Коркове свердло

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Набір коркових свердел на аркуші в клітинку. Зліва направо: вставлені один в один номери 6,7,8,9, номер 5, одноцентова монета для масштабу, номери 4,3,2,1, виштовхувач

Коркове свердло, корковий свердел (пробкове свердло, пробковий свердел) — пристрій для пророблення отворів у коркових і гумових корках для лабораторного посуду. Такі свердла випускаються зазвичай у наборах: з різним діаметром робочої частини.

Коркове свердло становить собою металеву порожнисту трубку, один кінець якої має загострені крайки, другий споряджений рукояткою-воротком. Для зручності зберігання свердла різних номерів вставляють одне в одне. До набору свердел додається виштовхувач — металевий стрижень, за допомогою якого з порожнини свердла видаляють вирізані шматочки матеріалу (гуми, корку), і свердлоточка для загострення робочих крайок.

У мікробіології коркове свердло також використовується для пророблення отворів в агаровій пластині: під час досліджень біоактивності. Схожі свердла використовують у дендрології: для виймання кернів зі стовбурів дерев, з метою дендрохронології.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Poliakoff, Martyn (2010). Mark of the Chemist. The Periodic Table of Videos. University of Nottingham. Архів оригіналу за 27 червня 2017. Процитовано 29 листопада 2017.
  • Пробки для химической посуды. chemister.ru. Архів оригіналу за 24 жовтня 2017. Процитовано 23 листопада 2017. (рос.)