Лагуна (провінція)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лагуна

Lalawigan ng Laguna

Герб Прапор
Адміністративний центр м. Санта-Круз
Країна Філіппіни
Регіон Калабарсон
Муніципалітетів 24
Баранґаї 681
Межує з: сусідні адмінодиниці
Столичний регіон ?
Населення
 - повне 3 035 081[1]
 - густота 1 600 осіб/км2
Етнікон ісп. lagunense, ісп. laguneña, тагал. Lagunense, ісп. laguneño і тагал. Lagunenyo
Площа
 - повна 1 918[2] км²
Висота
 - максимальна 2 170 м
(гора Банагав)
Часовий пояс UTC+8
Дата заснування 1571
Губернатор Ramil Hernandezd
Вебсайт laguna.gov.ph
Код ISO 3166-2 PH-LAG
Розташування провінції на мапі Філіппін
Розташування провінції на мапі Філіппін

Розташування провінції на мапі Філіппін
Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Лагуна

Лагуна (філ.: Lalawigan ng Laguna; ісп.: Provincia de La Laguna) — провінція Філіппін, розташована в регіоні Калабарсон на острові Лусон. Столицею провінції є місто Санта Круз. За даними перепису 2015 року населення провінції складало 3 035 081 особа.[1]

Лагуна є батьківщиною Хосе Рісаля, національного героя Філіппін. Провінція також відома різноманітними туристичними пам'ятками, такими як, університет Лос-Баньос, курортами Лос-Баньос і Каламба на схилах гори Макілін, історичною площею міста Піла, щорічним фестивалем в Сан-Педро та ін.

Географія[ред. | ред. код]

Лагуна розташована на південний схід від Маніли, на південь від провінції Рісаль, на захід від провінції Кесон, на північ від провінції Батангас і на схід від провінції Кавіте. Загальна площа провінції 1 918 км2.[2]

Лагуна розташована на південному березі Лагуна-де-Бей, найбільшого озера в країні. Східну частину провінції перетинає гірський хребет Сьєрра-Мадре.

Клімат[ред. | ред. код]

Клімат провінції є відносно сухим з листопада по квітень і вологим протягом решти року для частини території поблизу південного кордону. Частина території, на захід від муніципалітету Санта-Круз, має сухий сезон з листопада по квітень і сезон дощів протягом травня-жовтня. Решта територій не мають яскраво виражених сезонів, тому опади більш рівномірно розподілені протягом усього року.

Релігія[ред. | ред. код]

70% населення провінції католики, 20% належать до інших християнських конфесій.

Адміністративний поділ[ред. | ред. код]

Адміністративно Лагуна поділяється на 24 муніципалітети та 6 міст.

Економіка[ред. | ред. код]

Економіка Провінції активно розвивається. Серед сільськогосподарських культур поширені кокосовий горіх, рис, цитрусові, цукрова тростина та інші. Промислово розвиненими є міста розташовані поблизу Маніли. Активно розвивається туристична галузь.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Highlights of the Philippine Population 2015 Census of Population. Census of Population (2015). Philippine Statistics Authority. Архів оригіналу за 10 жовтня 2017. Процитовано 13.05.2017.
  2. а б "List of Provinces". PSGC Interactive. National Statistical Coordination Board. Архів оригіналу за 1 вересня 2017. Процитовано 13.05.2017.

Посилання[ред. | ред. код]