Користувач:QAtlantic.mn/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Prince of Persia: Warrior Within
Розробник Ubisoft Montreal
Gameloft
Видавець Ubisoft
Дистриб'ютор Sony Computer Entertainment
Жанр(и) пригодницький бойовик, платформер, рубака
Платформа PS2, Xbox, GameCube, Windows, мобільний телефон, PSP, BlackBerry, PS3, iOS
Дата випуску PlayStation 2
JP 13 жовтня 2005
NA 30 листопада 2004
PAL 8 грудня 2004
EU 4 грудня 2004
Xbox
JP 13 жовтня 2005
NA 30 листопада 2004
PAL 2 грудня 2004
EU 3 грудня 2004
GameCube
NA 30 листопада 2004
PAL 3 грудня 2004
Windows
NA 30 листопада 2004
EU 3 грудня 2004
WW 21 листопада 2008
Мобільний телефон
NA 21 грудня 2004
PlayStation Portable
NA 6 грудня 2005
BlackBerry
NA березень 2006
PlayStation 3
NA 19 квітня 2010
PAL 16 грудня 2010
iOS
WW 2 червня 2010
Локалізатор Польща Cenega S.A.[1]
Росія Акелла[2]
Мова англійська, іспанська, італійська, корейська (iOS), нідерландська, німецька, польська, російська, французька, японська
Українська відсутня
Вік. обмеження PS2XboxGameCubeWindows
ESRB: MMature
OFLC (A): MA15+Mature
OFLC (NZ): R16Restricted 16
PEGI: 16PEGI 16
USK: 16USK 16
PS2
CERO: CAges 15 and up
Xbox
CERO: ZAges 18 and up only
Творці
Продюсер Янніс Малла
Бертран Ельяс
Режисер(и) Жан-Крістоф Ґюйо
Сценарист(и) Корі Мей[en]
Майкл Вендшу
Ігродизайнер(и) Кевін Ґіймет
Програміст(и) Режис Жоффріо
Художник(и) Мікаель Лабат
Композитор(и) Стюарт Чатвуд
Інон Цур
Технічні деталі
Рушій Jade
Носій DVD, Blu-ray, мобільний, ККПК, цифрова дистрибуція
Принц Персії: Піски часу
Попередня гра The Sands of Time
Наступна гра The Two Thrones
Офіційний сайт

Prince of Persia: Warrior Within (укр. Принц Персії: Воїн всередині) — пригодницька однокористувацька відеогра від третьої особи з елементами бойовика. Розроблена та випущена компанією «Ubisoft» для PlayStation 2, Xbox, GameCube, Windows та мобільних телефонів у листопаді / грудні 2004 року (пізніше також для PlayStation Portable, BlackBerry, PlayStation 3 та iOS[3]).[4][5]

Події розгортаються через кілька років після завершення «Prince of Persia: The Sands of Time». Повернувшись до Вавилону принц виявляє, що на нього полює щось надприродне. Ставши втікачем він довідується, що звільнивши «піски Часу» мав загинути. Та уникнувши смерті прирік себе на довічне переслідування істоти, відомої як Дагака — вартового Часу, який має на меті вбити принца, відновивши в такий спосіб часову послідовність. Щоб змінити власну долю принц вирушає до острова Часу, де були створені «піски», щоб відправитися в минуле й запобігти цьому.

Через насильство та відверте зображення жіночих персонажів «Prince of Persia: Warrior Within» доступна від 15—17 років, а в деяких країнах випущена без крові та розчленування. Гра дістала позитивні відгуки за перероблений ігровий процес і шквал критики за невідповідність очікуванням (самотність і понурість принца, музичний супровід тощо), та попри це мала успіх і продовження як «Prince of Persia: The Two Thrones».

Сюжет[ред. | ред. код]

Після кількох років постійних втеч та переслідувань принц шукає поради в старця. У ході розмови він дізнається про острів Часу, де були створені «піски». Щоб уникнути смерті та змінити власну долю принц вирушає до острова.

Під час подорожі його корабель перехоплює й знищує невідома ворожа сила на чолі з таємничою жінкою в чорному. Попри це принц все одно дістається берегів острова Часу, звідки й починає свій шлях.

Він вважає, що змінив свою долю, але інша зустріч з Дахакою змушує його зрозуміти, що, вбив Кайліну, він, по суті, був тим, хто створив Піски Часу, оскільки Піски були створені з її останків, і вони течуть в пісочний годинник. Принц впадає у відчай, але потім знаходить проблиск надії, дізнавшись про магічний артефакт під назвою Маска Wraith, який, як кажуть, переносить власника в минуле, також дозволяючи йому змінювати власну хронологію, безпечно співіснуючи з його інше Я. Принц не втрачає часу на пошуки й одягання маски, що перетворює його на Піщаного привиду, істоту, яка постійно відриває життя й повертає його до того моменту, коли він вперше прибув на Острів Часу. Він формулює план, щоб змусити Кайліну пройти разом із ним через піщаний портал, перенісши їх обох в сьогодення, вірячи, що якщо він уб’є її тоді, Піски часу будуть створені через сім років після подій «Піски часу», тобто Принц не може звільнити їх в Азаді. Поки ще в минулому, Принц (як Піщаний Привид) гарантує, що Дахака затримає та знищить свого іншого «Я», який щойно завершив відмикання дверей до тронного залу, залишаючи Піщаного Привида єдиним принцом у цій шкалі часу. Цей акт позбавляє маску Призрака з обличчя принца, дозволяючи йому зняти її та повернутися до своєї нормальної форми. Принц продовжує йти до тронного залу і, незважаючи на його благання до Кайліни, битва з нею починається, як і раніше. Він змушує її в сьогодення разом із собою, і саме в цей момент у грі є два альтернативних кінця. Яка кінцівка буде зіграна, залежить від того, чи були зібрані всі життєві оновлення та спеціальна основна зброя під назвою Водяний меч.[3]

Канонічний кінець[ред. | ред. код]

Принц намагається переконати Кайліну, що змінити долю можливо. Їхню розмову перериває Дагака. Цього разу він прийшов по імператрицю, бо її перебування в цьому часі порушує часову послідовність. Об'єднавшись проти спільного ворога принц і Кайліна перемагають його раз і назавжди. Звільнившись від переслідувань долі, разом вони повертаються до Вавилону. У ході подорожі, під час романтичної ночі з Кайліною, принц бачить майбутнє, у якому його царство перебуває у вогні.

