Хушбу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Кушбу)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хушбу
Ім'я при народженні Накхат Кхан
Народилася 19 вересня 1970(19700919)
Мумбаї
Громадянство Індія
Місце проживання Ченнаї
Діяльність кінематограф
Відома завдяки актриса
Знання мов гінді і малаялам
Роки активності 1980 — тепер. час
Партія Дравіда Муннетра Кажагам, Індійський національний конгрес і Бхаратія джаната парті[1]
Конфесія іслам
У шлюбі з Сундар Сі
Діти 2 доньки
IMDb ID 1001243

Хушбу (*ख़ुशबू, 19 вересня 1970  ) — відома індійська актриса, телеведуча, продюсер. Її фільмографія нараховує більше двох десятків фільмів, знятих насамперед в південноіндійських кіностудіях. Свого часу Хушбу називали актрисою № 1 Коллівуда, Моллівуда і Толлівуда. Псевдоним «Хушбу» перекладається з гінді як «аромат».

Життєпис[ред. | ред. код]

Кіно[ред. | ред. код]

Походить з родини Кхан. Її батько був мусульманином з Махараштри, а мати тамілка. Народилася у місті Мумбаї (штат Махараштра). Навчалася у місцевій школі, проте не закінчила 9 класів. Володіє мовами гідні, тамілі та малаялам.

Кар'єра актриси почалася в 1976 році, коли вона вперше зняласяу каннадамовній стрічці «Раджа Нанна Раджа» («Королю, мій королю»). У 1980 році вперше з'явилася в Боллівуді, в трілері «Палаючий поїзд». Втім більш впізнаваною вона стала завдяки фільму «Thodisi Bewafaii» («Невеличка невірність»). Музика з фільму була надзвичайно популярна, як і сам фільм, в якому зіграли Раджеш Кханна, Шабана Азмі, Падміні Колхапур. Протягом 1981—982 років Кушбу знялася у 5 фільмах: «Насіб» (1981 рік, «Доля»), «Лааваріс» (1981 рік, «Сирота»), «Калія» (1981 рік), «Дард Ка Рішта» (1982 рік), «Бемісаль» (1982 рік, «Непаралельні»), проте не досягла значного успіху.

До приходу першого успіху, Хушбу встигла попрацювати стюардесою в авіакомпанії Cathay Pacific. До середини 1980-х років вона грала в Боллівуді. У 1976 році, будучи вже досить невдачливої ​​боллівудською актрисою, вона випадково потрапила на Толлівуд, де знялася у фільмі мовою телугу «Kaliyuga Pandavindu» («Юги Пандавів») з сином режисера Д. Рама Наду, Венкатеш. Фільм, що став її першою роботою на півдні, був головним південноіндійськом хітом мовою телугу 1986 року, а Кушбу з Венкатеш стали справжніми зірками.

Її дебютом на мові тамілі став «Dharmathin Thalaivan» («Очільник юстиції») у 1988 році, але успіх у фільмах на цій мові прийшов після «Varusham 16» («16 років») 1989 року.

Вона грала і в фільмах на мові малаялам — «Chandrotsavam» (2005 рік,) з Моханлалом, «Kaiyoppu» (2007 рік, «Підпис») з Маммутті і багатьох інших. Фільм «Bhadram Koduko» (1992 рік, «Збережи дитину»), де вона зіграла в ролі безпритульної дитини, отримав національну нагороду.

Предметом своєї гордості сама актриса вважає фільм «Chinna Thambi» (1991 рік, «Символ брата»). На честь неї після виходу, де вона зіграла з Прабху Діва, було споруджено храм в місті Трічі (штат Таміл Наду), де актриса була увічнена в статуї богині з її обличчям (храм нині знесено).

При цьому цікавим є той факт, що майже всі її героїні на півдні говорили не її голосом. Причину дубляжу вона пояснювала бажання режисера.

Телебачення[ред. | ред. код]

З початку 200-х роках стала виступати на індійському телебаченні як ведуча. В подальшому продовжила цю кар'єру. Тривалий час вела популярне розважальне шоу «Джекпот». З 2016 році веде передачу «Ніджангал» на «Сан-TV». З 2004 року знамається у телесеріалах, найвідомішими з яких є «Калкі» (2004—2006 роки), «Паартха Гнабагам Іл'яо» (2012—2014 роки). У 2017 році почала зниматися у «Нандґіні».

Благодійність[ред. | ред. код]

Одна з відомих благодійників серед індійських акторів. Так, жертвам азійського цунамі в Індійському океану були адресовані концерти «Swayambo», що відбулися в Коломбо (столиці Шрі-Ланки), де вона взяла участь. Тут вона не лише танцювала, але і організувала продаж 300 своїх чолі (кофтинок) з популярного серіалу «Kalki» і програми «Jackpot», на благодійному аукціоні.

Політика[ред. | ред. код]

У 2010—2014 роках була членом партії Дравіда Муннетра Каракам (Федерації дравідського прогресу).

У 2014 році після зустрічі з Сонею Ганді стала членом Індійського національного конгресу. Натепер є його прес-секретарем.

Особисте життя[ред. | ред. код]

У 1988 році в п'ятизірковому готелі в місті Ченнаї, Хушбу зв'язала весільний вузол з кіновиробником Сундара Сі, в якого закохалася на зйомках фільму «Murai Mamman», де він був режисером. Церемонії пройшла в ведичному стилі. Має від чоловіка 2 доньок (Авантіку та Авандіту).

У 2004 році трапився скандал: Хушбу звинуватили в позашлюбному зв'язку з її партнером по ТВ-серіалу «Kalki», Абхішеком Шанкаром. З чуток, актриса зажадала, щоб режисер К. Натрадж збільшив кількість і тривалість їх спільних сцен, а отримавши відмову, домоглася того, що режисера звільнили. Недоброзичливці стверджували, що цю чутку створили самі продюсери серіалу, щоб «підігріти» інтерес до нього, а сама Хушбу відмовилася від коментарів.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Taminadu State Award (1991 рік) за фільм «Chinna Thambi»
  • Cinema Express Award (1992 рік) за фільм «Chinna Thambi»
  • Taminadu State Award (1995 рік) за фільм «Kolangal»
  • Cinema Express Award (1996 рік) за фільм «Irattai Roja»
  • Taminadu State Award (1997 рік) за фільм "Pathini

Інтереси[ред. | ред. код]

  • Полюбляє подорожувати, об'їздила Європу та Азію. також хобі акторки є кулінарія, а улюбленою стравою брійяні з баранини.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. The Hindu — 1878. — ISSN 0971-751X