Користувач:Alex Blokha/Події, згадані у Вікіпедії/1607

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Вигурівщина
-Знайдено: + Сучасна назва походить від імені київського урядовця Станіслава Вигури (Векгури), якому польський король Сиґізмунд III подарував 1607 ці землі «під ключництво і городництво». У копіарії середини XVIII ст. серед документів, наданих у різний час Михайлівському Золотоверхому монастирю, міститься рішення київського наказного Василя Дворецького у справі про спірну маєтність Вигурівщину. Це село його колишній власник козак Вигура заповідав Золотоверхому монастирю, що й було підтверджено Б. Хмельницьким. Проте після смерті Вигури претензії на село заявили священик Воскресенської церкви Кирило Муха й «служилий чоловік» Биримович. Конфлікт розрісся, й сторони, за словами В. Дворецького, «кгрунт Викгуровский на части хотячи розервати, не могли помиритися». За рішенням київського полковника, Вигурівщина, як і слід було чекати, закріплювалася за Золотоверхим монастирем.


Назва:Ріпки (смт)
-Знайдено: + | перша писемна згадка — 1607 р., селище міського типу1966 р.
Підзаголовок:==Історія==
Знайдено: + Вперше згадується у 1607 р. Населення брало активну участь у національно-визвольній боротьбі під проводом Б.Хмельницького. Входило до Російської сотні Чернігівського полку. На початку ХІХ ст. - волосний центр. У 1905-1907 роках - революційні виступи селян. В роки громадянської війни діяв партизанський загін, який увійшов до Богунського полку. У 1943 р. діяв підпільний райком партії і партизанський загін.


Зобр:2шт.

Файл:Картинка на мапі

Назва:Балабан Гедеон
-Знайдено: + БАЛАБÁН Гедеон (до постриження в ченці — Григорій; 15301607) — український церковний і політичний діяч, львівський єпископ (15691607), оборонець православної церкви від польських латинників, противник григоріанського календаря.
-Знайдено: + Походив з українських дрібних шляхтичів. Діставши в 1565 р. єпископську посаду у Львові, Б. згодом став власником значних маєтків. Належав до верхівки українського православного духовенства, яка боролася проти спроб Ватікану підкорити православну церкву. В 1582 р. виступив проти запровадження в Україні григоріанського Календаря. В 1585 р. допоміг Львівському братству відновити друкарню І.Федорова. Провадив боротьбу з львівською Ставропігією, захищаючи авторитет єпископа. З 1590 р. брав участь у переговорах за з'єднання з католицькою церквою. В 1590 став ініціатором наради єпископів холмського і белзького Діонісія Зборуйського, луцького Кирила Терлецького, пинського і турівського Леонтія Пельчинського, яка проходила у Белзі, і де вперше було піднято питання про об'єднання (унію) православної та католицької церков. Однак 1595 р. порвав з прихильниками унії. На Берестейському соборі 1596 р. став на боці К.Острозького проти унії і на цій позиції лишився аж до смерті, ставши екзархом патріарха царгородського. На початку 17 ст. відкрив у своєму маєтку в с. Стрятин (нині Стратин Рогатинського району Івано-Франківської області) греко-слов'янську школу і друкарню. Видавав церковні книги («Служебник», 1604, «Требник», 1606, власне «Учительне євангеліє»), дбав про шкільництво й боровся з забобонністю. Гостро засуджував Берестейську церковну унію 1596 р. Під кінець життя намагався зробити своїм наступником свояка Ісаю, уніатського архімандрита, однак його відкинула Ставропігія (1607).


Назва:Пожиле
-Знайдено: + Запровадження П. стало одним з етапів прикріплення селян до землі. Обов'язковість виплати П. і його розмір встановлював Судебник 1497. Судебник 1550 встановлював розмір П. у залежності від терміну перебування селянина у землевласника. Царський указ від 9.3.1607 називав П. штраф за переховування в себе селянина-втікача. П. було поширене і на частині українських земель (Чернігово-Сіверщина), які в 1503 внаслідок литовсько-московської війни 1500-03 були захоплені Московією.


Назва:Бароній Цезар
-Знайдено: + Це́зар Баро́ній (1538—†1607) — італійський церковний історик, кардинал римсько-католицької церкви, бібліотекар Ватікану.
-Знайдено: + Бароній зібрав величезний фактичний матеріал з історії церкви, опублікував ряд праць, серед яких найзначніша «Аннали проповідей про Христа» (т. 1—12. Рим, 1588—1607), де виступив завзятим захисником претензій папства на світову гегемонію католицької церкви. В скороченій і переробленій редакції ця книга видана 1719 в Москві під назвою «Діянія церковні і гражданські».


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед