Ляхович Костянтин Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ляхович Костянтин Іванович
Народився 6 серпня 1885(1885-08-06)
місто Острог, Острозький повіт, Волинська губернія, Російська імперія
Помер 16 квітня 1921(1921-04-16) (35 років)
Полтава, Полтавська губернія, Українська Соціалістична Радянська Республіка
Країна Російська імперіяСРСР СРСР
Національність українець
Alma mater Тулузький університет
Галузь архівознавство

Костянти́н Іва́нович Ляхо́вич (6 серпня 1885(18850806)16 квітня 1921) — український архівіст, журналіст, громадський і політичний діяч. Зять письменника Володмира Короленка.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 6 серпня 1885 року у Острозі Острозького повіту Волинської губернії Російської імперії (тепер — місто Рівненського району Рівненської області України) у сім'ї міщанина-підприємця (за деякими архівними документами як місце народження вказано Хорол Полтавської губернії[1]). Батько, Іван Ілліч Ляхович, мешкав у селі Аврамівка Хорольського повіту Полтавської губернії, був гласним Хорольського повітового земства, а згодом — жив у селі Півнева Гора поблизу Острога, де орендував млин.

Мав брата Миколу та сестру Анастасію.

За однією із версій — через те, що дядько Костянтина — Григорій Ілліч — працював управителем в економії села Пологи Миргородського повіту, а брат і сестра теж жили на Полтавщині (Микола служив у Хорольській земській управі, а Анастасія вчителювала в селі Кибинці Миргородського повіту), він не поїхав з батьком в Острог, а залишився в Полтаві[2].

У 1904 році — закінчив Полтавське Олександрівське реальне училище. Заробляв на життя приватними уроками.

Політична, журналістська і громадська діяльність[ред. | ред. код]

Був членом РСДРП (меншовиків). Брав участь у революційних подіях 1905 року у Полтаві. Цього ж року був заарештований за те, що 26 грудня в місті Костянтинограді на мітингу в народному домі «висловлював судження, що спонукали до неплатежів податків і невиконання військового обов'язку, а також до повалення існуючого державного устрою»[3]. Після звільнення в травні 1906 року продовжував партійну діяльність під безпосереднім керівництвом лідера полтавських меншовиків Арона Сандомирського.

Товаришував із письменником Володимиром Короленком, одружився з його дочкою Наталею (*1888-†1950).

У жовтні 1909 року — за політичну діяльність засуджений до довічного ув'язнення — поселення у Сибіру. Ляхович це рішення оскаржив. До закінчення розгляду справи його увязнили в полтавській тюрмі, а пізніше, як хворого на порок серця, під вартою помістили на лікування в Полтавський богоугодний заклад. За сприяння родини Короленків 16 грудня 1909 року Ляхович утік з-під варти й емігрував до Франції. Жив також і в Італії. Працював журналістом у соціалістичних газетах. Закінчив історичний факультет Тулузького університету.

У 1914 році до Ляховича і доньки приїздив Володимир Короленко. Ляхович допомагав Короленку збирати матеріали для публіцистичних робіт.

25 травня 1917 року — повернувся до Полтави. Очолював місцеву організацію РСДРП (меншовиків). Жовтневий переворот у Петрограді засудив як «безглузду і авантюристичну витівку змовників»[4].

Із 1917 по 1919 рік — співпрацював із газетою небільшовицьких соціалістичних партій, що виходила під різними назвами: «Свободная мысль», «Наша мысль», «Вольная мысль», «Свободная жизнь».

У 1917–1918, 1919, 1920 роках — депутат Ради робітничих і селянських депутатів, з якої двічі виключався за критику радянської влади.

Навесні 1918 року Полтаву зайняли німці і гайдамаки. У юнкерському училищі, де розмістився штаб, почали катувати підозрюваних у більшовизмі. Ляхович неодноразово викривав знущання, вчинені над мешканцями Полтави, на засіданнях міської думи і в газеті «Свободная мысль». За це 6 серпня його арештували і відправили до концтабору у Брест-Литовський край. Від смерті врятувала революція у Німеччині. Разом із звільненими політв'язнями 8 грудня 1918 року Ляхович повернувся до Полтави.

У 1918 році став засновником, а з серпня 1918 року — першим директором Центрального історичного архіву Полтавщини.

Із 1919 року — завідувач підвідділу літератури та мистецтва Полтавського губернського відділу освіти. Організував збір у Полтаві і Полтавській губернії документів з історії краю та революційного руху, дбав про їх збереження. Передав до Полтавського краєзнавчого музею значну колекцію мистецьких творів і старожитностей. Голова Полтавського губернського виконавчого комітету Яків Дробніс писав про Ляховича:

Жертвуючи всім, часто з небезпекою для життя, збирав у скарбницях мистецтва все те, що можна було врятувати з хаосу руйнування та розгрому[5].

