Користувач:Alex Blokha/Події, згадані у Вікіпедії/1672

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Бунчуковий товариш
-Знайдено: + Почесна гідність бунчукових товаришів виникла за гетьмана Ів. Самойловича(1672 - 1687), який хотів витворити з членів старшинських родів своєрідну лицарську клясу. Не треба думати, що в бунчукові товариші призначувано тільки заслужених старших військовиків, племінника гетьманші Скоропадської, відомого Якова Маркевича, що залишив нам безцінну історичну пам'ятку, свій кількатомовий щоденник, було зроблено бунчуковим товаришем, як тільки він закінчив Київську Академію, маючи ледве 20 років життя .


Назва:Чигиринські походи
-Знайдено: + Чигиринські походи (1677-78), спроба Османської Порти завоювати Україну, після зайняття Поділля 1672. У 1677 Порта мала на меті опанувати стратегічно важливе м. Чигирин на Правобережжі й поставити там Ю. Хмельницького (див.) як васаля Порти з титулом гетьмана Війська Запор. й кн. Сарматії (України). Перший наступ почався влітку 1677, коли потужне османське військо (6л. 100 — 120 000 вояків під проводом Ібрагіма Паші) обложило Чигирин, що його боронили гетьман І. Самойлович з 20 — 25 000 козаків і рос. воєвода Г. Ромодановський з 32 000 рос. війська.


Назва:Бучацький мирний договір
-Знайдено: + Бучацький мирний договір - мирний договір між Річчю Посполитою і Османською імперією, укладений 18(28) жовтня 1672 р. в місті Бучачі (Галичина). Договір підвів підсумок польсько-турецькій війні 16721676 рр. в ході якої козацьке військо Петра Дорошенка воювало проти поляків у союзі з турками.
-Знайдено: + Війна розпочалась навесні 1672 р. Завдавши ряд поразок польським військам під командуванням коронного гетьмана Яна Собеського влітку 1672, турецько-українська армія на чолі з султаном Мехмедом IV і гетьманом Петром Дорошенком здобула фортецю Кам'янець-Подільський і розпочала наступ на Галичину. На поч. вересня почалася облога Львова турецько-українськими військами. За цих умов польський уряд був змушений укласти Бучацький мирний договір.
-Знайдено: +


Назва:Жіль-Марі Опенордт
-Знайдено: + Жіль-Марі́ Опено́рдт ([] помилка: {{lang-xx}}: немає тексту (допомога)Gilles-Marie Oppenord) (1672, Париж — †1742) — визначний французький художник, один із основоположників рококо. Працював при королівському дворі.


Назва:Сидорівський замок
-Знайдено: + Си́дорівський за́мок розташований в селі Сидорів, приблизно сімома кілометрами південніше районного центру Гусятин Тернопільської області. Він стоїть на високому пагорбі, що омивається з трьох боків річкою. Побудовано замок з пісковику та вапняку в 40-х роках XVII століття Марціном Калиновським з відомої та могутньої на той час родини Калиновських. Замок мав 7 веж і досить витягнуту з півночі на південь форму. Довжина замку з півдня на північ 178 метрів, а з заходу на схід лише 30 метрів. Замок був сильно пошкоджений під час турецької навали 1672 року, потім відновлювався, але вже с початком XVIII століття втратив своє оборонне значення, занепав і потроху руйнувався аж до наших часів.


Зобр:1шт.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед