Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/6 травня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Бандера Степан Андрійович

-Знайдено: + У проекті «Великі українці» провідник українського визвольного руху посів 3-є місце (261 247 голосів (16,12 %) від загальної кількості людей, які взяли участь в голосуванні[1]). Проект закінчився гучним скандалом: Бандера, якого представляв Вахтанг Кіпіані, був серед лідерів голосування, але став третім, тоді як на підтримку майбутнього переможця Ярослава Мудрого, якого представляв Дмитро Табачник, за деякими даними, в останній день голосування з 80 номерів приходило понад 100 смс щохвилини.[2] Шеф-редактор проекту Вахтанг Кіпіані заявив, що результати голосування було сфальсифіковано,[3] втім продюсер проекту Єгор Бенкендорф заперечив це[4]. Ведуча проекту Ганна Гомонай висловила переконання, що слід провести службове розслідування у цій справі:[5]
-Знайдено: + * 6 травня — «Почесний громадянин міста Івано-Франківськ»,


Зобр:23шт.


Назва:Полтавська область

-Знайдено: + * Білаш О. І. (*6 березня 1931, Градизьк, Полтавська область—†6 травня 2003 Київ);


Зобр:5шт.


Назва:Грінченко Борис Дмитрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 6 травня 1910 року у Оспедалетто (Італія). Похований письменник на Байковому кладовищі, біля дочки. Дружина попросила, щоб залишили місце і для неї.


Зобр:2шт.


Назва:Даниленко Володимир Макарович

-Знайдено: + Володи́мир Мака́рович Даниле́нко (*6 травня 1954) — український політик.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 6 травня 1954, с. Пархомівка Краснокут. району Харків. обл., в родині роб.


Назва:Яків Острянин

-Знайдено: +  — 6 травня 1641) — український військовий діяч, козацький отаман, один з керівників козацького повстання 1638 року. Народився в Острі на Чернігівщині в козацькій родині. Вперше згадується в документах під 1633 роком як полковник реєстрових козаків війська Речі Посполитої в ході Смоленської війни. Після придушення повстання Павлюка 1637 року, прибув до Запорозької Січі, де на початку 1638 року був обраний гетьманом нереєстрового козацтва. Навесні 1638 року очолив козацьке повстання. Після поразки у червні 1638 року під Жовнином, відступив на Слобідську Україну, де з дозволу московського уряду оселився в Чугуївському городищі. Брав участь у боротьбі проти нападів татар. Убитий рядовими козаками під час заворушення зі старшиною.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Це трапилося 6 травня 1638 р. Хоч як не спішив Острянин з військом, шляхетські загони все ж рухалися швидше і, коли повстанці підійшли до Лубен, встигли зайняти вигідні позиції. Бій почався зразу ж — жорстокий і впертий. Острянин добре розумів, що без поповнення людьми і припасами вести облогу Лубен неможливо. Ось-ось мав прийти Скидан, який збирав козаків на Чернігівщині. Із степів спішили на чолі загону Путивлець і Ріпка. З-під Києва вів загін повстанців Солома. Такий же загін вів до нього Сокирявий. Та поки вони не підійшли, Острянин вирішує здійснити швидкий похід за маршрутом Лубни—Лохвиця—Миргород—Лукомля—Яблонів, потім знову — Лубни і Лукомля, маючи на меті ухилитися від небажаної зустрічі з Потоцьким і поповнитися свіжими силами. Але в Лукомлі він отримує вістку про прихід на допомогу Потоцькому загону на чолі з І. Вишневецьким. Об'єднавшись, вони раптово напали на табір Острянина, і той після багаточасового бою мусив відійти до Жовнина.


Зобр:2шт.


Назва:Тихий Олексій Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У березні 1980 переведений у табір особливого режиму для політв'язнів у с. Кучино (Чусовський район Пермської області, Росія). Кілька разів оголошував голодовки (найдовша — 52 дні). З 1981 тяжко хворів. Помер 6 травня 1984 у тюремній лікарні у Пермі.
-Знайдено: + 16 травня 2007 року в Донецьку, вперше на обласному рівні, в приміщенні Донецької обласної філармонії відбувся великий меморіальний захід з нагоди 80-річча від народження, 23-ї річниці його загибелі, а також презентації виходу з друку книги «Олекса Тихий. Мова — народ. Висловлювання про мову та її значення в житті народу». Окрім цього, присутнім представили двотомне майбутнє видання творів Тихого та спогадів про Олексу «Страдницький шлях українського правозахисника. Методичний посібник для вчителів» та «Словник неправильностей українських говорів Донбасу». Ініціатором та організатором заходу була Донецька обласна організація Всеукраїнського Товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка за участю обласної бібліотеки ім. Крупської, Донецького національного та Слов'янського державного педагогічного університету.[6]


Зобр:1шт.


Назва:Феденко Панас Васильович

-Знайдено: + Після того, як головою уряду УНР став Ісаак Мазепа, Панас Феденко став одним із політичних референтів при українській армії (у віці 25 років). Бере також участь у складанні Декларації «Від правительства УНР», яка була затверджена в Чорториї (на Волині), а потім бере участь в Першому Зимовому поході (6 грудня 1919 — 6 травня 1920).


Назва:Храпливий Євген Васильович

-Знайдено: + Євге́н Васи́льович Храпли́вий (*22 червня 1898, Лисівці Заліщицького повіту — †6 травня 1949, Ерлянґен, Німеччина) — громадський діяч, агроном і кооператор, професор УТГІ й УВУ, дійсний член НТШ (з 1935); ідеолог і практик суспільної агрономії в Галичині. Брат фізика Зіновія Храпливого та батько дитячої письменниці Лесі Храпливої.


Назва:Шухевич Роман Йосипович

-Знайдено: + У відповідь на позбавлення звання Герой України низка міст західної України присвоїла Романові Шухевичу звання почесного громадянина. Так, 16 березня 2010 року він отримав звання «Почесний громадянин міста Хуст», 30 квітня — «Почесний громадянин міста Тернопіль», 6 травня — «Почесний громадянин міста Івано-Франківськ», 7 травня — «Почесний громадянин міста Львів»[7], 13 січня 2011 року — «Почесний громадянин міста Теребовля»[8], 24 лютого 2011 року — «Почесний громадянин міста Бережани»[9].


Зобр:42шт.


Назва:Шлейфер Павло Іванович

-Знайдено: + Павло́ Іва́нович Шле́йфер (* 29 червня (11 липня) 1814, Київ — † 24 квітня (6 травня) 1879) — маляр-портретист, архітектор і педагог, родом з Києва. Батько київського архітектора Георгія Шлейфера.


Зобр:1шт.


Назва:Юр'їв день

-Знайдено: + |дата = 23 квітня (6 травня)
-Знайдено: + Юр'їв день весняний — весняне свято Юрія (6 травня за новим стилем), що в народному календарі символізує прихід весни. Юрій (Юр, Юрай) звільняє сили природи до їх повного розквіту й життя. Він також покровитель худоби й тварин. Того дня в Карпатах виганяють худобу на пасовисько. За звичаєвим правом, подекуди можна було до Юр'єва дня вільно пасти худобу й на чужому полі чи пасовиську. В деяких селах Закарпаття на Юр'їв день замаювали хати березовим віттям, молодь обливалася водою. Юр'їв день в Україні, загалом, хліборобське свято, колись також пов'язане з веснянками.


Назва:Українська Центральна Рада

Підзаголовок:=== Сесії ===
Знайдено: + * 6 травня;


Зобр:2шт.


Назва:Радянсько-українська війна

-Знайдено: + У Зимовому поході (6 грудня 1919 — 6 травня 1920) Армія УНР під проводом М. Омеляновича-Павленка оперувала в запіллі більшовиків на Єлисаветградщині, з лютого 1920 за Дніпром на Золотонощині, де воювала з 14 радянською армією.


Зобр:17шт.


Назва:Сидоренко Петро

-Знайдено: + Петро́ Семе́нович Сидоре́нко (* 16 травня 1926 — † 6 травня 2007) — український маляр і графік родом з Криворіжжя (Україна).


Назва:Сталін Йосип Віссаріонович

-Знайдено: + | початок_терміну2 = 6 травня 1941


Зобр:15шт.


Назва:Стеблів

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Василь Кирилович Авраменко (* 22 березня 1895 — † 6 травня 1981, Нью-Йорк) — український балетмейстер, хореограф, актор, режисер, педагог.


Зобр:2шт.


