Крістіан Лубутен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крістіан Лубутен
фр. Christian Louboutin
Народився 7 січня 1963(1963-01-07) (61 рік)
Париж
Країна  Франція
Діяльність дизайнер-модельєр
Знання мов французька[1][2]
Роки активності 1991 — тепер. час
Magnum opus Q60193470?
Батько Роджер
Мати Ірен
Нагороди
офіцер ордена Мистецтв та літератури
Сайт christianlouboutin.com

Крістіан Лубутен (фр. Christian Louboutin; народився 7 січня 1963(19630107), Париж) — французький дизайнер-модельєр взуття. Примітна риса взуття Лубутена — червоні підошви туфель. В моделях взуття використовує екзотичні породи шкіри, стрази Swarovski, мереживо ручної роботи.

Роботи Лубутена використовуються в колекціях Жана-Поля Готьє, Balmain, Джеремі Скотта, Chloé, Givenchy, Діани фон Фюрстенберг та інших майстрів от-кутюр і прет-а-порте. Серед знаменитостей, що носять туфлі Лубутена — Брітні Спірс, Діта фон Тіз, Крістіна Агілера, Мадонна, Сандра Буллок.

Раннє життя[ред. | ред. код]

Лубутен народився і виріс в 12-му окрузі Парижа. У нього є три сестри. У 2014 році від сестри він дізнався що його біологічний батько був насправді єгиптянином, з яким його мати Ірен мала таємний роман. Лубутен був виключений зі школи тричі, а потім вирішив втекти з дому у віці 12 років.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Лубутен почав малювати туфлі в ранньому підлітковому віці, ігноруючи навчання. Його перша робота була в Folies Bergères, кабаре, де він допомагав артистам за лаштунками. Він також був постійним учасником міської вечірки разом з Міком Джаггером і Енді Ворголом.

Його невелика формальна підготовка включала малювання і декоративне мистецтво в Академії Мистецтв. Лубутен каже, що його захоплення взуттям почалося в 1976 році, коли він відвідав Національний музей мистецтв і мистецтв на проспекті Даумесніл. Саме там він побачив знак з Африки, який забороняє жінкам, що носять гострі шпильки, входити в будівлю через острах пошкодити великі дерев'яні підлоги. Це зображення залишилося в його пам'яті, і він пізніше використав цю ідею у своїх проєктах.

Зачарований світовими культурами, він поїхав у підлітковому віці в Єгипет і провів рік в Індії. Лубутен повернувся в Париж в 1981 році, де він зібрав портфель малюнків зі складних високих каблуків. Він приніс його в кращі будинки кутюр. Зусилля призвели до працевлаштування з Чарльзом Журданом. Лубутен став учнем в ательє Вівьє.

Продовжуючи працювати в якості позаштатного дизайнера, Лубутен розробив жіноче взуття для Шанель, Ів Сен-Лорана і Мод Фрізон. В кінці 1980-х він відмовився від моди, щоб стати садівником ландшафту і внести свій вклад у Vogue, але нудьгував по роботі з взуттям і заснував свою компанію в 1991 році.

На кошти двох спонсорів він відкрив паризький взуттєвий салон в 1991 році з принцесою Монако Керолайн в якості свого першого клієнта. Вона похвалила магазин і дуже допомогла підвищити популярність Лубутена.

У 2011 році Лубутен став найпопулярнішим брендом взуття в Інтернеті.

4 вересня 2019 року Музей моди і моди при Технологічному інституті моди відзначити Лубутена нагородою Ради з кутюр'є за художню майстерність в Нью-Йорку у 2019 році.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Луї Бенеш був його партнером з 1997 року.

 У культурі[ред. | ред. код]

Туфлі Christian Louboutin Altadama

Дженніфер Лопес присвятила туфлям Лубутена пісню «Louboutins[en]».

У 2015 році група «Ленінград» записала композицію «Експонат», в якій назва туфель згадується в приспіві, а в січні 2016 року зняла на цю пісню кліп[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. CONOR.Sl
  3. Вадим Елистратов (16 січня 2016). На лабутенах и в *********** [шикарных] штанах: как снимался клип «Ленинграда» о женской доле. TJournal. Архів оригіналу за 26 січня 2016. Процитовано 21 січня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]