Кільчицька Ірена Реонольдівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кільчицька Ірена Реонольдівна
Народився 22 серпня 1968(1968-08-22) (55 років)
Київ, Українська РСР, СРСР
Країна  Україна
Діяльність банкірка
Alma mater Юридичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Кільчи́цька Іре́на Реоно́льдівна (нар. 22 серпня 1968(19680822) р., Київ, УРСР) — екс-заступник голови Київської міської державної адміністрації.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 22 серпня 1968 року в Києві.

Освіта[ред. | ред. код]

Кар'єра[ред. | ред. код]

  • У 1985 р., — відразу після закінчення школи, секретар Залізничного районного суду Києва, через декілька місяців перейшла у військову прокуратуру Київського гарнізону.
  • У 1985-1988 рр. — діловод таємного діловодства військової прокуратори київського гарнізону.
  • З 1988 р. — секретар-друкарка КДБ Києва, секретар в комітеті ЛКСМУ комбінату громадського харчування київського військторгу №418, потім там же — посада секретаря комсомольської організації.
  • З 1991 р. — посада консультанта-товарознавця техніко-торгового центру «Ореанда», товарознавець в універмазі № 1 СП Комерційні системи, юрист ООО РІСТ і ТОВ КРІД.Січень
  • 1999 р. — посада керівника Борщагівського безбалансового відділення в Правекс-банку, що належить Леоніду Черновецькому. Три місяці працює начальником Борщагівського відділення банку, а потім стає директором кредитного департаменту і віце-президентом Правекс-Банку.
  • З липня 2007 р — обіймає посаду заступника голови Київської міської державної адміністрації Л. Черновецького.
  • 23 березня 2010 року — І. Кільчицьку, разом з низкою інших заступників Київського голови, було звільнено з посади.

Політична діяльність[ред. | ред. код]

У 2006, після перемоги на місцевих виборах у Києві Леоніда Черновецького призначена заступницею голови Київської міської державної адміністрації. Кільчицька входила до найближчого кола «молодої команди» Черновецького та мала повну його довіру, завдяки, з одного боку, економічній та фінансовій освіті, з іншого боку, холоднокровному «закручуванню гайок» підлеглим[1].

На цій посаді Кільчицька контролювала сфери охорони здоров'я, торгівлі, побуту та ритуальних послуг міста[1] та мала на меті заробити більше грошей для міста[2]. На першому році роботи вона відзначилася масовою заміною керівників комунальних підприємств, перерозподілом ринку грального бізнесу в місті та спробою виселити Пологовий будинок № 1 на Арсенальній вулиці, щоб віддати його під забудову[1][3]. У 2007 році її вагомим досягненням[2] стала реформа паркування в Києві, з заміною районних паркувальних сервісів на єдине КП «Київтранспарксервіс», запровадженням евакуаторів та оплати паркування через смс-повідомлення, що вже за рік дозволило вдесятеро збільшити надходження від паркування[4]. Наступним проєктом пані Кільчицької стало створення комунального фонду допомоги незаможним та соціально незахищеним киянам, яке активно піарили міські ЗМІ[2].

У червні 2008 Леонід Черновецький оголосив про звільнення Кільчицької, та замість звільнення її було відправлено в декретну відпустку, вона продовжувала впливати на рішення в КМДА[5], а незабаром і офіційно повернулася на посаду заступниці голови КМДА та зберегла її навіть після президентських звільнень. У 2009 вона стала менш публічною, але продовжувала залишатися однією з найвпливовіших людей у команді Леоніда Черновецького, куруючи всю соціальну сферу міста[6].

У 2010 році після приходу до влади в Україні Віктора Януковича та усунення від керівництва КМДА Леоніда Черновецького, Кільчицька також була звільнена з посади та залишила політику, сконцентрувавшись на особистому житті[7].

Під час її роботи на посаді комунальні ЗМІ регулярно показували допомогу Кільчицької бідним, а таблоїди висвітлювали її багатий спосіб життя[1].

Розслідування[ред. | ред. код]

В 2023 році почалося розслідування щодо можливого шахрайства Кільчицької. Слідство вважало, що 2021 року вона привласнила кошти від продажу кримської нерухомості на $1,93 млн[8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Ирена Кильчицкая — Рейтинг «100 самых влиятельных женщин Украины» 2006 — ФОКУС (рос.)
  2. а б в Ирена Кильчицкая — Рейтинг «100 самых влиятельных женщин Украины» 2007 — ФОКУС [Архівовано 10 березня 2022 у Wayback Machine.] (рос.)
  3. Мэрия выселяет печерский роддом — domik.ua (рос.)
  4. У Києві збір коштів за паркування зріс у 10 разів — УНІАН. Архів оригіналу за 9 травня 2015. Процитовано 6 березня 2021. 
  5. Ирена Кильчицкая — Рейтинг «100 самых влиятельных женщин Украины» 2008 — ФОКУС (рос.)
  6. Ирена Кильчицкая — Рейтинг «100 самых влиятельных женщин Украины» 2009 — ФОКУС [Архівовано 18 травня 2021 у Wayback Machine.] (рос.)
  7. Ирена Кильчицкая — Рейтинг «100 самых влиятельных женщин Украины» 2010 — ФОКУС (рос.)
  8. Екс-заступницю Черновецького судитимуть за махінації на 2 млн доларів. РБК-Украина (укр.). Процитовано 6 листопада 2023. 

Посилання[ред. | ред. код]