Назва:Струтинська Марія

-Знайдено: + Струтинська Марія, літературний псевдонім — Віра Марська, уроджена Навроцька (* 9 вересня 1897 — 6 травня 1984, Філадельфія) — українська письменниця, громадська діячка, активістка Союзу українок. Дружина Михайла Струтинського. Була членом Об'єднання українських письменників «Слово».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Померла 6 травня 1984 р. у Філадельфії, де й похована на українському католицькому цвинтарі Фокс Чейз.


Назва:Писанка

-Знайдено: + ІІІ фестиваль писанок у Львові відбудеться з 6 квітня по 6 травня 2013 р. У цей період увесь Львів перетвориться на “Музей Писанки” [10]


Зобр:20шт.


Назва:Селюченко Олександра Федорівна

-Знайдено: + Олекса́ндра Фе́дорівна Селюче́нко (* 6 травня 1921, Опішня — † 23 червня 1987, Опішня) — українська керамістка, народна майстриня, Заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки художників України.


Назва:Новоселиця

-Знайдено: + | день міста = 6 травня


Назва:Молотов В'ячеслав Михайлович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 6 травня 1941


Зобр:8шт.


Назва:Динамо (Київ)

-Знайдено: + | 6 травня 2000


Зобр:34шт.


Назва:Авраменко Василь Кирилович

-Знайдено: + Васи́ль Кири́лович Авра́менко (* 22 березня 1895, Стеблів, Корсунь-Шевченківський район, Черкаська область — † 6 травня 1981, Нью-Йорк) — український балетмейстер, хореограф, актор, кінорежисер, педагог. Один із тих, хто втілив українські народні танці у форму професійного мистецтва. В українській діаспорі відомий як «батько українського танцю».


Назва:Ан-124 «Руслан»

-Знайдено: + Ан-124 повернув СРСР лідерство у важкій транспортній авіації, позбавивши Lockheed C-5 Galaxy титулу найбільшого літака у світі. У 1985 році на літаку Ан-124 «Руслан» було встановлено 21 рекорд світу, в тому числі з вантажопідйому (171 219 кг на висоту 10750 м), а 6 травня 1987 року було встановлено світовий рекорд дальності перельоту замкнутим маршрутом (20 150,92 км).


Зобр:7шт.


Назва:Сокальський Володимир Іванович

-Знайдено: + Володимир Іванович Сокальський (нар. 6 травня 1863, Гайдельберг, Німеччина — пом. 1919, Севастополь) — український композитор, піаніст і музичний критик, син Івана Сокальського і племінник Петра Сокальського.


Назва:Список Героїв України

-Знайдено: + | 16 травня 2007
-Знайдено: + | 16 травня 2005
-Знайдено: + | 6 травня 2005


Назва:Ігнатович Віктор Володимирович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + В Києві жив у будинку Міністерства фінансів по Нестерівському провулку. Помер 4 травня 1933 року. Похований в Києві на Лук'янівському цвинтарі (ділянка 13-2, ряд 11, місце 1). Згідно з некрологом Б. Зданевича, похорон Ігнатовича відбувся 6 травня 1933 року[11].


Зобр:1шт.


Назва:Олельковичі

-Знайдено: + * Юрій Юрієвич Олелькович (17 серпня 1559 — 6 травня 1606) — син Юрія Юрієвича. Його дочка Софія (1585 — 1612) одружилася з Яном Радзивіллом у 1600 році, після чого Слуцьке князівство перейшло у власність Радзивіллів.


Зобр:1шт.


Назва:Йов Почаївський

-Знайдено: + |день пам'яті = 28 серпня, 28 жовтня, 6 травня


Зобр:1шт.


Назва:Семеренко Віта Олександрівна

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Троць Петро Вікторія Семеренко: Найбільша перепона в боротьбі за медалі — я сама. Лідерка збірної України з біатлону закрила сезон перемогою на Камчатці, насолодилася її принадами, а в Києві поповнила колекцію новою нагородою // «Україна Молода» № 074 за 6 травня 2011 року


Зобр:1шт.


Назва:Дончик Віталій Григорович

-Знайдено: + Віта́лій Григо́рович До́нчик (* 15 квітня 1932, м. Крюків, нині в складі м. Кременчук Полтавської області) — український літературознавець, критик. Доктор філологічних наук (1984). Професор (1999). Академік Національної академії наук України (обрано 6 травня 2006 року). Заслужений діяч науки і техніки України (1997). Член Національної спілки письменників України (від 1965 року).


Назва:Волков Роман Михайлович

-Знайдено: + Волков Роман Михайлович (13 жовтня 1885, Новгород-Сіверський — 6 травня 1959, Чернівці) — український фольклорист, літературознавець.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 6 травня 1959 у Чернівцях.


Зобр:2шт.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== А ===
Знайдено: + | 6 травня 2006
Підзаголовок:=== А ===
Знайдено: + | 16 травня 2003
Підзаголовок:=== А ===
Знайдено: + | 6 травня 2006
Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + | 6 травня 2006
Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + | 6 травня 2006
Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + | 6 травня 2006
Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + | 16 травня 2003
Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + | 26 травня 1938
Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + | 6 травня 2006
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + | 6 травня 2006
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + | 6 травня 2006
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + |6 травня 1951
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + | 16 травня 2003


Зобр:39шт.


Назва:Холодне Сонце

-Знайдено: + 6 травня, 2006, — на відбірковому турі фестивалю «Червона Рута-2006» Василь Гоцко пропонує продюсерську підтримку молодому і талановитому гурту «Янгол Кореллі».


Зобр:10шт.


Назва:Верес (футбольний клуб)

Підзаголовок:== Досягнення ==
Знайдено: + Перша перемога: 6 травня 1958 р. «Колгоспник» — «Волга» (Калінін) — 4:2.


Зобр:1шт.


Назва:Берест Олексій Прокопович

Підзаголовок:== Нагородження ==
Знайдено: + * 6 травня 2005 року за бойову відвагу у німецько-радянській війні 1941–1945 років, особисту мужність і героїзм, виявлені в Берлінській операції та встановленні Прапора Перемоги над рейхстагом Указом Президента України Віктора Ющенка[12]
Підзаголовок:== Нагородження ==
Знайдено: + nreg=753%2F2005 Указ № 753/2005 від 6 травня 2005 року]</ref> Олексію Бересту посмертно присвоєно звання Героя України з присвоєнням ордена Золотої Зірки. У 2010 році після того, як суд скасував звання «Героя України» для Степана Бандери та Романа Шухевича, було подано позов, щоб і Береста не вважати героєм, бо він також помер до 1991 року й не був громадянином України[13]. Донецький суд, однак, вирішив залишити Бересту статус «Героя» на тій підставі, що позивач пропустив річний термін звернення до адміністративного суду[14].
Підзаголовок:== Примітки ==
Знайдено: +

Попередник: Герой Україникавалер ордена «Золота Зірка»
№ 11
6 травня 2005
Наступник:
Смирнов Віктор Сергійович Момотенко Олександр Іванович



Назва:Білаш Олександр Іванович

-Знайдено: + Олекса́ндр Іва́нович Біла́ш (6 березня 1931, Градизьк — 6 травня 2003 Київ) — український композитор жанрів класичної та популярної музики, народний артист УРСР і СРСР, Герой України.
-Знайдено: + Помер 6 травня 2003 року. Похований на Байковому цвинтарі у Києві (ділянка № 52а).


Зобр:1шт.


Назва:Білецький Платон Олександрович

-Знайдено: + Плато́н Олекса́ндрович Біле́цький (*8 листопада 1922, Харків — 6 травня 1998, Київ) — український мистецтвознавець. Доктор мистецтвознавства (1971). Член-кореспондент НАН України (1995).
-Знайдено: + Жив у Києві. Помер 6 травня 1998 року. Похований на Байковому кладовищі поруч з батьком і братом (ділянка № 6).


Зобр:1шт.


Назва:Тернопільський обласний художній музей

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Збірка творів Краєзнавчого музею склала основу Картинної галереї, відкритої 6 травня 1978 року.


Назва:Зірка (Кіровоград)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 6 травня 1938 року команда зіграла свій перший матч у Кубку СРСР. У першому колі зональних змагань (16-а зона) «Сільмаш» приймав херсонське «Знання». Господарі перемогли 2:1. У другому колі 12 травня кіровці поступилися кременчуцькому «Дзержинцю» 0:2.[15] Наступного разу в Кубку команда взяла участь через 15 років.
-Знайдено: + * «Динамо» Крв — «Трубник» Н — 4:1 (6 травня 1962 року, Кіровоград);


Зобр:12шт.


