Лентул Батіат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лентул Батіат
Народився 110 до н. е.
Стародавній Рим
Помер невідомо
невідомо
Країна Стародавній Рим
Діяльність lanista, давньоримський політик
Рід Cornelii Lentuli і Servilii Vatiaed
Батько Гней Корнелій Лентул або Гай Сервілій Ватія
Мати невідомо
Брати, сестри Гней Корнелій Лентул Клодіан і Сервілій Ватія
У шлюбі з Liviad
Діти Публій Корнелій Долабелла

Гней Корнелій Лентул Батіат (або, можливо, Ватія чи Ватіан) — римський власник школи гладіаторів у Капуа (поблизу Везувія), у південній Італії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Ймовірно належав до патриціанського роду Сервіліїв. Син Гая Сервілія Ватії, претора 102 року до н. е. Було всиновлено Гнеєм Корнелієм Лентулом, консулом 97 року до н. е. На відміну від своїх родичів не займався політичною діяльністю, зосередживши увагу на фінансових оборутках.

В Капуї створив гладіаторську школу. Саме з цієї школи в 73 р. до н. е. втекли раб-фракієць, Спартак та приблизно 70—78 його послідовників. Втеча призвела до повстання рабів відомого як Третя Рабська війна (73—71 рр. до н. е.). Відомо, що Батіат мав віллу неподалік від гладіаторської школи. Згодом вона була зруйнована повсталими рабами.

Британський вчений-літератор Шеклтон Бейлі зазначав, що його ім'я записується древніми істориками як «Batiatus», що може бути перекрученою формою від «Ватіа», тобто справжнім ім'ям було Ватіа. Також він зауважив, що дане при народженні ім'я Сервилия Ватіі могло бути перетворено римлянами в Cornelii Lentuli, або ж дане при народженні ім'я Корнелій Лентул в Servilii Vatiae.

Образ у кіно[ред. | ред. код]

Батіата зіграв Пітер Устинов в картині Стенлі Кубрика «Спартак» (1960), за яку Устинов нагороджений премією «Оскар» за найкращу чоловічу роль другого плану.

У телеверсії «Спартак» 2004 року Батіата зіграв Ієн Макніс.

У 2010 році роль Батіата виконав Джон Ханна в телесеріалі «Спартак: Кров і пісок» телеканалу Starz, а також у серіалі «Спартак: Боги арени» (2011).

Посилання[ред. | ред. код]