За відсутності водяного меча (неканонічний кінець)[ред. | ред. код]

Принц перемагає в бою з Кайліною. Дагака з'являється, щоб забрати тіло імператриці та останній артефакт Часу, після чого назавжди зникає з його життя. Звільнившись від переслідувань долі, принц повертається до Вавилону, який застає у вогні.

Персонажі[ред. | ред. код]

  • Принц (The Prince) — ключовий персонаж гри, довкола якого розгортаються всі події. Саме він у «Prince of Persia: The Sands of Time» звільнив «піски Часу», і відтоді надприродна істота переслідує його, щоб убити. За роки постійних втеч та напруженого життя принцові доброту та чуйність заступили запеклість та егоїзм, і він досягне своєї мети за будь-яку ціну.
  • Дагака (The Dahaka) — надприродна істота, вартовий Часу. Його мета — убити принца, відновивши в такий спосіб часову послідовність. Хоч Дагака й уникає води, він здається могутнім і незнищенним, а порожнеча всередині нього поглине все на своєму шляху.
  • Імператриця Часу або Кайліна (The Empress of Time & Kaileena) — створительниця «пісків Часу» та «артефактів Часу». Вона є частиною часової послідовності, створеної богами багато еонів тому. Імператриця існує лише в минулому, де керує, здавалося б, нестримною армією піщаних істот. Незрівнянна у своїй хитрості та силі й абсолютно безжалісна, вона знищить будь-кого, хто спробує їй завадити.
  • Шаді (Shahdee) — довірена підлегла Кайліни. Як і все інше на острові вона існує, щоб служити імператриці Часу. Але на відміну від решти піщаних істот має певну автономію у своїх діях і рішеннях. Шаді має подбати, щоб принц не дістався до острова Часу, інакше загине від руки імператриці.
  • Піщана тінь (The Sandwraith) — не стільки індивід, скільки вираз особистості. Стародавній артефакт, відомий як «личина омани» (Mask of the Wraith), перетворить будь-кого, хто його надіне, на «піщану тінь» — допельгангера, що дозволяє одній і тій самій людині одночасно займати два простори в одній часовій послідовності. За легендою Магараджа у своєму прагненні здобути «піски Часу» змушений був використовувати цей артефакт для досягнення успіху, хоч потім утратив його.

Офіційний альбом[ред. | ред. код]

Prince of Persia: Warrior Within.
Original Soundtrack
Студійний альбом
Композитор Стюарт Чатвуд
Інон Цур
Дата випуску 19 жовтня 2005
Жанр важкий метал
народна музика
Тривалість 62:19
Лейбл Team Entertainment
Продюсер Стюарт Чатвуд

Prince of Persia: Warrior Within. Original Soundtrack — офіційний альбом саундтреків комп'ютерної гри «Prince of Persia: Warrior Within». Укладений компанією «Team Entertainment» та випущений «Ubisoft Music» 19 жовтня 2005 року в Японії. Дистрибуцією займалося японське відділення «Sony Music Distribution».[6]

Альбом здебільшого містить саундтреки, складені з гітарних штрихів у жанрі важкого металу, менше — з елементами народної музики країн Середнього Сходу. Натомість пісні «I stand alone» і «Straight out of line» американського гурту «Godsmack», які є частиною гри, не ввійшли до альбому.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Prince of Persia: Warrior Within. cenega.pl (пол.) . Cenega Poland. 4 грудня 2004. Архів оригіналу за 18 грудня 2004.
  2. Принц Персии: Схватка с судьбой (рос.) . Акелла. Архів оригіналу за 23 січня 2005.
  3. Tracy Erickson (3 червня 2010). Prince of Persia: Warrior Within now available for iPhone. pocketgamer.com (англ.) . Pocket Gamer. Архів оригіналу за 30 вересня 2019.
  4. David Adams (2 грудня 2004). The Prince Walks Again. gamespot.com (англ.) . GameSpot. Архів оригіналу за 7 грудня 2004.
  5. James Bregman (3 грудня 2004). Gritty return for Prince of Persia. news.bbc.co.uk (англ.) . BBC News. Архів оригіналу за 6 листопада 2006.
  6. Stuart Chatwood & Inon Zur — Prince of Persia: Warrior Within — Original Soundtrack. Discogs. 19 жовтня 2005. Архів оригіналу за 31 січня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]

Категорія:Відеоігри 2004 Категорія:Ігри Ubisoft Montreal Категорія:Відеоігри про подорожі в часі Категорія:Action-adventure Категорія:Ігри для GameCube Категорія:Ігри для iOS Категорія:Ігри для мобільних телефонів Категорія:Ігри для PlayStation 2 Категорія:Ігри для PlayStation Portable Категорія:Ігри для PlayStation 3 Категорія:Prince of Persia Категорія:Ігри Ubisoft Entertainment Категорія:Продовження відеоігор Категорія:Відеоігри, розроблені в Канаді Категорія:Ігри для Windows Категорія:Ігри для Xbox Категорія:Відеоігри, дії яких відбуваються в Ірані