Назва:Олександрія (професіональний футбольний клуб)

-Знайдено: + * Найбільша поразка: 0:5 («Будівельник» С, 27 серпня 1994, Суми; «Локомотив» Г, 6 травня 1995, Гребінка)


Назва:Вейнберг Петро Ісайович

-Знайдено: + Переклав баладу Тараса Шевченка «Тополя» (переклад надруковано в журналі «Библиотека для чтения», 1860, книга 3). В журналі «Век» (1861, № 10) опубліковано фейлетон «Що нового в Петербурзі», в якому по-блюзнірському писав про смерть Шевченка. Проти вихватки Вейнберга виступав у газеті «Русский мир» (6 травня 1861) Д. Минаєв.


Зобр:1шт.


Назва:Ажажа Володимир Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 16 травня 2003 року Володимира Ажажу обрано членом-кореспондентом НАН України (відділення ядерної фізики та енергетики). 6 травня 2006 року його обрано дійсним членом (академіком) НАН України.


Назва:Конституція Автономної Республіки Крим

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Із прийняттям Закону України «Про відновлення Кримської АРСР» у лютому 1991 року, Кримській області надано статус автономії: тодішнє кримське керівництво, використовуючи прогалини у законодавстві та слабкість державної влади України, узялося за будування своєї моделі устрою Криму. Верховна Рада Криму прийняла декларацію «Про державну самостійність Республіки Крим»,[16] а 6 травня 1992 року Конституцію Республіки Крим. Хоч ці документи і суперечили тодішньому законодавству України, їх скасовано Верховною Радою України лише 17 березня 1995 — після затяжних конфліктів на півострові. Згодом Президент України підписав низку указів, які визначали статус органів влади АРК. Конституція Криму від 4 квітня 1996 року знову проголосила Верховну Раду АРК законодавчим органом і визначила порядок виборів депутатів до неї. Оскільки ці норми суперечили новій Конституції України 1996 року, виникла необхідність визначення статусу АРК; завдання це було розв'язано ухваленням та затвердженням чинної нині Конституції АРК від 23 грудня 1998 року.


Зобр:2шт.


Назва:Перший зимовий похід

-Знайдено: + Пе́рший зимови́й похі́д — похід Армії Української Народної Республіки тилами Червоної та Добровольчої армій під проводом Михайла Омеляновича-Павленка (6 грудня 1919 — 6 травня 1920 рр.)
-Знайдено: + Бойовий склад Дієвої армії УНР Зимового походу на 6 травня 1920 року налічував: 2100 багнетів та 580 шабель. Загальна кількістю 4319 осіб при 81-ому кулеметі та 12 гарматах.


Назва:Поречкіна Лідія Степанівна

-Знайдено: + Поречкіна Лідія Степанівна (* 6 травня 1961, Васильків) - економіст і менеджер, український політик і громадський діяч, кандидат економічних наук. Заслужений економіст України. Нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.


Назва:Харківський метрополітен

-Знайдено: + Рішення про передачу державного підприємства «Харківський метрополітен» у комунальну власність м. Харкова було прийнято 6 травня 2009 року[17]
-Знайдено: + nreg=997-2009-%F0 Розпорядження Кабінету Міністрів України від 6 травня 2009 р. N 997-р «Про передачу цілісного майнового комплексу державного підприємства „Харківський метрополітен“ у власність територіальної громади м. Харкова»]</ref> на засіданні Кабінету Міністрів України[18]. Але Кабінет Міністрів України передав державне підприємство в комунальну власність Харкова тільки 27 серпня того ж року[19]. Офіційно[20] ж передали у власність м. Харкова метрополітен 25 вересня під час підписання акта про прийом-передачу цілісного майнового комплексу за участі керівників структурних підрозділів Харківської міської ради, представників метрополітену, Міністерства транспорту та зв'язку України, міськБТІ, профспілки[21]. Остаточне рішення[22] про прийняття метро в комунальну власність міста міська рада розглянула на сесії 30 вересня, ухваливши рішення про реорганізацію шляхом перетворення державного підприємства «Харківський метрополітен» в комунальне підприємство «Харківський метрополітен»[23]. Метрополітен перейшов в сферу управління Департаменту транспорту та зв'язку виконкому міськради[21].
-Знайдено: + |6 травня 1995
-Знайдено: + |6 травня 1995


Зобр:13шт.


Назва:Болтенко Михайло Федорович

-Знайдено: + Миха́йло Фе́дорович Болте́нко (*14 вересня 1888, Осовець — †6 травня 1959) — український археолог і філолог. Дійсний член Одеського товариства історії та старожитностей з 1913 року.


Назва:Вінницька трагедія

-Знайдено: + Разом з плановими репресіями проти мирного населення відбувалася й чистка органів НКВС. Так, 1938 року було заарештовано й страчено основного керівника репресіями в Україні з 1925 року, голову республіканського ГПУ Ізраїля Леплевського. Його посаду обійняв Олександр Успенський, якого відрядили в Україну як одного з «найкращих» кадрів НКВС — Івана Корабльова. Коли 1939 року до керівництва НКВС прийшов Лаврентій Берія, колишні кадри Єжова потрапили під підозру. Корабльова теж очікувала чистка, його та заступників Запутряєва і Ширіна було арештовано. Формально проти Корабльова та його заступників була порушена кримінальна справа за звинуваченнями в зловживанні. Однак, після арешту Корабльова звільнили. Побоюючись нових переслідувань він двома пострілами зробив невдалу спробу скінчити життя самогубством. Коли Корабльов таки видужав його знову було арештовано й за вироком військового трибуналу НКВС від 6 травня 1941 року засуджено до смертної кари. Через два дні після початку війни Військова колегія Верховного суду змінила смертний вирок на 10-річне ув'язнення. Однак вже у вересні на місці заслання Корабльова в Новосибірську, за клопотанням обласного НКВС, справу проти нього було закрито[24].


Назва:Баб'янка

-Знайдено: + З початком періоду «Перебудови» в СРСР мешканці села знову почали писати листи аж до Генерального секретаря ЦК КПРС Михайла Горбачова і домагатися відкриття церкви і 6 травня 1989 в день храмового свята після 27-річної вимушеної перерви знову в церкві святого Юрія Побідоносця відбулося богослужіння.
Підзаголовок:== Релігія ==
Знайдено: + Церква святого Юрія Преможця (1752) УАПЦ. Храмове свято — святого Юрія Преможця, 6 травня. о. Петро Сурак, о. Іван Токарик. З 2000 р. Настоятель протоієрей Іван Мельник.
-Знайдено: + Архітектурну вартість має дерев'яна церква святого Юрія Преможця, освячена 6 травня 1752 та дерев'яна дзвіниця від 1761. Колись у дзвіниці висіло 5 давніх голосних дзвонів, чотири з яких у Першу світову війну за наказом коменданта 56-ого піхотного полку Феника зняли і забрали для військових потреб, а один малий дзвін сільський писар Михайло Цінявський та господар Микола Нагорняк сховали. Подібна історія повторилася у Другу світову війну, коли сховали дзвони від німців, а також золоті чаші. Тепер у дзвіниці два дзвони, один з них датований 1685.


Назва:Кудряшов Олег Сергійович

-Знайдено: + Кудряшов Олег Сергійович (* 6 травня 1936, Сталінград (нині - Волгоград, Росія)) — український флейтист, професор Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського, Заслужений артист УРСР, Народний артист України (2009), лауреат(ІІ премії) Парижської консерваторії (1959), лауреат (І премії) Всесвітнього фестивалю молоді і студентів (Хельсінки 1962), лауреат (ІІ премії) Всесоюзного конкурсу музикантів — виконавців на духових інструментах (1963).


Назва:Черганівка

-Знайдено: + Зачаття Івана Хрестителя, храмові свята 6 жовтня Зачаття Івана Хрестителя та 6 травня (Юрія Великомученика, Переможця); перевезена в 1811 р. з с. Красноіллі, Пам'ятник архітектури №1180/1, настоятель о. Михайло Будзан.


Назва:Магмедов Георгій Іванович

-Знайдено: + Народився 6 травня 1921 року у місті Сочі. Вчився у Харківському художньому училищі (1936 - 1940 рр.). У жовтні 1940 за хибним доносом був засуджений на 5 років концентраційних таборів та 5 років заслання за антирадянську діяльність. Випущений з концтаборів у 1947 році, до 1953 року перебував у засланні у селі Берека Харьківської області, Україна. Реабілітований у 1961 р. З 1950 року виставляв свої роботи на обласних, республіканських, всесоюзних та міжнародних виставках. З 1957 року член Харьківської організації Спілки художників України. Персональні виставки відбулися у 1972, 1991, та 2000 рр.


