Кулемет Мадсена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кулемет Мадсена
Тип легкий кулемет
Походження Данія Данія
Історія використання
На озброєнні 1902-
Історія виробництва
Розроблено 1896
Виробник Dansk Rekyl Riffel Syndikat A/S
Характеристики
Вага 9,07 кг
Довжина 1143 мм
Довжина ствола 584 мм

Набій 7×57мм
6,5×55мм
7,92×57мм Mauser
7,65×53мм
7,62×54мм R
7,62×51мм NATO
.303 British
Темп вогню 450 пострілів / мін
Дульна швидкість 870 м/с
Система живлення 25, 30, 40-патроний магазин

Кулемет Мадсена у Вікісховищі

Кулеме́т Ма́дсена (англ. Madsen machine gun) — данський кулемет часів Першої світової війни. Перший у світі ручний кулемет, запущений у серійне виробництво, яке тривало до початку 1950-х років.

Історія[ред. | ред. код]

Наприкінці XIX століття артилерійський офіцер данської армії Вільгельм Герман Олаф Мадсен почав займатися розробкою зброї. У 1896 році він разом з директором арсеналу Копенгагена Расмуссеном розробили напівавтоматичну гвинтівку, яка була випробована данськими морськими піхотинцями. На її базі було розроблено легкий піхотний кулемет, який мав назву Мадсен/Расмусен. Пізніше всі права перекупила фірма Dansk Rekyl Riffel Syndikat (пізніше Dansk Industrie Sindikat A/S (DISA)), яка почала виготовляти кулемет під торговою маркою Мадсен.

Використання[ред. | ред. код]

Перша Світова війна[ред. | ред. код]

Ще до початку Першої Світової війни кулемет мав шалену експортну популярність та був закуплений багатьма країнами світу. Російська Імператорська армія під час російсько-японської війни закупила 1250 Мадсенів. Кулемети встановлювались на аеропланах Morane-Saulnier G та Morane-Saulnier L. На 1914 рік німецька армія мала Мадсени калібру 7,92-мм на озброєнні гірських стрільців та також інших штурмових підрозділів.

Міжвоєнний період[ред. | ред. код]

Під час громадянської війни у Росії Мадсени використовувались Чехословацьким легіоном у Сибіру. Дуже багато її було в Китаї на озброєнні приватних армій різних варлордів.

Парагвай в 1920-ті закупив близько 400 кулеметів Мадсена та використовував під час війни Гран Чако. Цікаво, що Болівія також мала кулемети такого ж калібру — 7.65x53 Mauser. Мали на озброєння такі кулемети також Бразилія та Аргентина.

В Японію кулемети (калібру 6,5 мм) попали як трофеї після падіння Голландської Східної Індії.

Друга Світова війна[ред. | ред. код]

Кулемети Мадсена під місцевою назвою M/22 під патрон 6,5×55 мм Krag використовувались норвезькою армією під час окупації країни Німеччиною у 1940 р. Після поразки країни кулемети пішли на озброєння частин другої лінії. Також туди поступали кулемети, які виробляли данці під калібр 8×54 мм Jörgensen.

Післявоєнні конфлікти[ред. | ред. код]

Португальська армія використовувала кулемети під час колоніальної війни у Африці у 1960 — 1970-ті роках. У поліцейських формуваннях Бразилії та Мексики кулемети Мадсена збереглись до початку XXI століття.

Країни — експлуатанти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 10 червня 2017. Процитовано 11 березня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]