадку на кораблі «Союз Т-9».
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Двічі Герой Радянського Союзу (Укази Президії Верховної Ради СРСР від 19 серпня 1979 року і 23 листопада 1983 року).


Назва:Грецька колегія святого Атанасія у Римі

-Знайдено: + Грецька Колегія св. Атанасія — навчальний заклад у Римі, заснований Папою Григорієм XIII 3 листопада 1576. Колегія була створена для студентів Східних Католицьких Церков. Більшість викладачів були італо-греки, католики. У цій колегії навчались провідні церковні достойники Української Греко-Католицької Церкви.


Зобр:1шт.


Назва:Воєводін Олексій Петрович

-Знайдено: + Олексій Петрович Воєво́дін — (3 листопада 1947, м. Дебальцеве) — український естетик, культуролог, доктор філософських наук, професор. Завідує кафедрою філософії культури та культурології Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля[39].
-Знайдено: + Народився 3 листопада 1947 в м. Дебальцеве Донецької обл.


Назва:Лубенський професійний ліцей

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * ПТУ-12 (19612003), яке і було перейменовано в Ліцей з 3 листопада 2003 року.


Назва:Битва на Куруковому озері

-Знайдено: + |date= 25 жовтня - 3 листопада 1625 р.
-Знайдено: + Переговори розпочалися 3 листопада, обидві сторони поводилися досить люб’язно. 4 листопада козаки обрали гетьманом Михайла Дорошенка, який 5 листопада надіслав С.Конецпольському декларацію з готовністю підписати угоду. 6 листопада посли-комісари Речі Посполитої Якуб Собеський та Олександр Балабан, урочисто зустрінуті в полі перед табором 300-ми козаками та супроводжені до Дорошенкового шатра, прийняли присягу загального козацького кола. Текст її наводить біограф Томаша Замойського Станіслав Журковський:


Назва:Губинський Володимир Йосипович

-Знайдено: + Губинський Володимир Йосипович (*3 листопада 1930) — український учений у галузі металургійної теплотехніки. Доктор технічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 1994 р.


Зобр:1шт.


Назва:Список старшин і козаків 1-го кінного полку Чорних запорожців Армії УНР

-Знайдено: +  —
після03.11.1957|| Поручник || ||На еміграції у Бразилії


Зобр:28шт.


Назва:Барабаш Опанас Семенович

-Знайдено: + Нагороджений двома орденами Леніна (16 травня 1944; 5 листопада 1954), чотирма орденами Червоного Прапора (29 червня 1943; 6 серпня 1943; 14 червня 1945; 15 листопада 1950), орденами Суворова 3-го ступеня (8 березня 1945), Олександра Невського (6 жовтня 1943), двома орденами Вітчизняної війни 1-го ступеня (21 травня 1944; 11 березня 1985), двома орденами Червоної Зірки (20 червня 1948; …), медаллю «За бойові заслуги» (3 листопада 1944), іншими медалями, а також польським орденом «Хрест хоробрих».


Зобр:1шт.


Назва:Корольов Йосип Дмитрович

-Знайдено: + Йосип Дмитрович Корольов (3 листопада 1906, Юрасів Хутір — 4 квітня 1987) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 3 листопада 1906 року в сім'ї лісника в селі Юрасів Хутір (Севського району Брянської області Росії) в сім'ї селянина. Російянин. Член ВКП (б) / КПРС з 1928 року. Закінчив сім класів неповної середньої школи. Працював десятником на шахті № 516 тресту «Донецьквугілля».


Назва:Уманський Терентій Хомич

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 29 вересня 1943 року у складі 38-ї Армії Центрального фронту 240-ва стрілецька дивізія під командою полковника Уманського форсувала Дніпро в районі села Лютіж Вишгородського району Київської області, захопила і утримала плацдарм, з якого 3 листопада розпочався наступ на Київ і його звільнення.
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Два ордени Леніна (29 жовтня 1943, 3 листопада 1953)
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден Червоної Зірки (3 листопада 1944)


Зобр:1шт.