Назва:Зовнішнє незалежне оцінювання

-Знайдено: + 1 листопада 2008 виші оголосили перелік сертифікатів ЗНО потрібних для вступу на певні напрями підготовки. Складання основної сесії ЗНО скоротили на два тижні, тож вона пройшла з 6 травня до 5 червня 2009, зареєструватися можна було з 1 грудня 2008 року. Окрім того, того року скоротили до восьми кількість предметів, з яких проходило тестування: зарубіжну літературу, основи економіки, основи правознавства, всесвітню історію виключили. Натомість, випускники змогли скласти тести з іноземних мов: англійської, німецької, іспанської або французької. Випускники змогли обрати для здавання не 3, а до п’яти предметів ЗНО. Тестування з української мови й літератури надалі лишилося обов'язковим для всіх випускників. Починаючи з цього року подання заяв до вишів можна відслідковувати он-лайн на сайті vstup.info. Також у 2009 році залишилась можливість складати тести мовами шести нацменшостей України. Підготовчі курси при вишах більше не дають можливості позаконкурсного вступу.[25][26]
-Знайдено: + * 26 травня: іноземні мови (англійська, німецька, французька, іспанська);


Зобр:134шт.


Назва:Мороко Юрій Миколайович

-Знайдено: + Народився 6 травня 1953.


Назва:Петрук Микола Миколайович

-Знайдено: + * 16 червня 2005 — 6 травня 2006 — командувач Сухопутних військ Збройних Сил України.


Назва:Виселення українців з Польщі до УРСР

Підзаголовок:== Наслідки ==
Знайдено: + 6 травня 1947 р. уряди ПНР і УРСР оголосили спільну заяву про закінчення переселення поляків з території УРСР до Польщі і українського населення з території Польщі до УРСР.


Назва:Худяки

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Харченко Михайло Михайлович (13 квітня 1923 — 6 травня 1995) — повний кавалер ордена Слави


Назва:Федір (Бубнюк)

-Знайдено: + 6 травня 1999 року Високопреосвященнійшим митрополитом Луцьким і Волинським Яковом був рукоположений в сан диякона, а 23 травня того ж року — в сан священика.


Назва:Список станцій Харківського метрополітену

-Знайдено: + | 6 травня 1995 року
-Знайдено: + | 6 травня 1995 року
-Знайдено: + | 6 травня 1995 року
-Знайдено: + | 6 травня 1995 року
-Знайдено: + | 6 травня 1995 року


Зобр:30шт.


Назва:Донузлавська вітрова електростанція

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Будівництво ВЕС почалося в жовтні 1992 року. 6 травня 1993 року були введені в дію перші три вітроустановки (ВЕУ) типу USW 56-100 потужністю 107,5 кВт кожна. Станом на кінець 2005 — початок 2006 року підприємство «Донузлавська вітрова електростанція» це кілька ВЕС розташованих в Криму:


Назва:Завадський Сергій Володиславович

-Знайдено: + За Гетьманату Павла Скоропадського — виконувач обов'язків голови Генерального суду, товариш (від 6 травня 1918 року) міністра судових справ.


Назва:Майдан Руслан Леонідович

-Знайдено: + У вищій лізі чемпіонату України дебютував 6 травня 2005 року в матчі «Кривбас» — «Волинь». Усього за «Волинь» зіграв 50 матчів, забив 2 голи[27].


Зобр:1шт.


Назва:Бабчук Антон Анатолійович

-Знайдено: + Антон Анатолійович Бабчук (рос. Антон Анатольевич Бабчук; 6 травня 1984, м. Київ, СРСР) — російський хокеїст, захисник. Виступає за «Донбас» (Донецьк) у Континентальній хокейній лізі.


Назва:Бердніков Олександр Якович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 6 травня 1993 року обраний народним депутатом України, (2-й тур — 60.9 %, 4 претенденти).


Назва:Загородній Анатолій Глібович

-Знайдено: + Загоро́дній Анато́лій Глі́бович (*29 січня 1951)  — віце-президент НАН України, директор і завідувач відділу теорії та моделювання плазмових процесів Інституту теоретичної фізики НАН України, академік Національної академії наук України6 травня 2006), професор, доктор фізико-математичних наук, головний редактор «Українського фізичного журналу», член редколегій «Вісника НАН України» і міжнародного журналу «Condensed Matter Physics», професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, голова Комісії НАН України з наукової спадщини академіка В. І. Вернадського.


Назва:Стосунки Україна — НАТО

-Знайдено: + 6 травня 1996 року від імені уряду України були підписані важливі угоди в рамках програми ПЗМ, якими регулюється статус військовослужбовців Збройних сил України при перебуванні на навчаннях та інших заходах та території держав-членів НАТО або країн-партнерів і, навпаки, військових інших держав, які беруть участь у навчаннях на території України: Угода між державами, які є сторонами Північноатлантичного договору, та іншими державами, які беруть участь у партнерстві заради миру, щодо статусу їхніх збройних сил, а також додатковий протокол до цієї угоди.


Зобр:4шт.


Назва:Горизонт (Костопіль)

-Знайдено: + option=com_content&task=view&id=277&Itemid=88889016|title=Склад ФК Горизонт|publisher=www.kostopil.eu|date=6 травня 2008}}</ref>


Зобр:4шт.


Назва:Список міністрів палива та енергетики України

-Знайдено: + | width="250" style="background:#FFF8DC" align="center"| 6 травня 1997[28]
-Знайдено: + nreg=387/97 Указ Президента України № 387/97 від 6 травня 1997 року «Про звільнення Ю. Бочкарьова з посади Міністра енергетики та електрифікації України»]</ref>
-Знайдено: + | width="250" style="background:#FFF8DC" align="center"| 6 травня 1997[29]
-Знайдено: + nreg=388/97 Указ Президента України № 388/97 від 6 травня 1997 року «Про утворення Міністерства енергетики України»]</ref>


Зобр:5шт.


Назва:Битва під Студеницею (1684)

-Знайдено: + |date= 6 травня 1684 року
-Знайдено: + Би́тва під Студе́ницею — бій польсько-козацьких військ Речі Посполитої під командуванням правобережного гетьмана Андрія Могили з татарськими загонами 6 травня 1684 року біля Кам'янця під час польсько-турецької війни 1683 – 1699 років. Татари розбили польсько-козацький загін, взяли 200 полонених і захопили прапори семи корогв.


Назва:Журов Георгій Вікторович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 6 травня 1902 р. в Москві в родині театрального співака й режисера Журіо Журіні. Помер 20 жовтня 1988 р. в Києві. Закінчив Київський кіноінститут (1931) та аспірантуру Всесоюзного державного інституту кінематографії (1943). Був асистентом кінооператора й начальником цеху звукових фільмів на Одеській кінофабриці ВУФКУ, звукооператором на Київській кіностудії «Українфільм», заступником начальника сектора телебачення й звукозапису Всесоюзного радіокомітету, співробітником і викладачем ряду наукових та навчальних закладів і установ Москви, Алма-Ати, Києва (1930—1947).


Назва:Гетьман Іван Мазепа (крейсер)

-Знайдено: + 6 травня 1922 року спеціальна комісія Реввоєнсовєту флоту ухвалила відремонтувати корабель. Для ремонту машин та механізмів були використані деталі з однотипних кораблів: балтійського крейсера «Богатир» та панцерників «Св. Евстафій» и «Св. Іоан Златоуст».


Зобр:3шт.


Назва:Програма діяльності Кабінету Міністрів України

-Знайдено: + * «Назустріч людям», Програма, схвалена Постановою Верховної Ради України від 4 лютого 2005 р. № 2426-IV, її проект затверджений Постановою Кабінету Міністрів від 4 лютого 2005 р. № 115; Постановою Кабінету Міністрів від 6 травня 2005 р. № 324 був затверджений план заходів на виконання у 2005 році Програми.


Назва:Рикун Олександр Валерійович

-Знайдено: + Олександр Валерійович Рику́н (* 6 травня 1978, Дніпропетровськ) — колишній український футболіст, півзахисник. Син футболіста Валерія Рикуна, який свого часу виступав за «Дніпро» (Дніпропетровськ). Провів 8 матчів за національну збірну України. Виступав за клуби «Металург» Новомосковськ, «Дніпро» Дніпропетровськ, «Іллічівець» Маріуполь (до 2002 року «Металург»), «Металіст» (Харків) та «Ворскла» (Полтава).


Зобр:1шт.


Назва:Балясна Рива Наумівна

-Знайдено: + 6 травня 1952 року письменниця була заарештована за звинуваченням у контрреволюційній націоналістичній діяльності. Під час слідства вона тяжко захворіла. Попри це, рішенням Особливої наради від 23 серпня 1952 року Балясна була засуджена на 10 років концтаборів.
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + * Полянкер Григорій. «…З порога смерті…: Письменники України — жертви сталінських репресій» // Літературна Україна № 20, 16 травня 1991 р. — С. 8.


