Котов Олег Валерійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Котов Олег Валерійович
Народився 27 жовтня 1965(1965-10-27) (58 років)
Сімферополь, Кримська область, Українська РСР, СРСР
Країна  Росія
Діяльність космонавт
Відомий завдяки 452-й космонавт світу, 100-й космонавт Росії
Знання мов російська
Титул Льотчик-космонавт Російської Федерації
Посада ISS Expedition Commanderd і ISS Expedition Commanderd
Військове звання лейтенант-полковник
Нагороди
Герой Російської Федерації
Орден «За заслуги перед Вітчизною» III ступеня Орден «За заслуги перед Вітчизною» IV ступеня Медаль «За відзнаку у військовій службі» 1-го ступеня Медаль «За відзнаку у військовій службі» 2-го ступеня Медаль «За відзнаку у військовій службі» 3-го ступеня Медаль «За військову доблесть» 1-го ступеня Медаль «За військову доблесть» 2-го ступеня Медаль «За службу у Військово-повітряних силах» NASA Distinguished Public Service Medal медаль «За космічний політ»
Льотчик-космонавт Російської Федерації

Почесні громадяни Сімферополя[d] (2017)

Олег Валерійович Котов — командир корабля «Союз ТМА-10», бортінженер МКС-15, командир корабля «Союз ТМА-17», космонавт-випробувач ЦПК імені Ю. А. Гагаріна. 452-й космонавт світу, 100-й космонавт Росії.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 27 жовтня 1965 року в місті Сімферополь. У 1988 році закінчив Військово-медичну академію ім. С.М. Кірова в Ленінграді і став працювати помічником ведучого лікаря-випробувача в Центрі підготовки космонавтів імені Ю. О. Гагаріна. У 1992 році закінчив Інститут підвищення кваліфікації в галузі патентної справи. У тому ж році був переведений на посаду провідного лікаря-випробувача ЦПК. Займався проблемами висотної фізіології та впливу факторів космічного польоту на організм людини. Як лікар-методист проводив медико-біологічну підготовку екіпажів орбітальної станції «Мир» за науковою програмою. Має кваліфікацію офіцера-водолаза. У 1996 році був зарахований до загону космонавтів ЦПК імені Ю. О. Гагаріна. У 1998 році закінчив Качинське вище військове авіаційне училище льотчиків.

Космічний політ 7 квітня 2007 був першим в кар'єрі Котова. 21 жовтня 2007 капсула з екіпажем 15-ї експедиції МКС Олегом Котовим і Федором Юрчихіним, а також першим космонавтом (ангкасаваном) Малайзії Шейх Музафар Шукор приземлилася на північ від міста Аркалик (Казахстан). Посадка проходила нештатно, після видачі гальмівного імпульсу через нештатний поділ відсіків корабель був переведений на траєкторію балістичного спуску.

У другий політ Олег Котов відправився 21 грудня 2009 (за UTC — 20 грудня о 21:52) у складі екіпажу з японським астронавтом Соїті Ногуті і американським астронавтом Тімоті Крімера. У березні 2010 він став командиром станції, змінивши на цій посаді американця Джеффрі Вільямса.

Олег Котов став другим російським космонавтом (після Максима Сураєва), який, перебуваючи на орбіті, завів свою сторінку на сайті Роскосмосу.

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 1524505 Указ Президента Російської Федерації від 30 жовтня 2010 року № 1309 «Про нагородження" За заслуги перед Вітчизною "IV ступеня полковника Котова О.В. ». Архів оригіналу за 16 грудня 2013. Процитовано 2 квітня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]