Користувач:Teodret/Установка і використання бота на мові python

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
  • Перш за все необхідно зареєєструвати користувача, тому що бот не може працювати анонімно, робиться все аналогічно до того як реєструвалися Ви, вводиться логін (майбутнє ім'я бажано щоб воно було утворено так: ваше ім'я + приставка Bot) та пароль нажимається кнопка зареєєстувати, після цього ви робите редирект на вашу сторінку обговорення (#REDIRECT[[Обговорення користувача тут має бути ваше ім'я]]) — це пов'язано з тим що якщо хтось напише на сторінці обговорення бота привітання то програма не зможе працювати .
    • Після цих дій ви проставляєте на сторінці бота шаблон {{Bot|ваше ім'я}} . Він дозволяє адміністраторам швиденько заблокувати бота якщо він витворяє щось негарне та попередити його власника .
      • Після проведених дій подайте заявку на статус бота на сторінці Вікіпедія:Боти
  • Для роботи з pywikipedia-ботом вам буде потрібно скачати і установити програму Python 2.6.4, також можна установити версію 2.4 або 2.5 (не установлюйте більш новіші версії 3.x, з ними бот буде працювати неправильно. Пряме посилання — http://www.python.org/ftp/python/2.6.4/python-2.6.4.msi). За замовчуванням програма установлюється по адресі C:\Python26\, далі всі установки по замовчуванню.
  • Скачайте бот PyWikipediaBot (http://toolserver.org/~valhallasw/pywiki/), пряме посилання — http://toolserver.org/~pywikipedia/nightly/package/pywikipedia/pywikipedia-nightly.zip, під ботом PyWikipediaBot розуміється папка, в якій знаходяться різні скрипти для виконання тої чи іншої задачі, наприклад створення статтей. Після скачування потрібно лишень розпакувати архів і перенести папку під назвою pywikipedia в папку Python26 (папка «Python26» знаходиться за адресою C:\Python26\ або «Комп'ютер -> Локальний диск -> Python26»).

Перед тим як розпочати роботу[ред. | ред. код]

user-config.py[ред. | ред. код]

Необхідно створити файл user-config.py в папці pywikipedia, для цього потрібно відкрити папку pywikipedia шукаєте серед списку скриптів назву interwiki нажимаєте праву клавішу мишки наводите на напис Edit with IDLE нажимаєте на посилання відкривається скрипт, далі нажимаєте комбінацію клавіш Ctrl+N (цим ви відкриваєте нове вікно) Тоді пишете наступне :

# -*- coding: utf-8 -*-

console_encoding = 'cp1251'
use_api = True
family = 'wikipedia'
mylang = 'uk'
usernames['wikipedia']['uk'] = u'Назва вашого бота'
# Якщо ви плануєте працювати лише в укрвікі , видаляєте наступну строку:
usernames['wikipedia']['en'] = u'Назва вашого бота'
minthrottle = 10
maxthrottle = 30
put_throttle = 10

Вікно бота[ред. | ред. код]

(далі умовна назва «Бот»)

Всі скрипти (вони-ж боти) запускаются через спеціальне вікно cmd.exe. Є декілька варіантів зробити це . Найпростіше — створити ярлик, щоб не відкривати вікно кожно разу знову:
Зайти в папку pywikipedia, відкрити в меню «Файл -> Создать -> Ярлык», в вікні що відкрилось в рядку вписати «cmd.exe», нажати кнопку «далее», вписати ім'я вашого бота (назва на вашу думку, наприклад, «TeoBot» утворено від імені користувача Teodret та приставки Bot), «готово». Найти в папці «pywikipedia» створений вами ярлик «TeoBot» — «правая кнопка мишки -> свойства», в рядку «Рабочая папка» вписати C:\Python26\pywikipedia, бот готовий до роботи. В меню «Шрифт» вибрать шрифт Lucida Console.

Залогінення[ред. | ред. код]

  • Ваш бот не зможе працювати у вікіпедії якщо ви не введете логін та пароль . Щоб це зробити треба відкрити ярлик TeoBot(увага! це приклад, ваш бот має називатися інакше) якщо ви зробили все правильно за інструкцією то відкриється консольне вікно в якому буде написано
Microsoft Windows XP
(C)Корпорация Майкрософт, 1985–2001
C:\Pyhton26\pywikipedia>

Ви вводите в цьому вікні

login.py

та нажимаєте клавішу Enter виводиться

Pasword for user TeoBot on wikipedia: uk:

після двокрапки в кінці ви пишете пароль . Тоді виводиться напис

Logging in to wikipedia: uk: as TeoBot via API

Після цього виводиться

Should be logged in now
C:\Pyhton26\pywikipedia>

Ось це і все ви залогінились та можете приступати до роботи .

Особливості укрвікі[ред. | ред. код]

Буква Ґ та І не відображаються у консольному вікні будь-якого скрипту, майте це наувазі якщо плануєте проставляти інтервікі ботом . У випадках редагування ботом відображаються усі букви українського алфавіту .

Написання скриптів для створення статтей[ред. | ред. код]

  • При будь-яких питаннях або проблемах звертатися сюди З повагою --«Teo» обг 06:38, 1 серпня 2012 (UTC)
    • Після розробки скрипт зберігається так : нажимаєте комбінацію Ctrl+Shift+S . Виводиться віконечко, в ньому англійськими буквами пишете назву скрипту з приставкою example.py , який запускається через ярлик TeoBot , просто вводите example.py(example.py це приклад назва може бути інша)

Готові програми[ред. | ред. код]

  • Дивіться User:Teodret/НП Росії для населених пунктів росії (майже автоматизовано, вам буде необхідно ввести назву українською, російською та кількість жителів)
  • Дивіться Особи для осіб

Боти створені за цим скриптом[ред. | ред. код]

  • Автор скрипту --«Teo» обг 14:01, 1 серпня 2012 (UTC)
  1. User:TeoBot розроблений --«Teo» обг
  2. Користувач:AtolyBot, розроблений на основі даного скрипту з допомогою користувача «Teo», працює також на інших скриптах. --Atoly (обговорення) 05:34, 3 серпня 2012 (UTC)