Назва:Пам'ятники Кіровограда

-Знайдено: + id=4&listid=28268 У Кіровограді відкрито пам'ятник льотчику Великої Вітчизняної війни Петру Вересоцькому] // повідомлення за 6 травня 2006 року [http://www.nrcu.gov.ua/index.php?


Зобр:32шт.


Назва:Поліграфтехніка-2

Підзаголовок:== Статистика ==
Знайдено: + * Найбільша поразка: 0:5 («Будівельник» С, 27 серпня 1994, Суми; «Локомотив» Г, 6 травня 1995, Гребінка)


Назва:Чепуренко Тетяна Василівна

-Знайдено: + Народився 6 травня 1953 р. Закінчила Київський політехнічний інститут (1976).


Назва:Фатхутдінов Василь Гайнулович

-Знайдено: + Наказом міністра внутрішніх справ України 6 травня 2010 р. призначений ректором Академії управління МВС.


Назва:Громадянська війна у Великому князівстві Литовському (1432–1438)

-Знайдено: + 6 травня 1434 Сигизмунд видав новий законодавчій Привілей. Цим актом майже повністю зрівнювались у правах православна та католицька аристократія. Але православним й далі заборонялось займати вищі державні посади.


Зобр:4шт.


Назва:Нетребенко Анатолій Дмитрович

-Знайдено: + Народився 6 травня 1930 р. у місті П'ятихатки Дніпропетровської області в родині залізничника.


Назва:Перегуда Олександр Йосипович

-Знайдено: + Народ. 19 серпня 1893 р. в м. Житомирі в родині робітника. Помер 6 травня 1969 р. в Києві. Учасник Німецько-радянської війни. Закінчив математичний факультет Київського університету (1916). З 1922 р. працював у IV майстерні «Березіль» в Києві. В кіно прийшов у 1924 р. Був актором (грав американського журналіста у фільмі «Макдональд») і режисером Одеської кінофабрики ВУФКУ (19271928), режисером Київської кіностудії (19291930), а в 19501959 рр. — редактором.


Назва:Пружанський Єфрем Аврамович

-Знайдено: + Пружанський Єфрем Аврамович (* 6 травня 1930, Київ - + 21 листопада 1995, Київ) — український режисер-мультиплікатор.


Назва:Андранік Алексанян

-Знайдено: + Андранік Алексанян (6 травня 1998, Хмельницький) — український співак, представник України на Дитячому конкурсі Євробачення 2009, де посів п'яте місце.
-Знайдено: + Народився 6 травня 1998 р. у Хмельницькому. Батько вірменин, мати українка. Незадовго до його народження батьки переселились з Вірменії.


Назва:Донбас (хокейний клуб)

-Знайдено: + |align=center|6 травня 1984


Зобр:2шт.


Назва:Троїцький собор (Суми)

-Знайдено: + |дата_початку_спорудження = 6 травня 1901
-Знайдено: + 6 травня 1901 року відбулося закладання Троїцького собору. Взагалі будівництво храму продовжувалося до 1915 року, але так і не було завершене, бо забирало досить багато грошей, тому Харитоненки будували церкву з перервами.


Зобр:2шт.


Назва:Бобровський Анатолій Вікторович

-Знайдено: + Бобровський Анатолій Вікторович — (6 травня 1935, с. Лісники, нині Києво-Святошинського району Київської області) — український режисер, актор. Чоловік Євдокії Бобровської. Заслужена артистка УРСР (1967).


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1965

Підзаголовок:== Кубок ==
Знайдено: + | 6 травня 1965


Назва:Кримська область

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Після розвалу СРСР і у зв'язку із проголошенням незалежності України 4 вересня 1991 була прийнята Декларація про суверенітет Криму, а 6 травня 1992 прийнята Конституція автономії. Обидва документи суперечили законодавству України і після затяжних конфліктів були скасовані Верховною Радою України у березні 1995 року. У жовтні 1998 року прийнята легітимна конституція Республіки Крим.


Назва:Габовда Юрій Вікторович

-Знайдено: + Ю́рій Ві́кторович Габо́вда (* 6 травня 1989, Мукачеве, Закарпатська область) — український футболіст, нападник «Таврії» (Сімферополь). Племінник футболіста Яноша Габовди.


Зобр:1шт.


Назва:Орден святого рівноапостольного князя Володимира (УПЦ МП)

-Знайдено: + *Бабенко Геннадій Олександрович (16 травня 2007)
-Знайдено: + * Солдатенко Віктор Васильович (6 травня 2002)


Назва:Єрмолаєв Андрій Васильович

-Знайдено: + Андрі́й Васи́льович Єрмола́єв (6 травня 1969, Красногорівка Донецької обл.) — українській політолог. Директор Національного інституту стратегічних досліджень. Президент Центру соціальних досліджень «Софія»[30].


Назва:Нестор (Анісімов)

-Знайдено: + 17 квітня 1907 приймає чернечий постриг з іменем Нестора в честь прп. Нестора Літописця[31]. 6 травня 1907 зводиться в сан ієродиякона, а через три дні, 9 травня, присвячується в ієромонахи.


Зобр:3шт.


Назва:Васкул Петро

-Знайдено: + Петро Васкул (* 6 травня 1895, с. Вижній Березів, Косівський район, Івано-Франківська область
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 6 травня 1895 року в селі Вижній Березів на Гуцульщині. У часи Першої світової війни та Визвольних Змагань — четар УСС, підпоручник, поручник та сотник УГА.


Назва:Філарет (Лінчевський)

-Знайдено: + | сан = 6 травня 1897
Підзаголовок:===Юність===
Знайдено: + 6 травня 1897 року Митрополитом Київським і Галицьким Іоанникиєм рукопокладений у священика до Покровської церкви с. Великих Гадомець Бердичівського повіту
-Знайдено: + 6 травня 1897 висвячений у сан ієрея і призначений законовчителем Церковно-парафіяльних шкіл. З 1914 до 1920 року був викладачем в духовних семінаріях.


Назва:Кнебель Марія Йосипівна

-Знайдено: + Кнебель Марія Йосипівна (6 травня 1898, м. Москва, нині РФ — 1 червня 1985, там само) — українська акторка, режисер, педагог. Народна артистка РРФСР (1958). Державна премія СРСР (1978). Дочка Йосипа Кнебеля.


Назва:Мірецький Георгій Адамович

-Знайдено: + Георгій Адамович Мірецький (6 травня 1929, Луцьк6 лютого 1978, Луцьк) — український радянський композитор, піаніст та педагог, один з яскравих представників неоромантичного напрямку в українській музиці.


Назва:Федерація хокею України

-Знайдено: + | joined = 6 травня 1992
-Знайдено: + Федерація хокею України (ФХУ) — організація, яка займається проведенням на території України змагань з хокею із шайбою. Заснована у 1992 році, член ІІХФ з 6 травня 1992 року. У країні 7 професіональних клубів, 4003 гравців (607 із них — дорослі), 25 льодових майданчиків, що відповідають Правилам гри в хокей. Найбільша арена — Київський палац спорту (6850 місць).


Назва:Горошко Юрій Автономович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Юрій Горошко народився 6 травня 1900 року в селі Передмірка Лановецького району, у селянській родині. Вчився у двокласній церковно-приходській школі. Далі ос­віту здобував самотужки.


Назва:Факундо Бертольйо

-Знайдено: + У національній збірній Аргентини дебютував під час тренерства Дієго Марадони 6 травня 2010 в товариському матчі проти збірної Гаїті, що завершився 4:0. У першому ж матчі оформив дубль.[32]


Зобр:1шт.


Назва:Блажейовський Дмитро

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 6 травня 1999 року відкрив у Львові власний музей вишиваних ікон та образів (пр. Чорновола, 2а).


Назва:Тимошенко Леонід Васильович

-Знайдено: + Тимошенко Леонід Васильович (6 травня 1921 - 25 листопада 2004) - член-кореспондент Академії медичних наук України, обраний 5 квітня 1993 за спеціальністю акушерство і гінекологія, член-кореспондент АМН СРСР (1974), член-кореспондент АМН Росії (1991), член-кореспондент НАН України (1992), академік Української академії наук національного прогресу (1992), доктор медичних наук (1958), професор (1960).


Назва:Борис Апрєль

-Знайдено: + ]</ref>, і ніхто не знає про місце його знаходження[33]. Бориса не було вдома, він не відповідав на телефонні дзвінки, ані рідні, ні друзі не знали, де він і що з ним. Декілька днів нічого не було відомо, всі намагання знайти Бориса ні до чого не призводили, і тільки 6 травня стало відомо, що він знайшовся в Ялті[34] і тепер знаходиться в одній з київських клінік[35].


