Лисичка (сузір'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лисичка
Лисичка
Лисичка
Латинська назва Vulpecula
Род. відмінок Vulpeculae
Скорочення Vul
Пряме піднесення 20год хв
межі від 18год 52хв до 21год 25хв
Схилення 25° '
межі від 19° 10' до 29° '
Площа 286 кв.град.(55)
Зорі 0 яскравіших від 3m
25 яскравіших від 5,5m
Найяскравіша зоря Альфа Лисички 4,44m
Метеорні потоки немає
Суміжні сузір'я
Спостерігається в широтах між +90° i −61°
Увечері найкраще спостерігати протягом серпня
Існує з 1690. Запропоноване Гевелієм
Лисичка неозброєним оком

Лиси́чка (лат. Vulpecula) — сузір'я північної півкулі зоряного неба.

Сузір'я Лисичка (з Гускою), Лебідь, Ящірка та Ліра із «Дзеркала Уранії», набору тематичних карток опублікованого у Лондоні, бл. 1825

Історія[ред. | ред. код]

Нове сузір'я. Введено Яном Гевелієм у 1690 році під ім'ям Vulpecula cum Ansere — Лисичка з гускою. У його атласі «Уранографія» сузір'я зображувалося лисицею, що тримає в пащі гуску. Сам Гевелій так коментує сузір'я: «Лисиця — це хитра, жорстока, жадібна і ненажерлива тварина, схожа цим на орла» — Лисичка знаходиться поруч із сузір'ям Орла. Пізніше Гуску іноді виділяли як окреме сузір'я, але ця практика не отримала визнання, а назва скоротилася до просто Лисички.

Зорі[ред. | ред. код]

Сузір'я не містить зірок, яскравіших 4-ї зоряної велични. Найяскравіша зоря — α Лисички — червоний гігант із значенням зоряної величини 4,44, знаходиться на відстані 297 світлових років. Зоря є оптично подвійною, у бінокль можна розрізнити її компоненти. Також має традиційну назву Ансер, що означає гуску, яку лисиця тримає у пащі.

У 1967 році Е. Г'юішем і Дж. Белл саме у Лисичці було відкрито перший пульсар PSR B1919+21.

Також у сузір'ї Лисички розташована найближча екзопланета — HD 189733 b.

Скупчення Броккі — астеризм, який раніше вважався розсіяним скупченням. Іноді також це скупчення називають Вішалка, завдяки характерній формі розташування зірок.

Об'єкти далекого космосу[ред. | ред. код]

Найвідоміший з об'єктів далекого космосу у сузір'ї — Туманність Гантель — перша відкрита Шарлем Мессьє планетарна туманність.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

WIKISKY.ORG Лисичка

Див. також[ред. | ред. код]

Список зірок сузір'я Лисички

88 сучасних сузір'їв
АндромедаБлизнятаВелика ВедмедицяВеликий ПесВізничийВітрилаВовкВодолійВолопасВолосся ВеронікиВоронГеркулесГідраГодинникГолубГончі ПсиДельфінДіваДраконЕріданЄдинорігЖертовникЖивописецьЖирафЖуравельЗаєцьЗмієносецьЗміяЗолота РибаІндіанецьКассіопеяКитКільКозорігКомпасКормаКосинецьЛебідьЛевЛетюча РибаЛисичкаЛіраМала ВедмедицяМалий КіньМалий ЛевМалий ПесМікроскопМухаНасосОвенОктантОрелОріонПавичПегасПерсейПівденна ГідраПівденна КоронаПівденна РибаПівденний ТрикутникПівденний ХрестПівнічна КоронаПічРайський ПтахРакРибиРисьРізецьСекстантСіткаСкорпіонСкульпторСтолова ГораСтрілаСтрілецьТелескопТелецьТерезиТрикутникТуканФеніксХамелеонЦентаврЦефейЦиркульЧашаЩитЯщірка