Левенштейн Володимир Йосипович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Левенштейн Володимир Йосипович
Народився 20 травня 1935(1935-05-20)
Москва, СРСР
Помер 6 вересня 2017(2017-09-06)[1] (82 роки)
Москва, Росія
Країна  СРСР[1]
 Росія[2]
Місце проживання Москва
Діяльність математик, інформатик
Галузь прикладна математика
Alma mater МДУ і механіко-математичний факультет МДУd
Науковий ступінь доктор фізико-математичних наук
Знання мов російська
Заклад Інститут прикладної математики ім. М. В. Келдиша РАНd
Magnum opus відстань Левенштайна і Damerau–Levenshtein distanced
Нагороди

Володимир Йосипович Левенштейн (рос. Владимир Иосифович Левенштейн, нар. 20 травня 1935) — російський вчений-математик, доктор фізико-математичних наук. Провів ґрунтовні дослідження у області інформаційних досліджень, теорії кодів та комбінаториці. Серед внесків найвідомішими є відстань Левенштейна, а також алгоритм Левенштейна, створені у 1965p. Існує суперечка щодо дати публікації документа, у якому було введено поняття відстані Левенштейна. Оригінал російською мовою був надрукований у 1965 р., але переклад з'явився лише у 1966 р.

Біографія[ред. | ред. код]

Володимир Йосипович Левенштейн закінчив факультет математики та механіки Московського державного університету імені М. В. Ломоносова у 1958 році. По закінченню університету почав працювати в Інституті прикладної математики імені М. В. Келдишева, де працював до смерті. Був дійсним членом товариства IEEE по теорії інформації.

Володимир Йосипович отримав Медаль Річарда Геммінга в 2006 році за «внесок у теорію кодів, що виправляють помилки і теорію інформації, в тому числі відстані Левенштейна».

Відстань Левенштейна[ред. | ред. код]

Відстань Левенштейна (також функція Левенштейна) у теорії інформатики і комп'ютерній лінгвістиці є мірою різниці двох послідовностей символів (рядків) відносно мінімальної кількості операцій вставки, видалення і заміни необхідних для переходу однієї послідовності в іншу. (дет. відстань Левенштейна).

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б в https://nplus1.ru/material/2017/09/25/vladimir-levenshtein
  2. Catalog of the German National Library