Зобр:13шт.


Назва:Клячко Михайло

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Під час Першої світової війни служив в Запорозькому полку російської армії. З початком Перших визвольних змагань — козак полку Чорних Запорожців. Брав участь у всіх боях полку та у Першому зимовому поході від 6 грудня 1919 року по 6 травня 1920 року. Обіймав різні посади до командира сотні включно.


Зобр:1шт.


Назва:Трилицький Павло Сілаунович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Походив з дворян Херсонської губернії, предки — з с. Триліски Овруцького повіту Волинської губернії. 11 вересня 1880 р. вступив до Єлисаветградського кавалерійського училища. 1 серпня 1883 р. закінчив училище за 2-м розрядом, вийшов естандарт-юнкером до 12-го уланського Білгородського полку (Проскурів). Корнет (1885), поручик (1890), штабс-ротмістр (1893). 3 вересня 1893 р. був відряджений до 2-го відділення 12-го кавалерійського запасу, де продовжив службу. З 1896 р. — ротмістр. 20 грудня 1901 р., після переформування кавалерійського запасу у запасні кавалерійські полки, був призначений до 6-го запасного кавалерійського полку командиром 4-го ескадрону. 6 травня 1903 р. — підполковник з переведенням до 3-го запасного кавалерійського полку (Кірсанов). З 1906 р. обіймав посади помічника командира полку з господарчої та муштрової частини, кірсанівського повітового начальника. 14 жовтня 1914 р. витримав на відмінно іспит на заміщення посади повітового військового начальника при штабі Московської військової округи. З 13 січня 1914 р. — полковник за заслуги з призначенням на посаду Семипалатинського повітового військового начальника, коменданта й начальника гарнізону. З весни 1917 року перебував на фронті у складі 7-ї кавалерійської дивізії.


Зобр:1шт.


Назва:Лещенко В'ячеслав Сергійович

-Знайдено: + В'ячесла́в Сергі́йович Ле́щенко (нар. 6 травня 1916 — пом. 30 березня 1978) — Герой Радянського Союзу, в часи Другої Світової війни — заступник командира ескадрильї 4-го винищувального авіаційного полку 287-ї винищувальної авіаційної дивізії 4-ї повітряної армії Північно-Кавказького фронту, лейтенант.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 6 травня 1916 року в селищі Борзна, нині місто Чернігівської області в селянській родині. Українець. Закінчив 7 класів борзнянської середньої школи (зараз — гімназія імені П. Куліша). Після школи поступив до Мелітопольського будівельного технікуму. Одночасно з навчанням в технікумі навчався в місцевому аероклубі. Після закінчення аероклубу з 1932 року працював льотчиком-інструктором Мелітопольського аероклубу.


Зобр:1шт.


Назва:Повстання Пушкаря і Барабаша

-Знайдено: + 6 травня об'єднані сили гетьмана і татар переправились через Дніпро поблизу Кременчука і вирушили на Полтаву. Пушкар, випаливши передмістя, приготувався до облоги. У 20-х числах травня гетьман, залишивши під Соколячим Байраком орду, із усім військом рушив під Полтаву, а перейшовши за Жуківським Байраком долину Полузор'є і лишивши на ній два полки затяжної німецької піхоти Хмельницького, рушив на місто. Півтора тижня


Зобр:3шт.


Назва:Київська операція війська польського (1920)

-Знайдено: + 6 травня була захоплена Біла Церква. Наступного дня частини Червоної Армії втекли з Києва. Незабаром у Київ вступили кавалерійські частини війська польського (а 8 червня — піхота). Але 14 травня в Білорусі почався наступ радянського західного фронту. А 12 червня в Київ увійшла Червона Армія.


Зобр:15шт.


Назва:Герб Старої Вижівки

-Знайдено: + |дата_затвердження = 6 травня 1994
-Знайдено: + Герб Старо́ї Ви́жівки — офіційний символ смт Стара Вижівка, районного центру Волинської області. Затверджений 6 травня 1994 року сесією Старовижівської селищної ради.


Назва:Хоругва Старої Вижівки

-Знайдено: + |затверджений = 6 травня 1994
-Знайдено: + Пра́пор Старо́ї Ви́жівки затверджений 6 травня 1994 року сесією Старовижівської селищної ради. Автор проекту прапора  — А. Гречило.


Назва:Убийвовк Олена Костянтинівна

-Знайдено: + Убийво́вк Оле́на Костянт́инівна (нар.22 листопада 1918 — 26 травня 1942) — Герой Радянського Союзу, в часи Великої Вітчизняної війни — підпільниця, керівник комсомольської молодіжної організації «Нескорена полтавчанка».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 6 травня 1942 року були заарештовані усі найактивніші учасники групи. Серед них була і Ляля Убийвовк. Лялю катували і допитували 26 разів. Після жорстоких тортур вона була розстріляна разом з п'ятьма іншими підпільниками за міським цвинтарем у Полтаві 26 травня 1942 року.


Зобр:1шт.


Назва:Операція «Френтік»

-Знайдено: + 14 квітня до Полтави прибула перша група американських офіцерів чисельністю 46 осіб. А 6 травня через Іран прибув перший ешелон з постійним складом полтавської авіабази — 390 американських військовослужбовців. Розпочалася робота по підготовці аеродромів і інфраструктури. На підготовку аеродромів і інфраструктури забезпечення відводилося півтора місяці[36].


Зобр:24шт.


Назва:Синагоги Херсона

-Знайдено: + Згідно з актом № 18 від 6 травня 1922 року в синагозі були вилучені цінності: корона (2 фунти 38 зоотників); корона (28 золотників) та 2 прикраси для сувоїв Тори (1 фунт 73 золотника). Усього до 23 травня 1922 року було вилучено цінностей на суму 8 фунтів 36 золотників (3 кг 430 г).


Зобр:3шт.


Назва:Тремба

-Знайдено: + Тремба В’ячеслав Михайлович, народився 6 травня 1951 року в м. Грем’ячинськ Пермської обл.


Назва:Малоросійські козачі полки 1831-1832 років

-Знайдено: + 6 травня 1831 року виходить царський маніфест про формування малоросійських козацьких полків. В додаток до нього йшло «Положенние о сформированіи вь двухь Малороссійскихь губерніях восьми полков легкой какалерии», яке конкретизувало виконання справи. Маніфест і положення були опубліковані 11 травня. Були створені губернські та повітові комітети, які відповідали за мобілізацію козаків, за комплектацію їх зброєю, за доставку коней, фуражу і продовольства. Козаки потрапляли у полки за рішенням козацьких зборів, згідно з рекрутською чергою.
-Знайдено: + Згідно з положеннями царського маніфесту від 6 травня 1831 року було сформовано 8 полків. За штатом у полку повинно було бути 732 козака і офіцера, а з допоміжним персоналом чисельність його нараховувала 860 осіб. Полк складався із 6 ескадронів: 4 діючих, які формувались одразу, і 2 резервних, які формувались по закінченню жнив. В ескадроні нараховувалось 144 козака та офіцера. 2 ескадрони об'єднувались в 1 дивізіон. Всього, у 8 малоросійських козацьких полках мало нараховуватись 6900 козаків і офіцерів, але на театр бойових дій було відправлено 4800 козаків у 32 ескадронах, так як резервні ескадрони були сформовані на початку вересня, коли листопадове повстання було вже майже придушене.


Назва:Музей «Молода гвардія»

-Знайдено: + Після рішення про будівництво в Краснодоні нового сучасного приміщення музею «Молодої гвардії» перший камінь у фундамент нового музею був закладений 4 жовтня 1966, а відкритий музей 6 травня 1970 року Героєм Радянського Союзу, льотчиком-космонавтом СРСР Борисом Волиновим. У 1982 році Указом Президії Верховної Ради СРСР музей «Молода гвардія» був нагороджений орденом Дружби народів.[37] А на місці страти краснодонських підпільників споруджений меморіал «Нескорені».


Назва:Білан Микола Іванович

-Знайдено: + Білан Микола Іванович (6 травня 1894 - ?


Зобр:1шт.


Назва:Почесні громадяни Севастополя [[Файл:|100пкс|thumb |150px|right]] -Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |16 травня 1873
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |6 травня 1974
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |6 травня 1974
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |6 травня 1974
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |6 травня 1974
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |6 травня 1974
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |6 травня 1974
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |6 травня 1974


Зобр:19шт.