Входив до Товариства любителів природи, яке ставило на меті створення в Полтаві центру наукової роботи. Статут Товариства написав основоположник геохімії, біогеохімії, автор теорії ноосфери, філософ і мислитель Володимир Вернадський, який мешкав на той час в Полтаві.

Із грудня 1920 року — секретар Володимира Короленка.

Останні місяці життя[ред. | ред. код]

У березні 1921 році — заарештований більшовиками. Прохання Володимира Короленка про домашній арешт для Ляховича, з огляду на його хворобу, — спочатку не задовольнили. Але згодом голова Всеукраїнської надзвичайної комісії (ВУЧК) Василь Манцев надіслав до Полтави термінову телеграму:

Одержанням цього негайно звільніть утримуваних у вас під арештом гр. Ляховича і Кривинську згідно з постановою Політбюро ЦВК КПУ. Повідомте, у чому вони звинувачуються[6].

8 квітня 1921 року Ляховича звільнили, але в ув'язненні він захворів на сипний тиф. 9 квітня — Ляховича перенесли з тюрми додому, в будинок Володимира Короленка. В ніч на 16 квітня — Ляхович помер.

Похорони, які відбулись 17 квітня, вилилися у велику демонстрацію, в якій взяли участь близько 20 тисяч полтавців, переважно робітників. З Харкова прибув лідер меншовиків Сандомирський. Керував процесією меншовик Владовський, працівник губернської Ради профспілок.

У доповідній записці начальнику політвідділу ВУЧК зазначалося:

Зі смертю гр. Ляховича Полтавську організацію [РСДР] можна вважати обезголовленою. За винятком гр.гр. Гольденберга, Силенчука, Карлінського і Курбатова, переважна більшість членів полтавської організації РСДРП за своїм політичним вихованням і практичним застосуванням меншовицьких ідей не становить собою серйозної сили. Вони занадто молоді і «політично істеричні», щоб у процесі своєї діяльності не дискредитували свою партію[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Коротенко В. ЛЯХОВИЧ Костянтин Іванович // Українські архівісти (XIX–XX ст.): Біобібліографічний довідник / Упоряд.: І.Б. Матяш (кер.), С.Л. Зворський, Л.Ф. Приходько, Р.В. Романовський, Л.М. Федорова. Держкомархів України. УНДІАСД. — Київ, 2007. — С. 368.
  2. Граб В. В лавах революційної демократії (К.І. Ляхович) // Архівний збірник до 80-річчя Державного архіву Полтавської області [матеріали наукової конференції]. — Полтава, 1998. — С. 57.
  3. Граб В. В лавах революційної демократії (К.І. Ляхович) // Архівний збірник до 80-річчя Державного архіву Полтавської області [матеріали наукової конференції]. — Полтава, 1998. — С. 58.
  4. Граб В. В лавах революційної демократії (К.І. Ляхович) // Архівний збірник до 80-річчя Державного архіву Полтавської області [матеріали наукової конференції]. — Полтава, 1998. — С. 60.
  5. Граб В. В лавах революційної демократії (К.І. Ляхович) // Архівний збірник до 80-річчя Державного архіву Полтавської області [матеріали наукової конференції]. — Полтава, 1998. — С. 61.
  6. Граб В. В лавах революційної демократії (К.І. Ляхович) // Архівний збірник до 80-річчя Державного архіву Полтавської області [матеріали наукової конференції]. — Полтава, 1998. — С. 64.
  7. Граб В. В лавах революційної демократії (К.І. Ляхович) // Архівний збірник до 80-річчя Державного архіву Полтавської області [матеріали наукової конференції]. — Полтава, 1998. — С. 65-66.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Граб В. В лавах революційної демократії (К.І. Ляхович) // Архівний збірник до 80-річчя Державного архіву Полтавської області [матеріали наукової конференції]. — Полтава, 1998. — С. 57-67.
  • Гудим В. Державний архів Полтавської області: на шляху становлення та утвердження (До 100-річчя з дня заснування)// Зоря Полтавщини. — 2018. — 14 серпня.
  • Короленко С. В. Книга об отце. — Ижевск, 1968. — С. 233-371.
  • Коротенко В.В. Костянтин Ляхович — перший завідувач Центрального історичного архіву Полтавщини // Архівна та бібліотечна справа в Україні доби визвольних змагань (1917-1921 рр.). — Київ, 1998. — С. 247-250.
  • Коротенко В. ЛЯХОВИЧ Костянтин Іванович // Українські архівісти (XIX–XX ст.): Біобібліографічний довідник / Упоряд.: І.Б. Матяш (кер.), С.Л. Зворський, Л.Ф. Приходько, Р.В. Романовський, Л.М. Федорова. Держкомархів України. УНДІАСД. — Київ, 2007. — С. 368-369.
  • Ольховська Л.В. Ляхович Костянтин Іванович// Енциклопедія Сучасної України [електронна версія] / ред.: І.М. Дзюба, А.І. Жуковський, М.Г. Железняк та ін. — Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2017. — Т. 18.