Кріш'янис Баронс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кришяніс Баронс
латис. Krišjānis Barons
Народився 31 жовтня 1835(1835-10-31)
Російська імперія Струтеле, Курляндська губернія, Російська імперія
Помер 8 березня 1923(1923-03-08) (87 років)
Латвія Рига, Латвія
Поховання Great Cemeteryd
Країна  Російська імперія
 Латвія
Діяльність Письменник, фольклорист, журналіст
Alma mater Тартуський університет
Мова творів латиська

CMNS: Кріш'янис Баронс у Вікісховищі

Кріш'янис Баронс (латис. Krišjānis Barons, 31 жовтня 1835(18351031), Струтеле, Курляндська губернія, Російська імперія — 8 березня 1923, Рига, Латвія) — латвійський письменник і дослідник народних пісень — дайн.

Біографія[ред. | ред. код]

Кріш'янис Баронс народився 19 жовтня (31 за новим стилем) 1835 року в маєтку Струтеле, Курляндської губернії, нині Тукумський район. Він був восьмою, наймолодшою​ дитиною в сім'ї.

Навчався Кріш'янис у Добеле, у церковно-приходській школі, а потім у Єлгаві, де закінчив гімназію. Потім він навчався в Дерптському університеті, де брав участь у діяльності латиського студентського гуртка. Але через нестачу коштів був змушений перервати навчання.

У 1862 році Баронс брав участь у виданні петербурзької латиської газети «Петербурґас авізес». Пізніше він став редактором цієї газети, але в 1865 році газета була заборонена, а Баронс потрапив під нагляд поліції. Із того часу до 1893 року він працював у Воронезькій губернії домашнім учителем у родині поміщика Івана Станкевича. Тільки в 1893 році він повертається до Латвії.

За своє життя Баронс написав багато праць, присвячених природничим наукам, географії й мовознавству. Він писав про фізику, механіку, електрику, тваринний світ.

З 1878 він зайнявся обробкою, систематизацією й виданням дайн — латиських народних пісень. Він опрацював і систематизував 217996 дайн, які включив у видання. Більшу частину цих пісень вперше записав саме Кріш'янис Баронс. Хоча почав цю велетенську працю Фріцис Брівземниекс, який записав п'ятдесят чотири тисячі дайн. Двадцять п'ять тисяч записаних дайн оригінальні, а решта є варіантами оригінальних пісень.

Всього було опубліковано шість томів (вісім частин) «Латиських дайн», які виходили з 1904 року по 1915 рік.

Оригінальна Шафа з дайнами в Латвійській національній бібліотеці

Сьогодні ця антологія вважається академічним зібранням дайн. Це зібрання — одне з найбільш монументальних праць в галузі фольклористики в усьому світі. А Кріш'янис Баронс став відомим у народі, як «батько дайн». За кресленням самого Баронса в 1880 році в Москві виготовлена спеціальна Шафа з дайнами, яка включена до реєстру програми ЮНЕСКО «Пам'ять світу» [1]

Помер Кріш'янис Баронс у Ризі 8 березня 1923 року, похований на Великому цвинтарі Риги.

Увічнення пам'яті[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Par Dainu skapi  : Dainu Skapis. Latvju dainas, tautasdziesmas, dziesmas. www.dainuskapis.lv. Архів оригіналу за 3 лютого 2017. Процитовано 10 грудня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]