Назва:Українське мінералогічне товариство

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + В 50-річній історії Українського мінералогічного товариства (УМТ) значущими є три дати — поворотні віхи: 31 березня 1954 року, 6 травня 1970 року і 10-12 вересня 1991 року. Перша дата — це заснування Київського відділення Всесоюзного мінералогічного товариства (KB BMT), а згодом Українського відділення Всесоюзного мінералогічного товариства (УВ ВМТ), друга дата — це усвідомлення своєї гідності і перетворення з відділення Всесоюзного мінералогічного товариства в Українське мінералогічне товариство (УМТ), третя дата — це перехід товариства в самостійне існування і вихід на міжнародну арену.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Перший з'їзд — засновник УМТ відбувся 6 травня 1970 р. в м. Києві. Делегати з'їзду були представниками Київського, Львівського, Дніпропетровського, Харківського, Донецького і Криворізького філіалів. З'їзд одноголосно затвердив перетворення УВ ВМТ в УМТ при Відділенні наук про Землю і Космос АН УРСР. Президентом УМТ було обрано Є. К. Лазаренка.


Назва:Макаренко Віктор Сергійович

-Знайдено: + Віктор Сергійович Макаренко ((8 січня) 6 травня[38] 1931, Кривий Ріг — 20 лютого 2007, Київ) — український радянський політичний діяч.


Назва:Луганський патронний завод

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Історія створення починається 6 травня 1895 року з офіційного відкриття Луганського патронного заводу. Новий казенний патронний завод, продуктивністю 100 млн штук патронів в рік, випускав патрони калібру 7,62×54R мм, винайденні російським офіцером полковником Роговцевим. Завод був основним постачальником бойових патронів для царської армії[39].


Назва:Доленко Володимир Андрійович

-Знайдено: + 6 травня 1948 р. в таборі «переміщених осіб» у Ашаффенбурзі (Західна Німеччина) в американській зоні окупації відбувся з’їзд, який проголосив створення Союзу Земель Соборної України (СЗСУ), до назви якого на II з'їзді у Новому Ульмі (1950) було додано: "Селянська партія" (СЗСУ-СП). За основне завдання новостворена партія мала, як зазначено в її маніфесті від 8 травня 1948 р., «... рішучу й безкомпромісну боротьбу за Українську Самостійну Соборну Державу». СЗСУ-СП на чолі з Доленком разом із Українською Революційно-Демократичною Партією (її очолював також харків’янин, легендарний письменник Іван Багряний) була найвпливовішим політичним представником української діаспори у світі. Часто СЗСУ-СП називали «Союзом Великоукраїнської еміграції». Осередки СЗСУ-СП діяли практично у всіх країнах поселення українців у Європі, Північній та Південній Америці та Океанії.


Назва:Патиченко Галина Олександрівна

-Знайдено: + Патиченко Галина Олександрівна (6 травня 1939 року) — український географ-картограф, фотограмметрист, кандидат технічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 6 травня 1939 року в Туркменістані, місто Ашгабат. Закінчила 1966 року кафедру геодезії та картографії географічного факультету Київського університету. Працювала в лабораторії аерометодів науково-дослідної частини Київського університету. З 1968 року працювала асистентом на кафедрі інженерної геодезії Київського інженерно-будівельного інституту. У Київському університеті працює 1976 року старш. науковим співробітником лабораторії аерометодів і за сумісництвом старшим викладачем кафедри геодезії та картографії, 1980—2000 року доцент. Кандидатська дисертація «Теоретичні та експериментальні дослідження застосування фотограмметрії в архітектурі» захищена 1974 року. Читала нормативні курси: «Аерокосмічні методи географічних досліджень», «Фотограмметрія», «Основи дешифрування аерокосмічних знімків».


Назва:Буяльський Віталій Казимирович

-Знайдено: + 6 травня 2013 року молодь «Динамо» розгромила однолітків з «Шахтаря» з рахунком 8:2, а три голи забив Буяльський. Відразу після цього він був викликаний головним тренером Олегом Блохіним на підготовку до гри 23-го туру чемпіонату України проти «гірників»[40]. Щоправда, в тому матчі футболіст так і не зіграв, просидівши, як і в кількох наступних матчах, всю гру на лавці запасних.
-Знайдено: + В Прем'єр-лізі дебютував 26 травня 2013 року у матчі останнього туру чемпіонату України проти запорізького «Металурга» (3:0), в якому Буяльський вийшов у старті і в перерві був замінений на Адміра Мехмеді[41].


Зобр:1шт.


Назва:Прокоп Мирослав

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Мирослав Прокоп народився 6 травня 1913 року в Перемишлі, (нині Польща). Там же закінчив гімназію і з 1930 року почав викладати право у Львові, Берліні, Мюнхені та в УВУ де одержав диплом доктора права.


Назва:Верховна Рада України III скликання

Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + |з 6 травня 1999


Зобр:7шт.


Назва:Сухарев Іван Іванович

-Знайдено: + Іван Іванович Сухарев (6 травня 1939 — 7 травня 2003) — доктор медичних наук, завідувач відділу Інституту клінічної та експериментальної хірургії Академії медичних наук України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (1994; за працю «Патогенез, діагностика та хірургічне лікування аневризм черевної аорти»)[42], заслужений діяч науки і техніки України.


Зобр:1шт.


Назва:Вовк Юліан Олександрович

-Знайдено: + Вовк Юліан Олександрович (нар. 6 травня 1923, м. Калачі, Воронезька область — пом. 1 липня 2000) — український вчений-правознавець, професор кафедри земельного права і правової охорони природи Харківського юридичного інституту, професор, доктор наук.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 6 травня 1923 року у місті Калачі Воронезької області. З 1941 по 1942 рік — курсант Московського артилерійського училища. У 19421947 роках — командир батареї мінометного полку. Воював на Волховському та Ленінградському фронтах. Військове звання — капітан.


Назва:Почесні громадяни Запоріжжя

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |23 жовтня 1904 — 6 травня 1981


Назва:Бочкарьов Юрій Георгійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 12 липня 1996 року по 6 травня 1997 року — міністр енергетики і електрифікації України у першому та другому уряді Павла Лазоренко. З 6 травня 1997 року по 25 липня 1997 року — міністр енергетики України.


Назва:70-а гвардійська мотострілецька дивізія

-Знайдено: + 6 травня зі складу сил 101-го стрілецького корпусу була створена рухома група, до якої увійшла і 70-я гвардійська стрілецька дивізія. Вранці 8 травня рухома група здійснила марш на Прагу. Долаючи опір противника, 9 травня 1945 року дивізія вступила до столиці Чехословаччини — Праги.


Зобр:11шт.


Назва:Чекалюк Емануїл Богданович

-Знайдено: + Чекалюк Емануїл Богданович (6 травня 1909, Гніздичів, Жидачівський район, Львівська область — 5 січня 1990, Львів) — український вчений, інженер нафтової та статистичної термодинаміки, Доктор технічних наук, заслужений діяч науки і техніки УРСР.[43]
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Емануїл Чекалюк народився 6 травня 1909 року у місті Гніздичів, у сім'ї пастора. Освіту здобував у Львівському політехнічному інституті, факультет електромеханіки якого він закінчив у 1933 році. Після закінчення навчання отримав посаду електромонтера на Калуському калійному заводі. Пізніше працював інженером на заводі побутових електроприладів у Варшаві.


Назва:Радомисельський Ізраїль Давидович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 23 квітня (6 травня) 1914 року в Житомирі. В 1939 році закінчив Київський індустріальний інститут, працював на промислових підприємствах Києва і Новосибірська, директором технікуму в Новосибірську. Член ВКП (б) з 1945 року. У 19481955 роках — в Інституті чорної металургії АН УРСР. З 1955 року — в Інституті проблем матеріалознавства АН УРСР.


Зобр:1шт.


Назва:Мандрика Георгій Якимович

-Знайдено: + Мандрика Георгій Акимович (10 квітня 1869, Київ, Російська імперія — 6 травня 1937, Харбін, Китай) — начальник 2-го Січового Запорізького корпусу військ Центральної Ради.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 6 травня 1937 та похований на Новому Успенському цвинтарі міста Харбін.


Зобр:1шт.


Назва:Посольство України в Кенії

-Знайдено: + Республіка Кенія визнала незалежність України 6 травня 1993 року. 6 травня 1993 року було встановлено дипломатичні відносини між Україною та Кенією[44].


Назва:Хоругва Збаража

-Знайдено: + Хору́гва Зба́ража— офіційний символ міста. Затверджена сесією міської ради Збаража 6 травня 1996 року.


Назва:Милян Мрдакович

-Знайдено: + Милян Мрдакович (серб. Miljan Mrdaković, нар. 6 травня 1982, Ниш) — сербський футболіст, нападник китайського клубу «Цзянсу Сайнті».


Назва:Валерій

-Знайдено: + * Іменини: 22 березня, 6 травня, 7 листопада, 30 листопада[45].


