Користувач:Alex Blokha/Події, згадані у Вікіпедії/1658

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Касимов
-Знайдено: + * Мавзолей Авган-Мухаммад хана (Äfğan Möxämmäd) (1658)


Зобр:3шт.

Файл:Shahgalimau.jpg

Назва:Цюцюра Тиміш
-Знайдено: + Цюцюра (Цицюра, Цецюра) Тиміш, коз. діяч доби Руїни родом з Переяславщини, з 1658 переяславський полк. Спершу прихильник гетьмана І. Виговського (допоміг йому 1659 розгромити моск. військо під Конотопом), згодом підготував повстання проти нього і вів промоск. політику, бажаючи здобути собі гетьманство. Своєю поведінкою Ц. допоміг Москві домогтися поступок гетьмана Юрія Хмельницького при укладанні Переяславських статей 1659. 1660 брав участь у поході моск. воєводи В. Шереметева проти Польщі (як наказний гетьман, що керував лівобережними полками). Після поразки Шереметєва під Чудновом, покинув його і приєднався до Ю. Хмельницького і поляків; однак поляки вивезли його до Кракова (1660 — 62). Після звільнення Ц. повернувся до Переяслава, звідки його вислано до Москви, а 1667 — на Сибір до Томська.


Назва:Пушкар Мартин
-Знайдено: + Пушкар Мартин († 1658), полк. полтавський (з 1648). По смерті Хмельницького і виборі гетьманом І. Виговського П. створив проти нього, разом з запор. кошовим Я. Барабашем, сильну опозицію проти «прополь.» орієнтації гетьмана. П. підбурював проти Виговсьиого коз. чернь і селянство, які були невдоволені «простаршинською» політикою гетьмана, і діяв у тісному зв'язку з моск. урядом, який намагався ще більше поглибити суспільні суперечності серед населення України та використати внутр. розбиття коз. старшини для посилення своїх впливів в Україні. Вже в кін. 1657 на півд. Лівобережжі вибухло повстання сел. мас — т. зв. дейнеків (від дейник — дрючок). Виговський спершу хотів порозумітися з П., але коли це не вдалося, мусів придушити повстання П. силою. 1. 6. 1658 під Полтавою військо Виговського розгромило повстанців П., що був забитий у тому бою.


Назва:Лещинський Станіслав
-Знайдено: + Н. у м. Львові. В 1699 - воєвода познансьский. 12.7.1704 Л. при підтримці шведського короля Карла XII, військо якого в той час знаходилось у Польщі, був обраний польським королем. В 1703-08 вів таємні переговори з гетьманом І. Мазепою про об'єднання України, Польщі і Литви у федеративну державу на засадах Гадяцького договору 1658, уклав угоду з гетьманом про спільну боротьбу проти Московського царства. Після поразки шведсько-українських військ у Полтавській битві 1709 Л. був змушений виїхати до Франції (його дочка Марія в 1725 стала дружиною французького короля Людовика XV). Весною 1711 вислав польський військовий відділ Й. Потоцького на допомогу гетьману П. Орлику, який зробив спробу звільнити Гетьманщину з-під московської влади. В 1733 при підтримці Франції вдруге став польським королем (коронувався 12.9.1733). Під час війни за польську спадщину 1733-35 (між Росією, Австрією і Саксонією - з одної сторони та військами Л. і Францією - з другої) Л. був розбитий і за умовами Віденського миру 1738 (прелімінарний з 3.10.1735) змушений остаточно відмовитися від претензій на польський престол на користь Августа III. Повернувся у Францію, де дістав у володіння герцогство Лотарінгію і князівство Бар. Помер і похований у Люневілі (Франція). Автор книги "Вільний голос, що забезпечує свободу" (1733), в якій виступав за проведення реформ з метою зміцнення Речі Посполитої.


Зобр:1шт.


Назва:Сербин Іван Юрійович
-Знайдено: + Іва́н Ю́рійович Се́рбин (†1665), серб. шляхтич з Нового Базару, родич серб. митр. Гавриїла, полк. брацлавський (1657-58, 1663-65). 1653 як серб. капітан прибув на Україну, вступив до коз. війська й воював проти Польщі. Б. Хмельницький призначив його полк. брацлавським. Прихильник гетьмана І. Виговського, С. брав участь у придушенні повстання М. Пушкаря і в нападі Данила Виговського на Київ 1658, коли потрапив до моск. полону й був засланий на Московщину, де пробув до 1660. За гетьмана І. Брюховецького знову полк. брацлавський. 1664-65 воював проти поляків і гетьмана П. Тетері й загинув під Уманню.


Назва:Іван Безпалий
-Знайдено: + Іва́н Безпа́лий (р. н. невід.— †1718) — наказний гетьман (1658). В 16581659 роках керівник промосковської партії у боротьбі проти гетьмана Івана Виговського. В часи гетьманування Юрія Хмельницького був генеральним суддею. Належав до козацької старшини Уманського полку.
Підзаголовок:==
Знайдено: + Іван Безпалий був призначений наказним гетьманом у листопаді 1658 під м. Барвою білгородським воєводою Г. Ромодановським, який прийшов до України разом з князем Пожарським та боярином О. Трубецьким на чолі великого московського війська виконуючи завдання московського царя Олексія допомогти опозиції гетьмана Івана Виговського, яку очолював полтавський полковник Мартин Пушкар. В боях під Ромнами і Лохвицею об'єднані сили московські війська воєвод Г. Г. Ромодановського й О. Н. Трубецького та вцілілі після поразки під Полтавою про-московські опозиціонери на чолі з Безпалим завдали поразки прибічникам Виговського та почали облогу Конотопа, що захищався 5-ти тисячним гарнізоном під командою ніжинського полковника Григорія Гуляницького. Саме там це військо було розгромлене Виговським. Можливо Безпалий втік до Московського царства адже у списках полонених після конотопської битви його прізвище не значиться. Після складення Виговським булави та проголошення на Переяславській раді 1659 гетьманом України Юрія Хмельницького, Безпалий став генеральним суддею. Про дальшу його діяльність відомостей немає. На початку 18 столітя прийняв схиму.


Назва:Барабаш Яків
-Знайдено: + Я́ків Бараба́ш (р. н. невід.— †1658) запорізький кошовий. За підтримкою Москви виступав проти Виговського. Після поразки М. Пушкаря під Полтавою був взятий в полон і страчений.


Назва:Диканька
Підзаголовок:==
Знайдено: + Досі точна дата виникнення селища залишається невідомою. Уперше воно згадується 1658. Тоді поблизу Диканьки зійшлися в герці загони полтавського полковника Мартина Пушкаря та гетьмана Івана Виговського.


Назва:Байбуза Тихон
-Знайдено: + Ти́хон Байбу́за (жив у 2-й пол. 16 століття) — гетьман реєстрових козаків, представник заможної верхівки козацтва. В 1658 вів боротьбу проти нереєстрових козаків, які повстали на Запорожжі під проводом Федора Полоуса.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед