Користувач:Liza Kukharska/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«НАТО: свій чи чужий?»[ред. | ред. код]

«НАТО: свій чи чужий?» — 10-серійний документальний фільм, який мав відповісти глядачам на питання чим є насправді НАТО і чим ця організація є для українців. Знімальна

НАТО: СВІЙ чи ЧУЖИЙ?
Вид телефільм
Жанр Документальний
Режисер Леонід Бухтіяров
Сценарист Юрій Луканов, Вероніка Маковій
Оператор Дмитро Мельник
Кінокомпанія Медіа Центр "Розмай"
Тривалість 6 год.
Країна Україна
Дата виходу 2007

група побувала у 15 країнах Європи, які є членами НАТО. Перша демонстрація фільму відбувалась з 1 по 26 червня 2007 року на каналі «1+1» у програмі Юрія Макарова та Анатолія Єреми «Документ» [1].

Опис[ред. | ред. код]

Фільм складається з десяти серій, кожна тривалістю 30-35 хвилин, а також пролог та епілог. Фільм є хронологічним відображенням поїздки знімальної групи, кожна серія розповідає про одну чи дві країни. Продюсер та інтерв'юер Вадим Кастеллі характеризував фільм [2]:

Це веселе, не можу сказати що розважальне, кіно, яке по суті є подорожжю групи недовірливих журналістів Європою. Яка здається красивою, такою що манить до себе – але насправді, хто його знає, якою вона є дійсно. Це намагання розмовляти з простими людьми та і з не простими людьми...Ми спробували влізти у життя маленьких міст і великих міст, звичайних людей – і через них зрозуміти не тільки те, чим є оте саме НАТО, а, напевне, дати відповідь на головне питання: ЧОМУ усі ці країни живуть зараз краще за нас.

Співрозмовниками ведучого стали військовослужбовці країн НАТО, керівники оборонних відомств, політики, звичайні громадяни, а також відомі персони, зокрема, актори Донатас Баніоніс, Даніель Ольбрихський, режисер Єжи Гофман, які висловили свої міркування про значення НАТО у житті їхніх країн.

Сценарист Юрій Луканов про роботу Вадима Кастеллі у фільмі [3]:

Підводки, відводки, якісь репліки чи коментарі по ходу він ліпив з такою невимушеною дотепністю, з такою легкістю, наче ішлося не про «агресивний, ворожий військовий блок» та інтриги навколо нього, а про насичений радістю і щастям перший бал Наташі Ростової. Це при тому, що він не оминув і такі серйозні й трагічні речі, як, наприклад, бомбування Югославії.

Фільм було профінансовано Міністерством закордонних справ України, Міністерством оборони України, Держкомтелерадіо та МФ «Відродження».

Серії[ред. | ред. код]

  1. «Як поляки нас обігнали»
  2. «Навіщо Литві НАТО?»
  3. «Гарячі балтійські хлопці»
  4. «Шведські лосі та нейтралітет»
  5. «Футбол і німці»
  6. «Голландські тюльпани та бельгійські бомби»
  7. «В квартирі у НАТО»
  8. «Англія розкриває секрети»
  9. «Париж і Рим або чому вони бомбили Югославію?»
  10. «Наші сусіді — тигри»

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Вадим Кастеллі: «В Амстердамі нас мало не заарештували, а у штаб-квартирі НАТО в нас відмовили камери…». detector.media (укр.). 8 червня 2007. Процитовано 19 травня 2019.
  2. «НАТО: свій чи чужий?». Радіо Свобода (укр.). Процитовано 19 травня 2019.
  3. Луканов, Юрій (29 лютого 2008). Про НАТО як про показ мод. detector.media (укр.). Процитовано 19 травня 2019.

Посилання:[ред. | ред. код]