Лабораторний концентраційний стіл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лабораторний концентраційний стіл — пристрій, що використовується для дослідження концентрації на столах.

Лабораторний стенд "Концентраційний стіл"

Дослідження збагачуваності на концентраційних столах застосовують для руд та розсипів крупністю до 4 мм. Більш високі технологічні показники можна отримати при збагаченні класифікованої руди. Концентраційні столи мають малу питому продуктивність та потребують великих площ для установлення, тому вони застосовуються, головним чином, в перечисних операціях.

Схема лабораторного концентраційного стола СКЛ-2 показана на рис. 1. Лабораторний концентраційний стіл СКЛ-2 призначений для збагачення матеріалів крупністю 0,04—1 мм.

Стіл має дюралюмінієву деку 1 трапецієподібної форми з рифлями 2. Подача води регулюється кранами 8, 9. Дека спирається на роликові опори. Регулювання кута поперечного нахилу деки здійснюється креновим механізмом у діапазоні 0—10о. Регулювання частоти коливань (від 200 до 600 хв-1) і величини ходу деки (від 2 до 12 мм) здійснюється регуляторами 5 і 6.

Продукти концентрації віддаляються зі столу у збірники 7, зважуються і аналізуються. За час перебування матеріалу на деці концентраційного столу відбувається розпушення шару, розшарування і транспортування частинок в подовжньому (вздовж рифлів) і поперечному (потоком води) напрямках відповідно з їх густиною і крупністю.

До головних технологічних і конструктивних параметрів, що впливають на ефективність процесу концентрації на столах, належать речовинний склад вихідного матеріалу і його підготовка до процесу, вміст твердого в живленні і витрати змивної води, частота коливань і хід деки, кут її нахилу і тип нарифлень.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Смирнов В. О., Білецький В. С. Гравітаційні процеси збагачення корисних копалин. Навчальний посібник. — Донецьк: Східний видавничий дім, — 2005. — 300 с.
  • Смирнов В. О., Сергєєв П.В., Білецький В.С. Технологія збагачення вугілля. Навчальний посібник. — Донецьк: Східний видавничий дім, — 2011. — 476 с.
  • Папушин Ю. Л., Смирнов В. О., Білецький В. С. Дослідження корисних копалин на збагачуваність. — Донецьк: Східний видавничий дім, 2006. — 344 с.