Назва:Андрійчук Василь

-Знайдено: + Андрійчу́к Васи́ль (псевда «Орел», «Бор», «Остап», «Максим»; 1919, с. Шишківці, нині Борщівського району Тернопільської області — 3 листопада 1947, с. Шупарка Борщівського району Тернопільської області; місце поховання невідоме) — учасник національно-визвольних змагань, поет, літератор. Член ОУН.


Назва:Янушевський Іван Якович

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + З 13 вересня 1854 року лейтенант 29-го флотського екіпажу Янушевський знаходився в гарнізоні Севастополя на 2-му відділенні оборонної лінії. За відзнаки в боях при першому бомбардуванні Севастополя 5 жовтня проведений в капітан-лейтенанти і нагороджений орденом Святої Анни 3-го ступеня з бантом. 3 листопада 1854 року, незважаючи на сильну контузію, повернувся в стрій, був призначений командиром батареї «літер А» на Інкерманських висотах.


Назва:Вакаров Дмитро Онуфрійович

-Знайдено: + Дмитро Онуфрійович Вакаров (літературні псевдоніми: Діма, Явір; 3 листопада 1920, Іза — 7 березня 1945, Нацвайлер) — український російськомовний поет.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 3 листопада 1920 року в селі Ізі (тепер Хустського району Закарпатської області) в селянській родині. У 19331936 та 19391941 роках навчався у Хустській, а в 19361939 роках у Празькій гімназіях.


Зобр:1шт.


Назва:Паньків Юрій Михайлович

-Знайдено: + Юрій Михайлович Паньків (3 листопада 1984, Львів) — український футболіст, воротар донецького «Металурга».


Зобр:1шт.


Назва:Парламентські вибори в Україні 2012

-Знайдено: + 3 листопада о 2:45 суд прийняв рішення задовольнити позов Олександра Марченка лише частково: у частині про ненадання копій протоколів членам ОВК. Розходження результатів голосування у протоколах ДВК та підсумкових протоколах, які ОВК надала ЦВК,[40] було повністю проігнороване.[24]Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Зобр:26шт.


Назва:Гуринівська сільська рада

-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.


Назва:Черній Василь Васильович

-Знайдено: + Черній Василь Васильович (* 3 листопада 1959 р., с. Ванжулів Лановецького району Тернопільської області) — український політичний діяч.
-Знайдено: + Народився 3 листопада 1959 року у с. Ванжулів Лановецького району Тернопільської області. Після закінчення Ванжулівської восьмирічної школи продовжував навчання у Буглівській середній школі Лановецького району Тернопільської області. У 1976 році вступив до Уманського сільськогосподарського інституту імені О.М. Горького, який закінчив у 1981 році за спеціальністю вчений агроном. Після закінчення інституту, працював агрономом районної станції захисту рослин в смт. Ланівці Тернопільської області.


Назва:Залозний Никандр Семенович

-Знайдено: + Никандр Семенович Залозний (* 3 листопада 1890 — † ?
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився 3 листопада 1890 у місті Харцизьк, тепер Донецької області.


Назва:Завод «Художній керамік»

Підзаголовок:== Криза ==
Знайдено: + Починаючи з кінця 1980-х — початку 1990-х рр. завод охоплює загальна криза, пов'язана зі зміною суспільно-політичної структури суспільства та переходом на ринкову систему господарювання. У таких умовах адміністрація підприємства 3 листопада 1995 видала наказ «Про зупинку виробництва».[41]


Зобр:3шт.


Назва:Жук Віра Никанорівна

-Знайдено: + Жу́к Ві́ра Никано́рівна (нар. 12 квітня 1928, Кривуші — пом. 3 листопада 2008) — відомий український вчений-історик, краєзнавець, професор, кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України.


