Лузітанія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лузітанія
Дата створення / заснування 27
Названо на честь Лузітани[1]
Країна Стародавній Рим
Столиця Emerita Augustad
Адміністративна одиниця Римська Іспанія
Юрисдикція Стародавній Рим
Спільний кордон із Бетіка, Тарраконська Іспанія
Замінений на алани
На заміну Лузітани
Історичний період античність
Час/дата припинення існування 409
Мапа розташування
Категорія мап на Вікісховищі d
Мапа
CMNS: Лузітанія у Вікісховищі

Координати: 38°46′08″ пн. ш. 7°13′05″ зх. д. / 38.768900000027777253° пн. ш. 7.218100000027777519° зх. д. / 38.768900000027777253; -7.218100000027777519

Лузітанія у Римські імперії (бл. 125 року)
Римська Лузітанія

Лузіта́нія, Люзитáнія (лат. Lusitania), або Лузіта́нська Іспа́нія (лат. Hispania Lusitana) — у 27 до н. е. — 410 роках римська провінція на заході Піренейського півострова. Займала більшу частину сучасної Португалії та південно-західну Іспанію (частини провінцій Естремадура, Саламанка й Авіла). Названа за іменем автохтонного племені лузітанів. Адміністративний центр — Емерита-Августа (Мерида).

Лузітанія на півночі по річці Дору і на заході по річці Таг межувала з провінцією Таракконська Іспанія, на півдні з провінцією Бетіка. Вперше цю територія приєднав до Риму Гай Юлій Цезар. Однак адміністративно Лузітанія утворилася у 15 році до н. е. внаслідок територіальної реформи Октавіана Августа після відокремлення її від провінції Дальня Іспанія. Економічне значення Лузітанії ґрунтувалося на багатих запасах срібла і заліза, які були вельми затребувані римлянами. Враховуючи що весь Іберійський п-ів був підкорений римлянами і піддався сильній романізації, а також той факт що Атлантичний океан був природним захисним бар'єром Лузітанії, необхідність у її мілітаризації незабаром відпала і всі римські легіони були виведені з провінції, яка стала, в силу свого географічного положення, найспокійнішим регіоном імперії.

Після розпаду Римської імперії назва Лузітанія до пізнього середньовіччя. Лише із заснуванням Португальського графства та його розширенням під час Реконкісти у ХІІІ столітті закріпилась назва Португалія. У літературі «Лузітанія» — метафорично-поетична назва Португалії.

Назва[ред. | ред. код]

  • Лузіта́нія, Лузита́нія (порт. Lusitania)
  • Лусіта́нія (грец. Λυσιτανία, Lysitanía; лат. Lusitania)

Страбон[ред. | ред. код]

Як повідомляє Страбон у «Географії», Лузітанія — країна, розташована на північ від Тагу (Тежу). Тут мешкають лузітани — найбільший з усіх іспанських народів, з яким римляни воювали найдовше. Південним кордоном Лузітанії слугує Таг, а західним — Атлантичний океан. На півночі й сході вона межує із землями карпетанів, веттонів, ваккеїв і каллаїків, яких деякі сучасники Страбона помилково називали лузітанами. Довжина Лузітанії від миса Нерія — 3 тисячі стадій. Північно-східні райони краю гористі, південно-західні — рівнинні[2][3]. Країна має родючі землі. Їх пересікають численні річки Таг, Мунда (Мондегу), Вакуа (Вога), Дурій (Дору), Міній (Міню) та інші. Більшість річок частково судноплавні й багаті на золотий пісок[4][3].

Масштабний видобуток металічних руд (золота, срібла, міді) розпочався в Лузітанії ще в давньоримську епоху (родовища Альюстрель, Віпаска, Сан Домінго та ін.).

У культурі[ред. | ред. код]

Римське керівництво[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.britannica.com/topic/Lusitani
  2. Στράβων. Γεωγραφικά. βιβλίο Γ [Архівовано 23 грудня 2021 у Wayback Machine.]. Κεφάλαιο 3:3.
  3. а б Страбон. География… 1964:153.
  4. Στράβων. Γεωγραφικά. βιβλίο Γ [Архівовано 23 грудня 2021 у Wayback Machine.]. Κεφάλαιο 3:4

Джерела[ред. | ред. код]

  • Livermore H.V. History of Portugal. Cambridge: University Press, 1947.
  • Livermore H.V. A New History of Portugal. Cambridge: University Press, 1969.
  • Страбон. География: В 17 кн. / Пер., статья и коммент. Г. А. Стратановского. Л. : Наука, 1964. 943 с. (Классики науки)

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Лузітанія