Кіщук Василь Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кіщук Василь Васильович
Кіщук Василь Васильович
Народився 19 березня 1953(1953-03-19) (71 рік)
Коростень, Житомирська область, Українська РСР, СРСР
Країна Україна Україна
Alma mater ВНМУ
Галузь Медицина, отоларингологія
Заклад ВНМУ
Вчене звання академік Академії наук вищої школи України
Науковий ступінь доктор медичних наук
Нагороди
Заслужений лікар України

Кіщук Василь Васильович — отоларинголог, доктор медичних наук (2002), професор (2004), заслужений лікар України (1988), завідувач кафедри ЛОР-хвороб Вінницького національного медичного університету ім. Пирогова, академік Академії наук вищої школи України (2010).

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в Коростені Житомирської області в сім'ї робітників. Середню школу закінчив у м. Коростень. У 1970 р. Василь Васильович поступив на лікувальний факультет Вінницького медичного інституту, який закінчив у 1976 р. Ще навчаючись в інституті, він проявив великий інтерес до хірургічного напрямку спеціальності, до якого по праву відноситься оториноларингологія. З 1976 по 1977 рік В. В. Кіщук навчався в інтернатурі з оториноларингології на базі ЛОР-відділення Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. І. Пирогова. З 1977 по 1980 рік він працював оториноларингологом в Гайсинській центральній районній лікарні Вінницької області. З 1980 по 1982 р. В. В. Кіщук продовжив навчання у клінічній ординатурі на кафедрі ЛОР-хвороб Вінницького медичного інституту, яку очолював проф. К. П. Дерепа. Безпосереднім керівником у Василя Васильовича в опануванні програми ординатури, оволодінні методикою хірургічних втручань був доцент кафедри В. В. Гардига та Д. О. Яблуков. Протягом 1982—1984 років він працював асистентом кафедри ЛОР-хвороб Вінницького медичного інституту. З 1984 року В. В. Кіщук призначений на посаду завідувача ЛОР-відділення обласної клінічної лікарні ім. М. І. Пирогова, яке очолював більше 20 років. З 1984 р. він головний оториноларинголог обласного управління охорони здоров'я, член Правління Українського наукового медичного товариства оториноларингологів, голова Правління Вінницького обласного товариства оториноларингологів. Протягом 1987—1990 років Василь Васильович знаходився у службовому відрядженні в Народній Демократичній республіці Ємен в якості радника начальника ЛОР-відділення ЦВГ НДРЙ. З 1994 р. він навчався в заочній аспірантурі Київського науково-дослідного інституту оториноларингології ім. О. С. Коломійченка, яку достроково закінчив в 1996 р., захистивши кандидатську дисертацію на тему: «Обґрунтування та ефективність консервативної терапії хворих на хронічний тонзиліт електромагнітним полем та тимічними імуномодуляторами». У 1998 р. за вагомий внесок у розвиток медичної науки і впровадження в клінічну практику нової хірургічної технології В. В. Кіщуку присвоєно звання «Заслужений лікар України». В 2001 р. він захистив докторську дисертацію на тему: «Клініко-імунологічні підходи до оцінки функціонального стану піднебінних мигдаликів для діагностики та лікування хворих на хронічний тонзиліт». З 2002 р. Василь Васильович призначений завідувачем кафедри ЛОР-хвороб ВНМУ ім. М. І. Пирогова.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Кандидатська дисертація — «Обґрунтування та ефективність консервативної терапії хворих на хронічний тонзиліт електромагнітним полем та тимічними імуномодуляторами» захищена 1996 році. Докторська дисертація — «Клініко-імунологічні підходи до оцінки функціонального стану піднебінних мигдаликів для діагностики та лікування хворих на хронічний тонзиліт» захищена у 2001 році. Василь Васильович є автором 9 винаходів, 19 раціоналізаторських пропозицій, понад 180 публікацій, серед них:

  • 1. Посібник «Ситуаційні задачі з оториноларингології»(2004 р.);
  • 2. Монографія «Иммунология хронического тонзиллита»(2017 р.);
  • 3. Jürgen Palm, Vasyl V. Kishchuk, Angels Ulied et all. Effectiveness of an add-on treatment with the homeopathic medication SilAtro-5-90 in recurrent tonsillitis: An international, pragmatic, randomized, controlled clinical trial / Complementary Therapies in Clinical Practice. — 2017. — № 28. — Р. 181—191.
  • 4. Dubok, V., Kischuk V., Buzaneva E. et all. Development and application of inorganic bioactive ceramic nanocomposites for bone tissue remodeling / Materials science and engineering b-advanced functional solid-state materials / 1st European and International Conference on Bioinspired and Biointegrated Materials as New Frontiers Nanomaterials held at the 2009 // EMRS Spring Meeting.- JUN 08-12, 2009.- Strasbourg, FRANCE // European Mat. Res. Sci.- 2010.- Vol. 169.- № 1-3.- P. 145—150.

За його активної участі в співробітництві з нейрохірургами в клініці розролені оригінальні оперативні втручання при травмах, гострій і хронічній патології фронто-базальної локалізації, ендоскопічні мікрохірургічні втручання при патології носа та навколоносових пазух, ендоназальне усунення назальної ліквореї різного генезу, мікрохірургічні ендоскопічні втручання на гортані. З 1997 р. в клініці всі хірургічні втручання на ЛОР-органах виконуються в ощадливому, функціонально-зберігаючому режимі з використанням оптичної ендоскопії, мікроскопів, мікрохірургічних інструментів. Під керівництвом В. В. Кіщука захищено 4 кандидатські дисертації, виконано 5 магістерських науково-дослідних робіт.

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

З 1984 р. він головний оториноларинголог обласного управління охорони здоров'я, голова Правління Вінницького обласного товариства оториноларингологів, з 2006 року член Правління Українського наукового медичного товариства оториноларингологів, член Спеціалізованої вченої ради ДУ «Інститут отоларингології імені проф. О. С. Коломійченка НАМН України».

З 1984 року Василь Васильович керівник Українського склеромного центру, що розташований на базі ЛОР-відділення Вінницької обласної лікарні ім. М. І. Пирогова.

З 1981 по 1984 рік працював асистентом кафедри оториноларингології Вінницького медичного інституту, з 2002 року Василь Васильович Кіщук завідує кафедрою ЛОР-хвороб ВНМУ ім. М. І. Пирогова. З 2010 року Василь Васильович є академіком Академії наук вищої школи України.

Захоплення[ред. | ред. код]

Народна мудрість здавна вважає, що саме хобі найкраще характеризує людину «Хто вміє гарно відпочивати, той вміє добре працювати». Зважаючи на це Василь Васильович до своїх захоплень ставиться серйозно — адже вони роблять життя яскравішим, різноманітнішим та гармонійнішим. Кругозір його зацікавлень поза роботою досить широкий. Ще з молодих років Василь Васильович займався спортом, і проніс це захоплення через усе життя, став майстром спорту з важкої атлетики СРСР, отримав розряд дайвера міжнародного класу, разом із сім'єю займається кінним спортом. Постійний потяг до нових вражень, знань, вивчення іноземних культур, традицій, стилю життя, а також неперервна наукова діяльність на міжнародному рівні спонукали професора Кіщука В. В. полюбити мандрівки та жити життям повним нових ідей та здобутків.

Джерела[ред. | ред. код]