Назва:Отмарштейн Борис

-Знайдено: +  — † 3 листопада 1919) — сотник Армії УНР, молодший брат полковника Дієвої армії УНР — Юрія Отмарштейна.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1912 Пажеському корпусі. Штабс-ротмістр Кримського кінного полку — 1912 р. З грудня 1917 року командир ескадрону 1-го Кримсько-татарського полку в боях з більшовиками в Криму. До 1919 в Армії УНР, помічник командира 1-го Лубенського кінного полку. Застрелився 3 листопада 1919 при переході полку на бік армії Денікіна.


Зобр:1шт.


Назва:Бурмака Василь Антонович

-Знайдено: + Нагороджений орденом Леніна (15 травня 1946), орденом Червоного Прапора (31 грудня 1943), трьома орденами Вітчизняної війни 1-го ступеня (25 липня 1944; 9 жовтня 1944; 6 квітня 1985), двома орденами Червоної Зірки (27 серпня 1943; 3 листопада 1953), медалями.


Назва:Щербань Євген Олександрович

-Знайдено: + Щербань Євген Олександрович (18 січня 1946, Костянтинівка, Краснокутський район, Харківська область — † 3 листопада 1996, Донецьк) — український бізнесмен, політик, член Виконкому Ліберальної партії України, народний депутат України 2-го скликання, член Комісії з питань молоді, спорту і туризму[42], член фракції ВР «Соціально-ринковий вибір».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Євгена Щербаня було вбито 3 листопада 1996 року у аеропорту міста Донецька.[43] Вбивство здійснила група злочинців у складі Вадима Болотських (рос. Москвич), Геннадія Зангеліді (рос. Зверь) та їх спільників.[44] Крім самого бізнесмена, загинула його дружина, бортмеханік, авіатехнік та інспектор аеродромної митниці.
-Знайдено: + * Дружина, Надія Щербань (Нікітіна), загинула під час замаху 3 листопада 1996 разом з Є. О.


Назва:Кондрат Омелян Філаретович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + Нагороджений орденом Леніна (1 травня 1943), п'ятьма орденами Червоного Прапора (2 січня 1937, 4 липня 1937, 21 травня 1940, 13 червня 1952 і 22 лютого 1968), орденами Вітчизняної війни 1-го ступеня, Червоної Зірки (30 квітня 1947), медалями «XX років РККА» (22 лютого 1938), «За оборону Ленінграда» (22 грудня 1942), «За бойові заслуги» (3 листопада 1944), «За перемогу над Німеччиною» (9 травня 1945), «30 років Радянської Армії і Флоту» (22 лютого 1948), «В пам'ять 250-річчя Ленінграда» (16 травня 1957), «40 років Збройних Сил» (22 лютого 1958), «20 років Перемоги» (7 травня 1965), «50 років Збройних Сил» (26 грудня 1967).


Зобр:1шт.


Назва:Бойко Василь Романович

-Знайдено: + Нагороджений двома орденами Леніна (7 квітня 1940; 5 листопада 1954), орденом Жовтневої Революції (25 лютого 1977), чотирма орденами Червоного Прапора (21 квітня 1943; 22 вересня 1943; 15 листопада 1950; 22 лютого 1968), орденами Кутузова 1-го (4 липня 1944) і 2-го ступеня, Суворова 2-го ступеня (19 квітня 1945), Вітчизняної війни 1-го ступеня (6 квітня 1985), Червоної Зірки (3 листопада 1944), медалями.


Назва:Філатова Ірина Павлівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 3 листопада 1975 року в Улан-Уде. Батьки дали їй ім'я «Ірина» на честь російської фігуристки Ірини Родніної.


Назва:Пасенюк Олександр Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У листопаді 2011 року Верховною Радою України призначений суддею Конституційного Суду України. Присягу склав 3 листопада 2011 року.


Назва:Іларіон (Савчук)

-Знайдено: + |Рукоположення = єпископ 3 листопада 2005
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Рішення про його архієрейське рукоположення було прийнято 11 серпня 2005 р. Синодом УАПЦ. У хіротонії, яка відбулася 3 листопада 2005 р. в Свято-Андріївському храмі м. Києва, взяли участь:


Зобр:1шт.


