Лука Карлеваріс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лука Карлеваріс
Худ. Бартоломео Назарі. «Портрет Луки Карлеваріса», 1724 р.
Народження 20 січня 1663(1663-01-20)
Удіне
Смерть 12 лютого 1730(1730-02-12) (67 років)
  Венеція
Національність італієць
Країна Венеційська держава
Жанр ведута
Навчання у власного батька-художника
Діяльність художник
Напрямок реалізм, бароко
Роки творчості 1680-1729
Покровитель Зенобіо
Твори The Entry of the French Ambassador in Venice in 1706d
Діти Marianna Carlevarijsd
Роботи в колекції Міннеаполіський інститут мистецтваd, Фінська національна галерея, Музей Ґетті, Національна галерея мистецтв, Національний музей Швеції, Національна галерея Канади, Музей мистецтва Метрополітен[1], Художній музей Сієтла, Рейксмузей, Ермітаж, Баварські державні колекції картинd, Державні художні зібрання Дрездена, Ка' Реццоніко, Музей фюрера, Берлінська картинна галерея, Musée national du Château de Fontainebleaud, Ашмолеан музей, Музей Вікторії та Альберта і Національний музей

CMNS: Лука Карлеваріс у Вікісховищі

Лука Карлеваріс (італ. Luca Carlevarijs; 20 січня, 1663[2], Удіне — 12 лютого, 1730[2], Венеція) — венеційський художник і графік.

Життєпис[ред. | ред. код]

Лука Карлеваріс народився в італійському місті Удіне в родині художника. Перші художні навички отримав у майстерні батька. У 1679 році переїхав до Венеції, де мешкала його сестра. Згодом на здібного художника звернув увагу багатій Зенобіо і став його покровителем. Художник оселився у венеційському палаці Зенобіо[3]. У період між 1685–1690 роками Карлеваріс відвідав Рим, де міг бачити краєвиди голландського художника Каспара ван Віттеля, манера котрого вплинула на його творчість.

З 1703 року Карлеваріс знову працював у Венеції, де представив публіці графічні краєвиди міста. Він створив понад сто офортів, котрі стануть чимось на кшталт рекламної продукції Венеції. Графіка Карлеваріса досить врівноважена і спокійна, незважаючи на динамічну стилістику італійського бароко. Частина аркушів була розфарбована аквареллю. Окрім топографічно точних краєвидів Венеції, Карлеваріс малював також фантазійні морські порти.

Є відомості, що Карлеваріс цікавився математикою, перспективними побудовами, архітектурою, тому на портреті пензля Бартоломео Назарі художника подано із циркулем і приладдям для малювання.

Помер художник у Венеції у лютому 1730 року.

Вибрані твори[ред. | ред. код]

Галерея вибраних картин[ред. | ред. код]

«П'яцца Сан Марко», 1709, Музей мистецтва Метрополітен

Галерея вибраних графічних творів[ред. | ред. код]

«Скуола ді Сан Марко та монумент полководцю Колеоні», 1704 р.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.metmuseum.org/art/collection/search/459029
  2. а б Do you know someone who would love this resource? Tell them about it... BBC. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 11 листопада 2023. (англ.)
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 21 серпня 2014. Процитовано 20 серпня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Лука Карлеваріс

Див. також[ред. | ред. код]