Круценко Сергій В'ячеславович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Круценко Сергій В'ячеславович
Народився 26 грудня 1967(1967-12-26)
Київ, УРСР
Помер 8 січня 2023(2023-01-08) (55 років)
Київ, Україна
Громадянство СРСР СРСРУкраїна Україна
Національність Українець
Відомий завдяки Композитор

Сергій В'ячеславович Круценко (26 грудня 19678 січня 2023) — український композитор, виконавець-мультиінструменталіст, продюсер, режисер, поет та мислитель[1], спеціаліст з акустичних та візуальних технологій.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в Києві, у родині музикантів. Батько — В'ячеслав Новіков, мати — викладач Музичної академії, дідусі та бабусі — солісти Національної заслуженої академічної капели України «Думка». Закінчив спеціалізовану музичну школу та навчався у Київській консерваторії (клас професора Олександра Панова)[2].

З початку 1990-х почав працювати з музичним продакшеном, співпрацював із десятками українських та закордонних зірок класичної, естрадної та рок-музики. Створив першу в Україні студію звукозапису, яка здійснює запис акустичних складів для кіно- та аудіофільських релізів у звукових форматах DSD та PCM 384KHz, у всіх сучасних форматах просторового звуку Surround.

Як саундпродюсер виступив керівником створенням першого в історії кримськотатарського симфонічно-етнічного альбому у виконанні переможниці Євробачення — Джамали. Робота поєднала кримськотатарську етніку із симфонічним оркестром та сучасною синтезаторною мовою. Запис оркестру зробили під орудою диригента Кирила Карабиця. Разом із композиторкою Інною Пушкар продюсував український музичний гурт «Доміно»[3].

Як композитор Сергій створив музику до більш ніж 30 художніх фільмів, серед яких «Хайтарма», «Микита Кожум'яка»[2], «ЇЇ молитва». Був художнім керівником та режисером всеукраїнського проєкту «Дивись українське» — проєкту з прокату мікрометражних суспільно вагомих фільмів у передсеансному просторі у всіх кінотеатрах України[4].

Режисер фільму-опери «Коли цвіте папороть» (Львівська національна опера, 2019-2020). Режисер та співавтор художнього фільму та міжнародного, гуманістичного проєкту «Адреса на стіні» (2022) — виступив продюсером, режисером та саунд-продюсером запису та зйомки фільмів.

Багато працював як продюсер запису великих симфонічних складів для саундтреків кіно та великих концертних, театральних та шоу постановок. Серед яких: «Гімн України» у виконанні Молодіжного Симфонічного Оркестру України під орудою диригентки Оксани Линів; перший в історії запис у форматі 5.1 Surraund для об’єднаного біг-бенду Європи під егідою EBU (European Broadcast Union); «Великий Гетсбі» — американо-український балет Дениса Матвієнка[2]; «Страсті за Тарасом» — велика концертна ораторія Євгена Станковича на вірші Тараса Шевченка; симфонічна версія пісні переможниці «Євробачення» у виконанні Джамали «1944»[2], художні фільми «Холодна кров» (Last Step) з Жаном Рено, «Захар Беркут» з Робертом Патріком, «Шляхом Колумбу» з Жераром Депардьє, «Iван Сила», «Хайтарма», «Mertopole», «Незламна», «Микита Кожум'яка» та інших. Спільно із Віталієм Малаховим працювали над проєктом про Андріївський узвіз, перенесли виставу Київського Театру на Подолі «Вернісаж на Андріївському» у формат кіно (кіноверсія вистави отримала назву «Вернісаж. Київ»)[2].

У період з 2004 по 2006 роки — радником Міністра культури України з питань кіно та музичної політики. Брав активну участь у розробці необхідних документів для вступу України до Eurimages — Європейського стандарту співвиробництва кінопродукту. З 1991 року брав активну участь у розробці та впровадженні законів про авторське право в Україні[5].

Помер 8 січня 2023 року в Києві, про що повідомила співачка Джамала: «Сергій Круценко помер не на фронті, але я записую його смерть на рахунок нашого ворога, бо вони забирають не тільки наше життя, але й руйнують наше психологічне та фізичне здоров'я. Коли влаштовують терор, вбивають нас і морально. А тим, хто чуйні та вразливі, — це дається складно»[6][7].

Композитор[ред. | ред. код]

Популярна музика[ред. | ред. код]

Фільмографія[ред. | ред. код]

Композитор[ред. | ред. код]

Актор[ред. | ред. код]

  • 1998 — «Бери шинель…» (телефільм)

Продюсер[ред. | ред. код]

Режисер[ред. | ред. код]

  • 2017 — «Сильніше за янгола»
  • 2017 — «Тоні та Тоня»

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Світлі гості» — Сергій Круценко (рос.). «Світле Радіо Еммануїл». 28 січня 2021. Процитовано 8 січня 2023.
  2. а б в г д е ж Екатерина КОНСТАНТИНОВА (17 лютого 2017). Композитор Сергей Круценко: видеть музыку, слышать кино (рос.). Г-та «Дзеркало тижня». Процитовано 8 січня 2023.
  3. Світлана БОЖКО (26 вересня 2006). «Доміно». Упевнено здобуває популярність новий дівочий дует (укр.). Г-та «День». Процитовано 8 січня 2023.
  4. Сергій Круценко, композитор, режисер, продюсер на сайті проєкту Дивись українське — твори своє майбутнє!
  5. Сергій Круценко [Архівовано 2023-01-08 у Wayback Machine.] на сайті УААСП
  6. Помер відомий композитор Сергій Круценко (укр.). «Укрінформ». 9 січня 2023. Процитовано 9 січня 2023.
  7. Марина КРИЖНЯ (9 січня 2023). «Помер не на фронті, але я записую його смерть на рахунок нашого ворога»: не стало композитора Сергія Круценка (укр.). «Суспільне». Процитовано 9 січня 2023.
  8. Вибирай — Ані Лорак
  9. «Полуднева спека» (Ані Лорак). Архів оригіналу за 12 січня 2019. Процитовано 30 січня 2018.
  10. Симфонічний «Меседж з України» — у Будинку звукозапису відбувся перший концерт-запис (укр.). «Суспільне». 12 липня 2022. Процитовано 8 січня 2023.
  11. «Весна. Неподалік чутно постріли і вибухи»: Держкіно виклало у відкритий доступ фільм «На своїй землі» (укр.). «ТVА». 23 березня 2022. Процитовано 8 січня 2023.
  12. На благодійному кіномарафоні у Туреччині 9 квітня покажуть три українські фільми (укр.). «Укрінформ». 7 квітня 2022. Процитовано 8 січня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]