Назва:Врублевський Віталій Костянтинович

-Знайдено: + Віталій Костянтинович Врублевський (5 лютого 1932 — 3 листопада 2008) — український вчений і громадський діяч, професор, доктор економічних наук.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 3 листопада 2008 року після важкої хвороби. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 33)..


Зобр:1шт.


Назва:Сіяк Микола Михайлович

-Знайдено: + Микола Михайлович Сіяк (*1872 - † 3 листопада 1937) - офіцер Армії УГА, педагог.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Розстріляний: 3 листопада 1937 р. в Карелії (Сандармох).


Назва:Дунець Михайло Михайлович

-Знайдено: + Михайло Михайлович Дунець (нар.3 листопада 1950, Хмельницький, Хмельницька область) — радянський футболіст, захисник. Радянський та український тренер.


Назва:Хижняк Михайло Федорович

-Знайдено: + Михайло Федорович Хижняк (*1893 Полтава — † 3 листопада 1937, територія для страт НКВД СССР в уроцищі Сандармох) — український політик лівого спрямування. Інженер-конструктор. Старшина армії УНР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Розстріляний: 3 листопада 1937 р. в Карелії (Сандармох).


Зобр:1шт.


Назва:Яворський Олексій Климентійович

-Знайдено: + Олексій Климентійович (Климович) Яворський (1892 — † 3 листопада 1937) — поручник Армії УГА і УНР.
-Знайдено: + Розстріляний: 3 листопада 1937 р. в Карелії (Сандармох).


Зобр:1шт.


Назва:Кривенко-Матієнко Петро Михайлович

-Знайдено: + Петро Михайлович Кривенко-Матиєнко (1891, Луцьк — † 3 листопада 1937, Сандармох) — офіцер Армії УНР. Журналіст, видавець.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Убитий працівником НКВД СССР 3 листопада 1937 р. в Карелії (Сандармох) пострілом у потилицю.


Зобр:1шт.


Назва:Нещадименко Юхим

-Знайдено: + Юхим Нещадименко (3 листопада 1891  † 27 липня 1979) — поручник Армії УНР, інженер.
-Знайдено: + Народився 3 листопада 1891 року.


Зобр:1шт.


Назва:Гінзбург Михайло Давидович

-Знайдено: + Народився 3 листопада 1952 року в м. Харків у сім’ї службовців: батько – Гінзбург Давид Мойсейович (1914-1980), мати – Естрін Белла Самойлівна (1918-2007). Закінчивши 1969 року фізико-математичну школу, вступив на фізичний факультет Харківського державного університету ім. О. М. Горького (нині – Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна), який закінчив 1974 року з відзнакою за спеціальністю «фізика». За призначенням працював учителем фізики у середній школі (1974-1977). а з 1977 року – інженером і старшим інженером в інституті «Важпромавтоматика». З 1982 року працює в науково-дослідних установах нафтогазового комплексу: інституті НДПІАСУтрансгаз (з 1982-2007), а після його зліквідування у ДП «Науканафтогаз» (січень-жовтень 2008), Харківському територіальному центрі НВЦ «Техдіагаз» (листопад 2008-2009), Інституті транспорту газу (з 2010 року) на посадах старшого інженера, старшого наукового співробітника (з 1983 року), завідувача сектору (з 1986 року), відділу (з 1989 року), Термінологічного центру (з 2001 року), Нормативно-термінологічного центру (з 2005 року), завідувача відділу (січень-жовтень 2008), заступника начальника відділу (листопад 2008-2009), начальника відділу (з 2010 року).


Назва:Косенко Ігор Володимирович

-Знайдено: + Косенко Ігор Володимирович (нар. 3 листопада 1977) — український футболіст, Заслужений майстер спорту України[45]. Дворазовий паралімпійський чемпіон 2004 та 2008 років, срібний призер Літніх Паралімпійських ігор 2012 року.


