Луїс Рамірес де Лусена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луїс Рамірес де Лусена
Народився 1475[2] або 1465[1]
Лусена, Кордова, Андалусія, Іспанія
Помер 1530[1]
Країна  Кастильське королівство
Діяльність шахіст, письменник, католицький священник
Галузь шахи[3]
Alma mater Саламанкський університет
Знання мов іспанська

Луїс Рамірес де Лусена (ісп. Luis Ramírez de Lucena; нар. бл. 1465 — пом. бл. 1530) — іспанський шаховий теоретик. Автор другої у світі (після книги Франсеска Вісента) друкованої праці про шахи: «Повторення любові і мистецтво гри в шахи» (ймовірно Саламанка, не пізніше від 1497).

Життєпис[ред. | ред. код]

Син посла іспанських монархів. Був католицьким капеланом, жив у місті Саламанка.

Книга Лусени Repetición de amores y Arte de ajedrez (ісп. Повторення любові і Мистецтво гри в шахи) вийшла без зазначеного місця й дати видання. Автор присвятив твір принцові Хуану III Астурійському (синові Фердинанда Арагонського та Ізабелли Кастильської), тому вважають, що книгу видали не пізніше 1497 року, коли принц Хуан помер.

Перша частина книги розповідає про любов, а друга — про шахи. Шахова частина містить 11 дебютів («найкращі, які бачив у Римі та всій Італії, Франції й Іспанії») і 150 шахових задач. Велику частину задач запозичено з праці Франсеска Вісента «Книга про гру в шахи, що містить 100 шахових партій; упорядкована та написана мною, Франсеском Вісентом…» (Валенсія, 1495).

Вважають, що книга, найімовірніше, вийшла у Саламанці в 1495-1497 роках. Вона важлива тим, що описує шахи вже за сучасними правилами, а не за правилами шатранджа, хоча в деяких задачах застосовано й старі правила.

Хуана Раміреса де Лусену також вважають автором Ґеттінґенського рукописурукопису латинською мовою, датованого кінцем XV сторіччя.

Галерея[ред. | ред. код]

Приклади сторінок із книги Лусени:

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]


  1. а б в chessgames.com — 2001.
  2. Diccionario biográfico españolReal Academia de la Historia, 2011.
  3. Czech National Authority Database