Людвіг X (герцог Баварії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Людвіг X
Народився 18 вересня 1495(14950918)
Грюнвальд
Помер 22 квітня 1545
Ландсгут
Поховання Мюнхен
Країна Німеччина
Діяльність суверен
Знання мов німецька
Титул герцог Ландсгут-Баварії
Посада герцог Баварії[d]
Термін 1514—1545 роки
Попередник Вільгельм IV
Наступник Вільгельм IV
Конфесія католицтво
Рід Віттельсбахи
Батько Альбрехт IV
Мати Кунігунда Австрійська
Брати, сестри Сабіна Баварська, Сусанна Баварська, Сибілла Баварська, Сідонія Баварська, Вільгельм IV і Ернст Баварськийd
Діти 1 бастард

Людвіг X (*Ludwig X. von Bayern, 18 вересня 1495  —22 квітня 1545) — герцог Ландсгут-Баварський у 15141545 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Віттельсбахів. Молодший син Альбрехта IV, герцога Баварії, та Кунігунди Габсбург (доньки імператора Фрідріха III). Народився у 1495 році в Грюнвальді.

Після того як батько Альбрехт IV в 1506 році встановив неподільність герцогства, Людвіга фактично було позбавлено можливості отримати якусь частку Баварії. У 1508 році після смерті батька новим баварським герцогом став старший брат Людвіга — Вільгельм IV, а Людвіг отримав титул графа Вогбургу.

Втім Людвіг відмовився обрати духовну кар'єру і висунув свої права на частину батьківських володінь. В цьому отримав підтримку з боку матері. Почалася судова тяганина. Людвіг звернувся до стриєчного брата — імператора Максиміліана I.

У 1514 році за посередництва імператора було досягнуто згоди. Людвіг отримав в управління чверть території Баварії — Ландсгут і Штраубін з титулом герцога. Надалі Людвіг X зумів відновити нормальні відносини з Вільгельмом IV.

Спочатку виявив симпатію до протестантизму, навіть сприяв друку праць Мартіна Лютера в Баварії. Під час Вормського рейхстагу перебував на боці імператора Карла V. Проте у 1521 році разом з братом в Мюнхенському університеті видав наказ, що забороняли поширення творів Мартина Лютера в Баварії. Також виступив ворогом Селянського повстання у Німеччині. У 1525 році разом з братом Вільгельмом IV сприяв придушенню повстання селян в архієпископстві Зальцбурзькому та південній Швабії.

У 1526 році після загибелі Людовика II Ягеллона Людвіг X намагався висунути свою кандидатуру на королівський престол Богемії, але зустрів протидію Габсбургів. У відповідь разом з братом надав підтримку Яношу Заполья, що боровся за трон Угорщини. З цього моменту починається його протистояння з Фердинандом Габсбургом, яке завершилося лише у 1534 році угодою у Лінці.

У середині 1530-х років відвідав Італію. На нього справило великий вплив місцеве мистецтво. У 1537 році наказав звести палац в Ландсгуті в італійському стилі.

Людвіг X помер 1545 року не залишивши законних спадкоємців, тому його володіння успадкував Вільгельм IV, тим самим закінчивши період поділу Баварії.

Родина[ред. | ред. код]

  • Анна фон Леонсберг (1525—1556), дружина Іоганна Альбрехта Відманштетера

Джерела[ред. | ред. код]

  • Langer, Brigitte; Katharina Heinemann (Hg.): «Ewig blühe Bayerns Land». Herzog Ludwig X. und die Renaissance. Begleitbuch zur Ausstellung in der Stadtresidenz Landshut 28. Mai bis 27. September 2009. Regensburg 2009.