Назва:Мазур Людмила Олександрівна

-Знайдено: + Людмила Олександрівна Мазур (3 листопада 1947 с. Сальниця Уланівського р-ну Вінницької обл. — 13 січня 2000) — українська мисткиня, засновниця станкового паперовитинання, член НСХУ (1990), лауреат республіканської премії ім. братів Тарасевичів (1994), дружина народного художника України, живописця і монументаліста Миколи Мазура, мати лауреата Шевченківської премії, народного художника України, скульптора Богдана Мазура та мистецтвознавця, викладача ХНУ Оксани Мазур.


Назва:Флоренс Гамільтон Рендел Лайвсей

-Знайдено: + Фло́ренс Га́мільтон Ре́ндел Лайвсе́й (англ. Florence Randal Livesay, 3 листопада 1874, Комптон, Квебек — 28 липня 1953, Торонто, Онтаріо) — канадська англомовна письменниця, журналістка й перекладачка української літератури.
-Знайдено: + Народилася 3 листопада 1874 року в англомовному містечку Комптон в Квебеку як друга донька з шести дітей Стівена і Мері Луїзи Ендрю Рендел. Батько помер 1888 року.


Назва:Семенченко Кузьма Олександрович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден Червоного прапора (03.11.1944)


Назва:Куріца Гриць

-Знайдено: + Куріца Гриць (* 1887, с. Настасів, Тернопільський район — † 3 листопада 1935, м. Микулинці, Теребовлянський район, Тернопільська область) — сотник УГА.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + 1924 повернувся до краю, поновив адвокатуру, оселився в Микулинцях. Помер 3 листопада 1935 в Микулинцях.


Зобр:1шт.


Назва:Ровинський Дмитро Діомидович

-Знайдено: + Ровинський Дмитро Діомидович (також Ровинський Дмитро Демидович); *1892 (або 1888), Зіньків - †3 листопада 1937, Сандармох) - член Центральної ради УНР, актор і режисер[46].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Розстріляний в Карельській АРСР (Сандармох) 3 листопада 1937 року.


Назва:Пінчук Юрій Анатолійович

-Знайдено: + Юрій Анатолійович Пінчук (3 листопада 1937, Київ — 22 грудня 2012) — український історик, доктор історичних наук, професор, дослідник проблем історіографії та джерелознавства України, заслужений діяч науки і техніки України.


Назва:Мазуренко Юрій Петрович

-Знайдено: + Мазуренко Юрій Петрович (* 1 липня 1885 — 3 листопада 1937) — український діяч, юрист.


Назва:Дячков Володимир Якович

-Знайдено: + Володимир Якович Дячков — (*27 липня 1937, м. Васильків Київської області — 3 листопада 2008, м. Чернівці) — український письменник, критик, публіцист. Член Національної спілки журналістів України (1965) та Національної спілки письменників України (1997).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 27 липня 1937 року в м. Васильків Київської області. Закінчив філологічний факультет Чернівецького державного університету. Працював учителем у селі Топорівці Новоселицького району. З 1963 року — на журналістській роботі: кореспондет, завідуючий відділом редакції чернівецької обласної газети «Радянська Буковина», відповідальний секретар видання «Буковина». Помер 3 листопада 2008 року, похований у Чернівцях на новому цвинтарі у Гадилові.


Назва:Лисенко Микола Миколайович

-Знайдено: + Микола Миколайович Лисенко (3 листопада 1914, Харсіки — 2 січня 1995, Київ) — український історик, доктор історичних наук.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 3 листопада 1914 року в селі Харсіках (тепер Чорнухинського району Полтавської області) в селянській родині. Деякий час навчався в семирічній трудовій школі, потім — у Чорнухинському сільськогосподарському технікумі. Від 1932 року працював агрономом. У 1935 році поступив на історичний факультет Харківського університету, який закінчив у 1940 році і став працювати учителем історії в сільській школі у Ворошиловградській області. Цього ж року був призваний на службу до Червоної армії. По завершенні німецько-радянської війни продовжив навчання. Закінчив аспірантуру в Інституті історії України АН УРСР. У 1949 році захистив кандидатську дисертацію й був залишений працювати в цьому ж інституті. Від 1954 року — заступник директора з наукової роботи Київського державного історичного музею, у 1955 році перейшов на роботу до НДІ педагогіки УРСР. Займав посади: завідувача відділу методики викладання історії та суспільствознавства, провідного співробітника, наукового консультанта. У 1976 році захистив докторську дисертацію.


