Красотіл пахучий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Красотіл пахучий

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Твердокрилі (Coleoptera)
Родина: Carabidae
Рід: Calosoma
Вид: Красотіл пахучий
Calosoma sycophanta
(Linnaeus, 1758)
Посилання
Вікісховище: Calosoma sycophanta
Віківиди: Calosoma sycophanta
EOL: 1036427
ITIS: 109380
NCBI: 287701
Fossilworks: 292514

Красоті́л паху́чий (Calosoma sycophanta) — вид жуків з родини Carabidae. Активний винищувач деревних лускокрилих шкідників.

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Завдовжки 22-31 мм. Тіло широке, плечові кути виступаючі. Забарвлення знизу чорно-синє, надкрила золотаво-зелені з яскравим мідно-червоним металічним відливом.

Поширення[ред. | ред. код]

Ареал охоплює Південну і Середню Європу, південь Швеції, Північну Африку, Передню Азію, центральні та південні райони Східноєвропейської рівнини та передгір'я південного Уралу, Кавказу, Закавказзя, Середньої Азії, Іран та південь Західного Сибіру. Акліматизований у США.

Поширений майже по всій території України, частіше на півдні.

Особливості біології[ред. | ред. код]

Нічний вид. Зимують жуки (рідше личинки ІІІ віку) в ґрунті та підстилці. Парування та відкладання яєць (близько 60 за весь період життя) спостерігається навесні — початку літа. Розвиток личинок триває 2-3 місяці. Молоді жуки з'являються в серпні-вересні. Зустрічається в широколистяних та мішаних лісах, чагарниках, парках, рідше — в полезахисних смугах та садах, як на поверхні ґрунту, так і в кронах дерев. Зоофаг широкого профілю, але живиться переважно гусінню метеликів. Екологію цього виду вивчав та розробляв засоби використання його для захисту лісу О. І. Воронцов.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Тривале застосування пестицидів у лісах, вирубування дерев та чагарників призводять до зменшення природних місць перебування виду та його чисельності.

Занесено до Червоної книги Росії та Європейського Червоного списку. Охороняється у заповідниках та заказниках України. Розмноження проводилось в інсектаріях при інтродукції в Північну Америку.

Посилання[ред. | ред. код]