Крістофер Сміт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крістофер Сміт
Christopher Smith
Народився 1 липня 1972(1972-07-01) (51 рік)
Бристоль, Англія, Велика Британія
Країна  Велика Британія
Діяльність кінорежисер, сценарист
Галузь кінорежисураd[1] і кіносценаристикаd[1]
Alma mater Бристольський університет
Знання мов англійська[2]
Роки активності 1997 — тепер. час
IMDb ID 1247462

Крістофер Сміт (англ. Christopher Smith; 1 липня 1972) — британський кінорежисер та сценарист. Спеціалізується на трилерах та фільмах жахів.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 1 липня 1972 року у Бристолі. У 1998 році закінчив факультет кінематографії Бристольського університету. Під час навчання зняв свої перші короткометражні фільми. Дипломна робота, фільм «10-тисячний день» 1997 року, увійшов в шортлист кінопремії BAFTA. Наступний фільм «День, коли дідусь осліп» 1998 року, був показаний на декількох кінофестивалях. До обох фільмів Сміт сам написав сценарії. Крім того, його сценарій для фільму Метта Старлінга «Ларрі доглядає і лагодить» 1997 року номінувався на приз Королівського телевізійного товариства за найкращу студентську роботу. Потім Сміт працював продюсером і режисером в програмі Баррі Нормана «Film Night» на телеканалі «Sky Television» і брав участь в написанні сценарію для декількох епізодів популярного серіалу «EastEnders».

Повнометражним дебютом Сміта став фільм жахів «Кріп», що вийшов у 2004 році. Автором сценарію знову став сам Сміт, якому ідея фільму спала на думку під час однієї з поїздок в лондонському метро, коли на деякий час в поїзді відключили світло. Запрошення на головну роль Франки Потенте дозволило профінансувати частину фільму з Німеччини.

Другий фільм «Ізоляція», що вийшов у 2006 році — комедійний трилер про напад вбивць на групу офісних працівників, які приїхали в ліс на корпоративний відпочинок. Сценарій для фільму Сміт створив спільно з Джеймсом Мораном.

Третій фільм Сміта, психологічний трилер «Трикутник» 2009 року, був задуманий ще у 2004 році. За визнанням режисера, його надихнули такі фільми, як «Сяйво» і «Злітна смуга», і він хотів створити фільм зі схожою атмосферою. Він також розмірковував про сцену, в якій герой бачить на борту лайнера людину й думає, хто це може бути, а зрештою виявляється, що це він сам. В одному з інтерв'ю Сміт також розповів, що намагався створити фільм, який справляв би ефект, подібний до фільму «Пам'ятай», проте не використав би незвичайну «розривну» структуру, а мав би традиційну лінійну послідовність. Одним з джерел натхнення послужив також фільм жахів «Глибокої ночі», який має закільцьовану композицію.

У 2010 році вийшов історичний трилер Сміта «Чорна смерть» про період епідемії чуми в XIV столітті. Автором сценарію став Даріо Полоні. Сценарій відразу зацікавив Сміта, оскільки мова йшла про його улюблену історичну епоху з історії Англії.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Крістофер Сміт Примітки
Кінорежисер Сценарист
1997 10-тисячний день The 10000th Day Так Так короткометражний
1998 День, коли дідусь осліп The Day Grandad Went Blind Так Так короткометражний
2004 Кріп Creep Так Так
2006 Ізоляція Severance Так Так
2009 Трикутник Triangle Так Так
2010 Чорна смерть Black Death Так Ні
2012 Лабіринт Labyrinth Так Ні двосерійний
2014 Дістати Санту Get Santa Так Так
2016 Об'їзд Detour Так Так
2020 Вигнання The Banishing Так Ні

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Czech National Authority Database
  2. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.

Посилання[ред. | ред. код]