Назва:Історія Снігурівки

-Знайдено: + Наступного року організовуються ТСОЗи «Надія», «Згода», «Свобода», «Перемога бідноти», «Нове життя». Всього їх у Снігурівці було сім, а по сільраді — 13. Навесні 1930 на базі ТСОЗів і артілі «Надія» створено колгосп, в якому об’єдналися 90 % дворів райцентру. Так розпочалася суцільна колективізація після проголошеного Й.Сталіним «Великого перелому»[47]. До травня 1931 року колективізація в Снігурівці охопила 93,1 % селянських господарств.


Назва:Коцар Микола

-Знайдено: + Народ. 3 листопада 1910 р. в Україні. Здобув економічну освіту. Мешкав у Румунії.


Назва:Міські голови Черкас

-Знайдено: + |3 листопада 1992


Зобр:4шт.


Назва:Одеський обласний благодійний фонд «Майбутнє»

-Знайдено: + * 3 листопада 2006 року скульптор Михайло Рева подарував «Будинку з ангелом» скульптурну композицію «Серце світу». Пам'ятник встановили у дворі комп'ютерного комплексу Центру[48][49].


Зобр:1шт.


Назва:Демчук Петро Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Засуджений до вищої міри покарання 9 жовтня, розстріляний 3 листопада 1937 року.


Назва:Грушевський Сергій Григорович

-Знайдено: + Груше́вський Сергі́й Григо́рович (24 червня 1892, за іншими джерелами — 1888[50], Кам'янка Чигиринського повіту Київської губернії — 3 листопада 1937, урочище Сандармох у Карелії) — кандидат у члени 1-ї Державної думи та Установчих зборів, перший професор історії Донецького інституту народної освіти (Луганськ) у 19231930 роках, заступник директора інституту з наукової роботи, племінник Михайла Грушевського.
Підзаголовок:== Розстріл ==
Знайдено: + 3 листопада 1937 року Сергія Грушевського розстріляли в урочищі Сандармох у Карелії.


Зобр:2шт.


Назва:Гибалівська сільська рада

-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.
-Знайдено: + | 3 листопада 2010 р.


