Луїза де Лавальєр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Луїза Франсуаза де Лавальєр)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луїза де Лавальєр
фр. Louise de La Vallière
Народилася 6 серпня 1644(1644-08-06)[3][1][…]
Тур
Померла 7 червня 1710(1710-06-07)[1][2] (65 років)
Париж, Королівство Франція
Країна  Франція
Діяльність письменниці, фрейліна
Знання мов французька[3]
Титул герцог
Конфесія католицтво
Рід Q73619416?
Батько Laurent de la Baume le Blanc, Seigneur de la Vallièred[5]
Мати Françoise Le Prévostd[5]
Родичі Jean Le Blancd
Брати, сестри Jean-François de La Baume Le Blancd
Діти Louis, Count of Vermandoisd, Марія Анна де Бурбон, Charles de La Baume Le Blancd і Philippe de Bourbond[5]

Луїза-Франсуаза де Ла Бом Ле Блан (фр. Louise-Françoise de La Baume Le Blanc, duchesse de la Vallière et de Vaujours; 6 серпня 1644, Тур — 7 червня 1710, Париж) — герцогиня де Лавальєр і де Вожур, перша офіційна фаворитка Людовіка XIV[6].

Життєопис[ред. | ред. код]

Луїза народилася 6 серпня 1644 року у французькому місті Турі у небагатій багатодітній родині. З дитинства вона любила коней, і це призвело до того, що у віці 11 років вона впала з коня, зламала ногу і пошкодила хребет, тому все життя накульгувала. Цей фізичний недолік позначався і її характері. Луїза росла лагідною, мовчазною дитиною, намагалася триматися непомітно і вже тоді хотіла піти до монастиря.

Далека родичка, герцогиня де Сен-Ремі рекомендувала її королеві Анні Австрійській як фрейліну до герцогині Орлеанської Генрієтти Стюарт. Вступивши на службу до герцогині, Луїза, яка за поняттями тих років не відрізнялася красою, будучи худорлявою і блідою, і маючи на обличчі сліди від віспи, зуміла зачарувати короля, великого любителя жінок, своєю миловидністю та привітною вдачею. До того ж вона здобула хорошу освіту, була розумна і начитана.

Короля підкорила сказана Лавальєра фраза після їхньої першої зустрічі: «Ах, якби він не був королем!». Він вірив, що вона покохала його за титул[7]. Людовік, зачарований чарівним створінням, почав писати їй ніжні листи, дарувати подарунки та діаманти. Завдяки Луїзі ожив занедбаний з часів отця короля, Людовіка XIII, Версаль, де тепер влаштовувалися бали та бенкети на честь коханої монарха. У 1667 році Людовик звів у герцогство маєтку Вожуре, два баронства (в Турені та Анжу) і подарував їх Луїзі на знак свого розташування. Трохи пізніше він зробив свою кохану герцогинею і надав їй статус офіційної фаворитки. Цнотливість де Лавальєр була зачеплена, тепер усі знали про те, що вона коханка короля. Луїза каялася за своє гріхопадіння, і при дворі її за це називали «святою».

Повільно король починав холонути до Луїзи, в 1667 її затьмарила нова фаворитка Людовика маркіза де Монтеспан. Вирішивши познущатися з герцогині де Лавальєр, Людовік в 1669 році помістив Луїзу і Франсуазу в суміжні покої в Сен-Жерменському палаці, де обидві жінки мали створювати видимість дружніх стосунків. А в 1673 році, коли у мадам де Монтеспан від короля народилася четверта дитина, дочка Луїза Франсуаза, він змусив колишню кохану стати хрещеною дівчинки. Не стерпівши більше знущань короля, у квітні 1675 року Луїза де Лавальєр відійшла від французького двору і постриглася в монастир кармеліток у передмісті Сен-Жак під ім'ям Луїзи Сердобольної (Louise de la Miséricorde).

У монастирі вона прожила 36 років, вражаючи черниць своєю терпимістю та витривалістю. Коли 7 червня 1710 року Луїза померла, говорили, що тіло її пахло і було оточене ореолом.

Діти[ред. | ред. код]

П'єр Міньяр. Луїза де Лавальєр та її діти

Від короля Луїза де Лавальєр народила п'ятьох дітей, з яких до зрілого віку дожили двоє:

У сучасному мистецтві[ред. | ред. код]

Кіно[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в SNAC — 2010.
  2. а б Find a Grave — 1996.
  3. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  4. Encyclopædia Britannica
  5. а б в Lundy D. R. The Peerage
  6. https://web.archive.org/web/20060331195954/http://www.loire-france.com/personnalites/divers/favorites/la-valliere.htm
  7. Les petites phrases qui ont fait la grande histoire. — Vuibert, 2017. — С. 84-85. — ISBN 978-2311-10216-1.
  8. Père Anselme. Grands officiers de la couronne. — 1733. — Т. 1. — С. 75.