Зобр:2шт.


Назва:Родзянко Олександр Павлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 6 травня 1970 помер в Нью-Йорку у віці 92 років.


Зобр:1шт.


Назва:Айвазов Асан Сабрі

-Знайдено: + | Дата народження = 6 травня 1878
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 6 травня 1878 року в Алупці. Закінчив медресе, після чого вчителював в Алупці.


Назва:Кук Ілярій Степанович

-Знайдено: + 6 травня 1937 Ілярій Кук був керівником нападу групи оунівців на власників фільварку Ясінських у Золочівському повіті. Історик Петро Мірчук так описує подробиці цієї акції:

До помешкання Марії Ясінської та її брата Мечислава прийшло п'ять осіб, між ними один у поліцейській уніформі, провели ревізію й після того наказали згаданим власникам фільварку всісти до повозки й поїхати з ними на поліційну станицю. Але Ясінським, як польським патріотам, видалася справа підозрілою, що їх арештовує якраз польська поліція, тому вони під час їзди намагалися втекти. Через це дійшло до перестрілки, в якій обоє Ясінські згинули. Нападники повернулися до фільварку й забрали там 4.000 злотих, 600 долярів та різні дорогоцінності. Але постріли заалярмували поліцію й вона стала переслідувати нападників. У сутичці з поліцією один із нападників згинув і на підставі його ідентифікації поліція довідалася, що напад на польських землевласників виконали члени ОУН на власну руку й всупереч забороні ОУН переводити експропріяції приватного майна. Незабаром їх арештовано й поставлено під суд [46]



Зобр:1шт.


Назва:Вишеславський Гліб Анатолійович

-Знайдено: + Вишесла́вський Гліб Анатолійович (нар. 6 травня 1962, Київ) — український художник, мистецтвознавець, член Національної спілки художників України, Міжнародної асоціації «Мистецтво народів світу», Москва; Міжнародної спілки художників «Sztuka bez Granic», Краків; Незалежної мистецької Асоціації «Terra» Київ.


Зобр:7шт.


Назва:Історія Стрия

-Знайдено: + 6 травня 1576 року привілеєм короля Стефана Баторія євреям дозволялося проживати на окраїнах міста. Міщани вкрай були незадоволені таким рішенням, їм навіть вдалось його оскаржити, проте через два роки суд поновив привілей.


Назва:Волянська Людмила

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народ. 6 травня 1922 р. у с. Вереміївка на Полтавщині. Під час війни навчалася в Київському політехнічному інституті. З 1942 р. — в еміграції. Перебувала в таборі ДП, працювала в


Назва:Бандуров Володимир Володимирович

-Знайдено: + Володимир Володимирович Бандуров (* 6 травня 1973р.; с. Пологи Пологівського району Запорізької області, Україна) — Народний депутат України, член Партії регіонів.


Назва:Іон Емануїл Флореску

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Згодом він став генералом румунської армії, членом Боярської партії, військовим міністром при князі Каролі І і з 17 квітня до 6 травня 1876 року був прем'єр-міністром Румунії. Флореску виступав за союзницькі відносини між Румунією та Російською імперією.


Назва:Александар Драгович

-Знайдено: + Потрапивши 6 травня 2008 року у віці 17 років до заявки на матч «Аустрії-2», яка виступала в Ерсте-лізі проти «Граткорну», молодий півзахисник заключні два матчі сезону 2007/08 провів уже в основному складі, зазнавши разом із товаришами по команді домашньої поразки від «Карнтена» — 0:1, а потім здобувши виїзну перемогу над «Шваненштадтом» — 2:0, заробивши при цьому на 50-й хвилині свою першу на професійному рівні жовту картку.


Зобр:5шт.


Назва:Бурбело Валентина Броніславівна

-Знайдено: + Бурбе́ло Валенти́на Бронісла́вівна (6 травня 1951, м. Київ) — український мовознавець, педагог, фахівець зі стилістики французької мови, співавтор французько-українського словника, доктор філологічних наук, професор кафедри французької філології Київського університету.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 6 травня 1951 року в Києві. 1973 року закінчила факультет романо-германської філології Київського університету. Працює в Київському університеті з 1973 року: спершу як викладач кафедри теорії та практики перекладу; згодом як викладач, потім доцент і старший науковий співробітник кафедри романської філології; доцент, а з 2000 року — професор кафедри французької філології.


Назва:Список гравців жіночої збірної України з футзалу

-Знайдено: + : Дані актуальні станом на 6 травня 2013


Назва:Список серій мультсеріалу «Дружба — це диво»/Огляд

-Знайдено: + | align="center" | 10 жовтня 2010 — 6 травня 2011


Назва:Воронцов Семен Михайлович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Помер 6 травня 1882 року у Санкт-Петербурзі.


Зобр:1шт.


Назва:Бабич Костянтин Миколайович

-Знайдено: + Ба́бич Костянти́н Микола́йович (нар. 6 травня 1957, Нікополь, Дніпропетровська область) — український футболіст, нападник.


Назва:Козловська Валерія Євгенівна

-Знайдено: + Козловська Валерія Євгенівна (* 20 червня 1889, Бурімка нині Ічнянський район — † 6 травня 1956, Нью-Йорк), українська археолог і музейник, одна з перших жінок-археологів, членкиня Археологічної секції Українського Наукового Товариства ім. Т. Г. Шевченка.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://greatukrainians.com.ua/
  2. Ярославу Мудрому помогли стать «великим украинцем № 1» (dusia.telekritika.ua, 16 травня 2008) (рос.)
  3. Вахтанг Кіпіані: Ярослав Мудрий переміг у «Великих українцях» завдяки маніпуляціям — «Телекритика», 18 травня 2008
  4. http://pravda.com.ua/news/2008/5/20/76074.htm
  5. «Телекритика», 19 травня 2008
  6. Донеччина шанує Олексу Тихого. Великий меморіальний захід з нагоди 80 річча від народження
  7. Бандера став почесним громадянином міста Долина на Прикарпатті
  8. Бандера і Шухевич стали почесними громадянами Теребовлі
  9. Почесні громадяни міста Бережани
  10. [http://www.ot-ot.lviv.ua/uk/event/?
  11. Центральний державний архів-музей літератури й мистецтва України, ф. 113, оп. 1, № 36, арк. 6
  12. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  13. «Свобода» вирішила через суд відібрати Героя у Береста (forpost, 15 квітня 2010)
  14. Донецький суд залишив Олексію Бересту звання «Герой України»
  15. Травкин Н. И., Добронравов И. С. Кубок СССР 1936–1939 гг. Международные игры российских и советских команд 1907–1940 гг. — Уфа, 1994 — С. 25
  16. «Акт про державну самостійність Республіки Крим» // Ведомости Верховного Совета Крыма. — 1991—1992. — № 5. — С. 243.
  17. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  18. Харківський метрополітен буде передано в комунальну власність протягом місяця - міністр транспорту (рос.)
  19. Харківський метрополітен переданий у комунальну власність Харкова - Ю. Тимошенко (рос.)
  20. Харківський метрополітен офіційно передадуть у власність міста 25 вересня
  21. а б Підписаний акт про передачу метрополітена у власність міста
  22. Міськрада поміняє назву харківської підземки (рос.)
  23. У місті з'явилося КП «Харківський метрополітен»
  24. Сергій Вейгман. Незабвенні могили «Столичні новини», № 10 (206) 25.03.2002
  25. http://www.osvita.org.ua/ukrtest/news/2008-06-18/
  26. http://www.ut.net.ua/news/155/0/854/
  27. Не враховуючи автогола в матчі проти «Дністра» 27 липня 2008 року
  28. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  29. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  30. Єрмолаєв Андрій Васильович на сайті Центру соціальних досліджень «Софія»
  31. За іншими даними на честь мученика Нестора Солунського.
  32. [http://www.youtube.com/watch?
  33. Исчез певец Борис Апрель
  34. Борис Апрель нашёлся
  35. Борис Апрель находится на грани суицида — Бульвар Гордона, №19 (263), 11 мая 2010
  36. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою SU.PILOT не вказано текст
  37. Высокое признание
  38. Верховна Рада АР Крим. Дні народження в травні
  39. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою lcw не вказано текст
  40. Блохін викликав до першої команди автора хет-трику у ворота молоді "Шахтаря"
  41. Динамо напоследок разбило Металлург З
  42. www.lib.kture.kharkov.ua
  43. [http://www.iggcm.org.ua/index.php?
  44. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  45. Значення імені Валерій
  46. Мірчук Петро. Нарис історії ОУН 1920—1939 роки. — К.: Українська Видавнича Спілка, 2007.