Коста-Брава

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 42°01′22″ пн. ш. 3°13′28″ сх. д. / 42.0227733° пн. ш. 3.2244873° сх. д. / 42.0227733; 3.2244873

Див. також: Брава
Прибережний пейзаж на Коста-Брава
Пляж у Сан-Феліо

Коста-Брава (кат. і ісп. Costa Brava, «дикий, скелястий, суворий берег»[1]) — смуга середземноморського узбережжя на північному сході Каталонії, в провінції Жирона, у складі Іспанського королівства. Зона Коста-Брава включає в себе території районів Альт-Емпорда і Баш-Ампурда. Простягається на 162 км від міста Бланес до кордону з Францією. На північ від Коста-Брава знаходиться Коста-Бермехо, на південь — Коста-дель-Маресме.

Ім'я та вигляд Коста-Брава[ред. | ред. код]

Ім'я «Costa Brava», хоч і виглядає настільки органічним, цілком належить ХХ століттю. Його придумав у вересні 1908 каталонський журналіст Ферран агуле-і-Відал (Ferran Agulló i Vidal) — як заголовок краєзнавчої статті в газеті La Veu de Catalunya … Коста-Брава перебувала у відносній, звичайно, «дикості» аж до 1950-х років, коли її курортний потенціал оцінив Каудильйо … Розквіт цієї зони туризму і відпочинку припав на 1970-і роки, Коста-Брава пережила тоді «нашестя» туристів з Великої Британії та ФРН …

Рельєф узбережжя складають неприступні кручі і скелі, порослі піренейськими соснами, пініями й ялицями. Стрімчаки перемежовуються мальовничими бухтами і затоками, з пляжами з білого піску і гальки. Південніше починаються чисто-піщані пляжі, якими славиться, зокрема, Льорет-де-Мар.

В горах, що піднімаються над узбережжям, збереглися стародавні дольмени і руїни старовинних замків. Добре відома гора Вердера (кат. Verdera), на схилі якої розташований колишній бенедиктинський монастир Св. Петра з Родеса (кат.), а на вершині — руїни Вердерського замку (кат.), відомого як «Сан-Сальвадор-де-Вердера» (кат. castell de Verdera, Sant Salvador de Verdera).

У 1998 р міста Коста-Браиа підписали туристично-екологічну хартію «Carta de Tossa».

На початку XXI століття тут розгорілася конкурентна війна двох суміжних курортних асоціацій: «Коста-Брава» і «Трикутник Далі» (міста Портлігат, Пубул і Фігерас)[2].

Найбільш відомі курорти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Для українця в Іспанії». Довідник. - С. 12 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 1 листопада 2019. Процитовано 8 травня 2020.
  2. Хуан севільяна, доповідь на Конференції «Інтермузей» — Москва, Манеж, 5 червня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]