Назва:Прапор Іллінців

-Знайдено: + |затверджений = 3 листопада 2009
-Знайдено: + Пра́пор Іллінці́в затверджений 3 листопада 2009 р. рішенням XXV сесії Іллінецької міської ради V скликання.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою SMH_18831123 не вказано текст
  2. [http://trove.nla.gov.au/ndp/del/article/3425632?
  3. «England, Germany, and New Guinea» // «The Queenslander», Saturday 20 June 1885, p. 997 (англ.)
  4. Moore, C. R. «Queensland's annexation of New Guinea in 1883» // «Journal of the Royal Historical Society of Queensland», vol. 12, № 1, 1984, p. 26-54, ISSN 0085-5804 (англ.)
  5. Часто можна побачити помилкове написання прізвища «Подерев’янський», «Піддеревлянський», «Подеревлянський» тощо.
  6. Прокопчук Віктор. З народних глибин. — Хмельницький, 1991. — С. 22.
  7. http://telegrafua.com/182/history/1200/
  8. http://www.interesniy.kiev.ua/old/architecture/streets/khreshyatyk_str/kreschatik
  9. http://ukraine.kingdom.kiev.ua/region/09/kyiv-uspensky.php
  10. Під час хрестин Олекси, глухуватий піп записав хлопчика сином Слісаря, а не Снісаря. Звідси й пішов псевдонім Слісаренко.)
  11. Інше написання  — Шатовської
  12. За даними В. Шевчука
  13. Дані за Енциклопедія історії України : у 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. ; Інститут історії України НАН України. — К. : Наукова думка, 2003—2019. — ISBN 966-00-0632-2.. т. 8, с. 239
  14. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою історія міст і сіл не вказано текст
  15. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою енциклопедія України не вказано текст
  16. From Milla. Millaj.com. 7 листопада 2007. Архів оригіналу за 25 червня 2013. Процитовано 7 листопада 2007.(англ.)
  17. Milla Jovovich gives birth to baby girl, names her Ever. Times Daily. 4 листопада 2007. Процитовано 4 листопада 2007.(англ.)[недоступне посилання]
  18. а б «Список граждан, расстрелянных в Ленинграде, вне Ленинграда и впоследствии реабилитированных» (том 6 «Ленінградський мартиролог»), том 6 (рос.)
  19. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою ЛУ не вказано текст
  20. Анна Герман (Стецив Галина Николаевна) Биржевой лидер
  21. Інтернет-версія газети «Експрес».
  22. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  23. Йов Йонний. Як засланий казачок вибори фальсифікував — 06.11.2012.
  24. а б Київщина: Суд прийняв рішення щодо позову Олександра Марченка — ОПОРА, 03.11.2012. Помилка цитування: Некоректний тег <ref>; назва «court_final» визначена кілька разів з різним вмістом
  25. http://5.ua/newsline/230/0/54806/
  26. Соловецкий мартиролог: именной список жертв коммунистического террора. Соловки, ГУЛАГ.
  27. Григорій Епік
  28. Сайт Національної академії наук України
  29. Згідно з відомостями В. Татищева
  30. Противсіха зареєстрували, знехтувавши правилами орфографії (УНІАН, 6 листопада 2009)
  31. Василь Противсіх з Івано-Франківська хоче стати Президентом України, взявши за приклад «бацька» Лукашенка, з якого колись теж сміялись (ЗІК, 5 листопада 2009)
  32. «Семья Мазеп» хочет переименовать площадь Розы Люксембург в площадь имени Ивана Мазепы
  33. Казаки хотят превратить Розу Люксембург в Ивана Мазепу
  34. У статті на позначення Української Православної Церкви у єдності з Московським Патріархатом використовуються її офіційні назви — Українська Православна Церква, Київська Митрополія або УПЦ
  35. За іншими даними 13 листопада 1949.
  36. Олександр Гогун, Анатолій Кентій. 1941: Зруйнований Київ як частина тактики спаленої землі Процитовано 9-07-2010
  37. «Етнічні межі і державний кордон України». В. Сергійчук. «Українська видавнича спілка», Київ, 2000 р.,-431 стор. (укр.)
  38. Возницький Б. та ін. Вандали в музеї // Жовтень. — 1989. — № 4.
  39. fkk.snu.edu.ua
  40. Йов Йонний. Як засланий казачок вибори фальсифікував — 06.11.2012.
  41. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою кераміка не вказано текст
  42. Про обрання постійної Комісії Верховної Ради України з питань молоді, спорту і туризму
  43. Донецкая мафия (рос.)
  44. Выстрелы на летном поле (рос.)
  45. Національна паралімпійська збірна команда України: шлях до Лондону-2012 на сайті Національного комітету спорту інвалідів України
  46. Список розстріляних у Сандармосі українців і вихідців з України
  47. 3 листопада 1929 року Й.Сталін у своїй статті «Рік великого перелому: до ХІІ річниця Жовтня», опублікованій 9 листопада у газеті «Правда», окреслив подальший шлях соціально-економічного розвитку, в якому також говорилося про перехід від індивідуального до колективного господарства. Тобто проголошувалася колективізація, розпочалося згортання НЕПу
  48. Інформаційне агентство УНІАН, 19 жовтня 2006
  49. Карина Бейгельзімер, «Аргументи і факти в Україні» № 19, 2005 р., ст. 16
  50. «Список Сандармоху». Україна Incognita. Історія і «Я», 2012.